Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: M48

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
M48
Podunavac
 Cevi su iste korak uvijanja 240 mm sa četiri žleba. Koja je kvalitetnija teško je reći. Vojne cevi su teoretski predviđene za ispaljivanje veće količine municije od lovačkih, ali opet lovačke su rađene za civilno tržišta u manjim količinama pa je možda njihovoj izradi posvećeno više pažnje. U svakom slučaju ako se dvoumiš između prepravljene vojne i lovačke puške bolje uzmi lovačku, ako si u mogućnosti.

vlada lovac
 Za sad ne bih ništa nabavljao, imam jedan stari Mauser K98 iz 42.god. WaA623 bnz 42 Steyr-Daimler-Puch Steyer, na kojem je stavljena cev od M53, a pitam iz razloga jer sam u razgovoru sa nekim puškarima ubedjivan da su cevi koje su radjene za M48 dosta preciznije i od cevi na Zastavinim lov.karabinima, pa i od samih originalnih Mauserovih koje su bile na vojnim K98, navodno da posle ispaljena tri metka bolje drže grupu i manje imaju oscilacija zbog stepenaste izrade

Podunavac
 Cev od 53-ojke će odlično da te služi jer je namenjena isključivo za rafalnu paljbu. Znači teško da ćeš je ikada raspucati ili istrošiti u bilo kom drugom pogledu. Međutim postavlja se pitanje koliko je precizna u odnosu na puščanu, baš iz razloga što nije predviđena za preciznu pojedinačnu paljbu nego rafalnu pri kojoj je preciznost u drugo mplanu a u prvom vatrena moć.
A ne vidim razlog zašto bi M 48 bila preciznija od Mauser K 98, pogotovo onih izrađenih pre početka 2. svetskog rata? I mauzerke imaju stepenasto izrađenu cev.

vlada lovac
 Cev je prilično dobra, letos sam malo više pucao i to raznovrsnom municijom, najbolje rezultate sam imao sa snajperskim metkom, grupe od po tri metka na 100m su bile 20-25mm, S&B Torpedo S je uglavno oko 30mm, PPU SP 12,7g je za nijansu lošiji od toga, ali kod njega nisam uspeo da pet metaka smestim u 5cm, uvek po jedan dosta pobegne iz te grupe i to sa dužim hladjenjem cevi, Groma dosta lošije nosi, a vojni puščani metak 7,9 nisam mogo da pohvatam na papiru formata A4 od rasipanja

canis aureus

vlada lovac kaže:
... u razgovoru sa nekim puškarima ubedjivan da su cevi koje su radjene za M48 dosta preciznije i od cevi na Zastavinim lov.karabinima, pa i od samih originalnih Mauserovih koje su bile na vojnim K98, navodno da posle ispaljena tri metka bolje drže grupu i manje imaju oscilacija zbog stepenaste izrade

Da je tako kako ti neki puškari(dobro si ih nazvao) kažu i danas bi se snajperske, "taktikal", takmičarske ... puške pravile sa takvim cevima! Prave li se?!

Ko misli, smatra, čuo je od nekih i sl da je slabija preciznost iz mitraljeskih cevi prerađenih u karabinske ... mogu da mu pokažem i dokažem da to nije tačno, koristeći svoj karabin sa takvom cevkom(mitraljeska germany)
(jedino da ne dokazujem sa Gromom jer tu municiju nikako ne trpi a ostalu koju god)
iveli

kelt
 sta se tice dorade M-48 tu granica nema video sam raznih pakovanja u rukama kolega. ko je sklon doradama nema mu bolje cevke od m-48. prvo nije skupa100e sve i da je unistite nije velika steta, a mozete stosta i sami uraditi pa tek onda ce imati pravu vrednost. ja tu nebi ulagao mnogo novca ionako za lov vam netreba match preciznost. malo obradio vec postojeci kundak stanjio ga kod rukohvata i skratio u potkundaku. naravno ceo bih kundak ispolirao posle skidanja fabricke zastite i natopio ga nitro bajcem u boji oraha ali bez lakiranja. one viska delove bi bacio(gornji drveni deo pa ono oko bajoneta itd). cev nebi nista dirao samostalno po pitanju duzine i spoljasnje obrade to bi prepustio puskaru jer oni znaju tacno koja duzina valja ( moze se cak i popraviti preciznost) potom bi sve ispolirao magacin, zatvarac, izdizac, usta sanduka, klizne povrsine, a okidanje bi ostavio takvo kakvo je, vremenom se svako navikne. montirao bi neku brzu optiku za sumu 1-4x20 ili red dot i zaboravio sve hitce preko 100m. ne bih je pustao iz ruku cele zime (i kroz blato i kroz vodu nema sta da se zali) srbijalov

vlada lovac

canis aureus kaže:
...Ko misli, smatra, čuo je od nekih i sl da je slabija preciznost iz mitraljeskih cevi prerađenih u karabinske ... mogu da mu pokažem i dokažem da to nije tačno, koristeći svoj karabin sa takvom cevkom(mitraljeska germany)
(jedino da ne dokazujem sa Gromom jer tu municiju nikako ne trpi a ostalu koju god)
iveli

Ja verujem... ne izazivam. Jel cev od MG42 ili MG34

canis aureus
 vlado
naravno da veruješ kad i ti tak'u cevku koristiš a i grupe na 100m pravišB)
mislim da je jedina mana ovih mitraljeskih to što i da hoćemo da ih uništimo ne bi mogli tako lakoConfused(normalnom upotrebom u lovu, strelištu uz normalno održavanje) jer su namenjene za ihahahajahaaaj ....Yes
-cev je za nemačkog "šarca" rađena u Mauseru 80tih godina a za koji model .ebem li ga(Frown), uzeta nova i napravljena u ovo ...

Podunavac
 Canis kako je rađena 80-ih godina za šarca kad se MG 42 odavno više ne proizvodi? Ili je to nešto po narudžbi? A i kako si mogao iz inostranstva da nabaviš cev za mitraljez?

rogi
 Menjam cev od 98-ce,(72 ili 75cm),nisam je merio,u besprekornom stanju za jednu nemacku mitraljesku.

canis aureus
 Podunavac
Hmmm
šta se proizvodi kod njih a šta ne neznamConfused al koliko znam do skoro švabe na borbenim vozilima vozaše šarceYes ako ne i još uvek
a cev za mitraljez je već tamo od strane jednog našeg oružara prepravljena u karabinsku, montirana na sanduk karabina ... i uvežena kao lovački karabin od strane majstora koji ga i napravi te ga ja kupih takvoga

Podunavac

canis aureus kaže:
Podunavac
Hmmm
šta se proizvodi kod njih a šta ne neznamConfused al koliko znam do skoro švabe na borbenim vozilima vozaše šarceYes ako ne i još uvek
a cev za mitraljez je već tamo od strane jednog našeg oružara prepravljena u karabinsku, montirana na sanduk karabina ... i uvežena kao lovački karabin od strane majstora koji ga i napravi te ga ja kupih takvoga

Canis druže nemci jesu imali u upotrebi mitraljez napravljen po uzoru na MG 42, to je MG 59, podverzije MG1, MG 2 i MG 3. Ali on se pravio u kalibru 7,62x51 NATO. ikaVerzija za korištenje na tenkovima i oklopnim transporterima je MG 1A4. Ali njega su zamenili mitraljezi H&K HK 21 u kalibru 7,62x51 i HK 13 i HK 23 u kalibru 5,56x45.itanje Znači nema šanse cev 8x57 iz 80-ih godina. Može da bude cev od MG 42 sa nekog vojnog rashoda ili ratne rezerve proizvedena do 1945. godine kada im je proizvodnja ugašena. Ali mi ipak nije jasno da je u nemačkoj dozvoljena prodaja delova automatskog oružja civilima.Confused Pa nije to Srbija pa časom nabaviš mitraljesku cev ili ceo mitraljez.puc puc Taj te oružar uzgleda nešta smuljao.Angry

canis aureus
 Druže, nema muljanja sigurno.
80tih cev je bila nova što ne mora da znači da je tada proizvedena. "Rađena"(obrađena) je 80tih godina.
Ovaj naš oružar je tamo radio(u Mauseru) i tamo sklopio lov.karabin, tako što je postojeću cev 8x57js zamenio ovom obrađenom. Potpuno legalno. Verovatno da ne može na pijaci kod njih da se nađu delovi za automatsko oružje ali u fabrici mogu sigurno. Svi podaci su bili navedeni u "tehničkoj knjižici"(ili kako se već zove) i overeni u fabrici, koju je morao da poseduje zbog uvoza oružja.
(nažalost maistor nije među živima pa ne mogu da dođem do te knjižice)

Podunavac
 Je li to prepravljeni vojni karabin, ili je lovački? Imaš li mehaničke nišane na njemu? Kakvu ima kočnicu leptir vojnu ili neku lovačku varijantu? Može slika ako ti nije problem?

canis aureus
 M98 konstrukcija, sanduk "vojni", mehaničke nišane imam, kočnica je leptir(skraćena i prilagođena za najnižu montažu opt.nišana) + kočnica obarače(kao kod ZCZ), ručica zatvarača je kao kod Ferlaha što sam viđao
Slika ima na drugim temama(lov predatora, lov DS ...) i bila je neka tema gde smo ranije stavljali slike tj "pokazivali" naoružanje a sad je nema k'o u zemlju da je propalaAngry čitav dan je tražim po forumu i ... jok

Sniper Hunter
 canis mozda ovde
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ead_id=641

Podunavac

canis aureus kaže:
M98 konstrukcija, sanduk "vojni", mehaničke nišane imam, kočnica je leptir(skraćena i prilagođena za najnižu montažu opt.nišana) + kočnica obarače(kao kod ZCZ), ručica zatvarača je kao kod Ferlaha što sam viđao
Slika ima na drugim temama(lov predatora, lov DS ...) i bila je neka tema gde smo ranije stavljali slike tj "pokazivali" naoružanje a sad je nema k'o u zemlju da je propalaAngry čitav dan je tražim po forumu i ... jok

Lepo urađeno druže. Je li dorađen uvodnik metka i koji tip kundaka je napravljen?

canis aureus
 Kod mitraljeskih cevi je kraće ležište metka nego kod puščanih cevi zbog drugačijeg zatvarača i bravljenja, te je iz tog razloga potrebno dodatno bušenje(produbljivanje ležišta).
Dorađen je uvodik(uvodna rampa) metka u cev i lepo ispoliran da bi to bilo "glatko funkcionisanje" a i da ne bi prilikom ubacivanja metka u cev dolazilo do oštećenja(uglavnom) mekog vrha lovne municije.
-na ovoj slici se vidi makinaOi
canis aureus priložio:
aanaja.jpg

canis aureus
 ... i makina sa druge strane
canis aureus priložio:
aanaa.jpg

Podunavac
 Odlično urađeno druže i tehnički i vizuelno.B) Uvodnik je inače najveći problem kod prepravljenih vojničkih pušaka, a mnogi majstori ili zaborave da ga srede ili ne znaju. Ne sviđa mi se jedino ručica zatvarača, bolje mi leži sa kuglom, malo pomotan dole i malo unazad. I deluje mi nekeko dugačka cev s obzirom da je mitraljeska.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,941 posete www.srbijalov.com