Dalibore izabrao si pravi lovacki kalibar... Vecina lovackih kalibara je pre nego sto su poceli da se koriste u lovu imali dugu vojnu istoriju... To nije slucaj sa kalibrom 270 taj kalibar nikada nije bio vojni vec od samog pocetka lovacki... Srecno i da te sluzi perfektno... B)
hamerles kaže:
Dalibore izabrao si pravi lovacki kalibar... Vecina lovackih kalibara je pre nego sto su poceli da se koriste u lovu imali dugu vojnu istoriju... To nije slucaj sa kalibrom 270 taj kalibar nikada nije bio vojni vec od samog pocetka lovacki... Srecno i da te sluzi perfektno... B)
hvala vam svima.B) zato sam ga i na kraju odabrao jer je pravi lovacki. a lisice ce se sigurno iseliti iz mog atara.
BojanKG kaže:
Neka mi neko kaze o 7mm Rem,mag kakav je to kalibar,jel moze da se koristi i za DS i za srnecu divljac?
Kalibar je dobar, prvenstveno za pucanje na veće daljine, ali nije baš za prvi i jedini, pogotovu za početnika, ako si baš za 7mm sve to imaš u 7x64, veći izbor municije, jeftiniji metak, blaži trzaj, a pravim izborom konstrukcije zrna odličan i za DS i za srneću divljač
[xhide]Znam coveka koji koristi 7mm Rem Mag kao univerzalan kalibar ovde u Banatu...lisicu razbija, za srndaca nije los, a za jelena i DS da ne kazem idealan...meni se jako dopada taj kalibar i planirao sam da ga uzmem prosle godine kad sam vadio nabavku za drugi karabin, ali sam nasao dosta povoljno nov 7x64, pa sam se opredelio za njega, prvenstveno zbog cene...inace sam obecao sam sebi da cu kad tad imati i jedan 7mm Rem Mag u svom arsenalu...ako kolega imas neku korektnu ponudu, uzmi ga, neces zazaliti...B)[/xhide]
petar kaže:
[xhide]Znam coveka koji koristi 7mm Rem Mag kao univerzalan kalibar ovde u Banatu...lisicu razbija, za srndaca nije los, a za jelena i DS da ne kazem idealan...meni se jako dopada taj kalibar i planirao sam da ga uzmem prosle godine kad sam vadio nabavku za drugi karabin, ali sam nasao dosta povoljno nov 7x64, pa sam se opredelio za njega, prvenstveno zbog cene...inace sam obecao sam sebi da cu kad tad imati i jedan 7mm Rem Mag u svom arsenalu...ako kolega imas neku korektnu ponudu, uzmi ga, neces zazaliti...B)[/xhide]
Premda nisam ljubitelj magnum municije kalibar 7 mmRem. mag. je dobar kalibar. Ali nikako ne može biti idealan za odstrel DS i jelena, kao ni jedan drugi kalibar promera 7 mm. Za DS i jelena je municija promera 8-9,3 mm. Npr. 8x68 S, 9,3x62(64 ili 74R), ili za onoga ko voli magnume 338 Win. mag, 338 Lapua mag. i sl. i težina zrna 14-19 grama.
petar kaže:
Nije tema, ali me baš zanima, gde to u Banatu ima jelena? Koje to lovište ima u lovnoj osnovi jelensku divljač?
LOVAČKOM ETIKOM DO IZBORA KALIBRA
Kod naših lovaca vrlo često se javlja dilema sa kojim kalibrom i kojim zrnom krenuti u lov na visoku divljač našeg podneblja. Ovu dilemu stvaraju i stalna prepucavanja u stručnoj literaturi i lovačkim glasilima o univerzalnom kalibru i naravno svako svog konja hvali i tako se neki favorizuju. I kod kalibara postoji moda koja najviše zavisi od toga koja fabrika oružja ili municije se favorizuje na tržištu. Autor: Irmenji Ferenc
Prilikom prikazivanja ovih kalibara u zavisnosti od proizvođača pojavljuju se balistički podaci u veoma različitim mjernim jedinicama koje za našeg običnog lovca nisu uvijek sasvim jasni. To je najizraženije kod američkih kalibara koji su u zadnje vrijeme prodrli na naše tržište.
Zbog toga sam želio kroz ovaj članak da se zajednički podsjetimo na pravila visokog lova, izbor i učinak našeg oružja i municije a sve to na osnovu praktične primjene na našim terenima. Želim iznijeti svoja praktična iskustva iz tog domena, naravno ne sa tim ciljem da negiram naše vrsne balističare i njihova naučna prikazivanja, nego da pomognem našim lovcima da cijene svoje oružje ili da odaberu pravo za lov visoke divljači.
U poslijeratnom periodu ovaj problem je bio veoma jednostavan i uglavnom se sveo na jedini i najpopularniji kalibar 8x57 JS jer se do njega dolazilo najlakše, prepravljanjem popularnog M-48 za lovački karabin a i metaka je bilo dovoljno. To je bio veoma pouzdan kalibar za svu vrstu visoke divljači našeg podneblja, jeste da nije imao najbolju balističku putanju zrna na većim daljinama, ali sa korekcijom su prosječni strijelci postizali dobre rezultate.
Manji krug naših lovaca je koristio i evropske magnum kalibre kao što je 7x66 SE Von Hofe (7x75 R SE Von Hofe-za kombinovane puške), 6,5 x 68 (6,5x68R) i njegov stariji brat 8x68 S, ali ovi kalibri i pored odličnih osobina nisu bili puno korišteni od naših lovaca, zbog toga što nismo imali ni oružje ni municiju za njih isto kao i kalibar 9,3x62 ; 9,3x64 i 9,3x74 R.
Međutim tržište je učinilo svoje i kod nas su se u zadnjih 10 godina pojavili američki kalibri kao 243 Winch (contra, 6,5x57), 270 Winch. (contra, 7x64), 30-06 (contra, 8x57) zatim 308 Winch koji su potisli evropske kalibre navedene u zagradi i to zbog velikog izbora oružja i zrna u tim kalibrima a naročito zbog jeftinog metka.
Pored standardnih kalibara su se pojavili i mali kalibri 5,6mm za lov srneće divljači kao što su 222 Rem. Magnum, 223 rem. 22-250 za nas poznatijih i brzo su osvojili naše lovce naročito cal. 223 Remington. Pojavili su se i za nas najpoznatiji Magnum kalibri 7mm Rem.Mag. 300 Winch.Mag. kao tzv. Overkill kalibri (Sveubice) za jaču visoku divljač.
Na njemačkom govornom području se pojavio popularni kalibar 30 R Blasser čije dejstvo se mjeri sa 300 Winchester Magnum, zatim 6,5x65 i 6,5x65 R koji je po svemu sudeći zamjena za starijeg brata 6,5x68. Isto tako 6x62 FRERES i 6x62 R FRERES a od jačih kalibara 8x74R u tzv. KUPLAUF. Od američkih kalibara pojavio se 25-06 Rem 7-08 Rem i tzv. SCHORT Magnum kalibara 7x62,7mm i 270. Veliku popularnost su stekli tzv. LIGHT Magnum zrna od HORNADY, HIGH ENERGY od FEDERALA i HIGH VELOCITI od Remingtona.
Pojavom ovih novih kalibara je nastao pravi haos među našim lovcima. Počela je Magnumomanija, trka za univerzalnim kalibrom, pa kod imućnijih parola za svaku divljač poseban kalibar, samo je Magnum puška, moj 223 Rem. obara i najvećeg vepra i jelena - dobro što nismo tu već ubrajali i slona ili Kafer-bivola. Naši lovci su blistali balističkim tabelama teorijama o kalibrima koji obaraju sve do hiljadu metara itd.
Puno lovaca se uhvatilo u ovu trku, pa su mijenjali ili zapostavili svoje dosadašnje vjerne sluge puške sa po njima prevaziđenim kalibrima, ubjeđivali i druge da to i oni učine jer je samo to ono pravo, a zapravo su zanemarivali praktičan lov, zakonske propise koji regulišu minimalni kalibar s kojim se može loviti određena visoka divljač pa čak i težinu zrna i pravila lova na visoku divljač i lovačku etiku. Zaboravili su praktične pretpostavke za uspješan pogodak i odstrel visoke divljači kao prirodnog blaga koja za nas prave lovce mora biti svetinja. Puno lovaca je promijenilo pušku a da svoje oružje i nisu upoznali i nisu stigli do toga da se uvjere o kvalitetu i učinak iste.
Jako je važno da lovac poznaje svoje oružje i njegove mogućnosti, zatim da ga opremi po svojim mogućnostima sa dobrim nosačima i optičkim nišanom, da se isti stručno montira na oružje, zatim da izabere pravo zrno i da se puška dobro upuca i kao najvažnije da on sam tu pušku proba na strelištu na raznim daljinama i sa mehaničkim i optičkim nišanom. Tako se najbolje upozna sa svojim oružjem i sa balističkim osobinama zrna a i sa svojim realnim lovno-streljačkim mogućnostima.
Pravi lovac na visoku divljač mora znati da se divljač visokog lova ne ubija iz karabina nego se odstreljuje i lovište i divljač nisu poligon i meta za vježbanje, zato uvijek mora da poštuje staro lovačko pravilo, da se divljači mora približiti na pristojnu daljinu sa koje može da osmotri, da li je divljač za odstrel, da li je pozadina bezbjedna i u slučaju pogotka kao i eventualnog promašaja, da ocjeni svoje sposobnosti za dobar pogodak i ako su ovi uslovi ispunjeni da odstreli divljač sa jednim sigurnim pogotkom na dobro mjesto - u plećku.
Lovac je najbitniji faktor
Po mom mišljenju lovac je ipak najbitniji faktor za dobar pogodak. Lovac na visoku divljač treba da ima povjerenje u sebe i u svoje oružje, mora biti svjestan svojih sposobnosti, biti pripremljen i fizički i psihički da bi savladao brzu promjenu situacije i savladati tremu koja je sasvim normalna pojava i koje se ne treba stidjeti jer i u najvještijeg i iskusnog lovca pojava željene i tražene divljači mora proizvesti trenutno uzbuđenje ili radost, i zapravo tada treba djelovati mirno, koncentrisati se samo na divljač i na sebe. To je zapravo spoj divljači i lovca i oružja, i ako su ispunjeni svi prethodno navedeni uslovi tada treba prenijeti svojom čvrstom voljom zrno iz cijevi do tačke željenog pogotka na divljači povlačanjem obarača.
Ukoliko se lovac pridržava ovih pravila uspeh neće izostati, divljač neće biti ranjavana i puštena da propadne u teškim mukama zbog naše lakomislenosti ili grube greške a i izbjeći će se i nezgodan osjećaj promašaja i sve te propratne muke koje prate promašaj ili ranjavanje.
Naravno nemojmo zaboraviti da je lovački i promašiti, ali tada grešku treba da tražimo u sebi i da učimo na tome, a ne da pokušamo krivicu prebaciti na naše oružje ili na drugo lice. Zapravo prva i ostala lovačka i etička pravila treba da budu odlučujuća za izbor pravog kalibra, oružja i samog zrna ili kod poštovanja već postojećeg oružja.
Iz svog iskustva pošto sam ulovio veliki broj visoke divljači raznih vrsta i trofeja a najviše iz uzgojnog odstrela sa različitim kalibrima zaključio sam sljedeće.
Pored mojih pušaka kuglara zahvaljujući lovočuvarima i mojim prijateljima prilikom uzgojnog odstrela raznih vrsta divljači koristio sam svaki kalibar naveden u uvodnom dijelu (sem navedena tri kalibra 9,3mm) sa raznim vrstama zrna i uvjerio sam se da za odstrel srneće divljači odgovaraju svi navedeni kalibri od 5,6mm (naravno i drugi isti kalibri evropske proizvodnje koje nisam nabrojao npr. 5,6x50 itd.) ali se trebaju koristiti samo u lovu na srneću divljač, zbog male mase zrna. Iz ove grupe kalibara mi se najviše dopao 223 Rem. Zbog efikasnosti putanja zrna i ponašanja divljači nakon pogotka.
Iz grupe standardnih kalibara najviše koristim cal. 243 Winch. za srneću divljač, za lov dovokoze, muflona i jelena lopatara. Slobodno mogu reći da je to izmišljeno oružje za ravničarske terene u lovu na srneću divljač i dajem mu apsolutnu prevagu u odnosu na kalibre iz prethodne grupe a naročito zbog toga da u slučaju da naš ravničarski lovac u svom lovištu slučajno naiđe na divlju svinju sa preciznim pogotkom iz tog kalibra, divlja svinja se sa sigurnošću može odstrijeliti, što je veoma bitan momenat. Isto tako i vuk u planinskim lovištima.
Srneća divljač se može uspješno loviti i sa ostalim standardnim kalibrima i evropskim i američkim u kojim prilikama dajem prevagu težim zrnima (preko 10 grama) pošto ostave dovoljno energije u tijelu divljači a ne oštete toliko meso divljači kao lakša zrna u istim kalibrima. Isto se to odnosi i za teže magnume.
Jelenska divljač, divlje svinje uključujući i jačeg vepra, muflon, jelen lopatar, divokoza se sve uspješno lovi sa svim evropskim i američkim standardnim kalibrima (tu ne ubrajamo 243 W. od jelenske divljači i divljih svinja i medvjeda) a kod medvjeda izuzev 7x57 i 7x57 R pošto zakon ne dozvoljava. Isto tako i sa težim magnum kalibrima (7 Rem. Mag. 300 W.mag, 8x68 S).
Lično smatram da su ovi magnum kalibri prejaki za divljač našeg podneblja, naime na osnovu mog iskustva divljač pogođena na dobro mjesto iz ovih kalibara rijetko pada u vatri, uvijek ode nekoliko desetine metara od mjesta nastrijela, jer ih zrno tako probije ne ostavljajući svu svoju energiju u tijelu divljači. Sa istim pogodcima iz grupe standardnih kalibara se postiže u našim lovištima isti efekat, a u mojoj praksi je najviše divljači palo na mjestu baš od prevaziđenog našeg 8x57 JS, zato i poštujem taj kalibar i vrlo rado lovim sa njime divlje svinje i jelensku divljač ( ), pored mog 8x68 S.
Moj savjet našim lovcima je da poštuju svoje oružje koje imaju i pridržavanjem pravila kojih smo se malo podsjetili, postići će željene rezultate. A mlađim kolegama da izaberu jedan standardni kalibar, dobru montažu i optiku, jednu vrstu zrna, uz poštovanje lovačke etike i lova. Samo tako će doživjeti mnogo lijepih lovačkih doživljaja.
Slažem se sa svim što je napisano u ovome tekstu osim ovoga:
"Iz grupe standardnih kalibara najviše koristim cal. 243 Winch. za srneću divljač, za lov dovokoze, muflona i jelena lopatara. Slobodno mogu reći da je to izmišljeno oružje za ravničarske terene u lovu na srneću divljač i dajem mu apsolutnu prevagu u odnosu na kalibre iz prethodne grupe a naročito zbog toga da u slučaju da naš ravničarski lovac u svom lovištu slučajno naiđe na divlju svinju sa preciznim pogotkom iz tog kalibra, divlja svinja se sa sigurnošću može odstrijeliti, što je veoma bitan momenat. Isto tako i vuk u planinskim lovištima".
Sa prvim delom upisa se potpuno slažem, ali sa ovim crvenim nikako. Pored sveg pisanja o lovačkoj kulturi, kodeksu, etici i zakonskoj regulativi korištenje određenih kalibara, na kraju preporuka za lov DS sa kalibrom 243 Win.
Kalibar 243 Win. ne zadovoljava zakonske norme za lov DS ni po kinetičkoj energiji, ni po težini zrna, a ni po kalibru (promeru zrna). A jedan istaknuti lovački radnik i visokopozicionirani funkcioner LSV-a, kao što je gospodin Irmenji, bi trebao malo bolje da pripazi šta piše u javnosti i preporučuje lovcima.
Ja ovo nisam shvatio kao preporuku za lov divljih svinja navedenim kalibrom, vec da je autor teksta ovim recima isti svrstao u red ozbiljnih kalibara, koji poseduje veci potencijal od onog za sta se upotrebljava
Sta sve covek nece da procita.Gde je objavljen ovaj tekst?
Kolegi bi rekao da je 7mm odlican za daleka pucanja na krupnu divljac, ali kako nas prosecan lovac retko puca na divlje svinje preko 100 m, uopste nije srecno resenje.
Inace, najvise ranjenih srndaca sam jurio i dopucavao turistima koji su nosili 7mm rem mag. A bilo ih je dosta.
Lalo, nije valjda da ne znas koja lovista imaju jelena u Banatu?
LU Jelen Secanj, LU Fazan Boka, LU Brzava Plandiste,LU Alibunar.....
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?