Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na divlje svinje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na divlje svinje
Boban
 I zbog slikanja ali najvise zbog zagrevanja i cascevanja na dobrom odstrelu.

canis aureus
 Toliko sam se zakačio za predatore pa nikako da stignem i na još neke zanimljive temeConfused
Jeste da volim da lovim predatore!! i da se nadmudrujem s njima ali i DS ...

Pošto uglavnom lovim u ravnici vojvodjanskoj, lov DS je uglavnom dočekom sa čeke(ili kako strari naši kažu: iz zasede!)! Išao sam par puta u hajke, tako da mi je poznat i taj vid lova, dok brdsko-planinski lov sa goničima mi je baš nepoznat, sem iz literature, foruma, priča...
Kad već uglavnom lovim DS dočekom sa čeke, morao sam se za to i "pripremiti i opremiti"! Inače sam uvek za lov karabinom!, ili jedinačnim kuglama iz sačmara ali samo na pojedinim mestima gde nema mogućnosti da se gadja divljač na daljinama pogodnim za karabin već su to daljine do 20-25m na kojima je sačmara sa jedinačnim projektilom odličan izbor.
Moj izbor za lov DS je kalibar 8x57JS!
Na svim lovnim daljinama(srednjim- što bi neki rekli), do 200m, zrno ovog kalibra od 12,7g, koje spada u teža, uspešno završava posao!!
A u kombinaciji sa sačmarom 12/70 su kugle: Browning Legia Brenneke Originale i Winchester Super-X a i podkalibarni krušikovi Gold i Silver Hawk(za čokiraniju cev)

-Ovo je jedan trogodišnji "majski samac" od 140kg odstreljen u jutarnjem lovu sa čeke karabinom Mauser M98 kalibra 8X57JS na daljini oko 80-90m. Pogodak je bio u zadnje rebro a zrno je završilo sa druge strane izmedju plećke i vrata. Ovo je bilo najidealnije pod kojim uglom se "sretosmo". Zrno PPU SP 12,7g je odradilo svoj posao al je sa mesta nastrela ipak uspeo da ode nekih 40m i...
canis aureus priložio:
d.jpg

Lovac sa NLT-om
 Druze ti zapamtis sve(i rastojanje i vreme i koji je metak)Bravo 2 ma svaka cast B)

Lovac Stari

Neca Lovac kaže:
Druze ti zapamtis sve(i rastojanje i vreme i koji je metak)Bravo 2 ma svaka cast B)

Neco takve pojedinosti se nikada ne zaboravljaju.
Ako jos postoji i slika e to je uspomena dok si ziv;).

Canisaureus cestitke B).
Dobar pogled.

canis aureus
 Svaki lov "analiziram" tj razmišljam o istome kako bih se možda popravio za neki naredni!
Ako sam nešto propustio, nešto preskočio, u nečemu pogrešio pokušam da to ispravim ili ako sam nešto novo primetio, nešto novo zaključio pokušam da se "prilagodim"!
A kad je odstrel u pitanju!?
Ee to je već nešto što se pamti zauvek! Do detalja!
pa još i slika!! a kamoli i trofej!!

hvala drugariB)

milave
 canisaureus,ovo je jako interesantno.U mom lovistu nema DS pa ih obicno lovim pogonom u komercijalnim lovovima po Vojvodini.Imam nekih obecanja da bih od maja mogao da ih lovim i cekanjem i interesuje me sve vezano za taj nacin lova.Ono sto znam je da da je za lov obavezna lampa sa mikroprekidacem i da cu imati problema sa komarcima.Posedujem karabin 8x57js ali me zanima koju optiku ti koristis u tom lovu.Molim te da nam preneses sva svoja iskustva iz tih lovova da sezonu docekamo koliko toliko upuceni.Unapred ti se zahvaljujem.B)

canis aureus
 milave
pošteno se napisah na ovoj temi danas ali ništa od togaShock
a ima puno da se piše!

Biće ti puno teže da loviš DS ovim načinom tj dočekom sa čeke a iz razloga što loviš na tudjem terenu koji slabo poznaješ!
Nisi upoznat gde su izlazišta DS, gde su im hranilišta, kuda se kreću, gde im je dnevno stanište... a to su jedni od najvažnijih faktora za uspešan lov DS ovim načinom!!
Nisi u mogućnosti da pratiš tragove, da izneseš hranu na pogodna mesta kako bi ih kasnije tu i dočekivao, da postaviš čeku na mesto gde zaključiš da bi bilo najpogodnije... a sve su to radnje koje ti mnogo znače za uspešniji lov sa čeke!

Ovako ćeš zavisiti od dobrote domaćina i njegovog odabira i terena i čeke za tebe!(a to zna da bude mrtvo moreSad ali i ne mora da znači)

(nastaviću kasnije jer danas baš preterah sa pisanjem i još sam Histerian što se zagubi)

nenadx
 C.aureus vidim da ce milave dobiti dobra uputstva,po pravcu kojim si krenuoBravo 2Kada to zavrsis,mozda bi mogli napisati nesto o odredjivanju starosti ulovljenih DS.Ovo bi bilo interesantno jer sam cesto slusao procene odoka po velicini krmeta.Naravno ovo je poziv za sve clanove,jer postoje razne metode i za sve uzraste i pol.
Dobar pogodak

Cvele
 Nista bolje od pogonskog lova u brdsko-planinskom kraju, kad zapiste gonici, i adrenalin samo pici, a jos ako cujes veoma bucno lomljenje grana ispred tebe, na mestu na kome cekas ili prolazis pogonom to je vrhunac, da docaram malo ovima iz Vojvodine, to lomljenje je kao kada pustite ona zaprezna kola niz brdo pa ih jos napunite posecenim drvima, pa na dole samo puca...(mada ni to ne znaju kako je $aAa Grin) ali pokusao sam.. Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lala
 Baš svašta, Cvele, pišeš! Ovde u Vojvodini se ne lovi goničima, ali lomljavinu kroz šumu ili gustiš, poznaje svaki lovac ovde. Pa ne misliš valjda da je u Vojvodini samo žito? Onda ti nisi nikad bio u vojvodjanskom ataru Sad
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Bojanpk
 lovom se bavim 6 godina i to najvećim delom na papkare, divljih svinja je bilo u izobilju i imalo je šta da se vidi i ulovi kako su godine prolazile sve manje je bilo divljači a sve više lovaca, pogotovu krivolovaca, ovaj zakon i nije tako loš ali samo u jednom delu jer u većini lovačkih udruženja je slična ako ne i ista situacija što se tiče uprave i organizacije a sve to je dovelo do istrebljenja pomenute divljači.
Neki lovci su mogli da love kad su hteli i šta su hteli, za razliku od većine koja je lovila nedeljom, bez terenskog vozila u lovištu i u proseku sa kerom po čoveku u grupi.
Pozdravljam sve ljubitelje lova i prirodeSmile

Bojanpk
 U našem Topličkom kraju za dugo se neće čuta ta lomljava i pucanje grana, u prošloj sezoni na našem terenu nismo vidli trag od DS, a kamoli da lovimo imamo kerove ali divljači nema..., iz uprave udruženja izbrojali su nam čak preko 200 DS ali ja još nevidoh ni jednu možda je neka nova vrsta?Angry

Boban
 Bojane ,ja takodje lovim na Jastrebcu vi sa jedne a mi sa druge strane i retko kada da nismo nesto odstrelili.Neznam u kojoj si grupi ali mi se cesto srecemo sa lovcima iz prokuplja i okolnih mesta.

nenadx
 U ovih nekoliko postova je zakaceno vise problema o kojima kao lovci moramo razmisliti.Prebrojavanje divljaci,koja se vrsi cesto od oka a zanemaruje se i nacin zivota divljaci.DS ce kao i druga divljac biti na jednom terenu,dok ima hranu...ali i mir.Mir je dalje povezan i sa cestim i nekontrolisanim uznemiravanjem gonicima.Tako lov sa gonicima mora biti kontrolisan,a u loviste pustati samo dobro obucene pse.Prema pokazateljima DS je vec dugo u ekspanziji,pa je na teritoriji Srbije prosla sezona prema mnogim izvestajima veoma uspesna.Naravno na nekim terenima to nije slucaj,ali bi se analizom lako utvrdilo zbog cega.Cvele lovio sam dosta i po planinama i u ravnici,svuda je lepo,lov je to.Pustaju se i u Vojvodini brakovi isl kratkonogi pa se cuje lavez i lomljava kroz trskare i sume....
Dobar pogodak

canis aureus
 milave
(da nastavim sa dočekom)

Pored ovog problema koji sam ti naveo a vezano za tudji teren i sve što ga prati...

Naveo si "od maja"
Od maja počinje sezona lova na vepra samca!
Sad u ovo vreme a i u maju u lovištu se mnogo češće vidjaju krmače sa prasicima i prošlogodišnjom mladeži dok veprovi samci, naročito matori trofejni, ne izlaze tek tako iz svojih skloništa. Razlog zbog koga je to tako je što su krmače, pogotovo mlade, dojilje mnogo gladnije zbog dojenja prasica i pošto ih glad tera postaju neopreznije u toj potrazi za hranom. Pored toga neopreznije su i iz razloga lovostaja!, jer nisu puno uznemiravane u to vreme(nije pucano na njih, nisu obasjavane farovima...) tako da se često pored neopreznog izlaska približe vrlo blizu čeke(lovca) i bez preterane bojazni zadržavaju na mestima gde se hrane te lako postaju i plen. Uz takav čopor DS se eventualno mogu naći i odstreliti mladi prošlogodišnji veprovi koji se još nisu izdvojili i osamostalili.
Može se naići i na par komada mladih veprova kako se drže još uvek zajedno a izdvojeni od čopora.
Svaki odstrel krmače u tom periodu je prava katastrofa za lovište! Bez te krmače njeni prasici nemaju nikakve šanse da prežive!!

-ovo ti napominjem jer zbog neiskustva može da ti se desi da te adrenalin potpuno zaslepi, a naročito u uslovima slabe vidljivosti(sumrak, noć, "rana zora" ) kada se ovim načinom i love DS, pa da pripucaš na nedozvoljeno tj krmaču! Pored velike štete pričinjene lovištu i tebe će skupo to da košta!
Znači ako nisi siguran šta je!, nisi prepoznao šta se krije u toj silueti koja ti je izašla a zvuči kao DS, nikako ne povlači obarač!! već se prvo uveri da je to ono što čekaš!

Divlji vepar -samac-
U ovom periodu, kako je i nazvan, vepar je "samac"- živi sam i odvojen od čopora! Mnogo je oprezniji od krmača i ostatka čopora zbog već navedenih razloga.
Normalno, pošto je SAM takav i trag ostavlja-pojedinačni! Tako da uvek obraćam više pažnju na takve tragove nego na one krupnije sa više malih, što označavaju krmaču sa podmlatkom.
-tako se može i prepoznati u nekim prilikama- sam je i bez prasica koji bi trčkarali okolo da je u pitanju krmača- tj naslutiti da se radi o samcu i tek po paljenju fara(osvetljavanja) i sigurnom prepoznavanju te jedinke se povlači obarač! Razlika izmedju vepra i krmače-doilje je uglavnom kao i kod domaćih svinja!

...

Bojanpk
 Bobane, ja lovim na Belom Kamenu prema Radan planini na Jastrebcu sam jednom bio i to kao gost gde se sve završilo u lovačkoj kući na M.Jastrebcu. Jastrebac sa naše strane spada 80% u Srbija Šume a onaj deo u kome se lovi je više ka selima (imam kartu lovišta pokušaću da je postavim), inače Jastrebac se povezuje i spada u predeo Kruševca, a što se tiče družine ona je inače sportska ekipa koja broji 5 članova i u lov idemo putničkim automobilima dokle se može pa posle pešaka. Ako me u sledećoj sezoni nanese put ka jastrebcu možemo organizovati viđenje, inače na Jastrebcu se D.S ne zadržava ona je tu u prelazu za hranom jer kao što i sam znaš naša strana jeste prostrana ali je dosta pitoma i ima previše puteva za presretanje divljači terencima ja sam mišljenja da terencima treba potpuno zabraniti ulaz i korišćenje u lovištu jer sam imao par nezgodnih situacija gde sam ja trčao da presretnem D.S a oni su vozilom ispred mene i naravno pre mene odstrelili divljač a ja i moj ker smo ostali kratkih rukava on gonio ja trčao i nama...
Sa koje strane dolaziš, Blačke ili Kruševačke?

Bojanpk
 Pokušavam sa slikom ali mi neide nešto, loše se vidi srediću je malo i postaviti u narednih par dana i videćeš da u stvari mi na Jastrebcu i nememo puno terena za lov.

milave

Bojanpk kaže:
inače na Jastrebcu se D.S ne zadržava ona je tu u prelazu za hranom jer kao što i sam znaš naša strana jeste prostrana ali je dosta pitoma i ima previše puteva za presretanje divljači terencima ja sam mišljenja da terencima treba potpuno zabraniti ulaz i korišćenje u lovištu jer sam imao par nezgodnih situacija gde sam ja trčao da presretnem D.S a oni su vozilom ispred mene i naravno pre mene odstrelili divljač a ja i moj ker smo ostali kratkih rukava on gonio ja trčao i nama...
Ispravite me ako gresim, ali lov prolazne vrste divljaci je zabranjen.Ovo sa terencima i presretanjem necu ni da komentarisem .Klasicna lovokradjaBesan

milave
 canisaureus Hvala na savetima.

Bojanpk
 ŠTO JE NAPISA MILAVE TAČNO JE, ALI KRENI JEDNOM U LOV NA NAŠ TEREN I VIDEĆEŠ ZAŠTO JE IZBEGLA D.S, NEMA MIRA NI DANJU NI NOĆU. LOŠE ME JE RAZUMEO NIJE ONA PROLAZNA DIVLJAČ KOD NAS NEGO JE JEDNOSTAVNO OTIŠLA TAMO GDE JE MIRNIJA, NA NAŠEM TERENU JE ISTA SITUACIJA BILO U PROKUPLJU, ŽITORAI, KURŠUMLIJI ILI BLACU NA ISTI NAČIN SE GAZDUJE LOVIŠTEM I ZATO I NEMA DIVLJAČI INAČE ZA ONE KOJI NEZNAJU NAŠ TEREN MI SE NALAZIMO BUKVALNO U TROMEI KOPAONIKA-JASTRBCA-RADAN PLANINE A TU BI BRALE TREBALO DA IMA DIVLJAČI ZA IZVOZ A NE DA MI IDEMO U KNJAŽEVAC, SVRLJIG ILI NEKO DRUGO LOVIŠTE DA BI LOVILI. NEMOJ NEKO POGREŠNO DA ME RAZUME ALI OPRAVDANO SAM NEZADOVOLJAN, NE ZATO ŠTO NIŠTA NISMO ODSTRELILI PROŠLE SEZONE NEGO ZATO ŠTO JOJ NISAM NI TRAG VIDO A KAMOLI DIVLJU SVINJU. A O KRAI KEROVA DA NEPRIČAM, MISLIM I DA JE TO TEMA ZA NOV FORUM!Besan

Pokušaj da pišeš malim slovima!
Srbijalov Admin Tim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Pripremanje divlje guske LOVAČKI RECEPT 11 10.12.2012. 09:32
Divlje guske u našim lovištima STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 06.10.2011. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,475,326 posete www.srbijalov.com