Obuka lovačkih pasa
|
miodragkaranovic |
Objavljen 23.11.2011. 19:22
|
Mlađi član
Upisa: 15
Pristupio: 13.03.2011. 20:34
|
evo jos jedan video,obuka moje kuje koja sad ima 9,5 meseci..http://www.youtube.com/watch?v=3QESr8...QESr8A2oMY
lov nije samo lov
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 26.11.2011. 17:02
|
Lovčina
Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Poceo sam moje stene da ucim da ide na povodcu uz nogu ali mi ne ide nesto. Stene ili legne i pruza otpor tj. nece da ide ili dosta zuri sto se oseca tako sto zateze dosta povodac. Molio bih za pomoc.
Engleski poenter
|
|
|
|
duk@ |
Objavljen 28.11.2011. 13:51
|
Član
Upisa: 80
Pristupio: 12.11.2009. 20:18
|
Sta raditi u situaciji kada pas ( kratkodlaka nemica je u pitanju 10 meseci ) nekoliko puta jednostavno ispusti divljac prilikom aporta. Da li je moguce da je jos mlada i da ne moze lepo da uhvati divljac. To mi se desavalo uglavnom u trsci ili gustom granju a bilo je slucajeva i na cistini ( nije mnogo ali se desili). Inace lepo radi i stvarno ima lep aport kada ga odradi kako treba.
Sve mi diraj ali lov NE!
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.11.2011. 14:26
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Hunter forever kaže:
Poceo sam moje stene da ucim da ide na povodcu uz nogu ali mi ne ide nesto. Stene ili legne i pruza otpor tj. nece da ide ili dosta zuri sto se oseca tako sto zateze dosta povodac. Molio bih za pomoc.
Kolega daj mu mesec dva da te zavoli i upozna pa ne možeš očekivati da dete iz jaslica gazi strojevi korak kao vojnik
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.11.2011. 14:28
|
Admin
|
duk@ kaže:
Sta raditi u situaciji kada pas ( kratkodlaka nemica je u pitanju 10 meseci ) nekoliko puta jednostavno ispusti divljac prilikom aporta. Da li je moguce da je jos mlada i da ne moze lepo da uhvati divljac. To mi se desavalo uglavnom u trsci ili gustom granju a bilo je slucajeva i na cistini ( nije mnogo ali se desili). Inace lepo radi i stvarno ima lep aport kada ga odradi kako treba.
Kolega počeo si prerano da je forsiraš a nisi učvrstio obuku aporta do kraja, naučiće da ide linijom manjeg otpora i čim vidi bilo kakvu prepreku ispustiće aport. Neka joj aport bude veselje , inače ćeš ti dušu ispustiti radeći sa njom prisilni aport.
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 10.12.2011. 21:55
|
Lovčina
|
Da li je kasno da stene ucim na komadnu sedi-cekaj ako sam ga vec naucio samo na komandu sedi da dugo ostane u tom polozaju? Daki znate o cemu pricam ako nisam dobro postavio pitanje.
Engleski poenter
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.12.2011. 21:58
|
Admin
|
Hunter forever kaže:
Da li je kasno da stene ucim na komadnu sedi-cekaj ako sam ga vec naucio samo na komandu sedi da dugo ostane u tom polozaju? Daki znate o cemu pricam ako nisam dobro postavio pitanje.
Po meni ne, ja uvek to učim psa naknadno , prvo sedi a posle sedi čekaj , neko koristi komandu -mesto -ali ja tu komandu koristim kada psu naredim da ide u box
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 10.12.2011. 22:13
|
Lovčina
|
DakiNS kaže:
Hunter forever kaže:
Po meni ne, ja uvek to učim psa naknadno , prvo sedi a posle sedi čekaj , neko koristi komandu -mesto -ali ja tu komandu koristim kada psu naredim da ide u box
Od sutra cu to promeniti... Samo cu mu reci sedi i kad sedne odmah nagraditi tako nekoliko puta i posle mu isto kazem sedi i kad sedne komandujem cekaj i ako se pomeri vratim ga da sedne i komanda cekaj...nadam se da ce ukapirati sta treba da radi. Pozdrav
Engleski poenter
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.12.2011. 22:22
|
Admin
|
Od sutra cu to promeniti... Samo cu mu reci sedi i kad sedne odmah nagraditi tako nekoliko puta i posle mu isto kazem sedi i kad sedne komandujem cekaj i ako se pomeri vratim ga da sedne i komanda cekaj...nadam se da ce ukapirati sta treba da radi. Pozdrav[/quote]
Ne žuri, koliko dugo si ga učio da izvršava komandu sedi,e sada toliko napravi pauzu sa novim učenjem i nemoj preterati sa učenjem, pas treba da se raduje učenju a ne da to oseća kao kaznu ,ako mu dnevno kažeš pet ili šest puta sedi i on to izvrši pohvali ga ali nemoj nikako zaredom izdavati istu komandu koju je naučio, da mu ne dosadi, ipak je mali i potrebna mu je isto i igra, a neka igra bude loptica drvce ili koža od patke ili zeca i slično tako da bacanje igračke da potrči za njom i uzme je u usta za njega bude igra koja će posle preći u obavezu ali radosnu obavezu, a kada uzme bačeni predmet u usta ti odmah kreni hodati u suprotnom pravcu on će te pratiti i doneti bačeni predmet a ti ga obilno pohvali i ne bacaj mu više od dva ili tri puta, tako da će biti željan toga da trči po bačeni predmet
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 10.12.2011. 22:27
|
Lovčina
|
Hvala. Ucio sam ga sest sedam dana na komandu sedi sad cu ga samo vezbati na sedi bez cekaj a uvescu mu polako i cekaj..
Engleski poenter
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.12.2011. 22:37
|
Admin
|
Hunter forever kaže:
Hvala. Ucio sam ga sest sedam dana na komandu sedi sad cu ga samo vezbati na sedi bez cekaj a uvescu mu polako i cekaj..
Ne moraš se stalno zahvaljivati , znam ja da si ti dobro vaspitan momak ali ovde smo jednaki među jednakima, znači kolege
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 10.12.2011. 22:49
|
Lovčina
|
Kolege..
Engleski poenter
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 10.12.2011. 22:58
|
Lovčina
|
Valjda ova promena nece imati nikakav stetan uticaj. Koliko dugo da ga drzim u sedecem stavu kad komandujem cekaj ja sam to radio obicno 20-tak sekundi.
Engleski poenter
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.12.2011. 23:07
|
Admin
|
Hunter forever kaže:
Valjda ova promena nece imati nikakav stetan uticaj. Koliko dugo da ga drzim u sedecem stavu kad komandujem cekaj ja sam to radio obicno 20-tak sekundi.
Kolega ovo što pišemo nisu pravila ni naredbe ,nego saveti koje možeš da poslušaš ali i ne moraš,nije mi jasno kakav štetan uticaj. Kada hoćeš da pas ostane tu u sedećem stavu i da čeka jasno i glasno i odvojeno mu reci sedi pa nakon par sekundi sledi komanda čekaj , inače ja komandu čekaj koristim i kada zaustavljam psa iako neko koristi komandu stop
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 10.12.2011. 23:35
|
Lovčina
|
Poslusacu Vas.
Engleski poenter
|
|
|
|
kosmajski div |
Objavljen 15.12.2011. 12:49
|
Stari član
Upisa: 247
Pristupio: 03.01.2011. 19:53
|
Hunter forever kaže:
Poceo sam moje stene da ucim da ide na povodcu uz nogu ali mi ne ide nesto. Stene ili legne i pruza otpor tj. nece da ide ili dosta zuri sto se oseca tako sto zateze dosta povodac. Molio bih za pomoc. Stenetu stavite koznu ogrlicu oko vrata i ne skidajte mu je sledecih nekoliko meseci.Kada ga pustate iz boksa za ogrlicu mu zakacite malo tezi povodnik,[moze obican deblji konopac] od jedno dva metra i pustite ga da sa njime trci i da se igra i neka se tako navikava na njega.Na pocetku ce mu taj povodnik da smeta ,ali brzo ce se naviknuti , a kada vi primetite da mu ne smeta pocnite da povodnik drzite za drugi kraj.Najbolje je na pocetku kada ga pustate iz boksa da se igra ,uvek ga povedete 3-4 koraka od boksa ,pa ga pustite .Brzo ce on to povezati sa necim lepim koje ce uslediti po pustanju,a kasnije povecavajte razdaljinu na desetak i vise metara ,ako ste u mogucnosti zbog velicine dvorista., i tako ce se vrlo brzo naviknuti.Dok psa ne naucite sigurno na povodnik pred njega ne stavljajte nikakve druge zadatke. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 15.12.2011. 13:25
|
Admin
|
Drago mi je da nam se ponovo pridružio kolega Kosmajski ,a voleo bih da ukoliko ja negde pogršno odgovorim da me slobodno ispravi ili da iznese svoje iskustvo, u ime ostalih kolega hvala.
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 15.12.2011. 16:15
|
Lovčina
|
Kosmajski div hvala vam puno. Ja sam izgleda vec pogresio(ili mozda nisam) jer sam to preskocio. Vodjen pricom nekih ljudi koji su mi dale savete to sam preskocio jer mi je receno da cu to psa nauciti kasnije kada poraste i kada budem mogao slobodno da ga cimnem i kazem pored jer je sad jos mali. Naucio sam ga da sedne i da "aportira",noormalno ovo nije pravi aport ali sam tako nazvao igru steneta donosenjem. Pod pravim aportom sam podrazumeo i predaju aporta na kojoj cu popraditi kad pas bude malo veci. Ovo oko vezbe donosenja sam uradio po savetu kolege dakija koji mi je dosta pomogao. Naime bacio sam psu neki predmet (lopticu ili nesto drugo) i kada on otrci i uzme je ja krenem u suprotnom pravcu i viknem aport. Pas krece ka meni sa predmetom u ustima a ja ga nagradjujem pohvalom i nekim ukusnim zalogajem. Posle nekih 10 do 15 puta te vezbe sada je potrebno samo da mu kazem aport kad uzme i on dolazi kod mene. Napominjem da cu oko predaje aporta poraditi kad bude malo stariji jer mislimm da je sada premali za tako ozbiljnu stvar. Imam sada jedno pitanje. Pre nego sto poradim na predaji aporta pretpostavljam da je potrebno da naucim psa komande drzi i pusti,jel tako? Posle toga dolazi prilikom donosenja komanda sedi pa pusti,mislim da vec znam odgovor na ovo oko komande drzi i pusti ali je bolje da se konsultujem sa ljudima sa vise iskustva i znanja. Ako imate jos nekih saveta oko predaje aporta rado bih voleo da cujem,a mozda i upotrebim..Ima jos jedna stvar koja me zanima, kada bih mogao da predmet zamenim ubijenom pernatom divljaci (golubom ili fazanom)? Pozdrav i veliko hvala Dakiju i Kosmajskom divu. B)
Engleski poenter
|
|
|
|
kosmajski div |
Objavljen 15.12.2011. 16:35
|
Stari član
|
Kolega Daki, odlicno vi taj posao radite i ne mozete nista da pogresite.Imate znanja i vidim puno strpljenja i ja uvek sa zadovoljstvom citam vase tekstove ,narocito ove o pocecima osnovne obuke.Uvek mi je to zanimljivo, jer ja zadnjih godina radim nesto drugo i na druge nacine, ali lepo je pomoci kolegama lovcima, pogotovo onima kome je lovacki pas ujedno i kucni ljubimac.Ima vise nacina te pocetne obuke, sigurn sam da vi to vec znate, ali cilj je uvek isti, imati dobrog pomocnika u lovistu, a i dobro vaspitanog psa u dvoristu. |
|
|
|
kosmajski div |
Objavljen 15.12.2011. 17:15
|
Stari član
|
Kolega Hunter forever i vama da kazem da nista niste ni u cemu pogresili i ne mozete nista ni pogresiti .Moje je misljenje da treba raditi sa psom postepeno i korak po korak ,pa kad utvrdi jedno preci na nesto novo.Uvek govorim da je za psa najvaznije da ima apel, a za pocetak je povodnik veoma bitan.Kada je aport u pitanju vrlo lako ce vam pas predati predmet i ako mu nista ne komandujete [komande vise trebaju sluzbenim psima, ali nije na odmet ni ovi da znaju sta lovac zeli ] vec kada vam pridje vi ga uvek prvo pomilujete po glavi pa posle toga stavite ruku ispod predmeta i on ce doneti predmet ili divljac sa lakocom vama predati u ruke, pogotovo kada bude shvatio da ste vi njegov prijatelj i saradnik u lovu.Svi mi lovci to volimo da odjednom naucimo psa ,ali vremenom i sami uvidjamo da za sve treba vreme i da pas sve najbolje shvata kroz igru.Ucenje aporta pocinje sa lopticama i kojekakvim predmetima, a zavrsava se u lovu sa aportiranjem divljaci.Imate ako pregledate stare postove kolege Dakija, cini mi se, do tancina opisana vezba aporta i kako treba da izgleda apotok.Ovo su sve male dvorisne vezbe koje cesto pomazu u lovistu, ali da bi pas nauceni aport u dvoristu radio bez problema na terenu treba da potpuno savlada poznavanje divljaci , a to ukljucuje mnogo kontakata sa istom,a to pre aportiranja ukljucuje da pas ima dobru marku.Dosta pasa tesko donosi predmete ,ali zato divljc sa lakocom i besprekorno.Naravno ima i obrnutih slucajeva, gde pas predmete donosi savrseno, a ulovljenog fazana ni da pipne.Recimo, ja sada u boksu od ovih dvadesetak pasa [i bretoni i nemci] imam jednu prelepu kratkodlaku nemicu [godinu dana stara] koja je u stanju hiljadu puta da vam donese loptu,ali divljac jos ni ne pomislja da stavi u usta.To je zato sto obozava aport,ali jos nije pocela da markira i ne shvata pricu.Vidite, ja ni u ovom slucaju ne zurim jer ce sve to sa njenim stasavanjem i vodjenjem po terenu doci na svoje mesto. |
|
|