Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Članarina 2013

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Članarina 2013
Lovac Stari

Lala kaže:
Definitivno je jasno da će biti dodatnog odliva članstva po LU, što automatski znači i manji prihod za LU, ali i za saveze!

Daleko mi je jeftinije da platim komercijalu i odem da lovim na sigurno, nego da se zamlaćujem po praznom lovištu. Kupim lovnu kartu kao lovac 'slobodnjak', i lepo idem kad mogu i kad hoću, i lovim gde ja hoću, i sa kim ja hoću.

Clanstvo se odliva svake godine sve vise!
A oni sto ostaju oni kroz povecanu clanarinu moraju nadoknaditi taj minus, koji je nastao odlivanjem clanstva!
A zasto je sve manje clanova? Zato sto su Lovista sve praznija, nase Lovce drzi ulov, dali se nekome isplati da u danasnje vreme bude neki lokalni Patriota(sekcija-udruzenje)?
Uplati clanarinu izmedju 12-15.000din i odnese kuci (zeni) samo jednog Fazana za celu sezonu!!!
Kroz razgovor i pricu cujem da je sve vise Udruzenja koja nemaju sredstva za kupovinu i unosenje zive divljaci (Fazana).
A kod nas je uvek Staribilo i bice, prvo sredstva(lova) za strucnu sluzbu> citaj Upravnik x Lovocuvar pa tek ako preostane neka sica za neke druge rashode?

Lose se pise u bliskoj buducnosti mnogim LU, ako misle da ce kroz enormne clanarine uspeti da se odrze Ne-ne!
Postici se kontraefekat, standard je jako nizak, plate jos nize.
Dobar pogled.

Gedza66

bturjane kaže:
Gedza pise:
1. članski doprinos za rad udruženja.........2.250.000 din
2. nabavka divljaci, hrana za divljac..........1.250.000 din
3. naknada za odstrel (državi)................... 200.000 din
4. lovne karte ............................................ 500.000 din

Mene zanima kolega Gedzo jel sami stampate lovne karte pa su 500 din ili sam ja nesto propustio HaHaHa
Inace kolega Joe ovde na jugu su od 6000-8000 i uporedjujuci protekle godine mislim da je najniza u Srbiji ali pa ni divljaci nema pa ti isto ROFL

bturjane, ne znam kako si došao do zaključka da možda sami štampamo lovne karte pa su 500 dinara, jer evo šta

Gedza66 kaže:
Ja ću prikazati približno planiranu strukturu članarine za LU iz Vlasotinca, za narednu lovnu godinu.

1. članski doprinos za rad udruženja.........2.250.000 din
2. nabavka divljaci, hrana za divljac..........1.250.000 din
3. naknada za odstrel (državi)................... 200.000 din
4. lovne karte ............................................ 500.000 din

To je neki minimum od 4.200.000 dinara. Da li je ovo dovoljno i ako jeste, postoje li neki razlozi da članarina za 450 članova, bude veća od 9.000 dinara. Ovo udruženje ima Upravnika lovišta i dva lovočuvara u stalnom radnom odnosu.

Gedža kaže da se u finansijskom planu za narednu godinu, predviđa 500.000 dinara za naknadu lovne karte za 450 članova udruženja. Računamo da će doći do povećanja naknade za lovnu kartu u visini rasta inflacije.

Postavio sam pitanje - da li postoje razlozi da članarina u ovom udruženju (minimum 450 članova) bude veća od 9.000 dinara, ako je za neko redovno poslovanje u postojećim okolnostima /nema para/, potrebno oko 4.200.000 dinara?

Odobreno
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

DakiNS
 Gedžo ne sekiraj se kolega nije baš obratio pažnju na nule.Grin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

bturjane
 Lapsus kolega Gedzo ne drvi ga,
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Sniper Hunter

Lovac Stari kaže:

Lala kaže:
Definitivno je jasno da će biti dodatnog odliva članstva po LU, što automatski znači i manji prihod za LU, ali i za saveze!

Daleko mi je jeftinije da platim komercijalu i odem da lovim na sigurno, nego da se zamlaćujem po praznom lovištu. Kupim lovnu kartu kao lovac 'slobodnjak', i lepo idem kad mogu i kad hoću, i lovim gde ja hoću, i sa kim ja hoću.

Clanstvo se odliva svake godine sve vise!
A oni sto ostaju oni kroz povecanu clanarinu moraju nadoknaditi taj minus, koji je nastao odlivanjem clanstva!
A zasto je sve manje clanova? Zato sto su Lovista sve praznija, nase Lovce drzi ulov, dali se nekome isplati da u danasnje vreme bude neki lokalni Patriota(sekcija-udruzenje)?
Uplati clanarinu izmedju 12-15.000din i odnese kuci (zeni) samo jednog Fazana za celu sezonu!!!
Kroz razgovor i pricu cujem da je sve vise Udruzenja koja nemaju sredstva za kupovinu i unosenje zive divljaci (Fazana).
A kod nas je uvek Staribilo i bice, prvo sredstva(lova) za strucnu sluzbu> citaj Upravnik x Lovocuvar pa tek ako preostane neka sica za neke druge rashode?

Lose se pise u bliskoj buducnosti mnogim LU, ako misle da ce kroz enormne clanarine uspeti da se odrze Ne-ne!
Postici se kontraefekat, standard je jako nizak, plate jos nize.

Ja sam sa mojom decom odlučio da ove godine posle 25 godina mog članstva u LU odemo u slobodne strelce,pa kom obojci tom i džeri!!Grin
ne plaćam više članarinu!

milenko0609
 Kod mene u Lu za našu sekciju je članarina prošle godine bila 11000(u koju je bila uračunata lovna karta),i to je bilo puno za neke i ako ja mislim da smo među jeftinijim LU, 4 izlaska na zeca i 12 na fazana,5 grupnih lovova na divlje svinje......, Vidim po upisima da tosta lovaca planira da uzme lovne karte i pravac u komercijalu? ako ovo postane masovna pojava i dođe do odliva članstva u lU, bojim se da ni u komercijala neće biti jeftina, Apel je birajte lovce na funkcije koji hoće da rade i stvaraju, a ne samo one koji će dizati ruke "Koje za" kad treba podići članarinu, alternativne izvore finansiranja treba razrađivati i raditi na tome....
30-06,22-250,NOD,JOD,I BOG DA TE VIDI...

rokvic
 ja sam odlucio i ove godine uplatiti clanarinu u svom maticnom LD-u,clanarina je uvecana nekih 10 procenata ,i ako je prosla godina bila porazavajuca sto se tice divljaci, nadam se da ce se stanje bar malo popraviti....( a za sledecu sezonu , ako stanje ostane ovakvo, odo u slobodne strelce)...

milenko0609
 Prošla godina je bila izuzetno loša, sušno vreme, livade uzorane, trske popaljene, seku šume i sve grmove, mi u čurugu ozbiljno razmišljamo da napravimo asocijaciju između pčelara,stočara i lovaca jer su počeli da oru i drumove,ali bukvalno,ta asocijacija bi konkurisala za davanje livada u neki zakup, kako bi svima bilo dobro, ili da se nadamo kišnoj godini pa da priroda uzme svoje nazad što joj je seljak oteo!!!! i onda je normalno da divljači nema, i nemaš gde da je zapatiš niti gde da ostane kad je pustiš. U takvoj situaciji i 1000 dinara za članarinu je mnogo?

Breton Beska
 Situacija u većini L.U. je bila ista,jaka zima,zatim suša u vreme reprodukcije...sve to je došlo plus na sve težu situaciju finansijsku u društvu! Mislim da će sve udruženja gledati da uđu u narednu godinu sa što manjom članarinom da bi se održalo članstvo a samim tim i udruženje! prošla godina bila neponovila se...doćiće sve to na svoje iskreno se nadam,proćiće i ovaj težak period!
UN MAXIMUM DE QUALITES DANS UN VOLUME MINIMUN Yes

Lala
 Kolege, nemojte da sad za lošu situaciju u lovištima bude kriva loša klima prošle godine, i ekonomska kriza! Te dve stvari su samo ubrzale da na površinu ispliva stvarni uzrok loše situacije u lovištima i LU, a to je dugogodišnji loš rad ili nerad, bahat odnos prema prirodi, svesno zatvaranje očiju pred stvarnošću, pa čak i štimovanje podataka, da bi se stvarnost nekako ulepšala.
Djavo je došao po svoje, svi koji su neodgovorno radili i ponašali se samo u svom interesu, a ne u interesu prirode i lovaca, sada će pokušati da nadju stotinu i jedno opravdanje, a retko ko će da prizna da se debelo 'zayebao' u proceni!!!
Rukovodstva LU su uglavnom gledala da 'kupuju' lovce niskom članarinom, da lovci ne talasaju, jer njihov talas prvo oduva upravu LU. Savezi su se ponašali kao da su pali sa Marsa, zaokupljeni sami sobom i pokušajima da zadrže što više od starih uslova i 'ladovine; o kakvoj stručnoj pomoći u uzgoju divljači možemo da govorimo? Stručna pomoć je bila vezana uglavnom za što bolju naplatu članarine, i to je to.
Priroda nam samo vraća ono što smo zadužili.
Ne slažem se da će komercijalni lov biti skup, naprotiv, u situaciji kada je dobar deo LU u finansijskom škripcu, moliće Boga da dodje neko sa svežim novcem i da im uplati odstrel. Ta pojava je već počela; znam da ima LU gde nisu uspeli da planirani broj odstrela srneće divljači prodaju na tržištu, a i o komercijali zeca, pa i fazana, možemo da polemišemo - prihodi su u drastičnom padu!
Novca nema nigde, a nema ni divljači za lovce članove LU, jer se svi trude da prodaju divljač, da bi namakli novac za funkcionisanje LU.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

milenko0609
 Lalo sve što ste upisali, ste pravu, ali cena komercijale,neće biti ovako niska kao što je danas(ako se masovno pređe u slobodne strelce) jer danas imate sva Lu koja se delom finansiraju iz članarine a delom iz komercijale, kad prestane da se finasira iz članarine, to će morati da nadohnadi komercijala jer postoje neki fiksni i varijabilni troškovi koji moraju da se pokriju. A ako se kojim slučajem odluče neka Lu u skorijoj budućnosti da daju ispod cene svoju divljač eto nama propasti, isto je kao i kad bi trgovac imao manju izlaznu cenu od ulazne...

Lala
 Zaboravljaš, kolega, jednu stvar: ni jedan komercijalni lovac nema toliko izlazaka kao onaj koji je član LU. Koliko puta si kao član LU išao u lov gde nisi imao ni priliku za odstrel? Ja mislim da će LU doći u situaciju da i ono malo divljači što imaju, sačuvaju za komercijalu, kako ne bi dirali u povećanje članarine svojim lovcima! Uprave LU će biti suočene sa dilemom da li da časte svoje lovce sa jeftinijim odstrelom, ali da povećaju članarinu (kako, kad divljači nema?), ili da smanje broj izlazaka svojim lovcima, da ne povećavaju članarinu, a da divljač prodaju?
Ne može više da bude da za 100 evra dobiješ 12 izlazaka na fazana, 4 izlaska na zeca, 5-6 izlazaka na patke, 7-8 izlazaka na prepelicu, i još ako može neka DS, a ne bi bilo loše ni neka srna... Nema toga više, zaboravite! Ili nema divljači, ili nema para! A u dobrom delu LU nema ni jednog ni drugog, a to je cena politke niskih članarina, i popullističke politike nekih uprava. Peglaj dok traje, i moli Boga da ne bude loša godina (kao 2012.), i da se divljač oporavi. Da li je iko ikada radio analizu po LU, kolika je propusna moć nekog lovišta i fondova divljači? Ili se sve svodi na udaranje po novčaniku novih članova koji plaćaju onu masnu 'upisninu', pa se primaju novi lovci i tamo gde bi trebalo da se broj lovaca smanji, jer lovište i divljač ne mogu da trpe toliki pritisak odstrela?
Uz svo poštovanje manjeg broja lovaca koji zaista rade u svom LU, velika većina plati 100 evra godišnje i hoće da otpuca sve živo.
Može to, ali jedno kratko vreme, jer nije divljač neograničen resurs. Pa se onda ljudi suoče sa realnošću prazne kase i praznog lovišta, pa onda opet nadrljaju uprave LU, jer će njih lovci okriviti za loše stanje. Da li je ovo neko pokušao da objasni lovcima? Da li su, recimo, ljudi iz renomirane firme Vojvodjanski lovac pokušali da svojim partnerima iz LU u kojima obavljaju poslove upravnika lovišta pokušali objasne šta je održivo gazdovanje, a šta je populizam, i kuda vodi? Ja ne znam da jesu!

Šta je bolje? Ići u 5 komercijalnih lovova na fazana, 5 lovova na prepelicu, i 1 lov na zeca, sa sigurnim odstrelom i sa svojim kolegama koji imaju isto ili slično shvatanje lova, ili ići u duplo više izlazaka sa nekima koji bi radje da mesare po svaku cenu, sedeti na skupštinama i slušati naklapanja ljudi koji najčešće ne znaju o čemu pričaju, ali bi eto da pričaju... Ići na radne akcije koje se vrlo često svedu na akcije pražnjenja pivskih flaša? Pa svaki odlazak u lov mene košta, kad saberem gorivo i troškove, oko 2000 dinara, plus članarina, plus radne akcije, plus poeni... Nakarika se tu 500 evra minimum, a ja za 500 evra mogu da imam najmanje 10 odličnih lovova!

zoranp
 Ja ću još ovu godinu da platim članarinu i da vidim hoće li se konačno nešto početi raditi na povećanju fonda divljači, odnosno na sprečavanju KRIVOLOVA I MESARENJA, a ako toga nebude dogodine neuzimam ni lovnu kartu i izlazim iz grupacije ljudi koji sebe nazivaju tkz. LOVCIMA I LJUBITELJIMA PRIRODE U REPUBLICI SRBIJI, jer neželim da budem deo takve organizacije koja nije u stanju da shvati da je u krajnjem slučaju (da nenabrajam zakonske akte i pravo države) DIVLJAČ NAŠE BOGATSTVO KOJE OSTAVLJAMO ILI NAŽALOST (kako sada velika većina "lovaca" radi) NEOSTAVLJAMO NAŠOJ DECI!!!...normalno čast izuzetcima, kojih je jako malo!! Dotada ću dati potpuno sebe i u radu i mateijalno, koliko god mogu, da bi se uradilo nešto na dobrobit divljači i našeg lovstva!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

milenko0609
 To što nisam spomenuo neznači da sam zaboravio, ovde sam isključivo da dobijem na informaciji i da čujem druge ljude šta misle o svemu, Nisam od onih koji će tako lako odustati od članstva već od onih koji će se prvo boriri za svoje lu pa onda na kraju izači iz njega, što se tiče propusne moći koje ste spomenuli gosn Lalo, kod nas se i tekako o tome vodi računa. Šta je bolje ići u komercijalu ili redovan lov to je stvar ukusa pojedinca. Kod mene u društvu nije bilo situacije da sam išao a da nisam ništa video a kamoli odstrelio......Poz

Lala
 Milenko, ne treba odustajati olako, ali ne treba ni na silu nešto produžavati. Ja tako razmišljam. Slažem se da je stvar lične odluke, ko šta procenjuje da mu više prija. Ali postavlja se pitanje održivosti nečega, a ne ličnih afiniteta. O tome sam pisao, i nadam se da nisam kod tebe izazvao ljutnju zbog razlike u mišljenjima.
Možda sledeće sezone dodjem baš kod tebe u lovište, u neku komercijalu, ko zna, ako je dobra ponuda, što da ne? Grin

milenko0609
 Taman posla da sam se na ljutio,prenosio sam samo svoje mišljenje, ključna stvar je što naši ljudi misle da su sposobni za sve, zaboravlja se da je neophodno ulagati i u ljudske resurse sa kojim Lu raspolaže, Ja sam sekretar u svojoj sekciji, i često nailazim kod lovaca na razno razna pitanja, cenim svakog ko kaže da nešto nevalja,ali uvek sam od istih tražio predlog za bolje, e tu se kristališe situacija ko ima ozbiljnu zamerku a ko trabunja samo da bi pričao,a takvih je 99 posto? Rado vas ugostiti.

Lala

milenko0609 kaže:
... ključna stvar je što naši ljudi misle da su sposobni za sve,...

E tu si u pravu potpuno: stručnjaka opšte prakse imamo na izvoz, pa takvi prvo ubede sebe da znaju nešto, pa onda počnu da ubedjuju druge.
Koliko puta sam čuo rečenicu 'ja sam lovac 20 godina, valjda ja znam!' od nekih koji zaista lupetaju, a onda drekom počnu da daju na važnosti svojim lupetanjima.

milenko0609
 Upravo tako, kod nas je sad u martu izborna skupština, pa ćemo videti šta će biti, ja sam za to i to ću reći svima "Birajte ljude koji hoće,mogu i znaju da rade? I da se prestane glasati po ključu( grupovođu za upravni odbor)...........

lovacsajuga
 Ako mogu sa svojim skromnim znanjem reći samo "par reči".
Po meni ipak i dalje treba razvijati udruzenjski rad , ali ne treba " bunariti" sa clanarinama (kod nas u udruzenju Mali Jastrebac clanarina 7500 dinara mada je bilo i pokusaja na 6000!!!)
Slazem se sa izjavama nekih lovaca da je clanarina primerena brojnom stanju divljaci ,ali nije resenje smanjivanje clanarine do u nedogled .Svi znamo za realne troskove u radu udruzenja,tako da nisam za preveliku stednju u clanarini. Sa druge strane treba(po meni) vise raditi na promociji i reklami lova i to kroz obuku pasa pticara od cega je nase udruzenje ranijih godina ubiralo znacajna sredstva ali sve to smestiti u legalne tokove,poslovati domacinski i pokusati da se kod takvog nacina rada izbegnu pritisci i ucene pojedinih agencija i likova koji mesetare sa "talijanima" i koje zanima iskljucivo "trgovina" rasnim psima.
Bog nam je dao terene koji prirodno obiluju poljskom jarebicom,lako pristupacni,pregledni...
Potreban je samo rad.. i rad...
Naravno i poboljsanje infrastrukture(ne samo lovackog karaktera).
Neverovatno je da lokalne samouprave ne umeju da u takvim situacijama nadju svoj interes (trgovine,ugostiteljski objekti,razni drugi sadrzaji) i to pogotovo u ovako malo i siromasnoj opstini kakva je Merosina..
Dejan

Joe the hunter
 Nisam bas siguran da bi visoke clanarine bile = podizanju kvaliteta i kvantiteta lovista kojim gazduju LU.Masa ljudi koji su na celu LU su to doziveli kao dopunski izvor prijhoda(cesto nelegalan) te bi podizanjem clanarina samo se bolje "ogrejali oni koji su blize vatri" dok bi stanje u lovistima bilo isto ili gore.Neko rece ovde da bi lokalne samouprave mogle da pomognu.Medjutim LU su udruzenja gradjana (isto kao savez filatelista i numizmaticara i sl.) te samim tim nema mesta za drzavu i njene pare.Nesreca je sto lovstvo u Srbiji nije podignuto na nivo privredne grane kao naprimer u Madjarskoj gde ucestvuje sa 14% nacionalnog dohotka.Slicno je sa ostalim zemljama koje su lovstvo dozivele kao ozbiljnu mogucnost zarade.Posto je kod nas ceo sistem napravljen samo da se zove sistem a u stvari je sve zbrda zdola bez pocetaka sredine i kraja.A na prvom mestu bez smisla.
Ja sam odavno digao ruke da budem clan LU i iskljucivo idem u komercijalni lov.u sezoni 4 puta na fazana i isto toliko na zeca .Ogrebem se za gostovanje na prepelice, i nekog srndaca a bogami i DS.I mirna Backa(i sire).Kad sxve saberem izdje oko 220-250 evrica i nemam nikom da polazem racuna o akcijama i ostalim glupostima.I najpostenije bi bilo da svaki lovac u svom LU plati samo lovnu kartu a odstrel da placa kao u komercijalnom lovu cak i u svom LU i to je najpostenije izasao u lov puco platis ,nema nista opet dobro ne kosta nista i ides kuci.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.) LOVAČKA UDRUŽENJA 5815 03.03.2014. 20:01
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,068,447 posete www.srbijalov.com