Drugi pišu...
|
ssekir75 |
Objavljen 16.03.2020. 00:21
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
фала богу да неко нормално размишља...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 25.04.2020. 14:22
|
Lovčina
Upisa: 1043
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Divno subotnje jutro i kad se probudih u 5 prodje mi kroz glavu obilazak lovista, provera da li se moze do ceka kolima i u kakvom su stanju ceke.
Eh ali shvatih da, kao i svi, do ponedeljka nema napolje.
Jos gore drugar sa kojim lovim ima vec 66 u kucnom apsu je vec mesec i po.
Od Dakija sam cuo za kanal Outdoor i kako imam premotvanje 7 dana prvi put potrosih par sati ispred tv-a.
I pored toga sto sam kivan zbog bombardovanje 99 a i Republike Srpske kao i svi mi, i sto bas nemam neko misljenje o njihivoj pameti vidim da ipak mozemo samo da im pljucnemo pod prozor i da su oni svoj sistem bas dosta ureedili da se da uzivati u prirodi, lovu, streljasvu....o standardu da ne govorimo.
Postoje pravila i ako ih krsis pa te uhvati nema burazera i tesko tebi i tvom dzepu .
Prvo svidaju mi se te drzavne lutrije koje posteno rspodele fond divljaci a i mesta lova za sitnu divljac a ne da su neka lovista zatvorena za potrebe ekipe koja tu vedri i oblaci.
Definitivno sam misljenja da se nasa lovocuvarska sluzba treba izmestiti pod Ministarstvo poljoprivrede i sumarstva i da ta sluzba treba da cuva sumu, polja, divljac i ribu sa svom opremom i ovlascenjima koja policija ima.
Ovako sumar vidi lovokradice i kaze bas me briga ili lovocuvar vidi kradju drzavne sume i sto bi se zamerao.
Vidim da ekipa tih nazovi rendzera tj cuvara divljaci i ribe nije sastavljena od specijalaca SAJa ili Kobri vec od ljudi svakakvih dobi od 35-60 kao i debeli, mrsavi, sa naocarima i bez, itd sto ce reci prosecni ljudi poput nasih lovocuvara a vidim i da imaju lisice i da hapse, zaustavljaju, pretrazuju kola itd ali pretezno oduzimaju lovinu i pisu novcane kazne ali za blaze prekrsaje bez umisljaja znaju da samo usmeno ili pismeno opomenu a i da pomognu lovcima kada je to potrebno.
Kazne od 200-300$ za patke ili 600-700$ za netrofejnu krpnu divljac su primerene njihom standardu, tj zabole ih ali mogu da plate i nastave dalje ako prekrsaj ne povlaci i oduzimanje lovacke dozvole.
Druga tema emisije o oruzarstvu me je tek zateklo.
Nisam covek koji se zanima o teoriji balistike i zakonima fizicke, dovoljno mi je da poverujem nekom ko to stvrno poznaje ili zakonu koji propise minimalan kalibar za neku divljac itd.
Prv emisija o prozivodnji luksuznih lovackih pusaka koje su 7-8 put jeftinije od evropskih sad nek su i duplo losije ustede su velike, tu je i izrada kundaka za long range itd.
Pa zatim ono sto mi je stvarno napravilo zavist je trening kamp za lovce koje su obucavali za long range pucanje do 600m a zatim i pucanje na pokretne mete sa kretanjem u prostoru i pucanjem sa tronosce i iz ruke slicno nekom lovackom IPSCu.
Nisu oni njih obucavali za dalekometno pucanje u lovu vec su im limite pucanja sa 150m pomeralii na 250-300m Instruktori su vremesni snajperisti a koji i love.
Sam pojam posedovanja jednog strelista za long range a drugog za IPSC je za nas mislena imenica.
Cesto se ja setim mojih pocetaka na strelistu kada sam pogadjao solidno dobro krugove ali od grupe ni pomena.
E onda jedared moj drugar iz Steljackog saveza prvi put obrati paznju kako ja pucam i u dve recenice postize da bez nekog treninga ja krenem da nizem metak uz metak. Naime pri opaljenju sam rotirao ruku kojom povlacim obarac i malo sam poceo da kontrolisem disanje i da ne zmirkam ocekujuci opaljenje.
Na to se nastavila emisija o prozivodnji prigusivaca sto je vec bilo previse za drzavljana zemlje gde postoji diskreciono pravo, komsija svedok - saradnik kao bitan faktor odlucivanju oo tvojoj dozvoli za nabavku i sl.
Nakraju kad dodamo njihova prostranstva sa puno divljaci bojim se da i Evropljani i mi mozemo samo da im pljucnemo pod prozor.
I da kod Amera love i oni sto su puni love ali vidim love i oni izvrnutih dzepova kojima dablkab ima 30 godina i nemaju bas neku skupu opremu.
Eto za jednog prosecnog Srbina u dusi rusofila (koji je vozio po 10 godina Nivu i Moskvica i ima IZ 27em-ne da sam rusofil iz mercedesa) bilo mi je previse i reko dal da vratim na Upoznajte lovstvo ali kud da gledam ove nase tajkune sto pocese da love od 40 godina i nisu izasli van ograde Srbija i Vojvodinasuma a prosipaju znanje i levo i desno. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 25.04.2020. 18:05
|
Lovčina
|
има тамо стварно шта да се види. само, нема тиролског шеширчета, шпилхозни, дувања у рог и сличног смарања, које се овде потенцира као нешто горње. лов је - лов. и код њих не важи ово чувено "ловци су наоружана група људи која преко поља шума и ливада иде у кафану". поред тога, још једну ствар си добро приметио. тамо сваки ловац може да добије дозволу за одстрел крупне дивљачи, а да притом не мора да прода кућу да би то платио. има шта не ваља, али ово им је добро урађено. исто важи и за риболов.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 26.04.2020. 12:06
|
Lovčina
|
Pa jedino sto im je odvratno sto sam video je lov na onog malog crnog medveda i rakuna kad puste pse pa se oni popnu na drvo a ovi srecni streljaju ih na drvetu pa se raduju kao da su dali gol na svetskom prvenstvu.
Jedina je umetnost da medved ne padne na psa i slomi mu kicmu.
Nisam bas opcinjen nemackom skolom etike (pokazali su je u dva svetska rata ovde napretek) ali Ameri bas imaju odsustvo postovanja za divljac slicno nekim nasim mesarima.
Voleo bih da vidim kako lovi ruski obican covek lovi a da nije bogatas koga voze helikopterom i tenkom i sl.
Znam da pecaju na rupe na ledu i da tako prezivljavaju ali za lov neznam kako ide u lokalu.
Iskreno kad vidim agencijske cene Rusije i Rumunije jeftinije mislim da je je u Africi.
Ima ponesto na youtubu ali obican covek ne vodi snimatelja obicno. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 26.04.2020. 12:17
|
Lovčina
|
види "охота на ..." и "охота в ...". има доста. нешто баш и није лепо за видети, али то је лов за преживљавање. мада, боље потражи на јандексу, гомилу тога везаног за руске пушке што нисам нашао преко гугла нашао сам преко јандекса.
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 26.04.2020. 21:44
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
https://youtu.be/...
Evo malo rusa u lovu, meni se čini da je ovo poprilično realno.
Nije atraktivno za gledanje al jbg provincijska produkcija .
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 26.04.2020. 21:49
|
Veteran
|
Evo i malo tajkuna u lovu na retke trofeje, respektabilna tv ekipa sve po ps..u.. što se tiče videa.
A lov je pucanje na 700m na najače trofeje.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 26.04.2020. 22:12
|
Veteran
|
Evo malo trendovi preko bare, popularizovanje lova, nastavljanje tradicija i upoznavanje onih neobaveštenih u megalopolisima sa time šta lov predstavlja.
Ovde je autor Stiv Rinela ,neki lik koga jedan deo lovaca u US stavlja rame uz rame sa Džimom Korbetom, Džekom O' Konorom i ostalim novinarima i piscima na temu lova i oružja.
Uglavnom priča je ta da je to budućnost lova i neko mejnstrim mišljenje o tome kako loviti.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 27.04.2020. 18:48
|
Lovčina
|
Bez obzira na muku videi gde ovi Irkuti, Cerkezi sta li su love medvede, irvase su impresivni.
A najbolji su kada u tajgu odu sa ruskim motornim sankama od 30 leta koje su sami krpili i spajali pa od krhke tehnike i svog znanja zavise da li ce se zivi vratiti.
Podseti me to na pricu Max- ovog kuma koji se obreo u nedodjiji sa pozivom u lov i upute ih na -40 da voze stotinak kilometara uz napomenu da ce se niva ugasiti ako se pregreje ali da ne brinu vec samo da upale posle dva minuta.
Na pola puta kad se to stvarno desilo tih dva minuta su bili kaze kao sat a kabina se ohladila za 30 sekundi pa su se molili da auto upali.
Cim je preziveo Niva je upalila bez problema.
Otac mi je tamo radio 80tih po Sibiru i znam da su evropski dizel kamioni bili skoro neupotrebljivi i morali su da celu zimu rade na leru po celu noc i stalno su leteli sa zaledjenog puta a Rusi ih Kamazima vadili uz podsmeh. |
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 28.04.2020. 22:03
|
Veteran
Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Ja se samo vise pitam hoce li neko negde nekome da postavi pitanje o lovcima i kad ce oni smeti da rade to sto rade,..... u ponedeljak se otvara sloboda za sve sportove van objekata,.... da li i mi tu spadamo?
misli li neko na nas i o nama?/?
lala, pa sta
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 29.04.2020. 12:56
|
Lovčina
|
Eh upravo juce mi je stiglo cirkularno sms obavestenje da se zainteresovani lovci prijave za lov na DS sa svim podatcima radi dobijanja dozvole MUPa za kretanje nocu. Lovice se grupno do 30 lovaca.
Kad me slog nije udario da smo uvrsteni u branitelje poljoprivredne proizvodnje sto ce reci vazne drustvene cinioce.
To se radi zbog steta na poljima Al Dahre na ciju tugu je vlast posebno osetljiva.
Dobro de nije meni tesko samo prvo da vidim da li lovimo sa svojih ceka ili se ide po terenima a trebalo je to i ranije da se pokrene jedino ne znam kako ce mi drugari spremni da idu u gustis i za ranjenim veprom nocu reagovati ako po neki sismis proleti pored nas? |
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 30.04.2020. 15:46
|
Veteran
Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Za ovo prvi put cujem,... posebno sto je i inace zabranjen grupni lov do 01.07
KOje je to udruzenje i mozes li nam pokazati kako izgleda ta dozvola
lala, pa sta
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 30.04.2020. 19:43
|
Lovčina
|
Dozvole su sigurno klasicne lovac- pratilac a grupe su 30 lovaca zbog dozvola MUPa.
Drustvo je LU Beograd a bilo je i prosle godine zuci na sastanku sa Al Dahrom ( ranije PKB) zbog steta na kukuruzu i lovili smo od aprila do juna vepra i nazime.
Parcelu od 4.5 hektara su ocistili kao usisivacem kako smo culi.
Ja sam se tek prijavio a kako ima 200 zainteresovanih pitanje kad cu doci na red.
Navodno po redu sms prijave lovimo.
Ako zavrse vanredno stanje do pola maja sigurno krecemo punim tempom.
Jer svinja ima.
Mozes i na lovu svinja da vidis proslogodisnje prasice na videu. |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 03.05.2020. 20:08
|
Lovčina
|
https://www.espre.../komentari
Bolesnici u akciji pa bi bilo lepo da im odgovorimo ali odmereno. |
|
|
|
rk |
Objavljen 03.05.2020. 23:45
|
Stari član
Upisa: 496
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
IvicaL kaže:
Za ovo prvi put cujem,... posebno sto je i inace zabranjen grupni lov do 01.07
KOje je to udruzenje i mozes li nam pokazati kako izgleda ta dozvola
Planinko nije grupno u smislu pogona nego se lovi sa čeke zar ne al, do 30 lovaca odjednom u lovistu zar ne?
RK
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 04.05.2020. 05:51
|
Lovčina
|
Tako je kolega rk.
Niko ne lovi pogonom uvece.
Kako se ukida vanredno stanje valjda od sledeceg vikenda lovimo svi normalno a inace bi trebalo za vikend da idem na srndaca u komercijalu. Ako ukinu vanredno stanje kako je najavljeno. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 04.05.2020. 19:24
|
Lovčina
|
ово је негде пакистан, турска источни део, или тако негде. а обашка што је пролеће. ко нормалан још лови зеца у пролеће
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 04.05.2020. 22:34
|
Lovčina
Upisa: 1294
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ajmo malo lepse stvari i desavanja,kod nas pocele da pristizu prve prinove iz nase proizvodnje.
|
|
|
|
rk |
Objavljen 06.05.2020. 18:27
|
Stari član
Upisa: 496
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Svaka cast, kolko vam je u planu da na ovaj nacin unesete fazana?
RK
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 07.05.2020. 13:51
|
Lovčina
Upisa: 1294
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Sto vise uspemo da izlezemo, za maticno jato smo ostavili 110 koka i 16 petlova svaki dan u proseku skupim oko 75 jaja.kapacitet inkubatora je 1296 jaja+432 u valjaonik.Prva tura 200 izlezenih pilica,cekamo jos nekih 90 jaja da se izleze.Nas neki plan je do nekih 3000-3500pilica.E sad videcemo trenutno su to nasa neka iscekivanja i nadanja vreme ce pokazati ostalo.Cilj nam je da proizvedemo za nase potrebe i nesto za lovni turizam posto imamo tri poligona za lov i skoro svi koji su do sada lovili opet su dosli i da nije bilo korone morali bi dokupljivati fazane koliko ih se jos bilo najavilo.Cak su se neki najavili cim prodje vanredno stanje da dodju da love. |
|
|