Krušik municija
|
alex |
Objavljen 08.01.2012. 18:31
|
Lovčina
Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Ja ove sezone pucam samo Krusik BK 3mm i PREZADOVOLjAN sam
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 08.01.2012. 18:41
|
Veteran
Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
aleksa kaže:
Bez obzira sto nije bilo odgovora na moje prethodno pitanje,svoju nameru sam ispunio i prosle nedelje nabavio par komada Krusika Specijal i Specijal BK 3,0 mm za poslednju nedelju lova na fazana.
Ova dva Specijala BK su mesto u "izlogu" zasluzili zbog onoga sto je na temi o lovu na fazana,a zasluzio je i Specijal sa korpicom ali nisam uspeo da ga nadjem u travi.
Aleksa nisam video pitanje Krusik BK Specijal je najbolja domaca municija. Steta sto lovis sa PA pa ne mozes da probas kombinaciju dve cevi pun cok-polucok uopste ti nebi trebala municija sa korpicom. 1/2 coka na blize 1/1 na dalje bez obzira sto nema korpicu odlicno se pokazao. BK Specijal je odlicna municija. Ja sam koristio u kombinaciji 3mm 1/2coka za blize 3,5mm 1/1cok za dalje BKB) |
|
|
|
270 |
Objavljen 08.01.2012. 18:59
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Brka bez brkova kaže:
Puno sam citao i trazio odgovarajuci patron za svoju iz43 12/70,najvise sam koristio krusik,ali od sad vise ne.pre desetak dana postavio sam papirne mete iscrtao krug precnika 70cm i gadjao sa daljine 30m.Evo rezultata;
1>3,00mm krusik specijal 34g iz desne cevi 71 kuglica,a iz leve 119 kuglica
2>3,00mm sellier-belot extra 36g iz desne cevi 101 kuglica,a iz leve 144 kuglica
3>3,50mm mirage t4 36g bez korpice iz desne 77 kuglica.
sada sam se licno uverio da ima velike razlike u municiji,ipak je krusik daleko daleko iza ostalih,priznajem da sam ja ranije hvalio odnos cene i kvaliteta,ali sad ne mislim tako. od sada cu kupovati samo RC ili Baschieri&Pellagri,to jos nisam odlucio,ali sigurno cu i njih ovako isprobati,pa javljam
I šta si nam ovim testom pokazao??? Da tvoja puška gušće nosi snop drugih proizvođača od Krušika!!! Za to je dovoljna i malo tvrđa korpica u metku!!!, To je OK ako loviš guske i plovke na maksimalnim daljinama, ali šta ako ja hoću metak za normalne lovačke daljine od 25-45 metara?, šta bi me u ovom testu nateralo da koristim drugu municiju od Krušikove???
Lepo bi bilo da ponoviš test a da u obzir uzmeš i neke druge stvari:
1. Pucaj na metu na 35 metara u krug 75 cm izdeljen na 16 polja i manjin krugom u sredini od 10cm iz naslona!
2. Posle pucanja pored broja kuglica u krugu izmeri i ukupnu širinu snopa tako što ćeš da okružiš sva zrna (ama baš sva) i izmeri prečnik tog kruga a zatim ga podeli sa ukupno prebrojanim kuglicama van kruga od 75cm.
3. Prebroj pogodke u svih 16 navedenih polja izuzimajući pogodke u užem krugu od 10cm a zatm izračunaj razliku između polja sa najviše i polja sa naj manje pogodaka pa to podeli sa ukupnim brojem zrna u krugu od 75cm bez uračunatih pogodaka u krugu od 10cm.
Zašto ovakav test?
Kvalitet određenog sačmenog metka nije u gustini posipa već u što većoj ravnomernosti posipa.
Testom br. 2 dobijamo određeni matematički koeficijent perifernog sačmenog snopa koji je poželjnije da je što manji odnosno što veći broj kuglica u odnosu na ukupnu širinu snopa a samim tim i manja šansa za ranjavanje divljači!
Testom br. 3 dobijamo matematički koeficijent koji je poželjno da bude što veći i uvid u ravnomernost centralnog sačmeng snopa koji je bolji što je ravnomerniji jer u tom slučaju nemamo ranjenu ili razbijenu divljač bilo kojim delom ovog snopa da je zahvaćena!
Osnovni kvalitet nekog lovačkog sačmenog metka ispaljenog iz određene sačmene cevi je ravnomernost snopa koji oni daju a tek su na drugom mestu gustina, brzina, probojnost!!! |
|
|
|
bturjane |
Objavljen 08.01.2012. 19:25
|
Stari član
Upisa: 440
Pristupio: 29.09.2010. 21:26
|
Kolega 270 ovo je B)
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
|
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 09.01.2012. 09:47
|
Stari član
Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Kolega 270 je sve lepo objasnio i napisao samo proizvođači municije kad testiraju sačmeni patron u taj krug od 75cm podeljen na 16-ine ucrtaju krug od 37,5cm prečnika a ne od 10cm kao što reče kolega.Mislim da novije puške sa dušama cevi od 18,4 i nešto više daju zasigurno bolji posip sa manje perifernih zrna od starijih sa prečnikom od 18,2 pogotovo kad se koristi patron sa čepom(moje neko praktično zapažanje iako posedujem stariju sa 18,2).Da ne skrećemo mnogo od teme ja ne koristim Krušik miniciju ali gde god odem u lov svi je hvale,naročito stariji i iskusniji lovci! |
|
|
|
apinest |
Objavljen 09.01.2012. 18:17
|
Stari član
Upisa: 418
Pristupio: 02.06.2011. 18:28
|
Odavno pratim ovu temu i rekao bih da su glavne zamerke "Krušiku" brzina kojom se kreće sačmeni snop i intezivno prljanje cevi. Recimo da se slažem sa ovim kritikama. Ali, kao što sam već napisao, "Krušik" pucam od 1997. godine, pucao sam ga i kad su pogoni gotovo uništeni u bombardovanju 1999. godine, pratim njegov razvoj i slažem se sa kolegama koji kažu da razlika u brzinama između "Krušika" i renomiranih proizvođača sačmene municije iz Evrope i sveta nije tolika da se sa "Krušikom" ne može uspešno loviti, pogotovo kada se čovek na njega navikne. Pa, ne bi ga Hrvati uvozili da je loš i da nije prošao kontrolu kvaliteta Mađarskog Zavoda za ispitivanje oružja i municije. Da su Rottweil, B&P, Sellier&Bellot, RC...izuzetno kvalitetni- u to nema sumnje, ali zašto menjati municiju sa kojom se uspešno lovi, pogađa i odstreljuje? A što se tiče prljanja cevi- i mene iritira, ali to je u drugom planu u odnosu na efekat municije na cilju. Lepo je rekao jedan kolega sa foruma da se redovno čišćenje posle lova i pucanja podrazumeva, a ko ne čisti svoje oružje njemu je sasvim svejedno koliko koja municija prlja cev, jer naše oružje je "neuništivo"! Od blaćenja "Krušika" korisnije bi bilo argumentovati iznete teze potkrepljene dokazima poput slika sa probe (srelišta) ili iz lovišta, kao što rade kolege sa foruma koje drže do sebe i svog ugleda.
|
|
|
|
velimir |
Objavljen 09.01.2012. 18:56
|
Mlađi član
Upisa: 42
Pristupio: 04.01.2012. 20:55
|
31.12.2011. odstreljen vepar preko 150 kg. Položara C. zastava kal. 16 i Krušikov podkalibar, daljina streljanja neki 20 m. Pogodak visoko u vratinu , pad u vatri. Kad dobijem slike stavim od vepra i izvađenog zrna. |
|
|
|
strahinja |
Objavljen 09.01.2012. 19:27
|
Veteran
Upisa: 523
Pristupio: 19.01.2011. 17:48
|
Kolege nisam nesto bas bio ljubitelj ove nase municije,ali rekoh ajde da probam i kupih krusikov specijal 34 12/70 34g 3,5mm i mogu vam reci da mi se metak svideo,ima bas jak trzaj,a i nerasipa mnogo sacmu gadjao sam sa nekih 15ak metara u drvo za probu i bas je oljustilo,kasnije se ispotavilo i na fazanu..Duplo jeftiniji od B&P,beloti itd a isti ucinak. |
|
|
|
Predator |
Objavljen 09.01.2012. 19:32
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
velimir kaže:
31.12.2011. odstreljen vepar preko 150 kg. Položara C. zastava kal. 16 i Krušikov podkalibar, daljina streljanja neki 20 m. Pogodak visoko u vratinu , pad u vatri. Kad dobijem slike stavim od vepra i izvađenog zrna.
To bi bilo baš zanimljivo kolega. Pošto za kalibar 12 masa potkalibarnog zrna "Gold hawk" iznosi svega 14g, pitao sam se kakav efekat ona može proizvesti na divljači.
Čuo sam razno-razne priče, "probija drvo debljine xx cm", "kolega pucao vepra na 80 metara, napravilo veliku izlaznu ranu", ... ali sve je ostalo na tim pričama. Dajte neku konkretnu sliku, pa da zaključke donesemo zajedno. ;)
|
|
|
|
velimir |
Objavljen 09.01.2012. 19:49
|
Mlađi član
|
Nemogu o kal. 12 ništa da kažem jer nisam puco podkalibar ali za 16-cu samo pohvala Krušiku, budući da idem većinu lovova sa kerom u pogon ova kombinacija puške i municije pokazala se sasvim u redu. Palo je tu još svinja uglavnom manjih od spomenutog vepra, ali garantiram nema brige ni za kapitalca na normalnoj udaljenosti . |
|
|
|
apinest |
Objavljen 09.01.2012. 20:30
|
Stari član
Upisa: 418
Pristupio: 02.06.2011. 18:28
|
velimir kaže:
Nemogu o kal. 12 ništa da kažem jer nisam puco podkalibar ali za 16-cu samo pohvala Krušiku, budući da idem većinu lovova sa kerom u pogon ova kombinacija puške i municije pokazala se sasvim u redu. Palo je tu još svinja uglavnom manjih od spomenutog vepra, ali garantiram nema brige ni za kapitalca na normalnoj udaljenosti .
Velimire, da li osim jedinačnih zrna (potkalibarnih) pucaš i ostalu municiju od "Krušika" ili koristiš neku drugu? Kakav je odnos kvaliteta "Krušika" i Vuširovog M-90, šta kažu ostali lovci u tvom kraju koji je koriste?
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 09.01.2012. 20:37
|
Lovčina
Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
velimir kaže:
31.12.2011. odstreljen vepar preko 150 kg. Položara C. zastava kal. 16 i Krušikov podkalibar, daljina streljanja neki 20 m. Pogodak visoko u vratinu , pad u vatri. Kad dobijem slike stavim od vepra i izvađenog zrna.
Poklon za novu godinu...
Engleski poenter
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 09.01.2012. 21:03
|
Veteran
|
velimir kaže:
Nemogu o kal. 12 ništa da kažem jer nisam puco podkalibar ali za 16-cu samo pohvala Krušiku, budući da idem većinu lovova sa kerom u pogon ova kombinacija puške i municije pokazala se sasvim u redu. Palo je tu još svinja uglavnom manjih od spomenutog vepra, ali garantiram nema brige ni za kapitalca na normalnoj udaljenosti .
Jedan moj prijatelj je 16ticom ispucao gomilu tih podkalibarnih Hawkova sto gold sto silver i nikad nije znao u koju stranu mu puska vuce. Ja sam te hawkove probao pre 10 godina kalibra 12 to po meni nije metak vec samo u pokusaju da postane metak. Od tada vise nikad nisam ni koristio nikad i necu! Od kugli samo rotvell breneke dolazi u obzir i nista drugo ako bar promasim znam da to nije do metka nego do mene sto sa Krusikom nije slucaj desava se da jedan metak iznenadjujuce dobro pogodi posle toga desava se da 10 sledecih odu razlicitom putanjom ... Na 20m nije neki rezultat pusku treba upucavati na 50m stavite taj Hawk u pusku ako napravite seriju uzastopno istih pogodaka sa njim placam pice za ceo vorum |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.01.2012. 21:23
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Predator kaže:
To bi bilo baš zanimljivo kolega. Pošto za kalibar 12 masa potkalibarnog zrna "Gold hawk" iznosi svega 14g, pitao sam se kakav efekat ona može proizvesti na divljači.
Čuo sam razno-razne priče, "probija drvo debljine xx cm", "kolega pucao vepra na 80 metara, napravilo veliku izlaznu ranu", ... ali sve je ostalo na tim pričama. Dajte neku konkretnu sliku, pa da zaključke donesemo zajedno. ;)
Nisam probao Krušikove potkalibarne projektile, ali evo nekog mog razmišljanja iz iskustva sa drugim projektilima. Efekat Krušikovog projektila Gold Hawk sa 14 grama na divljači je sasvim solidan na daljinama do 40-ak metara, ako se pogodi na pravo mesto. I težina i promer projektila su dovoljni za odstrel DS. Da probija drvo debljine XX je isto moguće na kraćim distancama pošto je projektil izrađen od legure bakra i ima popriličnu tvrdoću. A na 80 metara sa klasičnom sačmaricom ne može da se pogodi ni slon, a kamoli DS. A i da se pogodi (pukim slučajem) ovaj projektil ispaljen iz glatke cevi nema više energije ni za kakvu prostrelnu ranu a kamoli za veliku.
|
|
|
|
velimir |
Objavljen 10.01.2012. 14:45
|
Mlađi član
|
Šta se tiće saćmenog streljiva, nisam našo ništa osim podkalibra od Krušika. Vuširov M-90 ima i koristi ga dosta lovaca, meni osobno je skup u odnosu na Rottveil koji rađe koristim. |
|
|
|
vasa DND |
Objavljen 11.01.2012. 17:06
|
Član
Upisa: 63
Pristupio: 14.05.2011. 09:20
|
Probajte krusikove podkalibarne pa se sami uverite kakvi su, ubojitiji su i preko 40 metara. Mogu slobodno reci da su i precizni.
kude nadje taj rec
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 11.01.2012. 17:10
|
Veteran
|
vasa DND kaže:
Probajte krusikove podkalibarne pa se sami uverite kakvi su, ubojitiji su i preko 40 metara. Mogu slobodno reci da su i precizni.
Vrlo redak slucaj.
A zavisi i iz koje puske se puca... |
|
|
|
vasa DND |
Objavljen 11.01.2012. 19:01
|
Član
|
Scorpion Hunter kaže:
vasa DND kaže:
Vrlo redak slucaj.
A zavisi i iz koje puske se puca...
Nije redak slucaj i ne zavisi od puske probaj i uveri se ...
kude nadje taj rec
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 11.01.2012. 19:32
|
Veteran
|
vasa DND kaže:
Scorpion Hunter kaže:
vasa DND kaže:
Vrlo redak slucaj.
A zavisi i iz koje puske se puca...
Nije redak slucaj i ne zavisi od puske probaj i uveri se ...
Price o Krusikovim Podkalibarnim Gold i Silver Hawkovima sam se naslusao i nacitao belog medveda sa njim nebi pogodili na 50m a kamoli nazime... Uopste nisam lljubitelj podkalibarnih proektila upravo zbog njihove preciznosti...
Za kalibar 12 i nekako za 16 uzasno los metak... |
|
|
|
vasa DND |
Objavljen 11.01.2012. 22:24
|
Član
|
Scorpion Hunter kaže:
velimir kaže:
Jedan moj prijatelj je 16ticom ispucao gomilu tih podkalibarnih Hawkova sto gold sto silver i nikad nije znao u koju stranu mu puska vuce. Ja sam te hawkove probao pre 10 godina kalibra 12 to po meni nije metak vec samo u pokusaju da postane metak. Od tada vise nikad nisam ni koristio nikad i necu! Od kugli samo rotvell breneke dolazi u obzir i nista drugo ako bar promasim znam da to nije do metka nego do mene sto sa Krusikom nije slucaj desava se da jedan metak iznenadjujuce dobro pogodi posle toga desava se da 10 sledecih odu razlicitom putanjom ... Na 20m nije neki rezultat pusku treba upucavati na 50m stavite taj Hawk u pusku ako napravite seriju uzastopno istih pogodaka sa njim placam pice za ceo vorum
Slusaj strmoglavi badzo jel vazi ovo gore za sto se tice za ceo forum pa da probamo da te uverim ili razuverim kako god.Samo da nije dalljina preko 70m.
kude nadje taj rec
|
|
|