Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomati ili dvocevke?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomati ili dvocevke?
Lala
 

pescarac kaže:

lala kaže:
Evo da budem iskren: u početku sam lovio sa ubačenim graničnikom. E, onda su počele prepelice, i vidim ja da sam jedini koji koristi graničnik. Digne se 7-8 prepelica, lovac do mene praši kao na frontu, obori 3-4. I kad treba da ih nadje, skoro uvek jednu ili dve ne pronadje. Posle sam i ja izbacio graničnik, ali moram da kažem da zaista retko kad pucam treći metak. Nema svrhe, zaista.
Evo, ne sećam se kad sam zadnji put, osim metka u cevi, stavio više od 2 metka u tubularni. Ništa se ne postigne trpanjem 5 metaka, samo u ruci nosiš veću težinu.

Lovac Stari kaže:
Zakon za ovaj problem postoji ali ga slabo ko sprovodi. Znam par lovista u kojima nema sanse loviti ovim oruzjem, tako je kucno pravilo i tacka..


Ne postoji način da bilo ko zabrani korišćenje lovačkih poluautomata u lovištu, zakon je jasan - to je lovačka puška, i nikakva kućna pravila ne mogu biti iznad zakona. Ali svaki lovnik, grupovodja ili lovac ima pravo da zahteva da se stavi graničnik, ili da, ako lovac sa poluautomatom to odbije, može da ga udalji iz lova.

Pazi, imao sam prilike da lovim sa jednocevkom cal.20... Kakav je to merak! Puškica lagana, a precizna do bola. Tom kalibru kao da ni ne treba drugi metak B)


Ne bih se složio s tobom.
Zakon je zakon i on mora da se poštuje
Lokalna pravila su lokalna pravila i ona ako nisu u suprotnosti sa Zakonom moraju da se poštuju, bez obzira da li su ona stroža od zakona.
Može da se zabrani korišćenje poluautomata i kao gostu da ti se ne dozvoli lov, jer je njihovim pravilnikom tako predvidjeno. U tom slučaju je onaj ko te pozvao u goste obavezan to da ti kaže.
Ako loviš kao lovac turista, onda je to druga priča, ukoliko zabrana važi i tada, onda je organizator lova, ili agencija preko koje loviš dužna da ti to kaže.
Ne znam da li si nekad učestvovao u takmičenjima "Sv. hubert", koji je često u organizaciji LSS i LSV kao i kinološkog saveza. Njihovim pravilnikom lovi se puškama dvocevkama, znači ne ni poluautomat, ne ni jednocevka.
Na svakom takmičenju su takmičari koji su se pojavljivali sa ovim oružjem bili diskvalifikovani, bez obzira na ugled, bez obzira na kvalitet psa.

Pescarac, nisi u pravu: svaki Pravilnik LD mora biti u skladu sa Zakonom, ni blaži, ni strožiji, nego u skladu. Ako Zakon kaže da je poluautomat lovačka puška (a u oružnom listu to i piše) na teritoriji Republike Srbije, a kaže, onda ni jedan lokalni Pravilnik ne može negirati tu činjenicu, niti Pravilnikom ograničavati vrstu oružja koja je Zakonom dozvoljena za lov. To je pravni nonsens: Pravilnik da ograniči Zakon! To je pravna budalaština.
Takmičenje je nešto drugo: svako takmičenje se održava po pravilima tog takmičenja, a ne po Zakonu, Zakon o lovstvu ili Zakon o oružju i municiji se ne bavi pravilima bilo kog takmičenja. Tako da, ako nisi ispunio pravila takmičenja, možeš biti diskvalifikovan, bilo da se radi o 'Sv. Hubertu', ili o trci na 100 m, ili o pljuckanju u dalj, svejedno.
Kao što sam rekao u otvaranju teme, oko poluautomata se već duže vreme vodi polemika, pa evo i ovde, sa različitim mišljenjima. I dobro je da se čuje svako mišljenje, jer će samo tako jednom biti stavljena tačka na ovu temu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
pescarac
 Lalo
Nisam pravnik, možda jesi u pravu, možda i nisi. Ako jesi, onda ima dosta nelogičnosti u praksi npr. po zakonu mogu u lov ići lovci sa položenim lovačkim ispitom koji imaju lovnu kartu. Ja imam lovnu kartu, dobio sam je u Kovinu, i hoću ići u lov u npr. Negotin. Po zakonu mogu, ali .... i još jedna stvar još gora je da po lokalnim pravilnicima nemam prava da lovim u drugoj sekciji u okviru istog društva, iako imam lovnu kartu za to društvo tj. udruženje. Znači ako lovim nisam prekršio zakon, ne mogu odgovarati krivično ili prekršajno, ali sam prekršio lokalna pravila i odgovaram disciplinski, ili
da se bacimo malo u politiku po dosadašnjem zakonu o udruženjima svaki gradjanin ima pravo da postane član bilo kog udruženja gradjana, e sad mi reci kako mogu oni iz npr. demokratske stranke (sve stranke se registruju kao udruženja gradjana) da ne prime za svoga člana bilo koga ko je bio na rukovodećim položajima recimo u SPS-u ili SRS-u, ili obrnuto, ili nekog ko je recimo 20 godina robijao. ili još jedan primer iz zakona o bezbednosti saobraćaja, ograničenje brzine u naseljenim mestima je mislim 60 km po zakonu. Kako može kroz celu Grocku da bude 40, ako zakon kaže 60.
Primera bezbroj, ne znam ko je u pravu.
I na kraju i u par naših državnih lovišta zabranjeno je loviti divlju svinju puškom sačmaricom sa čeke, iako zakon kaže da se može loviti sa sačmaricom i u njemu se ne spominju ni čeke ni ništa (čeke su u tim lovištima na visini od oko 1 m).
 
Lala
 Pescarac, politiku ne bih komentarisao. Rad partija je regulisan Zakonom o političkim partijama.

Tačno je da u lov mogu ići lovci sa položenim lovačkim ispitom i važećom lovnom kartom. LD samo takvom lovcu može izdati dozvolu za lov za odredjeni datum za lovište kojim to LD upravlja.
Što se tiče sekcija u jednom LU: dozvola za lov, bez koje ne smeš u biti u lovu, glasi za odredjeni teren u okviru lovišta jednog LU, za odredjeni dan. Znači, tvoje LD koje je član LU, može da ti izda dozvolu za lov samo za onaj terena LU koji je dodeljen tvom LD na upravljanje. Tako da je to prilično jasno.

Ali, kolega, jako smo skrenuli sa teme ovog foruma - poluautomati ili dvocevke...
Hajde da se ipak vratimo na temu ovog foruma.
Tema o zakonskoj regulativi koja nas lovce dotiče (Zakon o oružju i municiji, Zakon o lovstvu, Zakon o udruženjima gradjana itd.) jeste interesantna, pa ti predlažem da otvoriš novu temu - forum, o ovim pitanjima.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Hteo bih da razjasnim još jednu stvar, vezanu za terminologiju:

Vidim da se i na ovom forumu pojam 'hamerles' poistovećuje sa puškom položarom, dok je bokerica samo bokerica. Radi se o brkanju pojmova, pa evo objašnjenja:
Izraz hamerles je engleskog porekla (eng. hammerless), i doslovnom prevodu znači 'bez udarača': odnosi se na sve puške, bez obzira na položaj cevi, kod kojih je udarač sakriven u glavi puške.
Tako postoje samo puške 'orozare' (negde ih zovu još i 'petlare' )kod kojih su udarači vidljivi spolja, i puške hamerles kod kojih su udarači unutar glave puške, i spolja se ne vide.

Po položaju cevi dvocevke mogu biti položare ili bokerice. Znači, položara može biti ili orozara ili hamerles, dok su po pravilu sve bokerice hamerles.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Stevan
 Lalo,odlično objašnjenje za razliku između bokerica i položara,a isto tako i između orozara i hamerles pušaka...B)Dovoljno je i malo poznavanje engleskog jezika kako bi se tvoje objašnjenje razumelo!Šteta je što kod naših lovaca postoje mnoge nedoumice oko nekih podataka koje su toliko opšteprisutne da ih mnogi uzimaju za ispravne podatke...Edukacija lovaca bi se trebala podići na mnogo viši nivo...Pozzz
 
Lala
 Stevane, hvala; nije ovo prvi put da sam ovo morao da objašnjavam, pola lovaca ne zna razliku izmedju izraza položara i hamerles.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Da li je neko imao iskustva sa onim turskim poluautomatom u cal.16? Kakav je kvalitet mehanizma? Znam da je cena bila povoljna, pa me zanima da li je kvalitet zadovoljavajući.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cvele
 Jel je tacno to da od sledece godine sa punih 18god. nemas pravo na lovacku pusku, nego tek po zavrsetku vojnog roka ?!:o 
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Kile_
 

Cvele kaže:
Jel je tacno to da od sledece godine sa punih 18god. nemas pravo na lovacku pusku, nego tek po zavrsetku vojnog roka ?!:o


NIJE TACNO,to je cista glupost.
po starom zakonu nisi smeo karabin da imas ako nisi zavrsio vojni rok.
u sadasnjem zakonu to ne stoji,kako ni u novom.
a trece voni rok nece biti obavezan,odnosno bice placena vojska za dobrovoljce, i specijalce jedinice.

a pod 4,sto bi trebalo da ide na prvo mesto,ni po sadasnjem zakonu sa 18 god ne mozes da imas lovacku pusku sacmaricu,nego tek kad polozis lovacki ispit i budes punopravni clan drustva,tek onda polazes obuku i trazis dozvolu za nabavku.
Samo 300 i 4x4
 
Cvele
 Ma ja sam to sve znao, da treba da budes clan, i imas polozen lov. ispit, ali sam cuo od druga da po novom zakonu tek po odsluzenju vojnog roka mozes da trazis dozvolu za kupovinu... pa sam se malo zbunio, nadam se da je tako kile ;) Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Boban
 Drustvo kod mene u mom drustvu stvari stoje ovako,kad polozis ispit u streljanu i izvadis u sudu one dve takse
odes lepo u sup i predas list da si polozio u streljani i one takse iz suda i uplatnice,popunis zahtev za oruzije i to je to.
Kada dobijes odobrenje za nabavku oruzija odes u LU i podneses zahtev za prijem u drustvo,tek nakon toga oni organizuju lovacki ispit i to je to.
 
Lala
 Da pokušam malo da razjasnim:
Posedovanje oružja je jedna stvar, a lov tim oružjem je druga stvar.
Dozvolu za nabavku oružja može dobiti punoletan gradjanin Srbije, ukoliko nije kažnjavan krivično, ukoliko položi ispit za rukovanje oružjem za koje traži dozvolu za nabavku, i ukoliko nadležni organ MUP oceni da se dozvola može izdati (diskreciono pravo organa je da može da uskrati dozvolu za nabavku bez da daje obrazloženje). Dakle, lovačko oružje može da nabavi i lice sa 18 godina života, ukoliko prodje odgovarajuću obuku i položi ispit iz: poznavanja Zakona o oružju i municiji, osnova balistike, i praktičnog dela.
Ali, takvo lice ne može da lovi, dok ne postane lovac.

Lov lovačkim oružjem može vršiti lice koje je položilo lovački ispit nakon godine dana staža lovca-pripravnika, i koje ima oružje, oružni list, važeću lovnu kartu i dozvolu za lov u lovištu kojim upravlja LU.


Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Stevan
 A da li bi mogao čovek da nabavi lovačku pušku po sadašnjem zakonu i da nije član LD,a da ipak ide samo u komercijalni lov?
 
Lala
 Stevane, lovačku pušku može da nabavi svako ko položi obuku i ispit za rukovanje oružjem.
Odlazak u komercijalni lov je drugo pitanje: zvanično, niko ko nema lovnu kartu ne sme da lovi, ali u praksi, koliko ja znam, niko nikada nije tražio lovnu kartu od gostiju u komercijalnom lovu.
Sličan primer: da li čovek bez vozačke dozvole može
da kupi kola? Može naravno, ali ne sme da vozi..Nije baš jako dobra analogija (ipak se ovde radi o oružju), ali princip je sličan.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
duk@
 U novinama "lovac"je izasla Bushnell Trophy optika 1.5-6x44 pa me interesuje vase misljenje o njoj.Cena joj je nesto ispod 25 000.
 
Kile_
 ljudi opet ste skrenuli sa teme,a i svima su vam komentari delimicno tacni!
Samo 300 i 4x4
 
Lala
 

kile_vs kaže:
ljudi opet ste skrenuli sa teme,a i svima su vam komentari delimicno tacni!


U pravu si!
Da se vratimo na temu: poluautomati ili dvocevke...
Pre par nedelja sam imao prilike da lovim sa 'FRANCHI' poluautomatom, koji ima inercioni mehanizam. Puškica lepa kao lutka, lagana (težina 2,8 kg), ali...
Kako udara u rame, sunce ti kalajisano! Sa istom municijom udar je barem 30% jači u odnosu na gasni poluautomat, tako da je moje mišljenje da je drugi metak čista lutrija, pošto se izgubi linija nišanjenja. Ali, inercioni poluautomati imaju tu prednost u odnosu na gasne, da se može gadjati na veće daljine, pošto se sva sila barutnih gasova iskoristi za ubrzavanje sačme, dok gasni imaju gubitak u sili barutnih gasova, jer deo koriste za rad mehanizma. Mišljenja sam da su inercioni poluautomati i nešto precizniji sa prvim metkom.
Ista priča je bila kad sam dobio da lovim sa 'WINCHESTER' pumparicom. Ljudi, kako tek to udara!!! Odskače puška kao jarac iz ramena.
Najbolji poluautomat kojim sam lovio je 'REMINGTON'; e to je puška koja vredi svake pare date za nju. Kvalitetna izrada, lagana, pouzdana, precizna, a lepa baš baš... Cena možda i nije previsoka za taj kvalitet: 1300 evra...

Ako je mana inercionih nešto jači trzaj, sa druge strane, inercioni poluautomati su manje osetljivi na gramažu municije, rade bez problema na svaku municiju, dok gasni poluautomati umeju da prave problem na slabijoj municiji. Neki proizvodjači gasnih su pokušali da problem slabe gramaže municije reše pomoću regulatora na gasnom cilindru (ruski BAJKAL npr.). Lično mislim da je malo komplikovano to podešavanje, naročito tokom lova, ali to je samo moje mišljenje.
Bilo je problema oko toga, kad lovac puca npr. 24 gr municiju, pa posle ide u lov na krupniju divljač, i stavi 34 gr, ili ne daj bože neku još jaču municiju.

Dvocevke su u tom pogledu predstavljaju 'nešto izmedju', po jačini trzaja. Po preciznosti i po daljini gadjanja, isto tako. I nema problema sa gramažom, puca svaku patronu Smile
Dvocevke po meni imaju jedan problem u održavanu: da je komplikovano otvaranje glave puške i pristup mehanizmu za okidanje i opaljivanje.
Ja, dakle, dajem glas ipak za poluautomate - inercione, iako sad lovim gasnim.

Eee da sam znao ovo što sad znam, kad sam kupovao pušku.... Grin
E sad, ja lovim španskim poluautomatom 'LANBER', ali gasnim (mehanizam radi na principu pozajmice barutnih gasova, koji pokreće klip povezan sa zatvaračem), i koji je dosta miran posle pucnja.
Lala priložio:
2531.jpg

Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Stevan
 Da li je istina da su klasične lovačke puške (položara i bokerica) bolje za početnike nego petometke?
 
Lala
 Stevane, nemam odgovor na tvoje pitanje!
Početnici uglavnom lako naviknu na bilo koju pušku kojom počnu da love, ta puška im najbolje leži. Meni je sad dosta teško da predjem na neku drugu pušku, pošto sam na moju navikao. Znaš kako kažu, navika je jedna muka, a odvika dve muke Smile
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Stevan
 Ja sam svoju prvu pušku kupio ove godine na sajmu,uzeo sam IŽ-ovu bokericu (12) i svi su me pre kupovine savetovali da uzmem klasičnu lovačku pušku...Mada dvoumio sam se između te puške i IŽ-ove petometke!Svima je objašnjenje bilo da neću postati dobar strelac ako mi prva puška bude poluautomatska zbog podsvesnog oslanjanja na 3.,4. i 5. metak...SmileKo zna koliko priča pije vodu...SmileAli nisam se pokajao sa ovom,extra je...B)
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,106 posete www.srbijalov.com