Breton
|
DjoleTarot |
Objavljen 26.11.2012. 07:21
|
Pripravnik
Upisa: 6
Pristupio: 25.11.2012. 16:50
|
Imam jedan problem pa me zanima da li neko od starijih lovaca zna da mi pomogne . kupio sam bretonku staru 3, 5 godine da bi imao za lovnu sezonu , od odgaivacnice Labovic iz Aleksandrovca , i desava se to da kerusa davi kokoske , kada sam pozvao doticnog prethodnog gazdu reko mi je da svaki bretonac treba da gaji kokoske , kada sam mu rekao da je to najveca glupost koju sam cuo reko mi je valjda ja znam najbolje kad sam najbolji odgaivac u Srbiji , nazad nece da vrati novac koji sam mu dao , i osta meni kerusa koju nesmem da izvodim na teren , koji je lek za to jer zna neko , da se izleci da nedira kokoske i ad se stane na put ljudima koji prodaju kerove i posle im nemoze niko nista kada dobiju novac da li moze u tom pogledu da nas malo zastite lovacka udruzenja ili neko drugi. |
|
|
|
Breton Beska |
Objavljen 26.11.2012. 10:57
|
Član
Upisa: 90
Pristupio: 12.01.2011. 10:38
|
Kolega ja imam 3 psa,bretona,svaki od njih kada bih video kokošku udavio bi je za 5 sekundi! jednostavno to im je urođeno...Da pas nebi davio kokoške i ostalu živinu mislim da mora da odraste uz njih da nauči na njih i da ih nepoistovećuje sa pernatom divljači! Predlažem ti da tvoju kuju odvojiš od kokošaka,da nemaju dodira,a to ti je jedino rešenje...da ti sad nju obučavaš da ih nedira možeš samo kontra efekat da napraviš! Odgajivač je u pravu što ti neželi da vrati novac i uzme kuju,mislim da to nije razlog za to,jedino mu zameram što je sam sebe proglasio najboljim odgajivačem !
UN MAXIMUM DE QUALITES DANS UN VOLUME MINIMUN
|
|
|
|
DjoleTarot |
Objavljen 26.11.2012. 11:17
|
Pripravnik
|
Zanima me misljenje i ostalih lovaca da li dobro obucen bretonac treba da davi kokoske ili ne ? |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 26.11.2012. 14:05
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
ni slucajno! |
|
|
|
aleksa |
Objavljen 26.11.2012. 14:16
|
Veteran
Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Djole Tarot, pozdrav kolega!
Imamo dodirnih tačaka jer sam i ja pred prošlu sezonu nabavio psa od dotičnog odgajivača. O njegovom poštenju i iskrenosti ne bih da trošim reči, uglavnom za te pare koje me niko nije terao da dam nisam dobio kompletno obučenog psa za lov kakvim ga je deklarisao.
Što se tiče kokošaka, moram priznati da je naglasio da pas nije imao kontakata sa živinom i da ne garantuje da neće napasti istu. Ta osobina svakako nije poželjna i ne bi trebalo da je poseduje kompletno obučen pas za lov. Problem je što je kupoprodaja pasa organizovana po dobrovoljnom principu, nema nikakvih garancija da je pas takav kakvim se predstavlja. Prodavac pokušava da istakne pozitivne osobine psa i prikrije negativne često koristeći laži i izmišljotine. Kupac može da traži proveru na terenu ali ni to nije dovoljan garant niti se za kratko vreme mogu izdešavati sve situacije koje se dešavaju u praktičnom lovu. Možda je i najveći faktor sreća. A, kad se pare daju ipas preuzme, onda ne postoji mehanizam da se eventualna greška ispravi. Verovatno kada bi postojali neki ugovori i slično, prodavci bi bili odgovorniji ali i psi daleko skuplji. U suštini, kako kome zapadne pa se ti snalazi.
Ja sam dobio psa koji je dobar u boksu, vožnji, odnosu sa okruženjem, nije se plašio pucnja, imao je marku ali se ponašao na terenu kao da je na utakmici, loša poslušnost, aporta bez, slabija kondicija. Uz moju doradu, strpljenje i trud, sada je to upotrebljiv pas za lov sa aportom, korisniji za lovca, pretraga bliža lovcu itd. Možda tako i mora kada se uzme pas sa 3 godine ali ja ne verujem u to! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 26.11.2012. 14:31
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ja lično se baš ne slažem sa tim konstatacijama. Moji psi prolaze pored kokoški kada lovimo blizu salaša kao da i ne postoje. Sve je stvar u obuci da je urođeno davljenje kokoški po meni je velika glupost. Urođena je volja za lovom! A pod lov s razumeva i hvatanje žive divljači iako nisam baš pristalica dokusurivanja iste ako je ranjena jer se nagnječi divljač. Naj bitnije je imati punu kontrolu nad psom. Da se zna ko je gazda. Sledeći potez je da se sa psom na povocu prešeta pored ograde sa kokoškama i ostalom živinom, na svako zatezanje povoca ili pokušaj skakanja prema živini, nagli trzaj povocem uz grdnju(ali ne i tuču),kada se nekoliko puta tako prošetate pustite psa sa povoca uz komandu : noga ili k nozi ili pored ovisno kako je pas obučen i polako prošetati pored te odrade. U svakom slučaju odmah odreagovati sa kaznom ukoliko pas pokaže želju da krene prema živini. Kada ste sigurni da ste taj deo završili i da se pas dobro ponaša krenite opet sa psom na povocu prema mestu gde nema ograde oko živine, postupak je isti kao i pre kada ne reaguje -pohvala kada reaguje grdnja, trzaj povocem nije mnogo prijatan . Nakon par dana kada ne reaguje na slobodnu živinu na povocu , krenuti bez povoca sa komandom uz nogu . To će biti svojevrsan test da više neće napadati. Ako u svom dvorištu imate kokoške postupak prilagodite uslovima. Taj deo najlakše je rešavati kod mladog psa ako ga dobro naučite da poštuje komandu daun , moj pas je izvršava besprekorno na komandu sa UZ pištaljkom bez obzira na kojoj se udaljenosti nalazi (pod uslovom da je čuje). Svaki njegov potez koji mi se u nekom trenutku ne svidi prekidao sam dugim zviždukom sa UZ pištaljkom. Kolega Robija bio je do moje kuće sa kujom na povocu koja je bila u teranju, čak je pala i oklada da kada pas priđe kuji i onjuši je , da ga neću moći vratiti pištaljkom (čak je i pokušao da naskoči). Šta mislite ko je izgubio opkladu?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
DjoleTarot |
Objavljen 26.11.2012. 14:40
|
Pripravnik
|
Hvala drugari na sadasnjim odgovorima, bas kao sto je Aleksa gore rekao , od ogaivacnice Labovic sam dobio psa koji nije imao kondicije , koji nezna za rec aport vec kida fazana kad je bio oboren, mislim da ovde nama svima jedino moze da pomogne neki zakon koji bi izglasali svi lovci i udruzenaj pa neka budu i cene malo vise ali bar da takvi kao ovaj gospodin nemaju prava da rade ili da bar budu kaznjeni ili spreceni da ljudim prodaju svasta a da posle nepostoji nacin da se pas vrati. |
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 26.11.2012. 17:54
|
Veteran
Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
Ne držim kokoške ali sam nastojao da psa, dok je bio štene, što češće dovodim u dodir sa stokom i živinom.Svaki put kada bi samo pogledao u njihovom pravcu, dobijao je jak trzaj povodcem a nekad i blagu vaspitnu ćušku. Mogu s njim kroz farmu pilića da prođem i neće ih ni pogledati. Mislim i da se pas od 3 god. može odučiti od toga.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 26.11.2012. 18:43
|
Veteran
Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
@ole Tarot jedno pitanje.... ako nije problem da li bi mogao da kažeš koliko si platio kera?
I molio bih kolege da kažu koliko košta ajd tako da kažem prosečno štene bretona? Ovo drugo pitam jer želim da imam bretona. Trenutno imam labradora ali to je pas koji nema papire( 100% je čiste krvi) pa samim tim ne može ni u lov.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 26.11.2012. 18:52
|
Admin
|
DjoleTarot kaže:
Hvala drugari na sadasnjim odgovorima, bas kao sto je Aleksa gore rekao , od ogaivacnice Labovic sam dobio psa koji nije imao kondicije , koji nezna za rec aport vec kida fazana kad je bio oboren, mislim da ovde nama svima jedino moze da pomogne neki zakon koji bi izglasali svi lovci i udruzenaj pa neka budu i cene malo vise ali bar da takvi kao ovaj gospodin nemaju prava da rade ili da bar budu kaznjeni ili spreceni da ljudim prodaju svasta a da posle nepostoji nacin da se pas vrati.
Ne bih da kažem ništa o toj odgajivačnici ali vi koji ste kupili psa od njih ste im najbolja ili najgora reklama. Mnogo ljudi čita ovaj forum tako da mislim da će stići kazna ali postepeno, što ne umanjuje vašu oštećenost. Pas od tri godine je zreo. Mogu se ispraviti greške iako dosta teško a da se ne izazovu neki kontra efekti, ostaje pitanje koliko će taj pas ostati vremenski upotrebljiv. Jer kažu pas je tri godine mlad tri godine zreo i tri godine star.
KIMI Pitanje je slično kao kada pitaš koliko košta auto. Da li je yugo ili BMV ili Porsche. Ispravan ili havarisan. Znaš kako se kaže koliko para toliko muzike , iako su po meni muzičari preplaćeni Mala šala. Mene kuče košta minimalno 60 E e sada koliko ću tražiti je drugi par opanaka. ali cene idu i do 300 E
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 26.11.2012. 21:11
|
Veteran
|
Znam ja to Daki, ali stvarno ne bih želeo da preplatim nešto što nije ok. Iskreno, ne bih želeo ni da platim štene 300 evra, jbg posle bi mnogo i očekivao od njega( pa čak i da puca, al isključivo prvim metkom da obara ).
Šalim se naravno, al evo ovako ajd kad budeš imao štence za prodaju javi na pp i dogovorićemo se. Imam par želja oko odabira šteneta al otom-potom. Pretpostavljam pošto je to ptičar da će znati da leti.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 26.11.2012. 21:22
|
Admin
|
kimi kaže:
Znam ja to Daki, ali stvarno ne bih želeo da preplatim nešto što nije ok. Iskreno, ne bih želeo ni da platim štene 300 evra, jbg posle bi mnogo i očekivao od njega( pa čak i da puca, al isključivo prvim metkom da obara ).
Šalim se naravno, al evo ovako ajd kad budeš imao štence za prodaju javi na pp i dogovorićemo se. Imam par želja oko odabira šteneta al otom-potom. Pretpostavljam pošto je to ptičar da će znati da leti.
Kimi i ja bih voleo merdžu za 100 evrića ali ne ide , ali mi mnogo dati za tricikl isto toliko.Kada bi bilo savesti poštenja i etike kupovao bi i psa koji leti za određenu sumu, kod kučeta je to nažalost lutrija. Može se desiti da odabrano kuče povuče neke zaostale loše gene, ali isto tako da bude najbolji materijal , ali samo materijal jer od g.vna se pita ne pravi. Znači potencijalno dobri geni od lovnih roditelja veća su šansa za uspeh , a najbitniji faktor u svemu tome je ipak budući vlasnik. najgorem pekaru daj najbolje testo i nikada lebac neće ispeći.
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 26.11.2012. 22:52
|
Veteran
Upisa: 593
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
Moj otac sa mojim psom, najdrazi mi lovni pratioci : ) ako bog da da ih uskoro opet spojim i da sa nijma dvojicom ponovo lovim ovaj puta u Srbiji.
Pozdrav svim ljubiteljima lova i lovackih pasa.
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 26.11.2012. 22:56
|
Veteran
|
Daki razumeli smo se potpuno i sve što si rekao je tačno i baš na to sam i mislio. Imam dva uslova na neviđeno što se odabira tiče. Prvi da je štene oranž-belo a drugi da je muško. Samo ti javi kad budu štenci tu, valjda ćemo se dogovoriti.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 26.11.2012. 22:57
|
Admin
|
Kolega Finnskogen želim ti to u najskorije vreme.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 26.11.2012. 22:59
|
Admin
|
kimi kaže:
Daki razumeli smo se potpuno i sve što si rekao je tačno i baš na to sam i mislio. Imam dva uslova na neviđeno što se odabira tiče. Prvi da je štene oranž-belo a drugi da je muško. Samo ti javi kad budu štenci tu, valjda ćemo se dogovoriti.
Kolega nemoj mnogo računati na to jer ko zna da li će moj Zik smognuti snage za to. Nego gledaj i raspituj se za svaki slučaj.
|
|
|
|
DjoleTarot |
Objavljen 27.11.2012. 15:45
|
Pripravnik
|
Samo da razjasnim psa sam platio 200 evra jer je odgaivac Labovic ga cenio 400 evra ali posto eto kao da mi ucini uslugu stim da mu dam kao musko stene i parim sa njegovim kerom dao za 200 evra , e onda kada sam ga okrenuo i rekao kakva je situacija da davi kokoske i da ga molim da mu vratim psa nazad a novac da vrati kad bude imao ili da proda nekom psa ko ima takve terene da nema kokosaka , doticni Labovic je rekao nepristajem na nista sto se mene tice to je sad tvoj pas pa ga nabi i na razanj ako zelis bas tim recima , e to je tako bilo, i naglasavao je da je on najbolji odgaivac bretonaca i da oni treba da dave kokoske i da oni ne razlikuju kokosku od fazana , zato sam i pitao ovde starije i iskusnije lovce za savet , a moj savet da neuzimaju od njega nista pa makar to bilo i za 20 evra. |
|
|
|
DamirKS |
Objavljen 27.11.2012. 16:30
|
Stari član
Upisa: 374
Pristupio: 25.10.2011. 15:12
|
DjoleTarot kaže:
Samo da razjasnim psa sam platio 200 evra jer je odgaivac Labovic ga cenio 400 evra ali posto eto kao da mi ucini uslugu stim da mu dam kao musko stene i parim sa njegovim kerom dao za 200 evra , e onda kada sam ga okrenuo i rekao kakva je situacija da davi kokoske i da ga molim da mu vratim psa nazad a novac da vrati kad bude imao ili da proda nekom psa ko ima takve terene da nema kokosaka , doticni Labovic je rekao nepristajem na nista sto se mene tice to je sad tvoj pas pa ga nabi i na razanj ako zelis bas tim recima , e to je tako bilo, i naglasavao je da je on najbolji odgaivac bretonaca i da oni treba da dave kokoske i da oni ne razlikuju kokosku od fazana , zato sam i pitao ovde starije i iskusnije lovce za savet , a moj savet da neuzimaju od njega nista pa makar to bilo i za 20 evra.
Lovacki pas mora da razlikuje sta je domaca zivotinja, a sta divlja bar ja tako mislim, moj Breton ne davi i nikad nije davio kokoske, cak kljucaju njegovu hranu iz cinije on ne obraca paznju na njih.
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
|
|
|
|
laki |
Objavljen 27.11.2012. 19:51
|
Stari član
Upisa: 464
Pristupio: 02.02.2011. 21:20
|
http://www.youtub...VKSD0_g2Zs
drage kolege, bretondzije
evo nesto novo, al najbolje sto uradismo do sad
pogledajte moju KETI u jos jednoj akciji...
ima jos snimaka
postavicu |
|
|
|
darkon |
Objavljen 27.11.2012. 20:11
|
Lovčina
Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Finnskogen, iako ne držim bretone, moram priznati da mi se ovaj tvoj pas baš sviđa, a koliko se da videti, dobar je i lovac.
Što se tiče kokošaka, to je relativno i isključivo zavisi od psa i njegovog karaktera, a naravno i do obuke.
Ima pasa koji nikada ni ne pomišljaju da hvataju kokoške, ali ima i onih koji to čine sa velikim elanom, ali se svakako u mlađim danima, mogu od toga i odviknuti.
Što se kupovine pasa tiče...
Ja kao neko, ko s' vremena na vreme proda ponekog obučenog psa, vam mogu reći da se pas obavezno izvede na teren i proba pre kupovine.
Nisam prodao neki veliki broj obučenih pasa, ali bilo je njih više komada, i još niko nije imao niti jednu zamerku, sa svim tim ljudima sam ostao u kontaktu, većina su mi sad odlični prijatelji, idemo jedni kod drugih u lovove, i td. ...
Poklanjao sam pse, kada se desi nešto neočekivano( što je retkost i dosad sam imao samo jedan slučaj), a prodao sam psa, vratim pare...
Međutim, prodam ja jednog psa, a odlično znam šta prodajem, imam svoju reč i držim do nje, ali kasnije dođe do potpuno ne očekivane situacije i ne sporazuma.
Mogu vam reći da je to meni velika škola, jer tada jedini put psa nismo vodili na teren, a inače mi je to praksa, i do tad bez probe nisam prodao obučenog psa...
Dakle, obavezno gledanje psa na terenu, sat, dva, tri, četiri, bez obzira koliko, dok se ne sagleda šta taj pas radi.
Ja znam da ću tako u buduće raditi, kao što sam i pre toga radio, i ako neko nema želju da prethodno vidi psa na terenu pre kupovine, neću ga ni prodavati, bez obzira da li ga prodajem nekom nepoznatom, ili nekom koga znam duži period, ili...
Naravno da ima gomila prevaranata, koji pričaju jedno, misle drugo, a rade treće, i treba povesti računa šta se kupuje, pa zato i kažem, proba pre kupovine!
Pozdrav za sve na temi. |
|
|