Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomati ili dvocevke?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomati ili dvocevke?
RILE
 dosta sam se dvoumio oko bokerice ili petometke...na kraju sam kupio rusku petometku...prezadovonjan sam sa njom...gotovo ima istu tezinu kao bokerica...mislim da za nas pocetnike nije greska uzeti bilo koju..na prvu pusku se uvek najbrze naviknes....
samo low srbijalov

neca90
 Ako neko ne zna da gadja,daj mu i mitraljez-ne vredi mnogoSmekoMada je veoma vazno i to ko je na sta navikao...Evo primeraPfftrosle godine lovi moja grupa na otvorenom.Zec skace,a jedan nas kolega ga sa poluautomatom gadja cetiri puta na jedno 20--25 metara i nijednom ga ne pogodi!Ili,evo mog primera:otisao sam na streliste na gadjanje glinenih golubova i poneo svoju polozaru u kalibru 12/70.A pre mene je bio jedan decko sa poluautomatom istog kalibra.I ponudi on meni da ja probam automat,posto ga dotad nisam koristioI ja krenem pljas tras,tak...i od 25 golubova pogodim 3lovacGlavu o zid...Nije bas za pohvalu,al ajde...A sa svojom polozarom pogodim okruglo 20 od 25...Prednost poluautomata i bokerica u odnosu na plozaru je ta sto imaju mnogo udobniji rukohvat podkundaka za levu ruku,dok je polozara neizmerno laksa za nisanjenje i brzinsko dovodjenje musice na cilj,bar se kod mene tako pokazalo...Tako da zbog toga ja glasam za dvocevku,i to sa polozenim cevima,mada ne bi mi smetalo da u svojoj kolekciji imam i poluautomat i bokericuSmileSvaka je puska dobra ako se koristi kako treba!

eclipse4
 ako je lov na fazana i zeca iskljucivo dvocevka,ako je u pitanju lov na plvke moze i petometka.
mada sam pristalica dvocevke za sve vrste lova,mislim na sitnu divljac.

Predator

neca90 kaže:
Ako neko ne zna da gadja,daj mu i mitraljez-ne vredi mnogoSmekoMada je veoma vazno i to ko je na sta navikao...Evo primeraPfftrosle godine lovi moja grupa na otvorenom.Zec skace,a jedan nas kolega ga sa poluautomatom gadja cetiri puta na jedno 20--25 metara i nijednom ga ne pogodi!Ili,evo mog primera:otisao sam na streliste na gadjanje glinenih golubova i poneo svoju polozaru u kalibru 12/70.A pre mene je bio jedan decko sa poluautomatom istog kalibra.I ponudi on meni da ja probam automat,posto ga dotad nisam koristioI ja krenem pljas tras,tak...i od 25 golubova pogodim 3lovacGlavu o zid...Nije bas za pohvalu,al ajde...A sa svojom polozarom pogodim okruglo 20 od 25...Prednost poluautomata i bokerica u odnosu na plozaru je ta sto imaju mnogo udobniji rukohvat podkundaka za levu ruku,dok je polozara neizmerno laksa za nisanjenje i brzinsko dovodjenje musice na cilj,bar se kod mene tako pokazalo...Tako da zbog toga ja glasam za dvocevku,i to sa polozenim cevima,mada ne bi mi smetalo da u svojoj kolekciji imam i poluautomat i bokericuSmileSvaka je puska dobra ako se koristi kako treba!

Složiću se sa kolegom. Bokericu sam kupio najviše zbog oblika i udobnosti podkundaka, jer sam imao problema sa držanjem položare na obuci. I vjerujem da je lakše navesti horizontalne cijevi na cilj od vertikalnih, ali su mi vertikalne na izgled ljepše. Tako je sigurno na početku, vremenom svaki lovac navikne na svoju pušku.

Sasvim prirodno

Hunter forever
 Meni se vise svidjaju dvocevke lovackije su. B)

270
 Ajde da razmotrimo neke prednosti dvocevki i poluautomata u odnosu jednih na druge!
Dvocevke su u odnosu na poluautomate lakše za rukovanje, mnogo sigurnije, manje sklone kvarovima i zastojima.
Mogu da koriste svu municiju (papirnu, plastičnu, većeg ili slabijeg kvaliteta) svih gramaža bez ikakvog podešavanja.
U trenutku upotrebe moguć je brz izbor cevi iz koje će se pucati odnosno manje ili više čokirane i kombinovanje municije različite krupnoće sačme u ovim cevima.
Nakon svakog opaljenja moguća je provera pre punjenje da od predhodnog metka nije nešto ostalo u cevi čime se izbegava oštećenje oružja i povrede strelca i drugih u njegovoj blizini. Lakše i brže se rasklapaju radi transporta i sklapaju itd,itd...
Poluautomati nad njima imaju samo jednu prednost mogućnost pucanja za redom VIŠE METAKA i ništa više (mada ako se uzmu u obzir zakonska ograničenja ni to im nije prednost)!
U lov se ne ide da se po svaku cenu divljač odstreli i da se što više odstreli kad se za to ukaže prilika. Nikad nisam razumeo lovce koji besomučno pucaju poluautomatima na jata plovki ili gusaka često van granice dometa ranjavajući više nego što odstrele i pronađu!
Ili kada istim poluautomatom nastavljaju da pucaju na zeca ili fazana kad je već posle prvog ili eventualno drugog metka otišao van efikasnog dometa sačme!
Ili na krdo DS koje trči kroz šumu ne birajući jedinku i ne čekajući pogodnu priliku za odstrel već raspali pa valjda će nešto i da padne!
U lov idem da bi uživao u prirodi divljači a ne da bi je odstreljivao na desetine, stotine, hiljade primeraka a kamoli da je ranjavam i ostavljam da umire u mukama!
Zbog svega napred navedenog ne vidim ni jedan razlog zašto bi se poluautomati koristili u lovištima i žao mi je što novim zakonom o lovstvu nisu zabranjeni kao što su u mnogim lovištima zapadne Evrope ili da je njihova upotreba rigoroznije ograničena!

canis aureus

270 kaže:
Ajde da razmotrimo neke prednosti dvocevki i poluautomata u odnosu jednih na druge!
Dvocevke su u odnosu na poluautomate lakše za rukovanje, mnogo sigurnije, manje sklone kvarovima i zastojima.
Mogu da koriste svu municiju (papirnu, plastičnu, većeg ili slabijeg kvaliteta) svih gramaža bez ikakvog podešavanja.
U trenutku upotrebe moguć je brz izbor cevi iz koje će se pucati odnosno manje ili više čokirane i kombinovanje municije različite krupnoće sačme u ovim cevima.
Nakon svakog opaljenja moguća je provera pre punjenje da od predhodnog metka nije nešto ostalo u cevi čime se izbegava oštećenje oružja i povrede strelca i drugih u njegovoj blizini. Lakše i brže se rasklapaju radi transporta i sklapaju itd,itd...
Poluautomati nad njima imaju samo jednu prednost mogućnost pucanja za redom VIŠE METAKA i ništa više (mada ako se uzmu u obzir zakonska ograničenja ni to im nije prednost)!
U lov se ne ide da se po svaku cenu divljač odstreli i da se što više odstreli kad se za to ukaže prilika. Nikad nisam razumeo lovce koji besomučno pucaju poluautomatima na jata plovki ili gusaka često van granice dometa ranjavajući više nego što odstrele i pronađu!
Ili kada istim poluautomatom nastavljaju da pucaju na zeca ili fazana kad je već posle prvog ili eventualno drugog metka otišao van efikasnog dometa sačme!
Ili na krdo DS koje trči kroz šumu ne birajući jedinku i ne čekajući pogodnu priliku za odstrel već raspali pa valjda će nešto i da padne!
U lov idem da bi uživao u prirodi divljači a ne da bi je odstreljivao na desetine, stotine, hiljade primeraka a kamoli da je ranjavam i ostavljam da umire u mukama!
Zbog svega napred navedenog ne vidim ni jedan razlog zašto bi se poluautomati koristili u lovištima i žao mi je što novim zakonom o lovstvu nisu zabranjeni kao što su u mnogim lovištima zapadne Evrope ili da je njihova upotreba rigoroznije ograničena!

270B)Bravo 2Bravo 2
napisao si ujedno i moje mišljenje!!
... a sada očekuj gnev i bes neistomišljenika i zaljubljenika u PAConfused

nenad_franc

270 kaže:

znaci to su po meni najlicemernije izjave! svi ti zivotinjoljubci prvom prilikom pucaju kad nesto istrci,ali NE,oni nisu dosli da je odstrele,nego eto desi se! znaci ja kada zelim da uzivam u prirodi i zivotinjama,ja lepo prosetam bez puske i uzivam! a kada nosim pusku ja idem da odstrelim,a sada dal ce da padne odstrel ili ne,to je vec nesto drugo! ali da kazem i da mi je po malo krivo kada se vratim bez odstrela! i svako moze samo da laze da mu je sve jedno kada vidi da su svi odstrelili a on nosi prazan ranac! zato nemojmo vise te price...

nenad_franc
 a sto se tice toga da se odstreljuje na desetine,stotine,hiljade... ja znam ljude koji jednocevom puca brze nego ja petometkom,tako da to nema veze sa puskom!

Lala
 Opet počinje stara pesma Smile
Kolega 270, nije problem u puški, nego u glavi onog koji pušku nosi. Dakle, nemojmo osudjivati vlasnike poluautomata, za ranjavanja i pucanja van dometa, i 'rokanja' po lovištu. Isto to rade i drugi lovci, bez obzira na vrstu puške. Treba jako dobro paziti na reči, jer se tvoj upis može zaista shvatiti kao da svaki vlasnik PA puške, orgija po lovištu. To jednostavno nije tačno. Ili da gadjaju nasumice u jata pataka, ili u krdo DS... Ma hajde, kolega, neće biti baš tako. Ne preteruj. Smile
Hajde sad, da postavim pitanje za 270, canisaureus i druge, koji su protiv PA: kako bi reagovali na pumparicu? da li bi bili i protiv njenog korišćenja u lovu? Razlika izmedju pumparice i PA je jedino u vrsti sile koju koriste za izbacivanje ispucane patrone i ubacivanje nove. Šta ćemo sad?
Uvek treba voditi računa, da se razdvoji ponašanje jednog lovca, od vrste oružja koje nosi. Eno vam onaj snimak iz Makedonije, gde umlaćuju DS kolčevima. Svi ti idioti koji su to radili, su nosili dvocevke! I šta ja sad treba da napišem, da su lovci sa dvocevkama ovakvi ili onakvi, pa da me, sa pravom, razapnu kolege.
Odmereno, sa komentarima, i sa rečima. Neki put iz nepažnje ispadne uvredljiv upis.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

canis aureus

canisaureus kaže:
činjenica je da čim se pomenu poluautomatske puške sačmarice, tema, razgovor, diskusija se proširi na sve sem na lov!, na zloupotrebe, na kršenje zakona, na lovokrađu i krivolov, na prekomerni odstrel divljači... kako na forumu tako i uopšte u lovištima, strelištima...
Izazivaju rasprave, komentare, svađe...
Zar su te puške krive za sva ta dešavanja?

eto ti 270! šta sam ti rek'o?!

270
 Pa kad idem u lov sigurno idem i da odstrelim divljač ali mi za razliku od tebe nije bitno da odstrelim u istom danu 10 primeraka kako bi se pohvalio kako sam dobar lovac. Čak mi nije bitno ni da li sam odstrelio koliko da vidim divljač i imam priliku za odstrel pa ako i ode neka je otišla za mene je to i dalje lep lovni dan!
A kakav sam lovac ljudi koji sa mnom love to znaju pa mi kako kažeš i kad se desi nije krivo kad se vratim bez ulova (mada se to retko dešava) jer u lov ne idem da bih se nekom dokazivao već iz svog zadovoljstva niti idem zbog mesa i za 20 godina lovnog staža nisam kući doneo divljač koju nisam ja odstrelio!
Ljubitelj životinja ili kako ti kažeš "zivotinjoljubac" jesam i time se ponosim i zato i smatram da sam pravi lovac! a ne kao ti i slični tebi kojima je izgleda samo lovina u rancu i odstrel bitan!

canis aureus

canisaureus kaže:
Šta to sad znači?!
-pa nisu puške krive! naravno
Da se izostavi etika!, kultura!, zakon! pravila, prava......
Najbitnija je SVEST jer sve prethodno se "nameće" od strane drugih a svest...
Ima mnogo nesavesnih i sa jednocevkama prelamačama i sa dvocevkama tako da nikada nije oružje krivac već onaj koji ga krivo koristi!!!

charuga
 kolega 270,po ovim tvojim izjavama rekao bih da imas 19-20god...e sad ako imas vise dodjes mi pivo,a ako imas toliko,vidi se...ne bih da koristim teze reci ipak smo mi drugari ovde..ali dosta plitko receno..Chut
..............

Sremac75
 Meni je uvek bilo dosta dva metka.
Treba i divljač da ima neku šansu.
lovac
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

270
 Charuga dodjem ti pivo! a ako tu tvoju cifru pomnožiš sa 2 bićeš blizu! Izvinjavam se što sam malo planuo ali na volim kad nekog ko ima drugačije mišljenje neko odma prozove "licemerom" samo zato što ne može da ga razume!

charuga
 naravno sremac,ali ko kaze da svako ko nosi PA stavlja i puca sa 4-5 metaka..ja kada sam kupovao pusku birao sam izmedju novog IZ-a i polovne berette PA..kupio sam berettu.i sad sam ja krivolovac,rogat,repat....?
daj batalite te price..
..............

Lala

270 kaže:

Da budem jasniji: prvih 6 pasusa iz upisa kolege 270, potpuno razumem, i tu nema šta da se raspravlja.
Ostatak komentara je apsolutno nepotreban.
Da pitam isto tako: da li se ovo što si napisao odnosi samo na sačmarice, ili si i protiv PA karabina?
Stav: 'Nikad nisam razumeo lovce koji besomučno pucaju poluautomatima na jata plovki ili gusaka često van granice dometa ranjavajući više nego što odstrele i pronađu!
Ili na krdo DS koje trči kroz šumu ne birajući jedinku i ne čekajući pogodnu priliku za odstrel već raspali pa valjda će nešto i da padne!' - da li ja sad treba da shvatim da one koji to isto rade sa dvocevkama, ti razumeš, a one sa PA ne razumeš?!

Takodje, rečenica: 'žao mi je što novim zakonom o lovstvu nisu zabranjeni kao što su u mnogim lovištima zapadne Evrope ili da je njihova upotreba rigoroznije ograničena!' - kakvo rigoroznije ograničenje bi uveo? Ne razumem. A u kojim su to zemljama zapadne Evrope PA zabranjene, daj prosvetli me molim te?!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

charuga

270 kaže:
Charuga dodjem ti pivo! a ako tu tvoju cifru pomnožiš sa 2 bićeš blizu! Izvinjavam se što sam malo planuo ali na volim kad nekog ko ima drugačije mišljenje neko odma prozove "licemerom" samo zato što ne može da ga razume!

nisam ti rekao da si licemer i ne mislim da jesi....jeste,planuo si
..............

charuga
 jos nesto,izbor puske izjednacavate sa karakterom...pisao sam i tebi 270 i caniju i polovini forumasa,trazeci savet da li da kupim MC bok..istrcala,lepa,nije skupa...sta sam onda ako je kupim?dobar lovac,drugar...?
neza...bavajte...
..............

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,143,176 posete www.srbijalov.com