Opet isti scenario,rat izmedju Kurte i Murte.Ovde ne navijam ni za jedne ni za druge vec kao u ligi sampiona volim da jedni druge sto vise trpaju,samo da nije dosadno.
Zelim im puno srece u predstojecoj borbi za komandanta muzilice jer ovce vec cekaju u redu a novcanici im izgleda zabrekli pa jedva cekaju da ih neko izmuze.Gospodo lovni (ne)radnici,zivi bili-noge polomili
Prema nezvaničnim informacijama koje svakodnevno dobijamo, Skupština LSS je zakazana za 15.mart, a do relativno iznenadnog zakazivanja je došlo nakon jednog 'bratskog' razgovora izmedju Tice i Šormaza, koji je završio 'biranim' rečima sa obe strane. Iskoristiću priliku da u izostanku bilo kakvih zvaničnih informacija, iznesem ono što sam uspeo da iskopam vezano za najnovija dešavanja u LSS, i trenutnu situaciji na granici 'belog usijanja' u savezu!
Nije suština sukoba unutar i oko LSS najavljena revizija poslovanja saveza (a zar nije Šormaz onoliko govorio da ga ne interesuje ko je šta radio ranije?), nego će pre svega biti da je problem u najavljenim izmenama Statuta, gde će izgleda lovci i LU biti 'lobovani', formiranjem izvesnih 'Lovnih okruga' čije granice bi se poklapale sa administrativnim granicama okruga! Skupštinu saveza bi po ovom predlogu Statuta činili delegati/predsednici tih famoznih 'lovnih okruga', a ne kao do sada predstavnici LU!!! U praksi bi to na primeru Južnobačkog okruga izgledalo ovako: u okrugu postoji 12 ili 13 LU, koja bi birala JEDNOG delegata, npr. iz Bačke Palanke, a taj čovek bi morao dobro da poznaje i predstavlja interese lovaca iz Bečeja, na primer! E taj supermen bi garant na pravi način predstavljao lovce, malo morgen! Nadalje, taj predlog implicira daleko manji broj ljudi u skupštini saveza, a kad je manje ljudi, onda se lakše može 'kormilariti' savezom, po volji moćnika iz senke ili sa scene.
Umesto Upravnog odbora novim predlogom statuta predvidja se Izvršni odbor, kojeg će izmedju ostalog činiti i predsednici regionalnih saveza sa više od 10 000 članova! Prevedeno, to znači da bi smo vrlo lako u krovnom savezu mogli da ponovo gledamo stare vedete: Beukovića, Tomicu, Pažina, i ostale momke. Ostatak članova Izvršnog odbora bi činili Predsednici famoznih Lovnih okruga, a šta mislite ko bi mogao biti izabran za predsednike lovnih okruga? Pa upravo oni ljudi koji su i do danas žarili i palili lovstvom, i doprineli sadašnjem stanju, što bi neko rekao, zadužili nas svojim delima.
A gde su tu onda pravi izvorni predstavnici lovaca iz baze? Pa izgubili se negde usput. Nema ih.
Ja ne mislim da je ovo dobro, štaviše, mislim da je ovo katastrofalno rešenje, i da su na ovaj način idejni tvorci ovog predloga samo pokušali da rasčiste teren da mogu bolje da se nameste i razmašu, bez preterane kontrole i bez suvišnih pitanja po recepturi Nikole Jovića na skupštini LSV.
Obaška što i te 'lovne okruge' i sastanke njihove opet treba neko da finansira, a to su lovci, ko bi drugi?
Najnoviji dogadaji i najave dogadjaja u LSS pokazuju da ima majstora koji od lošeg uvek mogu da probaju da naprave još gore! Pitanje je da li će im i ovaj put proći ta priča.
Posebno mi je drago što mogu da konstatujem da je naše pisanje u zadnjih par dana na ovoj temi izazvalo iritaciju nekih majstora koji su počeli jedan drugog da sumnjiče za 'odavanje tajni'! Pa zar nisu već odavno mogli da shvate da im je pametnije da rade javno, a ne u konspiraciji, jer ćemo mi to već nekako saznati, a sve zahvaljujući njihovom sopstvenom podozrenju koje imaju jedan prema drugom! Majstori, majstori... Takodje bih želeo da batalim unapred neke priče o lobiranu preko Srbijalov za bilo koju opciju - zamesili ste, sad se vadite kako znate, veliki lovni radnici, koji ste uspeli da instituciju staru 115 godina dovedete na ove jadne grane! Sad se 'makljajte' izmedju sebe, iznosite višegodišnji prljav veš, biće jako zanimljivo gledati i slušati kad ubrzo počne makljaža, a MORA da počne sada, jer se bara jako smanjila, a krokodili su baš gladni! Sad su u pitanju d*peta onih koji su do sada lagodno uživali, pa će morati da pokušavaju medjusobno da jedan drugog sklone, nema više mesta za onoliko gladnih usta. Čisto kao digresija: ovakav jedan sličan predlog Statuta je već jednom bio prezentovan u prethodnom sazivu Upravnog odbora LSS, podneo ga je čini mi se Pero Škobić, i glatko je bio odbijen! Kome je sada palo na pamet da iz naftalina vadi ponovo taj predlog, da ga malo modifikuje i ponovo šalje u proceduru, mogu da pretpostavim, jer znam kome odgovara tako nešto. Lovcima ne verujem da ovo baš odgovara! A možda sam ja samo malo glup da bih shvatio polzu za lovstvo i lovce koju ovakav predlog nosi?
Gde je tu Šormaz? Mislim da ni on sam nije svestan u šta je upao, a bojim se da se usput još i kladi na pogrešnog konja! Ili da probam kroz basnu da pojasnim: Bila je zima, hladno, vetar duva. Čuči vrabac na sred puta smrznut, kad naidje krava preko njega, i posere ga. Vrapcu odjednom fino toplo, jeste da malo smrdi okolo, ali barem nije zima! Prolazi vreme, a ono sve više smrdi. Naidje tada lisica, izvadi vrapca iz kravljeg izmeta, ovaj se mučenik obraduje što više ne smrdi okolo, ali ga lija tad pojede!!! Naravoučenije: nije ti uvek neprijatelj onaj koji te posere po glavi, i nije ti uvek prijatelj onaj koji te vadi iz govana!
Bilo bi lepo kada bih mogao da iznesem pikanterije koje saznajem (ako su tačne, a verujem da jesu), ko je šta kome rekao i ko koga krsti odredjenim imenima i pridevima. Jedino me zakonska ograničenja sprečavaju da to uradim, pa da vide lovci da i ono čuveno Beukovo 'prstenovanje' nije nenadmašivo! Ima izgleda i gorih stvari!
Пред ловце у Србији ће, по свој прилици, веома брзо бити сервирана прича да треба да се одлуче да ли су ЗА или ПРОТИВ новог председника Шормаза, залуталог у ловачку причу, или су ЗА или ПРОТИВ старог руководства ЛСС-а на челу са Тицом, Шкобићем, Татовићем...
У току је отворени сукоб ових струја.
Пре него што се ловци одлуче за једну од ових опција(наравно, уколико не процене да је то у ствари иста опција), треба да знају следеће :
На страни Шормаза су тренутно представници ЛСВ-а на челу са Беуковићем и Пажином, и представници ЛСЦС-а на челу са Томицом Радосављевићем.
Мени се чини да овај триумвират покушава да обезбеди већину на Скупштини ЛСС-а и растера са функција комплетну гарнитуру на челу са Тицом, Шкобићем, Татовићем.
Али не раде они то зато што су ови одавно заслужили да оду, него да би за себе направили места на која би засели.
Они свакако треба да оду са својих функција, одавно су требали, због доприноса, наравно негативног, стању у ловству у Србији, али ни ови што их руше нису ништа бољи од њих.
Наставак касније...
Da nastavim....
O dugogodišnjoj garnituri na čelu LSS ne treba trošiti reči.
Osim što smo mislili da od Živojinovića ne može biti goreg predsednika, ali smo onda dobili Popovića, pa smo ponovo mislili da treba samo da ode i da gore biti ne može, a onda smo dobili ovog zalutalog....bojim se šta nas čeka kada on (uskoro) ode???
Ova družina, Šormaz, Beuković, Pažin i Radosavljević je mnogo interesantnija...
Beuk i Pažin su nekoliko puta zaebali Tomicu, ali im je on to izgleda oprostio!
Beuk i Pažin su svojevremeno međusobno ratovali "na nož" ali su se izmirili!
Svi su se oni sprdali sa Šormazom!
A sada kuju zajedničke planove o budućnosti lovstva u Srbiji!
Davno je ovde pisano da će se stvoriti slika da Beuk spašava LSS, iako je po meni najodgovorniji za njegovu propast, ali ko je moga verovati da će to biti na krilima Vučkovog poslenika...spasitelja, ujedinitelja, zalutalog!
Šormaz je Beuka (namerno izostavljam Pažina zato što mi se ćini da on više nije važan, ili nije nikada ni bio) kupio kada mu je rekao da se neće mešati u rad LSV-a, a posebno ne u članarinu koju plaćaju lovci u Vojvodini, pa mu je Beuk uzvratio podrškom za deratizaciju LSS-a, ali i nesebičnim obećanjem članarine za LSS po leđima lovaca iz Vojvodine!
Sada će da nas ubeđuju da članarinu treba plaćati, da se LSS promenio, da su tamo neki novi ljudi.....
Sve u svemu, lovci u Srbiji su naebali....
Oni što su nas upropastili su na dobrom putu da još čvršče zasednu na svoje nove/stare pozicije, koje će po novom ustrojstvu verovatno biti doživotne.
Treba birati između Marka "Magnetika" i Pažina "ko priča o pranju novca", između Beukoviča "Kuma Vujice" i Škobića "agencija za računovodstvene usluge", između Tatovića "Teče" i Tomice "zayebite me još koji put"............
Ma sve vas treba razvijati ....
Ja stvarno ne znam šta treba da se desi pa da gospodi vidimo leđa...
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Šormaz je imao jednu dobru ideju, a to je da sve lovce i njihova LU vrati u LSS. Medjutim, krenuo je da to uradi na, po meni, pogrešan način. Naime, prvo je govorio da ga ne interesuje šta je ko radio, a upravo tu je problem, jer posle smederevske skupštine i dešavanja nakon te skupštine jednostavno nema statutarnih mogućnosti da se vojvodjanska i šumadijska LU uključe u rad nekog zasedanja skupštine LSS. Isključena su LU, a sudski sporovi koji se vode povodom smederevske skupštine su zastali negde u sistemu pravosudja, iako je jasno da LSS te sporove glatko gubi, a onda će se postaviti pitanje legalnosti svih kasnijih odluka koje su Popović, Tica, Škobić i ostali progurali! Ako se Šormaz već pozivao na neku političku podršku, zbog čega sad tu podršku ne iskoristi da urgira kod nadležnih i da na neki način ubrza rad našeg kilavog pravosudnog sistema, pa da jednom bude jasna situacija!? Svi smo mnogo puta bili svedoci da brzina rada nekih sudova itekako zavisi od zainteresovanosti nekih političara, a u ovom slučaju, ako Šormaz izjavi da ga ne zanima ko je šta radio, onda ni od brzog rešenja spora nema ništa. Obaška, što izjava 'ne zanima me šta je bilo ranije' može da se tumači kao stav da vreme u LSS počinje da teče od dana izbora Šormaza na mesti predsednika, a to jednostavno nije tačno! Preuzimanjem funkcije Šormaz je kao amanet dobio sve Popovićeve i Živojinovićeve brljotine, koje treba da reši, ili barem pokuša da reši, a ne ovako 'ne zanima me'. Mora da ga zanima, hteo ili ne hteo! Ako nastavi da ignoriše realnost, onda tu 'leba nema.
Na žalost, izgleda je tačno da je vojvodjanska i šumadijska ekipa 'uzela pod svoje' Šormaza, a ja sam mišljenja da će ga tako lepo iskoristiti, i onda pustiti niz vodu onog momenta kada se naši 'večiti' budu instalirali tamo gde žele. I ne bih ja tako olako minimizirao ulogu Pažina, neki put u poslednje vreme mi se čini da on ume da bude veći Beuk od Beukovića! Tomica je posle onog ispovedanja u emisiji kod Jeremije na Lorist TV meni delovao kao da mu je svega dosta, i da je uvideo da ga je neodlučnost koštala ranije, a sada vidim da izgleda i dalje 'sadi tikve' sa onima koji su mu ranije tikve o glavu razbijali. Nije mi jasno sa kojom idejom ulazi ponovo u tu priču? Reterira i ruši sopstvenu koncepciju saveza koji je stvorio sa istomišljenicima?
A gde su tu lovci? Da li ih iko pominje u ovoj celoj priči? Šormaz obilazi celu Srbiju, pucaju kilometri pod Škodinim točkovima, lovi ovde i onde, ali nisam siguran da svojim domaćinima kod kojih ode precizno prenosi šta se dešava i šta se radi, a najgore bi bilo ako bi se ova jurnjava po Srbiji ponekad iskoristila za političku kampanju! Ne dao Bog da se tako nešto desi negde - to bi bila baš ružna i mislim kontraproduktivna priča!
Lobira se na sve strane, ali isključivo kod pojedinaca koji su u nekim organima LSS, i eventualno na indirektno uticajnim mestima. Članstvo NIKO ne informiše šta se u stvari dešava i ko šta radi sada i sa kojim ciljem - pogledajte sajtove LSS i LSV, pa i LSCS! Ni slovca o aktuelnim dešavanjima! Ali zato ima dreke kad ovde napišemo nešto što saznamo da se radi i dešava, a glavno pitanje im je sada otkud 'OVI SA SRBIJALOV' znaju za nešto pa pišu! Eeee pa eto, donese nam fazan pismonoša pisma sa informacijama, od kojih su neke tačne, neke poluistine, a ima i provokacija i potpuno pogrešnih priča, valjda da bi nas nasankali - neće da može, svaku info proverimo da li ima osnova! A u nedostatku zvaničnih informacija imamo potpuno pravo da iznesemo ono što saznamo na neki drugi način, pa vi gospodo rukovodioci posle objašnjavajte šta je istina, kad nećete da informišete članstvo, što vam je ZAKONSKA I STATUTARNA OBAVEZA - pravovremeno i potpuno informisanje! TO važi za sva tri saveza. Okanite se igranja igara u senci, kriza je, ljudima je dosta više igara, a divljači nema, krivolov i lovokradja cvetaju, LU uglavnom na rubu opstanka, članstvo se osipa, a vi igrate igre, zanimate se sami sa sobom, OPET?!? I posle ćete se čuditi ako vas neko jednostavno otkači kao nepotrebni trošak i balast, koji košta a uz to i ne radi! To je već počelo da se dešava u Vojvodini, dok se u Srbiji južno od Dunava izgleda primenjuje recept uplate samo malog broja članarina za savez, čisto da se održi status člana. A lovci plaćaju sve komplet?!? Dokle?
Imamo dakle sad apsurdnu situaciju: sa jedne strane želju da se svi nadju pod okriljem LSS na neki način, a istovremeno se kao sredstvo za sprovodjenje te namere uzima predlog Statuta koji će dovesti do još većeg udaljavanja lovaca od svoje krovne organizacije. Pa majku mu, ne čine lovačke saveze rukovodioci i stručne službe, nego LOVCI, oni obični lovci koji ceo cirkus plaćaju! A stalno postoji neprikrivena želja da se iz džepa tog istog lovca izbije što više para za nastavak torškarenja, putovanja, NIR-ovanja, dnevnica, i raznoraznih beneficija! Mogu misliti šta običan lovac pomisli kada mu recimo u lovište u kojem taj lovac lovi dodje recimo ceo UO LSV, pa pucketa!? Ili kad se ispred lovačkog doma nanižu lux limuzine, a mučenik lovac krpi paru za članarinu, i kupuje patrone na komad? Da li ikome od glavešina padne na pamet kako te turneje drugi vide? Pa svako od glavešina je valjda nekad bio običan lovac, pa nek se proba setiti tog vremena. Meni se čini da su mnogi to zaboravili šta znači biti običan lovac, fotelje ih 'udarile u glavu' do te mere da počinju da umišljaju da niko ne sme ništa da im kaže, da su nedodirljivi, a da im je svaka 'kao Njegoševa'! Niti su nedodirljivi, niti su uvek u pravu, a najčešće im izgleda razmišljanje ide ili u pravcu odbrane povredjene sujete, ili u pravcu obezbedjenja neke privilegije, ili fninansijske podrške za svoje ideje koje nisu niti će biti u korist lovaca koje treba da predstavljaju i čije interese treba da brane!
Sad nešto razmišljam: ovaj sistem sa lovnim okruzima i sa delegiarnjem u skupštinu LSS preko lovnih okruga neodoljivo podseća na sistem koji koristi Lovačka komora, samo što je Lovačka komora obavezno strukovno udruženje lovnih radnika, a ne dobrovoljno udruženje gradjana kao LSS.
Nekom se možda dopalo da prepiše način kojim se lakše kontroliše ceo sistem po vertikali. Ako bude predlog Statuta onakav kako sam ga opisao, po mojoj proceni cela skupština LSS će brojati pedesetak ljudi, pa će se lako onda razigrati šeme i kombinacije, da svima u vrhu bude dobro, a lovcima šta Bog da! Dodatno se, dakle, može postaviti pitanje koliko će takav sistem predstavljanja uopšte biti operativan i efikasan na terenu. Bitno da će vrh piramide moći da se predstavi kao jedinstven, a lovci će već da plate celu piramidu iz svog džepa.
Šuška se da bi Upravni odbor LSS mogao biti zakazan već za sledeću nedelju, a to će biti prvo odmeravanje mišljenja i stavova, posle čega će mnogo šta biti jasnije.
Lala kaže:
Nekom se možda dopalo da prepiše način kojim se lakše kontroliše ceo sistem po vertikali. Ako bude predlog Statuta onakav kako sam ga opisao, po mojoj proceni cela skupština LSS će brojati pedesetak ljudi, pa će se lako onda razigrati šeme i kombinacije, da svima u vrhu bude dobro, a lovcima šta Bog da! Dodatno se, dakle, može postaviti pitanje koliko će takav sistem predstavljanja uopšte biti operativan i efikasan na terenu.
И до сада су ловци са великом муком долазили до било каквих информација од ешавањима у Савезу, и то од делегата из њихових удружења, а не ретко ловци ни не знају ко су ти делегати нити су икада о било чему консултовани.
А замислите како ће то изгледати сада када 1 делегат буде представљао више ЛУ????
БАЈКА ОД ЖИВОТА....
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Lala kaže:
Gde je tu Šormaz? Mislim da ni on sam nije svestan u šta je upao, a bojim se da se usput još i kladi na pogrešnog konja! Ili da probam kroz basnu da pojasnim: Bila je zima, hladno, vetar duva. Čuči vrabac na sred puta smrznut, kad naidje krava preko njega, i posere ga. Vrapcu odjednom fino toplo, cvrkuće, jeste da malo smrdi okolo, ali barem nije zima! Prolazi vreme, a ono sve više smrdi. Naidje tada lisica, čuje cvrkutanje, izvadi vrapca iz kravljeg izmeta, ovaj se mučenik obraduje što više ne smrdi okolo, ali ga lija tad pojede!!! Naravoučenije: nije ti uvek neprijatelj onaj koji te posere po glavi, i nije ti uvek prijatelj onaj koji te vadi iz govana!
Prinudjen sam da napravim malu dopunu naravoučenija ove basne, na urgenciju jednog prijatelja: dakle, NARAVOUČENIJE br. 2: 'Kada si u govnima, ne cvrkući!'
Ne vidim logiku u jednom delegatu npr: Ako u jednoj lovnoj oblasti imam 3 LU i recimo jedno LU se sa augumentima zali na rad LSS dok recimo drugo kaze da je rad ok, trece govori da je rad solidan ali da treba da se poradi na nekim odredjenim segmentima. Koji ce stav taj delegat zastupati ako je npr ovakva situacija ili da je jos gore pa ima po 5 ili vise LU u jednoj oblasti pa svako ima poseban stav?? A da ne govorimo o mogucnosti lobiranja od strane pojedinaca na delegate. Sremac lovci ne da nisu informisani nego nemaju pojma, oni jos misle da je kod LSS noz i pogaca sto se tice lovstva u Srbiji da znaju kakva je realna situacija nikako ne bi dozvolili svojm prdsednicima koji se iz nekog njima poznatog razloga lizu sa pojednicima iz LSS da uplate godisnju clanarinu savezu.
Jednostavno je druze,samo im uskratimo clanarinu i razbezace se sami,a usput ce u toj bezaniji i dobro da se pokrljaju,pa spojimo lepo i korisno.
Miroslawe,nazalost ,samo delimicno si u pravu za neinformisanost lovaca.Cak i kad im se objasni o cemu je rec njih nije briga i bice tako dok budu mogli da krivolove do besvesti.Kad sve stave na papir,clanarina je sica u odnosu na kilograme mesa koje potrpaju u zamrzivace,pa im je cak u interesu da ovakav haos u savezima potraje sto duze.Posto ovakvo stanje traje vec duze vremena,a dosad su odustali vecinom lovci koji su lovili po zakonu i kalendaru,dosli smo u situaciju da je u nasim lovistima posten lovac cest koliko i beli srndac.Znajuci za tu tuznu cinjenicu dosetili se drugovi odozgo da kad obican lovac moze da kraducka,valjda i oni mogu da kradu-ko sav normalan svet.
Naravno,najvecu cenu placa divljac,ali koga briga?Divljac je termin koji lovni radnici ionako najredje upotrebljavaju
Jednostavno je druze,samo im uskratimo clanarinu i razbezace se sami,a usput ce u toj bezaniji i dobro da se pokrljaju,pa spojimo lepo i korisno.
Miroslawe,nazalost ,samo delimicno si u pravu za neinformisanost lovaca.Cak i kad im se objasni o cemu je rec njih nije briga i bice tako dok budu mogli da krivolove do besvesti.Kad sve stave na papir,clanarina je sica u odnosu na kilograme mesa koje potrpaju u zamrzivace,pa im je cak u interesu da ovakav haos u savezima potraje sto duze.Posto ovakvo stanje traje vec duze vremena,a dosad su odustali vecinom lovci koji su lovili po zakonu i kalendaru,dosli smo u situaciju da je u nasim lovistima posten lovac cest koliko i beli srndac.Znajuci za tu tuznu cinjenicu dosetili se drugovi odozgo da kad obican lovac moze da kraducka,valjda i oni mogu da kradu-ko sav normalan svet.
Naravno,najvecu cenu placa divljac,ali koga briga?Divljac je termin koji lovni radnici ionako najredje upotrebljavaju
Potpuno tačno od reči do reči
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Kako sam uspeo da saznam nezvanično, LSS je pripremio predlog finansijskog plana za 2014. godinu, gde se kalkuliše sa 35 000 članova saveza, koji će platiti svaki 600 dinara članarine za LSS, što podrazumeva onaj lovački glasnik i osiguranje lovaca.
Prvo, ni u 2013. godini koliko ja znam, voleo bih da grešim, nije odštampan predvidjen broj glasila LSS, a ove godine ponovo traže od lovaca da plaćaju nešto što im se već duguje za lanjsku godinu? A u 2014. godini predlog je da se za 'informisanje' lovaca potroši veselih 7 miliona!!! Nema informacija za koliko brojeva glasila godišnje se planira? O kvalitetu tog glasila, o post festum informisanju za debelim zakašnjenjem, o bajatim tekstovima i hvalospevima premudrom rukovodstvu ne bih, pisali smo o tome onoliko. Čak je bilo izgleda i potpuno falš tekstova namenjenih spinovanju lovačke javnosti - setimo se samo izveštaja sa sednica Lovnih oblasti, gde su se i oni neki koji su prisustvovali sednicama krstili kada su čitali. I hajde onda ti veruj u ono što pročitaš? Kad već pominjemo informisanje, koji mudrac je rešio da maltene potpuno zapostavi internet sajt LSS? Sećam se kako smo ex sekretara Ćeranića svojevremeno kritikovali kako sajt nije redovno i ažurno popunjavan bitnim informacijama, a sad kad pogledam, pa Ćeranić je za svog mandata bio 'majka Mara' za informisanje, u odnosu na sadašnju situaciju! Onda se znalo unapred i kad su sednice organa i tela saveza, znao se dnevni red i često i materijal za sednice, a bili su objavljeni i stenogrami sa sednica UO, pa se lovci krstili kad su čitali neke od izjava svojih dičnih predstavnika. Sada od toga nema ništa, na sajtu se najavljuju razne šakalisicijade, gulašijade i ostale JADE. Slika i prilika LSS. Izgleda je neko došao na ideju da primeni recept informisanja iz LSV: što lovci manje znaju to će manje da pitaju i gundjaju. Eee kad bi gospoda iz saveza iznosila javno svoj rad i dešavanja, onda Srbijalov ne bi bio toliko interesantan - eto im recepta da nam probaju doskočiti, kad im već smetamo!
Drugo, zaista mislim da je planiran broj članova saveza nerealan, jer uz sve napore, pretnje tužbama, kumljenja i moljenja su prošlu godinu uspeli da naplate oko 33 000 članarina. Ove godine je situacija još teža, mislim da će se nastaviti trend smanjenja broja lovaca članova, LU muku muče da naplate članarinu od lovaca koji žele da budu članovi, i da nekako premoste i poplaćaju sve obaveze koje ih čekaju, a mislim da im plaćanje prema LSS ipak nije medju prioritetima. I ranije su bila relativno retka LU koja su u potpunosti izmirila obaveze za sve svoje članove, ove godine mislim da će biti još lošija situacija.
Treće, ako je Šormaz već planirao da pod kapu LSS vrati na neki način LSV i LSCS, onda opet ne štima broj lovaca članova, koji bi u tom slučaju bio znatno veći, ali je pitanje koliko bi u tom slučaju plaćali star/novi članovi koji bi bili vraćeni u savez? Koji bi to iznos bio za vojvodjane i šumadince? Oni već imaju svoja glasila koja dobijaju od regionalnih saveza, a takodje i osiguranje imaju. Imaju i svoje stručne službe, a postoje i ćerke firme (Vojvodjanski lovac, i ćerka firma LSCS), kojima se dodatno plaćaju neki poslovi (o kvalitetu i načinu obavljanja tih poslova naročito u Vojvodini ne bih sada). Dakle, šta bi to onda LSS radio za lovce članove regionalnih saveza, i koliko bi to trebalo da košta? Tog prihoda nema u fin. planu LSS!?
Četvrto, jedna mala pikanterija koja može da odslika način razmišljanja i rada u LSS: saznao sam da je LSS planirao da za štampanje obrazaca i priručnika potroši u 2014. godini 850.000 dinara, a onda da te iste obrasce i priručnike prodaje lovcima i LU, i od toga uprihoduje 2,5 miliona BRUTO?!? Znači, samo na ovome, sudeći prema podacima, LSS planira da od lovaca zaradi oko 1,3 miliona NETTO!?! A zbog čega se ti obrasci praktično preprodaju lovcima po skoro tri puta skupljoj ceni od cene koštanja (troškovi štampe 850 000, prihod od prodaje 2,5 miliona)?!? Zbog čega se to radi, pa i na ovaj način zavlači ruka u lovačke džepove i u sredstva ionako osiromašenih LU koja većinom muku muče da opstanu? Zašto se LU obrasci ne prodaju po ceni koštanja uvećanoj za manipulativne troškove, nego mora da se zacepi ovako bezobrazno visoka zarada od skoro 300%? I da li je ovo uopšte zakonski moguće, da udruženje gradjana registrovano za jednu delatnost, prihode ostvaruje i kroz trgovinu obrascima? Samo da ne bude objašnjenje da se prodaju stare zalihe, a da se očekuje da odjednom LU navale na kupovinu u uslovima kada je smanjen broj izlazaka u lovište? Eto i tu samo na toj jednoj stavki vidim prostor za uštedu i smanjenje obaveza lovaca prema LSS!!! Ali ko sam ja da to primetim, valjda članovi UO LSS znaju da gledaju i čitaju finansijski plan, stavku po stavku, i da razmisle šta će izglasati - oni su pre svega predstavnici lovaca kojima je poveren posao da vode LSS, ali ne u pravcu izvlačenja para od lovaca, nego u interesu lovaca!
I na kraju: za plate zaposlenih u LSS (koliki broj ljudi planiraju?) se predlaže utrošak oko 8,25 miliona, dakle oko 690.000 mesečno za BRUTO plate (neto zarada + porezi i doprinosi)?!? Za koliko ljudi je ovo planirano, kada se najavljuje evo već koji put smanjenje broja zaposlenih? Ili se samo priča o smanjenju, a planira se isti broj ljudi, ili se planira manji broj ljudi, ali sa većim primanjima? Nema objašnjenja!
Napominjem da su iznosi koje sam naveo nezvanični, ali da su 95% tačni, iz pouzdanog izvora.
Još jedna nezvanična info: iako je bilo priče da će se Skupština LSS održati polovinom marta, to se prema poslednjim saznanjima ipak neće desiti, nego je u igri novi termin, kraj marta ili početak aprila. Moj omiljeni lik Marko Tica se kanda bio malo zaleteo, pa reterirao, ili mu je neko 'prijateljski objasnio', da ne održava Skupštinu LSS u predvečerje republičkih izbora. Bojim se samo da ne zaredjaju sada 'prijateljska objašnjenja i preporuke' i kod nekih drugih ljudi u organima i telima LSS?
kimi kaže:
Ima li negde dostupna informacija da li su lovni radnici delili prošle godine 13-tu platu?
Uzimajuci u obzir kvalitet i obim posla koji su obavili,sve posle trece plate je bonus,a trinaesta je .Ovde naravno ne ulaze gratis lovovi i punjenje doopeta na lovackim kazanima,jer kad bi to uslo i 16 plata bi bilo malo
sa 14.000 dinara kolko se priča da će biti članarina u našem lovačkom udruženju za 2014.god.stvarno treba da nestane! Dal je i kod vas kolege tolika članarina za ovu lovnu godinu?
Код нас у Шиду, УО ЛУ излази са предлогом за 14.000 динара + 2.000 динара по ловцу за секцију и ето веселих 16.000 динара. Али то није тема. Тема су ове крвопије које годинама ништа корисно за ловстви Србије нису урадиле осим за своје џепове. Стране и стране на овој теми написане су о томе да је већ дегутантно и коментарисати више понашање појединаца из ЛСС који су успели за кратко време да разграде и срозају углед једне такве институције као што је ЛСС.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?