Sremac75 kaže:
... Zato je i rađeno na cepanju postojećih LU!
Zato se od strane LSV forsiraju kadrovi tipa Piškaća, Kuma, Bogunovića......
Zato je proces dodele lovišta radi u 5 do 12!
Sve se zato radi.........
Sremac75
Bogu ti oprosti al moram te priupitat' ...
Pošto smatram i vidim da znaš šta pišeš a ne kao neki admin... kojeg ne mogu da razumem kao i većina članova jer više ni sam sebe ne razume, očigledno! ... jeste da nije pitanje za ovu temu al me ovde "zagolicalo",
ako je zato rađeno na cepanju postojećih LU koji je najveći razlog cepanja LS?
Zar nije bilo lakše dovesti nove ljude na ta tri mesta ovih navedenih iz LSV nego se posle oslobađati nove devetorke na recimo nova tri LS u Vojvodini?
Možda cepanje i samim tim slabljenje LSV vodi na neku drugu stranu koja može a ne mora da bude bolja po lovce Vojvodine?!?
-nije mi do rasprave već želim da čujem nešto pametno i naučim kako bih znao za dalje ... zato tebe i pitam!
pozdraF
Canis dok Sremac ne "lane" da kažem ja koju, ako mi dozvoljavaš.
Da bi promenio tri, četiri poglavice u LSS, LSV, pa na kraju i u bilo kom LU u Srbiji, Vojvodini, treba sazvati Skupštinu da li redovnu, da li vanrednu jer tako kažu Statuti.
E sad, Skupštinu čine delegati. U LSS su delegati iz cele Srbije, i analogno tako do nižih nivoa.
Ako delegati, koji jedini mogu da odlučuju o tome, ne dođu ili ih jednostavno zabole ona stvar, kako smeniti rukovodeći kadar onda.
U toj situaciji, kada se par ljudi u LSS, LSV okoristilo sasvim je jasno da jedna grupa ljudi, LU... ne želi da to više plaća i sasvim je normalno da isti napuste LSS i formiraju svoj savez.
Po meni LSS je morao da neke neminovnosti prihvati, a to je podela na saveze. Jer ako je legitimno pravo lovaca Vojvodine da imaju LSV, kako možeš sprečiti da se organizuju po istom principu lovci u centru, na istoku i jugu Srbije.
Svima je to jasno osim ovima u LSS. I njima je jasno, naročito što je i država rekla dosta je otimanja, hoću i ja moj deo, pa je novi zakon marginalizovao rad LSS.
LSS treba da opstane kao savez svih saveza i to je ono što on treba i mora da bude, sa funkcijama koje mu zakon daje.
Odakle pravo LSS-u, LSV-u da formiraju svoje ćerke firme i odlivaju pare lovaca te da Min. polj. ili PSPŠV iste favorizuje po nekim poslovima, i prenosi na njih delove svojih nadležnosti, kada se radi o firmama koje nije osnovala država, pokrajina, dakle možemo reći "privatnim" firmama.
Vertikala koja je pomenuta ovde u Vojvodini je dobar primer kako PSPŠV pravi glupost ili to možda namerno čini, po nečijem diktatu i želji, kada se radi o poslovima "Vojvođanskog lovca"
Elem, razbijanje LSS-a u ovakvom stanju je bilo neminovno, ali je isto tako potrebno da umne glave saveza to vide i na vreme prihvate ingerencije koje im zakon daje.
Dakle, pošto ne mogu ili ne žele da budu smenjeni, niti da odu sami sa "vlasti" ako se to može nazvati vlast, a delegate koji mogu i treba o tome da odlučuju zabole đoka, neminovno je ovo što se dogodilo.
Dokaz je i zadnje dve neuspešno organizovane Skupštine LSS kada si delegate morao da hvataš lasom da bi došli.
Dakle, ako hoćeš da budeš legalista i radiš sve kako zakoni i statuti nalažu, nikada nećeš moći da oteraš ove poglavice, sve do isteka mandata, a kada je to ja ne znam.
Razlog cepanja LU su upravo ćerke firme koje su LSS i LSV osnovali, a PSPŠV u Vojvodini daju im vetar u leđa i favorizuju ih za izradu planske dokumentacije, obeležavanje lovišta...
Kad uzmeš da je prosečna starost rukovodstva nekog LU 60 godina, da se radi o lovcima koji su pamtili bolja vremena, kada je LSS bio jak i ugledan, sasvim je jasno da će ti ljudi, pošto ne poznaju dovoljno propise, a sujeta im ne dozvoljava da pitaju mlađe od sebe, bez pogovora prihvatiti da budu članovi LSS, LSV...LSCS i ako to ne moraju više.
Vojvodinašume, Srbijašume, privatne firme... bave se izradom planskih dokumenata i to više ne mora isključivo da rade LSS i LSV, te njihove ćerke firme koje oni pokušavaju da putem politike, veza, kumstva... gurnu u prvi plan na štetu svih ostalih. To se zove monopol i to je kažnjivo po raznim zakonima.
Lovstvo u Srbiji polako postaje tržište gde su LU slobodna da po svome nahođenju plove, a ako vidiš Sremčev upis oko pojedinih Piškaća, Bogunovića... koji se nalaze na čelu LU i koji će listom, zarad sitnih privilegija, prići savezima, ne fermajući i ne obaveštavajući šta im članstvo kaže, onda vidiš kako se stvara teren za favorizovanje, krađe, marifetluke koji će pasti na grbaču lovaca...
A nekima to ne odgovara, kao što im ne odgovara serendanje po ovome forumu i otkrivanje njihovih "prljavih" ideja koje se sve na kraju svedu na čerupanje lovaca u Srbiji.
Treba imati u vidu, da je izvršna i kontrolna funkcija u lovstvu Vojvodine u rukama istih ljudi. Prevedeno: ja sprovodim propise kako ja smatram da treba, a moja inspekcija kontroliše to, i postupa po mojim nalozima. U praksi može da se desi, da neposlušna LU, budu česta meta inspekcijskih službi, koje uvek mogu da nadju grešku, i da selektivno primenjuju gomile pravilnika i članova zakona, a kazne su tako rigidne, da posle par poseta inspektora bukvalno za čas mogu da finansijski iscrpu neko LU, i dovedu ga do bankrota, a time i do prestanka rada.
Pitanje je sledeće: ko kontroliše kontrolore?
Dokaz je i zadnje dve neuspešno organizovane Skupštine LSS kada si delegate morao da hvataš lasom da bi došli.
Dokaz?!
Kako nahvatati delegate kad je npr. i novi LS, LSCS, pozivao na bojkot i ne učešće na skupštinama LSS gde je moglo trenutno stanje u LSS da se promeni?!
Potpuno se slažem sa ovim što pišeš i verujem da je pravi način da se neke stvari postave na svoje mesto baš prisustvo delegata koji će da izglasaju "to bolje" za sve članove LSS i na kraju krajeva i lovce ALI ako se pozivamo na bojkotovanje Skupštine LSS i pozivamo se na cepanje LSS, LSV ... čemu sve to vodi?!? Ima malo više suprotnosti, zar ne?
Baš sam razmišljao recimo u novom "LSDonjegASrema" (LSČukarice, LSCvijićeveUlice ...) da li bi mogli na'vatati toliko volontera koji bi svoj novi posao radili kako treba a u korist divljači, lovaca ... bez svoje lične finansijske ili bilo koje druge koristi?!?
A sa novim LS biće potrebno i puno više tih "volontera"
Ne treba bojkotovati skupštine jer se tako samo aminuje brljanje. ALI Canis kako delegate privoleti da dođu, da glasaju po časti i poštenju, za dobrobit lovstva, kada se u lov upetljala politika, pa svi kao nešto kalkulišu, procenjuju...
ALI... ne zaboravi da LSS ne prihvata LSCS, što je ortodoksna glupost isto kao i poziv da se bojkotuje skupština LSS. Tako da, formalno prvo greši LSS, pa tek onda LSCS.
Po meni treba organizovati tu vanrednu skupštinu, nastaviti je tamo gde je prekinuta, dakle ako se ne varam kod 3. tačke, što znači priznati postojanje LSCS, njihove mandate, i nastaviti po dnevnom redu.
LSS mora da vodi računa i o ZODL i funkcijama koje će kad-tad morati da prihvati, a to opet znači drastično smanjenje prihoda za funcionisanje, znatno manje privilegija za rukovodeće strukture, čak i njihov manji broj.
Sa druge strane odgovornost je prebačena na LU i njihova rukovodstva kojima je država dala da upravljaju njenom imovinom na 10 godina. Kako rade tako će im i biti, tako da su LU ta koja su nosioci celokupnog "posla" u lovstvu, a savezi su tu da ih prate pre svega stručno, za skromnu nadoknadu, a ne dranje kože sa leđa i preko svojih privatnih firmi.
Dobar izbor rukovodstva u LU, dobar izbor delegata u LU, kvalitetna stručna služba i edukacija lovaca unutar LU su primarni, a članstvo u savezima sekundarno.
Gde je u svemu tome uloga Vojvodjanskog lovca? Da se ćerka firma vojvodjanskog saveza, uglavi u članarinu koju plaćaju lovci? Ne znam kome je ovo palo na pamet, pa još da to uvede kao obavezujuće - nemam reči!
Da je pravde i poštenja, onda bi Vojvodjanski lovac na tržištu tražio svoje mesto, kvalitetom svog rada i konkurentnom cenom, kao što je normalno u poslu. Onda bi svaki klijent (svako LU) samostalno odlučio da li će da angažuje VL ili neće, u skladu sa svojim potrebama i interesom.
Obavezivati da kroz članski doprinos lovci/LU finansiraju jednu firmu, smatram, da kao prvo, treba proveriti da li je u potpunosti zakonito, a drugo, da li je prihvatljivo sa moralnog aspekta. Lako se može doći u situaciju, da bude po onom 'radio, ne radio, svira ti radio' - novac pristiže, bez obzira kakve rezultate postigneš. Da ne govorim o uticaju na situaciju u lovstvu - tek tu se kriju raznorazne mogućnosti, za preusmerenje profitabilnih poslova kroz VL doo!
Ako je tačno da 300 dinara po lovcu ide za VL doo, onda je to iznos od preko 5 miliona dinara samo po ovom osnovu - dakle, blizu 500 000 dinara mesečno ima zagarantovan prihod VL, samo po osnovu uplate svakog lovca! Ako ta firma ima 3 zaposlena (mislim da je to tačan podatak) onda na plate mogu da troše pozamašnu cifru, jer nemaju trošak za prostor, struju, komunalije... sve to koriste od LSV! Ne znam, da VL participira u troškovima LSV, da li plaća zakupninu za kancelarije?
Pretpostavljena gruba računica: ako 3 zaposlena imaju 500 000 mesečno na raspolaganju, onda svaki zaposleni može bruto da dobije preko 150 000 dinara platu, ako odbijemo doprinose, onda je plata neto blizu 100 000 dinara.
Na ovo treba dodati prihode ostvarene preko lovnog turizma, i druge prihode. Lovni turizam, gde samo kroz odstrel srneće divljači ide pozamašna cifra (samo prošle godine preko 100 srndaća odstreljeno, pa računajte).
Ti drugi prihodi će se moći deliti kroz dnevnice, kroz troškove putovanja, pitaj Boga na koje sve legalne načine, koji uskom krugu odabranih obezbedjuju mašala lične prihode... I sve formalno čisto pred zakonom, a za moralnu stranu, ko te pita! Gde su honorarni stručni konsultanti, gde su pratioci, koje ta firma angažuje u lovu, gde je organizacija lova (prihod), itd.
Sve u svemu, milina će biti raditi u ovom renomiranom d.o.o.!
Milina, dok lovci ne ukapiraju.
LU Senta, i njeno rukovodstvo, su čini mi se ukapirali.
Složićemo se da su standard ili primanja na području Vojvodine u proseku veća od istih u užoj Srbiji (izuzimam Beograd i par "energetskih" opština) ali ne u tolikoj meri, kolika je razlika u davanja lovaca u Vojvodini za "usluge" LSV.
Lovci u užoj Srbiji 200-300 dinara a na području Vojvodine1400.
Svedoci smo da taj "porez" nije obavezan, naročito u Vojvodini, koja prednjači u aktivnostima ustanovljavanja i dodele lovišta na gazdovanje.
Statut LSV je to zaista lepo uredio!
Kaže član 32. Statuta LSV: " [b]Svako pravno lice, koje ispunjava uslove utvrđeno ovim Statutom, može svojom slobodnom voljom da[/b] se učlani ili istupi iz članstva u Lovačkom savezu Vojvodine".
To potvrđuje i čl. 33 istog Statuta: "Članstvo u Lovačkom savezu Vojvodine prestaje: Izjavom o istupanju, isključenjem iz članstva i prestankom postojanja člana".
Kome ne odgovaraju razne "vertikale", državni poslovi povereni privrednim društvima, visoki iznos "poreza na usluge", jednostavno presavije tabak, naslovi ga na LSV, a u naslovu: IZJAVA O ISTUPANJU IZ ČLANSTVA LSV.
Ono sto mene interesuje,sta ce ljudi koji poloze licence u LOvackoj Komori da rade u vojvodini,ako sav posao preuzme VL?
Ne vidim svrhu LK ako VL ima ekskluzivno pravo da samo on obavlja izradu planova i obezbedjuje strucnu sluzbu .
Mada s obzirom da je Drzava osnovala LK, mislim da to drzava nece dozvoliti, jer jednostavno svako iz vojvodine koji polozi licencu,polagace uzalud,jer nece moci da ga obavlja.
Ovo ne mogu da shvatim.
Gedza66 kaže:
Kome ne odgovaraju razne "vertikale", državni poslovi povereni privrednim društvima, visoki iznos "poreza na usluge", jednostavno presavije tabak, naslovi ga na LSV, a u naslovu: IZJAVA O ISTUPANJU IZ ČLANSTVA LSV.
Opasnosti ima ali ničija nije gorela do zore!
DOBAR DVOGLED KOLEGE VOJVOANI!
Teoretski, ti si u pravu, i nisam sporio tu mogućnost. Naprotiv, naveo sam primer Sente.
U praksi, kakve se sve varijante i kombinacije otvaraju koncentracijom moći i poslova u lovstvu u rukama nekolicine ljudi, možemo obadvojica da zamislimo. A ja sam pristalica teorije, da ne treba ostavljati mogućnost za loša dešavanja, rekoh davno, ljudi su kvarljiva roba, pa ako postoji mogućnost da se nešto izrodi i krene na loše, onda je samo pitanje vremena kada će se to i desiti.
Primer premera i ustanovljenja lovišta u Vojvodini je bio pokazna vežba, kako malo fali, da se jedan posao pretvori u mogućnost trgovine uticajem. Ko ne zna kako, nek stavi prst na čelo, pa neka se raspita malo, zašto neka lovišta još uvek nisu ustanovljena, a zašto neka druga jesu odavno. I nek se raspita na koji način se odlučuje o tome, i ko sve utiče na odluku, kuda će granica nekih lovišta da ide. Formalno, zna se ko donosi i potpisuje odluku; a neformalno, ko utiče? Nemojte da se pravimo naivni, i da glumimo 'engleze'.
Trenutno je u igri nekoliko imena, koji 'drmaju' lovstvom u Vojvodini, relativno čvrsto uvezani u uzak krug ljudi, koje sam nazvao vertikalom. Niti optužujem nekog za mućke(nemam dokaza), niti aplaudiram bilo kome. Ali nisam ni blesav ni naivan pa da poverujem u bilo čije altruističke namere - uvek se kao motiv bilo čega, u krajnjoj liniji pojavi novac, ili moć (često oboje) - kažu ljudi da je moć opasnija od jake droge, i da izaziva zavisnost.
Čitao sam da nekontrolisana moć izaziva nekontrolisanu zavisnost; svaka zavisnost je u neku ruku patologija. Nekontrolisana zavisnost je škodljiva po onog koji podlegne iskušenju, pa se ponekad izgubi osećaj mere.
Evo npr., ja sam zavistan od duvana, znam da mi škodi, ali džaba, navukao sam se, i ne mogu da se okanem! Čak se i moj kolega cenjeni Sremac 75 zgražava nad količinom cigareta koje potrošim.
Samo je velika razlika što moja zavisnost šteti samo meni.
Paninm je pokrenuo zanimljivo pitanje, o kojem bi se moglo diskutovati. Ali kolega paninm, zaboravio si na činjenicu, da je zakon predvideo mogućnost (ili obavezu) formiranja regionalnih i lokalnih odelenja Komore. Samo nije predvidjeno ko će to svve da plati.
Sremac75
........
ako je zato rađeno na cepanju postojećih LU koji je najveći razlog cepanja LS?
Zar nije bilo lakše dovesti nove ljude na ta tri mesta ovih navedenih iz LSV nego se posle oslobađati nove devetorke na recimo nova tri LS u Vojvodini?
Možda cepanje i samim tim slabljenje LSV vodi na neku drugu stranu koja može a ne mora da bude bolja po lovce Vojvodine?!?
-nije mi do rasprave već želim da čujem nešto pametno i naučim kako bih znao za dalje ... zato tebe i pitam!
pozdraF
Brate Canis Aureus prva stvar koja mi pada na pamet kada razmišljam o ovom tvom upisu je ona Lalina "Lovci u Srbiji (pa i Vojvodini) imaju baš onakvo rukovodstvo kakvo zaslužuju"!
Ja sam u principu protiv svakog usitnjavanja jer sam još u prvom razredu pažljivo slušao priču o "snopu pritića"!
I nisam siguran da će do toga uopšte doći u Vojvodini!
LSV je toliko ticajan među 90% lovaca u Vojvodini da je to neverovatno!
Isti taj broj njih ni ne razmišlja o mogućnosti da njihovo LU ne bude član LSV-a!
I to bi bilo dobro kada bi taj LSV radio isključivo u interesu svojih lovaca, kada bi svako od nas znao za čega će biti potrošene pare od članarine, kada bi imali info o platama zaposlenih....
Ali to nije tako. Ja ne znam koliko je zaposlenih u LSV, ne znam ni kolike su im plate, ne znam ni koliko ima LSV vozila, ne znam ni ko je potrošio MILION na gorivo za vreme dok je skoro isto toliko potrošeno na POPRAVKE vozila, ne znam ni za čega će biti potrošeno 9 MILIONA namenjenih za rad Saveza....jbg, ne znam ništa, a milsim da sam obavešteniji (pre svega zaslugom ovog fouma) od 99,99% lovaca!
Što se tiče promena ljudi koji upravljaju LSV-om, ja sam siguran da ti znaš kako to funkcioniše!
90% lovaca ne zna ko je delegat njegovog LU u skupštini!
Ja sam član UO LU ali nikada niko nije postavio pitanje kada je skupština, koji je dnevni red, kako delegati da glasaju...osim mene, naravno, i tada je doneta odluka da se glasa "za" za sve što je UO LSV ili LSS predložio...sa jednim glasom protiv, naravno!
Ali pazi ja govorim o UO LU...a zamisli koliko se o tome pruča na zborovoma lovaca LD i odborima lovaca LD....NIKADA!
Priča je sledeća...nama treba LSV, jer mi bez njih ne znamo i ne možemo, oni nam rade planska dokumenta, oni nam daju upravnika lovišta, oni "pokrivaju" naše brlje, oni imaju veze u politici, oni sve znaju i u to ne treba sumnjati, oni kažu da se ne treba držati zakona ko pijan plota, oni su bog i batina, pa kada se sve to uzme u obzir a posebno da sve usluge dobijamo "besplatno" onda 1400 dinara i nije neka cifra, i niko ne razmišlja o20.000 X 1.400 = 25.200.000!
Jedino možemo da se "sprdamo" kako "one budale iz LSCS" misle da mogu sve to za 300 dinara po lovcu!
A "VL" pa to je posebna priča....niko od sadašnjih niti bivših rukovodilaca ne spori neophodnost postojanja "VL".
Čak je i g.Todorović, Pažinov protivkandidat, u kampanji govorio o neophodnosti da se što veći broj poslova prebaci na "VL"!
Objašnjenje je da LSV kao udruženje ne može da obavlja privrednu delatnost! TO JE TOTALNA NEISTINA I NAJVEĆA PREVARA LOVACA VOJVODINE!
Može Udruženje da se bavi svim privrednim delatnostima ali svu dobit MORA da iskoristi za ostvarivanje svojih ciljeva, u slučaju LSV-a bi to bilo unapređenje lovstva, gajenja i zaštote divljači, itd. Eeeeee, a zato "VL" doo, kao privredno društvo čiji je cilj sticanje dobiti (odnosno njegov direktor) može da samostalno raspolaže svim sredstvima koja ostvari svojim radom.
Da li je sada jasna "neophodnost" postojanja "VL"?
Još kada se doda da nemaju troškove rada, da koriste podatke LSV kao svoje, da su jedno vreme za "VL" radili zaposleni LSV-a koji su od LSV-a primali platu a "VL" je naplaćivao svoje usluge......
Brate Canis Aureus, rasplinuo sam se, jbg......
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Bravo Sremac dvostruki kolega & tebra. Sublimirao si i sažeo sve ono što sam danas pisao i o čemu sam mislio ali sam propustio da pišem. Tvoj i Lalini prethodni upisi su srž problema lovstva u Vojvodini. Nema tu puno mudrovanja. Politika je bacila oko na lovstvo, a pojedinci iz LSV i PSPŠV su im izvršni organi.
Ali brate, ja bih iskreno želeo da nisam u pravu i da je sve drugačije od onoga kako ga ja vidim!
Voleo bih da me je Lala navukao među ELEMENTE i otrovao KRITIZERSTVOM, voleo bih da je Bauk stvarno sremac, voleo bih da stvarno imamo srndaća"svetskog prvaka", voleo bih da znam gde se troše moji novci, voleo bih da je moje LU ostalo celo, voleo bih svašta nešto lepo ko mali majmun, ai jbg...NE MOŽE!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sorry brate Sremac nisam te hteo rasplinuti nego samo htedo' čuti nešto više na pitanje moje
Nego, sa većinom tvog pisanija se slažem po pitanju "VL" i o tome nemam šta pametno reći sem da podržavam tvoje mišljenje!!! već me samo interesovalo ovo što sam te van ove teme pitao ...
Toliko puta smo napisali sve ovo, još pre godinu i kusur dana, i mislim da smo u našem bauljanju, usled nedostatka informacija, na žalost u mnogim stvarima bili u pravu.
Treba samo malo premotati upise po temama, i videti ko je šta, a naročito kada, pisao.
Ovo sada je samo realizacija.
Mada, priznajem da me intrigira igra oko ustanovljenja i dodele lovišta. Tu neke stvari mogu da 'prokljuvim', a neke još uvek ne mogu, tj. ne mogu da skontam zašto.
Ali mislim da već polako hvatam konce. Trenutno je kanda najvažnija stvar kalendar, i datumi. O tom potom.
Da li se srndaći u Vojvodini i ove godine love u režiji "VL"doo?
Pričalo se na skupštini LSV-a i kasnje na sastancima sa sekretarijatom da će ove godine zbog nedostatka kadrova, "VL" doo u svim lovištima u Vojvodini besplatno pružati usluge stručnog lica za gazdovanje lovištem - Upravnika lovišta!
Da li je ovo zaživelo i na koji način?
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?