Poluautomati ili dvocevke?
|
canis aureus |
Objavljen 16.12.2010. 19:03
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
270 kaže:
"Ajde da razmotrimo neke prednosti dvocevki i poluautomata u odnosu jednih na druge!
Dvocevke su u odnosu na poluautomate lakše za rukovanje, mnogo sigurnije, manje sklone kvarovima i zastojima.
Mogu da koriste svu municiju (papirnu, plastičnu, većeg ili slabijeg kvaliteta) svih gramaža bez ikakvog podešavanja.
U trenutku upotrebe moguć je brz izbor cevi iz koje će se pucati odnosno manje ili više čokirane i kombinovanje municije različite krupnoće sačme u ovim cevima.
Nakon svakog opaljenja moguća je provera pre punjenje da od predhodnog metka nije nešto ostalo u cevi čime se izbegava oštećenje oružja i povrede strelca i drugih u njegovoj blizini. Lakše i brže se rasklapaju radi transporta i sklapaju itd,itd...
Poluautomati nad njima imaju samo jednu prednost mogućnost pucanja za redom VIŠE METAKA i ništa više (mada ako se uzmu u obzir zakonska ograničenja ni to im nije prednost)! ..."
sem što se neki kačite na "licemerstvo" koje svuda vidite, da li i za ovaj deo možete argumentovano da kažete da nije tako?!
i zašto se pojedini pronađete među takvima kao što je naveo 270 "koji besomučno pucaju poluautomatima na jata plovki ili gusaka često van granice dometa ranjavajući više nego što odstrele i pronađu!
Ili kada istim poluautomatom nastavljaju da pucaju na zeca ili fazana kad je već posle prvog ili eventualno drugog metka otišao van efikasnog dometa sačme!
Ili na krdo DS koje trči kroz šumu ne birajući jedinku i ne čekajući pogodnu priliku za odstrel već raspali pa valjda će nešto i da padne!"
a takvih ima mnogo i sami to znate!
Svaka čast vlasnicima PA koji su pravi lovci!, ne ubrajajte se među navedene kao što se većina nas sa foruma ne ubraja i nesvrstava među lovce "iz Makedonije, gde umlaćuju DS kolčevima. Svi ti idioti koji su to radili, su nosili dvocevke!" |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 16.12.2010. 19:12
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
270 kaže:
Pa kad idem u lov sigurno idem i da odstrelim divljač ali mi za razliku od tebe nije bitno da odstrelim u istom danu 10 primeraka kako bi se pohvalio kako sam dobar lovac. Čak mi nije bitno ni da li sam odstrelio koliko da vidim divljač i imam priliku za odstrel pa ako i ode neka je otišla za mene je to i dalje lep lovni dan!
A kakav sam lovac ljudi koji sa mnom love to znaju pa mi kako kažeš i kad se desi nije krivo kad se vratim bez ulova (mada se to retko dešava) jer u lov ne idem da bih se nekom dokazivao već iz svog zadovoljstva niti idem zbog mesa i za 20 godina lovnog staža nisam kući doneo divljač koju nisam ja odstrelio!
Ljubitelj životinja ili kako ti kažeš "zivotinjoljubac" jesam i time se ponosim i zato i smatram da sam pravi lovac! a ne kao ti i slični tebi kojima je izgleda samo lovina u rancu i odstrel bitan!
izvini a gde sam ja naveo da odstreljujem po ,,10 primeraka"? a sad si vec poceo da vredjas! za razliku od mene,koji sam isao u skolu da ucim o divljaci,za razliku od mene koji 200 dana u godini provede u prirodi bez puske? iznervirao sam se,i necu vise da pisem i komentarisem!!!! |
|
|
|
270 |
Objavljen 16.12.2010. 19:17
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Nemam i nisam imao nameru da te uvredim ali sam se našo uvređenim kada si me indirektno prozvao Licemerom!
Ako se ne slažeš sa mojim mišljenjem nemem ništa protiv ,reci svoje bez deljenja epiteta onima koji imaju drugačije! |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 16.12.2010. 19:17
|
Veteran
|
canisaureus,pronadjem se zato sto se kaze poluautomatima,i onda se klasifikuju lovci sa poluautomatima! zar se ostalim puskama ne moze besomucno pucati? ali bitno je da se navede POLUAUTOMAT! |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 16.12.2010. 19:32
|
Admin
Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
charuga kaže:
naravno sremac,ali ko kaze da svako ko nosi PA stavlja i puca sa 4-5 metaka..ja kada sam kupovao pusku birao sam izmedju novog IZ-a i polovne berette PA..kupio sam berettu.i sad sam ja krivolovac,rogat,repat....?
daj batalite te price..
Druže, nisam imao nameru da polemišem, nego da vas malo smirim.
A sad evo moram :
Kada sam rekao da smatram da je dva metka dovoljno, tada sam mislio na lov sitne divljači, jer mi se u 90% slučajeva desi da odstrelim sa prvim metkom, a u 90% slučajeva kada promašim prvim-promašim i drugim....zec je brz, a i fazan, da ne pominjem patke, prepelice.....
Nisam se izjašnjavao o vrsti oružja.
A iskreno, često u lovu na DS, ali samo tada, požalim što nemam PA i 5 brzih metaka, kao zbog eventualnog velikog broja divljači (jednom mi se desilo da mi na 10 metara pretrčavaju 3 DS, prve dve odstrelim a traću ispratim pogledom), tako i zbog eventualne bezbednosti u slučaju ranjavanja DS.
Sve u svemu, izbor oružja zavisi od lovca do lovca, i ne treba nikome zamerati na tom izboru.
Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 16.12.2010. 19:49
|
Admin
|
canisaureus kaže:
canisaureus kaže:
Šta to sad znači?!
-pa nisu puške krive! naravno
Da se izostavi etika!, kultura!, zakon! pravila, prava......
Najbitnija je SVEST jer sve prethodno se "nameće" od strane drugih a svest...
Ima mnogo nesavesnih i sa jednocevkama prelamačama i sa dvocevkama tako da nikada nije oružje krivac već onaj koji ga krivo koristi!!!
nenad_franc
zašto tako burna reakcija na mišljenje sa kojim se ne slažeš? Niko tebe nije prozvao niti osuđivao kao vlasnika PA da si "ovakav ili onakav" a veruj mi da saznam za ikoga da je "takav" prvi ću ga javno prozvati pa ma kojom puškom lovio(ili kolcem)!
Činjenica je da PA više pogoduje za "šenlučenje po lovištu" zbog svog većeg kapaciteta!, činjenica je da ima vlasnika PA koji nemaju graničnik ili ga u lovu nose u džepu a ne tamo gde zakon propisuje, i umesto dva pune sa više patrona!, činjenica je da ima onih koji tako sa PA odstrele više divljači a da većinu ne mogu da pronađu ili gađanjem na granici efikasnosti ranjavaju divljač koju ne mogu da pronađu i ...
Može da se "šenluči" i sa dvocevkama i da se divljač gađa na granici efikasnosti ali "ozloglašeni PA" je pogodniji pa ...
Veliki broj mladih lovaca za prvu pušku odabiraju PA(a ima i onih starijih koji razmišljaju ...) i onda nastupa želja za odstrelom, za dokazivanjem, za "što uspešniji lov", za najboljim i najdaljim pogotcima ... a sve to PA stavlja na loš glas a ne te lovce!
Možda je to breme koje vlasnici PA moraju da nose pa bili oni "pravi lovci" a zbog mogućnosti svojih pušaka i onih drugih vlasnika PA koji se mnogo razlikuju od vas! |
|
|
|
270 |
Objavljen 16.12.2010. 19:49
|
Veteran
|
Nenade nisam klasifikovao lovce po oružiju nisam ni rekao da svi koji koriste to rade ali oni koji to rade obično rade poluautomatima!
Lalo Nisam ni rekao da su u zemljama zapadne Evrope zabranjeni već u nekim lovištima zapadne Evrope.
Ako neko puca u jato ili krdo ne birajući jedinku sve jedno je radi li to poluautomatom ili dvocevkom ali dvocevkom će stati posle drugog metka!
Takođe nism mislio samo na poluautomatske sačmarice već i na karabine! Oni koji imaju drugačiji sistem repetiranja od obrtno čepnih ipak se repetiraju i protiv njihove upotrebe nisam.
I ovako smo u velikoj prednosti u odnosu na divljač stvarno ne vidim razlog zašto bi tu prednost još povećavali poluautomatskim oružijem! Malo po malo pomeramo granicu i u lovu sve manje dolaze do izražaja sposobnosti lovca a sve je bitnija oprema!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 16.12.2010. 20:00
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Hajde da ovo ne predje u svadju!
Ne želim da se niko kači za reči, kao što ne želim da se olako dele etikete. A bilo je neopreznih reči i sa jedne i sa druge strane.
Rekoh već, poštujem argumente 270, u vezi prednosti dvocevki i PA. I dobrim delom se tu slažem.
Ostatak njegovog komentara je predstavljao nesrećni sklop rečenica, gde se moglo shvatiti da on svakog ko ima PA, smatra sklonim 'rokanju' po divljači, itd.
Ne mislim da je to hteo da kaže, nego mislim da je hteo da kaže da PA puška MOŽE da pruži mogućnost zloupotrebe, i to je tačno. Tim pre, svaki lovac, koji ne trpa 5 komada u tubularni, ima odličnu samokontrolu, i pravo shvatanje lova. Pretpostavljam da su (smo) svi mi koji smo reagovali na upis 270, upravo takvi lovci. A i čovek je lepo rekao, da je planuo, i treba razumeti, kao što je i Nenad_franc planuo (jesi, jesi, nemoj da vrtiš glavom! vidim te ).
E, da ne zaboravim: PA ima još jednu prednost - ne moraš da čistiš dve cevi, nego samo jednu
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 16.12.2010. 20:13
|
Veteran
|
pa iznervirao sam se! bar 20 komentara sam procitao haraju lovci POLUAUTOMATIMA! ako cemo iskreno najvise se haralo i tamanilo kada su bile samo polozare petlicare,kada se nije ni znalo za poluautomate! a i komentari ja ne idem u lov da ulovim! ja idem u lov da pokusam da ulovim! kada hocu da uzivam u divljaci idem bez puske,kada idem da pravim hranilice idem bez puske,kada prehranjujem idem bez puske,a kada nosim pusku ja sam posao da odstrelim! a ja mogu da se zakunem gde hocete,da garantujem cime hocete ili neka samo jedan covek kaze da sam JA uradio nesto protiv kodeksa,zakona ili bilo sta sto je protiv prirode! zato nemojmo vise ,,lovci sa poluautomatima"!!!! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 16.12.2010. 20:21
|
Moderator
|
Pa ta rečenicca 'haraju lovci poluautomatima' je bzvz, haraju lovci čime god stignu, ako krenu u harač.
Uradio si upravo jednu stvar protiv kodeksa: nisi svog kolegu 270, pljesnuo po ramenu, i rekao 'zayebi svadju, 'ajmo na piće!'. Ni jedan ni drugi, siguran sam, ne mislite loše o svom kolegi. O meni šta mislite, bolje da ne pitam
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
270 |
Objavljen 16.12.2010. 20:24
|
Veteran
|
Slažem se sa tobom Lalo i ukoliko se mojim tekstom neko od pravih lovaca našao prozvan samo me je pogrešno razumeo! |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 16.12.2010. 20:24
|
Veteran
|
Lala kaže:
Pa ta rečenicca 'haraju lovci poluautomatima' je bzvz, haraju lovci čime god stignu, ako krenu u harač.
Uradio si upravo jednu stvar protiv kodeksa: nisi svog kolegu 270, pljesnuo po ramenu, i rekao 'zayebi svadju, 'ajmo na piće!'. Ni jedan ni drugi, siguran sam, ne mislite loše o svom kolegi. O meni šta mislite, bolje da ne pitam
pa ti si lalo na vlasti,a znas sta narod misli o vlasti |
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 16.12.2010. 20:26
|
Veteran
Upisa: 521
Pristupio: 13.10.2010. 22:15
|
Ja licno lovim dvocevkom , ali nemam apsolutno nista protiv poluautomata,ukoliko se postuju propisi i bezbednosni aspekti za jedne i za druge ... niti pa smatram da bilo koje LOVACKO oruzje moze da da definise lovca kao lovca po pitanju etike , morala i ljubavi prema prirodi i divljaci ... ne odredjuje meni oruzje kakav sam ja lovac , nego ja odredjujem njemu kako ce i sta da lovi ... i tako |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 16.12.2010. 20:29
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Poceo sam karijeru sa Dvocevkom i boze zdravlje nadam se jednom i zavsiti.
Ko ce sa cime loviti, ma to je njegova stvar.
Ali sam za to da se postuje zakon Reducira i nevolim da cujem Lovca kada odvali> e bale sada cu im se nahebati majke sa 5 komada.
Apsolutno nelovacki , lovio sam i ja par puta sa PA i nije mi lose islo.
Za dobrog Lovca nema lose puske i loseg patrona .
Lalo hladi li se gajba, ma ne gajba, to je staklo i puknuce na minusu, bolje Dozne.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 16.12.2010. 21:08
|
Lovčina
Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Nisam jos lovac,ali kad budem bio i ako budem lovio sa poluautomatima (neverujem) ako ne pogodim divljac iz dva metka necu je vise ni pucati. Licno mislim da ko ne pogodi iz dva metka nece ni iz pet. Mozda poluauomati imaju prednost kod pataka,ali dozvoljeno je samo tri patrona koliko ja znam.
Engleski poenter
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 16.12.2010. 21:18
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Lovio sam preko 20god.zastavinom bokericom cal 12, kada je zastava pocela da proizvodi pumparice u ona embargo vremena kupim zbog DS pumparicu tada nije niko stavljao granicnik a za zastavinu pusku niko nije ni pravio jer gde god sam pitao u prodavnicama svi prodavci su me gledali belo napravio sam sam granicnik sam kada sam isao na prepelice mada nije bilo obavezno ili niko nije postovao to ,pre 3god kupim i bajkal m153 na kojoj je granicnik bio vec ugradjen skinuo sam ga da bih video nasta to lici i posle 2 izlaska na patke bio je vracen na mesto i sada je tu u pusci i ostace tamo nikada poluautomatom nisam lovio drugu divljac osim pataka i gusaka a sa pumparicom ponavljam isao sam jedno 4-5 izlazaka na prepelice i nije bilo senlucenja jer ako iz 2 metka ne odstrelis mozes i rafalno i to ne pomaze ,a imao sam prilike to sto se pominje "divljanje"sa poluautomatom da gledam "divljake "i sa dvocevkama sve je licna stvar gde ce covek sebi da postavi granice onaj sto hoce da napravi" pokolj"napravice ga i sa jednocevkom sve je u glavi nista nije u oruziju covek odlucuje kako ce se poneti i u lovu a i u ostalim zivotnim situacijama ali se dosta osobina karakternih ispolje u lovu ko je grabezljiv u lovu isti je takav i u zivotu bezobziran u lovu obicno je to i u ostalim aktivnostima bar koliko sam ja imao prilike da vidim
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 16.12.2010. 21:36
|
Lovčina
Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
U pravu si Sniper Hunter
Engleski poenter
|
|
|
|
RILE |
Objavljen 16.12.2010. 22:45
|
Mlađi član
Upisa: 33
Pristupio: 08.12.2010. 00:08
|
ja sam se ipak odlucio da moja prva puska bude poluautomat..i mozda sam samo jedamput ispalio svih 5 patrona,kada sam probao pusku..u lovu uglavom pucam po 2...treci bas ako moram ali trudim se da to ne radim jer ima dosta lovaca koji me mrko pogledaju kada ispalim i taj 3....ali i 2 patrona su mnogo...petometku sam najvise uzeo zbog DS...
samo low
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 16.12.2010. 23:00
|
Admin
|
poz RILE
što si petometku najviše uzeo zbog DS ako su i 2 patrona u lovu mnogo?
-ako te kojim slučajem ljuti pitanje ne moraš da odgovoriš
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 16.12.2010. 23:11
|
Moderator
|
E momci, svaka čast! Konačno da se jedna incidentna situacija razreši na normalan način, a ne svadjom. Hvala Bogu!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|