Lala kaže:
Imam jedno dobro pitanje: ko će, i pod kojim uslovima, obavljati poslove upravnika lovišta u vojvodjanskim LU, koja nemaju zaposlenog upravnika?
Da li su ti poslovi u onom paketu usluga koje firma Vojv. lovac pruža LU, članovima LSV, ili se to dodatno naplaćuje?
Čisto pitam, da ne misli niko da su lovci blesavi, i da ne znaju ništa.
Podsećanje: prema Pravilniku o organizaciji stručne službe, jedan upravnik lovišta može da pokriva ukupnu površinu od 60000 ha, bez obzira na broj lovišta. Kolika je prosečna površina lovišta u Vojvodini?
Drugo moje pitanje je malo šaljivo: što reče jedan voditelj kviza, želite li da postanete milioner, koristeći varijantu 'pomoć prijatelja', možda i varijantu 'pola/pola' ili neku sličnu?
ZAVET ĆUTANJA U KRUGU POVERENJA!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Da li se srndaći u Vojvodini i ove godine love u režiji "VL"doo?
Pričalo se na skupštini LSV-a i kasnje na sastancima sa sekretarijatom da će ove godine zbog nedostatka kadrova, "VL" doo u svim lovištima u Vojvodini besplatno pružati usluge stručnog lica za gazdovanje lovištem - Upravnika lovišta!
Da li je ovo zaživelo i na koji način?
Čudna mi je nešto ova tišina, ili je u pitanju samo zatišje.....
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ma izgleda da su zaključili da su 'završili pos'o', skockali su sve potaman, ali samo sebi i svojima. Lovcima kako bude.
Šta je sa obavljanjem poslova upravnika lovišta u Vojvodini, koje VL ili ljudi zaposleni u njemu obavljaju, ili će obavljati? Na koji način se to finansira? Da li preko članarine, ili možda na neki drugi način?
Raznih priča ima, a priče kao priče. Ja najviše verujem onom što vidim, pa bih voleo da vidim i neku zvaničnu izjavu ili objašnjenje, u vezi toga.
Obeležavanje lovišta - prisutan direktor VL. Polaganje ispita za licence - prisutan direktor VL. Izrada planskih dokumenata - opet isto. Lovni turizam - naravno, bez toga ništa. Dokumentacija za konkurse za lovišta - naravno bez direktora VL ne ide. Maltene u svakom segmentu lovstva prisutan direktor VL! Samo još da se desi da odem da kupim patrone, i da se iza pulta u prodavnici pojavi isti lik!
Svaka čast na energiji, kako čovek postiže sve, nemam pojma, bez šale! Sveprisutan!
Ipak, mora se imati u vidu, da su to sve plaćeni poslovi. Uglavnom parama lovaca-pešadinaca.
Ne znam zašto, ali sve češće mi se javlja asocijacija na onaj kviz 'Želite li da postanete milioner'. Pomoć prijatelja zagarantovana.
Znam da ima jako puno lovaca, koji bi bili vrlo zadovoljni pitanjem 'Želite li da postanete magacioner', a ne milioner. Poslovi koje obavlja VL se dobrim delom finansiraju parama ljudi koji bi bili sretni da mogu da budu makar magacioneri. Vodite računa o tome.
Ja i dalje tvrdim da je VL nepotreban i da privredna društva takvog vida, unutar bilo kog saveza nemaju mesta i da ih treba pogasiti a država zakonom da zabrani.
Savez je savez. Bio on LSS ili LSV ili LSCS...ili bilo koji drugi. On ima SVOJU stručnu službu, preko koje SVOJIM članovima, odnosno LU koja NA DOBROVOLJNOJ BAZI uđu u savez, radi plansku dokumentaciju i prateće papire.
Odakle MORALNO pravo LSV i LSS da osnivaju svoje ćerke firme, koriste informacije kojima raspolažu u pogledu LU i potom im naplate po višestrukim cenama dokumenta koja npr. JP "Vojvodinašume" izrađuju po višestruko nižim cenama.
Kolika je cena za izradu GPGL i LPO u VL a kolika u JP "Vojvodinašumama"?
Da vidimo tu negativnu razliku u korist VL.
Ukupna aktiva ---------------------------------------------------------3.461.000.-
od toga: Gubitak iznad visine kapitala---------------------------- 0
Ukupni capital --------------------------------------------------------- 688.000.-
od toga: Osnovni capital ------------------------------------------- 1.533.000.-
Nerasporedjeni dobitak -------------------------------------------- 0
Gubitak do visine kapitala ----------------------------------------- 865.000.-
Poslovni prihodi -----------------------------------------------------15.326.000.-
Neto dobitak --------------------------------------------------------- 0
Neto gubitak --------------------------------------------------------- 865.000.-
Broj zaposlenih ------------------------------------------------------ 2
Podatke za poslovne rashode nisam uspeo da nađem, tako da mi nije jasno šta znači stavka "neto gubitak u iznosu od 865.000.- dinara" (nadam se da će naš Lala kao ekonomista znati šta znači neto gubitak ).
UF...'ebo te!
15.326.000.- je lep godišnji prihod, ali mene zanima na čega su ti novci potrošeni pošto je na kraju iskazan gubitak?
I gde je potrošeno još 865.000.- koji su prikazani kao gubitak?
Nadam se da nisu teška pitanja za jutarnju ...
Aj kad popijete, napišite nešto o ovome!
15.326.000.- je moglo biti ostvareno u LSV-u ali bi tada sve moralo biti potrošeno za ciljeve LSV-a....lov, lovišta, divljač....
Lepše je kada sve ode na platice uz lažno obrazloženje da se LSV nije mogao baviti privrednom delatnošću!
UF.....
Bogme, lep prihod!
Planska dokumenta, lovni turizam, premer lovišta...
Koliko je para utrošeno na bruto zarade zaposlenih, a koliko je isplaćeno kroz honorare ljudima koji nisu zaposleni u VL? Kakvi troškovi su pravljeni? Prihod samo od usluga koje su prodate za 15 miliona i više, (VL se uglavnom bavi uslugama, koliko znam) je zaista impresivan!
Pretpostavljam da je UO LSV kao osnivač VL razmatrao izveštaj o poslovanju VL, ali o tome nema informacija. Na sajtu LSV, u odeljku posvećenom Vojv. lovcu, nema ništa o tome.
Ne možemo komentarisati dalje, ako ne znamo strukturu prihoda i rashoda - analitiku. Možemo samo da nagadjamo.
Ajde da nagađam :
a. otišli novci dobrovoljno u džepove individua
b. uloženi u divljač - ne verujem
c. uloženi u razvoj lovstva - čisto sumnjam
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
DakiNS kaže:
Ajde da nagađam :
a. otišli novci dobrovoljno u džepove individua
b. uloženi u divljač - ne verujem
c. uloženi u razvoj lovstva - čisto sumnjam
...ja mislim da je tačan odgovor pod C
....ne ne ne..samo malo...mora da je pod B
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Sremac75 kaže: 15.326.000.- + 865.000.- = 16.191.000 a to znači da su trošili oko 1.350.000,oo dinara mesečno!
Jel moguće da niko nema komentar na ovo?
Izgleda da će Lala ponovo biti u pravu sa onom : "Lovci u Srbiji imaju baš.....!"
Šta će biti sa gospodom iz dotične firme?
"Vertikala" polako nestaje jer novi je šerif u gradu i vidim da je sebi odabrao saradnike.
Ne bi bilo loše da se predsednik Pažin osvrne na ovu "državu u državi" i da traži od odgovornog lica odgovore koji su postavljeni na ovoj temi
od naših kolega.
Čisto da se ne zaboravi:
"...15.326.000.- + 865.000.- = 16.191.000 a to znači da su trošili oko 1.350.000,oo dinara mesečno!
Jel moguće da niko nema komentar na ovo? ...."
Na čega li su te pare potrošili.
Predsednik Pažin morao bi da pozove da objasni neke stvari, jer ono što se događa LSS-u sa osipom članstva može sutra jako lako da se dogodi i LSV-u upravo zbog bahaćenja pojedinaca, pa i odgovornog lica i zaposlenih u ovoj "ćerki firmi" LSV-a.
"...15.326.000.- + 865.000.- = 16.191.000 a to znači da su trošili oko 1.350.000,oo dinara mesečno! Jel moguće da niko nema komentar na ovo? ...."
Na čega li su te pare potrošili.
Predsednik Pažin morao bi da pozove da objasni neke stvari, jer ono što se događa LSS-u sa osipom članstva može sutra jako lako da se dogodi i LSV-u upravo zbog bahaćenja pojedinaca, pa i odgovornog lica i zaposlenih u ovoj "ćerki firmi" LSV-a.
punisher, ne čudi me što nema komentara, već me čudi što nema Tužbe za naknadu štete (možda i nema štete ostvarenim neto gubitkom u poslovanju)!?
Kažu da su direktori, članovi nadzornog odbora, zastupnici, prokuristi, kao lica koja imaju posebne dužnosti prema privrednom društvu, dužna da u tom svojstvu izvršavaju svoje poslove savesno, sa pažnjom dobrog privrednika i u razumnom uverenju da deluju u najboljem interesu privrednog društva.
Kažu da lica koja svoja poslove izvršavaju savesno, sa pažnjom dobrog privrednika i u razumnom uverenju da deluju u najboljem interesu društva, ne prave neto gubitke u poslovanju, već naprotiv.
Kažu da kad god nastane šteta po privredno društvo, napred navedena lica treba da dokažu da su radila savesno, da dokažu svoju pažnju dobrog privrednika, da dokažu svoje razumno uverenje da su delovali u najboljem interesu privrednog društva. U suprotnom sledi naknada pričinjene štete a na osnovu Tužbe zbog povrede dužnosti pažnje.
Ali ko da podnese Tužbu? Upravni odbor privredenog društvaVojvođanski lovac d.o.o? Nadzorni odbor privrednog društva Vojvođanski lovac?
Pošto ovih organa nema, ostaje mogućnost da direktor privrednog društva Vojvođanski lovac d.o.o, podnese tužbu protiv samoga sebe. Malo verovatno ali moguće, što da ne.
Pa Srbija je bre ovo. Zemlja , , naivnih neistraženih i neproverenih mogućnosti.
Gedžo, koliko je meni poznato osnivač VL doo je Upravni odbor LSV, dakle osnivač, odnosno njegov zakonski zastupnik ima pravo da traži odgovornost za loše poslovanje, za gubitak u poslovanju.
LSV nije neka državna firma niti JP čiji je osnivač država nego jeste i treba da bude savez lu sa teritorije Vojvodine koji svoje poslovanje obavlja u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, ali za koje poslovanje odgovara lovcima sa teritorije Vojvodine, koji su njegovi članovi preko svojih matičnih udruženja.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?