Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: "Grom" iz Užica

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
"Grom" iz Užica
Podunavac

kolovski kaže:

DakiNS kaže:

stojkuki kaže:
Da je iz slovenije cidi se na njegovom profilu, ali druze, ... To sto je slovenac ne daje mu za pravo da meraci, ....

Smeko

Jeste kolega iz Slovenije ali je i lovac s punim pravom za merak Možemo samo da mu zavidimo na meraku.Yes

Izvinite, sta je to merak? Ne znam dobro srbski... Ups
Da, kod nas nije zabranjeno punjenje - samo trebaš izpit iz punjenja municije.
Na e-gunu nema 8mm Groma...

Ovo je veoma pametna zakonska obaveza. Za ovakav posao je potrebno stručno osposobljavanje, a ne da krka koliko ko hoće. Kao naši lovci na propisanu količinu još malo na vrh noža. Svaka čast slovenci.Bravo 2
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 punjenje karabinske municije je daleko bezopasnije od sačmene, iz prostog razloga jer manja je mogućnost dodavanja "na vr' noža". naravno, pod uslovom da će se koristiti odgovarajući barut i da će se zrno pertlovati na predvidjenom mestu.

a to što će neko imati položen ispit, pa imamo svi lovački ispit pa koliko lovaca ne poštuje ono što su tamo naučili???

slovenac, merak ti je neka vrsta posebnog osećanja dok uživaš u nečemu što mnooogo voliš. recimo, želiš da kupiš neki odredjeni model puške. čekaš. skupljaš novac, kupiš je i onda dodješ kući i gledaš je a srce ti je puno. e to ti je merak Smile i kaže se da merak nema cenu ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

PEZ
 ^ Sve lepo receno od A doZ
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

nebojsa1

sheytan kaže:
Uci Mujo SFOR-ca bosanskom jeziku. Prva recc: MERAK. Uci nesretnik, kad upita: A mozes li ti to meni malo objasniti znacenje te reci da je bolje shvatim? Jel, kaze Mujo, jesil jebo nekad kozu ? - Ja ? NEEEEE! - E, jebi ga, djes onda znati sta je merak !

Dobro objasnjeno!
Bas!!!
Hrana na usta ulazi!
Ko jede ne boji se gladi...

Podunavac

ssekir75 kaže:
punjenje karabinske municije je daleko bezopasnije od sačmene, iz prostog razloga jer manja je mogućnost dodavanja "na vr' noža". naravno, pod uslovom da će se koristiti odgovarajući barut i da će se zrno pertlovati na predvidjenom mestu.

a to što će neko imati položen ispit, pa imamo svi lovački ispit pa koliko lovaca ne poštuje ono što su tamo naučili???

Ne bih se kolega složio sa tobom, čak obratno. Karabinska municija postiže daleko veće pritiske i samim tim je opasnija za prepunjavanje. Nije tu u pitanju samo količina baruta, nego i granulacija i snaga. Pa onda krimpovanje zrna u čauri i još par sitnica. Ako se sa nečim pretera posledice mogu da budu kobne za oružje a ponekad i za strelca. Sigurno je bolji sistem sa polaganjem nego dozvoliti ljudima da se sami uče na svojim greškama. U ovome slučaju ako se ne držiš onoga što si naučio na ispitu kazniš samog sebe čim opališ prvi metak, pa ko neće da poštuje pravila nek mu bude. A nakon samoranjavanja zbog neadekvatno napunjene municije, zbogom oružje. Lekari su dužni zakonski da svaku povredu nastalu upotrebom vatrenog oružja prijave nadležnoj policijskoj stanici. Neka me niko ne shvati pogrešno, ali možda je i bolje što u Srbiji nije dozvoljeno punjenje municije za olučene cevi, baš zbog našeg mentaliteta. Naši ljudi misle da su pametniji od profesora i inžinjera pa sve rade po svom. Verovatno je zakonodavac imao to u vidu kada je rađen zakon o oružju i municiji.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 "Pištoljska i karabinska municija
Analizirajmo malo ovu problematiku u odnosu na pištoljsku i karabinsku municiju. Na slici 2 dat je presek jednog modela karabinskog metka; neka to bude srednji standardni kalibar.
Prvo. Kapisla se, bez, obzira na proizvođača, radi ) u jednom tipu - large rifle, znači, ne za laboraciju magnum ili malih karabinskih kalibara. Kapisla je jasno označena i namenjena je za sve tipove baruta za srednje standardne kalibre.
Drugo. Barut mora da bude biti precizno odvagan za svaki metak, a količina opredeljena prema uputstvima za kalibar koji laborišemo i težini zrna koje ćemo upotrebiti. Ne postoji mogućnost da u istu čauru naspemo dve odvage baruta; njen volumen to ne dozvoljava. Odvage treba da budu što tačnije, radi ujednačenosti karakteristika municije. I u ovom slučju podrazumeva se identifikacija baruta; neprihvatljivo je koristiti barute za koje samo pretpostavljamo da su upravo oni za koje posedujemo tablice za laboraciju.
Treće. Zrna se, zbog ispunjenja zahteva unutrašnje, spoljne i ciljne balistike, suštinski gotovo ne razlikuju po proizvođačima. Koristimo onu težinu zrna, za koju smo se opredelili prilikom određivanja barutnog punjenja. Utiskivanje zrna u čauru nije proizvoljno: na zrnima postoje oznake do kojih se zrno utiskuje u čauru, a međunarodnim standardom i uputstvom daje se ukupna maksimalna dužina metka. Znači, nije moguće ostvariti kompresiju baruta.
Teoretski, postoji mogućnost da se napravi kombinacija sa izborom magnum kapisle, barutnog punjenja za laka zrna i laboracija najtežim zrnom. Mada je takva laboracija plod grubih, gotovo neverovatnih previda, a ne sistematske greške, najverovatnije neće doći do ozbiljnijeg ugrožavanja oružja, niti strelca.
Iz iznetog je jasno zbog čega se "napolju" dozvoljavaju ručne laboracije "oštre" municije. Bezbednost korisnika prilikom korišćenja takve municije nije ugrožena, a postižu se dobri rezultati u eksploataciji, jer se strelac navikava na uvek identičnu laboraciju, pa ostvaruje maksimum u preciznosti oružja. Na žalost, naš Zakon o oružju i municiji to drugačije reguliše, ali, nije to jedina njegova odredba po kojoj smo izuzetak od većine zakona država u okruženju. Nadamo se da će se uskoro ponešto menjati; nagoveštaja ima, samo da zakonodavac najzad konsultuje i korisnike, i ljude kojima je ova oblast profesija, da opet ne ispadne najpametnija - činovnička logika."

ovaj tekst sam pronašao negde na netu. možda ga ima i ovde. i nije ga pisao neko ko pojma nema, samo što ja dosta stvari snimim na hard i znam da ih imam, ali ne i gde sam ih skinuo. uglavnom, pokazuje da je bezbednije puniti karabisnsku džebanu nego sačmenu, bez obzira na daleko veće pritiske. naravno, sa odgovarajućim elementima.

a kod nas je zakonodavac imao samo jednu stvar pred očima - strah od sopstvenog naroda. zato i imamo pucnjavu po lovištima sa vojnom municijom, tzv "šiljkanima", jer je neko "pametan" ograničio broj metaka godišnje i onemogućio samostalno punjenje.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

sheytan
 Mislim da je koleza ssekir75 u pravu, pogotovo shto se tiche vajnih nam politichara... Bravo 2
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Sve što sam i ja nabrojao. Neadekvatan barut, neadekvatna kapisla, neadekvatno zrno. Šta još treba? Zar bi naši lovci znali od prve da napune karabinski metak bez nečije pomoći? Možda njih 2-3 posto. A što se tiče volumena čaure i te kako može da se pretera sa barutom. Ne duplo, ali dovoljno da napravi problem. Neka se dozvoli punjenje municije za olučene cevi, ali uz obavezno polaganje ispita. I to ne kao onaj o rukovanju oružjem koji se plati i dobije papir, nego pravski. Na časove (predavanja) teoretski, pa praktično i na kraju polaganje pred višečlanom komisijom. Pa ko savlada gradivo nek puni, a ko ne to onda ni nije za njega. Ko tri puta padne na ispitu trajna zabrana. A ko položi lepo uverenje. A u prodavnici da ne može da se kupe komponente za punjenje bez tog uverenja. Tako bi se izbegli problemi. Ako se dozvoli svima da pune bez ikakve kontrole, desiće se previše gluposti, pa će zabraniti i onima koji su sposobni i stručni zbog onih koji nemaju blage veze. U hrvatskoj je godinama bilo dozvoljeno punjenje ali je zbog raznih malverzacija i zloupotreba sada zabranjeno svima.
Tri prsta 2Kolce

olah56
 Slažem se sa Podunavcem
Kod naših suseda u Mađarskoj je ova problematika rešena tako da se prvo polaže ispit pa ko položi može da kupi aparatutru za punjenje i komponente.Ja sam se raspitivao i cena jednog kompleta za punjenje je oko 3oo do 350 evra u zavisnosti od kalibratora.

canis aureus
 ... na pogrešnoj ste temi!
?? Admin Power ??
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

kempi

kolovski kaže:
Da, punio bi sam i trebam samo zrna u 8mm, 12gram GROM. Kalibar ipak najbolji na svetu - 8x57JS.

Evo kolega imas ovde 8mm GROM zrna http://www.ppu-eu...chosse.php

Zlatar
 Mali off ali ne znam šta znači snaga baruta,
najopasnija stvar kod punjenja karabinske municije je greška kod odabira samog baruta,brz-spor,recimo pištoljskim barutom napuniti karabinski metak. kada se puni po knjigama proizvođača neko dobija grupe tek sa punjenjem tzv overload,koje je opasno po proizvođaču.Gledao sam u Nemačkoj drugar nije mogao da sastavi grupu sa standardnim punjenjima tek kad je otišao preko mere dobio je metak za svoju pušku i svoje ležište metka i cev.

I ja mislim da ne treba dozvoliti punjenje u SRB jer će komponente i oprema biti preskupe sa malim izborom a ljudi nemaju ni za članarinu o mentalnim aspektima je već govoreno.
Ograničenje kupovine municije bi bilo sasvim dovoljno,ko hoće može da puca i vežba.

Brka bez brkova
 Nisam zadovoljan kako moj 30-06 nosi groma na 100m gupa oko 10cm,dok je sa SP duplo manja oko 5cm.Sta mislite koji je razlog,cev je dobra nije nagrizena

vlada lovac

Brka bez brkova kaže:
Nisam zadovoljan kako moj 30-06 nosi groma na 100m gupa oko 10cm,dok je sa SP duplo manja oko 5cm.Sta mislite koji je razlog,cev je dobra nije nagrizena

Jesi pucao i ranije Groma ili je ovo prvi put, velika je to grupa za 100m, pokusaj da bolje ocistis cev i skines bakarne naslage ako ih ima

Brka bez brkova
 prvi put pucam groma,pucao sam 5 kom sp,pa onda 6kom groma i velika razlika

stojkuki
 5 cm je mnogo .... O 10 da ne pricam. Tu nesto ne u redu, .... Pretrebi cev, ... A ako nije to onda salji kundak na doradu, ....

Brka bez brkova
 razmisljam da probam sa S&B Nosler Partition,cenim da je to zrno po nameni slicno kao Grom, nadam se da je tvrdje od SP a preciznije od Groma. lovim uglavnom DS sa ceke,pa trazim adekvatan metak,ponadao sam se da sam u Gromu nasao to ali bojim se da ga moj karabin nece

Brka bez brkova

stojkuki kaže:
5 cm je mnogo .... O 10 da ne pricam. Tu nesto ne u redu, .... Pretrebi cev, ... A ako nije to onda salji kundak na doradu, ....
pa 5cm zadovoljava obzirom na uslove kada je pucano(pre 20ak dana po onoj jakoj kosavi na -1)probacu jos jednom u boljim uslovima,ali bojim se da mi Grom ne lezi

stojkuki
 Hm, .... Ne bih ulazio u diskusiju ali je 5 cm mnogo. To je bezmalo 2 MOA. Too much. Uticaj vetra ... Ovako. Govorim za jedan od mojih za koji imam podatke.
Zrno 150 graina. Brzina vetra 10 m/s, vetar duva pod uglom od 90 stepeni ili ti 9(3) sata. U najgorem slucaju je 4,7 cm. u najgorem!
Znaci, dobro ocistiti cev od bakra i ostale gadezi, pa proveriti po mirnom vremenu i ako bude iznad MOA, ... Na kundacenje ili ti bedingovanje ......

sheytan
 Hmmm... Za dobrog strelca 5cm/100m UOPŠTE NIJE PREVELIKO, za lof! To je cca. 15cm/300m. Ako strelac OK slišani SRNEĆU DIVLJAČ na 300m, uzevši u obzir i poznajući putanju svog metka, to je sasvim upotrebljivo, barem po mom (ne)skromnom Grin mišljenju... Uzeh 300m kao neki bzvz reper, većina nas ne puca NIKAD tako dalehko...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
Grom Hunter sačmena municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 56 30.12.2019. 12:15
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,462 posete www.srbijalov.com