Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na divlje svinje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na divlje svinje
Bojanpk
 dogovoreno.

Lala
 Bojanpk, pa vi baš imate lepu žurku, tamo na Jastrebcu! Sve lepše i lepše... A vrh mi je ovo trkanje i presretanje divljači terencima! Jbt, ima li mere? Pa vi se otimate tamo o jednu divlju svinju?!?
Normalno da nemate divljači, ako vam terenci brundaju stalno po lovištu, pa i čovek se sklanja od budala, a kako neće divljač! Pa ko daje dozvole za lov? Odakle toliko lovaca u lovištu, na istom terenu, da morate da se trkate ko pre do divljači? Ako neko dolazi i puca bez dozvole, zapišeš mu broj tablice, okreneš mobilnim 92 (policiju) i svog lovočuvara ili lovnika, i rešen problem! Ode i terenac, i oružje, i ulov, a pametnjaković ode u ćorku!
A ako neko samo štancuje dozvole za lov, onda imaš lovnog inspektora, pa podnesi prijavu. Ako vas ima tamo toliko lovaca istovremeno na jednom terenu, a nije organizovan lov, nego svako za sebe, onda je pitanje dana kada će neko nastradati u lovu. Ne daj Bože!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Boban
 Bojanepk,ja dolazim iz pravca Ribarske Banje i sela Vukanje.

Lovac sa NLT-om
 Kod vas tamo ludilo.....
Svaka vam cast Bojane kako to prezivljavate svu tu trku za divljac....... Sad

nenadx
 Kada nema svesti ima zakona.U cemu je problem da se stane na put pojedincima koji sebe nazivaju lovcem.Lovac i neko ko ima pusku i puca po sumi,polju,su dve razlicite kategorije.Zbog ovih drugih stradaju lovci i moralno pa i materijalno.Znate li da Austrija godisnje odsreli DS skoro dve trecine naseg ukupnog br.stanja,Nemci i Francuzi priblizno isto(ako sam malo omanuo neka me ispravi neko)To je slucaj i sa drugim divljacima.Sta mislite u cemu je problem.Slovenski lovac godisnje besplatno ulovi divokozu,srndaca....Otkud im i kako im se isplati.....c.aureus je naveo neke detalje u lovu DS,koje nas prosecan lovac i ne uzima u razmatranje.Cesto sam slusao kako kazu,Pucao sam na prvog najkrupnijeg vepra u krdu,Koji crni vepar...U odstrelu DS najveci procenat moraju imati mlade kategorije,a ko to radi,puca se u najkrupniju u krdu koja je u 95 odsto slucajeva krmaca.I to ona najbolja,zamislite stetu.Moze se izvuci laka matematika i videti sta se sebi uskracuje za par godina.Ne lovi se jednu sezonu,pravi lovac je onaj dozivotni,pa zasto sebi da izvlaci stolicu ispod noguZa pocetak dve stvari su bitne.Upoznati divljac koju lovis i promenuti naviku neprijavljivanja svih nelovackih desavanja.To nije cinkarenje,to je apel za sebe, prirodu i nase naslednike.Eto jos jednom vas udavih,ali morao sam.
Dobar pogodak

Bojanpk
 ja vas potpuno razumem i znam sve to što ste pisali ali ovo je Srbija i izgleda da je tačno ono što kažu što južnije to tužnije, i koga prijaviti inspektoru koji sa njima ide u lov, lovočuvaru koji ih vodi do svinja ili policiji koja im nemože ništa jer je neko od njih baš sudijin rođak ili zet, e pa ti vidi oćeš bedu za vratom ili trpi i ćuti!
Kakav bi mi savet sad dali, jedino da što pre stupi na snagu ovaj zakon ba za mene lovca koji poštuje kodeks i pravilnik o lovu i nije strašan, a drugi nek se pitaju...B)

nenadx
 Bojane razumemo i mi tebe,vise nego sto pretpostavljas.Postoji tacka do koje covek nesto trpi,tu tacku sam odredjujes,netreba ti niko za to,pa ni savet.Odvagaj sam kako i dokle ces loviti i da li ces i kako loviti.Nemoras sam a postoje razni nacini...I ovo je pomak.Pozdrav lovcu.
Dobar pogodak

canis aureus

milave kaže:
canisaureus Hvala na savetima.

Pored ove "problematike" koju sam ti naveo (tudji teren i prepoznavanje jedinke u uslovima...) ima još...Confused

naveo si "komarce"

Uuhh$aAa
imao sam prilike u večernjem lovu sa čeke da bukvalno ne vidim ništa oko sebe od rojeva komaraca!!, pogotovo u "mirno vreme" tj bez daška vetra! E već kad ima iole vetrića postoji mogućnost da ih malo "ponese" ali...gamad je to!!
Mnoge su kolege napuštale svoje čeke i lov zbog ove napasti, ne mogavši da izdrže žestoke napade!
-pošto znam da DS ima odlično razvijeno čulo mirisa!!, iz bojazni da me ne oseti(da ne namiriše), ne upotrebljavam Autan niti bilo šta od te "mirisne" vrste zaštite od komaraca(losioni, kreme, sprejevi, stikovi...) već rukavice, kapa, šešir sa mrežicom...
Znam mnogo kolega koji se nemilice mažu i prskaju tim "mirisnim" sredstvima a da su manje-više bili uspešnog lova i odstrela(mada im je u većini uspešnih slučajeva vetar bio u koristi te duvao od DS ka njima), eto ja ne bih da rizikujem i budem namirisan.

Dolazak na čeku
-pošto se dolazi peške do čeke(prevozna sredstva-auta, traktori, bicikl...-uglavnom se ostavljaju udaljenija od samih čeka! -ali opet, bilo je slučajeva da su pojedine kolege koristile parkiran traktor, u blizini hranilišta DS, kao čeku i sa istog pa i odstreljivale) u toplim danima biće vrućine i znojenja pa treba dolaziti lakše obučen ali obavezno poneti jaknu jer noći znaju itekako da zahladne! Znači jaknu oblačim tek na čeki!
Dolazak do čeke u večernjem lovu nikada ne treba da bude uz šumu(ili odakle se očekuju izlasci DS) i izmedju njive koju napastvuju jer ostavljamo "mirisnu stazu" za nama koju će DS sigurno osetiti(naročito ako se pojave u skorije vreme) već kroz njivu direktno na čeku!
Dok u jutarnjem lovu baš kontra! Pošto su DS već u njivama treba prilaziti uz šumu da ih ne rasteramo i poplašimo već sačekamo njihov povratak u šumu i prirodna im skloništa!

Mnogo, mnogo više volim jutarnji lov na DS!!!
-kako se razdanjuje tako se lakše prepoznaje jedinka pred nama
-mogućnost gadjanja bez upotrebe dodatnog osvetljenja(fara)
-mogućnost odstrela na većim daljinama(zbog bolje vidljivosti)
-mnogo manje komaraca(mada ih ima)
-i na kraju i najvažnije: PRIRODA SE BUDI!!!(ko je bio i video, čuo, osetio, doživeo... zna o čemu pričam!B))

...uspešan odstrel u jutarnjem lovu na DSYes
canis aureus priložio:
a_4.jpg

Lala
 Bojanpk, ako već stvari stoje tako, nema vam druge nego da se par vas lovaca samoorganizuje i da uradi sledeće:
Kad idete u lov, ponesite fotoaparate, pa slikajte te ljude i ta vozila (terence) u lovištu. Obavezno da bude najmanje dva lovca, svedoka lovokradje. Obavezno podnesite prijavu i policiji, i lovočuvaru, i lovnom inspektoru, a u prijavi navedite da imate dokaze i svedoke.
Ako niko ništa ne preduzme, možete i sami podneti krvičnu prijavu, kao gradjani.
Bitno je da sami odlučite, da li ćete trpeti lovokradju dok vam i vrapce ne rasteraju, ili ćete prelomiti i preduzeti nešto. Dvojni moral je kukati kako se krade, gledati to, i ništa ne preduzimati, nego ćutati i gutati.
Zato vam tako i ide, što trpite. A lopovi se najviše plaše kad neko drekne, veruj mi! Ako si čist, ne može ti ništa ni policija, ni lovočuvar, niko! A ti možeš sve.

Vilotije
 Bojanpk je naceo temu koja mnoge od vas ne tangira, ali ga ja potpuno razumem. A razumem ga zato sto je i u mojim sokobanjskim lovistima slicna situacija. Dobro, nije tako drasticna, ali ako se ovako nastavi nije daleko dan kad ce od lova na divlje svinje ostati samo secanje. I moci cemo da se "pohvalimo" da smo za petnaestak godina uspeli da pocistimo loviste.
Mi koji smo divlju svinju lovili kad lovci u Vojvodini nisu ni znali kako izgleda. Zemljo, otvori se...
Razlog?
Ima ih vise, ali svi mogu da se podvedu pod jedan: nebriga i nestrucno gazdovanje.
Tu mislim kako na LU, tako i na JP "Srbijasume", koji usput budi receno, gazduju vecim i boljim delom sokobanjskog lovista.
Primer:
Dva lovna dana u nedelji (Subota i Nedelja, a neki pocinju jos u Petak, sto da se dangubi).
Letnji lov na sve moguce nacine, ukljucujuci i kerove.
Nekontrolisan nocni lov sa ogromnim brojem odstrljenih jedinki (sto prijavljenih, sto ne prijavljenih) i jos veci broj ranjenih i izgubljenih...
... i tako dalje, i tako dalje.
A "presretaca" sa dzipovima koliko hoces... Pa to je sad najnovija moda po planinama Srbije.
Kod "Srbijasuma" se uselila neka grupa "bizmismena" koja lovi od Ponedeljka do Nedelje, 300 dana u godini sa sve dzipovima i kerovima koji nose JPS ogrlice. To se ide kao u rat. Gde kerovi nesto nadju i zadrze, to se seda u dzipove, juri se tamo i ubija. Pobise boga.
Da umres...
A mi koji drzimo do nekih principa, hodamo okolo i trzimo svoje zrnce zadovoljstva i celoj toj govnariji, da izvinete na izrazu.
I zato sam, izmedju ostalog, i za zabranu nocnog lova, koji licno mnogo volim, ma kako to nekima jereticki zvucalo.
Mozda iz mene govori ogorcen covek, i ne ocekujem da me mnogi razumeju, ali im isto tako ne zelim da dozive pa da me razumeju.
Mirim se sa tim da kad hocu da pucam zeca i fazana idem u Vojvodinu, ali se nikad necu pomiriti ako budem morao i u lov na dvlju svinju.
Verovatno ce to biti kraj mog lovackog zivota.
Mozda postanem ribolovac, i to na sitnu ribu, onu najsitniju (za nju se niko ne otima).

Dobar pogled, i... pamet u glavu!

canis aureus
 Vilotije
potpuno se slažem! Nebriga i nestručno gazdovanje!
I omogućavanje bogatoj klijenteli da vrši pomor divljači a verovatno po samo njima poznatim cenama!
I po Vojvodini je sve više džipova i ostalih ratnih vozila koja šaraju po lovištima dok iz istih "biznismeni" do zuba naoružani tuku sve našta nalete, u samo za njih lovne dane!!

Da li im se može stati na put sa rešenjima koja je Lala naveo??!

Ti "ratnici" su dobro pokriveni za te situacije! Sa dobrom zaledjinom i parama mogu i mnogo teža dela da učine(ako ih ima) i da budu pošteniji i pametniji, uspešniji... od svih nas ovde zajedno!

(E da!No no no kad bre u Vojvodini nismo znali šta su DS???Shock pa od nas i krenuše tamo da se sakriju a vi...Confused )Smean

Lala

Vilotije kaže:
Mi koji smo divlju svinju lovili kad lovci u Vojvodini nisu ni znali kako izgleda. Zemljo, otvori se...
Mirim se sa tim da kad hocu da pucam zeca i fazana idem u Vojvodinu, ali se nikad necu pomiriti ako budem morao i u lov na dvlju svinju.
Dobar pogled, i... pamet u glavu!

Vilotije, ne diraj mi Vojvodinu! Grin
Samo da ti kažem, da su prva lovačka društva baš u Vojvodini nastala, tako da smo ipak znali malo ranije kako DS izgleda Grin
A otkud onda još ima zeca i fazana u Vojvodini, i divljih svinja i srna? A šta misliš, kad te lovokradice dodju u Vojvodinu, kako će da se provedu? Pa čoveče, ovde seljaci kad oru njive, ako čuju da se puca u ataru, javljaju mobilnim policiji, a u zadnje vreme i lovočuvaru ili lovniku, ako nije lovni dan. Neće ljudi da ih neka budala upuca.
I još da ti kažem: zašto sve ovo što pišete ovde, ne kažete na skupštini svog LU, ili zašto ne prijavljujete policiji, lovočuvarima, inspektorima, takve stvari? Da li se bojite osvete, ili možda i vas neko može da prijavi za nešto? Ništa ne insinuiram, nego me zaista čudi ovo: svi znate sve, a ćutite? Ili nećete da prijavite lovokradju zbog toga što možda neki vaš prijatelj učestvuje, ili zato što sutra na ulici možete da naletite na besnog kolegu lovca, koji je razlog? Stavite prst na čelo: ta logika žmurenja, to je ista logika kojom se noj brani od opasnosti, kad zabije glavu u pesak.
Vrlo brzo nećete imati ništa od divljači, pa ćete biti sretni kad vas neko pozove u gostinski lov, na teren gde divljači još ima.
Pobratim našeg LD je LU iz Užica, i dolaze nam u goste, hvala Bogu. Mi kad imamo slab odstrel, oni viču 'uuuuuu bre, koliko divljači', a mi se zgledamo. Posle sam čuo da oni ako nadju jednog zeca, pet goniča ga juri po planini, pa jedna grupa od 5-6 lovaca eventualno odstreli jednog zeca!?
Mora jednom da se prelomi: ili tuča sa lovokradicama do kraja, ili ćutite i trpite!

Lala
 C.aureus, slažem se, ima tih 'baja' koji se bahate po lovištu, ali čim se malo digne dreka, odmagle, i prebace se na neki drugi teren. Ako se ćuti, onda oni teraju svoje... Imaju oni i 'ledja' i pare, ali ne vole kad je frka, oni najviše vole kad svi ćute, a oni rade. Tu je onaj sistem: 'sad ću da te izvučem iz sranja, ali nemoj više, znaš, mogu da imam i ja problema' i onda bolje da ne reskiraju.
Bitno, najbitnije: da lovci budu čisti, da nemaju 'putera na glavi', onda džaba svaka priča. Mada, koliko ja poznajem situaciju, retko ko je apsolutno čist. Ako ja nisam krivolovio, onda sam sigurno video ko jeste, ali nisam prijavio! I onda sam i ja saučesnik! E, pa kad jednom prećutite, onda ćutite i dalje.

Vilotije
 Ne diram ljudi u Vojvodinu ;), pa to bas i hocu da ne diram, hocu kuci da lovim Grin
A govorio sam Lalo, svuda pa i na skupstini, grlo mi oteklo govoreci, ali ne vredi. Nekima ces lakse da uteras onu stvar u d**e nego pamet u glavu.
Kad oces da se zabrani lov na onih nekoliko jadnih zeceva, kad graknu:" Ma kakvi, imamo mi zeca, nego pesticidi..." Koji crni pesticidi u planini, brdjanin ce da prska useveSmean ,ajde molim te, a i vestacko djubre baci na celo imanje taman kol'ko i sosa u cvece.
Kad kritikujes lovocuvare samo te mrko gledaju, dzigericu bi ti izvadili. I bi, ali ne mogu da nadju razlog.
Kad oces da menjas rukovodstvo, narodni si neprijatelj, oces vlas', ne razumes sirotinju...
...i tako dalje...
Zaludan je to posao, dragi moji, jer ako hoces da govoris i radis po savesti, steci ces vise neprijatelja nego da si Beograd bombardovao, a postici nista neces.
I tako...
A ovi sto voze i pucaju, ne kradu vec placaju (kome i koliko ne znam, ali placaju jer ih pare ne kostaju mnogo). Dakle, nisu lovokradice vec lovci istrbljivaci.
Ubice divljaci... i mojih snova.

nenadx
 Pa malo se vise odskocilo od osnovne teme(DS,ako se secamo).Ovo su veoma vazne teme da bi se skretalo na Vojvodinu,Sumadiju,juznu....Predlazem da neko otvori temu o ovim stvarima,organizacionim,moralnim....(ja necu jer mi neide naslov)Znaci ne lovokradja(da mi Lala neposizi)ona je samo odraz stanja u drustvu,ili da se diskusija nastavi tamoFrown 
Dobar pogodak

Lala
 Evo otvaram novu temu: Gazdovanje lovištem!
Sve ovo što smo pričali ovde, i raskokodakali se totalno van teme, možemo nastaviti tamo.

Bojanpk
 evo i ja da se uključim malo jer sam pokrenuo lavinu nezadovoljstva, Lalo niije tako jednostavno kako si napisao, neki naši iz Prokuplja su lovili i u Soko Banjskom delu pa su ostavili utisak$aAa, zato sad ne idu više tamo, sitnih lovokradica je bilo i biće, o grupi koja lovi od ponedeljka do subote da ti nepričam, a to su ti ljudi sa punim dzepovima i dobrim poznanstvima imali smo mi jednu koja je bukvalno preorala planinu za nepune tri godine ali su dirnuli deo ka Kosovu i došli u sukob sa policijom i vojskom e od tad ih nema možda su se preselili u Soko Banju. Vilotije čuvajte to malo što vam je ostalo ja sam na poslednjoj skupštini predložio da puške zamenimo za one puške sa bojom, podelimo se u sekcije i svaka sekcija u svojoj boji markera pa da ratujemo ha,ha,ha jer divljači nema...Grin

Nastavak ove diskusije je na temi 'Gazdovanje lovištem'

nenadx
 Evo se ponovo otvorio prostor za DS.Desice se da neko ode u lov na njih i odstreli bez veceg poznavanja zivota i navika ove divljaci,ali ce svakako uspesniji biti oni drugi.Pritom je i zadovoljstvo ulovom mnogo vece,kada znas da si ih nadmudrio znanjem a ne pukom srecom.Zato ko nije siguran zasto se dS ponasa na neki nacin i kako reagovati u odredjenim situacijama,kako i na koji nacin vrsiti odstrel a dogodine imati vise DS,neka pita.Ima ovde iskusnih poznavaoca ove divljaci koji mogu a to i rade,da pomognu savetima.
Dobar pogodak

nenadx
 U trenutku pauze ubacicu sliku mog prvog vepra.Slika je prilicno stara,pa se vepric smanjio.Bio je mnogo velik tada.Ulov cista sreca,na sljive.U cik zore,penjem se na drvo,gasim cigaretu i cujem nesto krupno dolazi,staje na 10 tak metara ispod,daje mi plecku i bum.Odjuri i cujem ga 60tak metara u sumi.Sacekam uz cigaretu sidjem,odem i vidim lezi.Pogodak u srce.Do sledeceg sam se nacekao,ali i dosta naucio. i43.tinypic.com/s3d475.jpg
Dobar pogodak

bela
 divne li životinje a po slici nije to baš ni mali primerak. ako dobro vidim i kljova se vidi.
vižlan i terier

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Pripremanje divlje guske LOVAČKI RECEPT 11 10.12.2012. 09:32
Divlje guske u našim lovištima STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 06.10.2011. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,476,948 posete www.srbijalov.com