Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
hamerles

Cvele kaže:
Vi ljudi izgleda ne vidite ko sta kuca i sta hoce da kaze, hamerles je rekao da u kalibar 16 STAJU 6 kugli, precnika 8,55mm! A ovi ostali tvrde da staju 9 komada, ALI precnika 8,1mm, a tu boga mi ima razlike, i nije tacno da u PP za kalibar 12 staju 9 kugli, ima i onih od 8, ja sam licno video, a precnik je 9,03mm.... ;)
U pravu si Cvele postoji takva sacma 9,1mm dva u red za kalibar 12B) tako ti je isto dva u red 8,55mm za kalibar 16... Bye

canis aureus

hamerles kaže:

Podunavac kaže:
Evo kolega Hamerles jedna tablica za tebe. Nije tablica množenja ali može da bude korisna prilikom lova, ili razmene mišljenja sa kolegama lovcima.
Podunavac ovo ti je tablica za sacmu tri u red a ne za PP... Nije svaka sacma koja staje tri u red PPFrown

Municija "tri u red" je kod nas u Srbiji i u nekim bivšim zemljama SFRJ poznata kao "PP" ili "devetak" a sve ostalo nije PP. Znači samo tri u red!
Sellier&Bellot-ov PP 16/70 je granulacije 7,6mm po tri u redu u tri reda
Baskieri&Pelagri je 8mm
RC je 8mm
Sheditee 7,8-8mm
Belom 8,1mm(kao i Krušik)
Trepča je 7,8mm
...
ako je tako kako kažeš- da je PP jedino od 8,55mm onda nijedan jedini strani proizvođač municije ne proizvodi kod nas poznatu PPejku kao ni domaći sem Krušika(?!?)
Znači jedini proizvođač "PP" municije u 16/70ga na svetu je naš Krušik jer niko drugi ne puni tu granulaciju!?!(a i tu Krušikovu ću potražiti čim prije jer do sad prodavnice koje sam zvao nisu ni čule za postojanje iste)
U bilo kojoj našoj prodavnici lovačke opreme i municije, kada se traži "PP" municija prodavci podrazumevano nude "tri u red" a isto tako ako pitamo bilo kojeg našeg lovca od najstarijih veterana do najmlađih, PPejka je tri u red!, sem kod tebe gde to nije slučaj.
Ispucao sam mnogo "PPejki" domaćih proizvođača, uglavnom na strelištu, i uglavnom 12/70 a i prilično 16/70 tako da sam upoznat sa mogućnostima i upotrebnim vrednostima te municije ... ali što je najbitnije uvek se radilo o "tri u red" a ne o dva u red i sl
Voleo bih da još neki od 1577 trenutnih članova foruma potvrdi da PPejka nije tri u red
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan
 ^ PP u literaturi(pogledatju kasnije), koliko se setjam, nije ni tri u red, vetj neshto oko 6-7mm. "Tri u red" je ona maximalno velika krupnotja sachme koja se moze sloziti "tri u red" u konjkrevetnom kalibru. Drugo, ima ih i 9.1mm u 12cal, ali je upotreba iz (jako) chokiranih cevi OPASNA, jer, za razliq od npr. Brenekke zrna, qgle nemaju di da se sqpe(nemaju perca i sl.)...
Dalje, nepravilno je uopshte oznachavanje "tri u red" i sl., jer nam ne govori dovoljno o metq. Npr., mozemo sloziti u PVC chashicu 3 u red, a da zrna u 12cal budu npr. samo oko 7mm... Itd, itd... A ista ta pricha o nakaradnom oznachavanju krupnotje sachme od zemlje do zemlje se, kao shto vidimo, proteze od najsitnije, do najkrupnije. Npr., zashto je ikome u Evropi potrebno oznachavanje nekim izmisljenim brojOvima, a ne u mm? Npr., da li je logichnije(i jednostavnije) oznachiti na metq 2.4mm, ili napisati jedan jako okrugao broj kao shto je, beshe, 7 1/2? Jaooo

edit: Ono gore za PP sam, verovatno, pomeshao sa "duplom nulom", koju u mom kraju chesto meshaju sa "tri u red". Ako neko ima tablicu sa nashim oznakama sachme u nekom lepom formatu, molio bih da je postavi! iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

canis aureus
 she ... ali naziv(izraz) PP za municiju "tri u red" je nastao pre nego što smo ja i ti zajedno sa hamerlesom postali lovci!!
i uvek se PP odnosio za tu elaboraciju!!
Pitaj Stari kako šta nazivaše
Dim

hamerles

sheytan kaže:
^ PP u literaturi(pogledatju kasnije), koliko se setjam, nije ni tri u red, vetj neshto oko 6-7mm. "Tri u red" je ona maximalno velika krupnotja sachme koja se moze sloziti "tri u red" u konjkrevetnom kalibru. Drugo, ima ih i 9.1mm u 12cal, ali je upotreba iz (jako) chokiranih cevi OPASNA, jer, za razliq od npr. Brenekke zrna, qgle nemaju di da se sqpe(nemaju perca i sl.)...
Dalje, nepravilno je uopshte oznachavanje "tri u red" i sl., jer nam ne govori dovoljno o metq. Npr., mozemo sloziti u PVC chashicu 3 u red, a da zrna u 12cal budu npr. samo oko 7mm... Itd, itd... A ista ta pricha o nakaradnom oznachavanju krupnotje sachme od zemlje do zemlje se, kao shto vidimo, proteze od najsitnije, do najkrupnije. Npr., zashto je ikome u Evropi potrebno oznachavanje nekim izmisljenim brojOvima, a ne u mm? Npr., da li je logichnije(i jednostavnije) oznachiti na metq 2.4mm, ili napisati jedan jako okrugao broj kao shto je, beshe, 7 1/2? Jaooo

edit: Ono gore za PP sam, verovatno, pomeshao sa "duplom nulom", koju u mom kraju chesto meshaju sa "tri u red". Ako neko ima tablicu sa nashim oznakama sachme u nekom lepom formatu, molio bih da je postavi! iveli 3
Sheytan slazem se sa tobomB) tema je trebala da bude upotreba krupne sacme za lov DS i predatora da ili ne... Ja pod nazivo PP podrazumevam sacmu krupnoce 8,55mm. Koju i dobijem kada trazim trazim u prodavnici PP... A oznake su CUDO... Neki PP nazivaju NULA.. a neki da je nula sacma od 8,1mm a neki kazu da je NULA sacma od 6,2mm pa i 5,65mm i tako u nedogledConfused Trebalo je da pise PP toliko i toliko mm....B)

canis aureus

sheytan kaže:

E JBG she sad će još neko da pomisli(neki već i pomisliše) da je "dupla nula" isto što i "PP" ili će da namerno brkaju babe i žabe kako bi i one pređašnje žabe postale babe
Jaooo
Dim

ohotnik
 Pocelo je vadjenje te nije ovo te ono PP je bio ostace tri u red ili drugi naziv devetak i nepostoji nista drugo.Svaka fabrika ga tako puni i normalno je i logicno da u cauri od kal16 je manji precnik kugla nego u cauri 12 bas da bi moglo stati tri u red.Logicno i prosto to je PP.

petar
 [xhide]Ja sad posle ovoga samo znam da nista ne znam! Confused Confused Confused Confused
Smeko Smeko Smeko[/xhide]
Just like old times!

Podunavac
 Hamerles kada već budeš rastavio taj Krušikov patron da nam pokažeš broj kuglica u njemu, onda uzmi šubler (ili kako se već kaže u tvom kraju) i izmeri promer kuglice.
Tablica koju sam ti postavio je Krušikova a ne iz moje glave ili nekog drugog proizvođača. Različti proizvođači imaju različite dimenzije sačme, a zajednički naziv za najkrupniju sačmu (tri u red) kod nas je PP.
Što se tiče upotrebe PP sačme, nisam sa njom mnogo lovio to je tačno. Ja DS lovim karabinom. Međutim koristio sam dosta pumparicu za trening i konkretne zadatke (vojno-policijske), a punio sam ih sa PP i 00. Tako da se tokom godina nakupila lepa cifra ispucanih patrona.
Tri prsta 2Kolce

nemeza
 canis aureus...

Voleo bih da još neki od 1577 trenutnih članova foruma potvrdi da PPejka nije tri u red

PPejka nije tri u red-kad voliš potvrđujem ROFL ROFL ROFL

ohotnik

petar kaže:
[xhide]Ja sad posle ovoga samo znam da nista ne znam! Confused Confused Confused Confused
Smeko Smeko Smeko[/xhide]
Precnik sacme u patronu PP kal 12[8,55mm] kal 16[8,1mm] kal 20 [7,4mm]

canis aureus

ohotnik kaže:
Pocelo je vadjenje te nije ovo te ono PP je bio ostace tri u red ili drugi naziv devetak i nepostoji nista drugo.Svaka fabrika ga tako puni i normalno je i logicno da u cauri od kal16 je manji precnik kugla nego u cauri 12 bas da bi moglo stati tri u red.Logicno i prosto to je PP.

B)Bravo 2
Dim

hamerles

Podunavac kaže:
Hamerles kada već budeš rastavio taj Krušikov patron da nam pokažeš broj kuglica u njemu, onda uzmi šubler (ili kako se već kaže u tvom kraju) i izmeri promer kuglice.
Tablica koju sam ti postavio je Krušikova a ne iz moje glave ili nekog drugog proizvođača. Različti proizvođači imaju različite dimenzije sačme, a zajednički naziv za najkrupniju sačmu (tri u red) kod nas je PP.
Što se tiče upotrebe PP sačme, nisam sa njom mnogo lovio to je tačno. Ja DS lovim karabinom. Međutim koristio sam dosta pumparicu za trening i konkretne zadatke (vojno-policijske), a punio sam ih sa PP i 00. Tako da se tokom godina nakupila lepa cifra ispucanih patrona.
Pa i onaj link koji sam postavio o krupnoci sacme Patrona (exstra) je krusikov nisam ga ja izmislio... Subler se zove u mom kraju pomicno kljunasto merilo. Isao sam u masinsku skolu odlicno znam sta je subler ako i to posle upisa neko ne preokrene. a sacma PP je 8,55mm bez obzira na kalibar da ne ispadne da se vadim kao sto neki kazu..................... ovde zavrsavam ovu diskusiju.............................B)

petar
 [xhide]Pa ok ohotnik, znam toliko valjda Boze, nego citam ovde vase upise, pa se mislim, zbuniste nas mlade lovce, opasno, pogotovo nas koji nismo nikada pucali PP, Banat, nema pogona na svinje, lovimo samo iz karabina, iskustvo iz ove oblasti nula...
E sad bilo je komentarisanja oko oznacavanja sacme, cevorka, sestica, osmica, dvojka, itd. su oznake ja mislim iz stare Jugoslavije, te oznake se u inostranstvu jako slabo primenjuju, zato imamo i one italijanske oznake...e sad PP nije oznaka kao broj cetvorka, sestica, osmica...nego bi trebalo da oznacava tri zrna sacme maksimalne velicine, koje mogu stati u jednom redu, pa x3 reda...e sad, maksimalne velicine za svaki kalibar...12, 16, 20, ja mislim da bese tako...e sad meni nije jasno, kako izgleda PP za recimo kalibre 12x76, 12x89 ili 20x76 ili 89??? Ako je PP isto sto i tri u red pa x3 reda, ili takoreci 'devetak', kako onda izgleda 'devetak' za kalibre sa duzinom 76 ili 89??? Confused Hmmm[/xhide]
Just like old times!

ohotnik

petar kaže:
[xhide]Pa ok ohotnik, znam toliko valjda Boze, nego citam ovde vase upise, pa se mislim, zbuniste nas mlade lovce, opasno, pogotovo nas koji nismo nikada pucali PP, Banat, nema pogona na svinje, lovimo samo iz karabina, iskustvo iz ove oblasti nula...
E sad bilo je komentarisanja oko oznacavanja sacme, cevorka, sestica, osmica, dvojka, itd. su oznake ja mislim iz stare Jugoslavije, te oznake se u inostranstvu jako slabo primenjuju, zato imamo i one italijanske oznake...e sad PP nije oznaka kao broj cetvorka, sestica, osmica...nego bi trebalo da oznacava tri zrna sacme maksimalne velicine, koje mogu stati u jednom redu, pa x3 reda...e sad, maksimalne velicine za svaki kalibar...12, 16, 20, ja mislim da bese tako...e sad meni nije jasno, kako izgleda PP za recimo kalibre 12x76, 12x89 ili 20x76 ili 89??? Ako je PP isto sto i tri u red pa x3 reda, ili takoreci 'devetak', kako onda izgleda 'devetak' za kalibre sa duzinom 76 ili 89??? Confused Hmmm[/xhide]
Italijanska pznaka za devetak je 11/0 mislim nemogu da tvrdim da se nepuni u magnum caurama od 76mm nisam ih nikada video i da se neproizvode u 89

bturjane
 e sad neki se predstavise ko strucnjaci pa me interesuje imam nesto zaostale TREPCINE municije iz SFRJ papirne caure i knap staju kako kazete tri u red tj.tri reda po tri kuglice ALI uvek ima ono ali na poklopcu fanricki utisnuto promer sacme 7.85mm koji ondak ovo metak i kako se zove 
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Lala
 Dobro, a hoće li neko umeti da pojasni, šta uopšte znači 'PP', da li je to skraćenica neka, ili šta je?
Ja ne znam, ali znam da kad sam kupovao PP u prodavnici, to je značilo da tražim '3 u red'.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

hamerles

Lala kaže:
Dobro, a hoće li neko umeti da pojasni, šta uopšte znači 'PP', da li je to skraćenica neka, ili šta je?
Ja ne znam, ali znam da kad sam kupovao PP u prodavnici, to je značilo da tražim '3 u red'.
Jeste Lalo druze tri u red jer je tako u kalibru 12 8,55mm tacno staje tri u red tj devet komadaB)

canis aureus

bturjane kaže:
e sad neki se predstavise ko strucnjaci pa me interesuje imam nesto zaostale TREPCINE municije iz SFRJ papirne caure i knap staju kako kazete tri u red tj.tri reda po tri kuglice ALI uvek ima ono ali na poklopcu fanricki utisnuto promer sacme 7.85mm koji ondak ovo metak i kako se zove

a šta ti druže misliš?, koji je to metak i kako se zove?
Dim

petar
 [xhide]A da neko odgovori za 76 i 89, ko zna, zivo me interesuje...? Confused[/xhide]
Just like old times!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,954,538 posete www.srbijalov.com