Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
|
hamerles |
Objavljen 10.04.2011. 10:59
|
Lovčina
Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Na fazana i prepelice niko ne koristi PP sacmu tako da neznam kako moze da fijuce nekome oko glave itd a ako se gadja DS, Vuk da navedem i zeca kao primer niske divljaci sacma zavrsava u zemlji i nema opasnosti. Strucnjaci verovatno znaju zasto su je zabranili za lov divljih svinja. inace nemam nista protiv Pepejki za lov DS, pouzdaniji je od kugli koje su retko precizne na 50m jer retko koja puska glatkih cevi moze brenekeom na tu daljlinu da pogodi precizno. Potkalibarnim moze i dalje ali tesko je pogoditi svinju u trku sa takvim zrnom na 50m. Ipak je PP zakon za tu daljinu pa i ako dodje do ranjavanja divljaci pucas jos jednom i nema greske. ali zalost zabranise je. |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 03.05.2011. 13:54
|
Lovčina
Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
mislim da je PP sačma krajnje nesigurna i da je prevazidjena |
|
|
|
bela |
Objavljen 03.05.2011. 14:23
|
Veteran
Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
hamerles kaže:
Na fazana i prepelice niko ne koristi PP sacmu tako da neznam kako moze da fijuce nekome oko glave itd a ako se gadja DS, Vuk da navedem i zeca kao primer niske divljaci sacma zavrsava u zemlji i nema opasnosti. Strucnjaci verovatno znaju zasto su je zabranili za lov divljih svinja. inace nemam nista protiv Pepejki za lov DS, pouzdaniji je od kugli koje su retko precizne na 50m jer retko koja puska glatkih cevi moze brenekeom na tu daljlinu da pogodi precizno. Potkalibarnim moze i dalje ali tesko je pogoditi svinju u trku sa takvim zrnom na 50m. Ipak je PP zakon za tu daljinu pa i ako dodje do ranjavanja divljaci pucas jos jednom i nema greske. ali zalost zabranise je.
čoveče dali si ti ikad pucao sa PP-com ?
stavi papirni džak ili bilo šta za metu za otprilike veličinu divlje svinje na 50 m pa probaj dali će ga pogoditi i jedna sačma ili zrno od 9 kugli ? !!! ako ga i pogodi to je papak ili uvo . stavi brener u bili koju cev i pucaj (bilo koji čok) jedino kugla ne sme na više čokiranoj cevi od 1/2 čoka. a ako treniraš pucanje sa brenerom vrlo brzo ćeš uvideti da grešiš, i da su podosta precizni. čak i na više metara.
vižlan i terier
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 03.05.2011. 14:33
|
Lovčina
Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
manje više zbog nepreciznosti pri većim daljinama,ali zbog rikošeta od granja,žbunja i slično jako je opasna za ostale učesnike a i za samog lovca koji puca ipak nije naodmet nešto pročitati o PP pre upotrebe |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 03.05.2011. 15:09
|
Lovčina
|
bela kaže:
hamerles kaže:
Na fazana i prepelice niko ne koristi PP sacmu tako da neznam kako moze da fijuce nekome oko glave itd a ako se gadja DS, Vuk da navedem i zeca kao primer niske divljaci sacma zavrsava u zemlji i nema opasnosti. Strucnjaci verovatno znaju zasto su je zabranili za lov divljih svinja. inace nemam nista protiv Pepejki za lov DS, pouzdaniji je od kugli koje su retko precizne na 50m jer retko koja puska glatkih cevi moze brenekeom na tu daljlinu da pogodi precizno. Potkalibarnim moze i dalje ali tesko je pogoditi svinju u trku sa takvim zrnom na 50m. Ipak je PP zakon za tu daljinu pa i ako dodje do ranjavanja divljaci pucas jos jednom i nema greske. ali zalost zabranise je.
čoveče dali si ti ikad pucao sa PP-com ?
stavi papirni džak ili bilo šta za metu za otprilike veličinu divlje svinje na 50 m pa probaj dali će ga pogoditi i jedna sačma ili zrno od 9 kugli ? !!! ako ga i pogodi to je papak ili uvo . stavi brener u bili koju cev i pucaj (bilo koji čok) jedino kugla ne sme na više čokiranoj cevi od 1/2 čoka. a ako treniraš pucanje sa brenerom vrlo brzo ćeš uvideti da grešiš, i da su podosta precizni. čak i na više metara. Ispucao sam gomilu ovih PP-ejki na 50m Slona moze da obori a kamoli vepra... Pucaj ti u dzak pa probaj ako nisi gadjao a ako samo jedna pogodi na 50m od 9 pepejki tu pusku prijatelju odnah baci u staro gvozdje jer ne vredi nista PP sacma ipak kad se gadja svinja zavrsava u zemlji pa ce da rikosetira nikad...Steta sto je zabranjena za DSB) |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 03.05.2011. 15:52
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
"Ispucao sam gomilu ovih PP-ejki na 50m Slona moze da obori a kamoli vepra... Pucaj ti u dzak pa probaj ako nisi gadjao a ako samo jedna pogodi na 50m od 9 pepejki tu pusku prijatelju odnah baci u staro gvozdje jer ne vredi nista PP sacma ipak kad se gadja svinja zavrsava u zemlji pa ce da rikosetira nikad...Steta sto je zabranjena za DSB)"
Bata-Hamer, nej da zamerish, al ovo ti ama bash nishta nije tachno!
Jedan cenjeni kolega lepo upita na jednom seqndarnom forumu, da li bi ko od nas ishao sa "dugom devetkom" na vepra? Ne bi niko! A svako to zrno iz "tri u red" je SLABIJE PROBOJNE motji, nego 9mm PARA!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 03.05.2011. 16:24
|
Lovčina
|
sheytan kaže:
"Ispucao sam gomilu ovih PP-ejki na 50m Slona moze da obori a kamoli vepra... Pucaj ti u dzak pa probaj ako nisi gadjao a ako samo jedna pogodi na 50m od 9 pepejki tu pusku prijatelju odnah baci u staro gvozdje jer ne vredi nista PP sacma ipak kad se gadja svinja zavrsava u zemlji pa ce da rikosetira nikad...Steta sto je zabranjena za DSB)"
Bata-Hamer, nej da zamerish, al ovo ti ama bash nishta nije tachno!
Jedan cenjeni kolega lepo upita na jednom seqndarnom forumu, da li bi ko od nas ishao sa "dugom devetkom" na vepra? Ne bi niko! A svako to zrno iz "tri u red" je SLABIJE PROBOJNE motji, nego 9mm PARA! Ne zamera bata hamer nikako i nikomeB) shejtan brate pa ovi lovci po planinama oko Korsumlije potamanise grdne Veprove DS kapitalce sa PP-om pre nego sto je ta sacma postala zabranjena za lov DS pa se ne zalise na sacmu. Korsumliju sam naveo kao primer jer sam upoznat sa lovom DS u tom krajuB) A na 50m cu iz 16tice da sateram tri PP-jke u dzak od 50kg koji simulira nazime 16tica ima u patronu samo 6 komada PP-ejki. A sa PP-om su ih odstreljivali na 100m padale su u vatri... Bar tako pricaju ovi moji drugari iz Korsumlijskog kraja koji su koristili PP pre zabrane... Zakonom je zabranjena i to se postuje ali malo komentarisemo kada budem isao na DS koristicu Gold Hawkove jer su mi precizniji od Brenekea B) |
|
|
|
bela |
Objavljen 03.05.2011. 16:28
|
Veteran
|
druže imam pušku iž mp153, toz34p, u kalibru 12, i monte karlo u 16 kal. po ovome onda da ne preteram treba da baci 1/4 lovaca puške . a pucao sam više nego što misliš, no to je nebitno. a mislim da nisam ispričao svima priču o rikošetu od PP sačme.bio sam udaljen na nekih 50 koraka od lovca koji je pucao pp-com na nazime u toku hajke (pre neku godinu ) bio sam u pogonu kao i uvek nazime je bilo na oko 5-6 m od mene i to nije bitno iz zasede jedan lovac nebitno ko opet ... puca na nazime pošto ja nisam mogao da pucam jer sam znao da je kolega u pravcu iza ds,opet nebitno. ali je bitno da sam ja dobio sačmu PP-a od rikolšeta pod uglom od 90 stepeni i to od trske rikošet , možda je to slučajno tako ispalo, ali je tako ispalo. sreća moja da sam imao gumene ribarske čizme pa me nije ranilo ... slažem se ja stobom da se to(PP) tebi i još nekima sviđa pa ti je žao što je zabranjeno . ali nemoraš da mi veruješ meni je sasvim svejedno je zabranjen jel nije ja ga baš nešto i ne koristim...puno sam sigurniji u sebe sa breneromB)
P.S. džak sam naveo radi veličine prosečne ds, a ti prijatelju od mene pucaj u šta hoćeš . i nemoraš da se ljutiš odmah ovo je ipak samo diskusija ,a to što se tvoje i moje mišljenje podudaraju to je nešto sasvim drugo.
vižlan i terier
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 03.05.2011. 16:42
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Malo si ti Bela ispucao PP!
'Ajd da je mene pitao, nisam nešto puno pucao te municije, ali kud tebe da nadje
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
bela |
Objavljen 03.05.2011. 16:44
|
Veteran
|
Ne zamera bata hamer nikako i nikomeB)
A sa PP-om su ih odstreljivali na 100m padale su u vatri... Bar tako pricaju ovi moji drugari iz Korsumlijskog kraja koji su koristili PP
puste priče lovio sam ds. puno puta mnoooogo puta
nemoraš verovati svakoj priči .
vižlan i terier
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 03.05.2011. 16:44
|
Lovčina
|
bela kaže:
druže imam pušku iž mp153, toz34p, u kalibru 12, i monte karlo u 16 kal. po ovome onda da ne preteram treba da baci 1/4 lovaca puške . a pucao sam više nego što misliš, no to je nebitno. a mislim da nisam ispričao svima priču o rikošetu od PP sačme.bio sam udaljen na nekih 50 koraka od lovca koji je pucao pp-com na nazime u toku hajke (pre neku godinu ) bio sam u pogonu kao i uvek nazime je bilo na oko 5-6 m od mene i to nije bitno iz zasede jedan lovac nebitno ko opet ... puca na nazime pošto ja nisam mogao da pucam jer sam znao da je kolega u pravcu iza ds,opet nebitno. ali je bitno da sam ja dobio sačmu PP-a od rikolšeta pod uglom od 90 stepeni i to od trske rikošet , možda je to slučajno tako ispalo, ali je tako ispalo. sreća moja da sam imao gumene ribarske čizme pa me nije ranilo ... slažem se ja stobom da se to(PP) tebi i još nekima sviđa pa ti je žao što je zabranjeno . ali nemoraš da mi veruješ meni je sasvim svejedno je zabranjen jel nije ja ga baš nešto i ne koristim...puno sam sigurniji u sebe sa breneromB)
P.S. džak sam naveo radi veličine prosečne ds, a ti prijatelju od mene pucaj u šta hoćeš . i nemoraš da se ljutiš odmah ovo je ipak samo diskusija ,a to što se tvoje i moje mišljenje podudaraju to je nešto sasvim drugo. Naravno druze da je ovo samo diskusija i razmena iskustavaB) Taj lovac sto je pucao u nazime na nekoliko metara od vas nije bio bas pri cistoj svesti A i meni je licno sve jedno sto je PP zabranjen jer ga bas ni ja ne koristim malte ne uopste kupujem ga jedino jer volim sa njim da pucam u mete pa sam ga tako sesto puta testirao. a u lovu stace mi kod mene nema svinjaB) A ako me neko pozove u goste na hajku retko idem a i ako odem koristim Hawkove brener mi je malo losije preciznosti (bar iz moje puske) |
|
|
|
bela |
Objavljen 03.05.2011. 16:51
|
Veteran
|
jeb..ga lalo druže nema veze jednom ću ga pozvati u goste da testiramo .
vižlan i terier
|
|
|
|
bturjane |
Objavljen 03.05.2011. 20:18
|
Stari član
Upisa: 440
Pristupio: 29.09.2010. 21:26
|
to sto je PP zakonom zabranjen u lovu na DS je činjenica ali za planinski lov bilo pogonom i presretanjem bilo dočekom od PP se u praksi nijedan metak sa bilo kakvim punjenjem nije pokazao efikasnijim iskreno ako ne bude rigoroznih kontrola mi u planinskom lovistima i dalje nastavljamo lov sa PPom
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 03.05.2011. 20:27
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Daj bela, molim te... koj to PP na 50m pogodi od 9 komada sam jedan u dzak od 50kg ?
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
charuga |
Objavljen 03.05.2011. 20:38
|
Veteran
Upisa: 580
Pristupio: 26.10.2010. 13:43
|
bela kaže:
Ne zamera bata hamer nikako i nikomeB)
A sa PP-om su ih odstreljivali na 100m padale su u vatri... Bar tako pricaju ovi moji drugari iz Korsumlijskog kraja koji su koristili PP
puste priče lovio sam ds. puno puta mnoooogo puta
nemoraš verovati svakoj priči .
ja nisam toliko puta pucao PP...ali na 100 u vatri..uffff
..............
|
|
|
|
bturjane |
Objavljen 03.05.2011. 20:50
|
Stari član
|
e sad 100 m je malo mnoooogo i za nas lovce ali na 50m sam spreman da stanem na crtu da ce najmanje 5 da se grupisu u dzak
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 03.05.2011. 20:56
|
Lovčina
|
bturjane kaže:
e sad 100 m je malo mnoooogo i za nas lovce ali na 50m sam spreman da stanem na crtu da ce najmanje 5 da se grupisu u dzak Price su samo od 100 metara sad koliko je istina nisam zeleo da zalazim da ne ljutim domacine... Inace na 50m pepejka je No1. Keva za tu daljinu.... A ja sam mu rekao da cu iz 16tice da sateram 3 pepejke u taj dzakB) isprobano rodjo mnogo sam ih ispucao |
|
|
|
bturjane |
Objavljen 03.05.2011. 21:07
|
Stari član
|
pozdrav Hamerles slazem se stobom inace ja lovim na Radan planini i mogu da potvrdim da se u planini svinja ne puca na vise od 25-30m i maximum a na toj daljini kroz gustis PP je imperativ za sva jedinacna zrna
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 03.05.2011. 21:08
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Bata-Hamer, na 50m se sa dobrim veprom, brez obzira na broj zrna koja ga pogode, deshava otprilike ovo:
http://www.youtub...tw#t=0m55s
Nemoj neko da te laze!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 03.05.2011. 21:14
|
Lovčina
|
bturjane kaže:
pozdrav Hamerles slazem se stobom inace ja lovim na Radan planini i mogu da potvrdim da se u planini svinja ne puca na vise od 25-30m i maximum a na toj daljini kroz gustis PP je imperativ za sva jedinacna zrna Slazem se u popunosti B) |
|
|