Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji
|
sheytan |
Objavljen 03.04.2014. 22:46
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Cheshq pushq drzah u rukama pre cca. 2 metra dana, kod Zareta na Bezaniji... Veruem da ima i mechitja.
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 03.04.2014. 23:00
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 25.10.2012. 16:53
|
Pravi i Zastava pusku u tom kalibru, a municije ima u Beogradu u Capriolu i moze da se poruci u Arsenalu. Van BG moze da se uzme u Sportu u Uzicu. Ja sam gledao u Capriolu 42 din komad Hornady V-Max... |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 03.04.2014. 23:07
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Сутра идем у Каприоло и баш ћу да погледам да ли имају. Чуди ме да нисам приметио. |
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 03.04.2014. 23:11
|

Stari član

|
Proveri kolega pa napisi sta su ti rekli. Poceo sam da se interesujem za taj kalibar i trazio po sajtovima lovackih prodavnica i na njihovom sajtu sam nasao sa cenom i bio sam na sajmu posle toga i na njihovom standu su mi potvrdili da imaju. A metak je zlo |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 04.04.2014. 16:11
|

Lovčina

|
Стварно има та муниција у Каприолу и кошта 41рсд комад. Нисам је сликао да не оштетимо паковање. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 04.04.2014. 16:25
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Znači probudili se i naši uvoznici i počeli da prate svetske trendove. Još ako se i zakon uskladi sa evropskim možda napokon i našim lovcima i ljubiteljima oružja svane.
|
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 04.04.2014. 19:15
|

Stari član

|
AcaNik kaže:
Стварно има та муниција у Каприолу и кошта 41рсд комад. Нисам је сликао да не оштетимо паковање.
Hvala kolega! Zna li neko dokle se stiglo sa tim zakonom? |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 04.04.2014. 20:37
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
чек прво да се формира влада...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 04.04.2014. 21:24
|

Lovčina

|
сачекаћемо. нама чекање иде од руке. ево остарих чекајући нешто да сам заборавио шта и чекам  |
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 04.04.2014. 22:21
|

Stari član

|
Znam da cekamo i vladu, ali kad se vlada formira hoce li zakon brzo na glasanje, jel ovaj nacrt konacan? |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 06.04.2014. 10:44
|

Lovčina

|
једно је нацрт а друго је усвојен закон са амадманима и подзаконским актима.
него јел неко користи овај калибар? |
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 06.04.2014. 13:58
|

Stari član

|
Slabo ces naci kod nas taj kalibar. Ukucaj na YouTube .17 hmr i izacice sijaset snimaka pa ces videti ucinak i ima dosta klipova gde uporedjuju ovaj kalibar sa drugima. Pogledaj obavezno |
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 15.06.2014. 09:31
|

Član

Upisa: 113
Pristupio: 30.09.2013. 18:15
|
Pozdrav drage kolege lovci,ribolovci i ljubitelji prirode. Dali neko zna šta se dešava sa ovim novim zakonom o oružju i municiji,dal je uzeto to nešto u skupštinskom razmatranju??? Pozzz
IN VINO VERITAS
|
|
|
|
AJDUK |
Objavljen 25.07.2014. 07:40
|

Član

Upisa: 171
Pristupio: 11.07.2011. 13:34
|
kolege juce sam trgovao malo sacmenu municiju a prodavac trazi broj oruzanog lista, kaze da od sad tako mora. Jel se to primenjuje novi zakon ili ko kako hoce. |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 25.07.2014. 08:35
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
... ко како хоће...

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 25.07.2014. 17:57
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Danas sam dobio informaciju da je spremljen novi predlog Zakona o oružju i municiji.
Očekujem da ću u narednih par dana dobiti detaljniju informaciju, pa ću je podeliti sa vama.
Ako sam dobro shvatio, novi predog ZOM je napravio NAOS - nacionalna asocijacija za oružje Srbije.
Pričekaćemo još par dana, vikend je, pa se nadam da ću u ponedeljak ili utorak imati detaljnije info.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 25.07.2014. 22:19
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
http://www.mup.go...14-cir.pdf
Ovo sam nasao na sajtu MUP-a.Verovatno je to najnoviji nacrt zakona o oruzju i municiji.
I mogu da vam kazem,da bar po mom misljenju,ovaj nacrt ide ceo vek unazad u odnosu na predjasnji nacrt!Koliko je onaj bio dobar,toliko ovaj ne valja,i obrnuto.Po mom misljenju,ovo sto se radi nema smisla!!!Mozda je ovaj Nacrt nekome dobar,po mom misljenju nije dobar,i to otvoreno i kazem!Nadam se da nije zabranjeno...???Da smo usvojili predjasnji Nacrt,imali bismo...skoro pa savrsen zakon.A ovako...
Pa da predstavim ukratko neka svoja zapazanja do kojih sam dosao citajuci ovo za sta mu u naslovu stoji da je "Nacrt zakona o oruzju i municiji"...
1) U predjasnjem Nacrtu svo vazdusno oruzje se nalazilo u kategoriji D,kao i tetivno,a to znaci kupuje se bez ikakvih dozvola i obaveze prijavljivanja,bez obzira na kalibar,snagu i ostalo.Sad u ovom novom to vise nije tako!Procitajte,da ne duzim,pa cete videti!
2) Po novom Nacrtu,za izdavanje odobrenja za nabavku lovackog oruzja iz kategorije B trebace clanska karta u lovackom udruzenju,a za sportsko oruzje i uverenje o AKTIVNOM bavljenju sportom tim oruzjem!Toga u predjasnjem zakonu nema!
3) Policijski sluzbenici ce,prema clanu 15 Nacrta "neposrednim opazanjem" utvrdjivati postojanje uslova iz clana 11 o bezbednom cuvanju oruzja.Ako sam shvatio lepo,policija dodje kod vas u kucu i kaze :"Pokazi gde mislis da ga cuvas kad ga kupis"...Ako sam pogresno protumacio clan 15,neka me neko ispravi...
4) A sad vrhunac svega...ono sto se pricalo da ce da bude,ali niko nije bio siguran...Oruzni listovi ima da vaze 5 godina!!!A onda se podnosi uverenje za produzetak vazenja ne starije od mesec dana!
5) Pored ovoliko,po mom misljenju losih odredbi,clan 25 o nosenju o oruzja ne vredi ni komentarisati!
E sad,u moru losih resenja,ima i nekih dobrih.Recimo,municija za olucene cevi moze da se nabavlja u neogranicenim kolicinama,ista moze da se puni,i dalje ostaje kolekcionarska dozvola...
Najvise sto mi bode oci su 2 stvari.Prvo je ograniceno vazenje oruznog lista koji mora da se produzava!Mogu da se kladim da placanja koja cemo da imamo prilikom produzavanja nece da budu bas mala...ima od vlasnika oruzja u drzavnu kasu da se sliva lepa para,plus porez,koji,prirodno,ostaje!
Drugo je uslovljenost dobijanja odobrenja iz kategorije B clanstvom u lovackom ili streljackom udruzenju...Pa sta ako neko hoce da poseduje lovacko,sportsko,ili oruzje za licnu bezbednost,a ne zeli da se bavi lovom,sportom,ili mu bezbednost nije ugrozena???Ne vidim sta tu ima lose...Zelim da posedujem oruzje,cisto da znam da ga imam,da ga milujem rukama i pogledom,da znam da mogu da odem uvek na streliste ili u lov i da ga koristim,a onda da ga vratim kuci i da mu se divim...Sta tu ne valja?Cesto sam cuo kako se uporedjuju oruzje i motorna vozila,te kako je lakse dobiti dozvolu za pusku nego za kola...a da li je ikome palo na pamet da trazi od kupca motornog vozila clanstvo u nekoj organizaciji?Naravno da ne.Bilo koje motorno vozilo mozete da kupite ("drzite") bez dozvole za kupovinu,ali ne mozete da ga vozite.Vise ljudi strada od bahatih vozaca koji voze i sa dozvolom i bez nje,od nesavesnih vlasnika oruzja,koji ga poseduju bilo s dozvolom,bilo bez nje!Pa 'ajde onda malo uporedjenja da pravimo i s ove strane medalje,a ne samo s one...
Izgleda da je onaj predjasnji Nacrt isao uz onu : "Suvise lepo da bi bilo istinito"!
I moram da dodam jos jedno svoje zapazanje...Umesto sto placamo raznorazne clanarine,npr.Lovackom savezu Srbije,Centralne Srbije,Vojvodine,Kosova i Metohije...i time bacamo svoj novac i presipamo iz supljeg u prazno...trebali bismo da se malo ugledamo na Amerikance i da osnujemo organizaciju koja ce se baviti zastitom prava vlasnika oruzja,kao NRA sto oni imaju!Toliko mocnu organizaciju da je Obamin predlog zakona o oruzju njenom zaslugom oboren u Senatu,a borba se i dalje vodi oko donosenja zakona!Pa se ja sad nesto mislim dok ovo pisem...zar treba mnogo pameti pa shvatiti da svi nasi silni lovacki savezi kojima,po mom misljenju,BACAMO nase pare,niti su sposobni,niti imaju volje da se bave ovim???Na kraju,nisu s tim ciljem ni osnovani!
Zakoni o oruzju postaju nerazumno strogi i losi...Cvrsta kontrola oruzja treba da postoji kako ne bi mogao neko nepodoban da dodje u posed oruzja,i to je u redu i to podrzavam!Ali nametati gradjanima koji postuju zakone ove drzave i placaju poreze neke astronomske uslove,je BEZOBRAZLUK!A pod tim mislim porez (kojeg ima samo kod nas!),zabranu nosenja,vremensko vazenje oruznog lista,uslovljavanje odobrenja clanstvom u bilo kojoj organizaciji...
I u vreme najvece komunisticke tiranije ovo se nije radilo!Skoro sam razglabao sa jednim dedom,i za ovu i za druge teme,i dosao sam do jedne jako pametne konstatacije:
"Kazes ti i tvoje drustvo,nije valjao socijalizam?Od blata cete da ga pravite"!
Nerado moram da priznam da je bio u pravu! |
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 26.07.2014. 00:37
|

Stari član

|
I opet isto prolupavanje sa ovim kategorijama! Taman sam mislio da ce moci da se love predatori sa oruzjem koje koristi metak sa ivicnim paljenjem i lepo im je krenulo jer su sve to stavili u kategoriju B, ali dole opet pominju sportsko i lovacko oruzje kod opravdanog razloga za nabavku. I kako sad posto je to u kategoriji B i ako hocu da kupim olucenu cev dokazem da sam lovac odem i trazim pusku u kalibru .17 HMR i onda moram da se dogovorim sa prodavcem da li ce da mi napise sportska puska ili lovacki karabin. Namerno izbegavam naziv MK puska jer je to pogresan i neosnovan naziv, vec je to metak sa ivicnim paljenjem i svidjami se sto se ne pominje pod tim nazivom u ovom nacrtu. Ali me zanima od cije ce volje zavisiti da li je neka puska sportska ili lovacka??? |
|
|
|
AJDUK |
Objavljen 26.07.2014. 19:09
|

Član

Upisa: 171
Pristupio: 11.07.2011. 13:34
|
Zeljko92 kaže:
Ali me zanima od cije ce volje zavisiti da li je neka puska sportska ili lovacka??? 
kao i uvek u srbiji, neko ko nema veze o oruziju, nije lovac i nije strucan  |
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 26.07.2014. 21:10
|

Stari član

|
AJDUK kaže:
Zeljko92 kaže:
Ali me zanima od cije ce volje zavisiti da li je neka puska sportska ili lovacka??? 
kao i uvek u srbiji, neko ko nema veze o oruziju, nije lovac i nije strucan 
To je nasa tuzna realnost! |
|
|