Problemi sa dozvolom za nabavku oružja
|
AJDUK |
Objavljen 03.01.2016. 10:37
|

Član

Upisa: 171
Pristupio: 11.07.2011. 13:34
|
Znam da je ali nisam nasao mesto gde bih podelio ovu glupost sa vama, citajuci casopis kalibar iz Maja 2003god na 43 strani naidjem na tekst o legalizaciji u to vreme.Razumem da legalizuje covek koji vec ima cevi za to oruzije pa mu obuka ne treba, mozda je i otud toliko povreda i ranjavanja u lovu.
 |
|
|
|
Aca S |
Objavljen 03.01.2016. 20:33
|

Mlađi član

Upisa: 46
Pristupio: 17.02.2015. 08:23
|
"ДА СЕ ВИ ШКОЛОВАНИ ШТА ПИТАТЕ ОТИШЛИ БИ И СРБИ И СРБИЈА У КУ.АЦ ОДАВНО."
Kolega Ajduče, u Lapovu je nekada živeo knez Milosav Lapovac, junak iz oba srpska ustanka. Osim po junaštu, ostao je i upanćen po tome što je knezu Milošu predlagao da se svi učeni - pismeni ljudi pobiju. Valjda je video da ti "učeni" navrću vodu samo na svoju vodenicu. Mislim, u to vreme. Knez Miloš je Milosava izuzetno cenio ali ga, na sreću, nije poslušao. Eto, jedna kratka interesantna pričica.
A što se tiče tvog pitanja tiče, nesreće i povrede u lovu se naj češće dešavaju iz nepažnje, ne zbog neobučenosti. Ili iz razloga, kad ga već ne merimo, ajde da vidimo ko će pre i više da ubije, pa se puca a ne gleda gde i na šta. Istrčava se ispred cevi da se divljači "preseče put" a neko već zanišanio i okida. Itd, itd.... uglavnom treba da pogreše dvojica. Mada dešava se prilikom neopreznog rukovanja napunjenim oružijem da ono opali i beda, krivica samo jednog. Opet, to nema veze sa obukom, toliko svi znaju. Tu je reč o nečijem karakteru, tu pomoći nema. Ako primetiš takvog, beži glavom bez obzira. Mi koji smo služili vojsku, ali onu pravu, imali smo prilike da prođemo razne obuke, pešadijske i specijalističe. Konkretno, imao sam obuku 5 meseci i 22 dana, sa svim pešadijskim nauružanjem u JNA, počev od pištolja pa do puškomitraljza i ručnog bacača, a posle do 423 dana vojnog roka obučavao i učestvovao u obuci od vojnika do pitomaca. Posedujem 3 komada različitog oružija i sad kod nabavke novog treba da idem na obuku. Možda je taj naziv "obuka" nesrećno izabran. Svakako bi trebalo uraditi neki proveru znanja o poznavanju zakona o oružiju. Ali reč obuka, u mojem a i u mnogim drugim slučajevima, para uši. Ali zakon je zakon i moramo ga poštovati. Tada su to tako uradili da bi dodatno motivisali neodlučne da legalizaju oružije. Mislim. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 03.01.2016. 22:03
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Aco lepo si to rekao . Na žalost čovek što ima više , sve je prokletiji, zato verovatno i ima. A što se tiče obavezne obuke , ona je više žalosna nego smešna ili potrebna. Već i vrapci na grani pričaju da je to samo kupovina potvrde , da bi se dobila mogućnost nabavke oružija. Kao što reče posle 5 meseci i 22 dana i dve generacije obučenih regruta , pride ratovi što nas zadesiše , komandovanje jedinicom i odgovornosti za svakog vojnika , ponižen sam time da me neko uslovljava sa tim papirom .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
ortak |
Objavljen 31.08.2016. 20:38
|

Pripravnik

Upisa: 6
Pristupio: 15.08.2012. 12:28
|
POŠTOVANI FORUMAŠI !
NISAM SIGURAN DA LI SAM NA PRAVOM MESTU , ALI VI ODLUČITE. DANAS MI POZNANIK U GRADU REČE , MORAM DOĆI DO TEBE U LD DA MI IZDAŠ POTVRDU DA SAM ČLAN LD . ZBOG ČEGA TI TREBA PITAM , MENJAM ORUŽANI LIST PA MI TRAŽE U SUPU .
OK DOĐI REKOH U PRVI MAH , POSLE SAM SE ZAMISLIO , KAKO ĆE DA PROMENE ORUŽANE LISTOVE LJUDI KOJI IMAJU LOVAČKE PUŠKE OD RANIJE A NISU VIŠE LOVCI . I DA POJASNIM OVO JE ZASIGURNO TAKO JER JE NA ČUĐENJE MOGA DRUGA SLUŽBENICA U SUP-U PONOVILA DA ZA NABAVKU NOVOG ORUŽJA ILI ZAMENU STAROG ORUŽANOG LISTA VAŽE POTPUNO JEDNAKI USLOVI ?
DA LI JE TO MOGUĆE ILI SE SLUŽBENICA ZBUNILA U TOJ GOMILI NOVIH PROPISA ?
Mi na istoku smo jako blizu Europe ,
Nepunih 300 metara u Malom Kazanu , tu je Dunav najuži !
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 31.08.2016. 20:53
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 17.03.2016. 21:10
|
Kolege nije se sluzbenica zbunila za zamenu oruznog lista se kao i za nabavku oruzja trazi razlog za posedovanje istog.Ja proverio licno |
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 31.08.2016. 21:09
|

Stari član

Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Trenutno sam i ja u procesu zamene oruznog lista,na papiricu koji sam dobio u SUP-u,spisak sta je sve potrebno,pise izmedju ostalog i "Dokaz da su ispunjeni uslovi za posedovanje lovne karte ili fotokopija lovne karte"
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 31.08.2016. 21:12
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Издају се те потврде из ЛУ. Код нас је то обичан папир и само откуцано да је члан ваљда и печат. |
|
|
|
kimi |
Objavljen 31.08.2016. 22:10
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Macvanski lovac kaže:
Trenutno sam i ja u procesu zamene oruznog lista,na papiricu koji sam dobio u SUP-u,spisak sta je sve potrebno,pise izmedju ostalog i "Dokaz da su ispunjeni uslovi za posedovanje lovne karte ili fotokopija lovne karte" 
Onda kopiraš lovnu kartu.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
obradovic |
Objavljen 31.08.2016. 22:13
|

Mlađi član

Upisa: 18
Pristupio: 09.07.2011. 16:18
|
LD kod nas potrvrdu izdaje samo aktivnim članovima, koji nije uplatio lov nema potvrde. Šta će ljudi koji godinama nisu aktivni? Sigurno nemaju položen lovački, nemaju obuku u streljani, na to kada se doda članarina, takse i lekarski, znači velika većina će svoje oružjepokloniti državi. Sve stručnjak do stručnjaka. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 01.09.2016. 07:54
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Ако немају положен ловачки испит не могу ни да буду ловци. |
|
|
|
kimi |
Objavljen 01.09.2016. 09:09
|

Veteran

|
...a to znači da neće moći ni da poseduju lovačko oružje što je i logično. Ovaj zakon će pročistiti lovačke redove. U stvari odvojiće lovce od onih koji su se šlepali uz lovce. Verujem da će se automatski smanjiti i lovokrađa koju mnogi mešaju sa krivolovom.
|
|
|
|
MMilos |
Objavljen 01.09.2016. 09:23
|

Stari član

Upisa: 400
Pristupio: 25.07.2014. 09:42
|
Ma (krivo)loviće ti i bez lovne karte i legalne puške...
Ja se bojim da će sa te strane biti još gore nego do sada. |
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 01.09.2016. 09:25
|

Stari član

Pristupio: 17.03.2016. 21:10
|
kimi kaže:
...a to znači da neće moći ni da poseduju lovačko oružje što je i logično. Ovaj zakon će pročistiti lovačke redove. U stvari odvojiće lovce od onih koji su se šlepali uz lovce. Verujem da će se automatski smanjiti i lovokrađa koju mnogi mešaju sa krivolovom. Kolega to znaci da kada mi jednoga dana ne budemo mogli biti lovci,nasi sinovi i unuci nece moci da naslede nase oruzje kao uspomenu ili ti trofejno oruzje.Mislim da vam komentar nije na mestu.Sto se tice tih sto se slepaju uz lovce pa nemojmo da ih slepamo i sve u redu. |
|
|
|
Tomash |
Objavljen 01.09.2016. 11:58
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Macvanski lovac kaže:
Trenutno sam i ja u procesu zamene oruznog lista,na papiricu koji sam dobio u SUP-u,spisak sta je sve potrebno,pise izmedju ostalog i " Dokaz da su ispunjeni uslovi za posedovanje lovne karte ili fotokopija lovne karte" 
Ovo što sam podvukao je ključno,
Znači, ne moraš biti član lovačkog društva, možeš imati samo lovnu kartu,
ILI
ako neko nema lovnu kartu za tekuću godinu, UVERENJE ILI DIPLOMU o položenom lovačkom ispitu, i fotokopiju postojećeg oružanog lista(ili uverenje o obuci za to oružje), jer to su DVA USLOVA za posedovanje lovne karte.
I problem rešen, ako je neko nekada i bio lovac a sada više nije, ukoliko ima diplomu ili uverenje o lovačkom ispitu, ne mora se odricati oružja. |
|
|
|
rk |
Objavljen 02.09.2016. 01:04
|

Veteran

Upisa: 514
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
kimi kaže:
Verujem da će se automatski smanjiti i lovokrađa koju mnogi mešaju sa krivolovom.
A koja je razlika izmedju lovokradje i krivolova
RK
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 02.09.2016. 08:05
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
rk kaže:
kimi kaže:
Verujem da će se automatski smanjiti i lovokrađa koju mnogi mešaju sa krivolovom.
A koja je razlika izmedju lovokradje i krivolova
Hajde da ponovimo gradivo (po ko zna koji put!):
Lovokradja je kada neka osoba koja može biti i lovac i ne-lovac, ili koja nije član LU korisnika lovišta, lovi divljač legalnim ili nelegalnim oružjem, i koja nema dozvolu za lov. Lovokradja ne mora da se vrši samo oružjem; lovokradja može biti i hvatanje divljači u zamke, ptice na lepkove i slično. Lovo-kradja = krade, lovi bez dozvole za lov.
Krivolov je pojava kada neki LOVAC tokom legalnog boravka u lovištu i lova, lovi divljač koja se ne lovi po dozvoli za lov. Dakle, ima dozvolu za lov fazana, a on odstreli zeca ili srnu. Krivo-lov = ne lovi kako je propisano! Krivolov može biti i prekomeran odstrel.
Oba ova dela imaju zajedničku kvalifikaciju 'Nezakonit lov' po KZ.
Čisto sumnjam da će novi propisi o oružju dovesti do smanjenja nezakonitog lova - neće, nego će samo desetkovati članstvo po LU, a kad nema lovaca u lovištu onda caruju lopuže. Oružja na ovim prostorima nikad nije nedostajalo, a ko ima nelegalno oružje sigurno ga neće kačiti na zid za ukras, nego će ga koristiti za nelegalne radnje.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 02.09.2016. 08:16
|

Lovčina

Upisa: 1295
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Sedite 5* |
|
|
|
kimi |
Objavljen 02.09.2016. 09:44
|

Veteran

|
Kod mene u sekciji skoro i da nema krivolova, možda neko 'mune' koku kad se lovi fazan(koku inače lovimo samo u jednom delu terena-poligon). Kazne su žešće, za zeca 30 hiljada a za koku 15 hiljada a kontrole ko u gradskom prevozu, svaki čas. Problem je lovokrađa, urbanizacija i otrovi kojekakvi. Koriste se malokalibarke i prigušivači koje prave strugari.
|
|
|
|
Slob |
Objavljen 07.04.2017. 14:24
|

Član

Upisa: 151
Pristupio: 09.03.2017. 13:55
|
Sada saznah potrebne uslove za dobijanje dozvole za nabavku karabina, pa evo da podelim s vama, mozda ce nekoga zanimati:
-lekarsko uverenje
-uverenje suda
-uverenje o polozenom lovackom ispitu
-taksa od 5380 din
-uslovi za smestaj oruzja
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.04.2017. 16:38
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Mislim da si zaboravio uverenje o osposobljenosti za rukovanje oružijem sa olučenim cevima.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|