Poluautomati ili dvocevke?
|
RILE |
Objavljen 10.12.2010. 11:57
|
Mlađi član
Upisa: 33
Pristupio: 08.12.2010. 00:08
|
dosta sam se dvoumio oko bokerice ili petometke...na kraju sam kupio rusku petometku...prezadovonjan sam sa njom...gotovo ima istu tezinu kao bokerica...mislim da za nas pocetnike nije greska uzeti bilo koju..na prvu pusku se uvek najbrze naviknes....
samo low
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 10.12.2010. 14:45
|
Veteran
Upisa: 530
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Ako neko ne zna da gadja,daj mu i mitraljez-ne vredi mnogoMada je veoma vazno i to ko je na sta navikao...Evo primerarosle godine lovi moja grupa na otvorenom.Zec skace,a jedan nas kolega ga sa poluautomatom gadja cetiri puta na jedno 20--25 metara i nijednom ga ne pogodi!Ili,evo mog primera:otisao sam na streliste na gadjanje glinenih golubova i poneo svoju polozaru u kalibru 12/70.A pre mene je bio jedan decko sa poluautomatom istog kalibra.I ponudi on meni da ja probam automat,posto ga dotad nisam koristioI ja krenem pljas tras,tak...i od 25 golubova pogodim 3...Nije bas za pohvalu,al ajde...A sa svojom polozarom pogodim okruglo 20 od 25...Prednost poluautomata i bokerica u odnosu na plozaru je ta sto imaju mnogo udobniji rukohvat podkundaka za levu ruku,dok je polozara neizmerno laksa za nisanjenje i brzinsko dovodjenje musice na cilj,bar se kod mene tako pokazalo...Tako da zbog toga ja glasam za dvocevku,i to sa polozenim cevima,mada ne bi mi smetalo da u svojoj kolekciji imam i poluautomat i bokericuSvaka je puska dobra ako se koristi kako treba! |
|
|
|
eclipse4 |
Objavljen 10.12.2010. 15:08
|
Član
Upisa: 107
Pristupio: 07.12.2010. 00:06
|
ako je lov na fazana i zeca iskljucivo dvocevka,ako je u pitanju lov na plvke moze i petometka.
mada sam pristalica dvocevke za sve vrste lova,mislim na sitnu divljac. |
|
|
|
Predator |
Objavljen 10.12.2010. 15:18
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
neca90 kaže:
Ako neko ne zna da gadja,daj mu i mitraljez-ne vredi mnogo Mada je veoma vazno i to ko je na sta navikao...Evo primera rosle godine lovi moja grupa na otvorenom.Zec skace,a jedan nas kolega ga sa poluautomatom gadja cetiri puta na jedno 20--25 metara i nijednom ga ne pogodi!Ili,evo mog primera:otisao sam na streliste na gadjanje glinenih golubova i poneo svoju polozaru u kalibru 12/70.A pre mene je bio jedan decko sa poluautomatom istog kalibra.I ponudi on meni da ja probam automat,posto ga dotad nisam koristioI ja krenem pljas tras,tak...i od 25 golubova pogodim 3 ...Nije bas za pohvalu,al ajde...A sa svojom polozarom pogodim okruglo 20 od 25...Prednost poluautomata i bokerica u odnosu na plozaru je ta sto imaju mnogo udobniji rukohvat podkundaka za levu ruku,dok je polozara neizmerno laksa za nisanjenje i brzinsko dovodjenje musice na cilj,bar se kod mene tako pokazalo...Tako da zbog toga ja glasam za dvocevku,i to sa polozenim cevima,mada ne bi mi smetalo da u svojoj kolekciji imam i poluautomat i bokericu Svaka je puska dobra ako se koristi kako treba!
Složiću se sa kolegom. Bokericu sam kupio najviše zbog oblika i udobnosti podkundaka, jer sam imao problema sa držanjem položare na obuci. I vjerujem da je lakše navesti horizontalne cijevi na cilj od vertikalnih, ali su mi vertikalne na izgled ljepše. Tako je sigurno na početku, vremenom svaki lovac navikne na svoju pušku.
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 16.12.2010. 14:41
|
Lovčina
Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Meni se vise svidjaju dvocevke lovackije su. B) |
|
|
|
270 |
Objavljen 16.12.2010. 18:05
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ajde da razmotrimo neke prednosti dvocevki i poluautomata u odnosu jednih na druge!
Dvocevke su u odnosu na poluautomate lakše za rukovanje, mnogo sigurnije, manje sklone kvarovima i zastojima.
Mogu da koriste svu municiju (papirnu, plastičnu, većeg ili slabijeg kvaliteta) svih gramaža bez ikakvog podešavanja.
U trenutku upotrebe moguć je brz izbor cevi iz koje će se pucati odnosno manje ili više čokirane i kombinovanje municije različite krupnoće sačme u ovim cevima.
Nakon svakog opaljenja moguća je provera pre punjenje da od predhodnog metka nije nešto ostalo u cevi čime se izbegava oštećenje oružja i povrede strelca i drugih u njegovoj blizini. Lakše i brže se rasklapaju radi transporta i sklapaju itd,itd...
Poluautomati nad njima imaju samo jednu prednost mogućnost pucanja za redom VIŠE METAKA i ništa više (mada ako se uzmu u obzir zakonska ograničenja ni to im nije prednost)!
U lov se ne ide da se po svaku cenu divljač odstreli i da se što više odstreli kad se za to ukaže prilika. Nikad nisam razumeo lovce koji besomučno pucaju poluautomatima na jata plovki ili gusaka često van granice dometa ranjavajući više nego što odstrele i pronađu!
Ili kada istim poluautomatom nastavljaju da pucaju na zeca ili fazana kad je već posle prvog ili eventualno drugog metka otišao van efikasnog dometa sačme!
Ili na krdo DS koje trči kroz šumu ne birajući jedinku i ne čekajući pogodnu priliku za odstrel već raspali pa valjda će nešto i da padne!
U lov idem da bi uživao u prirodi divljači a ne da bi je odstreljivao na desetine, stotine, hiljade primeraka a kamoli da je ranjavam i ostavljam da umire u mukama!
Zbog svega napred navedenog ne vidim ni jedan razlog zašto bi se poluautomati koristili u lovištima i žao mi je što novim zakonom o lovstvu nisu zabranjeni kao što su u mnogim lovištima zapadne Evrope ili da je njihova upotreba rigoroznije ograničena! |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 16.12.2010. 18:20
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
270 kaže:
Ajde da razmotrimo neke prednosti dvocevki i poluautomata u odnosu jednih na druge!
Dvocevke su u odnosu na poluautomate lakše za rukovanje, mnogo sigurnije, manje sklone kvarovima i zastojima.
Mogu da koriste svu municiju (papirnu, plastičnu, većeg ili slabijeg kvaliteta) svih gramaža bez ikakvog podešavanja.
U trenutku upotrebe moguć je brz izbor cevi iz koje će se pucati odnosno manje ili više čokirane i kombinovanje municije različite krupnoće sačme u ovim cevima.
Nakon svakog opaljenja moguća je provera pre punjenje da od predhodnog metka nije nešto ostalo u cevi čime se izbegava oštećenje oružja i povrede strelca i drugih u njegovoj blizini. Lakše i brže se rasklapaju radi transporta i sklapaju itd,itd...
Poluautomati nad njima imaju samo jednu prednost mogućnost pucanja za redom VIŠE METAKA i ništa više (mada ako se uzmu u obzir zakonska ograničenja ni to im nije prednost)!
U lov se ne ide da se po svaku cenu divljač odstreli i da se što više odstreli kad se za to ukaže prilika. Nikad nisam razumeo lovce koji besomučno pucaju poluautomatima na jata plovki ili gusaka često van granice dometa ranjavajući više nego što odstrele i pronađu!
Ili kada istim poluautomatom nastavljaju da pucaju na zeca ili fazana kad je već posle prvog ili eventualno drugog metka otišao van efikasnog dometa sačme!
Ili na krdo DS koje trči kroz šumu ne birajući jedinku i ne čekajući pogodnu priliku za odstrel već raspali pa valjda će nešto i da padne!
U lov idem da bi uživao u prirodi divljači a ne da bi je odstreljivao na desetine, stotine, hiljade primeraka a kamoli da je ranjavam i ostavljam da umire u mukama!
Zbog svega napred navedenog ne vidim ni jedan razlog zašto bi se poluautomati koristili u lovištima i žao mi je što novim zakonom o lovstvu nisu zabranjeni kao što su u mnogim lovištima zapadne Evrope ili da je njihova upotreba rigoroznije ograničena!
270B)
napisao si ujedno i moje mišljenje!!
... a sada očekuj gnev i bes neistomišljenika i zaljubljenika u PA |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 16.12.2010. 18:22
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
270 kaže:
znaci to su po meni najlicemernije izjave! svi ti zivotinjoljubci prvom prilikom pucaju kad nesto istrci,ali NE,oni nisu dosli da je odstrele,nego eto desi se! znaci ja kada zelim da uzivam u prirodi i zivotinjama,ja lepo prosetam bez puske i uzivam! a kada nosim pusku ja idem da odstrelim,a sada dal ce da padne odstrel ili ne,to je vec nesto drugo! ali da kazem i da mi je po malo krivo kada se vratim bez odstrela! i svako moze samo da laze da mu je sve jedno kada vidi da su svi odstrelili a on nosi prazan ranac! zato nemojmo vise te price... |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 16.12.2010. 18:24
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
a sto se tice toga da se odstreljuje na desetine,stotine,hiljade... ja znam ljude koji jednocevom puca brze nego ja petometkom,tako da to nema veze sa puskom! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 16.12.2010. 18:35
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Opet počinje stara pesma
Kolega 270, nije problem u puški, nego u glavi onog koji pušku nosi. Dakle, nemojmo osudjivati vlasnike poluautomata, za ranjavanja i pucanja van dometa, i 'rokanja' po lovištu. Isto to rade i drugi lovci, bez obzira na vrstu puške. Treba jako dobro paziti na reči, jer se tvoj upis može zaista shvatiti kao da svaki vlasnik PA puške, orgija po lovištu. To jednostavno nije tačno. Ili da gadjaju nasumice u jata pataka, ili u krdo DS... Ma hajde, kolega, neće biti baš tako. Ne preteruj.
Hajde sad, da postavim pitanje za 270, canisaureus i druge, koji su protiv PA: kako bi reagovali na pumparicu? da li bi bili i protiv njenog korišćenja u lovu? Razlika izmedju pumparice i PA je jedino u vrsti sile koju koriste za izbacivanje ispucane patrone i ubacivanje nove. Šta ćemo sad?
Uvek treba voditi računa, da se razdvoji ponašanje jednog lovca, od vrste oružja koje nosi. Eno vam onaj snimak iz Makedonije, gde umlaćuju DS kolčevima. Svi ti idioti koji su to radili, su nosili dvocevke! I šta ja sad treba da napišem, da su lovci sa dvocevkama ovakvi ili onakvi, pa da me, sa pravom, razapnu kolege.
Odmereno, sa komentarima, i sa rečima. Neki put iz nepažnje ispadne uvredljiv upis.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 16.12.2010. 18:45
|
Admin
|
canisaureus kaže:
činjenica je da čim se pomenu poluautomatske puške sačmarice, tema, razgovor, diskusija se proširi na sve sem na lov!, na zloupotrebe, na kršenje zakona, na lovokrađu i krivolov, na prekomerni odstrel divljači... kako na forumu tako i uopšte u lovištima, strelištima...
Izazivaju rasprave, komentare, svađe...
Zar su te puške krive za sva ta dešavanja?
eto ti 270! šta sam ti rek'o?! |
|
|
|
270 |
Objavljen 16.12.2010. 18:46
|
Veteran
|
Pa kad idem u lov sigurno idem i da odstrelim divljač ali mi za razliku od tebe nije bitno da odstrelim u istom danu 10 primeraka kako bi se pohvalio kako sam dobar lovac. Čak mi nije bitno ni da li sam odstrelio koliko da vidim divljač i imam priliku za odstrel pa ako i ode neka je otišla za mene je to i dalje lep lovni dan!
A kakav sam lovac ljudi koji sa mnom love to znaju pa mi kako kažeš i kad se desi nije krivo kad se vratim bez ulova (mada se to retko dešava) jer u lov ne idem da bih se nekom dokazivao već iz svog zadovoljstva niti idem zbog mesa i za 20 godina lovnog staža nisam kući doneo divljač koju nisam ja odstrelio!
Ljubitelj životinja ili kako ti kažeš "zivotinjoljubac" jesam i time se ponosim i zato i smatram da sam pravi lovac! a ne kao ti i slični tebi kojima je izgleda samo lovina u rancu i odstrel bitan! |
|
|
|
canis aureus |
|
Admin
|
canisaureus kaže:
Šta to sad znači?!
-pa nisu puške krive! naravno
Da se izostavi etika!, kultura!, zakon! pravila, prava......
Najbitnija je SVEST jer sve prethodno se "nameće" od strane drugih a svest...
Ima mnogo nesavesnih i sa jednocevkama prelamačama i sa dvocevkama tako da nikada nije oružje krivac već onaj koji ga krivo koristi!!! |
|
|
|
charuga |
|
Veteran
Upisa: 580
Pristupio: 26.10.2010. 13:43
|
kolega 270,po ovim tvojim izjavama rekao bih da imas 19-20god...e sad ako imas vise dodjes mi pivo,a ako imas toliko,vidi se...ne bih da koristim teze reci ipak smo mi drugari ovde..ali dosta plitko receno..
..............
|
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 16.12.2010. 18:49
|
Admin
Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Meni je uvek bilo dosta dva metka.
Treba i divljač da ima neku šansu.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
270 |
Objavljen 16.12.2010. 18:52
|
Veteran
|
Charuga dodjem ti pivo! a ako tu tvoju cifru pomnožiš sa 2 bićeš blizu! Izvinjavam se što sam malo planuo ali na volim kad nekog ko ima drugačije mišljenje neko odma prozove "licemerom" samo zato što ne može da ga razume! |
|
|
|
charuga |
Objavljen 16.12.2010. 18:54
|
Veteran
|
naravno sremac,ali ko kaze da svako ko nosi PA stavlja i puca sa 4-5 metaka..ja kada sam kupovao pusku birao sam izmedju novog IZ-a i polovne berette PA..kupio sam berettu.i sad sam ja krivolovac,rogat,repat....?
daj batalite te price..
..............
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 16.12.2010. 18:55
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
270 kaže:
Zbog svega napred navedenog ne vidim ni jedan razlog zašto bi se poluautomati koristili u lovištima i žao mi je što novim zakonom o lovstvu nisu zabranjeni kao što su u mnogim lovištima zapadne Evrope ili da je njihova upotreba rigoroznije ograničena!
Da budem jasniji: prvih 6 pasusa iz upisa kolege 270, potpuno razumem, i tu nema šta da se raspravlja.
Ostatak komentara je apsolutno nepotreban.
Da pitam isto tako: da li se ovo što si napisao odnosi samo na sačmarice, ili si i protiv PA karabina?
Stav: 'Nikad nisam razumeo lovce koji besomučno pucaju poluautomatima na jata plovki ili gusaka često van granice dometa ranjavajući više nego što odstrele i pronađu!
Ili na krdo DS koje trči kroz šumu ne birajući jedinku i ne čekajući pogodnu priliku za odstrel već raspali pa valjda će nešto i da padne!' - da li ja sad treba da shvatim da one koji to isto rade sa dvocevkama, ti razumeš, a one sa PA ne razumeš?!
Takodje, rečenica: 'žao mi je što novim zakonom o lovstvu nisu zabranjeni kao što su u mnogim lovištima zapadne Evrope ili da je njihova upotreba rigoroznije ograničena!' - kakvo rigoroznije ograničenje bi uveo? Ne razumem. A u kojim su to zemljama zapadne Evrope PA zabranjene, daj prosvetli me molim te?!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
charuga |
Objavljen 16.12.2010. 18:56
|
Veteran
|
270 kaže:
Charuga dodjem ti pivo! a ako tu tvoju cifru pomnožiš sa 2 bićeš blizu! Izvinjavam se što sam malo planuo ali na volim kad nekog ko ima drugačije mišljenje neko odma prozove "licemerom" samo zato što ne može da ga razume!
nisam ti rekao da si licemer i ne mislim da jesi....jeste,planuo si
..............
|
|
|
|
charuga |
Objavljen 16.12.2010. 19:02
|
Veteran
|
jos nesto,izbor puske izjednacavate sa karakterom...pisao sam i tebi 270 i caniju i polovini forumasa,trazeci savet da li da kupim MC bok..istrcala,lepa,nije skupa...sta sam onda ako je kupim?dobar lovac,drugar...?
neza...bavajte...
..............
|
|
|