Nema sta tu puno da se filozofira,SP je SP,razlike su male.najgori koji sam probao je belot i jedino njega izbegavam u ovom kalibru.cuo sam da geco ima malo jace punjenje,nisam probao ali je je to verovatno tacno jer 'meksu' municiju od ppu-a nisam pucao.da to bude mnogo bolje mora da bude neka druga konstrukcija ili da bude kosuljica vezana za olovo,neki kazu 'bondirana zrna'.mozda ti on nije dobro rekao ili si ga ti pogresno razumeo,mozda je mislio na novi GECO PLUS.vidim da ga reklamiraju u ketneru i po slici deformisanog zrna sa reklame vidi se da se radi o 'bonded'zrnu sa kontrolisanom expanzijom mada ne pise da je kosuljica hemijski ili na bilo drugi nacin vezana za olovo.
cena ovog geco plus-a je 38 eura a obicni TM je 31 euro.ako je mislio na ovaj obicni TM onda to nema veze sa mozgom jer to sto je malo potentniji od ppu-a ne kosta duplo vise para.
canis aureus kaže:
Šta reći a ne zaplJakat'?!? .... naravno, od sreće najveećee!!
Sve čestitke na izboru 8x57JS i da uspešno u dugovečno služi!!
Neco92 kako se pokazala "kombinacija" mundže na strelištu?
HansRabit šta si mu od mundže pripremiJo?
Canise, pozdrav, i izvini sto kasnim sa odgovorom, nisam video upis do sada...
Rekoh ti vec da u Krusevcu nema GK Sierra, pa sam bio primoran da kupim PPU SP... jbg... Mada, nek' bude prilike za pucanje, vidiecemo sta ce da bude! Sto se strelista i upucavanja optike tice, to mora malo da saceka. DS ionako lovim mehanickim nisanima posto mi je uvecanje od 6x za moj teren preterano mnogo. Mada, ovaj sneg i mraz su super za lov predatora, pa ce bogami uskoro da bude i akcije, pa cu vrlo brzo morati da odradim to!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
SP TM-RN ...
MLogo ubitačno! Precizno!! ... mada, ništa bolje od SIERAe po tEm pitanjima s tEm što je SIERA 20% veće mase a masa može imat' povelik uticaj ...
Sa mekšim zrnom a većom brzinom naročito pri pogotku u mekše tkivo dolazi do većih oštećenja te diBljač bolje obara i ugiba dok problem može nastati kada se pogodi u veoma tvrdo jer to zrno ondaK previše eXpandira i nema doovljan prodor te ne' da stigne do vitalis organis! Imali smo razmatranje onija razaranja srnetjine sa GECO TM mundžom gde smo iz opisaTog mogli vidUti što se može postići ... a isto tako sam pis'o o mojemu zadovoljstvu u korišćenju SP TM-RN zrnina iz stare production PPUa i production RWSa gde sam također navodiJo da je isto odlično za "letnji lov DS" jer su DS tada "golišavije" pa nema guste čekinje(koja zna da bidne i zaleđena i pokrivena Ssneg) i mLogo masnog tkiva kroz koje mora zrno da se probija a koje mu smanjuje "dejstvo". Za letnji lov
GECOa sam isprob'o na strelištu i mogu da potvrdim da je vrlo precizno dok u lov' ga ne koristiK pa ... je'an koleZa bije sa isti i, doduše, par nazimaka do 150m daljine samo zalegnulo posle pucnja i isturilo papci -prostrel kroz grudni kosh a ige u pashteti dok jedan veći komad(120tak kg) a još pogođen ukoso s preda u plećku(sam vrK do vrata) na 120-140m, ponese i zaleže posle 70-80m, zrnce pronađeno sa druge strane pod kožom kod zadnje' rebro u lepo oformljenoj "pečurki" bez odvajanja olova!
Jedan od najbitnijih razloga što je The best of the World all game caliber 8x57JS je i taj što 8ca sa svim konstrukcijama zrna radi odlično i bRez puno grešaka!...
A što tebra shey kaki da su sva meka zrna i podjednaka/ista ... Kod PPUa je prilično izraženije odvajanje olova od košuljice(kao i kod S&B SP, SPC) što je moja najveća zamerka tom zrnu dok su ipak ova meka a što zadržavaju više svoje početne mase tj manje se odvajaDu i raspadaDu Boljaaa
TakođeR, za razliku od PPUa mnogo manje prlja cev što znači i bolji barut ... najnebitnija stavka je prljanje cevi i malo više bacanja vremena na čišćenje a mnogo veća je odstupanje pogodaka od prethodnog upucavanja oružja na strelištu koje sa istom serijom municije na nižoj temperaturi može da bude i po 10cm/100m npr upucavanje na +20 a provera/lov na -10C ... e kod RWSa toga nema, kod Norme, kod HirterbergerA, ... verujem ni kod GECOa, već su odstupanja mnogo manja!
Tako da, ta razlika u ceni može, bit' a ne mora i značit' ...
Tebra CaEnis, svaka čast i fala za trood i edookazziju nas neznalitza!
Sve ću prihvatim bez većeg opiranja , sem ovog boldovaTog:
canis aureus kaže:
TakođeR, za razliku od PPUa mnogo manje prlja cev što znači i bolji barut ... najnebitnija stavka je prljanje cevi i malo više bacanja vremena na čišćenje a mnogo veća je odstupanje pogodaka od prethodnog upucavanja oružja na strelištu koje sa istom serijom municije na nižoj temperaturi može da bude i po 10cm/100m npr upucavanje na +20 a provera/lov na -10C ... e kod RWSa toga nema, kod Norme, kod HirterbergerA, ... verujem ni kod GECOa, već su odstupanja mnogo manja!
Tako da, ta razlika u ceni može, bit' a ne mora i značit' ...
jerbo to boldovaTo, za ozbiljnu TVRDNJU, mora da se ispita u konjkrevetnim uvjetima, a to je tako eben, egzaktan, konjplikovat, konjplexan i mookotrpan posao, da mi ne pada na pamet ni da poqšavam tako nešto! Hoćem da kažem, ne verujem da si baš u identičnim uslovima probao baš sve te proizvodjače, a i ako jesi, verujem da nije sve bilo baš identično, tako da rezooltate uvek treba uzeti s rezervom! Da li se slažeš?
Daleko od toga da VasKE smatram za neznalicu, tebra shey ...
OK je što zboriš ali recimo prob'o sam PPU, RWS i Normu u takoreć' indentichnim uvjetima i razlike su bile vrlo i bitno izražene! UveriK se kao i neki prisutni pride.
Sa rezervom neg' šta ali ...
Nema to veze sa vrtom municije.
Desaca se podjdnako kod svih.
Evo sad kontemliram .... Znaci odes na streliste i upucas karabin na temperaturi od 15 stepeni. I kao sve je ok. I onda posle nekog vremena odes u lov a ono -5. I eto razlike u temperaturi od 20 stepeni. I sigurno ces imati promenu slike pogodaka iz puno razloga. Od toga da se na nizim temperaturama sve skuplja pa i opticki elementi, i cak i metak, pa do toga da je vazduh gusci, pa je otpor veci .... Bla bla bla. Nisam tu ekspert ... Ali ... CAk i i u samoj optici, se desavaju promene. Skupljaju se svi elementi, sto je normalna pojava. I kumulativno imas promenu od kao sto rece brat Canis ... 10 cm pa i vise.
Ne jednom nam se to svima desavalo.
Pravilno bi bilo pred lov proveriti ceo sistem. U Nekim kulturnim lovistima ne pustaju u Loviste dok te ne provere. I tebe i pusku.
Sve u svemu, vrtimo se svi mi u krug ... Ima tu puuuno zackoljica oko toga.
Bas smo oko toga skoro divanili .... Puno je tu elemenata.
A to da se kod jedne mundze javlja vise u odnosu na drugu .... VArijacije su u procentima odstupanja, aLi se javlja kod svih. To je sigurno.
... ako se pročita šta sam pis'o uvideće se da je to i napisaTo samo što navedoK malo veće procente odstupanja i razlike ...
Nema veze to sa municijom?!? Ma jok i nema!!
E sad, optiq bih izbacio iz priče jer se odstupanja dešavaju i bez nje kao i sa njojZe -... sam naveo skoro pa indentične uslove za probu te navedene raznolike mundže što znači da je kod svakU bila ista temperatura vazduha, ista gustina, vlažnos', prEtisak i sl ili bar vrlo približno istom ... što bi uticalo na skupljanje materijala(cev, zrno ...), tako da ako bi i to iz tog razloga isključili dobili bi moguć razlog -BARUT- koji slabije i sporije sagoreva od baruta koji se koriste kod drugih što u ovom slučaju manje odstupaju. Recimo!
p.s. -kvarimo ovu divnu temu s ovije teme ... kud i napisaK onaj upis na ovu temu
p.s. -kvarimo ovu divnu temu s ovije teme ... kud i napisaK onaj upis na ovu temu
sheytan kaže:
ne bi bilo lošo da se u posebnoj temi prozbori koja retč o tome, ako se sećaš rezooltata?
A ja ću da ti kontriram , da bismo zajedno došli do nekog pametnog zakljoočka!
... ili da admini otvoru temu odgovarajutjeg naslova(tipa: "Balistika karabinske dzebane na razlichitim spoljnim temperaturama" ili tako neshto) i prebacu ove nekolike postove tamo, pa tjemo mu ga damo!
Šeki u pravu si ja sam bio računač u vojsci,kod artiljerijskih orudja velikog dometa veoma bitno je uraditi"meteo bilten" izuzetno složen proračun gde se uzima mnoštvo podataka o meteorološkom stanju,stanju orudja,projektila,punjenja...
ima mesta ovoj priči koju si krenuo
Srna pucana na oko 200m 08.12.2012 godine, na temperaturi od 0 stepeni pogođena nisko odmah iza lakta prednje leve noge, karabin 270W upucan na ovu daljinu u tačku sa PPU SP 9,7 gr na temperaturi od oko 15 stepeni! (proveren pre samo par dana na strelištu na istoj temperaturi). Podbačaj od mesta nišanjenja od oko 15 cm!!!
U petak se očekuje temperatura od oko -2 stepena a vedar dan pa skačem do strelišta da probam na 100 i 200m i kačim slike meta!
Neki kalibri izgleda više "osećaju" ovu temperaturnu razliku od drugih! Konkretno sa 223 Rem. i sa PPU SP 3,55gr. nisam imao ovih problema, bar ne na daljine do 200m! Razlike je verovatno bilo ali ne toliko da bi se bitno osetila!
A možda je razlika ne u kalibru nego u kvalitetu municije!
U svakom slučaju ništa bez probe na strelištu!
sad malo prebiram po glavi,posle 20 i koju godinu,pa se prisetih šta se sve uzimalo u obzir za meteo bilten,recimo temperatura okoline(spoljna),temperatura cevi orudja(nije isto koji je projektil po redu)temperatura projektila,koliko je projektil dugo u cevi....od vetrova su se računali uzdužni i bočni,ali podeljeni po fazama leta projektila....u svakom slučaju za par stepeni razlike u temperaturama korekcije na 30tak km su merene u stotinama metara.
270 kaže:
Neki kalibri izgleda više "osećaju" ovu temperaturnu razliku od drugih! Konkretno sa 223 Rem. i sa PPU SP 3,55gr. nisam imao ovih problema, bar ne na daljine do 200m! Razlike je verovatno bilo ali ne toliko da bi se bitno osetila!
A možda je razlika ne u kalibru nego u kvalitetu municije! U svakom slučaju ništa bez probe na strelištu!
Daa, ali shta se deshava KADA NA STRELISHTU OPALIMO PRVI METAK??? Pod uslovom da smo kod qtje pushq i dzebanu, radi testa, drzali par sati na hladnom, da prostite!
Znachi, cevka nakon prvog metka vishe nije hladna! Da li tu sada nastaju neke razlike? Nisam probao, pitam isqsnije!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?