Sremac75 mozes odmah da pises krivicne prijave, pa ne mislis valjda da ministarstvo ili druge intitucije neznaju zakon. Ali se on i nemora tako postovati kako bi mi hteli. Pobogu mnogo krupnije stvari se u ovoj zemlji nerade po zakonu ko sisa lov i lovce..... Ispade do oni koji postuju zakon samo glume budale, a i lakse je krasti nego glumiti filozofa... Zaboravljas da su nam mnoge intitucije samo na pairu, jer da nije tako radile bi svoj posao...Lov u vojvodini ima tumor.....
pokusao sam da nekako protumacim koja to imamo nova lovna podrucja u vojvodine,pa sam uzeo sliku vojvodine sa opstinama,pa preko nje prebacio granice tih novi LP- izgleda da i taj koji je crtao nove granice,da je crtao preko belog papira.
Ja sam sutra u sekretarijatu za PŠV i predajem zahtev za ustanovljavanje lovišta na površini moje katastarske opštine ili pak površine koja će se poklapato preko površine moje katastarske opštine.
Stiglo se do tačke ili da tražiš pa da oni podele onako kako tražiš il bar približno, ili da ne tražiš pa da oni podele onako kako oni misle. Mač sa dve oštrice za one koji misle da ostanu zajedno i da im se lovište ne deli.
Ima na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu odeljak LOvstvo-ali unutra nema nista, valjda nisu nikad mislili da ce oni odredjivati i nadgledati lovstvo u vojvodine.
Ništa nije iskrslo, nego nemamo dozvolu da prenosimo članke iz Dnevnika, koje potpisuje D.Knežić. Ovo je autor članaka o lovu koji se objavljuju u Dnevniku, izmedju ostalog,napisao na našem sajtu, u komentarima na vest na naslovnoj strani, o ustanovljenju lovnih područja: ''Auh, majko mila....
Lalo, da skratimo ove muke: rekli ste: "Što se tiče postavljanja na sajt tekstova preuzetih sa sajta Dnevnika, uvek smo prenosili tekst u orginalnom izgledu, i sa navodjenjem autora teksta. Mislim da smo Dnevniku i Vama lično time učinili dobru uslugu, i promovisali Dnevnik, i njegov lovački dodatak. Ako smatrate da nismo trebali, nije problem, recite. Promovišite se sami. Ne znam samo, ko bi odbio besplatnu reklamu na lovačkom sajtu koji je do sada imao oko 4,5 miliona poseta?"
Hvala lepo, ovakva reklama ne treba ni meni ni casnom listu za koji radim, ZATO NEMOJTE SKIDATI NASE TEKSTOVE i stavljati na vas portal, eto to mi je zelja. Pustite citaocima "Dnevnika" i posetiocima njegovog sajta da sude o kvalitetu i smislu tekstova, o urednikovom poznavanju svog posla.''
Poštujem stav autora članaka. A kako on napisa, neka čitaoci sude. Ja sam čitalac Dnevnika, ali izgleda da se na mene taj stav ne odnosi, nije problem. Jedan čitalac Dnevnika manje, mogu oni bez mene, a i ja bez njih.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Pa slušaj, ovo je za sada jedino što smo saznali o skupštini LSV, koja je održana. Ne znam da je negde objavljen izveštaj sa zaključcima skupštine?
Da budemo iskreni, članak je u redu i nemoj da se vatamo, ponovo za neku reč. U glavnom još prvi put kada sam bio u LSV rečeno mi je da će oni svojim članicama uraditi plansku dokumentaciju, što je više nego korektno, posebno za nova udruženja koja se osnivaju, jer je to priličan izdatak na samom početku postojanja, pošto se jedna planska dokumenta bar za sada nigde ne rade ispod 150.000 dinara. Na jedno udruženje od 100 članova, to je u startu već 1,500 dinara učešća u članarini. Pored svega nemojmo zaboraviti da je LSV svake godine radio i analizu očiju zeca bez nadoknade, a što je po meni bitan preduslov za pravilno i uspešno gazdovanje lovištem to jest zecom koji je ipak najpopularnija divljač za sve nas lovce i bitan uslov za opstanak lovišta i samog udruženja. Kako sam prilikom mog drugog odlaska u LSV dobio informacije da će se oni ponovo angažovati i u posredovanju sa inoturistima, mišljenja sam da već zarad samo toga članarina nije velika i da će bar mom udruženju biti isplativa samo u ovom segmentu (ko nije radio sa privatnim agencijama taj ne zna šta su pravi problemi u lovstvu). Lično sam ubeđen da mi u drugim segmentima nešto posebno i neće trebati njihov angažman, u vremenu sam modernih i brzih komunikacija i informacija, što ne znači da opravdavam LSV za slabu informisanost svog članstva, a posebno nedostatak svog sajta, ali i tu sam dobio čvrsta uveravanja da se na njemu radi.
U svakom slučaju naš zahtev za ustanovljavanje lovišta sam uručio i LSVu pa ću videti valjda i neke rezultate, postignute sa njihove strane.Ubeđen sam da bar mi u Vojvodini još nismo stigli do stadijuma formiranja nekih regionalnih saveza, pre nego se uverimo da LSV zaista ne radi u interesu svog članstva.
U LSV nisam bio da molim i da prosim, već da čujem konkretno šta će lovci za svoje novce dobiti, ako za svoje novce dobijem ono što mi treba, neće me zanimati puno kako se oni troše, ja od LSV očekujem da bude moj servis dok ga plaćam, onaj ko neće da bude član LSV i ne mora, to je bar lepo rečeno, sigurno je da onoga trenutka kada za svoje ne dobijem ništa ili samo maglovita obećanja ni ja prvi neću biti njihov član. O ovome sam govorio i u vezi osnivanja regionalnih saveza, i kao osnovno pitanje postavljao šta će se dobiti njihovim osnivanjem, ako prvo mi dobijemo sve ono gore napisano a regionalni savezi preuzmu na sebe da im to pruže onda će to imati smisla, u svakom slučaju ne bude li praktičnih i materijalnih rezultata, neće imati svrhe biti u nijednom takvom savezu, a država nek dopuni Zakon i postavi nacionalnu asocijaciju za pitanje lovstva, neće to za budžet biti nikakva smetnja.
sve je to u redu sto kazes aleksandrovi-ali gde je tu informisanost lovaca- e sad sto se tice ociju,pa to nije za djabe,neko je to platio,to nije volonterski posao. Treba da ima neko mesto gde ce se sve prezentirati,a ne da kopamo da bi nesto saznali.
Cuciću, nisam rekao da ovaj članak u Dnevniku nije korektan, ali nije to izveštaj sa skupštine, nego je izneto samo nekoliko stvari. I ne treba Dnevnik, uz svo poštovanje, da informiše članove LSV o dešavanjima na godišnjoj skupštini. Želja i zahtev novinara Knežića je da ne prenosimo tekstove, i to poštujemo.
Što se tiče obećanja LSV, lepo je što su ponudili da rade planska dokumenta svojim članovima, ali to nije za džabe, nego se to plaća kroz članarinu, koja je, da podsetim, za 66% veća od članarine u drugim delovima Srbije, mimo Vojvodine. Tako da ako ne platiš na mostu, platiš na ćupriji. Ponuda je za razmišljanje, svako će izvagati prema svom interesu.
O informisanosti smo već rekli dosta - sajt se može napraviti relativno brzo, ima puno sposobnih programera, meni samo nije jasno šta su čekali do sada, što nije napravljen odavno.
kao sto sam i rekao u komentaru, po meni nije u redu da mi placamo 1000 dinara savez,
Znam mozda bi neko rekao "pa vi placate LSS samo 60 dinara" e ali zato smo se dobro izuli kod LSV sa 940 dinara. Ja se nadam da ce uskoro biti postavljen sajt LSV,pa onda mozemo videti i procitati vesti.
Da bi bolje razumeli možda bi bilo dobro da krenemo od samog početka, analizirajući deo po deo, pa se samim tim između sebe manje upletemo, a usput nešto i razjasnimo, a sigurno i damo neke predloge i sugestije. Ne bi bilo loše da tekstove koje pišemo u ovakvim temama, napišemo što kraće, da bi se mogli lakše tumačiti, ili ako su već duži da ih na neki način taksativno podelimo, lično mene svi volu da nazivaju perfekcionistom, ni ne znajući koliko greše, ja volim samo organizovanost, jer dobra organizacija je polovina posla. Pa ako se slažete samnom ajde da probamo da jednu po jednu stvar analiziramo a da pri tome ne uđemo u preširoku polemiku.
1. LOVSTVO - Po meni je to privredna grana, koju sada država pokušava da uredi po nekim standardima, slobodnog tržišta to jest da je demonopoliše i učini je svima dostupnom. U cilju toga donet je novi Zakon o divljači i lovstvu, koji na jedan sasvim drugačiji način uređuje Lovstvo nego kako smo mi dugi niz godina navikli da bude uređeno.
2. KORISNIK LOVIŠTA - Ja ga sada vidim kao, lice, udruženje, preduzeće ili bilo koji drugi vid organizacije ili udruživanja, koji ako ispunjava uslove može od nadležnih državnih organa steći pravo na Korišćenje lovišta (jednog ili više). Već po ovome je jasno da je nekadašnji oblik monopolizma dat Lovačkom savezu Srbije pa tako i njegovim članicama prestao da važi.
3. LOVAC Osoba koja se iz sopstvenih razloga i motiva, odlučila da deo svog vremena, provede u lovnim aktivnostima, iako sam gore naveo da je Lovstvo privredna grana, država se ipak potrudila da profesionalan vid lova isključi, mada u klasifikaciji delatnosti stoji, 01.70 - Lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnosti , stoga o razlozima i motivima Lovaca ne bih ovde diskutovao. Posebnost u novom Zakonu o divljači i lovstvu je da lovac može biti svako ko ispunjava zakonske propise i položi lovački ispit, a da pravo lova ostvaruje kupovinom Lovne karte, i dogovora sa korisnikom lovišta a da pri tome ne mora biti član ni jedne asocijacije niti organizacije.
4. UDRUŽENJA Namerno nisam napisao lovačka jer Zakon sada ostavlja mogućnost da i druga udruženja mogu biti korisnici ako ispunjavaju sve uslove za dobijanje lovišta na gazdovanje. Udruženja su do sada pored Javnih preduzeća isključivo jedini bili koji su mogli gazdovati lovištem i praktično se ni jedan lovac nije mogao baviti lovom ako nije bio član nekog lovačkog udruženja. Svojim članstvom u Lovačkom savezu Srbije udruženja su sticala pravo monopola nad korišćenjem lovišta, što im je novi Zakon o divljači i lovstvu uskratio, te su lovačka udruženja postala samo udruženja građana koja okupljaju istomišljenike u sferi Lovstva, što ne mora značiti i gazdovanje Lovištem, (može biti, organizacijom odlaska na lov bivola u Tanzaniju i slično). Široke mase pa tako i velika većina lovaca nisu novčano i na drugi način u mogućnosti da se samostalno bave lovnim aktivnostima, te im ostaje samo jedan vid kako bi to mogli ostvariti, a to je jedino udruživanjem, čime kao udruženi mogu stvoriti i uslove za dobijanje lovišta na gazdovanje.
5. SAVEZI E sad najbolnije pitanje, ako je sve ono što sam gore napisao tačno, čemu onda trebaju Savezi, naročito ako se uzme da i sam Zakon o divljači i lovstvu, marginiše njihov značaj, ulogu i potrebu, uz to im oduzimajući monopol nad pravom dodele lovišta na gazdovanje svojim članicama, to jest lovačkim udruženjima, kao osnovni motiv Udruženja za članstvo u nekom Savezu. Sloboda udruživanja je zagarantovana te niko nikome ne brani da bude član jednog ili više Saveza, Udruženja ili Asocijacije, stvar je samo motiva i razloga. U prve četiri tačke su obuhvaćeni svi potrebni segmenti, da se neka osoba odluči i počne baviti lovstvom, te sada postaje nejasno u čemu je potreba za osnivanjem nekih Saveza ili daljim ostankom u postojećim.
Savezi se javljaju kao potreba, jedne ili više interesnih grupa, kako bi svojim uticajem i delovanjem ostvarili cilj svih uključenih u taj savez, imamo more primera od ratnih preko političkih pa do sportskih Saveza, e tu negde su normalno i Savezi koje stvaraju lovci kao jedna interesna grupa.
Ovoj raspravi bi više ležalo da je u temi Kako lovci vide budućnost lovstva u Srbiji, ali pošto je njen osnovni motiv Lovački Savez Vojvodine, koji lično mene najviše zanima neka ostane u ovoj temi, a mi da probamo da se dalje fokusiramo koliko to god možemo samo na to, pa prema tome da počnemo ili bolje rečeno da počnem.
LOVAČKI SAVEZ VOJVODINE
U svom prethodnom postu sam izneo moje viđenje stvari u vezi Lovačkog Saveza Vojvodine (u daljem tekstu LSV) i njegovog značenja, prilično nabacano i haotično, te samim tim sklono različitom tumačenju, pa ću u buduće probati da se držim određenog reda.
1. Da li je lovcima iz Vojvodine potreban Lovački Savez Vojvodine.
Ličnog sam mišljenja da je lovcima članovima Udruženja potrebna neka asocijacija pa čak i takvog tipa kao što je LSV, koji mora proći kroz određene promene i reorganizaciju, kako bi mogao zadovoljiti interese onih koji budu unutar LSV, jer on više očigledno nije mešavina lovačko-političke organizacije, kakav je dugi niz godina bio. LSV se mora transformisati sa jasno iznetim ciljevima i zadacima koje će trebati i morati obavljati za svoje članstvo, posebno ako se uzme u vidu da postoji i mogućnost da neka ili mnoga udruženja ne ostvare pravo na gazdovanje lovištem, čime će izgubiti i bilo kakav interes za ostankom u LSV a verovatno i sam interes svog daljeg opstanka. Nisam ni za hvalu ni za osudu LSV i ne bi se vraćao puno u prošlost, pošto je budućnost prilično neizvesna te sam više za neki novi početak jer on očekuje i same članice to jest lovačka udruženja, pa ako je svima data šansa za nov početak zašto ne bi bila data i LSV. Svi su na nekoj prekretnici, statuti se pišu serijski, i ne donose ništa novo, očigledna je težnja svih da se sačuvaju, stara gledišta, stari načini a na mnogim mestima i stare strukture upravljanja, svi izbegavaju bilo kakvu raspravu o budućnosti i ponašaju se nonšalantno, kao da se ništa ne dešava i kao da se neće desiti, na žalost oni koji ne budu bili spremni da se uklope u nove tokove preti gašenje i nestanak, a takvima niko neće moći pomoći pa ni LSV, kao što ni samom sebi neće moći pomoći ako i sam ne izvrši promene, a ovde bi se moglo bar pričati o promenama koje bi ja volelo da se dese, pošto znam kakve će se promene desiti u mom udruženju, koje će ako dobijemo lovište na gazdovanje sigurno imati i svog pre bi rekao predstavnika nego delegata u LSV sa zadatkom da prati i vodi računa o ispunjavanju svih dogovorenih obaveza, kako sa naše strane tako i sa strane LSV, u svakom slučaju i sam sistem njegovog postavljanja i razrešenja će biti jasno definisan već u samom udruženju, te će udruženje ako bude trebalo uvek slati zdravu robu da nas predstavlja i zastupa.
Možda se moje dalje izlaganje mnogima neće svideti, ali ću ja izneti svoja gledišta po pitanju naših želja i očekivanja od strane LSV u najskorije vreme, i opet naglašavam da bi voleo da se izbegne rasprava o prošlosti. Možda neću ići redom ali ću pokušati da se u svakom postu zadržim na samo jednom segmentu, pošto će ovo prerastiti u neku vrstu referata koji sam siguran da neću moći napisati za jedan dan, koristiću MSWorld kako bi se mogao nastavljati, pa tako i zadržati jednu celinu jer će između verovatno biti podosta komentara.
Ovde ću da stanem pa ko hoće da analizira neka slobodno izvoli, a sledeće o ćemu ću raspravljati biće vezano za Javnost rada i informisanje onakvo kakvo vidim u svom Udruženju i onako kakvo bi voleo da vidim od strane LSV.
znas sta cu da kazem-ovako kad citas to izgleda sasvim u redu-u teoriji.
Ali praksa je nesto sasvim drugo,i uvek se nadje put gde mozes zaobici pravila i propise.(ovo se odnosi na saveze).
Ne moze se komentarisati rad LSV, bez dostupnih informacija o radu saveza.
Ovo sto si dosad napisao, moze se smatrati da bi trebalo da tako i funkcionise,ali da li je to bas tako, e to je pitanje.
Informacije treba da idu dvosmerno- a ne samo u jednom pravcu. Dakle cekam tacku br 2 tvog izlaganja,
Po meni LSV je sada u situaciji da će morati mnogo više da bude servis svojim članovima, nego do sada, pošto je do sada LSV puno stvari odredjivao, a članovi su morali da 'slušaju'. Potpuno podržavam Cucićevo razmišljanje u delu koji se odnosi na predstavnika LU u LSV. Teško da će sada neki predstavnik u LSV moći da 'ladno ignoriše informisanje članova lovaca, i teško da će neki predstavnik moći da ode na skupštinu saveza, a da prethodno nije pribavio mišljenje onih koje predstavlja. Tu treba staviti akcenat, u statutima LU, odatle sve počinje.
Da li treba ili ne treba LSV? Pa, za sada nemamo alternativu, neorganizovana LU sa lovištima dobijenim od države, lako mogu da dodju u probleme, pa i da bankrotiraju, čime lovišta prelaze na korišćenje JP, dok se ne dodele nekom drugom. Obzirom na situaciju u LU, da nema puno pravih menadžera, koji mogu da upravljaju LU u tržišnim uslovima, tu vidim mogući problem.
Da li će se u budućnosti pojaviti neki drugi savez, asocijacija ili organizacija koja će ponuditi slične usluge i pod kojim uslovima,(izrada planskih dokumenata, stručna pomoć, itd..), ja to ne znam. LU će moći da bira, u tom slučaju. Zato treba misliti na budućnost, i dobro paziti šta pišete u statutima, kakve ugovore sad pravite, da posle ne bi bilo kajanja. Sve može da bude dobro, ali još uvek nije izvršena dodela lovišta, pa mislim da treba dobro razmisliti, i oprezno raditi, jer, raditi se mora, iako situacija još nije potpuno jasna. Stvari se skoro svakodnevno menjaju, setite se kako je bilopre pola godine, a kako je sad.
I kad god se povede priča o bilo čemu, uvek dodjemo do (ne)informisanja! Pa majku mu, hoće li već jednom neko da detaljno i celovito pruži sve informacije?
Da bi bolje razumeli možda bi bilo dobro da krenemo od samog početka, analizirajući deo po deo, pa se samim tim između sebe manje upletemo, a usput nešto i razjasnimo, a sigurno i damo neke predloge i sugestije. Ne bi bilo loše da tekstove koje pišemo u ovakvim temama, napišemo što kraće, da bi se mogli lakše tumačiti, ili ako su već duži da ih na neki način taksativno podelimo, lično mene svi volu da nazivaju perfekcionistom, ni ne znajući koliko greše, ja volim samo organizovanost, jer dobra organizacija je polovina posla. Pa ako se slažete samnom ajde da probamo da jednu po jednu stvar analiziramo a da pri tome ne uđemo u preširoku polemiku.
1. LOVSTVO - Po meni je to privredna grana, koju sada država pokušava da uredi po nekim standardima, slobodnog tržišta to jest da je demonopoliše i učini je svima dostupnom. U cilju toga donet je novi Zakon o divljači i lovstvu, koji na jedan sasvim drugačiji način uređuje Lovstvo nego kako smo mi dugi niz godina navikli da bude uređeno.
2. KORISNIK LOVIŠTA - Ja ga sada vidim kao, lice, udruženje, preduzeće ili bilo koji drugi vid organizacije ili udruživanja, koji ako ispunjava uslove može od nadležnih državnih organa steći pravo na Korišćenje lovišta (jednog ili više). Već po ovome je jasno da je nekadašnji oblik monopolizma dat Lovačkom savezu Srbije pa tako i njegovim članicama prestao da važi.
3. LOVAC Osoba koja se iz sopstvenih razloga i motiva, odlučila da deo svog vremena, provede u lovnim aktivnostima, iako sam gore naveo da je Lovstvo privredna grana, država se ipak potrudila da profesionalan vid lova isključi, mada u klasifikaciji delatnosti stoji, 01.70 - Lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnosti , stoga o razlozima i motivima Lovaca ne bih ovde diskutovao. Posebnost u novom Zakonu o divljači i lovstvu je da lovac može biti svako ko ispunjava zakonske propise i položi lovački ispit, a da pravo lova ostvaruje kupovinom Lovne karte i dogovora sa korisnikom lovišta, a da pri tome ne mora biti član ni jedne asocijacije niti organizacije.
4. UDRUŽENJA Namerno nisam napisao lovačka jer Zakon sada ostavlja mogućnost da i druga udruženja mogu biti korisnici ako ispunjavaju sve uslove za dobijanje lovišta na gazdovanje. Udruženja su do sada pored Javnih preduzeća isključivo jedini bili koji su mogli gazdovati lovištem i praktično se ni jedan lovac nije mogao baviti lovom ako nije bio član nekog lovačkog udruženja. Svojim članstvom u Lovačkom savezu Srbije udruženja su sticala pravo monopola nad korišćenjem lovišta, što im je novi Zakon o divljači i lovstvu uskratio, te su lovačka udruženja postala samo udruženja građana koja okupljaju istomišljenike u sferi Lovstva, što ne mora značiti i gazdovanje Lovištem, (može biti, organizacijom odlaska na lov bivola u Tanzaniju i slično). Široke mase pa tako i velika većina lovaca nisu novčano i na drugi način u mogućnosti da se samostalno bave lovnim aktivnostima, te im ostaje samo jedan vid kako bi to mogli ostvariti, a to je jedino udruživanjem, čime kao udruženi mogu stvoriti i uslove za dobijanje lovišta na gazdovanje.
5. SAVEZI E sad najbolnije pitanje, ako je sve ono što sam gore napisao tačno, čemu onda trebaju Savezi, naročito ako se uzme da i sam Zakon o divljači i lovstvu, marginiše njihov značaj, ulogu i potrebu, uz to im oduzimajući monopol nad pravom dodele lovišta na gazdovanje svojim članicama, to jest lovačkim udruženjima, kao osnovni motiv Udruženja za članstvo u nekom Savezu. Sloboda udruživanja je zagarantovana te niko nikome ne brani da bude član jednog ili više Saveza, Udruženja ili Asocijacije, stvar je samo motiva i razloga. U prve četiri tačke su obuhvaćeni svi potrebni segmenti, da se neka osoba odluči i počne baviti lovstvom, te sada postaje nejasno u čemu je potreba za osnivanjem nekih Saveza ili daljim ostankom u postojećim.
Savezi se javljaju kao potreba, jedne ili više interesnih grupa, kako bi svojim uticajem i delovanjem ostvarili cilj svih uključenih u taj savez, imamo more primera od ratnih preko političkih pa do sportskih Saveza, e tu negde su normalno i Savezi koje stvaraju lovci kao jedna interesna grupa.
Ovoj raspravi bi više ležalo da je u temi Kako lovci vide budućnost lovstva u Srbiji, ali pošto je njen osnovni motiv Lovački Savez Vojvodine, koji lično mene najviše zanima neka ostane u ovoj temi, a mi da probamo da se dalje fokusiramo koliko to god možemo samo na to, pa prema tome da počnemo ili bolje rečeno da počnem.
LOVAČKI SAVEZ VOJVODINE
U svom prethodnom postu sam izneo moje viđenje stvari u vezi Lovačkog Saveza Vojvodine (u daljem tekstu LSV) i njegovog značenja, prilično nabacano i haotično, te samim tim sklono različitom tumačenju, pa ću u buduće probati da se držim određenog reda.
1. Da li je lovcima iz Vojvodine potreban Lovački Savez Vojvodine.
Ličnog sam mišljenja da je lovcima članovima Udruženja potrebna neka asocijacija pa čak i takvog tipa kao što je LSV, koji mora proći kroz određene promene i reorganizaciju, kako bi mogao zadovoljiti interese onih koji budu unutar LSV, jer on više očigledno nije mešavina lovačko-političke organizacije, kakav je dugi niz godina bio. LSV se mora transformisati sa jasno iznetim ciljevima i zadacima koje će trebati i morati obavljati za svoje članstvo, posebno ako se uzme u vidu da postoji i mogućnost da neka ili mnoga udruženja ne ostvare pravo na gazdovanje lovištem, čime će izgubiti i bilo kakav interes za ostankom u LSV a verovatno i sam interes svog daljeg opstanka. Nisam ni za hvalu ni za osudu LSV i ne bi se vraćao puno u prošlost, pošto je budućnost prilično neizvesna te sam više za neki novi početak jer on očekuje i same članice to jest lovačka udruženja, pa ako je svima data šansa za nov početak zašto ne bi bila data i LSV. Svi su na nekoj prekretnici, statuti se pišu serijski, i ne donose ništa novo, očigledna je težnja svih da se sačuvaju, stara gledišta, stari načini a na mnogim mestima i stare strukture upravljanja, svi izbegavaju bilo kakvu raspravu o budućnosti i ponašaju se nonšalantno, kao da se ništa ne dešava i kao da se neće desiti, na žalost oni koji ne budu bili spremni da se uklope u nove tokove preti gašenje i nestanak, a takvima niko neće moći pomoći pa ni LSV, kao što ni samom sebi neće moći pomoći ako i sam ne izvrši promene, a ovde bi se moglo bar pričati o promenama koje bi ja volelo da se dese, pošto znam kakve će se promene desiti u mom udruženju, koje će ako dobijemo lovište na gazdovanje sigurno imati i svog pre bi rekao predstavnika nego delegata u LSV sa zadatkom da prati i vodi računa o ispunjavanju svih dogovorenih obaveza, kako sa naše strane tako i sa strane LSV, u svakom slučaju i sam sistem njegovog postavljanja i razrešenja će biti jasno definisan već u samom udruženju, te će udruženje ako bude trebalo uvek slati zdravu robu da nas predstavlja i zastupa.
Možda se moje dalje izlaganje mnogima neće svideti, ali ću ja izneti svoja gledišta po pitanju naših želja i očekivanja od strane LSV u najskorije vreme, i opet naglašavam da bi voleo da se izbegne rasprava o prošlosti. Možda neću ići redom ali ću pokušati da se u svakom postu zadržim na samo jednom segmentu, pošto će ovo prerastiti u neku vrstu referata koji sam siguran da neću moći napisati za jedan dan, koristiću MSWorld kako bi se mogao nastavljati, pa tako i zadržati jednu celinu jer će između verovatno biti podosta komentara.
Ovde ću da stanem pa ko hoće da analizira neka slobodno izvoli, a sledeće o ćemu ću raspravljati biće vezano za Javnost rada i informisanje onakvo kakvo vidim u svom Udruženju i onako kakvo bi voleo da vidim od strane LSV.
2. Javnost rada i informisanje
Da počnem od svog udruženja. Javnost rada je već definisana Zakonom i Statutom udruženja te se tu nema šta puno diskutovati, zbog ispunjenja nekih poslovnih planova Zakon omogućuje da se određeni deo informacija po takvim pitanjima ne mora staviti odmah javnosti na raspolaganje, mislim da takav stav treba da ima i LSV.
Informisanje šta sa njim, da li da bude ono iz prošlosti sa dobošarom ili novo, moderno i primereno današnjem trenutku, ja sam za ovu drugu opciju, vreme biltena, proglasa, oglasnih tabli je daleko iza nas, pa čak šta više mišljenja sam da i novine kao neko glasilo više ne mogu ispunjavati svoju funkciju, posebno kada se ima u vidu cena njihovog koštanja i rokova od izlaska jednog broja do drugog, mnoge informacije su već zakasnele i neupotrebljive a neke već prevaziđene.
BITNE INFORMACIJE (lovovi, akcije, članarina, skupština, i slično)
Prvenstveno će se moji članovi što se tiče za njih bitnih informacija morati osloniti na telefon i Email, koje će im sekretar ili lovnik dostavljati, ili će moći lično da dođu kod sekretara ili pak da ga kontaktiraju telefonom ili putem Emaila, sigurno da će takođe, sve ili pak deo bitnih informacija biti prezentovan na web strani udruženja.
POSEBNE INFORMACIJE (disciplinska, sud časti i slično)
Što se tiče posebnih informacija kao specifičnih i koje bi se uglavnom ticale, poziva, rešenja i odluka od raznih organa društva, još uvek sam da se to obavi pisanom formom u obliku preporučenog pisma.
OPŠTE INFORMACIJE (aktivnosti, izveštaji i odluke organa, dešavanja i slično)
Opšte informisanje će moje članstvo dobiti sa web stranice udruženja jer smatram to sada najdostupnijim vidom informisanja, pri čemu se u svakom trenutku mogu uneti nove informacije, ili ispraviti stare, koje istog trenutka postaju i dostupne, kako članstvu tako i svim drugima koji posete našu web stranicu. Na opasku da svi lovci nisu korisnici interneta ja ću odgovoriti da njihova deca ili unuci većinom jesu, a ako baš nisu neki komšija ili prijatelj će im skinuti i odštampati potrebnu informaciju.
Sve ovo se opet prilagođeno odnosi po meni i na LSV i nastojaću da se taj deo i ostvari, nemam želju da LSV iznađe najgoru mogućunost i počne da štampa novine u kojima ću čitati o psima, oružju, pečurkama i ostalim stvarima koje mogu da pronađem u mnogo boljem obliku na internetu pa čak i u drugim novinama, lično me i ne zanima kad je neko umro na drugom kraju sela ako ga nisam poznavao pa me isto toliko interesuje i smrt nekoga lovca sa drugog kraja Vojvodine, i da ne navodim još koliko nebuloznih stvari za današnje vreme ima u lovačkim novinama, koje sada važe za službeno glasilo svih nas lovaca, postoji i službeni glasnik Republike Srbije pa ga ne kupuju i ne čitaju svi građani. U iznimnim prilikama, kada se baš ukaže potreba može se odštampati recimo Bilten, (dodela priznaja, posebne svečanosti, jubileji i slično) i upoznavanja svog članstva prigodnim štampanim materijalom. Oglašavanje putem oglasnih tabli je većini koja se koristi automobilima nefunkcionalno, ali se i tu našlo rešenje, namešteni su bilboardi, mislim da mi lovci nismo iz te priče, sem ako ne uđemo u oštru konkurenciju prilikom naših izbora.
Bilo bi dobro da moj sajt a posebno sajt LSV u jednom delu bude uređen forumskog tipa, kako bi se izašlo u susret svakom članu da iznese i čisto svoje mišljenje, a što se tiče udruženja koja zbog tehničkih ili nekih drugih razloga ne mogu imati svoju web prezentaciju tu bi im LSV takođe mogao dati jednu stranicu forumskog tipa koju bi oni sami mogli uređivati bez nekog posebnog znanja i umeća.
Što se tiče svog informisanja i ispravnosti informisanja, za to mora neko biti zadužen, plaćen i na kraju odgovoran, i spreman na sankcionisanje, i normalno veoma lako zamenljiv, pa neka izvoli da radi.
Mogao bih još puno usitnjavati ovu materiju ali u principu mislim da sam dao osnovu kako bi ja želeo da već sutra vidim informisanje kako u svom udruženju tako i u LSV. Činjenično stanje je da se LSV oslanjao na lovački savez Srbije što se tiče informisanja, pri čemu je korišćena uređivačka politika Dečijeg zabavnika, pri čemu su novine iz broja u broj bile sve oskudnije i sve manje primerene onima kojima su namenjene, počev od uvodne kolumne, pa preko opisivanja blagostanja i uspešnosti, nejasnih stručnih članaka, kao prepisivanih iz nekog udžbenika, uz more kratkih izveštaja lovačkih udruženja, pokušaj da se od službenog časopisa namesti i luksuzni, manje više čist promašaj. Zašto je to tako bilo ne bi da komentarišem, i sklon sam da delim mišljenje većine a to je narodski rečeno da se na novinama legalno drpala lova, i da je jedino važno bilo popuniti i onako bedan broj stranica. Sadašnjim gašenjem lovačkih novina i LSV se našao u vakumu i nepripremljen, tako u sklopu svih ovih zbivanja i dočekan na nož, što smo svi mi odmah iskoristili za napad. U potpunosti se slažem i sa Lalom da namestiti i pokrenuti sajt LSV nije nikakvo mudro slovo i da se to može učiniti za nekoliko dana, ali šta sa uređivačkom politikom, kome nju prepustiti, ko će obavljati najvažniji zadatak, i preuzeti na sebe teret uređivanja, jer bilo kakvo uređivanje da bude neće nas sve zadovoljiti, posebno u ovim trenucima da kažem lovačke prestrojke. Mislim da se ni ja ovako lud, u Lalino ime neću da se izjašnjavam ne bi prihvatio tog posla. Međutim nema dvojbe nešto se po tom pitanju pod hitno mora uraditi, pri čemu bi se ja za prvi početak opredelio za postavljanje na sajt, samo izveštaja organa LSV, obaveštenja o trenutnom dešavanju, pravnih dokumenata od interesa za lovce, kontakt strane i slično, faktički samo onoga najbitnijeg, izbegao bi bilo koju drugu prezentaciju, ma koliko sadržaj bio kratak a sam sajt siromašan. Znam da LSV ima i mlad kadar koji bi za početak mogao da servisira takav sajt, a vremenom će se sajt nadograđivati onoliko koliko se bude ukazala potreba jer ako se sad krene pompezno i megalomanski tako će se i završiti, mora se pustiti da raste kao malo dete. Lično znam da u LSV sada ima posla na prečac, od sređivanja podataka svih nas članova (zna se koliko su pojedina udruženja ažurna u dostavljanju istih), pa do praćenja svih dešavanja i sortiranja dokumentacije, za kratko vreme sam dva puta posetio LSV gde su mi poklonili svu njihovu pažnju koju sam vremenom provedenim kod njih možda i zloupotrebio, i stekao sam dojam koji me nikada nije do sada prevario da se tamo zaista ozbiljno radi. Posebno sam se uverio da nisu ni baba roge, a evo čim sam živ i pišem, to je i vama valjda čvrst dokaz, zato toplo preporučujem svima onima kojima je stalo prvenstveno do svog udruženja da pozovu ili lično odu u LSV i na licu mesta se informišu. Normalno to ne znači da sam se odrekao svog zahteva za pravovremenim i objektivnim informisanjem u što skorije vreme, jer smatram da mi ako ni zbog čega drugog, duguju zarad onih 940 dinara članarine. Za ono što me moj delegat kao mnogi drugi nije informisao o zbivanjima, zato što ne nose ni papir ni olovku, već samo svoju guzicu, ubeđeni da imaju fotografsko pamćenje i dok spavaju zaista nije kriv LSV, tu krivca moramo naći među nama.
Još samo da kažem da nije baš poželjno ni nužno sve informacije o radu i dešavanjima, kako u udruženjima tako i u LSV, na silu i u potpunosti prezentovati široj javnosti, veoma dobro većina nas zna koliko je lovstvo zbog toga pretrpelo i srozano ugledom u očima javnosti, situacija u budućnosti pored svih ovih zelenih, poluzelenih, tamnozelenih i već kakvih boja sve nema neće biti bolja, zato i mi svi sami nemoj mo im davati povoda ni mogućnoati da nas razapnu na krst, što bi oni verujte mi veoma rado učinili. Na sajtovima zelenih i sličnih organizacija nećete naći ni trunku njihove grešnosti, neslaganja unutar sebe ili bilo čega što se njih dotiče, sem sopstvenog veličanja, savršenstva, čestitosti, brige za naše potomstvo pet miliona godina unapred, te sličnog, i normalno pljuvanja i blaćenja svih ostalih, pogotovo koji im daju i najmanji povod, a verujte mi klimakterične, frustrirane budale uporno čuče na čekama i čekaju bilo kakav plen. Zato i još zbog drugih razloga treba biti oprezan sa informisanjem, posebno postavljanjem fotosa jahanja odstreljene divljači, vozanjem na haubi, prolivenom krvlju i drugim neprimernim radnjama kojima su neki od nas veoma skloni.
Eto otprilike sa moje strane toliko, za sada je po meni dosta, o temi sledećeg segmenta o kojem ću dati svoje mišljenje moram da razmislim, a može i predlog.
E moj Cuciću, sve bi bilo lepo, kad bi bilo.
Uredjivanje zvaničnog sajta jedne zvanične organizacije je jedna stvar, a administriranje na lovačkom forumu je sasvim deseta stvar. Još kad bi bilo tako kako ti predlažeš, da sajt LSV bude forumskog tipa, to onda zahteva svakodnevni a bogami i svakonoćni rad, tako da samo volonteri (više njih) mogu to da pokriju. Odgovornost na forumu je daleko manja, i tiče se isključivo sprečavanja prostakluka, svadje, govora mržnje, i sličnih nepodopština, dok zvanični sajt neke organizacije predstavlja izvor zvaničnih informacija, i iza toga stoji organizacija i ljudi na njenom čelu, koji odgovaraju za plasiran sadržaj, naročito informativni.
Za zelene, ovde sam hiljadu puta rekao da se ne postavljaju slike neprikladnog karaktera, i mnogo njih sam obrisao. Kao i postove sa sličnim sadržajem. To što su zeleni postali vrlo motivisani da 'čuče na čekama', kako kažeš, motive za njihovo zalaganje treba tražiti ne samo u njihovom uverenju, ali to je već njihova stvar. I stvar onih lovaca koji možda čine nešto neprikladno, a i u takvim situacijama je bolje da lovci reaguju i reše stvar unutar lovačke populacije, nego da neko spolja upire prstom. Tu se slažem sa tobom. Napisao sam davno, da ne idu zeleni po ataru i gledaju šta se radi i da li ima grešaka kod lovaca, nego im mi lovci dajemo materijal, svojim nepromišljenim postupcima. Mada, kad smo već kod zelenih, kao udruženja gradjana, i za njih važi da je rad svakog udruženja javan, zar ne?
Delegati, pa čak i oni unutar LU (sekcije ili LD imaju predstavnike u skupštini LU), često vrlo olako shvataju svoju ulogu, pa ili su neaktivni, ili ne prenose članovima informacije, ili ih prenose polovično ili sa zakašnjenjem. Da ne govorim dalje, o delegiranju u saveze, to smo već pisali. Opoziv delegata je način da se to reši, pa opozivaj i imenuj sve dotle dok ne počnu da rade kako treba, ako se već prihvate toga. Samo, dok ljudi shvate da su svi, pa i na najnižim funkcijama, smenjivi, to teško ide. Razlog je naš mentalitet, sa kojim se sjajno sprdao pok. Zoran Radmilović, sa onom čuvenom replikom 'drug član biblioteke' . Svako bre voli da je 'neko i nešto'. Ovo je već psihologija, a ja nisam stručnjak te vrste, mada mislim da sam potrefio ovaj put.
Šteta je velika, da LSV nije mnogo ranije uradio nešto po pitanju boljeg informisanja. Siguran sam da imaju dobrih stvari u svom radu, kao što imaju i loših. Ali ako neko slabo zna ili ne zna ništa, šta i kako se radi, onda normalno da ljudi njihov rad dočekuju 'na nož' i sa sumnjom, jer čim neko ne informiše, odmah počinju sumnje tipa 'ovi nešto kriju, muljaju, petljaju', pa bi prava i potpuna informacija u pravo vreme bila lek da takve sumnje razveje u startu. Čudi me da ljudi u LSV nisu ovo oko informisanja shvatili na vreme, nego uporno teraju jedan te isti način rada. Kladim se da je barem 3/4 problema posledica lošeg informisanja, i da problema ne bi bilo kada bi se drugačije radilo. Ovo važi ne samo za LSV, nego i za LU. Filtriranje informacija bi bilo još gore, jer onda može da se sumnja u manipulaciju.
Informisanje na zastareli način je prevazidjeno, sporo i skupo, pre deceniju i više je uveden pojam 'informatička nepismenost', koja se sada tek pokazuje kao ozbiljan nedostatak u svim sferama života pa i u lovstvu. Tu mladji lovci treba da 'povuku', i pokrenu menjanje, a stariji da ih slede.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?