Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 8x57

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
8x57
sheytan
 Meoptu uvozi Capriolo.

Mislio sam pre svega da je cena približna VX2.

Optiq ne qpujem trenootno, pa ne znam cenu nijednu napamet, nego pričam okvirno. Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

MMilos
 Mislio sam da imaš neki "inside tip" za cenu. Smile

Ja sam ih pitao, kada sam sebi kupovao, i cena za Meopro 3-9x42 je bila 45399 dinara što je u rangu npr VX-2 2-7x33 - 47.880din.
Svakako, ako bih birao između ova dva, moj glas ide Meopti.

Podunavac

lovacbp kaže:
Dobar dan kolege lovci!
Kao i svaki mladi lovac posle nekoliko godina lovačkog iskustva došlo je vreme da krenem u lov na visoku divljač.
Pošto lovim pored Dunava logičan izbor lova za mene će biti DS + srnetina 2 puta godišnje + predatori.
Dugo, dugo, dugo, dugo sam čitao sve na forumu i donosio različite odluke. Razmišljao sam o 30.06 koji je jako zastupljen kod nas, ali sam se ipak odličio za Evropljanina. Logičan izbor mi je bio 7x64 jer sam se zaljubio u njegovu priču. S druge strane po svemu pročitanom sam rešio da jednog dana u kolekciju uključim i 6,5x57 kao divan kalibar koji svi hvale.
Konačno rešenje glasi 8x57 IS + 6,5x57 i puške kupujem nove, zastava najverovatnije, pa nek ostaju unucima u amanet! Šta mislite o ovoj kombinaciji karabina?Smeko
Sad mi je jedino bitno da odaberem neke dve optike, ali bi bilo lepo da i one budu Evropejske. Nešto mi se ne stavlja leopold na ove puškice. S druge strane ne verujem da ću uspeti da u skorije vreme kupim swarovsi dva puta Cry. Pa ako može neki predlog evropejskih optikica u kategorijam leop vx1 i vx2 koje bi lepo čučnule na ove kalibre i sa karabinima sam završio srbijalov

Dobar izbor kalibara, pogotovo ovaj prvi. Za lov DS u šumi, bez obzira dočekom ili pogonom, kalibar 8x57 IS je odličan izbor. I za njega bi ti dobar izbor optike bio Meopta Artemis 2000 1,5-6x42 koja može da se koristi i u pogonskom lovu i na dočeku. Za ovaj drugi "srneći" karabin je dovoljna i Meopta MeoPro 3-9x42. Premda ni jedna ni druga nisu baš jeftine.
E sad pošto si iz B. Palanke evo ti jedan savet o kupovini optike. U Hrvatskoj Meopta Artemis 2000 1,5-6x42 košta 4700 kn. Na tu cenu imaš popust 10% za keš. To onda izađe 4230 kn. Prilikom kupovine napraviš formular za povrat poreza stranim državljanima i dobiješ 20% vrednosti nazad kad overiš taj formular na graničnom prelazu. Znači optika te izađe 3384 kn iliti 445 evra. Nije malo ali je i optika vrhunska. Meopta MeoPro 3-9x42 košta 3800 kn, manje 10% za keš 3420 kn. Kad se odbije povrat poreza izađe 2736 kn iliti 360 evra. Ako se kolega odlučiš za ovu soluciju kupovine u HR slobodno mi se obrati. Voljan sam da ti pomognem oko svega, od kupovine do rešavanja papira.
Tri prsta 2Kolce

lovacbp
 Hvala puno podunavac na ovim veoma važnim informacijama Odobreno
Javiću ti se na PP kad dođe vreme za nabavku optike. Čitao sam o Meopti i mogu ti reći da sam vrlo blizu odluke da kupim.

velja

canis aureus kaže:
http://i56.tinypi...r7946b.jpg
http://i55.tinypi...0sddu0.jpg
KINGS OF HUNTING
YesB)
i41.tinypic.com/vy84d5.jpg

-vrlo ozbiljne cifreStari
B)
ovu municiju trenutno koristim,imam jos 30-ak kom....steta je sto se vise ne proizvodi..
8x57jsStari

velja
 kolege,da li neko ima iskustva sa municijom LAPUA NATURALIS u kalibru 8x57js,tezine 11,7gr/180grs?
nasao sam sledece karakteristike:
8x57js 11.7gr/180grs
(v0)m/s 800
(v100) 695
(v200) 597
(v300) 509

(E0) 3744 J
(E100) 2822 J
(E200) 2088 J
(E300) 1517 J

zrno ima kontrolisano sirenje prilikom pogotka,idealnu penetraciju,mocan sok efekat,zrno cvrste konstrukcije zadrzava 100% mase...to su karakteristike proizvodjaca..interesuje me vase misljenje?
velja priložio:
116411_1.jpg

8x57jsStari

velja
 .
8x57jsStari

velja
 .
8x57jsStari

velja
 evo kutije...
8x57jsStari

canis aureus
 Lapua Naturalis ...
pošto ga nisam probao Chut ... al aj' da prenesem iskustvo jednoga mojOga druga ...
Kaže da je prezadovoljan učinkom na cilju. Preciznost solidna iz njegovA quarabeena ali pošto lovi na kraćim distancama, sasvim je zadovoljavajuća, oko 5-6cm na 100m.
Skoro uvek daje prostrel i na mesu nema velikih krvnih podliva niti mLogo mesa za bacit'. Testirao je na vrećama natopljene hartije i kaže da je većina zrna "pečurka" kao sa reklame.
E sadE ... Confused ... nije neki neozbiljaT pa da priča ono što nije ... sem kad promaši eee tadE što iznalazi svakojake razloZeee... Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

krilas
 Ovde se jasno vidi iz upisa i slika od kolega Velje,( sto samo potvrdjuje moje misljenje) da PPU municija a pogotovu u 8x57 i7x57 je znatno slabijeg punjenja nego ranije ( vide se podaci od stare proizvodnje sa zrnom RN 792m/s) i u odnosu na Lapuu cije monolitno zrno ima brzinu od 800 m/s dok aktuelne elaboracije SP i GROM imaju istu brzinu negde oko 742-3 m/s!
Siroma

velja

krilas kaže:
Ovde se jasno vidi iz upisa i slika od kolega Velje,( sto samo potvrdjuje moje misljenje) da PPU municija a pogotovu u 8x57 i7x57 je znatno slabijeg punjenja nego ranije ( vide se podaci od stare proizvodnje sa zrnom RN 792m/s) i u odnosu na Lapuu cije monolitno zrno ima brzinu od 800 m/s dok aktuelne elaboracije SP i GROM imaju istu brzinu negde oko 742-3 m/s!
meni na papiru SPRN nosi nekih 10 cm vise od obicnog SP..CEVKA JE 50 cm,karabin zastava iz 86 g ali je nov.kupio sam ga pre 3 god od coveka koji nije bio lovac...GROM nisam probao,tacnije ispalio sam samo 1 metak,u metu,skoro 20-ak cm nize od SPRN.mozda je i moja greska neznam..
8x57jsStari

vlada lovac
 Isti slučaj i kod mene, SPRN nosi višlje 8-10cm iznad SP, a Grom je čak niži i od SP i razbacuje ga

sheytan
 VIŠLjI POGOCI NE ZNAČE UVEK I VEĆU Vo! Stari

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 Ne značU uvek al u ovaj slučaj siguran sam da značU baš to!
... ako se uzNe u obzir BC kod svih navedenih zrnaca end ako su sva ispucana iz iste cevi end ako su meteo uslovi za sve bijali isti end ... da, daa ...
Pilot
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan
 BC isto nema nikakve veze sa pomenutom "zakonitoshtju"! Meteo uslovi pogotovu! Smile

Ne kazem da nije tachno da se u konjkretnom sluchaju visina poklapa sa brezinom, samo tvrdim da tu ne postoji pravilo! Smile

p.s. Pardon, mozda i postoji, kada je gramaza ista. Ali, kada nije ista, definitivno se nishta ne moze znati brez probe/merenja!

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

krilas
 Dakle pre nekih mesec dana sam u Strelcu u Svilajncu ispucao "malo" sto stare municije ( PP SPRN , Igman Konjic 11 i nesto grama ) i novog proslogodisnjeg PPU-a SP 12,7 i Grom-a, SP RN je bio nizi od Igmana 2-3 cm , novi PPU SP je bio 10-12cm ispod Igmana , a Grom i celih 20! Sve pucano iz iste cevi i pod istih meteo uslovima, grupe su bile zadovoljavajuce a najbolje sa Igmanom! Grom je davao grupe od (3 metka ) 3cm!
Siroma

sheytan
 ^ Bravo 2

GRUPE su u celoj prichi najbitnije! (nemoj neko da bi rimovao ovo s velikim slovima! Palica )

Ebo brezinu, ako mlogo rasipa! Odobreno

Idealno bi bilo i brezina i groopa, al ako gledamo shta je bitnije, za mene dileje nema! puc puc

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

krilas
 Imenjace, po mojim saznanjima i pregledima kataloga bar cuvenih svetskih firmi proizvodjaca karabinske municije, neka normalna brzina za 8x57 i 12,7 zrnom bi trebala da bude oko 800 m/s , mozda neki metar manje ili neki metar vise! ALI sa deklarisanom brzinom od 750 m/s i cevi od 61 cm , NEMA ni jedan proizvodjac, osim PPU-a! A vidi i to (pisao sam ranije) da iste brzine ima i 7x57 i da sa takvom elaboracijom ima slabije ili iste balisticke rezultate, sto nema veze sa mozgom!
Siroma

sheytan
 Bem li ga, veruem da su i kod strendzera i kod PPUa brzine chesto manje od deklarisatih. Imam neshto vojnih mechitja, i nadjoh podatak da je optika za m76 pravljena za Vo 730, shto se taman poklapa sa otprilike 750 kod pushaka bez gasnog cilindra... Smile Inache, uvek bih izabrao taj od 800m/s, ako ima za slichne pare, ali tih 50m/s ne prave razliq od npr. 20cm visine, na 300m... Ima razlike, ali nije velika! Smile

E, sad, ko hotje polozeniju putanju, nek izebava ovog starog sporatja, negro nek uzne npr. 7rm...

Ovo ne razumem bash za 7x57? Inache, zrna u 7mm imaju jako dobar BC, a samim time umeju da iznenade sa lepom putanjom(tu je slichan i moj omiljeni 270)...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,156,062 posete www.srbijalov.com