Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Češka kombinacija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Češka kombinacija
nidzamotocross
 Zbog greske u pisanju nastade pometnja. Ja se izvinjavam, prevideo sam gresku, cev kombinacije je 12/76 a cevi obicne su 12/70. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Sniper Hunter

nidzamotocross kaže:
Posto su administratori sa razlogom zatvorili temu CZ sacmaricama, ne mogu a da ne odgovorim kolegi Podunavcu. Posto se radi o lovu vuka, to cu mu ovde napisati. Vise puta mi je pomogao sto se tice oruzja, pa zelim informativno da odgovorim na njegovo pitanje.

Kolega Podunavac, pitao si koliko je vukova odstreljeno PP-om na vise od 60 metara. Moj otac je odstrelio mnogo vukova, vecini odstrelima jos od malih nogu sam i ja prisustvovao. Otac inace nikada nije lovio PP-om, dok deda jeste, otac je zaljubljenik u potkalibarna i jedinacna zrna. Ali sa pojavom vukova, to nije islo. Promasio je 4 vuka ukupno, dok je odstrelio preko deset, nisam siguran u tacan broj. Dva vuka je promasio karabinskim metkom 7x57R jer na vukove nosi kombinovanu Brno ZH301, u pomenutom kalibru i sacmenom cevi 12/70 ali iz nje moze da se pucaju sve gramaze jer trpi veliki pritisak zbog karabinskog metka. Jednog je promasio PP-om, na 30 metara, jer je pozurio, a vuk je bezao od njega a drugog je promasio sacmom 4,5mm na 40 metara, bilo je dlake za punu saku i malo krvi ali vuku nista nije bilo, cak se kasnije opet vracao na taj teren. Onda smo na sajmu u Novom Sadu na savet jednog starijeg lovca, i dede, resili da pronadjemo neki dobar metak za lov na Vuka. Tada je na akciji nekoj stajao Sellier & Bellot 00 Buck Shot magnum metak sa 15 kugli od 8,43mm. Sledeceg lova na vuka, odstrelio je vucicu na 83 koraka, koja je pala kao pokosena. To ga je odusevilo i sada u lovu na vuka u cevima uvek ima 7x57 i ovaj metak. Posle toga odstrelio je par karabinskim, a ostali su pali svi od ovog metka. Sto verovatno govori o ucinku ove municije. Nadam se da ti je pomogla ova informacija. Veliki pozdrav od mene. iveli 3

Nidžo da ne pametujem puno vuka u prirodi nisam ni video,ali bih savetovao tvoga oca da ne puca iz puške sa dužinom ležišta 70mm municiju sa povećanim pritiscima i to dužine čaure 76mm, može biti jako opasno,shvati ovo kao prijateljski savet a ne neko pametovanje .iveli

Sniper Hunter

Joe the hunter kaže:
Au Sniper tek sad videh sta je napisao.NIKAKO nije dobro da puca magnum iz lezista 70mm bez obzira sto je kombinovana puska.Nije u pitanju samo glava nego cev.Magnum caura nemoze da se potpuno otvori pri pucnju zbog kratkog lezista (70 mm) nego se kugle pocilju da "guraju da bi izasle iz caure a to stvara i dodatni pritisak.Otac ovog momka ima ludu srecu sto se do sada nje nista desilo .Kad bi to moglo da se puca magnum iz lezista 70 nebi ni pravili leziste 76mm.

Taman sam se spremio da odgovorim ali si me pretekao kolega Joe ,u pravu si nije problem pritisak koji proizvede taj magnum metak , ali je problem taj dodatni pritisak jel njega ne može niko da predvidi koliki je i koliko će ta cev da izdrži tih metaka dok ne dođe do naduvavanja cevi i ne daj Bože prskanja iste a kako je tu ona ispod karabinske kod konkretnog modela puške može doći do prskanja baš na delu koji se drži rukom na podkundaku i da dođe do teških posledica po lovca.

nidzamotocross
 Upravo sam merio. Prebacio sam se na obicne cevi, a opet mi je bilo cudno kako to da magnum puca iz 70mm, pa sam sam sebi dao razresenje problema. Cevi su inace radjene za americko trziste, a uvezene iz Svajcarske, i u mnogo cemu se razlikuju od ostalih cevi koje sam imao priliku da vidim. Odobreno

Sniper Hunter

nidzamotocross kaže:
Upravo sam merio. Prebacio sam se na obicne cevi, a opet mi je bilo cudno kako to da magnum puca iz 70mm, pa sam sam sebi dao razresenje problema. Cevi su inace radjene za americko trziste, a uvezene iz Svajcarske, i u mnogo cemu se razlikuju od ostalih cevi koje sam imao priliku da vidim. Odobreno

Čisto sumnjam nidžo da je to ZH kombinovana 301 model nigde nisam naišao na podatak da postoje cevi za nju sa mag 76 ležištem ,da nije neka druga puška ,noviji model u pitanju i šta si merio na cevima dubinu ležišta ,kojim alatom izmeri tako brzo ,postavi sliku te ZH šta joj piše na cevima koje oznake za dužinu ležišta imaš to na cevima napisano ne moraš da meriš mada je ovo off topic opet ali uz dužno izvinjenje članovima koji prate temu ovo bi bilo dobro da se razjasni .

Podunavac

nidzamotocross kaže:
Zbog greske u pisanju nastade pometnja. Ja se izvinjavam, prevideo sam gresku, cev kombinacije je 12/76 a cevi obicne su 12/70. Odobreno

Nidžo jesi li siguran da Brno ZH 301 ima sačmenu cev na kombinaciji u kalibru 12/76 Magnum? U stvari ZH 301 je model sa cevima sačma-sačma u kalibru 12/70, a ZH 304 je model sa kominovanim cevima sačma-karabin u kalibrima 12/70-7x57R. Koliko je meni poznato Brno ZH modeli su rađeni isključivo u kalibrima 12/70 i 16/70. Jedina Brno sačmarica rađena u kalibru 12/76 Magnum je model BO 801 (802).
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 Na cevima samo pise 12ga a ne i koliko je leziste. Cela puska je uvezena iz Svajcarske, kupljena kao nova svojevremeno u CZ radnji, a radjena za amere. Takodje su kod obicnih cevi cokovi razliciti nego kod ostalih 301 modela. Kombinovane su slicne cevima od ZH 802 ako sam dobro napisao model. Koje su valjda radjene u kalibru 12/76. U to nisam siguran ali nesto u tom smislu je u pitanju. Odobreno

nidzamotocross
 Kolega Podunavac, upravo sam to hteo da napisem. Odobreno

nidzamotocross
 Uvezena je preko firme. Confused

Joe the hunter

nidzamotocross kaže:
Na cevima samo pise 12ga a ne i koliko je leziste. Cela puska je uvezena iz Svajcarske, kupljena kao nova svojevremeno u CZ radnji, a radjena za amere. Takodje su kod obicnih cevi cokovi razliciti nego kod ostalih 301 modela. Kombinovane su slicne cevima od ZH 802 ako sam dobro napisao model. Koje su valjda radjene u kalibru 12/76. U to nisam siguran ali nesto u tom smislu je u pitanju. Odobreno

Ako pise samo 12 Ga.to znaci da je leziste metka 70 mm da je magnum pisalo bi 12 ga.mag.ili12 ga 3"

nidzamotocross
 Eto postavicu sliku sutra. Nije problem. Merio sam onim sublerom ili tako nesto, ne znam kako se zove..

Podunavac
 Na cevima treba da stoji oznaka ležišta. Tamo gde piše 12 Ga. (gauge) bi trebala da bude i oznaka 2-3/4, što je oznaka u inčima za ležište 70 mm. Za ležište 76 mm je oznaka 3 (inča).
Tri prsta 2Kolce

PEZ
 Nidzo model 802 je novije proizvodnje i "nema veze" sa 301, odosmo mnogo u Van teme
Sto se oznake na cevima tice Joe je u pravu ako je samo 12 Ga(od Gauge) onda je leziste standardnih 70mm, moze jos pisati 2" 3/4 chamber sto opet oznacava duzinu lezista od 70mm, Magnum pored slovne oznake moze nositi i brojcanu oznaku 3" (inca) sto je 76mm
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

PEZ
 Podunavac iveli 3
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Podunavac
 Dešava se ovo druže i meni, da neko napiše skoro istu stvar dok ja kucam svoj upis. Pogotovo ako me deca i žena zapričavaju, ili ako istovremeno pišem i na facebook-u.iveli 3
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 MADE IN CHECHOSLOVAKIA - BRNO - MODEL ZHB103 - 12GA - 3 CHAM/7x57R - Eto to stoji na cevima.

nidzamotocross
 Odavno smo Van teme a ja vecito rasplamsavam teme. Grin Mogla bi i tema misterija nidzine puske. Smean

Salu na stranu. Aparat mi trenutno nije tu, sestra odnela na docek, jebiga. A telefonom se nista ne vidi. Slikacu pa cu postaviti sliku. Nije nikakav problem. Meni je deda ispricao ovo sto ja vama sada pricam, tako da moguce da i ja nesto gresim. i ja se razumem u oruzje ko MArica u onu stvar. Smeko

Nazad na temu

PEZ
 Joe kao sto Podunavac rece jedino se Brno 801(2) radi u Mag. sa druge strane konstruktivno se ovaj model razlikuje od modela 304 tako da nije moguce da se radi o cevima koje su sa prve nekako nabacene na ovu drugu pusku, mada ... ko bi ga znao

Kako smo duboko u Van teme ne bi bilo lose da Admini prebace ove upise na odgovarajucu temu o Brno ZH puskama.
P.S.

Joe the hunter

Joe the hunter kaže:

nidzamotocross kaže:
Odavno smo Van teme a ja vecito rasplamsavam teme. Grin Mogla bi i tema misterija nidzine puske. Smean

Salu na stranu. Aparat mi trenutno nije tu, sestra odnela na docek, jebiga. A telefonom se nista ne vidi. Slikacu pa cu postaviti sliku. Nije nikakav problem. Meni je deda ispricao ovo sto ja vama sada pricam, tako da moguce da i ja nesto gresim. i ja se razumem u oruzje ko MArica u onu stvar. Smeko

Nazad na temu

Sad sam malo gledao po ceskim saitovima i nasao da se medju gomilom oznaka za CZ 301 nalaze i cevi 103 pravljene izmedju 1957 i 1968 i to su trap cevi.stvarno zbunjujuce ali sve je moguce.

Pspvekod Šuplik pon 17.11.2008, 20:51
M se to za ty prachy zd docela dobr, jen se musim podivat nkam kde se na n da kouknout pkn z blzka.
ZH 321 16/16
ZH 102 12/12 SKEET
ZH 103 12/12 TRAP
Vrstevnci m s určitou dvkou nostalgie jist potvrd, že zbran ady ZH ns se stdavmi pocity provzely našm mysliveckm mldm, takže se pokusm alespo telegraficky (i když jsem ZH nikdy nevlastnil) :
Asi zsadn snahou vzniku bylo pro tehdejš myslivce pi nedostatku zbran vytvoit soustavu, kter by umožovala použit rznch hlavn.Proto se vyrbla do r.1960 s takovmi vlemi, aby bylo možno použvat dokupovan hlavn bez nutnosti dolcovn.Tyto vle ale u ady myslivc nenachzely pochopen, proto vrobce zavedl pozdji již takov opaten, aby bylo nutn již provdt odborn a pesn dolcovn hlavn.
Prvn ada 100 se vyrbly od roku 1957, ada 200 od roku 1966, ada 300 od roku 1969 - dle označen bylo možno rozpoznat použit, nap. :
ZH 101, 201, 301 - loveck hlavn 12/70 lovacke glavne
ZH 102, 202, 302 - skeetov hlavn 12/70 SKEET glavne
ZH 103, 203, 303 - bateriov hlavn 12/70 TRAP glavne
ZH 104, 204, 304 - kulobrokov hlavn 12/70 a 7x57 R kombinovane glavne
ZH 205, 305 - kulobrokov hlavn 12/70 a 5,6x52 R kombinovane glavne
ZH 306 - kulobrokov hlavn 12/70 a 5,6x50 R Mag.
ZH 121, 221, 321 - loveck hlavn 16/70
ZH 124, 224, 324 - kulobrokov hlavn 16/70 a 7x57 R

Znaci serija 100 se radila od 1957 -1966 , serija 200 od 66-69 a serija 300 od 69 do prestanka proizvodnje 1997

canis aureus

nidzamotocross kaže:
MADE IN CHECHOSLOVAKIA - BRNO - MODEL ZHB103 - 12GA - 3 CHAM/7x57R - Eto to stoji na cevima.

Lično prvi put se srećem sa informacijom da su bilo koje cevi, kombinovane ili ne, rađene sa magnum ležištem tj 76mm Confused ali ako na cevima piše ovako kako je Nidža napisao ... to je TO Vaistinu
... čekam pictures Yes
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Brno kombinacija KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 29 02.11.2017. 18:27
Češka zbrojovka-optika OPTIKE I MONTAŽE 6 25.04.2015. 21:25
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,954,907 posete www.srbijalov.com