Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: M48

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
M48
ssekir75

bturjane kaže:
ssekir75
m48 je vojnicka puska i po sadasnjem zakonu ne moze u lov. isti mehanizam sa drugim kundakom moze. to je nelogicnost na koju ja sve vreme ukazujem. isto vazi i za papovku i za m76

Kolega ove zakone sto ti navodis regulisu odredjene oblasti ali ovo sto ti pises nije regulisano NIJEDNIM od njih niti bilo kojim drugim u svetu gde se navodi KAKAV KUNDAK TREBA DA BUDE (civilni i vojni) mislim da si u debeloj zabludi inace istina je da bi trebalo uraditi neke prepravke sa (M48) vojne puske za (LK)civilnu upotrebu kao karabina sto je i kolega PEZ naveo:
-uklanjanje nosaca(drzaca) bajoneta
-promena nisana,prednjeg i stelujuceg zadnjeg
-kao i skracivanja cevi(nije obavezno)ali je prakticnije iz vise razloga
i to je to a promena kundaka je stvar izbora i ona nije nigde regulisana zakonom kao i promena okidaca stelujucim ili za dva sa ubrznicom

u svetu nije, kod nas eno ti pise. jer cela rasprava i jeste upravo zbog te nelogicnsti. ista puska, samo razlika u izgledu, jedna moze druga ne. ako je u rebru za bajonet problem, promeni se samo prednja grivna.

nisane nema potrebe dirati. meni je cak vojni V nisan pregledniji i precizniji. ionako mu je najniza daljina 200m, a na dalje ce retko ko i da gadja.

kracenje cevi? to ja ne bi radio. nizasta drugo, nego je problem sto dobijas oruzje sa nepoznatim balistickim osobinama. izlaz zrna na ustima cevi je najbitniji za preciznost oruzja.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

bturjane
 Kolega da skratimo davljenje teme postavi sliku ili iskopiraj clan zakona gde DECIDNO PISE KOJI I KAKAV KUNDAK MOZE DA SE KORISTI NA LOVACKIM KARABINIMA I DA JE ZABRANJENA UPOTREBA "VOJNIH"KUNDAKA NA LOVACKIM
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

DakiNS
 Nigde koliko vidim decidno ne piše osim ovog nedorečenog i nepreciznog dela.

9) vojničkim oružjem i vojničkom municijom;
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

davorcalic
 moje mišljenje je sledeće...KO odredjuje dali je puška lovačka ili je striktno za vojnu uptrebu...pa onaj ko ti daje dozvolu (policajac u SUP.u)..pa onda aj ovako KOJA je SUŠTINSKA razlika izmedju standardnog LK i M48...razlika je u kojim se uslovima koristi (m48 za ekstremne uslove...) manite se izgleda ,tezine...ako neko moze nek nosi 10kg to je njegova stvar,nek liči na lopatu koga briga...GLAVNO PITANJE JE DALI JE M48 STRIKTNO VOJNA PUŠKA..nije ...to je običan karabin nabudžen bajonetom i raznoraznim ojačanjima da bi bila izdrzljivija u ratnim uslovima....sve ostalo je stvar pojedinca hoće li kupiti m48 pa se zezati sa prepravkama ili kupiti LK koji odmah možeš koristiti...ja sam tako preradjen nasledio i rado ću ga koristiti...

ssekir75

bturjane kaže:
Kolega da skratimo davljenje teme postavi sliku ili iskopiraj clan zakona gde DECIDNO PISE KOJI I KAKAV KUNDAK MOZE DA SE KORISTI NA LOVACKIM KARABINIMA I DA JE ZABRANJENA UPOTREBA "VOJNIH"KUNDAKA NA LOVACKIM

ti izgleda da ne citas sta drugi pisu. Confused ja sve vreme govorim da je razlika izmedju standardne m48 i lk nastalog njenom preradom u sminki. sustinske razlike u mehanickom pogledu NEMA. i ovaj clan zakona jeste nejasan i nedorecen i zato nastaje ovakav problem.Confused
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

davorcalic
 Baš je prava tema...dali kundak (njegov izgled) pravi razliku između LK i vojne puske..pa naravno i vidi se...e sad dali je potrebno takav ,,vojni,, kundak zameniti sa ,,lovačkim,, kundakom da bi bilo sve po zakonu...ostavljam to za raspravu...ja mislim NE

PEZ

davorcalic kaže:
moje mišljenje je sledeće...KO odredjuje dali je puška lovačka ili je striktno za vojnu uptrebu...pa onaj ko ti daje dozvolu (policajac u SUP.u)..pa onda aj ovako KOJA je SUŠTINSKA razlika izmedju standardnog LK i M48...razlika je u kojim se uslovima koristi (m48 za ekstremne uslove...) manite se izgleda ,tezine...ako neko moze nek nosi 10kg to je njegova stvar,nek liči na lopatu koga briga...GLAVNO PITANJE JE DALI JE M48 STRIKTNO VOJNA PUŠKA..nije ...to je običan karabin nabudžen bajonetom i raznoraznim ojačanjima da bi bila izdrzljivija u ratnim uslovima....sve ostalo je stvar pojedinca hoće li kupiti m48 pa se zezati sa prepravkama ili kupiti LK koji odmah možeš koristiti...ja sam tako preradjen nasledio i rado ću ga koristiti...

Kolega davore ne odredjuje onaj ko ti izdaje dozvolu kako kazes, vojnicka puska se od lovacke razlikuje po nekim detaljima koji su predvidjeni za vojne potrebe, konkretno vojna M48 se od karabina koji ti imas razlikuje po nosacu za bajonet, ostavimo kundak po strani niko meni, tebi, bilo kome ne brani da kompletnu cev oblozimo drvetom sad koliko bi takva puska dobila na tezini to je opet druga stavar i ko voli nek izvoli, ta gornja drvena obloga nema nikakav znacaj na LK jer joj je namena da stiti ruke vojnika od pregrejane cevi tokom borbe u lovu takvih zagrevanja, slozices se, nema pa je i bezveze stavljati oblogu na LK. Drugo, sipka koju ima vojni M48 takodje nema potrebe da se tokom lova bespotrebno tegli planinam pa je zato na LK nema, negde sam u prethodnim postovima rekao da je ,po meni, nelogicno ostaviti i originalne vojne nisane na LK, ali eto na to niko ne obraca paznju, znaci moze. Sem ovih detalja koje sam naveo nema nikakve druge razlike izmedju vojne M48 i iste takve preradjene u LK.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

najic
 Kolege pogledajte snimak pa procenite ... Ameri ( iako ih bas nasi ljudi ne vole ..na stranu stereotipi )
su jako invetivni i profesionalnu u svakom pogledu , te pogledajte doradu naseg M48 .
Mislim da bi neki puskar u zastavi mogao bez problema da napravi ovakvu montazu sto bi opet dalo neku novu draz dedi M48
http://www.youtub...A_E7rLznZg
22-250, 30-06, 12, 20

Zeljko92
 Svaka im cast! Mnogo dobro odradjeno. U svakom trenutku je mozes vratiti u izvorni oblik, a sve moze da odradi sam korisnik bez puskara!
Samo me dusa boli kad sam kod dede na selu nasao u krevetu novu M48, otvorim zatvarac, a ona nova, konzervirana, masti s`prsta! Tako je i ostala... Odusevila me, samo sto je to vojnicka, stara, nema papire, moze samo da se cuva za '' Ne daj Boze!'' srbijalov

davorcalic
 Pozdrav...kolega pez u potpunosti se slazem sa tobom...kad bi stavili m48 i bilo koji drugi lk i dali detetu da kaze koja je vojna a koja za lov mislim da bi pogodio iz prve...ali ipak je najvaznije pitanje DALI JE DOZVOLJEN LOV SA M48...Pazite na zakon da je zabranjeno lovti vojnim naoruzanjem...i naravno pitanje ko će ili ko je merodavan (nadležan) da dozvoli ili nedozvoli odstrel takvom puskom...ja mislim da bi bilo u redu ako je već imas da je onda uradis tako da nemora svako videti da je bila za vojnu upotrebu..

i na kraju NISAM čuo ni jedan komentar na izgled moje m48 ...nije da padneš u nesvest ali mislim da je sasvim pristojna

odgovor za zeljka...moja m48 imala je dozvolu izdatu iz sup beli manastir koja je nevazeća u R.Srbiji naravno...ako ti je do nje stalo raspitaj se o legalizaciji ...rizik da ti je oduzmu postoji i nije mali...tako da iako sam imao nekakav dokument puska je debelo proveravana i odobrena je njena legalizacija a zamisli da nemas nista od dokumentacije...poz

PEZ
 Kolega davore vrtimo se u krug i pricamo isto par dana, vojnicki M48 se ne bi smeo koristiti u lovu(za lov) samo zbog nosaca bajoneta koji ga i cini vojnickom puskom i u principu razlikuje od LK, opet kazem drvenarija je sasvim nebitna.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Zeljko92
 Hvala kolega Davore... Puska je u Republici Srpskoj, tako da je to vec dovoljna prepreka za legalizaciju, ko ce sa tim da se petlja... Mislim da ne postoji nacin.. Confused

davorcalic
 ako je nebaviš jeftino onda to i nije skupa investicija samo je onda pitanje šta time dobijaš ...to pitanje sam postavio sebi jer ću je sigurno probati na strelištu...ako valja,valja...ako mi se nsevidja u ormar

canis aureus

pez kaže:

canis aureus kaže:

Vi drugari što mislite da je "sve to isto" uzmite lovački karabin, recimo, Sauer ili Steyr ili CZ550(555) ... ili Zastavu M70 pa malko uporedite sa Mčetresosam i možda uvidite da je razlika u mnogo čemu a ne samo u "šminki" !

Pa ko sad uporedjuje ficu i mecku!?
Canise je l' i Sauer ima sistem bravljenja M98!? Steyr znam da ne!

A Zastavu M70 i M48 mozemo porediti kolko 'ocete!

Indjijanac

Koliko primetiK, ne bijade poredŽenje Mčetresosam i samo karabina sistema M98 već Mčetresosam i lovačkih karabina te otudE i oviJI mercedesi u mojemu upisu Confused
... a takođeR, vidim da i sam pišeš o prerađenim m48, a te prerade mogu biti i ohoohoo skuplje od mere a moŽu bit' i ispod darE tako da ... da se ne ponavljam.
Može da posluži kao odlična osnova za doradu a u "izvornom" stanju 'oće da ubiVa ali ...

evE ga je'an Frankenstein Yes
canis aureus priložio:
48.jpg

The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

ssekir75
 ne, kanise, prvenstveno je bilo pitanje m48 u izvornom obliku i lk napravljeni od nje. "mercedesi" su dosli kasnije Smile

a i taj frankestajn radi posao... ne bi se bunio protiv jednog.

White falcon
 Članak iz istorijske lekcije o 8mm Mauser / 8x57 ili 7.92x57 /

7.92x57mm punjenje dizajnirano je od strane German Rifle Commision za karabin Model 1888 a kasnije je to isto punjejne korisceno u svim karabinima sa mauzerovim zatvaracem. Iako se ovo punjenje cesto zove 8mm Mauser ono ipak nije razvjeno od strane Mauser-a. Istorija, ovog punjenja, kalibra kao i platformi na kojima je eksploatisana duga je vise od jednog veka. Prakticno, ovo punjenje je imalo vaznu ulogu u monogim zemljama kao sto su: Turska, Kina, Egipat, bivse Nemacke kolonije u Africi, i naravno u Nemackoj (pre formiranja NATO-a). Cak se i danas koristi ali vise u sportskim vodama. Veoma je slican sa 9mm Parabelium i koriscen je kako od strane Saveznika tako i od sila Osovine tokom Drugog Svetskog rata (recimo koriscen je na mitraljezu Britanskog oklopnog vozila BESA) Poznat je u Evropi kao 7.92x57mm JS, u Americi kao 8mm Mauser ili 8x57JS. u Nemackoj 8x57IS ili opsephrihvaceno kao 7.92x57 Mauser. Originalno usvojen je u Nemackoj vojsci 1905. kao 7.92x57 IS (IS je skracena oznaka od: "Infantrie Spitz) IS punjene je naslednik 1888 punjenja, 7.92x57 I, koji je imao zaobljeni metak i koji je bio namenjen karabinu Gewehr 88 (ili Commision 88 ) Metak 7.92x57 IS je bio laksi i 8.2mm u precniku (.323 incha) umesto 8.08mm (.318 incha) sa poboljsanom balistikom sto mu je omogucavalo da bude eksploatisan na vecim udaljenostima.Najvise je koriscen na karabinima Sila Osovine i njihovim mitraljezima. Njegova primena postoji i danas u republikama bivse Jugoslavije a dosta se koristi kao punjenje za lov sirom Evrope. Danas je ovo punjenje veoma korisceno od strane lovaca iz Austrije i Nemacke (naravno uz 6.5 Swedish, 7x57 Mauser i 8x68 Mauser)
8mm ili 7.92mm?
I ili J?
Evropski centar standarda CIP (Permanent International Commission) trenutno se oslanja na dva 8mm punjenja u cauri duzine 57mm, a prateci originalnu vojnu praksu. 7.92x57mm J oznacava originalno punjenje sa precnikom metka od .318 incha sa pritiskom od 380Mpa. 7.92x57mm JS oznacava kasnije punjenje sa vecim pritiskom od 398Mpa i to sa metkom .323. Samo slovo "J" nije uopste "J" nego slovo "I" izvedeno od reci "Infantrie". U stvari svo vreme Nemacki graveri su koristili slovo "I" koje je izgledalo kao moderno slovo "J" pa otuda JS umesto IS. Samo slovo "S" je izvedeno od reci "Spitzgeschoss".Americka organizacija za standarde SAAAMI oznacava ovo punjenje kao 8mm Mauser, takodje pozato kao 8x57mm JS. Ali ogranicenja pritiska postavljena od strane SAAMI-a je preuzero od starog 8x57 I punjenja i ograniceno je na 241,317MPA. Ovo je uradnjeno radi bezbednosti za slucaj da se .323 metak ispali kroz cev precnika .318. Evropski proizvodjaci obicno pune donje limite propisane za cev precnika .318.
Specifikacije:
Stvarni precnik metka : "JS" 8.2mm (.323") : "I " 8.08mm (.318")
Precik cevi : oba su 7.92mm (.312")

ssekir75
 aj sad da ne ulazim u pojedinosti (a ima i tema o ovom po mnogima najboljem kalibru), ali kakve veze ima 8x57 sa 9para??? Confusedjedno je puscani a drugo pistoljski kalibar

Podunavac

canis aureus kaže:

pez kaže:

canis aureus kaže:

Vi drugari što mislite da je "sve to isto" uzmite lovački karabin, recimo, Sauer ili Steyr ili CZ550(555) ... ili Zastavu M70 pa malko uporedite sa Mčetresosam i možda uvidite da je razlika u mnogo čemu a ne samo u "šminki" !

Pa ko sad uporedjuje ficu i mecku!?
Canise je l' i Sauer ima sistem bravljenja M98!? Steyr znam da ne!

A Zastavu M70 i M48 mozemo porediti kolko 'ocete!

Indjijanac

Koliko primetiK, ne bijade poredŽenje Mčetresosam i samo karabina sistema M98 već Mčetresosam i lovačkih karabina te otudE i oviJI mercedesi u mojemu upisu Confused
... a takođeR, vidim da i sam pišeš o prerađenim m48, a te prerade mogu biti i ohoohoo skuplje od mere a moŽu bit' i ispod darE tako da ... da se ne ponavljam.
Može da posluži kao odlična osnova za doradu a u "izvornom" stanju 'oće da ubiVa ali ...

evE ga je'an Frankenstein Yes

Lovački karabin sistema Mauser može da bude i Rolls-Roys a kamoli Mercedes. Čuveni engleski karabini Holland&Holland i Purdey su izrađeni na osnovi Mausera M 98, a vrhunac su puškarskog umeća i koštaju čitavo bogatstvo.

H&H
i36.tinypic.com/10gyxvs.png
i35.tinypic.com/2z6vyac.jpg

Purdey
i37.tinypic.com/mifkm0.jpg
i33.tinypic.com/29woi6o.jpg
Tri prsta 2Kolce

davorcalic

ssekir75 kaže:
ne, kanise, prvenstveno je bilo pitanje m48 u izvornom obliku i lk napravljeni od nje. "mercedesi" su dosli kasnije Smile

a i taj frankestajn radi posao... ne bi se bunio protiv jednog.

ni ja se nebi bunio...sasvim pristojna puskica
kolega podunavac...da nisi nista napisao ja bi pomislio da je neko tako uradio m48...koliko sličnostiHoemo jo

Podunavac
 Ima kolega dosta sličnosti, ali to samo govori o genijalnosti i neprolaznosti sistema Mauser M 98. Međutim ovi su karabini izrađeni od najkvalitetnijih čelika, uz mnogo ručnog rada. Isto tako su im kundaci urađeni od najkvalitetnije orahovine uz uzimanje preciznih fizičkih mera naručioca. Često se na ovakve komade čeka i po nekoliko meseci ili čak godina, a cene su im astronomske.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,133,171 posete www.srbijalov.com