Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Držanje oružja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Držanje oružja
Jank

AcaNik kaže:
imao oruzje ili ne, ne smes povrediti provalnika nikako. jedino sto mozes je da ga ponudis kafom dok on radi po tvojoj gajbi. oni su zasticeni a ti ne. ko misli da je drugacije grdno se vara.

Aca je najbliži stvarnoj situaciji....bez zezanja jedino što možeš da učiniš da se namestiš ko bosanac i da mu kažeš j.bi pa idi, o ličnom naoružanju i ne pomišljaj, ko će posle da dokaže da sam ja bio u smrtnoj opasnosti pre upotrebe vatrenog oružja.......Shock$aAaBesan
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

Jank
 Ili kako bi ovi pravnici rekli "prekoračenje nužne odbrane"........provalnik je imao samo pajser od pola metra i plastični pištolj....ha ha ha.....bem li ga bolje da se ne dogodi......Palica
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

Sniper Hunter

AcaNik kaže:
znas kako se kaze: nema tela nema ni dela;)

Znas ono aco "A dije moj moped kao da je pao u Moravu"Grin

neca90
 To o cemu pricate je veoma skatljivo pitanje u sudskoj praksi.Imam "Kalibar" iz 2003.godine gde na strani 41 Milan Galovic obradjuje tekst pod nazivom "IZMEDJU ZIVOTA I ZATVORA".Prenecu ga u delovima.
"Oko osam sati ujutro,Zorana lukica (19) probudio je telefon.Zvao je poznanik iz kraja,zamolivsi ga da primi njegove prijatelje da telefoniraju.Nesto kasnije,pojavila su se dvojica vrsnjaka,ali je birani broj bio "zauzet".Jedan od njih,Igor Mladenovic,zatrazio je casu vode.Lukic odlazi u kuhinju,kada ga ova dvojica zaskacu s ledja,udarajuci ga pistoljem po glavi i sutirajuci ga po celom telu.Dok je Lukic lezao,Mladenovic i njegov pajtas,Branko Slavujevic,spustaju roletne,a zatim vrse premetacinu,trazeci novac.Besan sto nema "tipovanog"plena,Mladenovic repetira pistolj i upire ga u krvlju oblivenog Lukica.Odjekuje pucanj.Ali,umesto nesudjene zrtve,pada napadac,jer je prisebni mladic dohvatio ocev revolver i prvi pucao.Saucesnik bezi kroz prozor.
Lukic je,posle pritvora u policiji,kada su precizno utvrdjene cinjenice,pusten,jer je ubio u samoodbrani".
E sad,po nasem Krivicnom zakoniku(za koji smatram da ovu oblast ne regulise dobro),"nuzna odbrana je ona fizicka sila koja je preko potrebna da bi napadnuti od svog dobra ili dobra drugog lica odbio istovremeni protivpravni napad".Ajde sad,ovome nema zamerke.Medjutim,KAKAV JE NAPAD TAKVA MORA DA BUDE ODBRANA!!!E,to je ono sto je postavljeno kako ne valja!!!!!Tako,ako vas neko napadne nozem nedvosmisleno planirajuci da vas njime ubije,a vi mu odgovorite pistoljem,vi ste prekoracili nuznu odbranu...Zakonodavcu ne pada na pamet situacija koja je vrlo vrlo moguca u praksi,a to je onda kada recimo napadac ima dva metra i recimo 110 kila,a napadnuti koji napad nije izazvao(skrivio) ima metar i 60 cm i 50 kg!E sad,kako on da odbrani svoj zivot a da ne prekoraci famoznu nuznu odbranu?????????Jedino da se potrudi da snagom svojih misica to uradi.A hoce li mu uspeti?Nece sigurno!Prema tome,dragi moji kolege lovci,mi koji placamo sve moguce poreze ovoj drzavi,koji postujemo njene zakone uzivamo nizi stepen zastite u odnosu na one koji bi zakone ove drzave da ruse!!Kao da su ovoj drzavi vazniji oni koji je ne postuju od nas koji je postujemo!A pogotovo nepravedan potez drzave prema nama preduzet je kada nam je Zakonom o oruzju i municiji 1998.godine zabranjeno da oruzje za koje imamo dozvole slobodno nosimo!Ondasnja vlast je dala "argument"da ce na taj nacin da bude smanjen broj krivicnih dela u kojima je sredstvo izvrsenja vatreno oruzje.Naprotiv!!!Najveci broj ubistava desio se upravo pocetkom 2000.Kriminalci sigurno nece da traze dozvolu za oruzje kada uz pomoc njega hoce da izvrse krivicno delo!A policijske statistike kazu da se samo 2 posto krivicnih dela ucini legalnim oruzjem,a ostalo je u pitanju oruzje koje je u ilegalnom posedu.Prema tome,pravo postenih ljudi je da budu zrtve,a kriminalaca da ubijaju te iste ljude.To je fakticko stanje.Aferim,drzavo!

petar
 U SAD recimo su svi ljudi naoruzani, mogu da kupuju oruzje i drze ga kod kuce. Oni imaju pravo da ubiju provalnika na licu mesta ili bilo koga ko je prekrsio zakon ulazivsi na privatan posed. Polovinom 19-tog veka je u SAD bio na snazi zakon koji je obavezivao sve muske punoletne gradjane da nose oruzje, koje je moralo biti na vidnom mestu (to je vreme divljeg zapada, svi su naoruzani, ali nose oruzje na vidnom mestu). Ako je neko nameracio da izvrsi ubistvo, njemu nije potrebno vatreno oruzje, moze da ga izvrsi bilo cime, od golih ruku preko lopate, sipke, pajsera, srafcigera, noza i ko zna cega sve ne, tako da mislim da nosenje oruzja ne znaci veci broj ubistava ili krivicnih dela. Podsetimo se da je za vreme Causeska u Rumuniji svo lovacko oruzje clanova LD stojalo u lovackom domu i trebala je posebna dozvola da bi ono smelo da se iznese, kao ako ljudi nisu naoruzani vatrenim oruzjem nece biti krivicnih dela, malo sutra....B)
Just like old times!

bela
 petre samo nedaj bože da mi to uskoro doživimo kao rumuni u ono vreme jer nam se neće svideti.lovac
vižlan i terier

petar
 Hehe, ne brini se bela, to je zastareo nacin razmisljanja, sada u novije vreme se tezi da svi imaju sto vise oruzja, barem u razvijenim zemljama, a bice i kod nas uskoro. Kad razmislimo, oruzje se ravi u tolikom broju, da mi ne mozemo ni da zamislimo, a tu veliku kolicinu oruzja treba negde utrositi i iskoristiti, jer se tu silne pare obrcu, tako da se recimo Amerikancima ne isplati da njihovi stanovnici nemaju oruzje kad su oni najveci proizvodjaci oruzja u svetu...B)
Just like old times!

mirko knezevic
 Ja moje oruzje drzim u ovakvom rucno pravljenom ormanu,nije bas sef ali je sve pod kljucem za koje samo ja znam gde stoje!

rk

neca90 kaže:
po nasem Krivicnom zakoniku(za koji smatram da ovu oblast ne regulise dobro),"nuzna odbrana je ona fizicka sila koja je preko potrebna da bi napadnuti od svog dobra ili dobra drugog lica odbio istovremeni protivpravni napad".Ajde sad,ovome nema zamerke.Medjutim,KAKAV JE NAPAD TAKVA MORA DA BUDE ODBRANA!!!E,to je ono sto je postavljeno kako ne valja!!!!!Tako,ako vas neko napadne nozem nedvosmisleno planirajuci da vas njime ubije,a vi mu odgovorite pistoljem,vi ste prekoracili nuznu odbranu...Zakonodavcu ne pada na pamet situacija koja je vrlo vrlo moguca u praksi,a to je onda kada recimo napadac ima dva metra i recimo 110 kila,a napadnuti koji napad nije izazvao(skrivio) ima metar i 60 cm i 50 kg!E sad,kako on da odbrani svoj zivot a da ne prekoraci famoznu nuznu odbranu?????????

Pre svega nadam se da niko nece biti u prilici da sa praksi sretne sa nekim ovakvim slucajem.
Moram da kazem da ikao iima istine u ovom sto je gore napisano nije u potpunosti tako, svali slucaj se posebno ispituje .
Ne bitno je da li je napad izvrsen nozem ,pajserom,.... ukoliko je postojala realna opasnost po zivot ,a napadnuti tom prilikom lisi napadaca zivota moglo bi se raditi o nuznoj odbrani.
Svaki konkretan slucaj se posebno sagledava ne postoji pravilo ,osnovno je da je radnja odbrane preduzeta istovremeno sa napadom

rk
 Jos samo da dodam da na netu mozete da nadjete i clanak sudije Novice Pekovica u kome kritikuje dosta " restriktivnu " praksu pri primeni instituta Nuzne odbrane

Podunavac
 Uglavnom su valsnici vatrenog oružja koji ga poseduju legano i koji su ga upotrebili u samoodbrani i krajnjoj nuždi u nepovoljnom položaju u odnosu na napadača. Kao da su ga dovukli silom u svoju kuću ili na neku drugu lokaciju sa namerom da ga upucaju. Svuda u svetu je privatno vlasništvo svetinja i pravo na samoodbranu svim sredstvima dozvoljeno i tolerisano. Jedino je kod nas bolje dozvoliti da budeš opljačkan ili prebijen, nego da nekoga upucaš iz vatrenog oružja.

rk

Podunavac kaže:
Uglavnom su valsnici vatrenog oružja koji ga poseduju legano i koji su ga upotrebili u samoodbrani i krajnjoj nuždi u nepovoljnom položaju u odnosu na napadača. Kao da su ga dovukli silom u svoju kuću ili na neku drugu lokaciju sa namerom da ga upucaju. Svuda u svetu je privatno vlasništvo svetinja i pravo na samoodbranu svim sredstvima dozvoljeno i tolerisano. Jedino je kod nas bolje dozvoliti da budeš opljačkan ili prebijen, nego da nekoga upucaš iz vatrenog oružja.

To svuda u sevtu je ponovo diskutabilno privatni posed je ne prikosnoven pre svega u USA ,a ne daj boze bilo gde u evropi da ubijete provalnika na svom imanju o jadu bi ste se zabavili da dokazete da je postojala nuzna odbrana, kod nas dugo su nepokretnosti bile u jednom posebnom rezimu da bi od jednom postale ne prikosnovene.

Sa druge strane dobro je da je ljudski zivot ono sto je ne prikosnoveno ne slazem se sa tim da se nuzna odbrana moze olako koristiti prilikom zastite odredjenih pokretnih ili nepokretnih dobara to tumacenje sigurno ne bi naslo odobravanje kod nas ,a verujem ni u svetu.
Institut nuzne odbrane pre svega treba posmatrat u onim situacijama kada je ugrozen zivot te neko od sebe ili drugog odbija napad ,ali ne i od neke stvari.

Slazem se sa svima da treba promeniti zakon o oruzju i municiji ali isto tako misli da jedan ogorman broj legalnih vlasnika nema ni trunku kulutre drzanja oruzja iako pojedini imaju oruzje i po vise decenija.

Podunavac
 Zbog takvog zakona koji više štiti napadača nego napadnutog kriminalci i kidišu na pošten svet. Svaka šuša može da radi šta hoće jer zna da mu ne sme niko ništa. Ne volim ni ameriku ni amerikance, ali mislim da je njihov zakon o vatrenom oružju i njegovoj upotrebi u samoodbrani naj bolji na svetu. Kad kriminalac zna da građan ima pravo da ga upuca onda će dobro da razmisli da li će da počini krivično delo ili ne. A bilo bi manje posla i za policiju koja je isto u nezavidnom položaju i ima slaba ovlaštenja za upotrebu fizičke sile i sredstava prinude. A o upotrebi vatrenog oružja u službi da i ne pričamo.
Slažem se da je kultura držanja oružja kod dobrog dela građana na veoma niskom nivou. Neki pojedinci čak godinama poseduju oružje a da o njemu nemaju blage veze. Zato je dobro da se pre vađenja nabavne dozvole mora polagati ispit, pogotovo sada kada je ukinuto obavezno služenje vojnog roka. Još samo kada bi svi položili pošteno bez veza i vezica i kupovanja uverenja.

petar
 [xhide]Ne verujem da ima ko polaze preko veze, jer je taj ispit jednostavan i ne poznajem ljude koji ga nisu polozili iz prve, znam jednog koji je pao pet puta na polaganju za B kategoriju, ali je zato za rukovanje oruzjem polozio iz prve ko metak....B)

Mada ko zna, mozda im i takvih duduka...Smean[/xhide]
Just like old times!

nemeza
 Što se tiče polaganja ispita za nabavku oružja u mestu u kome živim nemamo gde da polažemo ali zato imamo čoveka odneseš kopiju lične karte i novac i u roku od nedelju dana dobijaš potvrdu, nažalost to je surova stvarnost u Srbiji.
Da treba uvesti ne ispit nego školu je dokaz moj kolega lovac koji je doneo pušku sa molbom da je očistim, najadekvatnija reč za stanje puške je "kočina". Na pitanje kad si je poslednji put čistio odgovorio je nikad od kad sam je kupio (5 godina).

vlada lovac
 Ha ha, ja sam juče jednu čistio posle ravno godinu dana, a znam jer sam je i prošle godine po završetku lovne sezone opet ja čistio, šta ćeš kad čovek samo u mene ima poverenjeJaooo

Podunavac
 Nije mi jasno kako ljudi mogu da imaju takav odnos prema svom oružju? I onda kaže voli oružje. Pa kad voli što ga onda ne pazi i ne čuva? I ostavljaju kojekuda oružje na dohvat ruke deci i neovlaštenim licima, pa kad ispadne pizdarija onda kuku lele.

rk
 Definitivno treba poostriti samu obuku,kada sam ja polagao u Klubu strelaca "Mus" u Beogradu bilo je poprilicno ozbiljno izvodjenje obuke ne znam kako je sada ali znajuci Pantu ne verujem da se promenilo na gore.

Podunavac
 Definitivno treba pooštriti obuku i to dobrano. A to što Muš radi svoj posao kako treba ne znači da rade i svi ostali.

Jastreb
 Obuka sadrzi masu nekih stvari, koje su nepotrebne... to je isto kao Marxizam u školama nekada... umesto da vise pridaju znacaja prvo BEZBEDNOSTI, pa onda ostalim detaljima...

mada, treba i ljudi koji drze ispit da budu dovoljno obrazovani za tu delatnost...ja kad sam polagao, recimo, imao sam jedno od pitanja: "Kakva je putanja metka ispaljena iz puske?" - Ja kazem "Parabola" - Oni (troclana komisija) kaze...neee, razmisli jos malo...- Ja razmisljam, sta je sad...reko, pa kako mislite kakva je putanja, ne razumem...oni kazu, pa kako metak putuje, kad izadje iz cevi, kakvom linijom? Ja reko "PA PARABOLOM..." ...oni, ne, nego "putanja je kriva linija"! ... ali kao, nema veze, posto si ostalo znao, progledacemo ti kroz prste" Sad

- Za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama - PARABOLA: www.practicalphysics.org/imageLibrary/jpeg450/709.jpg

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Sajam FeHoVa - Lov, ribolov i oružje Budimpešta LOVAČKI SAJMOVI 43 20.02.2020. 18:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,952,616 posete www.srbijalov.com