Zakon o oružju i municiji Republike Srbije
|
sheytan |
Objavljen 16.11.2012. 21:14
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^^ OK, ovo PISHE, a ono shto je cajac(kako da mu kazem "mili"? ) prichao, TAJ OBRAZAC, DI TO PISHE???
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Sniper Hunter |
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Svaka policijska stanica kroji zakon po njihovom mišljenju ,to je čudna ali istinita činjenica!
|
|
|
|
sheytan |
|
Lovčina
|
^ Nachelno TACHNO, al mozda su doneli i neq uredbu, pravilnik i sl., za koje samo (mili)cajci znaju. Van pameti!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
270 |
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
član 14 ZOM-a
"Zabranjeno je davanje oružija na poslugu osim Lovačkog oružija licu koje ima oružani list za posedovanje istog takvog oružija."
član 3 ZOM-a
Prema nameni oružije se deli na:
tačka 2: Lovačko oružije raznih kalibara sa neolučenim i olučenim cevima!
Po sada važećem zakonu dozvoljeno je pozajmljivanje lovačkih pušaka i lovačkih karabina licu koje ima oružani list za posedovanje istog takvog oružija.
Kombinovano oružije (kombinirke, drilinge), Sportsko (vazdušno i malokalibarsko), Oružije za ličnu bezbednost (pištolji i revolveri) i druge vrste oružija nije dozvoljeno pozajmljivati drugim licima! |
|
|
|
sheytan |
|
Lovčina
|
^ Sve jasno, tebra 270, al pitam, da li mozda ima neki podzakonski akt i sl., NOVIJEG DATUMA, kojim se dodaje obaveza popoonjavanja tog obrasca!
Npr., ove godine je u munZe, a verovatno i po ostalim mestima, neophodno dati i IZJAVU ZA SHTA NAM JE OROOZJE POTREBNO, prilikom podnoshenja zahteva za nabavq. To zakonom nije predvidjeno, al izgleda da je uvedeno nedavno nekim nizim propisom...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
270 |
|
Veteran
|
Koliko mi je poznato nema takvog akta, dopisa ili uputstva na nivou RS! Predpostavljam da se radi o nekom internom uputstvu verovatno na nivou grada BG! Ne vidim koje bi zakonske posledice bile ako se isto ne poštuje, niti krivične niti prekršajne!
Svako za građane obavezujuće postupanje koje uzgred može biti doneseno zakonskim ili pod zakonskim aktima (npr. Uredba vlade RS) mora biti objavljeno u "službenom glasniku RS" a ja takvo kakvo mi ti opisa tebra She ne nađoh! |
|
|
|
sheytan |
|
Lovčina
|
^
Hvala lepo, tebra!
Al, koliko kapiram, i s obzirom na dosadashnje isqstvo, bolje je ne zajmiti NISHTA, ako nije neophodno! Npr., u munZe udruzenju, sexcija Dobanovzzi, beshe, LOVNI INSPEKTOR (!!!) pravio probleme choveq, koji je, umesto svoje, nosio pozajmljenu sachmaru u DRUGOM KALIBRU!!! Naravno, oroozni listitji prisootni, i sve ostalo po JUS-u...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
270 |
|
Veteran
|
Protiv neobrazovanja, nestručnosti i gluposti mnogih zaposlenih u lovstvu a i u državnim organima još nije izmišljen pravni a bogami ni medicinski lek!
Ja lično ništa ne pozajmljujem osim eventualno da probam na strelištu ili lovu i samo uz prisustvu vlasnika a takav odnos imam i prema svom oružiju! Ne što me zakon sprečava nego se držim starg srpskog pravila o tri stvari koje se ne daju nikom "Žena, ker i puška" |
|
|
|
nemeza |
|
Veteran
Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
Kolega, slažem se sa vama ali ima nelogičnosti u samoj kategorizaciji oružja, kombinovana puška spada u lovačko oružje, primer u OL vrsta-lovačka puška, marka-zh brno, kalibar-12/12, rezerne cevi 12/7x57r. Da li lovac sa istim takvim OL može da pozajmi oružje. Moje mišljenje da može i razgovarao sam sa nekoliko sudija i tužioca neki su lovci neki ne svi su saglasni da ako dođe do suda oružje bi bilo vraćeno i optužbe bi bile odbačene, postavlja se pitanje koliko bi trajalo vremena
poznavajući naše sudstvo i da bi i oinaj koji je pozajmio i onaj kome je pozajmio do tada morali da ne love a da ne pominjemo sve ostale probleme koje bi imali. Nažalost niko iz LSS (jer u nekoj normalnoj zemlji bi oni trebali da zastupaju lovce) neće da se potrudi da u eventualnim kontaktu sa nadležnim Ministarstvom razreši taj problem. |
|
|
|
DakiNS |
|
Admin
Upisa: 10245
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ne samo što ne bi lovili jednu ili dve sezone nego bi ih i koštalo žestoko. U svim sudskim sistemima si nevin dok se ne dokaže suprotno , a kod nas si kriv dok ne dokažeš da si nevin.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
nina |
|
Mlađi član
Upisa: 20
Pristupio: 06.04.2011. 22:00
|
270 kaže:
član 14 ZOM-a
"Zabranjeno je davanje oružija na poslugu osim Lovačkog oružija licu koje ima oružani list za posedovanje istog takvog oružija."
član 3 ZOM-a
Po sada važećem zakonu dozvoljeno je pozajmljivanje lovačkih pušaka i lovačkih karabina licu koje ima oružani list za posedovanje istog takvog oružija.
Kombinovano oružije (kombinirke, drilinge), Sportsko (vazdušno i malokalibarsko), Oružije za ličnu bezbednost (pištolji i revolveri) i druge vrste oružija nije dozvoljeno pozajmljivati drugim licima!
Jedna mala ispravka kolega : kombinovano oruzje je jedna vrsta lovackog oruzja i moze da se posudi imaocu istog . Znaci tvoj oruzni list moja kombinirka i moj oruzni i slobodno ides u lov . |
|
|
|
270 |
|
Veteran
|
Uh nemeza mnogo komplikovano pitanje al probaću pojednostavljeno da ga objasnim, neće da deluje logično ali to su mane zakona a ne mane organa koji ga primenjuju!
Kod Lovačkih pušaka sa rezervnim cevima dozvoljeno je pozajmljivanje drugom lovcu sa tim što kada bi se pozajmljivala samo sa sačmenim cevima lice koje je uzima na pozajmicu moralo bi da ima oružani za lovačku pušku, a kada bi se pozajmljivala sa oba para cevi ili samo sa kombinovanim mogla bi da se pozajmi samo licu koje ima oružani list za lovačku pušku sa upisanim rezervnim cevima!
Znači ne bi mogla bez obzira na cevi da se pozajmi licu koje ima oružani list za kombinovanu pušku, pa makar mu u njega kasnije bile upisane i naknadno nabavljene samo sačmanske cevi!
Caka je u tome što ako odmah registruješ oba para cevi ili prvo kombinovane, oružije će biti svrstano u kategoriju po čl.3 tač. 6 ZOM-a odnosno registrovano kao Kombinovano. A ako prvo registruješ pušku samo sa sačmenim cevima a naknadno nabaviš kombinovane oružije će biti svrstano u kategoriju po čl.3 tač. 2 ZOM-a odnosno registrovano kao lovačka puška!
Nadam se da sam uspeo da objasnim a da ga previše ne zakomplikujem! |
|
|
|
270 |
|
Veteran
|
nina kaže:
Jedna mala ispravka kolega : kombinovano oruzje je jedna vrsta lovackog oruzja i moze da se posudi imaocu istog . Znaci tvoj oruzni list moja kombinirka i moj oruzni i slobodno ides u lov .
Ako misliš da grešim ti slobodno tako radi, možda ti i prođe , ne poznaju svi policajci baš iscrpno ovu materiju pa ti kod nekog možda i prođe, al pazi se da ne naletiš na nekog ko zna ili ako ne zna kad naiđe na takvu situaciju pozove i pita onog ko zna! |
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 16.11.2012. 21:20
|
Stari član
Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
Pitanje:Mogu li da pozajmim kombinovanu pusku ako imam oruzni list za lovacku pusku i za karabin? |
|
|
|
270 |
Objavljen 16.11.2012. 21:23
|
Veteran
|
Kratko i jasno NE, Kombinovano oružije se ne može pozajmljivati jer je zbog manjkavosti zakona svrstano u posebnu kategoriju od lovačkog!
član 3 ZOM-a
tačka 6: Kombinovano oružije koje čini oružije sa dve ili više cevi, olučenih ili neolučenih, različitog kalibra! |
|
|
|
kelt |
Objavljen 16.11.2012. 21:35
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
KRATKO JASNO. tudje oruzje netreba uzimati na zajam a pogotovu pozajmljivati svoje. osim zakona koji je nedorecen, moze da se desi niz problema sa ispravnoscu, bezbednoscu ili nedaj boze nesrecnim slucajem gde savest pece ceo zivot.
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 16.11.2012. 21:42
|
Stari član
Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
iskreno ja svoje oruzije nikad ne bih pozajmio ,narocito karabin,a ne bih ga ni trazio od kolega lovca,ali ima dosta prijatelja,rodjaka koji nisu lovci a imaju dobre puske koje skupljaju prasinu,mislim da bi bio sevap malo ih prosetati sumom |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.11.2012. 00:46
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Brka bez brkova kaže:
iskreno ja svoje oruzije nikad ne bih pozajmio ,narocito karabin,a ne bih ga ni trazio od kolega lovca,ali ima dosta prijatelja,rodjaka koji nisu lovci a imaju dobre puske koje skupljaju prasinu,mislim da bi bio sevap malo ih prosetati sumom
Da li je uopste dozvoljeno pozajmljivati oruzje sa olucenim cevima, mislim da nije ? |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 17.11.2012. 03:16
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Imam jedno pitanje...
Danas sam predao za dozvolu za nabavku municije za lovacki karabin, i zena koja radi na salteru me pita je li hocu za 20, 40 ili 60 komada? Ja sam rekao da hocu za 60, ali sam je takodje pitao da li je moguce sa tom istom dozvolom (u ovom slucaju od 60) kupovati municiju vise puta (npr. 3x po 20) ili sam u obavezi da odjednom kupim 60? Ona na moje pitanje nije imala odgovor, to jest, rekla mi je da vidim sa prodavcem kod kog budem kupovao, sto je smatram krajnje neozbiljno ne znati, a pogotovo sto radi tu dugi niz godina...
E, sad ja pitam vas koji ste iskusniji od mene jer mi je ovo prva nabavka...?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 17.11.2012. 05:10
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
1. Karabin moze da se pozajmi licu koje ima izdat oruzni list za istu kategoriju oruzija (mislimda tako stoji u zakonu)
2. Ne mozes kupovati 3x. To je to. Znaci ako si uzeo dozvolu za 60, 60 kupujes. U ovo nisam 100%siguran ali je logicno |
|
|