Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 270 Win.


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
270 Win.
nenadx
 Tako je Nikola,razumeju se skandinavci ko baba u kriv....A padaju i svinje bez problema,provereno.
Dobar pogodak
 
SUMO
 Kolega,
kad rostilj odmake, voleo bi da vidim koja je to ogromna razlika izmedju 270 i 7x64....da te potsetim, pa obicni kegelspic 8 gr ima pocetnu brzinu od 970 m/2Veselo 2
 
270
  RWS KS 8.0 grama u 7x64 Ima brzinu i ekstra trajektoriju super elaboracija za one koji vole da čitaju tablice u kojima na žalost ništa ne piše o preciznosti ovog zrna! A da bi ono u ovom kalibru bilo zadovoljavajuće precizno, pogotovo na većim daljinama fali mu jedno 6-7mm dužine!
Glavna razlika između 7x64 i 270W nije tolika u prečniku zrna, njegovim dužinama i težinama kao ni u volumenu čaure (tu su razlike zanemarljive) koliko u unutrašnjoj balistici odnosno standardima koji određuju unutrašnji profil cevi!
Što se samog metka tiče tu je mrtva trka ali zbog razlike u Nemačkim i Američkim standardima u izradi cevi 270W je precizan sa svim gramažama (čitaj dužinama) zrna dok 7x64 ima zadovoljavajuću preciznost samo sa dužim zrnima koja su teža i manjih početnih brzina pa samim tim i sa većim padom!
 
vlada lovac
 Kraći prelazni konus iveli 4
 
270
 Nije samo u konusu razlika mada je ona naj upečatljivija kod ova dva kalibra, odnosno kod 7x64 konus je skoro 6x duži, ali tu je još i razlika između polja i žljeba koja je kod 7x64 0.13mm a kod 270W 0.09mm pa i korak uvijanja žljeba (mada je on ovde naj manje bitan ali nije zanemarljiv)!
Sve ovo doprinosi tome da 7x64 odlično nosi zrna teža od 10 ili 10,5gr (u zavisnosti od konstrukcije i materijala izrade neka zrna i od 9,7gr u ovom kalibru imaju zadovoljavajuću dužinu)!
Nemam ništa protiv 7x64 ali moji lični afinitati su takvi da kad već moram da pucam teža zrna prilagođena krupnijoj divljači koristiću onda i veći kalibar od 7mm!
Pozdrav!
 
Podunavac
 Ja lično nisam ljubitelj kalibra 7x64, ali još od nikoga nisam čuo da je neprecizan sa bilo kojom gramažom zrna. Duža i teža zrna imaju veći pad, ali isto tako imaju manji gubitak energije na većim daljinama.
Tri prsta 2Kolce
 
canis aureus
 Jes vala 270 to je tako kako kažešYes
Germany traže duže a samim tim i teže "projektile" dok Jameri mogu da se zadovolje i sa kraćimConfused tako da su švabe sigurno preciznije sa težim tj dužim zrnima
 
tomo vrbas
 Pa zar 270nije pandam na dobri stari 7x64? Ja imam 7x64 i koristim PPU 9gr nisam nesto primetio da mu je preciznost losa sa lakim zrnima a najbolje mi se pokazao sa IGMANOM 9,7gr na daljinama do 300m!Confused a ima tu i onog"svako hvali konja kojeg jase,a tudjega kudi"!
 
canis aureus
 7x64 nikada nisam kudio pa čak šta više ...(pročitaj i neke postove od ranije)... i ja sam "ljubitelj" kalibra 7x64 iako ga nemam niti sam ga imao
Možda je tvoj M70 drugačiji od svih drugih jer svi drugi su precizniji sa težim zrnima u tom kalibru! Mada, "na daljinama do 300m" može da bude daljina i 50m i 100m gde se te razlike u preciznosti i ne vide mnogo!, a i pitanje je šta smatraš za preciznostConfused
Voleo bih da na strelištu uporedimo .270Win 8,4g i 7x64 9,7g ili neki lakši pa bi mogao da vidiš da li je tačno ono što je kolega 270 napisao.
"Nemački" 8x57JS takođe je precizniji sa težim(dužim) zrnima nego sa lakšim(kraćim) i nikada nisu mogle da se gađaju iste grupe na bilo kojoj daljini sa zrnima od 8g i od 12,7g i težim ... ja probao i uvideo da je tako!
 
vlada lovac
 

270 kaže:
... tu je još i razlika između polja i žljeba koja je kod 7x64 0.13mm a kod 270W 0.09mm...

Ako sam dobro razumeo, kod 270w se zrno prilikom prolaska kroz cev manje ukopava, dali je to razlog zbog koga 270w manje trza, iako se puca sa približno istim težinama
 
SUMO
 Ja se uvek prosto odusevim citajuci precizne podatke o kracima uvijanja i slicno. Sta to znaci prosecnom lovcu licno? Srndacu, vepru?
Kako je to rws ,,neprecizan``....?!
Imao sam fantasticne pogotke sa rws a jedan od najdaljih sa normom od 11,3 gr.
Sta tu nije precizno? Da li vam trebaju grupe od 0,04 mm spakovane u jedan euro cent?
Ja nisanim, obicno cesto pogodim, ono padne....
 
canis aureus
 ma svaka tebi čast kad obično često pogađašBravo 2
zrno od 11,3g može da spada u teža u kalibru 7x64Confused
možda su "precizna" lakša zrna ali su teža sigurno preciznija
 
270
 Da se razumemo, ja sam imao oba kalibra 7x64 od 2000-2003god. a 270W od 2005 pa do danas, prvo zastavu M70 pa onda Steyr SBS 96!
Probao sam te kalibre sa različitim zrnima raznih proizvođača na strelištu (manje u lovu jer teško mogu da stignu na red od 8x57IS)
Sa zrnima od 11,2gr PPU u 7x64 imao sam izvanrednu preciznost ali ovaj metak po trajektoriji nije ništa bio bolji od PPU 12,7gr u 8x57 a trzaj i preciznost im je bila gotovo ista. Samim tim zašto bih onda zamenio 8x57IS sa njim kad mi je 8mm imao mnogo bolji efekat na divljač!
Sa zrnima od 9gr koja imaju dobru trajektoriju i stvarno blaži trzaj u 7x64 imao sam (bar za mene) zadovoljavajuće grupe pogodaka do nekih max. 150m ali preko toga nedovoljno za odstrel sitnijih predatora pa ni tu nije imao nikakvu prednost od 8x57IS koji je nešto i preko ove daljine odlično završavao posao!
Iz navedenih razloga sam zadržao 8x57IS a kao drugi kalibar nabavio 270W koji sa lakim zrnima od 8,4 gr ima zadovoljavajuću trajektoriju i izvanrednu ugodnost pri gađanju zbog veoma malog trzaja i izvanrednu preciznost a sposoban je i za mnogo više od onog za šta ga ja koristim!
Eto od mene naj jednostavnijeg objašnjenja bez mnogo ulaženja u balistiku odnosno fiziku čija je ona grana!
Kolega SUMO mi se nismo upoznali ali ste vi prisustvovali jednom odstrelu srndaća baš mojim karabinom 8x57IS prošle godine municijom PPU SP 12,7 gr! Žao mi je samo što niste taj karabin isprobali i na strelištu pa da mi onda kažete šta to 7x64 može što ne može i on? Mislim da bi posle toga zaboravili na 7x64!
Pozdrav!Bye
 
SUMO
 Odosmo u krajnost Smile. O 8x57 ne treba trositi reci. Citiracu jednog poznatog BG lovca mladje generacije ``to je toliko lep kalibar, da ga pljuju samo oni koji nista nisu odstrelili sa njime``
Ipak, taj vas karabin sa teskim zrnom nije me oduse vio - srndac, iako idealno pogodjen, otrcao je gotovo ne pokazavsi pogodak kroz zivicu, pa na pola drugog brda.
A znas kako kazu - prva ljubav zaborava nema, dodji sa drugom predsednikom na Kovilovo kad budu dolazili ili cu ja u vase krajeve, pa da divanimo o nekim lepsim stvarima.
 
270
 KALIBRI IKONE XX VEKA

Lorist ne pretenduje da populariše .270Win na našim prostorima kao jedinstveni metak i kao najbolje rešenje za svakog lovca koji preferira samo jedan univerzalni karabin / kalibar. Namera je da se u rubrici Kalibri Ikone 20 veka opiše i pokuša objasniti šta je .270Win dovelo na visoko mesto svetske rang liste popularnosti. U ovoj rubrici, u narednim brojevima, naći će se i ostali velikani sa svojim karakteristikama i ličnom kartom koja im je obezbedila status boga i fanfara.

Od davnina, za mačke vlada mišljenje da prema njima niko nije ravnodušan. Ili ih volite ili ih ne volite.Tako je i sa kalibrom . 270Win.Osporavan i hvaljen, cenjen i porican, voljen i analiziran. Tek, jedno je sigurno da svako ko ima i malo predznanja o kalibrima i karabinskoj municiji ima dužno poštovanje prema ovom kalibru. Ovaj metak je poslednjih 15 godina, po istraživanju američkog magazina Shoooting Times, po popularnosti rangiran na drugom mestu u svetu odmah iza famoznog .30-06.

Da je kalibar .270 Win slavan, cenjen, poznat i da je br. 2 na Planeti i to medju ogromnom konkurencijom, ne vredi trošiti reči. U SAD-u se po popularnosti nalazi na trećem mestu. Naravno, prvi je opet .30-06 dok se na drugom mestu nalazi .375H&H. Ne postoji ni jedan ozbiljan svetski proizvodjač karabina a da nema u svom asortimanu ovaj kalibar. Proizvodi ga i naša Zastava.Verujem, da su ovo prosto nepoznati podaci za našeg prosečnog lovca koji je više / manje naslonjen na evropsku municiju . Medjutim, statistika je statistika i puno toga govori.

No, podjimo redom.



ISTORIJA

Da nešto postane ikona mora imati patinu i poreklo. Kalibar .270Win dolazi iz nadaleko čuvene kuće Winchaster i to kao čisto lovački kalibar. On nikada, i još jednom, nikada, nije bio u vojnoj upotrebi. Metak dugačke akcije, respektabilne energije, prečnika zrna 7.036 mm (0.277 inch), jako dobrog balističkog svojstva i besprekorno precizne reputacije je bio i ostao namenjen lovcima. Više - manje ostale zvezde Winchester-a imaju vojnu ili policijsku karijeru (.243Win; 308 Win; 300 Win/MAG...) dok je .270 Win ostao čistunac. Zašto? E, to je pitanje za vojne analitičare širom sveta koji i dan danas vode polemike o tome.

Svaki početak je težak.

Pomenuti kalibar je rodjen 1923. godine, a u operativnu upotrebu je uveden 1925. godine sa Winchesterovim modelom karabina M54 u obrtnočepnoj izvedbi. Napravljen je sa ciljem da na distancama preko 200 metara može oboriti sve što se kreće na američkom kontinentu, izuzev grizlija i bizona, sa velikom preciznošću i malim padom zrna, a sa relativno malom gramažom od 130-150 grain-a (8.4 9.7 grama). Neki bi rekli preteča Varmint kalibra. Medjutim, on to nikada nije postao niti se razvijao u tom pravcu.

Sačinjen je, za danas, već viđenim postupkom, a tada potpuno novim pristupom. Za oca je uzeta čaura .30-03 springfield veoma slična čauri .30-06 springfield i uz genetsku modifikaciju - suženjem vrata i promenom konusa dobijena je čaura budućeg .270 kalibra. U nju je postavljeno zrno tad (a i sada) popularne porodice 7mm (.277 inch). I anglosaksonski ugled evropskog 7 x 64 Brenneke je bio spreman. Naravno, ovaj ugled je pravljen da bude bolji od evropskog koji je svetlost dana ugledao u predvečerje prvog svetskog rata. Isti, pa ni nalik, rekli bi neki.

Na žalost, 7x64 je neopravdano ostao popularan većinom u Evropi a .270 Win je prokrčio sebi put ka slavi na svim kontinentima.

Njegov trijumfalni pohod van granica američkog kontinenta počeo je tek posle drugog svetskog rata. Do tada je već bio zvezda u SAD-u i Africi ali je naklonost ostalog dela sveta sticao do kraja šezdesetih godina prošlog veka. Takodje, za slavu koju ima, ovaj kalibar može zahvaliti i čuvenom američkom piscu i dugogodišnjem uredniku magazina Outdoor Life Jack O Connor-u.

Veliki ljubitelj i promoter .270 Win je od 1939. godine do 1972. godine promovisao pomenuti kalibar praveći testove i analizirajući izuzetne performanse ove municije. I sam pasionirani lovac, nije se odvajao od .270Win loveći po Americi, Africi, Aziji. Naravno, njime nije odstrelio slona, nosoroga, nilskog konja i ostale super teškaše (mada je i grizli završio u njegovoj zbirci), ali sve ostalo je obarao sa pomenutim kalibrom. Jack OConnor je takodje bio i pasionirani strelac i test pucač tako da njegovi lovački trofeji nisu tek tako pali sa neba.

REPUTACIJA

Čime je zaslužio ovaj kalibar toliku popularnost?!

Reputacijom, svakako, ali i pre svega glavnim odlikama koje su mu donele ugled . U prvom redu: praktičnost, uptrebna vrednost, široka mogućnost, dobra balistika, elastičnost. Slavu je sticao u obrtnočepnoj konfiguraciji ali se sa poplavom svih ostalih sistema veoma dobro snašao. Ono što krasi ovaj kalibar je da iz poluautomata, dvokuglare, kombinacije, pumperice, čepa ili jednometke, ima uz male nijanse iste karakteristike. Vrlo je prilagodljiv svim sistemima u smislu očuvanja balističkih svojstava.

Lepeza gramaže zrna mu dozvoljava da udje u okršaj sa dosta krupnom divljači. U Evropi je apsolvirao svinju i jelena. U Kanadi je uradio i disertaciju na losu.

Za njega se proizvode zrna od 5.85 grama (90 grain); 6.5 grama (100 grain); 8.44 grama (130 grain); 9.7 grama (150 grain) i 10.7 grama (165 grain). Sve je jasno. Treba pogledati šta se sa ovom gramažom lovi u ostalim kalibrima i uporediti. Zna se da je .270 Win svoju slavu proneo sa zrnom od 8.4 grama.

Kod ovog kalibra je karakteristično da odredjena zrna prelaze 1000 met/sec i da donose na cilj jako veliku energiju. Sa povećanjem daljine odstrela ne pada rapidno energija kao kod nekih drugih kalibara. Sa njime se normalno odstreljuje krupna divljač i preko 300 metara koja po pravilu pada u vatri kod pogodka na vitalnom mestu. Svakako, kvalitetan karabin, dobra optika, ujednačena municija, meko okidanje, sigurno oko i trening su neophodni.

Treba pogledati pregled / tablicu uporednih vrednosti municije nekih od proizvodjača sa njihovim deklarisanim podacima. Uzete su u obzir municije sličnih karakteristika, brzina, kvaliteta i najbolje performanse u ponudi proizvodjača za dotične gramaže. Optika je kod svih bila upucana na 180 metara.Obratite pažnju na energije i pad zrna na 300 metara daljine. Sada je jasno šta taj veliki mališa u kalibru .270 Win sve može. I to sa lakšim zrnom.

CALIBAR MUNICIJA TIP GRAM ALJINA ENERGIJA PAD

. 270 Win winchester balistic-silvertip 8.4 gr. 300 met. 2205 J 17.9 cm

. 30/06 federal balistic 9,7gr. 300 met. 2280J 24,8cm

. 300W/M winchester telmantel 9,7gr. 300 met. 2505J 20,9cm

.270 Win nije poznat kao tarzan u grupisanju podataka sa fabričkim punjenjem. Ni najbolja laboracija svetskih proizvodjača ne daje slike pogodaka na 200 jardi (180 metara) uže od 4cm. Ali, ovaj kalibar to isto radi u raznim gramažama kod raznih proizvodjača u raznim cevima. Pouzdano se drži svoga rastura. I to je ta elastičnost i fleksibilnost koja krasi ovaj metak. Povratni trzaj je lakši od 8x57; 7x64; .30-06 i dovodi ga u red polumekih kalibara izuzetno ugodnih za pucanje.

Podaci su vezani za fabričke laboracije. Svi koji su imali prilike i mogućnosti da ručno laborišu ovu municiju, tvrde da su postizali grupe pogodaka na 300 jardi (270 metara) u prečniku ispod 1.5 inch-a (38mm). Impresivno, nema šta, za lovačke karabine.

Jednostavnost, praktičnost i pouzdanost se ogleda i u tome da sa upucanim karabinom kalibra .270Win na 180 metara i sa zrnom od 8.4 grama možete pucati na daljine od 0-300 metara sa prihvatljivim rasturom pogodka od max. 17 cm po visini i 5-6 cm po širini. I upola vešt lovac zna da prilikom ciljanja iskompenzira rastur pogodaka pomenute vrednosti.

KARAKTER

.270Win odiše epohom i romantičnim vremenima. Bio je wildcat kada to još ništa nije značilo, hvatao se u koštac sa MAG. i SM punjenjima i mnoge otpratio u penziju ili ispratio kao trenutnu modu. Još uvek je ispred mnogih svojih klonova i kopija koji su se oštrili da mu preotmu poziciju. Odoleo je komercijalizaciji i poplavi svega i svačega. Glas zadovoljnih korisnika i uzvraćene ljubavi proneo je slavu o njemu i učinio ga ikonom. Postao je čikica sa duhom i telom mladića.

Šta reći više o ovom kalibru?!

Možda citirati čuvenog Chuck Hawks-a, velikog poznavaoca kalibra (opet amerikanac), čiju reč i delo mnogi izvan SAD-a poštuju kao zakon.

Ako tražite idealan kalibar, morate izabrati tri. Jedan od tri je .270Win.



Predrag Djurdjev

Objavljeno u Loristu br.16
 
canis aureus
 Hmmm
sada mi se manje sviđa ovaj kalibar nego pre ovog teksta!Confused
urđev ga nahvali kao da mu je baš .270Win omiljeni kalibar(a zar nije?!?)
"Imam malo predznanja o kalibrima i karabinskoj municiji" i zato bih rekao da je malo ipak preterano sa hvaljenjem u ovom tekstu nečega a opet i preterano omalovažavanje nečeg drugog ...
"Na žalost, 7x64 je neopravdano ostao popularan većinom u Evropi a .270 Win je prokrčio sebi put ka slavi na svim kontinentima"
-da li je smešno ili je tužnoHmmm a sve u svemu preteranotU.a

(možda je onaj "čuveni" amerikanac u pravu?!? Ako tražite idealan kalibar, morate izabrati tri. Jedan od tri je .270Win a ova dva ispred njega su 8x57JS i 7,62x54R!!)Smeko
 
kelt
 ma dajte ljudi sta se natezete sa tim amerima Pozdrav
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
 
270
 Ne bih rekao da je baš puno preterao a ne vidim da je omalovažavao ostale kalibre!
U časopisu lorist objavio je tekstove i o 30-06 i 7,62x54R i oba realno opisao čak šta više smatram da je možda tu malo preterao!
Za svaki slučaj proverio sam statistiku i 270 se po raznim anketama stvarno nalazi među prva tri u svetu po popularnosti i zastupljenosti!
Mogu da kažem da me je iznenadila i njegova velika popularnost u Africi gde je često biran kao drugi kalibar pored karabina u teškim afričkim kalibrima!
 
Podunavac
 Kalibar 270 Win. je za ameriku dobar izbor za njihovu divljač, ali kod nas baš i nije naj srećnije rešenja. Po mome mišljenju za srndaća je prejak a za DS preslab. Da me se ne razume pogrešno, ne mislim bukvalno preslab ali je na samoj granici pošto ima laka zrna (ispod 10 grama). Energija mu nije problematična ali jeste kalibar i težina. Bio bi odličan izbor za lov muflona i divokoze pošto ima položenu putanju i mali pad zrna na većim daljinama. Ako bi morao da biram između njega i 7x64 onda bi pre izabrao ovaj drugi.
Tri prsta 2Kolce
 
SUMO
 Pedja, divan covek je prosto zaljubljen u 270. Ne cudi ovakav tekst.
A kako je bio stur sa ,,hvaljenjem` 7x64 u istom casopisu......
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,114 posete www.srbijalov.com