Krušik municija
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 28.11.2011. 20:35
|
Veteran
Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
Podunavac kaže:
Skorpion kaže:
Podunavac nisi bas najbolje razumeo moj upis. Ako ne verujes u to sto sam napisao lepo probaj pa ce ti biti jasnije. Ja sam probao i znam kakav je efekat. Cisto slucajno sam to otkrio prethodno sam pucao Krusik,Grom i Belom municiju pa sam na kraju zeleo da probam kako ce se pokazati Trap Mirage24g i tek kad sam ispalio metak izvadim i vidim da je u znatnoj meri cistija cev jer je izbacio prethodni garez od pomenute municije. Inace Mirage vrlo malo prlja cev tako da se ostaci njegovog baruta veoma lako ociste...
Znam da Mirage manje prlja cev pošto isključivo njega i koristim (T3). Međutim garež (i ostale naslage na cevi) se prilično teško čiste tako da mislim da ovo i nije baš tako jednostavno. Može da skine deo gareži, ali svejedno ostaje još dosta posla oko čišćenja. Još nije izmišljen sistem koji bi zamenio klasično čišćenje cevi.
E sad se postavlja pitanje dali si ti utvrdio vizualno da je cev manje prljava ili si to zaključio po krpicama nakon čišćenja?
Druze vizuelno je cistija, A pravo ciscenje krpicama tek dolazi na red. Posle pucanja pomenute municije cevi su bile prljave kao sulundar od sporeta tako da je pucanje miragea znatno ocistilo cevi. Ali to nema veze sa pravim ciscenjem krpicama. Samo je mnogo lakse ocistiti jako zapljanu cev kad se izpali mirage. to je neko moje iskustvo koje ko bude probao videce kako ce lakse ocistiti pusku posle lova... Ne moze da skodi a koristi |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2011. 20:52
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Vizualno je sigurno čistija, pošto korpica prolazi knap kroz cev i pred sobom pokupi svu krupniju prljavštinu. Međutim videćeš kad počneš da čistiš krpicama da neće baš biti jednostavno doći do čisto bele, jer garež i ostali nusprodukti pucanja ne moraju da budu lako vidljivi golim okom. Što ti reče ne može da škodi. Ali je pitanje, dali je financijski isplativo opaljenje patrone samo zbog male razlike u čišćenju?
|
|
|
|
270 |
Objavljen 28.11.2011. 22:45
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ne mogu da verujem šta sve čitam! Kakve veze ima da li municija garavi cev ili ne ako ima kapislu sa ne korozivnom smešom?
Možda i ima neki mali uticaj na PA ali na klasične puške na prelemanje gotovo nikakav!
Godinama čistim cevi sačmarice na isti način i sve jedno sa kojom municijom pucam vreme čišćenja i postupak je isti, a sada koristim dve Suhl bez hroma u cevima i čistim ih na identičan način koji je ukratko sledeći:
1. Provučem šipkom suvu krpu kroz cevi.
2. mesinganu jež četku natopljenu u Sinol ili M 1 provučem po 5 puta kroz svaku cev šipkom od ležišta prema vrhu i nazad da četka u oba pravca potpuno izađe iz cevi!
3. Ostavim cevi okrenute ustima na dole oko 15 minuta (da višak ulja iscuri iz cevi) a zatim 5 puta kroz svaku cev provučem mesinganu spiralnu četku na način opisan pod br 2. (Može i četka od dlake sa namotanom metalnom žicom za sudove)
4. Ponovim postupak pod br 2. i ostavim cevi okrenute ustima na dole oko 15 minuta.
5. Šipkom provučem (izguram) krpicu od ležišta ka ustima cevi.
6. Krpicom navučenom preko mekanog (vunenog) nastavka na šipki izglancam cevi kratkim potezima napred nazad od ležišta do usta i natrag (dovoljne su po 2 krpice za svaku cev).
7. Šipkom sa četkicom od dlake, blago nauljenom, prođem kratkim potezima napred nazad do usta cevi i natrag do ležišta.
Ovaj postupak primenjujem godinama i od svih probanih dao je naj bolje rezultate sa naj manje utrošenog vremena, bez obzira da li pucam B&P, Krusik, sa plastičnim kontejnerom ili bez. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 29.11.2011. 17:39
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
270 kaže:
Ne mogu da verujem šta sve čitam! Kakve veze ima da li municija garavi cev ili ne ako ima kapislu sa ne korozivnom smešom?
Možda i ima neki mali uticaj na PA ali na klasične puške na prelemanje gotovo nikakav!
Godinama čistim cevi sačmarice na isti način i sve jedno sa kojom municijom pucam vreme čišćenja i postupak je isti, a sada koristim dve Suhl bez hroma u cevima i čistim ih na identičan način koji je ukratko sledeći:
1. Provučem šipkom suvu krpu kroz cevi.
2. mesinganu jež četku natopljenu u Sinol ili M 1 provučem po 5 puta kroz svaku cev šipkom od ležišta prema vrhu i nazad da četka u oba pravca potpuno izađe iz cevi!
3. Ostavim cevi okrenute ustima na dole oko 15 minuta (da višak ulja iscuri iz cevi) a zatim 5 puta kroz svaku cev provučem mesinganu spiralnu četku na način opisan pod br 2. (Može i četka od dlake sa namotanom metalnom žicom za sudove)
4. Ponovim postupak pod br 2. i ostavim cevi okrenute ustima na dole oko 15 minuta.
5. Šipkom provučem (izguram) krpicu od ležišta ka ustima cevi.
6. Krpicom navučenom preko mekanog (vunenog) nastavka na šipki izglancam cevi kratkim potezima napred nazad od ležišta do usta i natrag (dovoljne su po 2 krpice za svaku cev).
7. Šipkom sa četkicom od dlake, blago nauljenom, prođem kratkim potezima napred nazad do usta cevi i natrag do ležišta.
Ovaj postupak primenjujem godinama i od svih probanih dao je naj bolje rezultate sa naj manje utrošenog vremena, bez obzira da li pucam B&P, Krusik, sa plastičnim kontejnerom ili bez.
Zbog čega toliko ribaš po cevi sa metalnim četkicama (postupak 2, 3 i 4) kad je već redovno čistiš? Za ovim uopšte nema potrebe. Metalne četkice se koriste povremeno i to samo ako dođe do poolovljavanja cevi. A i postupak pod brojem 7 mi nije jasno čemu tačno služi, i ako već držiš lagano nauljenu cev zbog čega je ne podmazuješ sa krpicom umesto četkicom od dlake?
|
|
|
|
270 |
Objavljen 29.11.2011. 18:12
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Pa da odgovorim!
Metalna četkica pogotovo ako je napravljena od materijala znatno mekšeg od cevi kao što je mesingana nikako ne šteti cevi a mnogo bolje meša ullje sa gareži i "odlepljuje" je od zida cevi nego četkica od dlake (prirodne ili sintetičke)! Da bi određeno višenamensko ulje ili solvent neutralisali štetne produkte baruta i kapisli nije ih dovoljno samo preko njih naneti već što više sa njima izmešati i ostaviti neko vreme da deluju. Tome upravo služi mesingana "jež" četkica i postupci pod r.br 2 i 4.
Spiralna mesingana četka odlično odstranjuje olovo iz cevi kao i četka od dlake sa namotanom metalnom žicom za sudove, tome služi postupak pod r. br 3.
Sa ovim četkicama ne "ribam" cevi već ih provlačim od ležišta ka ustima i nazad da u oba pravca potpuno izađu iz cevi!
Da bi se sprečilo vezivanje vlage iz vazduha sa metalom i samim tim njegova oksidacija koristi se tanak uljni film a četkicu od sintetičke dlake umesto krpe koristim jer mnogo bolje i ravnomernije rasporedi ulje a kako se provlači kroz već čistu cev i potreban je tanak uljni film, jednom nauljena može se veći br. puta koristiti bez dodavanja ulja. Za to služi postupak pod r.br. 7.
Sad za hromirane cevi može i jednostavnije čišćenje ali za "sirove" po mom iskustvu svaki predhodno opisani korak od 1-7 je neophodan.
Dali će neko da čisti ili ne svoje oružije to je njegova lična stvar kao i njegove lovačke kulture! Što se mene tiče može po povratku iz lova samo da je olupa o neko drvo da otrese blato sa nje i baci u neki ćošak u kući do sledećeg lova.
Da li će neko da čisti na način na koji sam ja opisao stvar je izbora, možda ima i boljih, ja sam preneo kako ja to radim i imam odlične rezultati a tako čistim godinama i ne uzima mi previše vremena!
Imamo temu Održavanje lovačkog oružija
Srbijalov Admin Tim |
|
|
|
duskov |
Objavljen 30.11.2011. 12:28
|
Lovčina
Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
U prosjeku, to je dobra i solidna minicija. |
|
|
|
Nikola |
Objavljen 01.12.2011. 01:08
|
Član
Upisa: 78
Pristupio: 20.11.2009. 19:56
|
Da li neko probao Krusik http://www.krusik...r_hawk.htm ..kalibar 12 |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 01.12.2011. 08:50
|
Lovčina
Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Ja probao i nisam zadovoljan, od 5 ispaljenih bar 1 ode u nepoznatom pravcu |
|
|
|
alex |
Objavljen 01.12.2011. 10:49
|
Lovčina
Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Ja sam dobio gold hawk nekoliko komada sta mislite o njemu???
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 01.12.2011. 11:28
|
Veteran
|
Svi krusikovi Hawkovi bilo Gold ili Silwer su samo pokusaj da se napravi dobar metak i na tome se zavrsilo. Ako vec hocete da pucate jedinacne projektile Rotvell Bereneke je TATA na 40-50m manje podbacuje nego hawkovi a havkovi su kao pravljeni za 100m sto su pusti snovi nesto pogoditi na 100m sa ovom municijom... Svaki metak ima neku svoju putanju posle 20 ispucanih Havkova ne mozes da udjes u stos gde zaista puska vuce... Od svih Krusikovih jedinacnih projektila bolje mi se pokazao Belom jedinacni projektil krusik je malo zaostao po tom pitanju. Krusik iskljucivo sacma B) ostalo |
|
|
|
alex |
Objavljen 01.12.2011. 12:40
|
Lovčina
Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
I koliko kosta Rotvell????
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
Cadara |
Objavljen 01.12.2011. 12:51
|
Stari član
Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
Original brenneke Rotweill oko 160 dinara minimum.
imaš kao što reče Belomov gualandi jedinačno zrno za nekih 80 dinara ili od B&P gualandi ili big game za 100 dinara kom, ekstra municija. |
|
|
|
bturjane |
Objavljen 01.12.2011. 14:02
|
Stari član
Upisa: 440
Pristupio: 29.09.2010. 21:26
|
Jedan kolega rece da Krusik pokusava da napravi dobar jedinacni projektil,ne ulazeci u dalju raspravu, zasto se onda skoro celokupna proizvodnja GOLD HAWKa izvozi u SAD,a za one sa vise volje i znanja ja sam taj projektil sa dvodelnom casicom upakovao u originalni metak Krusik 12/76 i na moje iznenadjenje na 110m gadjano iz naslona u metu 10x10 cm projektil ima pad neverovatnih 5-8 cm pa ko voli nek proveri.sve ovo govorim iz licne prakse i stojim iza toga kod mene teorije bez prakse ne prolazi
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
|
|
|
|
HANTER |
Objavljen 01.12.2011. 14:28
|
Član
Upisa: 165
Pristupio: 20.08.2009. 12:27
|
Krušik je skoro počeo da pravi novo potkalibarno zrno malo izmenjeno mesingano i olovno, novi golden i silver hawk, drugi je proizvođač zrna, plastičnih kontejnera i repa projektila. Znam šta je bilo na testiranju u krušiku i oni su prezadovoljni, čak je ispitivanja vršio i ZIŽ iz Kragujevca. Brzine mesinganog projektila su ujednačene i negde su činimi se oko 480 metara u sekundi izuzetna krupacija na 70 metara i probojnost kroz čeličnu ploču sa odličnom deformacijom zrna a samim tim i prenosom energije. pritisci su oko 550-560 bari ovo sve nezvanično tako sam samo čuo. Olovni projektil tek treba da se testira. Bukvalno je išao projektil u projektil
MIHAJLO
|
|
|
|
Djura33 |
Objavljen 01.12.2011. 15:16
|
Član
Upisa: 125
Pristupio: 13.04.2011. 11:49
|
Zdravo drugari lovci,
da li moze neko da mi kaze nekoliko adresa u Novom sadu gde mogu da kupim neku Lovacku Opremu. Trebam ovih dana da dodjem do Novog sada pa bih medju ostalom kupio i municiju za Lovacku pusku (SACMARU). Gde ima najbolji izbor, pa i povoljne cene?
Hvala unapred. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 01.12.2011. 16:58
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Hajde momci iz pocetka bez svadja i vredjanja ,smirite strasti, kolega Skorpion , bturijane bez burnih reakcija i vredanja,nastavite diskusiju argumentovano kao sto prilici odraslim ljudima ,Hvala!
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 01.12.2011. 19:28
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Djura33 kaže:
Zdravo drugari lovci,
da li moze neko da mi kaze nekoliko adresa u Novom sadu gde mogu da kupim neku Lovacku Opremu. Trebam ovih dana da dodjem do Novog sada pa bih medju ostalom kupio i municiju za Lovacku pusku (SACMARU). Gde ima najbolji izbor, pa i povoljne cene?
Hvala unapred.
Zavisi šta hoćeš da kupiš. Po meni je najpovoljnija prodavnica u gradu "Lovac" AGP na Novosadskom sajmu. Imaju RC, B&P, Krušik ...
Nedaleko od nje imaš skuplju, ali i solidno opremljenu prodavnicu "Super TANE" (ulica Kralja Petra, blizu Bulevara Oslobođenja). Imaju M-90, Mirage, RC, B&P, Salier & Belot ...
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 01.12.2011. 21:45
|
Veteran
|
Sniper Hunter kaže:
Hajde momci iz pocetka bez svadja i vredjanja ,smirite strasti, kolega Skorpion , bturijane bez burnih reakcija i vredanja,nastavite diskusiju argumentovano kao sto prilici odraslim ljudima ,Hvala!
Naravno da nema svadje nego kolega pise neke netacne informacije za koje trvdi da su tacne... Gadjati jedinacnim projektilom iz sacmarice preko 50m je cist promasaj... Ali ako Turjanac sacmaricom i Hawkom pogodi metu 10x10 na 110m ja cu svoj karabin da izlupam cekicem i da ga bacim u kontejner... |
|
|
|
bturjane |
Objavljen 01.12.2011. 22:10
|
Stari član
Upisa: 440
Pristupio: 29.09.2010. 21:26
|
Pa kolega da te udostojim i odgovorom sto se tice netacnih informacija rekoh probaj u praksi pa se uveri sam,a sto se tice karabina nisi ga nasao na livadi pa da ti je svejedno nego cuvaj lovi sa njim visoku divljac (pa i po neki trofej da okacis na zid)a cekicem lupaj po ekserima i po nekom zardjalom srafu,a sto se kontejnera tice "ocistimo Srbiju"
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 01.12.2011. 22:12
|
Veteran
|
Kolega bturjane reci mi molim te iz koje sacmarice je ispaljen taj tomaHAWK??? |
|
|