Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: GONIČI - naše blago ili ....

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
GONIČI - naše blago ili ....
duskodugousko

nidzamotocross kaže:
Neco, ako je u tvom kraju takvih mnogo onda su u mom kraju skoro svi takvi. Kada smo aludirali na to, mi koji cuvamo pse, oni isponabavljali neke dzukele koje veze sa lovom nemaju, nit rodovnik nit nista. I cemu sluze? Sluze da im drze svecu dok cekaju da nasi kerovi podignu nesto.

Tacno je sto kazes da neko moze da ostane bez kera nenadano ili da ga nesto slicno spreci da ucestvuje u lovu, ali moze na neki drugi nacin to da se resi, pokazivanjem rodovnika ili potvrdjivanjem ostalih kolega, mozda cak i upisivanje kerova u neku evidenciju lovackog udruzenja. Jer ovo slepanje je prevrsilo svaku meru, bar kod mene! Preki Sud

Nidžo, mislim da malo preteruješ, jer zaboravljaš na kolege lovce koji vole lov i pse isto kao i ti, a možda nemaju uslova da ih drže. Pretpostavljam da si načeo ovu temu, vođen nekim tekstovima sa facebook-a, ali zar zaista misliš da onaj kolega koji nema psa ne zaslužuje da lovi, ili onaj koji ima psa ne sme da ide u lov na srneću divljač..Mika, Janko, Marko koji su uplatili članarinu što se mene tiče mogu da love šta god i gde god im je volja. Meni ne smeta kada drugi lovac odstreli zeca ili lisicu ispred mog psa, jer ni zec odnosno lisica kao ni planina na kojoj lovim nisu moje vlasništvo. Jedino očekujem da ispoštuje neki nepisan goničlijski kodeks, a to je da sačeka psa da stigne na mesto odstrela i da onjuši ulovljenu divljač. A da ima onih koji se šlepaju, to si u pravu. Iskreno, meni više smetaju oni koji psa nabave samo za sezonu, a s proleća ga puštaju na ulicu, kako ne bi imali troškove oko održavanja i hranjenja.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

Neca92
 Dule Bravo 2
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Predator

duskodugousko kaže:

nidzamotocross kaže:
Neco, ako je u tvom kraju takvih mnogo onda su u mom kraju skoro svi takvi. Kada smo aludirali na to, mi koji cuvamo pse, oni isponabavljali neke dzukele koje veze sa lovom nemaju, nit rodovnik nit nista. I cemu sluze? Sluze da im drze svecu dok cekaju da nasi kerovi podignu nesto.

Tacno je sto kazes da neko moze da ostane bez kera nenadano ili da ga nesto slicno spreci da ucestvuje u lovu, ali moze na neki drugi nacin to da se resi, pokazivanjem rodovnika ili potvrdjivanjem ostalih kolega, mozda cak i upisivanje kerova u neku evidenciju lovackog udruzenja. Jer ovo slepanje je prevrsilo svaku meru, bar kod mene! Preki Sud

Nidžo, mislim da malo preteruješ, jer zaboravljaš na kolege lovce koji vole lov i pse isto kao i ti, a možda nemaju uslova da ih drže. Pretpostavljam da si načeo ovu temu, vođen nekim tekstovima sa facebook-a, ali zar zaista misliš da onaj kolega koji nema psa ne zaslužuje da lovi, ili onaj koji ima psa ne sme da ide u lov na srneću divljač..Mika, Janko, Marko koji su uplatili članarinu što se mene tiče mogu da love šta god i gde god im je volja. Meni ne smeta kada drugi lovac odstreli zeca ili lisicu ispred mog psa, jer ni zec odnosno lisica kao ni planina na kojoj lovim nisu moje vlasništvo. Jedino očekujem da ispoštuje neki nepisan goničlijski kodeks, a to je da sačeka psa da stigne na mesto odstrela i da onjuši ulovljenu divljač. A da ima onih koji se šlepaju, to si u pravu. Iskreno, meni više smetaju oni koji psa nabave samo za sezonu, a s proleća ga puštaju na ulicu, kako ne bi imali troškove oko održavanja i hranjenja.

Kolega Dule, kao da si mene pitao šta da napišeš! Lov sa goničima je, po meni, jedini pravi lov koji mi pruža potpuno zadovoljstvo. Pošto živim u gradu, nemam uslova da držim pse. Da živim u nekoj kući i da imam uslove, nabavio bi dvoje balkanaca momentalno! Sreća pa mi je i otac lovac pa ih on drži, iako je uglavnom majka (koja inače nije ljubitelj pasa) ta koja hrani pse. Pošto mi je posavka laka na šteku i na starom tragu, nekad je namjerno ne vodim da ne odvlači pse ostalih kolega iz grupe. Čak mi nekad kolege sugerišu to i ja ih razumijem. Dešavalo se više puta da neko odstrijeli divljač ispred naših pasa, ali niko im nikad ne zamjera ako se ne puca na srne, isto kao što se ponekad i nama znalo to desiti. Najvažnije je da se psi ne diraju ili ne daj Bože da se puca na njih.
Što se ovog dijela teksta iz pomenute knjige tiče, žao mi je što i danas lov nije ovakav. Dobili bismo bolje goniče (uglavnom se danas zec ili lisica odstrijele u prvih 20-ak minuta gona, pa nekim goničima predstavlja problem duže gonjenje ako lovina ne padne na početku) i dali bismo zecu veću šansu da prevari pse i izvuče se. Uglavnom sam odstrijeljivao zečeve koji su mi se dizali "ispred nogu" i to predstavlja samo trenutno zadovoljstvo. Draže mi je da ga vidim i van dometa, samo neka se za njim ori. Veselo

Sasvim prirodno

duskodugousko

Predator kaže:

duskodugousko kaže:

nidzamotocross kaže:

Kolega Dule, kao da si mene pitao šta da napišeš! Lov sa goničima je, po meni, jedini pravi lov koji mi pruža potpuno zadovoljstvo. Pošto živim u gradu, nemam uslova da držim pse. Da živim u nekoj kući i da imam uslove, nabavio bi dvoje balkanaca momentalno! Sreća pa mi je i otac lovac pa ih on drži, iako je uglavnom majka (koja inače nije ljubitelj pasa) ta koja hrani pse. Pošto mi je posavka laka na šteku i na starom tragu, nekad je namjerno ne vodim da ne odvlači pse ostalih kolega iz grupe. Čak mi nekad kolege sugerišu to i ja ih razumijem. Dešavalo se više puta da neko odstrijeli divljač ispred naših pasa, ali niko im nikad ne zamjera ako se ne puca na srne, isto kao što se ponekad i nama znalo to desiti. Najvažnije je da se psi ne diraju ili ne daj Bože da se puca na njih.
Što se ovog dijela teksta iz pomenute knjige tiče, žao mi je što i danas lov nije ovakav. Dobili bismo bolje goniče (uglavnom se danas zec ili lisica odstrijele u prvih 20-ak minuta gona, pa nekim goničima predstavlja problem duže gonjenje ako lovina ne padne na početku) i dali bismo zecu veću šansu da prevari pse i izvuče se. Uglavnom sam odstrijeljivao zečeve koji su mi se dizali "ispred nogu" i to predstavlja samo trenutno zadovoljstvo. Draže mi je da ga vidim i van dometa, samo neka se za njim ori. Veselo

Odstreljivanje zeca u prvim minutima gona je, po mom mišljenju, posledica malog broja zeca u lovištima gde se lovi sa goničima. Većina lovaca rezonuje da je bolje da odstreli zeca odmah po viđenju jer je vrlo verovatno da ga više neće ni ugledati tokom dana. I uglavnom tako i biva..

nidzamotocross
 Dule, citao sam tu knjigu. Ali sam izgleda taj tekst propustio ili sam zaboravio. Video sam na facebook-u i pozvao brata da mi pronadje i procita taj deo, da proverim i jeste iz te knjige i lepo je citirano.

Planina nije moja, niti je divljac moja. Ali pas je moj, i ako mi pustimo zeca da okrene koji krug, ocekujem da to urade i ostali lovci. Ali trt milojka, nedaj Boze da se zec nadje u njihovoj blokadi, bude plotun kao u ratu. Nase udruzenje ne lovi po sekcijama, i na jednom delu terena se nadju 3-4 grupe lovaca, nekada i vise. I ako nasa grupa od 7-8 lovaca moze da ima najmanje 5 psa( nama je mozda lako da drzimo i hranimo pse? ), zasto ostale grupe ne bi imale bar po jednog?

Nikad nam nije bilo zao divljaci, neka odstreli ako zeli, ne mogu to da zabranim ili pak da navodim zeca kroz planinu. Sve je to bilo donekle okej, dok su pripustali kerove lovini, da onjuse i vide sta su gonili. Sve je bilo lepo dok nisu preterali sa tim, pa kada bi ker dosao do divljaci, cekao ga je umesto zeca povodnik. I nema vise kera. Svaki malo bolje upoznat lovac gonicima zna koliko je tezak trenutak gubitak dobrog psa. To se kod nas desava iz sezone u sezonu. I sad pitam ja vas da li je to u redu?

Zbog toga me je i pogodio ovaj citat iz knjige. Svaka cast onima koji ce odstreliti divljac ispred mog psa, i pustiti ga da pridje, ili me pozvati i reci da je ker stigao. Protiv takvih ljudi nemam nista, i to su moje kolege. Ali u ovakvoj sredini, gde svako gleda kog ce da zayebe nije sve kao u bajci. Postenih lovaca skoro i da nema.

Licno mi iz grupe, ponekad odstrelimo divljac ispred tudjih kerova, i uvek kada vidimo ciji su psi( a to se uvek zna) prvo dopustimo kerove na divljac, obavestimo vlasnika i u vecem broju slucajeva( zavisi ko je odstrelio) ponudimo divljac vlasniku kerova. Mislim da je to pravilno, i u redu. Za sve ostalo i dalje stojim iza svojih reci, i strogo osudjujem. Sudija
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

nidzamotocross
 Kolega Predator, u tvoje znanje o gonicima, i u tvoj stav prema lovu i psima sam se uverio ovde mnogo puta. Takvom coveku ne bih ni rec progovorio ako se desi da odstreli ispred mog psa, stavise bilo bi mi i drago. Bez obzira sto nisi u mogucnosti da drzis pse. Isto tako je i sa Duletom i Necom. Odobreno

Steta je sto ogroman broj ljudi moze da drzi psa, a jednostavno nece jer zasto hraniti i muciti muke po planini, cepati cizme, guliti kozu po trnju, kad lepo moze da se odstreli ispred tudjih pasa. To je ono sto me pogadja, a sve vise gledam i svedok sam takvim stvarima. Ako je neko do sada dozvoljavao to kod mene na nasem terenu, neka me osudjuju ili sta god drugo, ali necu da dozvolim to. U svakom lovackom drustvu se zna, ko moze da drzi kerove, ko ima dobre, ko ima losije, ko ne moze da ih drzi, to potpuno opravdavam. Zbog svega toga ostajem pri svojim recima da oni koji nece a mogu nikad nece biti lovci za mene. Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

duskodugousko
 Nidžo, možda imamo različita mišljenja oko nekih stvari,ali to nikako ne kvari dobru sliku koju ja imam o tebi.
Nije za mene lovac onaj koji ima psa, već onaj koji poštuje zakonske norme i propise, lovačku etiku, koji iznosi hranu kada su vremenske nepogode, koji jednostavno doprinosi, pa makar to bilo i u maloj meri, lovištu i dobrom glasu nas lovaca i koji je pre svega čovek. Može neko imati i 20 pasa, ali ako je on protuva, bitanga, krivolovac itd. onda mu džaba sve to..
Što se propuštanja pasa i lovine tiče, nisam bio u prilici da pucam ispred tuđih pasa, ali zar su vama psi toliko izuzetni, kad ste vi toliko uvereni da će vratiti zeca nakon 30-45 min. gonjenja..Sve je to trefka.

vladimir krusevac
 Gonici su definitivno nase blago,nema niceg lepseg od pesme gonica.
vladimir krusevac

sg-bog26
 Blago... i naslijeđe od naših predaka... i naša obaveza da ih još bolje predamo generacijama koje dolaze! A imamo i s čime uživati u svakom trenutku slobodnog vremena...

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

Aca016
 dosta lepih upisa lepih zapazanja i zdrave logike...
nesto me zanima?

gde vam je suvodolac, milos iz ivanjice, duskov, predator, bracailic, lovdzija, arsic ivan, nidza moj zemljak? iskreno se nadam samo da su odustali od ubedjivanja i da negde u svojim planinama love svoj lov i gledaju svoja posla...

sta se desilo sa goniclijama? jedna stvar je jasna kao dan... kad ne bude vise bilo gonica znajte da vise nece biti ni lova ni ulova...

DakiNS
 iskreno se nadam samo da su odustali od ubedjivanja

Ne razumem , kakvo je ubeđivanje u pitanju?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Aca016
 kolega daki ako procitas celu temu od pocetka do kraja shvatices o cemu pricam...

zakoni, zakoni, zakoni, pa onda kradje, ubijanje, pa neka fama oko rasterivanja divljaci po lovistu... i sto sta jos sto mogu da procitam na ovim stranama a i na drugim forumima, drustvenim mrezama, da cujem po skupovima izlozbama utakmicama, lovovima... gonic je bio i ostace tabu tema... a bez gonica lova nema... cak se i rimuje... Namigivanje

covek se umori pa prestane da dokazuje da gonic zasluzuje ravnopravno mesto medju ostalim psima i rasama pasa... lovis i uzivas sa svojim ljubimcima - recept za srecu...

DakiNS
 Aco nisam video ili sam možda prevideo da je neko nešto na ovoj temi napisao protiv naših rasa goniča. O lovačkoj etici ne bih ovde jer nije tema. Kao kinologa i zaljubljenika u rad pasa izuzetno poštujem goniče i goničlije i nikada neću prežaliti njihovu tužnu sudbinu, bilo da stradaju od vuka , vepra ili bivaju izgubljeni ili ukradeni. I Nidži sam savetovao da ne vodi pse u lov dok ne obezbedi barem jedno leglo.Tako da mi i dalje nije jasno o kakvom ubeđivanju je reč.

Aca016
 kolega daki i ja sam goničlija pa imam za tebe jedno prosto pitanje:

kakav bi kvalitet pasa bio konkretno kod nas u Srbiji da goniclije postuju zakon onako u celosti kako im ga je nametnuo neko ko je gonice video samo na slici?

a na ovoj temi sam dosta puta procitao kolege postujte zakon, zakon ovo, zakon ono...

naravno da znam da je to da bi se izbegli problemi koje neko sam sebi moze navuci na vrat pisuci o takvim stvarima ali budimo tolerantniji bar kada je u pitanju nase nacionalno blago... u vodu pada i zakon i etika kada je obuka jednog gonica u pitanju hteli mi to ili ne...

DakiNS
 Normalno je da se poštuju zakoni ili barem pravila. Ako se neke norme ne poštuju ostaćemo bez svojih rasa i to bez uplitanja bilo koga sa strane. Ne znam koliko si upoznat sa genetikom pasa , ali ako kuče poreklom od roditelja bez porekla, liči i izgledom i lovnim karakteristikama na njih , ne mora da znači da će dati i takvo potomstvo. Razumem ako neko slaže drugoga , ali ako laže sebe to je najveći problem. Nekada nismo zbog prilika bili u mogućnosti da dođemo u posed neke strane rase pasa ,sada je to uobičajeno , pa te pitam šta će u stvari ostati od naših goniča ako svako po svom nahođenju bude ubacivao stranu krv. Ta tolerantnost koju pominješ može biti dvosekli mač ali najviše na našu štetu. Na žalost KSS kao i ostali savezi ne rade svoj posao, inače bi ti ili ja mogli od njih tražiti preporuku sa kojim psom da parimo kuju, pa bi osigurali od čistokrvnih kvalitetnih pasa zamrznutu spermu da bi se očuvao autohtoni genetski kod. Do tada ostaje samo nama na savesti koliko ćemo poštovati zakone i pravila u očuvanju naših rasa ili ćemo lagati sami sebe , tešeći se da liče na naše goniče , ne obazirući se da li će u nekoj od narednih generacija ispoljiti te ubačene strane karakteristike. Što se tiče obuke opet tu su zakazali savezi jer bi svako LU trebalo odrediti teren za obuku pasa , da bismo imali kvalitetno obučene pse.

Aca016
 kolega daki delim misljenje sa tobom, osim sto se tice poslednje recenice... a upravo sam na to ciljao kada sam rekao da se pri obuci gonica ne moze postovati zakon ako zelimo da imamo bar lovno upotrebljivog psa a kamo li vrhunskog... teren iliti poligon za obuku psa kada su u pitanju gonici NE moze da postoji i NE sme da postoji jer gonic je gonic i tu se svaka prica o ogranicavanju njegovog kretanja zavrsava...

DakiNS
 Postoje razne mogućnosti poligona, kao i razlike u strelištima za vazdušnu pušku ili upucavanje karabina , ali i najava i dozvola u oderđenim danima i revirima od LU , da biste izbegli konfrontaciju i moguće sporove , da ne ispadne da ste krivolovci i slično. Treba izabrati model , dogovoriti ga, i to baš vi goničlije jer kako si i sam rekao mi kojima goniči nisu ni potreba,ne možemo znati vaše potrebe. Znači ne treba nikoga ubeđivati nego pokrenuti akciju i zatražiti izmene u segmentima koji se tiču goniča , nama ostalima ostaje samo da vam damo bezrezervnu podršku što ćemo sigurno i uraditi.

Aca016
 svaka cast konkretno tebi ali nazalost stvari nisu tako lepe... kada je doneta odluka da gonic ne sme ispod 500mnv likovanje nikad vece pojedinih... mnogi bi da satru gonice da ih nema... kolega Milorad je na ovoj temi napisao veoma dobar upis sto se konkretno toga tice...

Predator
 [xhide]Pozdrav kolege! Složio bih se sa kolegom Acom da su uslovi za obuku goniča mnogo zahtjevniji od uslova za obuku, recimo, ptičara, ali to najviše zavisi od konkretnih uslova u LU. Kod nas u LU su posljednjih godina u upravnom odboru goničlije u većini, što je imalo za posljedicu da se odobri lov zeca i goničima. Pretprošle zime je, uz mnogo kritika i negodovanja od strane "ptičardžija" donešena odluka da se predatori mogu loviti 4 (ili čak 5 dana u sedmici, ne sjećam se tačno). S obzirom na moje obaveze, većinu tih lovnih dana nisam mogao iskoristiti, ali je taj korak bio dobar podsticaj pogotovo za mlađe lovce da rade sa svojim goničima. I moram priznati da se broj goniča u Mačvi posljednjih nekoliko godina poprilično povećao. Nadam se da će to, vremenom, biti slučaj i sa njihovim kvalitetom.
Koliko god su nam uslovi u LU naklonjeni, uvijek se pojave i problemi. Kolegi iz grupe je prije 5-6 godina u jednom lovu nestalo dvoje odličnih balkanaca, pretprošle godine balkanka, ove sezone drugi kolega je našao svog posavca mrtvog 10-ak dana po nestanku itd. U ovim slučajevima malo je vjerovatno da je ljubomora u pitanju, već se najviše sumnja na "ptičardžije" kojima su pomenuti psi možda šteketom rastjerivali patke. No, to su sad neke druge i duge priče. Problema u obuci lovačkih pasa (i goniča i ptičara) je uvijek bilo i biće. Dok bude i najmanjih uslova, daću sve od sebe da radim sa goničima. Kad ih ne bude, pušku o klin i tu se priča o lovu za mene završava.
Postava goniča sa kojom sa počeo i završio prethodnu sezonu:
http://postimg.org/image/v3vhjrkw1/
http://postimg.org/image/n4hxx7r0h/

Naredne sezone broj će im najvjerovatnije biti prepolovljen, najviše zbog uslova držanja.[/xhide]

Sasvim prirodno

Aca016
 Kolega Predatore, Vas znam iz price sa Nidzom mojim zemljakom, nidzamotocross... pozdravljam upis, stvari su malo koplikovanije, kao i problemi... pozdrav...

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,080,885 posete www.srbijalov.com