Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
Lovac Stari
 Po meni je jedino dobar za potragu ranjene divljaci Stari, np Svinja.
Da nije dobar, ne bi ga koristili i profesionalni Safari Lovci u potrazi za ranjenim Mackama!
E sada zakon je zakon i mi ga postujemo Pravilo.
Dobar pogled.

Cvele
 asivica, ima za 12cal Federalov brener 8 kugli 9,13mm ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

canis aureus

neca90 kaže:
Vidim momci da ste ljuti protivnici PP-jki;)Moje je misljenje da je PP sacma nepravedno zabranjena!Ja cu navesti neke svoje argumente zasto tako mislim,a vi prosudite sa svoje tacke gledista.
Prvo,znate i sami da je nekada bila prava retkost imati karabin.Dakle,koristile su se sacmare.Takodje je bila prava retkost naci za te sacmare jedinacno zrno,znaci,nasi stari lovci su u ogromnom broju koristili PP.Pa znate i sami da je i tada bilo ulovljenih divljih veprova,i to kakvih i kolikih,i preko 200 kg!Prema tome,tvrdnja da PP sacma ne moze da ubije iole vecu divlju svinju je nesto sto pada u vodu,jer ko ne veruje neka se raspita kod starijih kolega,ili neka proba PP-jku pa ce videti o cemu govorim.U temi "Kalibar 16" Petar je napisao da je svojim ocima video kako lovac 16-icom pogadja divljeg vepra od 190 kg koji pada kao pokosen!Ne tvrdim,ali pretpostavljam da je koristio PP.a ne kuglu!Neka Petar kaze!Ja verujem da je zaista tako bilo,jer sam prisustvovao odstrelu nazimeta jos pre 6 godina PP-om iz 12-ice,koje je tezilo 109kg na oko 30metara!Zatim,jedan stariji kolega mi je pricao i pokazao mi trofeje od 32 DS koje je tokom 45 godina lovackog staza odstrelio,od 20-ak do 170-ak kg,i to iskljucivo Zastavinom polozarom kalibra 16 i upotrebom iskljucivo PP sacme!Istini za volju,taj mi je covek rekao i ovo:"Mali,da ti kazem ovako,za divlju svinju nema boljeg oruzja od karabina,moze da prica ko sta oce,ali je tako.Ako nekad budes mogao kupi karabin!"Samo je stvar u tome da nije bas svako u mogucnosti da kupi karabin,kao sto to nije bio ovaj covek,kao sto to recimo nisam ni ja trenutno!I sta onda ostaje posle ove zabrane?Ostaje kugla.Ali!Kugla kosta (najjeftinija) okruglo 100 dinara,a PP nekih 50-ak dinara.A nekim je nasim kolegama ta razlika velika!I to je nesto sto se ne sme zanemariti!
Drugo,poznato je da divljac pogodjena sacmarom strada od tzv."nervnog soka".To ustvari znaci da divljac biva podjena sa vise kuglica istovremeno.Mozak divljaci ne moze sve te informacije da obradi jer ih primi odjedanput i divljac pada!E sad,kako recimo zec ima nervne zavrsetke po kozi tako ih ima i divlja svinja,jer i ona je zivo bice od krvi i mesa.To znaci da nervni sok kod divlje svinje ne mozemo da napravimo 10-kom,jer je koza debela,pa samim tim tako sitne kuglice ne mogu da se probiju do nervnih zavrsetaka(koje svako zivo bice ima,pa i DS) i izazovu nervni sok.Medjutim PP sacma to itekako moze,a dokaz su primerci divlje svinje(kako oni od 200 i vise kg,tako i oni od 30-40kg) odstreljeni PP sacmom,i verujem da sad ne treba posebno nabrajati primere koji je lovac gde odstrelio vepra samca ili krmacu ili nazime PP-om.Jednostavno,svako od nas moze da se raspita za takav slucaj u svom udruzenju!Prema tome,pre ove zabrane bilo je DS i preko 200 kg odstreljenih PP-om i to je cinjenica,to nisam ja izmislio,to se moze proveriti,to bar nije tesko!
Trece,pored standardnog PP,postojiPP gde su kuglice medjusobno povezane strunom ili sajlom,tako da sve kuglice odjednom biju u jednu tacku!I ajde neka neko ovim gadja divljeg vepra,neka ga pogodi na oko 60-70m i neka ovaj ode...Nema sanse!!!Naravno,ne racunam ovde pogodak u recimo kuk ili predeo oko kuka,jer u takvom slucaju DS necemo da oborimo ni sa 9,3x74R,,ni sa legendarnim 8x57,ni sa 30-06 Sprg,pa ni sa 300Winshester Magnum!!!Znaci,ili pogodak u vitalni deo dela DS karabinom ili kuglom iz sacmare,mislim vrati visoki deo plecke,pogotovu ovo drugo,jer su tu pluca i kicma(mada verujem da cemo se sloziti da je uputiti tako precizan hitac kuglom iz sacmare jako tesko,karabinom da ali kuglom tesko)ili da vise kuglca PP poklope DS kako bi joj dopreli do nervnih zavrsetaka i izazvali nervni sok.Postujem ako neko misli da je kod DS nemoguce izazvati nervni sok,ali ja mislim da moze!
Cetvrto,ne bih smeo na divljeg vepra dugom devetkom,kako rece Sheytan,jer je to jedinacno zrno slabe probojne moci da bismo ubili divlju svinju,dakle tu nervnog soka nema,jer,kako sam napisao gore,ovde bi mozak DS primio samo jednu informaciju koju bi stigao da obradi,DS bi skiknula i pobegla!A kad bismo vinju pogodili samo jednom kuglicom PP,opet ne bismo uradili nista,zasto-vec sam napisao da se ne ponavljam.
I na kraju,ko ima nekog starijeg lovca u porodici,oca,dedu,pradedu...neka ga pita za iskustva kako PP obara svinju!Eto toliko od mene drugarinecu biti u mogucnosti jedno 4-5 dana da posecujem portal,tako da necu moci da odg odmah na eventualna razlicita misljenja koja budu bila.

neca90Bye
Da, da! Slušao sam priče tih starijih lovaca još kao dete i jedva čekao da porastem da mogu i ja ...
I u pravu si! dosta priča je bilo što se tiče lova DS sa "hvalospevima" za najbolje PPejke!
Bilo tada tih svinja pa bilo dosta i uspešnih odstrela a o odstrelima i uspesima se samo i priča i prepričava a o neuspesima i o divljači koja je odlazila ranjena pa neupotrebiva bila pronalažena ili nikada nenađena, to se "zaboravi"!
Uglavnom su "ti naši stari" pucali na divljač na dosta kratkim daljinama te je PP i imao dovoljno energije a i moglo se pogoditi sa 5 i više kugli pa se i "obaralo" a puna su lovišta bila sa divljači pa se moglo tako loviti ...
U to njihovo vreme nije bilo baš neke preterane ponude municije i šarolikosti među proizvođačima tako da su imali to što su imali i to je bilo najbolje, a sada su vremena drugačija i mnogo se toga promenilo, što se tiče proizvoda, ponude i potražnje.
Možda su kugle malo skuplje u odnosu na PP ali koliko se tih kugli ispuca u lovu i "pripremi za lov" da bi to toliko uticalo na materijalno-finansijski opstanak toga lovca?! Koliko ti ispucaš PPejki u lovu i "pripremi"??
Ne zanemarujem razliku u ceni jer jeste nemaština i sve veće siromaštvo ali raspitaj se koliko ti lovci ispucaju uopšte te municije godišnje! Pa ako ne mogu godišnje da izdvoje 500-1000din za municiju a za neke druge nepotrebne stvari mogu e onda ...
Imao sam par odstrela DS u kojima sam nalazio "pod kožom" po dve tri kugle 8-8,5mm a gde završiše onih šest sedam kugli koje ne pogodiše?!Hmmm a da ne pričamo o višednevnim mukama tih pogođenih a preživelih!-kad iz toga ugla pogledaš da li i dalje misliš da je preskupo 100din/kom?!
Ali dobro, skupo je!
Nego što se tiče tih ŠOKovaFrown
-da bi do nervnog šoka došlo tj da bi se isti "izazvao" kugle koje dođu do cilja moraju da donesu i dovoljno kinetičke energije i da dovoljno duboko prodru u telo kako bi na tkivo bila naneta što veća oštećenja a samim tim i veći uticaj na nervne završetke. A do koje daljine PPejka može da donese dovoljno energije na cilj za nervni šok?! I na kojoj daljini se može postići posip sa dovoljnim brojem(5 i više) kugli na vitalni deo divljači?!
Lično sam isprobavao i testirao sa "PPejkama" na strelištu i u tu svrhu mnogo te municije je prošlo kroz više različitih cevi i utisak-NIKAKAV!
Za pogodak u vitalnu zonu(30-40cm) sa više od 5 kugli meta nije mogla dalje od 15 do 25 metara u zavisnosti od cevi i čokova!! Na 35m tu zonu je pogađalo 2, maksimalno 3 kugle, a za više smatram da je bilo slučajno jer je jedva par puta bilo više od 3 pogotka! Preko 40m sve je "loto"!
Ako imaš drugačije rezultate i testiranja ...
PPejke "vezane strunom"Iznenadjen
Ima li ih ispod 100 dinara po komadu i gde mogu(u kojoj prodavnici kod nas) da se nađu?!?
Imao sam priliku da vidim i to čudo i sa drugom koji to donese iz Francuske na strelištu "sagorim" jednu kutiju(10kom) i bilo je ... na 20m svuda po meti ali ni jednom tamo gde je nišanjeno! Srećom pa naši prodavci nisu u svoju ponudu stavili i ovu miniciju uglavnom namenjenu za službene potrebe vojske i policije tj za "otvaranje vrata" i razbijanje brava.
I ... 9mmPara sa FMJ zrnom ima veću probojnu moć od "olovne" kugle iz PP na bilo kojoj daljini! Sama tvrđa konstrukcija ...

neca90
 Snasao sam se nekako za laptop!Jes te canis aureus,slozicu se sa nekim stvarima koje ti kazes,ali ne sa svim!Idemo redom:
Kas govorimo o tome da li ima PP sacme vezane strunom ispod 100 dinara-odgovor je ne znam jer nisam uspeo to da nadjem.Trazio sam,ali nema!Sad vise necu ni da trazim jer je zabranjeno pa necu da se zezam!Kad je o preciznosti rec,veruj mi canis aureus,nije ni kugla toliko precizna kao sto se govori!Barem u mom slucaju!Verujem da neko moze da ostvari takav pogodak da divlju svinju pogodi kuglom sa 50 m u vrat ili visoki deo plecke,ali ja priznajem da ne mogu!Karabinom da,ali ovim ne,na strelistu mi se pokazalo!Ako ne mogu ja,to svakako ne znaci da ne moze niko,ja govorim za sebe,za druge ne znam!
PP jesam isprobao na strelistu i rezultati su sledeci:na 45m sam gadjao list bloka broj 5(sad bas ne znam kolike su mu dimenzije u cm,ali svi valjda znaju kolika je dimenzija bloka broj 5) sam gadjao polozarom 12/70 i to sam koristio Krusikov,Belotov i Riov PP i mogu da ti kazem da su rezultati sareni!Naime,nejbolje sde pokazao Ceski Belot!nA 45m papir je pogodilo 6 kuglica!!!Naravno,ne sve u jednu tacku(to je bilo sa punim cokom),a isto Belot na 45m 2/4 coka 5 kuglica...Pa jel to malo??????Rio,koliko se ja secam,jeimao oko 4-5 kuglica iz obe cevi,a Krusik se pokazao najslabije,oko 3-4 kuglice!Tako da ja sad za svinje koristim Belotovu kuglu,preko volje doduse,ali nazalost ne smem PP.
E sad,kad je u pitanju ranjavanje divlje svinje,jeste,desava se da divlja svinja bude ranjena PP-om i da posle ugine,jeste,ne kazem!Ali,zamisli recimo gadja neko svinju sa 7x64,ili 8x57,nebitno,na recimo 200m i ne pogodi tamo gde treba(visoka plecka,vrat,srce),vec ga pogodi u slabine...Hoce liga to oboriti na mestu?Nece 100 posto!A ranjeno svinjce ima da pobegne i ne vide ga ti vise nikad!Jeste,pustices ti krvoslednika,ali ni oni ne mogu da prate trag ne znam nija koliko ako svinja slabo krvari usled loseg pogotka!Dakle,ne desava se da svinja bude ranjena i da se nepovratno izgubi samo i iskljucivo ako se gadja PP-om!!!To je poenta!
E sad naravno,ja ne kazem da je bolje koristiti PP nego karabin,SIGURNO ne moze sacmara da se ravna sa karabinom u lovu divljih svinja!Ja bih uvek koristio pre karabin nego PP.Ali jebi ga,studentski standard,pa gledas svaki dinar da ustedis,a karabin je misaona imenica!
Nervni sok?Pa dobro,ajde ovako,jel ces da izazoves nervni sok ako sa svojim karabinom 8x57(izuzetan kalibar,kad bih kupovao bez razmisljanja bih njega kupio) ako vepra pogodis u slabinu?Neces sigurno!A pogodi ga sa PP-om na 45-50m(to je u nekom pogonu ili nocnom cekanju sasvim moguce,mislim da se u tome slazemo) posred tela,pa ce jedna kuglica da pogodi slabinu,druga plecku,treca vrat,cetvrta ce i peta,a sasvim je moguce i sesta(rezultati sa strelista)zavrsiti u telu divlje svinje!!!!Pa kad mozak svinje primi tolike informacije odjednom,hoce li da ima vremena da to svo obradi odjedanput?Ja mislim da nece!Nigde ja ni nisam napisao da ce PP napraviti izlaznu ranu,to je nemoguce i to nije tome namenjeno!Da je dozvoljeno,pa da gadjam divlju svinju,a da ti budes prisutan,na 50m metara maksimum,sve preko toga nema sanse,pa da vidis kako svinjce pada!Naglasavam,nisam nikad odstrelio divlju svinju,ali sam prisustvovao odstrelu pa sam video kako PP obara svinju na 50-akm!Svakako sam pre za karabin,ali kad nema kise,dobar je i grad!Ali nije zabranjeno da se ode na streliste i da se tamo na papiru proveri grupa pogodaka PP.Ja garantujem da cu od 9 kuglica u papir na 50 m da posaljem5-6 sigurno!I ne samo ja,vec svako od nas na ovom portalu!Ja ne kazem da sam majstor u tome,nisam,ali to nije nesto mnogo tesko,u praksi sam u tome uspevao!!!

Podunavac
 Neco pogotkom jedinačnim zrnom iz puške sa žlebljenom cevi se može postići šok divljači i pad u vatri ako projektil prilikom udara u telo divljači ima brzinu veću od 800 m/s.
Što se tiče municije kod koje su zrna međusobno povezena ona u lovačkoj upotrebi nemaju nikakvu prednost nad zrnima bez međusobne veze. To su odavno napravili amerikanci i povezali ih međusobno tankom sajlom, a služi za što sigurnije zaustavljanje napadača. Ideja je bila da ih koristi njihova policija, ali već godinama nisam čuo da je to zaživelo u široj upotrebi. Možda je čak i zabranjeno zbog strašnih povreda koje nanosi na ljudskom telu. Neki su proizvođači možda napravili nešta slično za lovačku upotrebu ali to je čist promašaj, zato takva municija ni nema popularnost među lovacima.
A što se tiče PP-ke ona možda i može da grupiše 5-6 zrna na 50 m, ali koliku kinetičku energiju donese svako zrno na tu daljinu. DS nije zec pa da doživi šok zbog proboja kože na 5-6 mesta.

nemeza
 Pridružujem se velikoj većini lovaca PP NE! NE! NE!

Što se tiče municije kod koje su zrna međusobno povezena, napravljena je namenski i upotrebljavaju ih čuvari reda na zapadu za otvaranje vrata (pucanjem u bravu ili šarke) kod upada u prostorije prilikom intervencija.

canis aureus
 ...
pogodiće neco90 papir svi koji budu gađali ali sam ti naveo veličinu vitalne zone od 30cm. Voleo bih da odemo zajedno na strelište i da me uveriš u te pogotke i to grupisanje na 50m jer ja sam "grupisao" ali ne vredi ni sa boljim od Belota i Ria ... pa ni na 35m! Svaka tebi čast ako to uspeš jednom od 25(25/1) pokušaja pa to ponoviš još jednom zaredom i to na punih 40m!, naravno u tih 30cm
"Ja garantujem da cu od 9 kuglica u papir na 50 m da posaljem5-6 sigurno!"
- a jel možeš da garantuješ gde će da završe onih preostalih 3-4 kugle?!?
"Da je dozvoljeno,pa da gadjam divlju svinju,a da ti budes prisutan,na 50m metara maksimum,sve preko toga nema sanse,pa da vidis kako svinjce pada"
neco, bio sam ja u dosta lovova gde je "svinjče" gađano i na 30-40m PPom pa je odlazilo i po 1km sa mesta nastrela te pronalaženo nakon više sati, i to ne teže od 90-110kg i više od 2-3god starosti! Verujem da si video taj odstrel na "50m" ali "šteta" što zabraniše jer mnogo više NEODSTRELA sa PPom bi imao prilike da vidiš!!
Doduše, bio sam prisutan gde su PPejke obarale kapitalne primerke bez problema ali u pogonu i na 10-15 metara!
Kad si već navodio cene 'ajde reci koliko košta taj Belotov ili Riov PP i šta misliš koliko "tih naših kolega" lovaca koje si takođe naveo koristi taj domaći Krušikov PP koji je najjeftiniji a i sam kažeš najlošiji!?!
Za nepreciznost "brenera" se ne slažem jer u tih 30cm na 40-50m sigurno bez ikakvih problema može da pogodi svako ko iole poznaje svoje oružje i rukovanje istim! Za tvoju informaciju ja koristim Original Breneke Legija i Winčesterov Slug Holow Point i na 60m grupišem 5kom u 10cm(kad mi baš nije dan grupa ode na max 15cm) tako da sam sigurniji u lovu sa time nego ...
A pogađanje karabinom u slabinu ...

darkon
 Protivnik sam PP municije i potpuno opravdana zabrana iste.

Vidim da se prica o pozitivnim osobinama PP-a,koje ja nikako nisam mogao naci.
U lovu ga NIKAD nisam koristio,jer sam ga najpre,kao sto je i normalno,isprobao na meti.

Isprobao sam razne marke i nijedna nije dala neku grupu,koja je mogla da ostavi neki dobar utisak.

Zex
 Alooooooooooooooo ljudi PP je veoma opasana municija po druge ucesnike u lovu,zato je po meni treba zabraniti.Ima ona dovoljno snage da obori i kapitalnog vepra na 15-50m,ali sta se desava ako promasite-to sranje(pogotovo ono od 15 kugli za 12/76) POkriva veoma veliku povrsinu kada se rasprsi na sve strane i do daljine od 900 m je ubitacno po coveka samo tako,dva puta sam doziveo u zivotu da mi PP zrna prolete 0,5 do 1m od usiju- nimalo prijatan osecaj-kao kad proleti strsljen.Jedinacno zrno (breneke) ili karabinsko zrno tacno znate gde saljete dok kod PP-a to nije slucaj.

Podunavac

Zex kaže:
Alooooooooooooooo ljudi PP je veoma opasana municija po druge ucesnike u lovu,zato je po meni treba zabraniti.Ima ona dovoljno snage da obori i kapitalnog vepra na 15-50m,ali sta se desava ako promasite-to sranje(pogotovo ono od 15 kugli za 12/76) POkriva veoma veliku povrsinu kada se rasprsi na sve strane i do daljine od 900 m je ubitacno po coveka samo tako,dva puta sam doziveo u zivotu da mi PP zrna prolete 0,5 do 1m od usiju- nimalo prijatan osecaj-kao kad proleti strsljen.Jedinacno zrno (breneke) ili karabinsko zrno tacno znate gde saljete dok kod PP-a to nije slucaj.

Slažem se da je PP sačma opasna u lovu ali ti ga kolega pretera.
Prvo mislim da PP na 50 m nema šanse da obori kapitalnog vepra.
Drugo da li si ti siguran da u 12/76 ima 15 kugli od 8,55 mm? Ne koristim magnum patrone za sačmu, nego samo za kuglu ali mi ovo deluje neverovatno.
Treće PP i da doleti 900 m nema više snage da usmrti čoveka. Krupna sačma ima najveći domet pod uglom elevacije od 30 stepeni. Pod nultom elevacijom PP ne može da dobaci dalje od 400-500 m, i na toj daljini može da nanese samo lakše povrede.

Sremac75
 5 redova po 3 u redu!srbijalov
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Cvele
 Da Podunavac, 15 kugli ima u 12/76, ali nisu 8,55 nego 8,4 valjda tako nesto.... ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

vuk71
 licno sam protiv pp municije. Necu ulaziti u balisticke karakteristike pp municije ni ime proizvodjaca ni kako ga ko puni ali u par lovova u kojima je narusena bezbednost lovaca krivac je bila neadekvatna municija, tj pp sacma. Prilikom takvog lova u Bodjanima mada je lovnik i pred. drustva podvukli da je zabranjena upotreba pp sacme neko ipak napunio svoju pusku i eto cuda. Nakon pucanja doticnog lovca znao sam da je pucao sacmu. Sacma je nekontrolisano letela odbijajuci se od drveca i dosla do mene , mada sam bio oko 100met. udaljen i pod uglom od 90 stepeni. Jedna olovica pp sacme je preletala moju glavu, jedna se zabila u zelju ispred moje noge 50cenata, a treca na 2m. ispred mene posekla grane. Za mene je lov bio gotov jedva sam docekao da izadjemo iz sume. Ako je to lov ja ga sigurno loviti necu. Kako sam naveo necu neke balisticke osobine iznositi ,jer je od preostalih kuglica mozda neko i zavrsilo u ds. Kako je neko naveo dali mozes garantovati gde ostale kuglice zavrse koje nisu u meti...Ovo je primer koji sam osetio na vlastitoj kozi ima i dr. lovaca koji su mi pricali identicne price, naravno slucajno ili namerno opet je neko napunio pp sacmu i napravio belaj... ako je to lov....

Zex

Podunavac kaže:

Zex kaže:

Slažem se da je PP sačma opasna u lovu ali ti ga kolega pretera.
Prvo mislim da PP na 50 m nema šanse da obori kapitalnog vepra.
Drugo da li si ti siguran da u 12/76 ima 15 kugli od 8,55 mm? Ne koristim magnum patrone za sačmu, nego samo za kuglu ali mi ovo deluje neverovatno.
Treće PP i da doleti 900 m nema više snage da usmrti čoveka. Krupna sačma ima najveći domet pod uglom elevacije od 30 stepeni. Pod nultom elevacijom PP ne može da dobaci dalje od 400-500 m, i na toj daljini može da nanese samo lakše povrede.
Za ubitacnu daljinu od 900m sam se prokenjao priznajem/dobio sam luft u lezajevima od crvenog piva i besa sto su mi ta sranja dva puta letela pored glave.Domet je precnik zrna X 100 znaci oko 850m,I vepar od 300 kila-ako takav kod nas uopste postoji nece mrdnuti kad dobije zrno PP-a po kicmi(nece biti mrtav ali bice oboren i nece moci da se krece uopste)-posle ide samilosni.Krusikov ima 15 zrna precnika 8,1mm a Belotov 15 kom od 8,4mm

Podunavac
 Ako je bilo od piva iveli onda je opravdano. Formula za domet ti je u redu ali to je maksimalni domet, a ne ni upotrebljivi ni ubitačni. A postiže se samo pod elevacijom od 30 stepeni. S obzirom da svinje ne lete na njih se puca pod nultom elevacijom. Za broj PP kugli se izvinjavam. Odma sam rekao da ne upotrebljavam magnum patrone za sačmu nego standardne, a magnum samo sa kuglom. Iskreno rečeno iznenađen sam sa tolikim brojem. A pogodak u kičmu sa 50 m sa PP je čista slučajnost možda 1:10, znači svakog desetog oboriš a devet ode ranjeno. Ipak PP nije za te daljine.

Zex
 Tako je.B)

lovdzij@
 Kolege koji proizvodjac pravi taj metak sto ubija na 900 metara?Kupio bih par komada,jer neki dan mi ode vepar na jedno 150 metara od mene,i nisam ga mogao gadjati!A da sam imao taj PP,druga pesma bi bila?A i nisam znao da PP ubija samo lovce ali ne i divljac?Bar po prici pojedinih?Moze li neko da mi kaze koliko je puta do sada gadjao svinje sa PP,ili koliko je do sada odstrelio a koliko su mu pobegle ranjene?Bas me zivo interesuju situacije iz pravog lova a ne teoretske price?Lovim iskljucivo DS,pa me zanima?
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

asivica
 Stani malo Lovdzij@ procitaj upis Zex je lepo rekao da je na 900m ubitacno po coveka evo citiram:" POkriva veoma veliku povrsinu kada se rasprsi na sve strane i do daljine od 900 m je ubitacno po coveka samo tako,dva puta sam doziveo u zivotu da mi PP zrna prolete 0,5 do 1m od usiju- nimalo prijatan osecaj-kao kad proleti"Starie sada dali je to tacno da je ubitacno po coveka na tu daljinu neznam samo sam hteo da ispravim nesporazum.
Jedva cekam da nedelja dodje...!!!Besan

zmajcina
 Veliki sam protivnik koriscenja PP municije, ipak je bezbednost u lovu na prvom mestu!!!
Dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!

Podunavac
 Kolega Lovdžij@ pročitaj ponovo postove malo pažljivije. Kolega Zex se malo izleteo što je posle i sam konstatovao. A mislio je na maksimalni domet, premda je malo preterao. A za korisni domet je naveo 50 m za kapitalnog vepra. Opet malo preterano, ali daleko ispod onih 900 m koje si ti shvatio.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,953,007 posete www.srbijalov.com