Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Plovkarenje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Plovkarenje
sasa035
 Ja obozavam da pecam mec i bolonjez tehniko.Neretko sam u stanju da provedem po ceo dan na srebrnom jezeru.Nekad tru zista bude nagradjen!!!
sasa035

sasa035
 4 puta isto
sasa035

Dare_Makedonija
 Bravo kolega danas i ja sam malo lovio i lepo sam prosao. Deverika i klen su lepo radili pa ulovio sam poprilicno. Nazalost nisam slikao. Lovili smo na larve iz caure i klen na drenjinu. Lep lov je bio
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve

lakistrike95
 Juce sam upecao sarana, 25cm dugacak, 0.5kg. Nazalost nemam slike, bilo je bas lepo, pravo uzivanje i nadmudrivanje, plovak krene levo, desno, levo desno i onda dole, bap kontra, tu je, privlaci ka obali i lep primerak. Bilo je i manjih primeraka ali ovaj je bio bas lep Smile I da, pecao sam na crva, bez ikakve prihrane. Ovog najveceg sam izvukao bas blizu obale Grin

DakiNS
 Moj način pecanja smuđa na plovak iz čamca na Dunavu izgleda ovako. Štapovi 3,5-4m idealni su mi nekada bili bambusovi štapovi koji su se mogli kupiti raznih veličina . Najlon 0,25-0,30. Plovak 20-30 gr duguljastog oblika ,opterećen do same granice nosivosti. Udica tanka smuđarka dužine vrata 3-4 cm , sve ovo ovisi o mestu na kojem pecam i o veličini smuđa kojeg očekujem da se može uspešno loviti. Mesto biram da ima palo drvo na koje je voda nanela granje i dubina oko 3,5-4 metra. Montaža je klasična s tim što olovo treba da bude što duže i tanje. Plovak dužine tela od 6 - 10 cm davaće manji otpor vodi, takođe i olovo. Sa druge strane manja je mogućnost da olovo zapne a taka udica se u slučaju zapinjanja ispravlja i grane se mnogo na dnu ne pomeraju. Dubina na kojoj je olovo je 20 cm od dna tako da sa predvezom od tridesetak cm mamac bude desetak cm od dna s tim što treba obratiti pažnju na iskošenost najlona s obzirom da se vežem uzvodno od granja. Takav položaj čamca zahteva prethodno pripremanje terena što podrazumeva sečenje ili kidanje grana i grančica koje uzvodno strše. Čamac po mogućnosti vežem za palo drvo ili ga sidrim na dva mesta, ali tegovi su spuštenu u vodu desetak metara uzvodno od palog drveta. Možda ovo izgleda malo čudno, ali verujte da su rezultati više nego dobri. Zašto? Prvo moje je mišljenje da pecajući nizvodno od granja udaljujemo se od smuđevog skrovišta , zatim voda odnosi mamac još dalje pa ako još čamac vežemo špicem , mamac se nalazi desetak metara od granja ( u granju se smuđ u stvari i nalazi), osim ako smo odlučili da pecamo isključivo rano ujutro ili do kasno uveče kada smuđ izlazi i kreće u lov. Ovakav način pecanja produžava vreme pecanja pa se peca i do 10 -12 sati pre podne i od 15 časova popodne , o vodostaju ovisi da li ćemo ga pecati čak i ceo dan, jer smuđ u tim dnevnim časovima vreme provodi najčešće u skrovištu granja. Zabacuje se tako što se udica sa kederom ili fletom ili zgaženim kederom spušta direktno na mesto koje će biti ispod vrha štapa, svako drugo zabacivanje donosi i kačenje. Dužina slobodnog najlona od vrha štapa do plovka je otprilike dvadesetak cm duža od dužine merene od vrha štapa do površine , kada je štap postavljen za pecanje. Pre početka pecanja umesto udice na kraju najlona vezano mi je olovo teže od nosivosti plovka , da bih uspešno izmerio dubinu vode. Dužina predveza i tok vode pokreću filet ili zgaženog kedera da zamamno lelujaju , tako da izaziva smuđa koji se najčešće po danu a nalazi baš tu u granju i ne oprašta mamcu. Dešavalo mi se da oko podne imam najbolju realizaciju pošto se smuđ pomera prema najvećoj senki, a ma koliko bio sit , neće propustiti besplatan obrok serviran pod nosom. Ukoliko je u pitanju filet a posebno zgažen svež mamac bilo koje sveže bele ribe duguljastog oblika tela retko se dešava da nema udaraca. Dešavalo mi se da u jednom pecanju imam baš u periodu oko podneva ulovim po nekoliko komada težine od 1- 5 kg, što priznaćete spada u današnje vreme skoro u naučnu fantastiku. Najbolji rezultati su u toplijem delu godine.Stari
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ficha007
 Ej, ja biJo Prvi Put na pecanju. Bosut, rano jutro, prošle nedelje, dobiJo jedan takmičarac od 5m i jedan od 6m ( teže mi bilo zabacivati sa ovim drugim ). I mogu vam reći da je osećaj fantastičan. Malo glista, malo crvić, malo "kuruz"...i ubismo mi tako pet-šest sati a da se politika nije načela ni jednog momenta. O poslu da ne pričam.

Samo gledam u onaj plovak i puštam misli da "blude".ROFL.

Što se tiče ulova...pa par bodorki i par manjih babuškica i ja prezadovoljan, s obzirom da sam kolege pecaroše i pecanje doživljavao...bolje da ne kažem kako. U glavi mi se rađaju kombinacije za kupovinu jednog takmičarca, nešto opreme sam već "nasledio" iz familije (gomila plovaka, udica...čuvarka, meredov ), tako da....kulturo, Ups plovkarenje, eVe me.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

DakiNS
 Tako se počinje !
Prvo sa plovkom , pa dubinkom , pa varaličarenje, i mušičarenje. N a kraju kada sabereš pecanje je skuplje od lova. A sudbina svake varalice je da završi na nekom panju na dnu reke.

ficha007

DakiNS kaže:
Tako se počinje !
Prvo sa plovkom , pa dubinkom , pa varaličarenje, i mušičarenje. N a kraju kada sabereš pecanje je skuplje od lova. A sudbina svake varalice je da završi na nekom panju na dnu reke.

"Grešiš, ovaj grešiš silno sinak."ROFL. Nema varalice, ni mušičarenja ni "federa"ROFL...doduše imam neki štap za dubinku ali mene je to...onako...neinteresantno...plovak za sada. Ostalo, tipa varalica i mušičarenje itd...o tom potom. Korak po korak.

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

DakiNS

ficha007 kaže:

DakiNS kaže:
Tako se počinje !

"Grešiš, ovaj grešiš silno sinak."ROFL. Nema varalice, ni mušičarenja ni "federa"ROFL...doduše imam neki štap za dubinku ali mene je to...onako...neinteresantno...plovak za sada. Ostalo, tipa varalica i mušičarenje itd...o tom potom. Korak po korak.

http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ost_183920

I lovac postaneš sa jednom puškom.Yes

Sniper Hunter
 Fićo brate skrati sebi muke ,pređi odmah na varaličarenje ,ne moraš kroz sve faze Grin

ficha007
 Pa gde si ti bata Deki. Nemam ja gde da varaličarim ovde...ovde je totalna pasiva, a Bosut kad se "naljuti" krene uzvodno da teče. Verujem da je svaka tehnika "gušt" za sebe. Za sada sam s obzirom na izbor opreme ograničen na plovak, ali polako, ima dana više nego kobasica.

Plovak mi je dostupan kako zbog opreme, tako i zbog vode. Bosut je "penzija" reka, a u blizini su samo još jezera Moharač, Bruje i Sot tako da će plovak biti moj beg od posla i stresa, bar za sada. A posle ko zna...samo nebo je granicaGrin

DakiNS
 Grin
Nemam ja gde da varaličarim ovde...ovde je totalna pasiva

Početnička izjava, a štuka?Smuđ?Bucov?Som?

Svega toga ima na jezerima i Bosutu. A Morović - posebna priča!

ficha007

DakiNS kaže:
Grin
Nemam ja gde da varaličarim ovde...ovde je totalna pasiva

Početnička izjava, a štuka?Smuđ?

Nije to početnička izjava nego gorka istina i činjenica. Kao što i u lovu ima puno krivolovaca tako i ovde ne da rade mreže nego je otprilike ceo Bosut pregrađen i uzduž i popreko. Znam ja šta pričam. Plovan kroz našu opštinu oko 40km a pun mreža. Mreže ima ko da vadi ali nema ko da kontroliše tako da su sada smuđ i štuka veoma retke, da ne kažem plemenite ribe.

Sa druge strane ja na to pecanje pre svega gledam isključivo kao beg iz kancelarije i nagomilanih problema nego kao punu čuvarku ribe. Dušu sam odmorio prošle nedelje. Šest sati odmora, bez da se pomene politika, posao, teška finansijska situacija. Samo ti i plovak.

I pri tome ti ne treba gomila skupe opreme i kojekakvih sonara i čudesa. Sasvim mi je bilo lepo sa jednim takmičarcem Čajnamenom od Pro speeda od 5m. I ja se zabavio. Jbg znaš kako se kaže: "Svaka budala ima svoje veselje" a meni je tog dana za veselje trebalo jako malo. Nekome ni oprema od 1000 eura ne pomaže. Isto kao i u lovu. Nekom je dovoljna ruska Iž-ovka stara 30 godina, a nekome ne pomaže ni čudo iz Ferlaha.

DakiNS
 Da ne kvarim temu, retko ćeš u Srbiji varaličareći napuniti čuvarku , ali ćeš zato kao i u lovu , lepo se prošetati , dok ne obiđeš sva izgledna mesta. Ali za početak plovkarenje sa petljašem je relaksacija koju često primenjujem kada sam na splavu. Evo ti i jedan lep savet. Šolja žita , vanilin šećer i dve šolje vrele vode , turi u termos naveče , i ujutro ćeš imati lep mamac za babušku i bodorku , a biće i za primamu , tek da bude uzbudljivije pecanje.

ficha007
 Odlično. Prvom prilikom moram da probam, pa javljam rezultate.Odobreno

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,440,692 posete www.srbijalov.com