Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Medved


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Medved
neso
 Spavalica

Ja znam jedno mjesto gdje ih na 15km2 ima od 15 do 20 komada. Mada se raseljavaju zbog prezasićenosti staništa. Ko želi loviti medvjeda za male pare N.P. Tjentište imaju ih daleko više nego što stanište može izdržati.



img210.imageshack.us/img210/4706/medvjed.jpg
 
nenadx
 NP Sutjeska je zaista dragulj prirode,a ta brojnost medveda fantasticna.Recimo po nasim normama,orijentaciona gustina kojom se gazduje bi bila 0,6 do 3,2 medveda na 1000 ha.Evo primera Rumunije gde je najveca brojnost ove zverke u Evropi.U najboljim lovistima ih je 8 na 1000 ha(mada ima ponegde i vise pri intezivnom gajenju)A eto na Tjentistu je po tome 10 do 13 primeraka,Izvanredno i sve cestitke ljudima koji tamo rade.
Dobar pogodak
 
nenadx
 Medved se lovi radi odrzavanja brojnosti i kvaliteta populacije.Pri optimalnoj brojnosti,lovi se samo kolika je prirast.Starost se odoka nemoze utvrditi,pa se za merilo najcesce koristi tezina.Po nekim iskustvima se koristi ova sema.Odstreljuje se 50 posto primeraka tezine oko 50 kg,25 procenata od 50 do 100 kg i 25 od 100 kg navise.Naravno u sklopu toga,lovcima je bitan veoma skup i cenjen trofej,pa iskreno neznam da se neko pridrzava ovakvog vida gazdovanja....Nakon odstrela bi trebalo obavezno pregledati divljac.Recimo,lobanja i mozak,radi utvrdjivanja eventualnog besnila.Preko krvi,leptospiroza,koja moze kod bremenitih zenki da izazove pobacaj...Sam nacin lova koji se sada praktikuje je ustvari odstrel sa vrlo malo lovackih elemenata.Obicno se izvodi sa udobnih,luksuznih ceka(primereno ceni)na mrcinistu,koje je dugo navikavalo ovu divljac na redovnu hranu.I u ovom slucaju se izgleda konfrotiraju interesi gazdovanja i lovacka strast,na ustrb ovih drugih,pa se strast zadovolji onim krajnjim cinom,odstrelom i svi zadovoljni...U zemljama koje jos imaju tradiciju slobodnijeg lova i uvazavaju zelje istih,lovi se pirsom, pogonom ili slicnim metodama.Medved je jak i snazan,ali mekan,pa se nekada bez problema lovio sacmarama....I evo prilozicu sliku traga medveda,mada ce vise posluziti prirodnjacima,radi utvrdjivanja prisustva ove zverke.Prisustvo se moze utvrditi naravno i drugim znakovima u prirodi,ali lovci obicno vole da vide trag nogu. i47.tinypic.com/2nm27tv.jpg
Dobar pogodak
 
nenadx
 E kad zakacih tragove,da dodam trag nogu(stopala)je slican covekovom,kad je ovaj bos,ima spustene tabane,duge prste i duge nokte u obliku kandza.;)Nokti prednjih sapa su mu 1,5 do 2 puta duzi od zadnjih.Takodje otisak prednje sape je kraci i siri od zadnjih.Kod odraslih otisak prednjih sapa je dug do 28 cm,a sirok do 21cm.Zadnji je dug oko 30,a sirok oko17 cm.Pri brzem hodu,ili laganom trku zadnji trag preklapa prednji.Duzina koraka dostize 1,5 m.....Izmet je u prolece slican kravljoj balezi,samo zelen.Leti suvlji.U jesen kada jede zir,lesnik...kobasicast.....Pri oznacavanju teritorije grebe noktima koru na stablima na visini od 60 do 220 cm.I ta visina moze ponesto kazati,jer time ponekad hoce da pokaze svoju snagu i moc,pa i mogucu agresivnost.Obicno se nadju na sumskim prosekama,stazama i prirodnim granicama raznih tipova terena......Ako ga nekada ulovite pored trofeja,sacuvajte salo.Kazu stari da je lekovito..Pojedini delovi mesa su delikates,bilo da se dimi ili sprema na neki gurmanski nacin,ali obavezno kontrola na trihinelu isl.kao kod svinjetine.
Dobar pogodak
 
nenadx
 Na Tari krajem maja postavljen jos jedan GPS uredjaj na mecki,nazvanoj Milka.Prvi je postavljen na medvedu,Miloju pre par godina,nakon nepunih godinu dana,uredjaj je prestao da emituje signal,ali su dobijeni dragoceni podaci o kretanju medveda na ovom prostoru.Ovaj je uspevao za noc da prevali vise desetina kilometara,a kretao se od tare do Raske,pa okrenuo do Han Pjeska.Ako se potvrdi ovako relativno veliki radijus kretanja,sigurno ce se i nacin kontrole ove ali i ostalih populacija morati sagledavati drugacije.Svakako morace GPS postaviti na jos nekom,pre svega muzijaku ali i zenki,radi potpunijeg sagledavanja.
Dobar pogodak
 
Milan J
 davne 1994 god imao sam bliski susret sa kraljem,iako tu nije staniste,a lokacija je -Kanjon reke uvac. ako prođe slika bas na ovoj lokaci ispod mene (fotografa)
Milan J priložio:
21987935.jpg

milan j
Lisica
 
nenadx
 Daj nam jos malo podataka druze,pojavljuju li se cesto. i u koje doba.godine...Medved ume da bude velika lutalica,mada je dosta toga povezano sa ishranom.U prolece su na jednom terenu,u leto,jesen,na drugom.Isto vazi i za dnevno ponasanje,Spava na jednom mestu,pa se prebaci za hranom na drugo....Eto ovaj tvoj je povezan sa putanjom Miloja....
Dobar pogodak
 
aca81
 Bas tako Nenadx,medved se isto ponasa kao covekSmeko
DOBAR POGLED
 
nenadx
 Pa jeste Aco,voli da jede,spava,odmara.......SmileJa cu ipak jos malo iznositi neke podatke vezane za medveda,jer mi se cini da ce ih biti jos dosta vise na nasim prostorima.Zanimljivo je cini mi se da se medvedi pojavljuju na istim prostorima i lokacijama gde ih je bilo i pre stotinak godina.Znaci radi se o potpuno istim lokacijama,u najuzem smislu,iako ih dugo nije bilo na tu.Naravno ovo se moze prilicno jednostavno objasniti,ali je vredna informacija za buduca ocekivanja i posmatranja.Primer.dr Sima Trojanovic u knjizi,O medvedima iz 1899.navodi lokacije,Bele vode,Lomcic,Nekudovo,Gajina Mlaka,Koprivno brdo...gde se uocavaju...zatim sledi istrebljenje,pa nakon vise od 80 god,pojava na istim lokacijama. A kada se namnoze,sledi ovo i49.tinypic.com/wsqr0j.jpg
Dobar pogodak
 
Cvele
 Odrase ga Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
aca81
 Jel istina kad medved jednom ubije posle postaje mesozder i opasan po stoku a pre toga ne pokazuje te nagone,bio je slucaj pre osam godina u kraju kada je smrskao lobanju ovna ali ga nije jeo i onda sam cuo i zapamtio komentare kako je dobro sto nije okusio ince posle bi lom pravio sve dok ne bude ubijen
DOBAR POGLED
 
nenadx
 Dobro bi bilo kada bi se ukljucio i neko ko ima vise prakticnih iskustava sa medvedom,mada ih je opravdano malo kod nas.Medved je veoma intelegentna zivotinja,ako im mozemo deliti ljudske osobine.Cini mi se da si dobro rekao,....jednom ubije.....Medved jede sve,u pravom smislu te reci.Naravno da su mu potrebni i sastojci mesnog porekla,narocito u odredjeno godisnje doba,ali to ga necini ubicom i opasnim isl.Ali ako iskusi da na odredjeni nacin moze doci do hrane,nastavlja to da eksploatise.Tako ce to biti slucaj i sa domacom stokom.E sad taj slucaj sa ovnom je zanimljiv...bilo bi dobro znati da li je nastavio ili ne,ali i da li se zadrzao na tom prostoru....Ima informacija o jednom koji je skoro pravio dosta problema stocarima oko Zvornika...U USA cim medved pocne da se krece oko naselja ili kampova,proteruju.Ako neukapira da mu tu nije mesto,automatski ga osude na odstrel,jer je potencijalna opasnost i za ljude....Takve ekstremne slucajeve imamo svake godine po nekoliko u Rumuniji.....Meda to vrlo dobro zna i opameti se,a koji to neucini,naravno strada.
Dobar pogodak
 
neso
 Neznam kako da počnem i kažem ono što ja znam o medvjedima. N.P. Sutjeska ima ČEKE odakle se love medvjedi po komercijalnim uslovima. Na tim mjestima ne donose bilje ili sijeno da namame medvjede nego uginule konje ili krave i tu najčešće love INO - lovci. ( pa čak kada imaju najavu za nekog INO-lovca koji hoće dobro platiti medvjeda onda kupuju stare konje ili stoku gdje ih ubijaju da bi namamili medvjeda na krv), ( ovo mi je ispričao dugodišnji lovočuvar).

A sada nešto o medvjedu :

Medvjedi se odlikuju snažnom građom, velikom lobanjom, snažnim nogama i kratkim repom. Spadaju u velike ili srednje velike životinje, a mužjaci su do 20% veći od ženki. Njuh im je vrlo oštar, a vid i sluh slabije razvijeni, ima veliku njušku, a male oči i uši. Medvjedi imaju snažne šape i mogu jednim udarcem ubiti olijen. Kandže su duge i nemogu se uvući. Za razliku od drugih zvjeri, veći udio u prehrani čini hrana biljnog porijekla
Bitan faktor dobrog staništa za medvjeda, a to je mir i većinom živi na nadmorskoj visini od 1500 do 2000 metara.
Poraste u dužini do 2m, u visini 1,5m. Potpuno izraste u svojoj 5 godini. Čeljusti su mu snažne, zubi tupasti i čvrsti, prilagođeni uglavnom biljnoj hrani, osim očnjaka, koji su oštri i jaki i predstavljaju strašno oružje. Prsti nogu završavaju se sa po 5 dugih i jakih kandži. Pred zimu, u uslovima dobre ishrane, može da teži i preko 300kg.
Polnu zrelost dostižu u 4-godini života. Pare se u periodu maj-jun.

Medvjedi pripadaju grupi svaštojeda. Ishranu medvjeda čine : zeljasti djelovi biljaka,
šumski plodovi, voće, med. ali i mravi, ribe, sitni glodari i mrcine. Napada divljač i stoku, isključivo po izlasku iz brloga, ali samo ako nema drugog načina da zadovolji svoje potrebe za mesom. U potrazi za hranom prelazi velika prostranstva.

E sada po meni kako mi zovemo da je medvjed okrvario odnosno ubija stoku. On je svakako i prije okusio meso i krv, ali ako je dugo tražio hranu i naišao stoku on će ubiti zarad hrane. A kada okusi lak plijen kojeg može vrijebati svaki dan i lako dolaziti do hrane onda je tu u okolini sela ili pak gradova na smetlištima.

Rekli smo da je izuzetno pametan ali nije mudar što kaže naš narod. On pripada redu ZVJERI i nije slučajno tu svrstan, spreman je sve ubiti što mu se nađe na putu za hranu. Zato dolazimo u situaciju da ga osudimo na smrt ili odstrijel.
 
nenadx
 Mnoge su procene da ce medveda biti sve vise.Cak optimisti tvrde da ce ih za 5 do 6 godina u Srbiji biti taman da priblizno popune kapacitete.Ja bih rekao neka je i 10 pa super.Doduse i ova prethodna procena je moguca ako bi se odradilo to sto treba i moze.Do tada treba se pripremiti za realne glavobolje sa medvedima.Zemlje sa vecim br.medveda imaju ta iskustva.Recimo Rusija samo u evropskom delu ima oko 20.000 medveda,za rumune znamo ali i njihove muke sa njima.Prema nekim pokazateljima medved stete najvise pravi na stoci,oko 42%,zatim poljoprivredni usevi 38%,vocnjaci(najvise sljivici)18%,pcelinjaci 18%....Retko se javljaju vece stete u sumarstvu(a i to je resivo)Povecanje povrsina jagodastog voca,divljih vocaka i ocuvanjem hrastovih i bukovis plodnih stabala(sirokih krosnji)U svakom slucaju pri intezivnom gazdovanju mora se i intezivno prihranjivati i zivotinjskom i biljnom hranom...Tada je preporuka da se to radi gotovo svakodnevno,tacnije nebi trebalo da su hranilista prazna takoreci ni jedan dan.Takodje je preporuka da takva hranilista sa obaveznim cekama budu na oko 8km vazdusne linije(dovoljno da okupi sve medvede sa tog prostora) i31.tinypic.com/vwye4o.jpg
Dobar pogodak
 
Milan J
 Dobro znamo da devedesetih god. je bilo samo bezvlasće,i da su mnogi lovci(nelovci)pucali u sve sto se pomera: "moj medo" se kretao kanjonom uvca celu godinu i tu je i prezimio,prema nekim moim izvorima nije docekao sledecu zimu,mada to nije provereno,jer celu godinu su viđali medu čobani koi su tu cuvali stoku i odjednom kao pod led niko ga nije video...nalazio sam de je razbacao kamenje kopajuci za divljim pcelama koje su se tu nastanile,a miris koi je ostavljao za sobom i sam čovek bi ga mogao pratiti,samo jedan pas je bio dovoljno lud da krene na njega tako da smo mislili da je d,svinja,pokrenuo ga i proterao pored mene,dok sam svatoi šta je,Smile već je bio u žbunju....Smile
milan j
Lisica
 
neso
 Množe se i to je dobro, evo jedne sličice kolege.


img28.imageshack.us/img28/4149/medoj.jpg
 
Lovac1
 Pošto sam ja iz Hrvatske, napisat ću nekoliko reći kako se u RH gospodari sa medvedom.
Procenjuje se da ima oko 1000 jedinki. Prošle smo godine dobili odstrel 100 komada , tako da se podeli 80 markica , a 20 ostane za interventne stvari u što spada stradanje u saobračajui nanesene štete, pa medo mora biti odstreljen po hitnom postupku.
Skoro ni jedne godine se kvota odstrela ne ispuni.
Svi lovozakopnici koji gospodare sa medvedom ćekaju pravog kupca, ali pošto je danas situacija teška takvih je kupaca sve manje, pa se dešava da prije zatvaranja lovne sezone možete zlatnog medu dobiti za 1500 evra, jer se kvote moraju ispuniti, tko ne ispuni odstrelnu kvotu preti mu sankcijaU Hrvatskoj ga ima od Gorskog kotara, Like ,Dalmacije pa čak i otok Krk. i polako se približava Karlovcu.
Čak ga ima u Žumburku i Samoborskom gorju.
 
nenadx
 Milane svasta se radilo devedesetih,steta,ali sta je tu je....Ko zna mozda je tvoj meda preziveo.Ali eto dokaza da mu odgovaraju ti tereni cim se toliko zadrzao.Neso jesi li ga ti uslikao.Lovac 1,kada saznas za nekog na rasprodaju,budi drug pa javi.Malo imam podataka iz Hrvatske,pa nam ovi tvoji dobro dodju.Koja je procena maksimuma brojnosti kod vas,ima li steta....Znam za ovaj rakord Hrvatske,za kozu 555,15 CIC,kakva je lobanja,Proslogodisnji nesto malo slabije krzno od ovog ali sa dosta slabom lobanjom.
Dobar pogodak
 
Lovac1
 Najjaći su odstreljeni u Gorskom kotaru- Bjelolasica, Vrbovsko, Delnice i Ćabar.
Populacija raste iz godine u godinu. Cela hrvaska ih ima oko 1000 jedinki.
Najbolja cjena se može dobiti krajem aprila jer završava lovna godina i svi moraju ispuniti kvote.
Dosta se družim sa lovcima iz Srbije i ćesto navrate kod mene. U profilu imate moj e mail bilo bi mi drago da se ćujemo i vidimo i razmenimo kakve lovove i druženja i uspostavimo nova prijateljstva, pa zato smo ovde. U hrvatskoj stvarno medveda ima.
 
nenadx
 U pravu si kolega.Zato smo tu,druzenje,lov,razmena iskustava,saznanja.....zato i verujem da ce se uskoro poznanstva i druzenja prosiriti.Mada bih ja pokrenuo svetsku revoluciju usput,kada vidim sta nam rade(malo sale neskodi)Ta brojnost je zaista lepa,neznam koliki je kapacitet,mada je i to relativno.Recimo u Rumuniji,samo u okrugu Brasova zivi 807,a u blizoj okolini grada 87 medveda.Svake godine nastrada po nekoliko ljudi od njih.Naslusao sam se svakakvih prica,ali mi ostaje nejasno sta u stvari hoce sa njima.Ogromni problemi a odrzavaju visoku brojnost???Licno mislim da bi u Srbiji bilo dovolno oko 400 primeraka,(priblizno kao sada u Sloveniji),netreba preterivati sa medom.
Dobar pogodak
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
MEDVED /Ursus arctos/ STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 9 12.05.2012. 18:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 28
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,678,838 posete www.srbijalov.com