Srpski gonič
|
ilija 9 |
Objavljen 10.12.2014. 20:09
|
Član
Upisa: 127
Pristupio: 06.07.2012. 11:00
|
Nidzo jol ti poznat ovaj stenac |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 10.12.2014. 21:11
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Jul 2012. Luna je na svet donela tri mališana... Jedan je nekako od samog početka bio drugačiji, poseban. Nekako je izgledao pametnije, tako se i kretao, ponašao... Nazvao sam ga Leo...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Milos88-Ivanjica |
Objavljen 15.12.2014. 23:24
|
Stari član
Upisa: 472
Pristupio: 05.08.2010. 03:16
|
nidzamotocross kaže:
Hvala drugari.
Vaso, na tom mestu gde je stao sa gonom, zec se vratio u rikverc pokušavajući da zavara trag, ali mu je ker bio blizu pa je odustao i krenuo na mene. Ker je mlad, ovo je prvi njegov solo zec koji je odstreljen pred njim, do sada je samo gonio zeca a odstreljivano je kada je bio sa još nekim psom. Znam ga, znam da mu treba tu malo podrške i ohrabrivanja, da se malo nastrvi. Kada sve legne na svoje, to neće biti potrebno. Pozdrav za tebe!
Miloše, nije te bilo odavno, šta si uradio sa psom kog si kupio, ako se dobro sećam?
Pozz Nidzo...Nazalost iako je pas vec bio vidjen u mom dvoristu i data kapara,njegov vlasnik se predomislio i vratio mi pare uz izvinjenje jer nije mogao da se rastane od njega a i mlad ker koji je sin od ovog sto sam hteo da kupim nije ni prici ocu,iako su sve prilike izgledale da ce biti cak i bolji od njega pa se mozda i zbog toga predomislio....Tako da sam nazalost izvisio....Inace gledao sam psa nekoliko puta na terenu i mogu ti reci da je vrh vrhova,od trazenje,dizanja preko gonjenja zeca...znaci fenomenalan
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 16.12.2014. 15:36
|
Lovčina
|
Muke su to kada ga ne odhraniš od malena, ali biće valjda bolje.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 16.12.2014. 20:16
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Milos88-Ivanjica kaže:
nidzamotocross kaže:
Hvala drugari.
Vaso, na tom mestu gde je stao sa gonom, zec se vratio u rikverc pokušavajući da zavara trag, ali mu je ker bio blizu pa je odustao i krenuo na mene. Ker je mlad, ovo je prvi njegov solo zec koji je odstreljen pred njim, do sada je samo gonio zeca a odstreljivano je kada je bio sa još nekim psom. Znam ga, znam da mu treba tu malo podrške i ohrabrivanja, da se malo nastrvi. Kada sve legne na svoje, to neće biti potrebno. Pozdrav za tebe!
Miloše, nije te bilo odavno, šta si uradio sa psom kog si kupio, ako se dobro sećam?
Pozz Nidzo...Nazalost iako je pas vec bio vidjen u mom dvoristu i data kapara,njegov vlasnik se predomislio i vratio mi pare uz izvinjenje jer nije mogao da se rastane od njega a i mlad ker koji je sin od ovog sto sam hteo da kupim nije ni prici ocu,iako su sve prilike izgledale da ce biti cak i bolji od njega pa se mozda i zbog toga predomislio....Tako da sam nazalost izvisio....Inace gledao sam psa nekoliko puta na terenu i mogu ti reci da je vrh vrhova,od trazenje,dizanja preko gonjenja zeca...znaci fenomenalan
Jako je teško danas naći čistokrvnog kvalitetnog goniča bilo koje rase koji će dati potomke po osobinama slične njemu. Dok su se neki okrenuli meleženju i parenjima sa jedinkama lošeg eksterijera, neki drugi nastoje zadržati dobar eksterijer, a pojačati radne osobine potomaka.
Miloše, koliko je taj pas star, jesu li mu i roditelji dobri lovni psi i da li je eksterijerno solidan?
|
|
|
|
Milos88-Ivanjica |
Objavljen 16.12.2014. 23:18
|
Stari član
Upisa: 472
Pristupio: 05.08.2010. 03:16
|
Star je oko 3 godine,roditelji su extra gonici,u eksterijeru su svi prva liga...
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 17.12.2014. 17:41
|
Veteran
|
Miloše, sjetih se jednog tvog davnog upisa, pa ga jedva pronađoh. Milos88-Ivanjica kaže:
Nidzo 100% si u pravu,ne znam kakva je situacija kod tebe ali kod mene je haos.Nema vise kerova da rade oko lovca,da ga prate,da se vracaju na poziv...Ili razbijaju vilicu za vlasnikovim cizmama ili po pustanju odu u 3 lepe,potkace srne i za taj dan je lov zavrsen.Zato sam resio da kupim pravog psa 100% proverenog na terenu ili necu da drzim pse.lov treba da predstavlja uzivanje i skretanje misli sa briga i problema a ne dodatno nerviranje...
Iz razgovora sa kolegom Dušanom i dubljom analizom lova prethodnih godina, došao sam do poražavajuće činjenice da sam prethodne 3-4 godine gubio vrijeme očekujući mnogo više od svojih pasa, a nisam imao srca da raskrstim sa njima i okrenem novi list. Ravničarski teren je sigurno dosta nezgodniji za rad goniča od brdovitog, ali to nikako nije opravdanje za kvalitet pasa koje držim u dvorištu. Dok druge kolege love i odstrijeljuju pred svojim psima, ja izvodim ove što trenutno imam i češće mi se zna desiti da razgone divljač nego da je tjeraju prema meni. Nekada me znaju prijatno iznenaditi, posavka kad goni lisicu preko sat vremena i neće da je pusti dok ne padne ili Azra kad podigne zeca kud je prošlo brdo pasa, ali to su jako rijetki trenuci koji izuzetno kratko traju. Nedostatak slobodnog vremena je sigurno moj najveći problem. Počinjem i da razmišljam o kupovini odraslog psa, jer kad pogledam koliko od ukupnog slobodnog vremena posvećujem psima, mislim da je to možda pametnije rješenje. A opet, s' druge strane, kada odgajaš štene, pa kad počnu prvi gonovi, malo šta to može zamjeniti ...
|
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 17.12.2014. 22:23
|
Član
Upisa: 192
Pristupio: 19.12.2011. 13:59
|
Pitanje je da li bi kupovina odraslog psa bila pravo rješenje!? Odrasli psi se obično nešto teže prilagođavaju novome gazdi, tako da se često mogu očekivati i određeni problemi zbog toga.
I kod mene situacija nije baš onakva kako sam navikao. Keruša je tek zadnje dvije nedelje ''proradila'' onako kako bi trebalo, vjerovatno je ljetošnje koćenje, veliki broj štenadi i godine (ipak je već u osmoj godini) ostavilo traga na nju. A štenci još premladi za prave lovove...
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 17.12.2014. 23:10
|
Lovčina
|
I u osmoj godini, ona pleni i dalje.
|
|
|
|
suci |
Objavljen 17.12.2014. 23:44
|
Član
Upisa: 136
Pristupio: 04.04.2014. 19:39
|
sg-bog26 kaže:
Pitanje je da li bi kupovina odraslog psa bila pravo rješenje!? Odrasli psi se obično nešto teže prilagođavaju novome gazdi, tako da se često mogu očekivati i određeni problemi zbog toga.
I kod mene situacija nije baš onakva kako sam navikao. Keruša je tek zadnje dvije nedelje ''proradila'' onako kako bi trebalo, vjerovatno je ljetošnje koćenje, veliki broj štenadi i godine (ipak je već u osmoj godini) ostavilo traga na nju. A štenci još premladi za prave lovove...
Kolega i ja mislim iz mog iskustva da kocenje nepovoljno utice na rad keruse jer nekako mi se cini da gubi interesovanje za divljac valjda zbog stenaca nemam pojma. |
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 18.12.2014. 20:21
|
Član
|
... a evo i njene ćerke, na koga li liči?
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 18.12.2014. 22:36
|
Lovčina
|
Auuu, koja sličnost!
|
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 19.12.2014. 10:21
|
Član
|
nidzamotocross kaže:
Auuu, koja sličnost!
Copy-Paste!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 19.12.2014. 11:22
|
Lovčina
|
Vala baš..
Je l' nasledila nešto i od oca?
|
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 19.12.2014. 11:55
|
Član
|
Mislim da je dio obojenosti naslijedila od oca, pošto je njena majka u starosnoj dobi od 7 mjeseci bila daleko tamnija. Sve ostalo, karakter, stas,glas... je na majku!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 19.12.2014. 12:07
|
Lovčina
|
Da, dosta se dobro čisti, još butove da skine i to je to. Moja Atina je glavu očistila fino, dok su plećke i butovi i dalje dosta tamni, ali se plašt već ocrtao.
Ako je na majku, onda nema zime...
|
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 19.12.2014. 13:01
|
Član
|
Mislim da ima velike šanse da se boje ''uklope'' baš onako kako treba, a za ostalo... samo treninzi, genetika je dovoljno dobra.
I tvoja Atina će biti izvanredan pas...
Do idealnog je teško doći, ali mislim da oba imamo nešto s čim možemo biti zadovoljni.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 19.12.2014. 14:03
|
Lovčina
|
U pravu si...
Samo neka smo i mi i oni živi i zdravi i sve će doći na svoje. Atina je već imala dvoboj sa zecom, znači prvi put je uopšte videla divlju životinju da trči, nije pokazala strah posle odstrela je prišla, ponašala se baš primereno za njen uzrast. Kasnije dok je pristigao Leo, umalo ga nisu podelili na dva dela. B)
Posle toga sam je pustio na svež trag u snegu, pratila ga je bez ikake pomoći više stotina metara, sa velikom željom i voljom, ali bez glasa. Sada je čekam samo da pusti glasić i temelj je postavljen.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 19.12.2014. 17:41
|
Veteran
|
sg-bog26 kaže:
Mislim da je dio obojenosti naslijedila od oca, pošto je njena majka u starosnoj dobi od 7 mjeseci bila daleko tamnija. Sve ostalo, karakter, stas,glas... je na majku!
Ćujte dećki, vi kak' hoćete, ali mene je osobno više dojmila ona svjetlija štenica.
Stvarno Zdenko, jesi li je vidio u skorije vrijeme?
|
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 19.12.2014. 22:22
|
Član
|
Nisam je skoro vidjeo. Ako budem u prilici uslikaću je. Ona je više tatina ćerka, dosta različita od svoje sestre i izgledom i karakterom. Jedna ima ljepšu glavu (uvo) a druga ljepše tijelo...
|
|
|