Odlomak iz memoara kojise još pišu
Zoran Živojinović u odgovoru A. Panteliću
"Aco, izdrži još malo, ako bude išlo sve po planu LSS će da nestane, a kad nema leša nema ni slučaja, "pojo vuk magarca". Onda neću morati da se krijem po vinogradima, a Dačić će možda biti i premijer"
Odlomak iz memoara koji se još pišu
Zoran Živojinović u odgovoru A. Panteliću
Prema nekim nezvaničnim informacijama, časopis 'Lovac' koji je glasilo LSS, više izgleda neće biti pripreman u Novom Sadu, u 'Dnevniku'! Mislim da je time i dosadašnje uredništvo 'Lovca' prestalo da to bude.
Koliko sam uspeo da saznam, ako su informacije tačne, redaktura 'Lovca' je prebačena za BGD. Ko će dalje pripremati časopis, ne znam, da li će izlaziti i dalje na način kako je izlazio, takodje ne znam.
Da podsetim, 'Lovac' je odlukom LSS bio skinut sa članarine i obavezne pretplate, i više od godinu dana je bio na tržištu. Ne znam sa kolikim uspehom, znam da su redovno izlazili.
Šta je razlog ovog poteza, ne znam, ali mi je malo čudno da se jedna već uhodana priča (uredništvo, dopisnici, štamparija, pretplata...) odjednom preko kolena prekine.
Valjda u LSS znaju šta rade.
Bilo bi dobro da se iz LSS zvanično oglase povodom ovoga.
Ne ulazeci u bilo kavku politicku,uredjivacku i tendencioznu tacku gledista mozda je doslo vreme da se od sad malo pise o lovcima centralne Srbije a da se poneki izvestaj napise i iz Vojvodine ko sto je obrnuto bilo do sad??????mozda su sledece lovacke novine???
LSS pusta pricu kako nadlezno Ministarstvo SMENJUJE POPOVICA a hoce da za novog predsednika postavi TOMICU!!!
Ovo nema veze sa zivotom i ljudi koji ovo pricaju treba da se zapitaju da li su oni normalni???
Cekaju se izbori i kako stvari stoje novipredsednik LSS ce biti neko blizak vlastima i covek koji ima upliv u nadlezna Ministarstva kako bi mogao nesto da uradi za lovce!!Covek od autoriteta koga ce uvazavati i koga ce postovati !!!Ovako sada nemamo nista a izgubili smo mnogo sa ovom garniturom!!!
Lala kaže:
Ako se ne varam, za sredu je zakazana sednica NO LSS.
Upućeniji, koliko čujem, očekuju veoma zanimljivu raspravu...
Te ce nam sednice doci glave.Mislim to milionito zasedanje avnoja na celu sa drugovim i drugaricama i naravno drugom Starim.I kada tome dodje kraj?
slavaplana kaže:
LSS pusta pricu kako nadlezno Ministarstvo SMENJUJE POPOVICA a hoce da za novog predsednika postavi TOMICU!!!
Ovo nema veze sa zivotom i ljudi koji ovo pricaju treba da se zapitaju da li su oni normalni???
Cekaju se izbori i kako stvari stoje novipredsednik LSS ce biti neko blizak vlastima i covek koji ima upliv u nadlezna Ministarstva kako bi mogao nesto da uradi za lovce!!Covek od autoriteta koga ce uvazavati i koga ce postovati !!!Ovako sada nemamo nista a izgubili smo mnogo sa ovom garniturom!!!
Mislim da poznajem jednog takvog, znam samo da mora da bude cestit!
Evo, da odgovorim Lali: zalazem se za potpunu promenu sadasnjeg stanja i za to da lovstvo bude organizovano kao u Madjarskoj, Ceskoj, Sloveniji...
Ako to znaci da svi koji sada rade u lovstvu treba da to napuste, i za to se zalazem. Ako to znaci da ja ne treba da radim u lovstvu, i za to se zalazem, jer nikad nisam rekao da mi je stalo da pod obavezno radim u lovstvu!
Ali, ako budemo ovako nastavili da "mazemo" po svima njima/nama, nikada se nece nista popraviti, i nikada ni nece doci do smene kadrova u lovstvu, sto je trenutno po meni prioritet. Ispade da je ceo ovaj forum vecita opozicija svemu i svakome iz aktuelnog lovstva, a znate da se vecita opozicija tesko menja svoje stavove u poziciju. Necu nikog da kritikujem (mlad, zelen, neiskusan, ne zna dovoljno), ali po meni su svi stariji vec imali priliku da nesto promene, rezultati se vide... Nista vise...
I sad, ja sam pre svega obican lovac, kao i moj otac, i tako cu sad razmisljati. Ako ja za godinama istu clanarinu lovim sitnu divljac (priblizno istu kolicinu), placam srndaca po ceni koja se 5 godina nije menjala, imam obradu trofeja i ocenu istog u okviru clanarine, priliku da lovim divlje svinje po maloj ceni, pristupacan letnji lov, poneko gostovanje u susednim lovistima, osiguranje, novine...ma sta ce meni vise od toga, kao obicnom lovcu? S druge strane, moje LU je zadovoljno da spustanjem clanarine savezu to moze da priusti lovcima i da ne dodje do porasta clanarine LU, i do osipanja clanstva, uz naravno to osiguranje lovaca (ne daj Boze da zatreba) i novine. A sve ovo moze i treba da obezbedi savez svojim aktivnostima. Da li ce se taj savez zvati LSS, LSCS, LSV, LSSRBIJALOV ili neki lSTRHCJM,JHVBCNJ, ne interesuje me, kao ni da li ce biti jedan dva, tri, osam, da li ce biti u Beogradu, N. Knezevcu ili Pepeljevcu... Sve dok je u sluzbi lovaca.
Moj stav, kritike uvek uvazavam.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
ROE, mislim da nisi čitao dovoljno pažljivo ono što sam ranije pisao. Sve to za čega se ti zalažeš, zalaže se i velika većina. Jedino ostaje pitanje da li je to realno i održivo: za svaku aktivnost treba novca, nema za džabe nigde. Savez da ti obezbedi jeftinu divljač? Kako, molim te? Da uzme kredit negde, ili kako, ne razumem?
Divljač nije vlasništvo saveza niti LU, to je prirodno bogatstvo ove države. Da li misliš da je realno da odstreljuješ divljač uz popust od 70%? Ja bih voleo da popust bude 99%, ali to nije održivo! Ne može se divljač dovoljno brzo regenerisati, koliko može 80 000 lovaca da brzo odstreljuje. Mora se unositi divljač, i ograničavati odstrel (legalni ograničavati planom odstrela, a ilegalni lovočuvarskom službom uz pomoć lovaca).
Ako misliš da je realno da za 100 evra članskog doprinosa za sve obaveze, imaš 20 izlazaka godišnje u lovište, i da pri tom u svakom izlasku očekuješ odstrel neke divljači, onda mislim da ne razmišljaš dobro. Onda, u tom slučaju, lovište, tj. divljač, 'plati' razliku do realne cene. Ko god obeća ovo za 100 evra, ili žrtvuje lovište i divljač, ili ne zna da računa, ili, daleko bilo, svesno obmanjuje!
Ovo o čemu pišemo je sukob interesa odvajkada: lovci bi da odstrele što više za što manje para, a vlasnik divljači bi da tu divljač naplati što realnije. I obe strane idu svako u svoju krajnost.
Uostalom, šta misliš, zašto ino lovci sa zapada dolaze ovde na Balkan da love? Odakle im matematika da im se i zbog onih prepelica, koje su najjeftinija i maltene najprofitabilnija divljač (nema ulaganja, migratorne ptice), dakle da zbog troška od par stotina evra za odstrel naprave par hiljada kilometara? E pa zato, što je možda kod njih lov nekih vrsta zabranjen, ili zato što je, čak i kad je dozvoljen, skuplji nego ovde? Razmisli.
Dalje, kritiku da meni (nama) sa Srbijalov ništa ne valja, i da smo obični kritizeri, i opozicija svemu, ne čujem prvi put. Do sada su takve kritike bile vlasništvo gospode iz oba saveza.
Niti sam kritizer, niti mi baš sve ne valja. Ali da mnooogooo toga ne valja, to je tačno. I sve se vrti oko novca, oko love, i to ozbiljne love. Da se ne lažemo! Pa onda, kako se dešava da love ima sve manje, tako se obrću teze, i kritikuju se kritičari! Na kraju ću ja biti kriv, kad divljači nema dovoljno, kada se lovačke pare troše na sve i svašta, kada LU kao nosioci gazdovanja lovištem budu ulazila u minus poslovanje i ne daj Bože bankrot... Srbijalov forum će biti najkrivlji!
Mislim da si ili nedovoljno upućen u tokove novca u lovstvu, ili te jednostvno zaista samo interesuje da odeš u lov i pucaš, provedeš lep dan sa kolegama, a ko će to da plati, ne razmišljaš previše? Sve košta, a naročito hobiji koštaju, a lov nije jeftin hobi. I tek će da košta, sve više. Na žalost i moju i tvoju, ali to će brzo biti realnost. I bez saveza i sa savezom, koštaće poprilično, za naše uslove!
Ako ti nije teško, premotaj ovu i slične teme od početka, možda ćeš imati kompletniju sliku. Jeste obimno, ali je korisno.
Veliki pozdrav za sve iz Austrije koja ima divljaci nenormalno mnogo. Mora da ih mladi cuvaju kako rece ROE posto su stari sve prilike prokockali. ( Boye me sacuvaj)
Videcu te ROE za 15 do 20 godina pa ces sam reci koliko si prebrz u svojih prvih 5 postova bio. Pozdrav za sve forumase
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
Pa ja sam samo rekao kako razmislja velika vecina lovaca u Srbiji, tj. stavio sam se u njihov polozaj, sto i nije bilo tesko, jer sam i ja jedan od njih.
Sve se slazem sa Lalom, iako ni u jednom trenutku nisam rekao kako su kriticari ujedno i krivci. Poenta mojih upisa je da kazem kako ne mozemo nista da ocekujemo od lovstva (razvoj u pozitivnom smeru), ukoliko samo kritikujemo, i ja i vi. Tj., razvoj mozemo da ocekujemo ukoliko nesto i radimo, koliko ko moze i hoce, a ne da gubimo vreme kritikujuci. Ne kazem, Chaki, da mladi ljudi moraju biti nosioci tih velikih promena i samo oni da postignu da lovstvo u Srbiji bude kao u Austriji, vec da nece niko bolje od mladih zainteresovanih ljudi ispuniti neke planove vezane za lovstvo za koje se nadam da ce stariji i iskusniji kreirati. Vi ovde uglavnom govorite o onim drugim mladim ljudima, kako bese tasna masna? Ne pokusavam da budem ni nadmen ni ostar, samo da sto pre iskazem sta mislim, nailazio na osude ili ne.
Postovani Lalo, nisam rekao da Savez treba ili moze da smanji cenu divljaci. Vrlo dobro znam sve ovo sto si napisao. Ali savezi mogu i treba da smanjuju visinu svojih clanskih doprinosa, tj. da teze tome da za sve te pare LU dobiju nesto. Na taj nacin clanarina Savezu ide dole, do donje granice, clanarina LU ne trpi, nego je uvek priblizne visine (zavisi samo od kolebanja cene lovne karte i nadoknade za divljac, markica za divljac itd.-ne znam sta ce jos da izmisle), a obican lovac ce uvek imati prilike da jeftino lovi, sto njega najpre i interesuje i motivise da uplati clanarinu LU.
Mozda ovo zvuci kao idealno stanje u idealnom svetu, ali tome valjda svi tezimo. Nadam se da nisam i ovim postom izazvao zabune .
I sad ne pokusavam da samo uvecam broj upisa, ali moram jos ovo reci. Da je situacija u drzavi normalna, bilo bi i lovstvo. A dokle god ljudi misle da svi koji su na nekoj poziciji, bilo u savezima bilo u LU koriste svoj polozaj da ispune svoje licne interese (bilo da je to pronevera novca, primanje mita, ili lovovi koji se ne placaju u svojoj pravoj vrednosti), ovako ce nam i biti. Kad budemo poceli da verujemo u ljude, tj. jedni drugima, mozda nam i krene.
Naivan ili ne, ali ja verujem da ce nesto krenuti nabolje. A kada krene, i dalje cu biti obican lovac koji ce loviti u skladu sa svojim finansijskim mogucnostima, kao i sada, kao i svi mi.Da li ce to biti manje ili vise, svejedno je, samo da se lovi.
Kolega ROE čitam tvoje upise i pomalo se smeškam,a reći ću ti i razlog.Prvo nam napiši zašto si se u stvari učlanio na naš forum, da li iz dosade ili si pročitao neke upise koji su te zainteresovali.Mlad si čovek pretpostavljam i vredan jer napisao si u profilu da si menadžer -master to govori da si mnogo učio i radio.Nemoj sada da budeš len nego kreni čitati ovu temu od početka,tek tada će ti neke stvari biti stvarno jasnije. Da li si još na nekom lovačkom forumu pročitao da se neko buni protiv sadašnjeg stanja u lovstvu? Sumnjam da ćeš naći.Ovo što radimo i jeste početak nekih promena , možda liči na kritikovanje ali ako pročitaš od početka shvatićeš da nije samo kritika u pitanju nego i edukacija i informisanje kolega lovaca o stanju,jer mnogi nemaju pojma kako se arče novci od članarine a ni jedan dinar se ne ulaže u divljač i unapređenje lovstva. Da ti ne prepričavam dalje ako budeš imao volje da pročitaš i ti ćeš biti malo bolje informisan pa nećeš izletati sa upisima kao da si sa neba pao.Ima nas na forumu matorih koji će loviti možda još samo koju godinu,ali ovo što radimo je upravo za tebe i vašu mlađu generaciju da nas ne pominjete po zlu nego po dobru.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Daki, druze, uclanio sam se na nagovor naseg administratora Slave, ne iz dosade, ne da bih talasao ili se prepirao, zaista nisam takav, nego upravo da bih saznao i pojedine stvari koje ne znam. Nisam preterano aktivan na forumima jer ni nemam puno vremena da postavljam upise, ali sam ih zato vecinu procitao.
Moje reakcije nisu zlonamerne, ja uvek vise volim da smirujem situaciju, pa cak i kada me, eto, malo prozivaju na racun mladosti ili ko zna cega drugog, nego da raspirujem vatru.
Posto svi mi treba da imamo isti cilj, vise puta naveden, a to je informisanje kolega lovaca u cilju poboljsanja situacije u lovstvu, kako ti rece, mislim da nije umesno da cak i kada neko postavi dezinformaciju da se koriste teske reci. To je ono sto me malo boli. Sta ocekivati od onih koji nam nisu kolege ako kolege znaju da ovako "ubadaju".
Pokusao sam da stanem na stranu Elka, dobronamerno, iako se i mi u mnogo cemu ne slazemo. Sada zbog toga nailazim na vrlo ostre kritike drugih clanova, sto nije u redu, ali njih valjda nema ko da kritikuje zbog toga, pa necu vise ni ja. Postujem, naravno, vase misljenje o meni, Chakijevo, tvoje, Lalino, a ostale necu da komentarisem, jer nemam vremena za to, ali mi nije jasno kakve veze ovde imaju moje godine (ajd' za obrazovanje i radno mesto i da razumem).
Chaki, mladi Austrijanci imaju veliku prednost u tome sto su stari Austrijanci vec obavili veliki deo posla, tako da oni treba samo da odryavaju postojece stanje. Zar ne? A u Srbiji, daj boze i da moja generacija stigne da bude ta koja ce da dostigne austrijsko lovstvo, s obzirom kakve sanse nam dajete vi stariji i iskusniji... Nema ljutnje, plivamo dalje...
Kolega ROE, uopšte nikom ne smetaš ali postavljeno je nekoliko pitanja na koja odavno postoje odgovori na ovoj temi. Što se tiče osuda recimo Kolege ELKA za mene to nije osuda ili teška reč nego veliko razočarenje. Ugled se teško stiče ali se vrlo brzo gubi . Njegov nespretan i poprilično neistinit upis poljuljao je ugled dvojice kolega . Mnogo gostiju ne prati sve upise pa kada banu na taj nespretni upis ispada da su Tomica i Slava vrlo diskutabilni ljudi što mislim da se slažeš nije na mestu. Posebno što nije odmah ili sam brisao tu zayebanciju ili tražio da admini obrišu nego je stajalo i čak prenošeno na druge forume kao "istina".
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
E, ko zna sta je sad istina, kad su se "istine" koje smo slusali poteklih godinu-dve od strane LSS-a menjale kako vetar dune. Elkov upis je samo saopštenje sa tog nestretno sastanka radne grupe o tome o čemu se diskutovalo i to bi svako od nas trebalo da uzme sa rezervom. Ni ja nisam mogao da se slozim sa nekim stvarima iz tog upisa i nekim "resenim pitanjima", ali se ne uznemiravam previse, jer znam da je sve jos uvek u statusu predloga. Ogroman rad koji je ulozio najpre Tomica, pa onda ceo UO LSCS i naposletku i Elko prethodne godine nece sigurno biti bacen u vodu, nece to oni dozvoliti. A ma koliko veliki "igraci" bili celnici LSS-a, ne mogu bas uspeti da opet sve pokvare, pogotovo sada kada se neki napredak uočava.
Upravo na to sam mislio kada sam rekao da treba malo i da verujemo u ljude. Ja to mogu i hocu, a ako ikada oni koji se sad toliko zalazu za promene budu stvarno "trgovali" lovcima Srbije, ja prvi ustajem. Samo, ne mogu biti siguran ni u sta dok sve ne bude gotovo, te ostavljam gorepomenutima da se bore za bolje, i radeci svoj posao pomazem koliko mogu.
Sve vreme pisem samo sa jednom molbom: NEMOJTE SVE NA PRVU LOPTU. NEMOJTE PALJBU NA SVE STRANE. STRPLJENJA SAMO. JA VAMA KAZEM DA NE BUDETE BRZOPLETI. ZAPOCETO JE NESTO OD STRANE LJUDI KOJI IMAJU ISPRAVNE STAVOVE I KOJI MOGU I HOCE DA NESTO PROMENE. LAKO CEMO PODICI NARODNU BUNU, HAJDE DA VIDIMO PRVO DA LI MOZE MIRNO DA SE SVE RESI. BEZ PREDRASUDA VEZANIH ZA MLADE OBRAZOVANE LJUDE, ONAJ KOJI HOCE ON I MOZE DA NESTO PROMENI, VI SAMO TREBA DA IH PODRZITE I UPUTITE U VASE ISPRAVNE STAVOVE. SVE OVO OSTAJE NJIMA, PA DAJTE IM SMERNICE KAKO DA RADE U BUDUCNOSTI. MOZEMO ZAJEDNO SVE.
Daki, procitao,15.03.! Ustvari, samo sam osvezio znanje... Bas zbog tih upisa ne treba da napadamo Elka, stavove nije sigurno promenio! Sve najbolje!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?