Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgojni odstrel srneće divljači


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgojni odstrel srneće divljači
canis aureus
 ssekir75
#136 Štampaj upis
Objavljen 02.02.2013. 21:25
Članski avatar

Mlađi član


Upisa: 19
Pristupio: 27.01.13
Status: Offline
mislim da je imoj jedan drug koji je veeeeliki ljubitelj nozeva skoro kod njega radio jedan noz koji me je odusevio. zato sam i pitao.

glede odela, svako nosi sta moze. licno obozavam uniformu, i nosim je bukvalno od detinjastva. najpre smb, a kasnije maskirnu. i u izvidjacima, i u planinarima, na pecanju, pa sto ne i u lovu. vrlo je pogodna za akanje po terenu, izdrzljiva, a i kad se pocepa, jednostavno kupis novu na buvljaku za smesne pare. nova vetrovka m93 1000din, nove cizme oko 2500. pa gde se ne isplati...

Zamolio bih da se vratite na temu ! A to su lovačke puške petlare a ne oprema .Cenzurisano FIK

Kolega pročitaj Kodeks lovaca!

citat:

Član 20.
Lovac svoju pripadnost lovačkoj organizaciji, obeležava i nošenjem lovačke odeće, svečane u svečanim prilikama i terenske za lov.
Lovac u lovu nikada ne nosi uniforme, vojne, policijske, vatrogasne i dr. niti maskirna odela.
Lovac, u grupnom lovu, mora imati obeležavajuću traku na kapi, kapu, ili obeležje na ramenom delu lovačkog prsluka ili jakne, jarke, uočljive boje.

Srbijalov Admin Tim!


Ovo preneso' sa teme -Lovačke puške petlare- gde se na pomen vojne uniforme oglasio Admin Tim sa citatom čl.20 ...
Lično sam za nošenje uniforme, pa je i sam nosim, ali uglavnom SMB i zelene boje tj bRez maskirnih šara! ...

Pošto nije tema Nazad na temu ... pohvalio bih odabir jedinke za odstrel!Odobreno
Pravi uzgojno-selektivni!Bravo 2
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
tomo vrbas
 Mi danas otvorili uzgojno selektivni odstrel srna!Naravno moja malenkost je opet imala tu cast!
 
schweps
 Pucano sa 223rem sa ceke na daljini od 120m.Srna pala u vatri pucano u sred plecke.
i60.tinypic.com/2nle8ns.jpg
 
mrwa22250
 Cestitke na odstrelu kolega,ali ako zelite da meso iskoristite za ishranu izbegavajte pogodak u plecku,narocito sa tim malim zujalicama(222,223,22-250...).Predpostavljam da su obe plecke razbijene,narocito izlazna.Sledeci put iza plecke,visoko po rebrimaOdobreno
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
schweps
 

mrwa22250 kaže:
Cestitke na odstrelu kolega,ali ako zelite da meso iskoristite za ishranu izbegavajte pogodak u plecku,narocito sa tim malim zujalicama(222,223,22-250...).Predpostavljam da su obe plecke razbijene,narocito izlazna.Sledeci put iza plecke,visoko po rebrimaOdobreno

Hvala na savetima.Zrno V-max 55greina nije izaslo jer je unutra eksplodiralo,ali unutra je napravilo pakao.A ulazna rana se jedva vidi.
Lisica
 
mrwa22250
 Nema na cemu,i mene su "majstori" ucili da pucam u plecku i redovno su obe bile za ishranu pasa narocito sa 22-250.Ondak sam slucajno snimio jednog Italijana na nekom disku kako pegla srndace i svi padaju na ledja.Usporeni snimak pokaza mi pravo mesto(treger)iza plecke 2 prsta i 4 prsta ispod linije ledja.Em padaju u vatri,em steta na mesu zanemarljiva tako da ti zelim da sto pre isprobas takav jedan hitac pa se javi ovde da rezimiramoiveli
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Kale1204
 Posto i sam imam zujalicu-znam sta ti mali,brzi kalibri urade kod pogotka u plecku.Tako da kad god mogu gadjam reon korena vrata,visoke plecke i sa takvim pogotkom pada na mestu uz minimum patnje i minimum stete-takoreci "clean kill"
Nesto ovako,kao na slici
www.dodaj.rs/f/3x/yt/2YQHBV8B/2014.jpg
 
bobmajstor
 Danas oko 13h Lovočuvar Zvonko i ja smo krenuli da odstrelimo dve srne, jedna za mene a druga za kolegu lovca. Ulazimo sa puta na teren i ubrzo primećujemo 5 srna koje kada su nas videle počinju da polako odlaze od nas. Nestalo nam plina a na benzinu slabo radi i mi se vraćamo na put gde je i benzinska stanica. Dolazimo u blizinu jednog bagrenjaka pored kanala stajemo i krećemo prema njemu a tri srne su u tom pravcu iza i leže. Taman prišli na jedno 50 metara bagrenjaku iz njega iskaču šest srna i beže na našu sreću ne prema one tri.šunjamo se kroz kanal i na jedno 200metara od njih dok sam se provlačio zakačim odelom za bagrenu i dok sam pokušavao da se otpetljam one ustaju i kreću prema oni šest. Vraćamo se do bagremara i ja tu ostajem a Zvonko pravi luk da im priđe sa leve strane. Gledam on se šunja pored sistema za navodnjavanje i ustaje i diže pušku nišani ali nepuca. Nešto je te srne podiglo i one kreću prema meni, dok čučim u kanalu i posmatram ih dve prilaze na 50met od mene a ostale polako za njima. Izašao sam iz kanala i na prvu pucam ona pada u vatri, prepunjavam moj kiplauf i čekam da se pomere pošto stoje dve jedna iza druge a ostale su pravo okrenute prema meni. Taman prva napravi par koraka i stane pucam ona se okrene i vidim da je dobar pogodak i posle petnajstak metara pade. Usledilo je čestitanje i stavljamo markice i naravno fotografisanje.
 
nenadx
 majstore,
dobro si ih odabrao
Dobar pogodak
 
Neca92
 Htedoh da pitam još sinoć, al' reko možda bolje da ćutim... Confused
Zar nebi trebalo da se vrši procena koja grla treba izbaciti iz lovišta ili jednostavno rokaj prvu na koju imaš priliku da pucaš?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
nenadx
 Neco,to su neke kontraverze našeg načina gazdovanja… eto sam naziv uzgojni je za diskusiju jer na neki nacin svaki odstrel mora biti u cilju uzgoja ....
Na osnovu procenjene brojnosti se odredjuje broj za odstrel,a u okviru njega broj mužijaka,pa od toga trofejnih ( tema za sebe)…Zatim ženki, te lanadi,a pritom je preporučljivo iz ove grupacije odabirati telesno lošije…Kako takvih verovatno nema a I veći je posao tražiti ih, pucaš šta naidjeCry..
Ovo je problem jer se to radi šablonski,a treba se prilagodjavati stanju na terenu…Recimo gustina srna je kod nas sem u malom broju lovišta dosta niža od recimo primera iz srednje - zapadne eu…( da nenavodim I davim sa ciframa )---.Nadalje ciljna gustina se odredjuje na osnovu stanišnih uslova( bonitet),a recimo najčešće imamo slučajeve da to nema uporišta sa stanjem na terenu…..Recimo u Vojvodini bi većina staništa tu bila loše kategorisana, ali se prihranjivanjem nadomešćuje pirodni minus, te se ima….Sa druge strane lovišta koja imaju dobre prehrambene ponude (ispaša, bokvice,žir…brst…)imaju manju gustinu…,Neki bi odmah rekli kradja..,jeste ona ali I dosta drugoga…..
Izmedju ostalog ako želimo veću gustinu tj. brojnost na odredjenim prostorima najlogičnije je smanjiti odstrel ženki tj.odbaciti težnju ka odnosu polova 1-1 , već ka nešto više ženki, zbog biologije ove vrste ( čime se ubrzava prirast) ….ali i dokazanog enormno većeg stradanja ženki I mladih srna na prostorima sa krupnim predatorima, … Svakako u lovištima koja imaju veću gustinu od planirane treba pojačati odstrel ženki nezavisno od telesnog stanja, a oštećene,slabe… tokom cele godine trebaju izlučivati stručna lica,pa ih po logici nebi trebalo imati za lovce…., Pa imamo primere odstrela ženki koja vodi jedno ili dva mlada …neznajući kakvu su štetu napravili itd itd.
Dobar pogodak
 
bobmajstor
 Selektivni odstrel lošijih jedinki vrše Upravnik i Lovočuvar a nama lovcima ako ostane po planu gazdovanja daje se da ostrelimo.
 
nenadx
 Verujem da je doživljaj bio adrenalinski ..i lično sam sklon kad za to ima prostora približavati system ljudima I njihovoj prirodi, a ne obrnuto…
Dobar pogodak
 
Finnskogen
 Evo nesto za razmisljanje. Norvezani otvaraju sezonu na srnjaka 10.08 a Svedi 15.08 nemaju nikakav seliktivni uzgoj ili odstrel. Love zbog mesa. Ali kao sto sam rekao otvaraju lov posle parenja, tj nakon sto su najaci muzijaci ostavili svoj genetski kod dalje. A kakvi su im trofeji vidi se sa slike. kako se ono kod nas kaze: "ako koza laze rog ne laze" Trofej je sa sajma lova i ribolova
Finnskogen priložio:
20150410_132039_resized.jpg
 
Finnskogen
 iz jos jednog ugla
Finnskogen priložio:
20150410_132023_resized.jpg
 
ssekir75
 е мој пријатељу, лако је њима кад им је срна ситна дивљач...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Finnskogen
 Naravno nisu ni kod njih svi takvi Smile evo jedna sa mog zida
Finnskogen priložio:
20150117_155540_resized.jpg
 
nenadx
 Dobro je pokrenuti ovakve teme ne samo za razmišljanje već i za ozbiljno preispitivanje, ….
Kod nas se o poćetku sezone lova ranije dugo raspravljalo, ali sam mišljenja da je prevladao ekonomski, a ne širi interes te je stavljen trofej kao primarni u gazdovanju ovom divljači, mada je I rasprava tekla u pravcu tih kontraverznih ostavljanja gena, i olakšanim odstrelom što više kvalitetnih grla, Trofej zaista donosi više novca u odnosu na brojnost odstrela, medjutim značajniji novac donosi samo veoma jak trofej, ali koji se može nabrojati na prste.., pa je pitanje da li je to model za sva lovišta ili čak strategija upravljanja ovom vrstom.

Švedjani imaju veliku brojnost ove divljači, ali I fantastične trofeje ( svetski prvak 249,90 CIC ) u uslovima ograničenijeg perioda vegetacije, sunčanih dana isl, što su neki naši stručnjaci izmedju ostalog potencirali kao preduslov stvaranja dobrih trofeja…. Jaki trofeji se mogu proizvoditi pod odredjenim uslovima ( što naši nazivaju gazdovanjem-a sa divljači se treba upravljati) ali Švedjani važnost ove divljači povezujju sa brojnoću, a ne vrhunskim trofejom, iako ih proizvedu na nekim prostorima, verovatno radi prestiža…..
Nadalje odstrel im je1993. godine bio 390 000, a kao moguća objašnjenja za povećanje brojnosti u tom period navode blaže zime I veliko smanjenje lisica ( zbog s.šuge ) za koju kažu da je teški predator lanadi (Lindström et al 1994;. Kjellander &Nordström 2003. godine; Jarnemo & Liberg 2004). Od 1993. su imali veliki pad srna te ih (2008). love oko 100 000, a kao razlog navode zimu, lisice i risa (Aguirre et al 1999;. Jarnemo 2004.; Nordström 2010),…. Mi bi smo po nametnutom nam običaju kao uzrok naveli nas mentalitet I svalili sve na kradju, bez zalaženja u mogućnost mnogih drugih faktora (vuk, lisica, šakal, ris, d. svinja,saobraćaj, bolesti,vremenske ekstreme, razna zagadjenja…..).Svakako kradja ( nekoristite reč lovokradja) može biti katastofalna, ali za to je dovoljna jedna jača ekipa (kako se to kaže) I tokom odredjenog perioda ( zavisno od inteziteta broja I klase odstrela…) zadrti duboko u matični fond srna, kojem je samo za oporavak potrebno nekoliko godina, ali za to se nemože optužiti ogroman broj lovaca, te kolektivno svima prilepiti R1A1 karakternu osobinu….
Što se tiče postavljanja divljači u odredjene grupe, da see malo i našalimo,one mogu biti opisne ili praktičo upotrebne...kako imamu dlakave i pernate...,Krupne i sitne imaju ulogu gradacije u veličini, ali tu je neko presekao nožem po neznam kakvom principu-valjda težinskom, pa je mogao prepelice naspram fazana svstati u najsitnije, a jelena naspram srne u najkrupnije....Ili recimo kakvu ulogu (sem poetične) ima pojam plemenita divljač
Dobar pogodak
 
stojkuki
 Ma divno je to ali je u u nas osnova problema gazdovanja u lovstvu, a i u svim ostalim sferama zivota NERAD, JAVASLUK I LOPOVLUK sto u kombinaciji sa izuzetnim marginalizovanjem svakoga ko ima nesto znanja dovodi do rasula i devastacije.
Puno je tu faktora. Pisah vec o primeni glifosata. Lakse je prskati strnista totalima, a i jeftinije je, nego obradjivati zemlju kako treba. Znaci nerad i neznanje. Posledice, sterilnost srna, ... pojava raznih tumora na divljaci, pomeranja u biologiji vrsta ... Tu je onda i pad populacije zeca ... Sve posledica istog. Pogledajte samo slucaj trovanja srna u Radojevu. MRZELO BAJE DA SE SAGINJU DA BI SIPALI otrov u rupe pa bacali pored. To je bre stalna praksa ....znaci lenjost i nerad. Opet.
Drugo, uredjenje lovista ... E to je vec duboka prica u koju se ne bih upustao. Pogledajte samo sta se desilo sa svim vetrozastitnim pojasevima, ... Redukovani, unisteni, ...itd, ...
A o moralnosti i krivolovu, kako rece kradji .... A joj ....
De se ne bih rasplinuo, samo cu konstatovati da brojnost i trofejna vrednost divljaci imaju jednostavan recept.
(Rad - lenjost)x disciplina

I kada svedete to na skandinaviju i neke druge zemlje, .... To je to. Osnova.
 
mrwa22250
 

stojkuki kaže:
Ma divno je to ali je u u nas osnova problema gazdovanja u lovstvu, a i u svim ostalim sferama zivota NERAD, JAVASLUK I LOPOVLUK sto u kombinaciji sa izuzetnim marginalizovanjem svakoga ko ima nesto znanja dovodi do rasula i devastacije.
Puno je tu faktora. Pisah vec o primeni glifosata. Lakse je prskati strnista totalima, a i jeftinije je, nego obradjivati zemlju kako treba. Znaci nerad i neznanje. Posledice, sterilnost srna, ... pojava raznih tumora na divljaci, pomeranja u biologiji vrsta ... Tu je onda i pad populacije zeca ... Sve posledica istog. Pogledajte samo slucaj trovanja srna u Radojevu. MRZELO BAJE DA SE SAGINJU DA BI SIPALI otrov u rupe pa bacali pored. To je bre stalna praksa ....znaci lenjost i nerad. Opet.
Drugo, uredjenje lovista ... E to je vec duboka prica u koju se ne bih upustao. Pogledajte samo sta se desilo sa svim vetrozastitnim pojasevima, ... Redukovani, unisteni, ...itd, ...
A o moralnosti i krivolovu, kako rece kradji .... A joj ....
De se ne bih rasplinuo, samo cu konstatovati da brojnost i trofejna vrednost divljaci imaju jednostavan recept.
(Rad - lenjost)x disciplina

I kada svedete to na skandinaviju i neke druge zemlje, .... To je to. Osnova.

OVO POTPISUJEM!!!
Stanje u nasim lovistima(velikoj vecini)je rezultat trulih kompromisa,gde se brojnost clanstva odrzava tako sto im se dozvoljava da peglaju sta stignu i kad stignu.Rezultat je porazavajuc i glasi,sve manje pravih lovaca,a sve vise mesozdera i naravno sve praznija lovista.Kad bi se kontrola poostrila i kad bi dve sezone morali da love samo ono sto u dozvoli pise,clanstvo bi se u najmanju ruku prepolovilo.Imamo grupe koje broje po 10-15 lovaca bez ijednog lovackog psa ili eventualno sa jednim NLT-om,a prosle sezone smo imali 12 izlazaka i to samo na fazana.Bez obzira na odlicnu brojnost fazanske divljaci,sta mislite koliko bi metaka potrosila takva grupa.
Ali zato kad treba opkoliti neki neobran kukuruz i potuci sve dlakavo sto izadje(naravno sem lisice),tu su neprikosnoveni.
Covek je kvarljiva roba i verovatno bi i na tom,mnogima omrazenom zapadu lovci odstreljivali stihijski i po potrebi da nije zakona koji to i te kako strogo kaznjava,a pritom ima ko i da ga sprovodi.
Dok drzava ne resi da zavede reda i zastiti svoja prirodna dobra,svaki pokusaj pojedinca nailazi na osudu,pa cak i fizicki otpor.Ne zeleci neprijatnosti za sebe i svoje bliznje,posteni i pametni se povlace a ko je zavladao pise u mom potpisuBye.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Izmene zakona o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 116 09.06.2020. 18:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,105 posete www.srbijalov.com