Dozvola za pušku
|
asivica |
Objavljen 20.05.2010. 22:00
|

Stari član

Upisa: 287
Pristupio: 22.04.2010. 23:22
|
U Nisu ti je polaganje sa sacmaricu 1200din zahtev za nabavku oruzja uplata u Sup-u 1840din,zahtev izdavanje oruzanog lista 1840din i oruzani list 200din,za karabin 2000din polaganje ,zah.za nabavku 3840din,zah.za izdavanje oruzanog lista 3840din i oruzani list 200din{to su cene bile prosle godine nadam se da nisu menjane}.Sve u svemu za lovacku mora se izdvojiti 50ak eur. a za karbin 100nak eur.samo za dozvolu ,plus za povecu pljeskavicu ako nisi dobar snekim komsijom da nebi isli kod njega.Pa i nije malo za danasnje vrame,ali svaki merak se placa.Pored svega toga da ne zaboravim ide jos i 300din za uverenje iz suda da nisi krivicno gonjen zadnjih 3god.POZDRAV.  |
|
|
|
dexy_cg88 |
Objavljen 21.05.2010. 14:48
|

Mlađi član

Upisa: 27
Pristupio: 05.08.2009. 13:00
|
Lala kaže:
Lorencio, moraš polagati ispit iz poznavanja rukovanja oružjem, ima spisak ovlašćenih organizacija koje vrše obuku. Takodje polažeš i poznavanje osnova balistike, zatim ispit iz zakona o oružju i municiji, i praktični deo (gadjanje na strelištu). Kad dobiješ potvrdu da si položio, od Suda tražiš potvrdu da nisi osudjivan i kažnjavan za remećenje javnog reda i mira ili za teže prekršaje/krivična dela. Posle u SUP tražiš dozvolu za nabavku oružja, pa tek onda kupuješ oružje.
LD prima lovce pripravnike na godišnjoj skupštini, gde stari članovi glasaju za prijem. Kad budeš primljen u LD, onda treba da polažeš lovački ispit.
Za polaganje lovačkog ispita moraš biti godinu dana lovac pripravnik, učestvovati u lovovima (bez oružja), vodiš pripravnički dnevnik, a od tvog LD dobijaš priručnik za polaganje lovačkog ispita. Polaganje lovačkog ispita se organizuje par puta godišnje (informaciju kada i gde je polaganje će ti dati sekretar LD).
Za polaganje lovačkog ispita treba da naučiš zakone iz oblasti lovstva, nešto oko divljači (vrste, kalendar lova, kada se koja vrsta pari/razmnožava, bolesti), zatim učiš o lovnoj kinologiji (nauka o lovačkim psima), zatim organizacija i gazdovanje lovištem, zatim balistika, zatim uzgoj divljači, pa naročito važno: lovna kultura, i deo oko prve pomoći u lovu.
Eto to ti je put da postaneš lovac. Da ne zaboravim JAKO VAŽNU stvar: pravi lovac postaješ tek kad odstreliš prvu divljač i kad prodješ lovačko krštenje (pitaj tvoje u LD šta je to) 
cekajte,jer ja nisam dobro razumeo ili moras da ides godinu dana u lov bez puske da bi tek posle godinu dana mogao da nosis pusku? ja razumem da ja kao pocetnik neznam nista o lovu,ali cim sam dobio pusku onda mislim da znam da je koristim,i da necu nikog da ubijem,jos pritom i pre ove puske koju sada hocu da kupim imao sam kontakt sa oruzijem i pucao sam iz svega i svacega,i imam 3 pistolja... mislio sam samo da u tom slucaju neces smeti da ides bez pratnje starijuh lovaca,da ces morati njih da slusas i to je to,a ne da ces morati da ides godinu dana i samo da gledas...eee da sam znao ranije za to,a ne sad kupicu pusku i ona ce jos god.dana da mi stoi kuci...ma icicu ja ovih dana u L.D da pitam kako to ide kod njih...malo mi je sve to nelogicno.... razumem ja da su to propisi ali ipak....   |
|
|
|
Lala |
Objavljen 21.05.2010. 15:21
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Dobro si razumeo: bez položenog lovačkog ispita ne možeš da loviš! Da bi mogao da loviš, treba da imaš lovnu kartu; a lovnu kartu dobijaš tek kad položiš lovački ispit. A uslov za polaganje lovačkog ispita je da odradiš staž lovca-pripravnika u trajanju od godinu dana. Ako nosiš pušku u lovištu, a nemaš lovnu kartu, pa naidje kontrola, ode puška, a tebi sleduje prijava. Kazne su vrlo velike! Po starom zakonu, moglo se ići u komercijalni lov, niko nije suviše pravio pitanje oko lovne karte, ali po novom zakonu, pooštreno je drastično.
O logici propisa bolje da ne počinjemo. Ima brdo jedno nelogičnih stvari, ali, jbg...
Ovo što sam napisao prethodno, a što si si citirao, je jedini put, svi smo to prošli. A pušku možeš da kupiš jedino kad prodješ kurs o rukovanju oružjem za odredjeno oružje. Pištolje koje imaš od ranije, si nabavio po nekom od starih zakona o oružju, gde obuka nije bila obavezna.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
dexy_cg88 |
Objavljen 21.05.2010. 22:00
|

Mlađi član

|
Lala kaže:
Dobro si razumeo: bez položenog lovačkog ispita ne možeš da loviš! Da bi mogao da loviš, treba da imaš lovnu kartu; a lovnu kartu dobijaš tek kad položiš lovački ispit. A uslov za polaganje lovačkog ispita je da odradiš staž lovca-pripravnika u trajanju od godinu dana. Ako nosiš pušku u lovištu, a nemaš lovnu kartu, pa naidje kontrola, ode puška, a tebi sleduje prijava. Kazne su vrlo velike! Po starom zakonu, moglo se ići u komercijalni lov, niko nije suviše pravio pitanje oko lovne karte, ali po novom zakonu, pooštreno je drastično.
O logici propisa bolje da ne počinjemo. Ima brdo jedno nelogičnih stvari, ali, jbg...
Ovo što sam napisao prethodno, a što si si citirao, je jedini put, svi smo to prošli. A pušku možeš da kupiš jedino kad prodješ kurs o rukovanju oružjem za odredjeno oružje. Pištolje koje imaš od ranije, si nabavio po nekom od starih zakona o oružju, gde obuka nije bila obavezna.
hmmmm bas je bezveze 
jbga ja sam mislio drukcije.. A sto se tice pistolja i ja sam za njih imao obuku.Nisam bio uopste postedjen toga,bilo je ono kao prakticno gadjanje,predavanje o balistici,cuvanju i nosenju oruzija...a isto tako ja hocu da polozim i za karabin naravno,samo sto sam mislio da cu moci ranije da nosim pusku u lov,nekako mi je bezveze da idem godinu dana bez puske..da sam to znao odavno bi se uclanio u L.D. ali ja sam cekao da prvo kupim pusku pa da se tek onda uclanim...Znaci ne postoi nikakva mogucnost da se to ubrza malo? ali eee pa meni onda puska ne treba u narednih god dana ? ee a ja jurim i trazim da kupim pusku kao kreten...cudi me samo sto mi drug nista nije rekao jer isao sam par puta sa njim i ostalim lovcima cisto onako,i niko mi nista nije spomenuo.Da li to vazi za sva lovacka drustva? dobro sad sta je tu je...sto se mora nije tesko...ako treba tako onda pare nazad u stek,i puska tek za godinu dana.Sta ce mi da mi sedi kuci bezveze,a i za godinu dana cu da imam vise kinte pa mozda kupim i neku bolju od ove brno u svakom slucaju hvala svima.... |
|
|
|
Lala |
Objavljen 21.05.2010. 22:20
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Tako je kako je, ista pravila važe u celoj Srbiji.
LSS organizuje polaganje lovačkih ispita, a prijavu kandidata vrši tvoje LU, nakon što ti lovnik overi 'dnevnik lovca pripravnika'. I naravno, kad uplatiš naknadu za polaganje (lova, lova...).
Najbolje da se prvo učlaniš, pa da ti sekretar tvog LU objasni detalje. Mada, ovo što smo napisali je uglavno to.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
dexy_cg88 |
Objavljen 22.05.2010. 11:45
|

Mlađi član

|
Lala kaže:
Tako je kako je, ista pravila važe u celoj Srbiji.
LSS organizuje polaganje lovačkih ispita, a prijavu kandidata vrši tvoje LU, nakon što ti lovnik overi 'dnevnik lovca pripravnika'. I naravno, kad uplatiš naknadu za polaganje  (lova, lova...).
Najbolje da se prvo učlaniš, pa da ti sekretar tvog LU objasni detalje. Mada, ovo što smo napisali je uglavno to.
ee glupa pravila  samo bre misle na to kako ce sto vise para da ti izvuku iz dzepa tU.atU nista onda sta je tu je.hvala u svakom slucaju ja cu ovih dana da se uclanim pa cu videti sta i kako... pozz za sve buduce kolege (kolege za god dana  ) |
|
|
|
bojan nimberg |
Objavljen 01.06.2010. 19:57
|

Pripravnik

Upisa: 1
Pristupio: 19.05.2010. 20:36
|
ko nije sluzio vojsku ja bi njemu udario 2 godine kao pripravnik i tek onda olaganje za oruije u nemacku je pripravnik 5 godin,inace kod nas se vevina ide u lovnu poteru ili hajku i lako moze doci do nesreca narocito kada neko nije upucen zato smatram da je zakon jos labav treba to utegnuti jos malo.
Pre pisanja komentara, treba da se upišeš na temi 'Predstavite se'
Srbijalov Admin Tim |
|
|
|
Predator |
Objavljen 29.07.2010. 17:21
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
U streljačkoj družini "Novi Sad 1790", u Novom Sadu, cijena obuke, literatura i polaganje ispita za rukovanje lovačkom puškom sačmaricom trenutno iznosi 3 500 dinara. Ispit se sastoji od 5 dijelova i polaže se pred predsjednikom i dva člana komisije. Dijelovi:
1. Pravni aspekt držanja, nošenja i upotrebe vatrenog oružja (polaže se kod predstavnika nadležnog organa, tj. MUP-a, a obuka traje 2 školska časa)
2. Bezbjedno rukovanje oružjem (teorijski i praktični dio, obuka za svaki dio traje 1 školski čas).
3. Osnove balistike i tehnika gađanja vatrenim oružjem (teorijski i praktični dio, gdje teorijski dio traje 1, a praktični dio 2 školska časa)
Kad se sve sabere, potrebno vam je oko 2 dana za obuku i jedan za ispitivanje. Od početka obuke do ispita imate oko 15 dana da savladate gradivo iz priručnika koji dobijete prvog dana obuke.
Pomenuto udruženje vrši obuku i za oružje za ličnu bezbjednost (pištolji i revolveri), malokalibarsko i vazdušno oružje. Bliže informacije možete dobiti na broj telefona: 021/522 954
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.07.2010. 19:50
|

Lovčina

Upisa: 3216
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
2700din lovacka puska+lovacki karabin, ja polozio u gradu pored-Knjazevcu
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 19.08.2010. 16:29
|

Veteran

|
Cvele kaže:
2700din lovacka puska+lovacki karabin, ja polozio  u gradu pored-Knjazevcu 
A koliko te koštao put do grada pored i nazad?  |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 19.08.2010. 16:34
|

Lovčina

Upisa: 3216
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
1000din
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 19.08.2010. 16:42
|

Veteran

|
 |
|
|
|
Boban |
Objavljen 19.08.2010. 19:29
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Pa gledajuci vrednost oruzija polaganje i nije skupo,
jeste da se dinar po dinar i taksa po taksa za uplatu nakupi pa
ispadne prilicno ali ipak se isplati puska se ne kupuje svaki dan. |
|
|
|
Nino_CZ |
Objavljen 30.11.2010. 22:27
|

Mlađi član

Upisa: 19
Pristupio: 22.03.2010. 03:27
|
Evo ja napokon pre mesec dana dobio dozvolu za nabavku lovacke puske...!
Ali posto je dokument cekao na potpis nacelnika supa( kog Nis nije imao) do isteka za nabavku(6 meseci) ostalo mi je jos mecec dana... inace pradao sam zahtev jos krajem aprila...
Ako je nekom za utehu nisam sluzio vojni rok, ni redovno, ni civilno...
Imao sam lakse prekrsajne prijave, ali nista u poslednje 3 godine... Sto se dozvole za nabavku tice, najvise na to utice policajac koji vam dolazi kuci... |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 30.11.2010. 22:48
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
sa jakom vezom sve se može!!
za Nikolu Radosavljevića nije bilo važno da li je služio vojni rok, da li je imao strahove, da li ... , da li ... a pušku je dobio i ...
|
|
|
|
Nino_CZ |
Objavljen 01.12.2010. 01:06
|

Mlađi član

Upisa: 19
Pristupio: 22.03.2010. 03:27
|
hm, samo se nadam da nisi aludirao na mene 
Kad kazem prekrsaji, mislim na glasnu muziku za svoj rodjendan, pojas, sitno prekoracenje brzine...
Za poslednje tri godine, bas ni jedna plava koverta...;)
A taj crni Radosavljevic, je davno trebao da se leci, lisi slobode , a kamo li oruzija! |
|
|
|
RILE |
Objavljen 09.12.2010. 12:51
|

Mlađi član

Upisa: 33
Pristupio: 08.12.2010. 00:08
|
ja sam na pocetku lovne sezone predao da nabavku,dokument sam dobio posle 3 nedelje.... za sacmaricu upucavanje kod nas kosta 3500,a za karabin 4500....na sve to ide jos 2*2000 za nabavku i regidtraciju..odnosno za karabin 2* po 4000din
samo low 
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 25.12.2010. 23:21
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Do sada nisam pravio nikakve gluposti,valjda ce mi dati dozvolu,ali imam ja jos da guram.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 12.02.2011. 12:08
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Ma Hunter nemoj da se sekiras,dace ti sigurno jer ako nista drugo barem im trebaju one pare sto placamo prilikom predavanja dokumenata i sto placas taksu kad podizes oruzani list,ako su meni dali sto sam imao poodebele prekrsaje sto prekrsajne pa i jedna blaga krivicna,dace i tebi posto si takoreci cist... |
|
|
|
marcony |
Objavljen 12.02.2011. 15:19
|

Član

Upisa: 171
Pristupio: 08.11.2010. 13:33
|
kolege kod mene ima "frajer" izbo čoveka 16 puta nožem i dobio dozvolu za oružije (karabin,sačma),i još je i član upravnog odbora LD strašno strašno strašno |
|
|