Lov na DIVLJE PATKE
|
Cvele |
Objavljen 12.12.2010. 22:15
|

Lovčina

Upisa: 3216
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Eto cudnog li cuda, kod vas pataka na sve strane, a mi danas jedva 2 komada vidosmo, i to na povecoj udaljenosti.... $aAa bare su smrze, tako da ostaje samo da se nadamo da ce neko jato doci na Timok....
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Browningbar |
Objavljen 13.12.2010. 01:33
|

Veteran

Upisa: 620
Pristupio: 23.10.2010. 02:02
|
Imenjace Jank, sta da radim kad mi se tako zalomilo da zivim pored najlepse Srpske reke!
A znas li ovu:
"Nek me ne zaborave, devojke kraj Morave"!?

Pravo u centar!

|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 13.12.2010. 17:35
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Drugovi lovci.Patka je specificna zverka i samo u njenom slucaju se ponekad moze upotrebiti izraz Ubio sam patku.Nije preporucljivo reci Uhvatio sam patku,Idem na patku isl.
Jank gde se seti te pesme,nisam je godinama cuo,mada i ova Brovingova otkida
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 13.12.2010. 17:45
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ja patku uvek nosim sa sobom
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 13.12.2010. 17:56
|

Lovčina

Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|
xaxax a sta se desi kad pustimo patka medju guscice
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
Dalibor89 |
Objavljen 13.12.2010. 23:11
|

Stari član

Upisa: 293
Pristupio: 09.12.2010. 13:12
|
pozdrav lovci, sa kojim cokovima lovite patke? sa punim ili sa polu cokom?
 |
|
|
|
Jank |
Objavljen 14.12.2010. 00:48
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Slavko, verovatno taj patak traži izvor, da vidi da li ga je neko pre njega zamutio...ha ha ha...$aAa
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 14.12.2010. 00:53
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Ali kad smo već na Moravi,najlepšoj srpskoj reci, najopevanijoj srpskoj reci, pesma "Morava je moje more"...."Pomoravski su vrbaci".....Nek me ne zaborave devojke sa Morave.....i to sve zbog patke....:uF
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
Browningbar |
Objavljen 14.12.2010. 01:22
|

Veteran

|
Jank kaže:
Slavko, verovatno taj patak traži izvor, da vidi da li ga je neko pre njega zamutio...ha ha ha...$aAa
Ako je bistar napice se sa njega vodice!
Pravo u centar!

|
|
|
|
Browningbar |
Objavljen 14.12.2010. 01:26
|

Veteran

|
Jank kaže:
Ali kad smo već na Moravi,najlepšoj srpskoj reci, najopevanijoj srpskoj reci, pesma "Morava je moje more"...."Pomoravski su vrbaci".....Nek me ne zaborave devojke sa Morave.....i to sve zbog patke....:uF
Tako je imenjace!
Oj Moravo, moje selo ravno!
Oj Moravo tija reko!
Morava se utisala!
Pravo u centar!

|
|
|
|
Browningbar |
Objavljen 14.12.2010. 01:27
|

Veteran

|
Krdza!
Pravo u centar!

|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 14.12.2010. 19:34
|

Lovčina

Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|
Cestitke Browningbar, pa pomlati te patke po Moravi ostavi koju i za sledecu godinu
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
Browningbar |
Objavljen 14.12.2010. 19:55
|

Veteran

|
Hvala Slavko!B)
Ostavicu koju, ne brini! B)
Pravo u centar!

|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 14.12.2010. 20:10
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
Porodica: Anatidae - Patkarice
Potporodica: anatine - Patke
Na zadnjem rubu krila ,,ogledalo je po pravilu upadljivih boja. Muzjak I zenka su u svadbenom ruhu razlicitih boja. Patke kada stoje na kopnu drze telo u vodoravnom polozaju,a kad plivaju,telo im relativno duboko uranja. Rone retko ili gotovo nikad. Hranu traze zaranjajuci samo glavu ili najvise prednji deo tela. Polecu sa vode bez zaleta. U evropi zive tri roda.
Rod: anas - Prave patke
Patke spadaju medju ptice plovuse. Nalaze se u svim krajevima zemlje,a u evropi ih ima 23 vrste. Zive uz morske obale I slana jezera,uz slatke stajace I tekuce vode.
Zajednicka im je oznaka kratko telo,debela glava,dugacak na vrhu povinut I na ivici ostro nazubljen kljun,srednje dugacak vrat,uska krila,kratak I sirok rep,kratke I unazad povucene noge,sa jakom plovnom kozicom I slabim noktima. Muzjaci imaju saroliko perje u zivim bojama metalnog sjaja.
Patke odlicno plivaju I rone,vrlo dobro lete,ali se sporo I ne spretno krecu po zemlji. Vrlo su oprezne I plasljive,a mlade ulovljene mogu lako I da se pripitome.
U lovu se puca sacma broj 8 I 10.
Divlja patka(gluvara) - Anas platyrhynchos L.
Divlja patka rasprostire se u celoj evropi.
Zivotni proctor su joj : jezera,bare,trscaci,ribnjaci obrasli gustom vegetacijom I sl. Gotovo je jedini predstavnik pataka koji se gnezdi u srbiji,juzno od save I dunava.
Divlja patka je kod nas najpoznatija ptica plovusa. Poraste oko 60cm u duzinu,a raskriljena siroka je oko 90cm.
Glava I vrat muzjaka su crvenkasto zeleni,a oko vrata imaju beo pojas. Grudi patka su kestenjaste,a trbuh siv. Na krilima ima ljubicastoplavo perje sa dve bele pruge. Iznad repa uzdizu se dva crna kovrdzava pera,kojima se lovci kite.
Zenka je manja od muzjaka. Perje joj je kestenjastosivo I isarano prugama I pegama. Na krilu ima,kao I patak,nesto ljubicastog perja.
Divlja patka zivi u jatima po stalnim barama,mlakama, jezerima I tekucoj void,cije su obale obrasle trskom,sasom I vrbom. Predvece prelecu sa jedne vode na drugu,na taj nacin sto se iz vode najpre dignu jedan ili dva para. Kad se preostalo jato uveri da je izvidnicima let uspeo.dizu se I sve druge u vazduh.
Hrani se uglavnom biljem,zatim vodenim insektima,ribama,zabama, mekuscima I drugim crvolikim zivotinjama.
Divlja patka se hrani raznolikom hranom crvima, insektima,puzevima,zabljim I ribljim mrestom,semenjem raznolikog bilja,zirom I tako dalje,a najvise voli da u pokosena zita sleti na strnjiste I da sa zemlje probira istreseno zrnevlje. Gnezdi se na zemlji u visokoj travi I sipragu blizu vode,a kad se u prolece potoci I reke razliju,cesto gnezdo napravi na drvetu,
Rano u prolece,cesto vec u martu,zenka pocne da nosi jaja. Prema starosti,snese 8-15 svetlozelenih ili belih jaja. Na jajima zenka u proseku lezi 28 dana. Mladi pacici imaju gusto mason perje I odmah idu za majkom u vodu,gde veselo I vesto plivaju. Mladi pacici brzo rastu I vec krajem juna pokusavaju da uzlete.
U jesen vise porodica obrazuju jato,u kojima ih po nekad ima I po vise stotina ili hiljada ptica. U srbiji svake zime,posebno na dunavu I velikim ribnjacima zimuje vise od 50 000 gluvara. Kad se zamrznu vode,lete u obliku lanca u toplije krajeve.
Divlje patke imaju mnogo neprijatelja. Napadaju ih lasice,lisice,kune, tvorovi, vidre, pacovi, orlovi, jastrebi, misari I skanjci,a legal im unistavaju vrane I svrake.
Meso divlje patke je ukusno. Love ih privlacenjem ili prilazenjem do mesta gde uz gusto obraslu obalu patke plivaju. Predvece,u zimskom periodu,zasedaju lovci sakriveni u busiju uz vodu na koju uvece slecu patke. Tada im se pruza prilika da ih iznenade,a samim tim zadovolje lovacku strast.
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 14.12.2010. 20:13
|

Veteran

|
Patka lastarka - anas acuta L.
Lastarka se prostire na islandu,severu irske,severo istoku engleske,u norveskoj,srednjoj I severnoj svedskoj,danskoj,nemackoj,poljskoj,madjarskoj I rusiji.
Patka lastarka je ptica silica,koja u nase krajeve dolazi sa dalekog severa krajem oktobra. U martu se vraca u severne krajeve,gde se I gnezdi u predelima oko ledenog mora. Nekada se zadrzi u nasim vodama od maja,a primeceno je da se po nekad gnezdi I oko nasih slatinastih I stepskih bara u banatu. Izraste oko 60cm u duzinu,a raskriljena siroka je oko 90cm. zivotni proctor su joj mocvarna podrucja,plitka jezera I ribnjaci.
Boja perja na glavi I na donjem delu vrara muzjaka je zagasite boje,a na zatiljku bela. Na ledjima perje je belo I crnkasto,a po trbuhu I repu belo. Srednje pero je dva puta duze od ostalog,a moze da bude I preko 20cm dugacko. Potperje joj je crno. Zenka je manja od muzjaka. Boja perja je zagasita I nema dugacak rep kao muzjak.
Hrani se uglavnom biljem,a jede I ribe,zabe,mekusce I druge sitne vodene zivotinje.
Gnezdo pravi od biljaka I paperja sa kojim ga oblaze. Pravi ga na suvom mestu na zemlji u zaklonu od grmlja. Gnezdi se od aprila do maja(na severu I u junu),kada snese 7-11 zutozelenih jaja na kojima lezi 22-23 dana. Pacici se osamostale nakon sest nedelja.
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 14.12.2010. 20:13
|

Veteran

|
mala krdza patka krzulja - anas crecca L.
Krdza je rasprostranjena skoro u celoj evropi,osim spanije,srednje I juzne italije,albanije, grcke I bugarske. Uglavnom se gnezdi u zonii mediterana,gde u velikim jatima dolazi zimi.
Zivotni prostor su joj male vode sa gusto obraslim rastinjem.
Patka krzulja je ptica selica I najmanja je od svih pataka koje zive u evropi. Poraste oko 30cm u duzinu,a raskriljena je oko 60cm.
Boja perja je na glavi rdjasto smedja,a trbuh siv,oko ociju zlatnozelena. Grudi su joj zlatnosmedje. Na krilima ima zelena okna oivicena belocrnkastim perjem. U nase krajeve dolazi rano u prolece.
Hrani se pretezno biljnom hranom ali jede I vodene kukce,ribe,zabe,mekusce I crvolike zivotinje.
Gnezdi se u martu aprilu,a zenka snese 8 12 zuckastosmedjih jaja na kojima u proseku lezi od 23 do 26 dana,a vec krajem septembra seli se na jug. U srbiji postoji svega nekoliko podataka o gnezdjenju u banatu I backoj,tako da ova vrsta kod nas,pre svega,spada u prolaznicu I zimovalicu.
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 14.12.2010. 20:15
|

Veteran

|
nisam nista odavno pisao dosta je tri za veceras  |
|
|
|
petar |
Objavljen 14.12.2010. 22:23
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Uh, jbt, kakva je ovo enciklopedija iz biologije...
Dobar si Nenade...
Just like old times!
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 14.12.2010. 22:42
|

Veteran

|
petar kaže:
Uh, jbt, kakva je ovo enciklopedija iz biologije... 
Dobar si Nenade... 
nije enciklopedija,ovo je iz udzbenika iz lovstva!  |
|
|
|
petar |
Objavljen 14.12.2010. 22:49
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Znam, salim se, lepo od tebe sto si se potrudio da pomognes o utvrdjivanju vrsta nasim kolegama lovcima...B)
Just like old times!
|
|
|