Izbor prve puške za početnika!
|
Tomash |
Objavljen 27.01.2017. 12:51
|
Veteran
Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Jeste Cvele, zabranjeno je krupnom sačmom pucati na divlje svinje..., ali na dozvoli su i lisica i šakal.
Dok sam lovio u svom rodnom selu pod planinom Cer, od 50 izlazaka na DS, samo jednom su na mene naišle svinje, a u pola tih izlazaka sam pucao lisicu...
Posle 20-tak izlazaka na DS sam to ukapirao, i od tada u jednoj cevi je uvek bila dupla nula(5.5mm), a kuglu sam do tada opalio samo u susretima sa lijom dok nisam skontao da džaba bacam kugle na sitnu pokretnu štetočinu, a gađati liju jediničnim zrnom u šumi....šta ti je...Pa nisam ja SREMAC
I lovci koji nose Kombinirke tamo, pored zrna u gornju cev stave duplu nulu, jer znaju šta će u 90% slučajeva izaći,a i tamošnji lovci koji su nosili kombinovanu u komercijalu na vuka u okolini Kruševca su isto to radili, dole karabinsko zrno, gore dupla nula...
Ako naiđe lija, pucaću je duplom nulom, ako naiđe DS kuglom. Ako ranim DS....levo i desno pored mene su lovci na 50 metara, i svaki od njih ima barem jednu kuglu ili karabinsko zrno za nju, dovoljno da mi da vremena da prepunim
Na čeki je drugo, držiš zrno ili kuglu, i to ti je, nema ko da te vadi, u pogonu nisi sam, i ima ko će da ti popravi ili da ti kupi vreme dok ne prepuniš |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 27.01.2017. 13:19
|
Lovčina
Upisa: 1291
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Poceo sam da lovim sa IZ 18e jednocevkom 16cal i onda posle dugih 9 god kupim MP 153-12/76 i sa njom sam lovio ali odabir granulacije u lovu ako je sitna sacma onda je sitna ako treba prepuniti krupnu to ne moze nikako bez repetiranja i sto cuda na svu srecu meni nikada nije ispala polugica od zatvaraca za repetiranje.Od kada sam nasledio od pokojnog dede polozaru 153 sam konzervirao i odlozio u orman do daljnjega ima sigurno da dve godine metka iz nje nisam opalio i uzeo je u ruke do pre neki dan kada sam je opet ocistio i opet konzervirao.Sa dvocevkom uvek imas dva brza metka bolja kombinacija municije na primer sada za cekanje lisica u levu cev 6(4mm)sacma,a u desnu 2(5,6mm) i onda biram ako je blizu pucam 6-com,a ako je dalje onda 2-kom.Mada Milane ja ne vidim razlog zasto kupujes novu pusku kad kazes da imas dve od dede pocni sa njima pa kad budes imao malko vise staza i iskustva onda uzmi pusku za svoju dusu,a i vidis kakvo nas sve zlo stiglo i ko zna sta nas ceka u daljoj i blizoj buducnosti lova pa moj predlog strpi se malo dok se sve ne iskristalise ocemo li biti lovci ili pogonici da bez veze ne bacas pare na neku skupu pusku pa da je posle moras davati drzavi da je oni uniste.Ove dedine na kraju krajeva uvek mozes onesposobiti i ostaviti kao trofejno na zidu! |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 27.01.2017. 13:22
|
Lovčina
Upisa: 1291
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
I da samo jednom mi je u PA lazirao metak nije opalio ojadu sam se zabavio dok sam ga izvadio jer automatski je uveo drugi metak u sanduk i na rampu pa sam se dobro preznojio dok sam ga izvadio,a fazani samo prste oko mene. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 27.01.2017. 13:51
|
Lovčina
Upisa: 2423
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Мени једном није опалио метак јер није ваљао али није ми ставио на кашику метак из магацина. Само сам репетирао, избацио га и притиснуо да убаци метак на кашику, репетирао опет и то је то. Иначе не смета му ништа ако је метак у цеви а следећи чека на кашики.
Овако је код 155-це. Не знам за друге.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
Milan__ |
Objavljen 27.01.2017. 20:00
|
Član
Upisa: 142
Pristupio: 03.01.2017. 13:56
|
Mislim da sam odlucio sta cu uraditi,hvala svima na pomoci !
Bog prašta,ali 30-06 nikad!
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 28.01.2017. 11:17
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Tomo, imas gresku... magacin kod MP153 se prazni bez repetiranja... gurnes kasiku prema cevi i imas jednu polugicu koja drzi municiju u magacinu, pritisnes je(jeste malo teze ali navikne se) i izlazi metak, pa tako sledeci... bez stalnog ubacivanja metka u cev pa izbacivanja... I meni nije do sada ispala rucica zatvaraca hvala Bogu...
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 28.01.2017. 13:08
|
Lovčina
|
Мени то не успева на 155
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.01.2017. 10:58
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Kako? Na 155-ici sam cuo da to jos lakse ide...
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 29.01.2017. 11:13
|
Lovčina
|
И ја сам свашта чуо када сам је тек узео па испало да није тако.
Ако то може некоме са 155-цом, нека окачи видео клип да видимо како се то ради нама којима то не успева.
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 27.02.2023. 22:38
|
Veteran
Upisa: 751
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Evo ovako...od sledeće lovne sezone kreće jedan mlad lovac nadam se u uspešnu lovačku karijeru. Trebalo bi odabrati i prvu pušku za početnika. Budžet je oko 1000 evra a uslovi su sledeći: bokerica, jedna obarača i da je nova, ne polovna malo korišćena već radnja-nova. Molim kolege za savet i pomoć... pošto će tata(tj ja) da časti ova cifra od 1000evra ne mora biti baš fiksna može i neki dinar preko al ne puno.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 28.02.2023. 06:39
|
Stari član
Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Posto je jedna obaraca uslov, Ruske bih izbacio iz izbora, 'talijanke tesko da ima za te pare, mada nisam pratio cene, ostaju samo turske puske.
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
coolerns |
Objavljen 28.02.2023. 09:19
|
Član
Upisa: 57
Pristupio: 03.07.2015. 19:25
|
Sto rece kolega za ispod 1000 samo turkinje, mada nisam ljubitelj.
Ja bih ipak dodao malo, za 1100/1200 moze da se nadje u radnji Fair, Marocchi i mozda jos ponesto. |
|
|
|
kimi |
Objavljen 28.02.2023. 13:05
|
Veteran
|
Nategnuću se za tih 100-200€ ako bude neophodno. Mišljenja sam da prva puška za početnika treba da bude nova i u kalibru 12. Očigledno je da će izbor biti između Turkinje i Italijanke nižeg cenovnog ranga.
Zanima me da li se u tom cenovnom rangu neko izdvaja npr bravljenjem, mogućnošću korišćenja više pari cevi sa istom baskulom ili nekim drugim kvalitetom kao i da li neko ima loša iskustva sa određenim brendovima ili modelima
|
|
|
|
Aca Kamenica |
Objavljen 28.02.2023. 18:19
|
Mlađi član
Upisa: 43
Pristupio: 21.03.2020. 22:27
|
kimi kaže:
Evo ovako...od sledeće lovne sezone kreće jedan mlad lovac nadam se u uspešnu lovačku karijeru. Trebalo bi odabrati i prvu pušku za početnika. Budžet je oko 1000 evra a uslovi su sledeći: bokerica, jedna obarača i da je nova, ne polovna malo korišćena već radnja-nova. Molim kolege za savet i pomoć... pošto će tata(tj ja) da časti ova cifra od 1000evra ne mora biti baš fiksna može i neki dinar preko al ne puno. Kolega @kimi biću slobodan da Vam postavim nekoliko pitanja u vezi odabira puške za mladog lovca .Moje prvo pitanje bi bilo, ko je postavio uslove tj. da puška bude nova, bokerica, sa jednom obaračom, jesu li to uslovi budućeg lovca ili finansijera ? Moje mišljenje je, da mlad lovac treba da počne da lovi sa nekom polovnom puškom, bilo bi dobro ako otac ima dve ili više pušaka da sin lovi sa nekom i da vidi koja mu više odgovara ili da u lovu proba neku pušku od kolega iz grupe kako mu koja leži. Šta fali puškama sa dve obarače ? Kao što su kolege predhodno napisale za 1000 evra ili nešto više može se kupiti nova Turska ili neka Italijanska ali verovatno nijedna sa mogućnošću korišćenja više pari cevi. O Turskim puškama imam loše mišljenje doduše o poluautomatima koje imaju moji poznanici, za dvocevke i karabine nemam informacije. Kad su hteli da kupuju puške, rekao sam da traže Italijanske polovne jer nisu imali za nove a oni su kupili Turske i sad se samo žale a jednom koji me je poslušao sam našao polovan ali još u garanciji Franchi Affinity za nepunih 600 evra. Za 1000 evra se mogu naći odlične puške, jesu starije ali vrhunskog kvaliteta i u odličnom stanju, prve što su mi pale na pamet su MC 6 i Super Brno, te puške ne gube cenu a sa njima mogu loviti nekoliko generacija. Nemam nameru da utičem na izbor puške, samo sam hteo da dam neke sugestije jer ne kupuje se puška svaki dan. |
|
|
|
kimi |
Objavljen 28.02.2023. 19:49
|
Veteran
|
Bok i jedna obarača je sinov izbor jer po malo puca glinene golubove. Moja sugestija je kalibar 12 i novo. Ja imam možda i previše cevi(da li?🙂) posedujem i kolekcionarsku... mišljenja sam da ni jedna polovna stvar ne može biti bolja od nove kao ni bezbednija... naravno ako ne idemo u krajnosti što se kvaliteta tiče. Inače posedujem glatke cevi u kalibru 12,16 i 20, imam i bok i položare, podjednako lovim puškom sa jednom i dve obarače a moj omiljeni kalibar je 16. Hocu da ti kažem da nemam predrasuda već pokušavam da budem racionalan.
Što se tiče Turkinja i ja sam čuo dosta loših stvari o poluautomatima dok za klasične prelamače idu samo reči hvale stim da treba uzeti u obzir da su se relativno skoro pojavile na našem tržištu.
|
|
|
|
Aca Kamenica |
Objavljen 28.02.2023. 20:39
|
Mlađi član
|
kimi kaže:
Bok i jedna obarača je sinov izbor jer po malo puca glinene golubove. Moja sugestija je kalibar 12 i novo. Ja imam možda i previše cevi(da li?🙂) posedujem i kolekcionarsku... mišljenja sam da ni jedna polovna stvar ne može biti bolja od nove kao ni bezbednija... naravno ako ne idemo u krajnosti što se kvaliteta tiče. Inače posedujem glatke cevi u kalibru 12,16 i 20, imam i bok i položare, podjednako lovim puškom sa jednom i dve obarače a moj omiljeni kalibar je 16. Hocu da ti kažem da nemam predrasuda već pokušavam da budem racionalan.
Što se tiče Turkinja i ja sam čuo dosta loših stvari o poluautomatima dok za klasične prelamače idu samo reči hvale stim da treba uzeti u obzir da su se relativno skoro pojavile na našem tržištu. Ne mogu da se složim sa Vama oko toga da nijedna polovna stvar ne može biti bolja od nove, to je možda moglo da bude tačno do pre 20 do 25 godina. Od tada se od strane proizvođača bilo čega pa i lovačkog oružja gleda da se polako smanjuje kvalitet . Renomirane fabrike su kod nekih modela zadržale kvalitet ali su cene dosta veće. Navešću primer puške Super Brno, na sajmu IWA u Nirnbergu 2018. godine pitali su domaćine Zbrojovkinog štanda planiraju li ponovo serijsku proizvodnju puške Super Brno jer je prestala da se proizvodi pre više od 20 godina, dobili su negativan odgovor sa obrazloženjem da bi puška onog kvaliteta sada u osnovnoj verziji koštala 10 000 evra, zato sam i naveo da se za 1000 evra mogu naći kod nas odličnog stanja MC 6 i Super Brno a one su u odnosu na bilo koju novu za te pare kao nebo i zemlja.Takođe ne bih nikad kupio pušku bilo čije proizvodnje ko je takoreći juče počeo da ih proizvodi kao što su Turci, za mnoge stvari mora da postoji tradicija, godine su merilo kvaliteta, Beretta za tri godine slavi 500 godina postojanja. |
|
|
|
kimi |
Objavljen 28.02.2023. 22:34
|
Veteran
|
Slažem se da se ne slažemo. Ipak mislim da bi korisnije bilo da ste izneli neku konkretnu činjenicu... npr sa određenog modela otpada brun, pucaju igle, završna obrada je lošeg kvaliteta, bravljenje ne valja, loš je balans ili npr sve kontra od ovoga... pokušavam da dođem do stvari koje su prisutne a na reklami se nevide ili su prenaglašene.Na Youtubu sve izgleda savršeno Možda ima ovde nekoga ko je bio u istoj ili sličnoj situaciji a želi da ukaže na neku anomaliju ili da pohvali određeni model. Čisto iz radoznalosti sa kojom puškom Vi( Aca Kamenica) lovite?
|
|
|
|
Aca Kamenica |
Objavljen 01.03.2023. 09:56
|
Mlađi član
|
Ne mogu da iznesem konkretne činjenice u vezi novih Turskih i jeftinih Italijanskih pušaka koje bi eventualno došle u obzir, prosto zato što mi nisu bile dovoljno interesantne da bih se malo dublje pozabavio njima. Puške o kojima bih mogao da nešto napišem su polovne a Vi tražite nove, tako mi nije poznato sa kog novog modela otpada brun, pucaju igle, kod kog je završna obrada lošeg kvaliteta, bravljenje ne valja ili koji ima loš balans. Što se tiče pušaka sa kojima nažalost sve ređe lovim ostale su IŽ-54 kal. 12, Bayard kal.16 i karabin C.Zastava kal. 7x64, prodate su IŽ-12 kal.16, ZH 304 kal.12-7x57 R a imao sam i pištolje Astra 300, C.Z. M-88 i VIS Radom 35. |
|
|
|
givan |
Objavljen 01.03.2023. 12:31
|
Član
Upisa: 55
Pristupio: 18.06.2015. 01:40
|
Da probam barem malo da pomognem.
Vec preko 12 godina lovim sa bokericom CZ MALLARD 12/76.To je Ceska zbojevka,proizvedena u turskoj fabrici Huglu.
Da li je to neka data fransiza od strane zbrojovke,navodno za trziste USA,nemam pojma,ali znam da ima i Huglove bokerice,mislim da imaju oznaku 104,koje su identicne sa mojoj,imao sam prilike da ih uporedim.
I za sada nisam imao nikakvih probleme,inace je kupljena nova.Tako da je za svaku preporuku.
I ja sam pobornik kupovine novog oruzija,vec sam kupio posle i dva nova karabina.
Problem kod nas za kupovinu polovnog,je taj sto mali broj ljudi kupuje novo oruzije,a zato i stanje polovnih je blago receno meni neprihvatljivo.Nekazem da mozda nemoze da se nadje,ali to je retkost.
Koliko god postojalo uvernje,da je nekada izrdjivano kvalitetnije nego danasnje,ja nisam steka taj utisak,kroz moju eksploataciju meni su se pokazale vise nego ok.A i taj utisak da si jedini bio vlasnik...
Moj glas za pocetnika,treba ga castiti sa novom puskom, tako da pravac prodavnice ,mozda bolje i sajmovi,pa nek na suvo proba i odabere. |
|
|
|
kimi |
Objavljen 01.03.2023. 16:41
|
Veteran
|
Imam jednog poznanika ima CZ Malard u kalibru 20 sa dve obarače isto je kupio novu pre cca 10-12 god i služi ga besprekorno. Ispucala je 'vagon' municije. Nisam znao to za huglu pogledaću je svakako...
Što se tiče prodaje novih garantovano se prodaju pa ne čekaju svi valjda iz nasledstva neku cevku... pre će biti da ljudi neće da pišu iz nekog razloga... sve te polovne puške treba dobro pogledati i biti obazriv... dosta je tu nagriženih cevi, luftova koji su posledica relodinga 80-ih i 90-ih kad se barut punio mericom pa još malo preko... svakako bih uzeo u razmatranje tormentaciju starih cevi i pritiske koje ostvaruje nova municija
@Aca Kamenica lep arsenal👍 samo jedna zamerka...pa što čoveče proda iž 12, to je stvarno klasik.
|
|
|