Stvar je u tome sto kod nas Lovci ne prodju(prouce) obilno gradivo pri polaganju Lovackog ispita.Koje je obavezno i u vecini slucajeva sve se pozavrsava po naski(lako cemo)!A kamoli da nauce nesto iz jednog brzopoteznog predavanja od par sati!
Sto kolega rece(napisa)kandidati za ovo se vise biraju po liniji case-vlase i lojalnosti rukovodstvu.
A ne po aktivnosti(agilnosti) i zalaganju na terenu i stvarnoj pokazanoj zelji za daljim napredkom.
Mnogi ti novi strucni pratioci znaju samo da naprave razliku izmedju niskog i visokog sesterca.
Normalno ovaj je prvi uvek skart ili grlo za selektivni odstrel. A mladost i perspektiva?
Da bi jedan strucni pratioc,placeni ili volonter znao nesto u vezi ove tematike mora biti sto cesce ili svakodnevno na terenu!
Znaci samo osmatranje i pracenje svakog primerka iz godine u godinu.
Nebi vise da gnjavim jer i sami znate sta hocu reci .
Živo me zanima, kako će izgledati kad stručni pratilac koji ovako dobije taj status, na terenu proceni grlo za odstrel, lovac odstreli to, a onda se ispostavi da se radi o nekom vrednom primerku. Ko će da plati razliku u ceni? Onaj koji je procenio, ili onaj koji je pucao? Ili korisnik lovišta, LU? Ili onaj koji je tako obučio stručnog pratioca?
Krenulo je ... ..već sam se bio zabrinuo da nikog ne zanima ko će u buduće indrirektno,a u stvari nemože direktnije određivati kvalitet načih lovišta...
Zaista je žalosno kada se izjednačava nešije školovanje od nekoliko godina i predan rad u sferi lovstva,sa jednom popodnevnom zakuskom i čeperskom lojalnošću pojedinim vlasto držcima...
normalno čast izuzecima kojih svakako verujem ima...
pričam ja pre nekih godinu i po sa jednim tadašnjim lovočuarom ,a sadašnjim nosiocem dozvole ili ti stručnim pratiocem o srnećoj divljači i on će ti tu mi smo jako bogati što to imamo, mi našim članovima omogučujemo da odstrele srnu što je danas retkost, mi hranimo mi iznosimo...aj reko još malo da ga pustim..pa tu treba vaditi ona grla,pa ova,pa čuvati ,pa dizati čeke,hranilišta..itd itd ... aonda ga pitah na kraju, jel kolega kada se ono SRNA LANI??? , a srbin će meni na to , PA ZAR JE TO SADA VAŽNO $aAa ...e pa sada vi možete naslutiti koliko je čovek imao dobre priče u svemu onom o čemu mi je pričao predhodnih dobrih sat vremena ClAQue ...a kad bi vam tek ispričao kako se kod nas vrši uzgojno selektivno odstrel srneće divljači...evo malo naznaka ...što je nekad pevo onaj Roki Jugo moja jugo...radosti i tugoooo....
Lepa i korisna tema, ali se vrtimo krug i pričamo ono što već znamo i sve se svodi na kukanje. Ako neko vrši ulogu stručnog pratioca, ima određena iskustva neka podeli sa nama koji bismo to želeli da budemo, neka opiše određene situacije, greške prilikom procene trofeja i šta do njih dovodi, neka navede korisni literaturu.. ima tu dosta stvari o kojima se može diskutovati.
Hajde da imamo 50 upisa na temi iz kojih će neko moći nešto da nauči...
Dobar pogled,
Miloš
Theory is nice to think about; facts determine the truth.
Na ovoj temi se svakako ne moze nauciti,ono sto strucni pratioc treba da zna.
Iz svih knjiga procitanih,ne mozes opet biti strucan.
Teroretsko znanje se u ovom slucaju podrazumeva,ali je svakako najvazniji deo praksa,odnosno,odlicno poznavanje divljaci,terena i mnogo vremena provedenog u lovistu.
Do gresaka dovodi nestrucnost,"strucnog"pratioca.
E sad sta dovodi do nestrucnosti pratioca,to mozemo sami proceniti.
Lala kaže:
Živo me zanima, kako će izgledati kad stručni pratilac koji ovako dobije taj status, na terenu proceni grlo za odstrel, lovac odstreli to, a onda se ispostavi da se radi o nekom vrednom primerku. Ko će da plati razliku u ceni? Onaj koji je procenio, ili onaj koji je pucao? Ili korisnik lovišta, LU? Ili onaj koji je tako obučio stručnog pratioca?
Eto baš u tvom Lu se to desilo, ili je možda u plavanjskom lovištu.
Došao čovek da odstreli jelena do 2.000 EUR, stručni pratilac mu kaže kojeg jelena da odstreli, čovek puca, kad ono rogovi 13-14kg=4-5000 EUR. Šta sad?
Poznavajući te, možda si baš na to i mislio!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
darkon kaže:
Teroretsko znanje se u ovom slucaju podrazumeva,ali je svakako najvazniji deo praksa,odnosno,odlicno poznavanje divljaci,terena i mnogo vremena provedenog u lovistu.
Darkon, slažem se ja sa tobom, ali ako tako gledamo ne bi trebali ni pisati. Govorim o razmeni iskustava.
Ukoliko ovde neko napiše, na primer, da ako se prilikom posmatranja srndaća uoči da isti ima tanji i duži vrat, da mu je predeo leđa kod zadnjih nogu viši u odnosu na predeo kod prednjih-možemo zaključiti da se radi o mladom srndaću- to nekom sigurno u praksi može koristiti. Tada se može na terenu napraviti razlika između jedinki jer znamo na šta treba da obratimo pažnju. Da li vlažni, orošeni, rogovi srndaća mogu da prevare prilikom procene? Sve je to stvar iskustva i to treba napisati... Da je glupost i krađa to što neko uzme 1500 rsd po slušaocu predavanja i da je od toga nikakva vajda, da je to lažno promovisanje u "stručnog- do mojega- pratioca"- svima je jasno.
Theory is nice to think about; facts determine the truth.
Kolege znači svi smo se složili da je to bacanje prašine u oči i uzimanje para lovcima...no ono što se po mom mišljenju krije i uzeće puno veći danak je što će se uz pomoć nabeđenih stručnjaka opustošiti i ovo malo divljači u lovištima....e sada konkretni predlozi...svakako svatko ko želi da se edukuje mora pročitati što je moguće više literature sa raznih strana i od raznih autora...zatim jako bitna stavka je posmatranje...ja imam praksu da pratim određena grla na nekom prostoru i da ista posmatram u različitim godišnjim dobima, svakako da je jako bitna oprema za ovakve šetnje kvalitetan dvogled i zaštitna sredstva protiv komaraca ...posmatranjem recimo jednog teritorijalca kod srneće divljači u nekom dužem vremenskom roku imaćete priliku da upoznate i sve ono što sačinjava njegov uspeh ili neuspeh...svatko ko želi da zna nešto o divljači i njenom uzgoju mora da nauči da se kreće lovištem puno više sa dvogledom nego sa pučkom...recept jako jednostavan, ali zahteva vreme,volju i ETIKU PRAVOG LJUBITELJA PRIRODE I DIVLJAČI
I tako ti njega posmatraš mesecima, diviš se kako je perspektivan, čekaš da dostigne maksimum, a onda ga odjednom više nema, i čuješ da je "stručni pratilac" procenio da ga treba izvaditi iz lovišta u "uzgojno selektivnom odstrelu za potrebe LD"!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Po novom zakonu o divljači i lovstvu, selektivni odstrel može da izvede isključivo stručno lice korisnika lovišta - lovočuvar ili lovnik. Kakve sjajne perspektive ostavlja ova odredba, za vodjenje raznih osoba u lovište, prilikom selektivnog odstrela. Ja, na primer, kao lovnik ili lovočuvar, povedem nekog ko mi je jako potreban da mi završi neki moj privatni poslić, dam mu karabin u lovištu, i kažem, cepaj, bato, kuća časti! Tu ni LU, ni niko od članova LU, neće imati koristi od odstrela. Jedino što će meso završiti u zamrzivaču LU.
Zašto meso, pa i meso ćemo prodati. Potrebna je samo dozvola ako naidje neka viša kontrola ili inspekcija, a ako ne dozvolu pocepamo i nikom ništa. Vuk sit a divljač...ko bi to prebrojao.
boro kaže:
Zašto meso, pa i meso ćemo prodati. Potrebna je samo dozvola ako naidje neka viša kontrola ili inspekcija, a ako ne dozvolu pocepamo i nikom ništa. Vuk sit a divljač...ko bi to prebrojao.
Mislim, bolje bi bilo da nisi napisao ovakav komentar$aAa, pokazao si da uopšte ne razumeš situaciju oko novih propisa. Ko bi to prebrojao? Pa videćeš, kada budete ustanovljavali početni fond divljači, ako dobijete lovište u zakup. Onda će ti sledeće pitanje biti: 'Ko će to sve da plati?'
Tvoj komentar je tipičan primer razmišljanja jednog prosečnog neinformisanog lovca. Sve po sistemu 'zvekete, i nikom ništa'!
darkon kaže:
Darkon, slažem se ja sa tobom, ali ako tako gledamo ne bi trebali ni pisati. Govorim o razmeni iskustava.
Ukoliko ovde neko napiše, na primer, da ako se prilikom posmatranja srndaća uoči da isti ima tanji i duži vrat, da mu je predeo leđa kod zadnjih nogu viši u odnosu na predeo kod prednjih-možemo zaključiti da se radi o mladom srndaću- to nekom sigurno u praksi može koristiti. Tada se može na terenu napraviti razlika između jedinki jer znamo na šta treba da obratimo pažnju. Da li vlažni, orošeni, rogovi srndaća mogu da prevare prilikom procene? Sve je to stvar iskustva i to treba napisati... Da je glupost i krađa to što neko uzme 1500 rsd po slušaocu predavanja i da je od toga nikakva vajda, da je to lažno promovisanje u "stručnog- do mojega- pratioca"- svima je jasno.
OK,slazem se.Mogu se napisati stvari kao ove,koje su inace osnovne.
Medjutim i one znaju nekad da prevare.
Takodje ako izadje kasnije ujutru,ili ranije uvece(srndac) i to dosta nesmotreno i to je jedna od odlika mladih(najcesce jednogodisnjih).
Ima jos dosta stvari,koje mogu da nam kazu o kakvom grlu se radi.
Pa Boro, i ja sam samo običan čovek, pogrešim, pa je ljudski i da se izvinem; ne košta ništa, a puno znači. Eto kako normalni ljudi za čas reše nesporazum B)
Sve dok nasi lovci te papire tj.sertifikate dobijaju uz rucak preko veze ili znaju nekog ko to potpisuje na raznim diplomama mi mozemo da ocekujemo samo HAOS u lovistima!!!
Pogrsnim ostrelom perspektivnih grla u jednom lovistu koje godisnje ostreli 27 srndraca i 25 srne i 25 lanadi nepravilnim izborom tj. ostrelom perspektivnih grla za 5 god se moze naneti takva steta tom lovistu da posle tog najbolji strucnjaci sledecih 10 god ne mogu da vrate i obnove pocetni fond koji je unisten zahvaljujuci nestrucnom ostrelu !!!
neko je pitao(zaboravio sam ko) sta se desi kada lovac hoce da odstreli i da plati na primer srndaca srndaca do 350gr,a kad se izmeri on tezi recimo 400gr,strucni pratilac ili lice koje je dozvolilo pucanje placa ostatak do 400gr! ja sam licno to polagao zbog toga sto mi je potrebno da bi mogao da se zaposlim! u suprotnom to nikad ne bih polagao,jer nista ne dobijas a imas obavezu vise i mozes mnogo da izgubis!
nenade nikada niko nije pravi pitanje za par bodova razlike od planiranog do onog odstreljenog...lalo je naveo najbitniji detalj uništenja lovišta ,a to odstrel preko veza, tj. radi ličnog interesa onoga ko je na vlasti i kome su ruke odrešene...to uništava fond divljači...pogledajte gomilu lovačkih soba koje imaju pojedini lovci doktori,ali i obični lovci radnici ...šta vi mislite da se sve to plaćalo kako je propisano zakonom gde bi našem lovstvu danas bio kraj ...ta praksa treba da prestane,a to je stvar mentaliteta ,a ne zakona i tu leži srž problema
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?