Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin i optika pomoć

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin i optika pomoć
gega
 Hvala na preporuci!
Kod mene je naj vislj nadmorska visina 500m i teo sam de lovim vise
srndaca nego svinje.
Bye

Pravilo je da se prvo predstavite.
SRBIJALOV Tim.

canis aureus
 gego
Odabrao si odlican kalibar(8x57js) za lov divljih svinja al posto ces njime vise da lovis srnecu divljac nego DS malo ti je prejak za to-neki bi rekli!Confused
Posto imam u istom kalibru karabin(za sad jedini a nadam se da cu nabaviti i neki u 6,5mm za divljac do DS jer za DS imam super kalibar) mogu da ti kazem da je i za odstrel srnece divljaci dosta dobar(ne razbija divljac nista vise od manjih kalibara mnogo vece brzine-cak sta vise!) al na manjim daljinama jer je problematican malo veci pad zrna na vecim daljinama.
Odaberi metak s tvrdjim zrnom i upucaj na 100m +4cm, tako da ces na nekih 150-170m dobiti centar, u zavisnosti od tezine tog zrna, konstrukcije..., sto znaci i na 200m siguran odstrel jer ce pad na 200m biti od nekih 6 do 15cm opet u zavisnosti od tezine, konstrukcije zrna tj samog metka.
Tim kalibrom i takvom optikom(lovnom) je to sasvim zadovoljavajuca daljina za lov bilo koje divljaci!
Sto se vise budes druzio s karabinom(na strelistu...) to ces biti sigurniji u pogodak i na vecim daljinama!!
Samo pogodi kako treba a sve ostalo ce ti zavrsiti odlicni "stari" 8x57js!-iz iskustva znam
(a jos ako izaberes da ga "hranis" RWS-ovom kuhinjom...B)B)B))

Cvele
 vodeni, zasto potenciras na RWS-a, i nas GROM je isto veoma dobra municija, RWS je IME, ali ni grom ne zaostaje ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

gega
 Hvala vodeni!
RWS je pravi metak,a nezdam kaki li je wincesterov metak?
cvele nema nista ni prtiv groma treba da je dobar cim ga ketner ima u katalogu.
A RWS je RWS!!!!!!!!

milos
 Cvele ti hoces odmah da pravis mleveno meso?????????Smile

Bilo bi lepo kad bi se predstavio!
Srbijalov tim

Cvele
 Sto bre ? Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

canis aureus
 Cvele
u temi municija-PPU sam obrazlozio svoje misljenje o PPU gde sam naveo i razloge za takvo misljenje, a takodje i za Grom zbog kog mi je strasno krivo jer smatram da je odlicno zrno za odstrel divljaci kako lakse tako i teze konstitucije a pogotovo za jace kalibre koji sa SP zrnima dosta ostecuju ali...
A RWS nije samo ime vec je POJAM i za bolje od PPUa jer je konstantno isti tj najbolji! Kad budes probao(koristio) uverices se u to.
Wincesterovu municiju u kalibru 8x57js nisam imao prilike da koristim ali koliko sam nalazio po literaturi ni nemam neku nameru da istu koristim. Ameri je pune dosta slabije(kao 8x57j) a zbog toga sto jos nisu "uspeli" da provale da su to dva razlicita kalibra!(a i kako bi drugacije uspeli da dokazu da je njihova kopija, 30-06Sad, bolja od legende 8x57js nego da ga "sabotiraju"Angry)

Posto je ovo tema: Lovacki karabin...
-ne pohvalih li gego tvoj izbor karabina(kalibra)?Hmmm
e ako nisam sad cu!!!B)Bravo 2Vebanje
(i nadam se da sam ti pomogao oko upucavanja)

nenadx
 Na ovom sajtu ima dosta mladih pa bi preporuke trebalo malo pazljivije deliti.Sa 8x57,pri dobrom izboru zrna se moze i lisica minimalno ostetili nego sa dosta manjim kalibrom.Da li ga treba preporuciti za lov na lisice.Negde ovde sam napisao da se slon odstreljuje sa 30 06 pa je bilo komentara,sta bi ste rekli kada sada kazem da se slon odstreli sa 22LR.(potrazite malo podatke)Pa hocemo li ih preporuciti za slona 8x57je kalibar napravljen 1890 i neke(nemogu se trenutno setiti koje)U medjuvremenu balisticka nauka je mnogo napredovala,pa bez obzira na upotrebljivost,ovaj kalibar zastareo.Napravljeni su kalibri koji imaju mnogo bolje perfomanse,kako po putanji zrna,tako i po ugodnosti pri pucnju,udarnu i zvucnuZnaci u sustini ce svaki kalibar oboriti svaku divljac,pa zbog cega se neki strucnjaci trude da naprave sto pogodniji za odredjenu divljac.E sada postoji i element ukusa pa cak i sentimentalne veze,ali to nikako nije element osnove pri odabiru.Imam prijatelja izvanrednog poznavaoca oruzja,koji ne pomislja da se odrekne svog 8x57 i to je OK.Moze se pomenuti i podatak da je polovina divljaci visokog lova u Evropi(od kada se vodi evidencija)odstreljena bas sa njim,druga polovina je sve ostalo.Po tome to ide u prilog 8x57,ali statistika je varljiva.Dugo je bio najrasprotranjeniji i najduze se koristi.Ima tu jos dosta price ali....Dodao bih i da 30 06 nije kopija ovoga,radi se o kalibru 7,62x63 pa nevidim slicnost a radi se o sasvim drugoj stvari.Ova dva kalibra i 7x64(jedini tada lovacki)vode mrtvu trku odavno koji j bolji,univerzalniji....Eto i tu retko se spominje Ruski 7,62x54R,izvanredan metak,napravljen jos ranije1891.
Dobar pogodak

canis aureus
 nenadx jesam li te naljutio, uvredio...?
Ako jesam, veruj mi nije mi bila namera!!

Kao prvo nisam "delio preporuke"!, jer je gega vec karabin uzeo i bez moje preporuke! Mozda bi moja preporuka bila sasvim drugacija ali...
Samim tim hteo sam da navedem(posto koristim isti kalibar) i vrednosti i mane tog kalibra ili mozda malo bolje da ga upoznam s istim.
A nisam ga ni za lisicu preporucio.
Za lisicu, srnecu divljac koristio sam .243Win i 6mmRem, koji su za to i namenjeni. Prave li manje stete?!? Nisam to primetio!! Manji precnik zrna, manja masa ali veeliika brzina, dovode do poprilicne stete, ali ih smatram za bolje zbog bolje putanje!
Naveo sam 8x57 kao odlican za DS jer to stvarno i jeste!
Opet, ne preporucujem 8x57 ali nikako ne razumem to da je zastareo! Sto se ugodnosti pucanja tice- manje buke pravi i ima manji trzaj("udarac u rame") od 7x64, .30-06 koji su mu dosta slicni po balistici, naravno ako uzmemo podjednake tezine zrna! Zar onda nisu svi zastareli? A nesto sasvim drugo je to sto npr .30-06 ima mnogo siru paletu zrna(konstrukcije, tezine) pa ga to svrstava u univerzalnije.
Tamo sam naveo "lovne daljine"! Na tim daljinama ne vidim da i jedan od "univerzalnih" nesto posebno prednjaci u odnosu na ostale!
"Izvanredni ruski 7,62x54R"(i po mom misljenju stvarno izvanredan (bar u necemu se slazemo-zasadB)))-pa tek je onda on "zastareo"! Opet podjednaka balistika i "ugodnost pucanja" sa 8x57 a jos siromasnija paleta zrna.
Ali kako si i sam rekao "ima tu jos dosta price" ali...

Dodao bih da 7,62x63 "nije kopija" 8x57 ali svuda se navodi kako su ameri zurili da naprave pandan svabama kako ne bi bili "slabiji" te su uzeli 8x57(kojeg su smatrali za najboljeg) i napravili njihov nista bolji .30-06... ... pa ako su lagali ti sto su navodili...

-samo da te podsetim:
8x57 nastao je 1888 god. i to je prvi puscani metak punjen bezdimnim barutom...

(... taj krivolovac "slonovace" sa 22LR je uhapsen i poprilicno osudjen a citao sam i kako ih je lovio...)

mikisa
 Hteo bi i ja nesto da pitam.
Posto sam lovom tek poceo da se bavim a planiram i karabin da kupim pitao bi sledece!
Drugar mi prodaje (mislim njegov otac) zastavin karabin 7.9 i poprilicno municije. Mislim da je rec o vojnoj municiji . Pa me interesuje sta mi je pametno!
Meni bi trebalo nesto za DS i srnecu divljac .

gega
 Makise ja sam se uverio da za DS i srnecu divljac trba dva karabina. Pravi srneci karabin je 22-250 ima tu dosta drugi kao 222,223,243 i tako dalje. a za DS opet zavisi kako ih lovis. dal sa ceke il u pogonu. tui ti onda spadaju univezalni i oni jaki kalibri.

Dobar pogled!!!Bye

nenadx
 Vodeni,zao mi je ako si stekao pogresan utisak,mada zaista deluje tako.Nije mi to bio cilj.U ovakim razgovorima cesto je prisutno licno misljenje i to je OK.Odmah bih rekao da se verovatno mozemo sloziti oko jos vise stvari,a ne samo one jedne.Ali ajde da kazemo jos par reci,a ja cu ubuduce smanjiti pricućGodina nastanka 8x57 se cesto povezuje sa nastankom obrtno cepnog zatvaraca,njegovog zacetka,primenom bezdimnog baruta itd,pa su podaci razliciti.Prihvatam tvoj.Pojam zastareo je svakako problematican,ali je u upotrebi pa sam ga prihvatio.Moderni su navodno oni sa polozenijom putanjom i sve ostalo sto ide u paketu sa njom.I sada ja bih branio americki kalibar(mada me je briga za njih)jer vidim odredjene prednosti nad 8x57 i verovatno unosim u to licni stav.Ali cu se sloziti da ce oba zavrsiti posao,posebno na lovne daljine,kako kazes.I za onog lovokradicu,mada znas i sudski vestak je oborio slona da bi dokazao tu mogucnost.Evo jos jednom,ne prihvataj sto kazem za licno.Kada to hocu ja kazem.A ovo je licno,volim da razmenjujem misljenje sa ljudima koji znaju,a ti rekao bih znas,pa kada se nekad kose misljenja,nije strasno.Pozdrav.
Dobar pogodak

Boban
 Pozdrav Mikisa,vidi zavisi koliko ides u lov i na koju divlojac.
7.9 je dobar karabin i dobar kalibar,za D.S je ekstra za srnecu divljac je dosta jak kalibar ali zavrsava posao.
Retko ko od nas ima vise komada karabina za vise namena
u lovu.E sad ta vojna municija to ti nije bas za lov,zavisi koja je cena karabina i te kompletne opreme uz njega sto ide.

Slaya
 Dali znate sa cim bih mogao ocistiti 48 koja nije odavno pucala.?

]Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.

Srbijalov Admin Tim!

STEFAN MILIN

Podunavac

Slaya kaže:
Dali znate sa cim bih mogao ocistiti 48 koja nije odavno pucala.?

Kolega ako je sa njom pucano a nije dugo posle toga čišćena, postoji mogućnost da je cev trajno oštećena (nagrižena) u određenom procentu.
Pokušaj sa Balistolom, tako da je našrpicaš i ostaviš da prenoći. Sutradan očistiš i ako je potrebno ponoviš postupak. Ako ovo ne bude dalo željene rezultate pokušaj sa Robla Solo Mil, tako da začepiš usta cevi i naspeš ovo sredstvo u cev. Ostaviš par sati da radi (ili prenoći) a onda očistiš, osušiš i podmažeš. Ako ni ovo ne pomogne, onda ti je cev trajno oštećena.
Tri prsta 2Kolce

aca81

mikisa kaže:
Posto sam lovom tek poceo da se bavim a planiram i karabin da kupim pitao bi sledece!
Drugar mi prodaje (mislim njegov otac) zastavin karabin 7.9 i poprilicno municije. Mislim da je rec o vojnoj municiji . Pa me interesuje sta mi je pametno!

Pa to ti je odlicna kombinacija B) Grin odlican kalibar a imas municije i za DS i za srnecu divljac koja vec ide uz karabin Smeko
DOBAR POGLED

klaja
 Ne bi trebalo koristiti vojnu municiju u svrhu lova,za lov iskljucivo postoji namenska municija. Za taj karabin ima u ponudi veliki izbor proizvodjaca i gramaza .
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

DakiNS

aca81 kaže:

mikisa kaže:

Pa to ti je odlicna kombinacija B) Grin odlican kalibar a imas municije i za DS i za srnecu divljac koja vec ide uz karabin Smeko

Kolega slažem se sa tobom u vezi kalibra ali se ne slažem sa savetom za municiju. Vojna municija nije dozvoljena u lovu, ako je već dobija gratis neka je koristi za vežbe gađanja na strelištu i nigde više iako je ni za to ne bih koristio.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

aca81
 U pravu ste izvinjavam se B) ali ipak neka uzme municiju za streliste jer pravi duplo bolju grupu nego npr grom Smile
DOBAR POGLED

klaja
 Vojna municija za streliste je jedino tkz. snajperska sa ljubicastim obodom oko kapisle,zrno je balansirano i punjenje je novijeg datuma(pre 20-tak godina). 
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
Poluautomatski karabin KARABINI 562 30.01.2024. 18:07
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,951,676 posete www.srbijalov.com