Lov na Fazana
|
mrwa22250 |
Objavljen 22.11.2018. 18:27
|
Lovčina
Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Koliko mogu da vidim sa slike,nije u pitanju albinizam.Albinizam je potpuno odsustvo pigmenta po celom telu ili delimicno sto kod fazana ima za posledicu cisto belu boju perja i svetlo crvene ili redje svetlo plave oci.Pored albinizma postoji i melanizam,koji za posledicu ima crno perje,kao i flavizam gde je perje zute boje i mislim da je ovo poslednje kod vas slucaj.U svakom slucaju,za razliku od albino i crnih fazana,ovaj zuckasti bi se mnogo lakse sakrivao u prirodi,a koliko ce im koke biti naklonjene ostaje da se vidi.Ako ih ima 5-6 ostavite jednog ili najvise dva jer je raznovrsnost gena osnova za buducu zdravu populaciju(vazi za sve vrste divljih i domacih zivotinja).
dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 23.11.2018. 20:57
|
Veteran
Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Lovni fazan je nastao ukržtanjem nekoliko vrsta fazana... crnog, mongolskog, zelenog...
Javi se ponekad taj gen i dobijemo, zelene, svetlo narandžaste (trščar), srebrne, crne koke itd.... javi se i potpuno beli tj. albino.... sve njih kao i crne koke treba vaditi iz lovišta...
Evo jednog primera i zašto....
Žena mi Makedonka....
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 23.11.2018. 23:34
|
Lovčina
|
Bravo za slike Davore.Eto dva primera potpuni i delimicni albinizam.I da ih ne vadimo iz lovista,sanse za opstanak su im minimalne jer ih ta bela boja odaje i lak su plen grabljivcima.Ukrvljivanjem maticnih jata,bez unosenja nove,sveze krvi u iste,sami doprinosimo ovakvim abnormalnostima.Kao sto rekoh,raznovrsnost genetskog materijala,osnovni je preduslov za zdravu populaciju.
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 24.11.2018. 19:36
|
Veteran
Upisa: 538
Pristupio: 27.07.2012. 10:56
|
Bravo kolega Davore, upravo sa to krenuo da pisem i vidim vas komentar. Ostavljanjem svih zutih fazana moze doci do ukrstanja 1 gena i time dobiti neotporene fazane i razne anomalije. Ma da ne vidim nista lose u tome da se ostvi 1-2 jer zanimljiva boja, a i lakse ce se uklopiti u prirodu, ali i tu ima caka, kako ih razliklvati od koki, moze doci do greski, neki lovcimogu odstreliti koku misleci da je fazan,jer ih razlikuje samo glava.
Lovu nedelju dobar, zanimljiv i hladan. Ugosito sam kolegu iz Valjeva, bilo puno smeha i zancije. I ja propisno omasih iz 2 marke i dodjoh kuci praznog ranca... ali to ne menja cinjenicu da je lov bio odlican!
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 24.11.2018. 21:39
|
Veteran
|
Mrwo,zemo, što se tiče "sveže krvi" apsolutno si u pravu....evo ti još jednog primera... u N.Kneževcu su ranijih godina prstenovali fazane i jedan je odsteljen 300 km od N.Kneževca i javili im gde su ga odstelili.... Javljali su se i drugde ne toliko daleko al bilo ih je poprilično daleko.... Nisu oni toliko teritorijalni kao srneća divljač... Najviše tih netinih fazana dolazi iz veštačkog uzgoja... lično, u životu nisam video u našem lovištu ni jednog netinog petla dok sam video samo par crnih koka.... Mi ne puštamo fazane jer ih imamo... lutaju pevci i mešaju se.... Najlepši mi je Trščar, svetlo je braon boje.... Ako me ikad posluži sreća pa ga odstrelim ide kod preparatora pa na zid...
Žena mi Makedonka....
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 24.11.2018. 21:55
|
Veteran
|
[quote]lovac junior kaže:
Bravo kolega Davore, upravo sa to krenuo da pisem i vidim vas komentar. Ostavljanjem svih zutih fazana moze doci do ukrstanja 1 gena i time dobiti neotporene fazane i razne anomalije. Ma da ne vidim nista lose u tome da se ostvi 1-2 jer zanimljiva boja, a i lakse ce se uklopiti u prirodu, ali i tu ima caka, kako ih razliklvati od koki, moze doci do greski, neki lovcimogu odstreliti koku misleci da je fazan,jer ih razlikuje samo glava.
Lovni fazan kakvog mi najčešće vidimo je i najčistije krvi svi ostali nisu poželjni ali kako ćemo ih mi sve odstraniti iz lovišta... to je nemoguće, naravno... mi ne lovimo koke ali u slučaju da mi poleti crna koka i da sam siguran u to ja ću je odstreliti... nisu poželjne zbog svega navedenog u ranijim upisima... meni one i ti pevci dođu kao škart... nije poželjno da se razmnožavaju i prenose svoje gene na potomstvo....
Žena mi Makedonka....
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 24.11.2018. 22:58
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Ponekad mi je um'o naleteti neki tamniji a ovi svJetliji neSU
ovi su ovosezonski ... lepi, pravi, ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 25.11.2018. 16:00
|
Lovčina
Upisa: 1291
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Nema moji odlucili da ne ostavljamo nista za priplod ja sam im predlagao jedno 50koka i 12 fazana ali su odustali jbg.Te svetlije sam odneo u zabran i tu ih pustio jer zabran nam je suma 75ha pa mi se desava cudnih stvari do pre 2 meseca fazana kao blata sad kud koji pa malo da pomocu njih da ispratim desavanja ako i oni nestanu onda su predatori se opet prenamnozili.Danas u obilasku vidim jednoga posto ih je kisica poterala na cistini pa je situacija mnogo drugacija bas sam ih podosta video mada to opet nije to.Mi smo nase prstenovali kako smo ih pustali sem prve ture i ove i prosle nedelje najvise je tih ne prstenovanih odstreljeno dok ovi frisko pusteni koriste noge kao djavoli.Moj otac je pre dve godine odstrelio fazana sa zelenim prstenom u komsiluku ih niko nije prstenovao i bas bi voleo znati odakle je migrirao i koliko je km presao da bi dosao do naseg lovista. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 25.11.2018. 20:35
|
Lovčina
Upisa: 2437
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
мене такав светли зеза већ две недеље... претупаћу ја њега...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 28.11.2018. 20:10
|
Veteran
Upisa: 538
Pristupio: 27.07.2012. 10:56
|
kakva nedeljaa... do nekih 11h kolege pucase na 3 fazana,a ja kretoh 13koki i ni jednog fazana. Cezar radio kao nikad. U 11h pucam prvog fazana koji je bio bas daleko, poslepola sata iz Cezarove marke promasujem fazana, pa opet nekoliko koki koje je Cezar maestralno odradio krece jednogfazana nama iza ledja, puske na ramenima stignem da opalim 1 ali bio bas daleko. Posle 10 min opet jedna ista prilika iz marke i opet promasaaj... imao sam posle pucanje na jos1 fazana i naravno promasaj i video sam jos 1 ali daleko. Ozbiljno me razocarao belom zadnje 3 nedelje. belom 10ka za 16cal odlicna, ali 8 koju koristim zadnje 2-3 nedelje je kataastrofa, vise fazana je otislo a perije je spadalo sa njih. kupio sam lambro feltro za nedelju da me Cezar ne bi stavio u top... dan zavrsio sa 3 patrona 6vidjenih fazana i ko 20ak koki. Cezar mi osvetlao obraz, ali ja i municija zakazali totalno
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 29.11.2018. 08:58
|
Stari član
Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Ove nedelje sam konacno odstrelio jednog fazana i ispalio prvi metak ove sezone. Jutro sa slabom kisom, koja se na momente pojacavala, ali smo ipak otisli u lov cisto malo da prosetamo. Podigli smo 4-5 koka i 3 pevca, ali samo na jednog imali priliku za pucanje. Otac puca dva puta, ali nema pogotka i fazan konacno dolazi do mene pucam i pada(inace moram prvim metkom da ga pogodim, nemam dva nosim jednocevku), konacno ove sezone. Kroz loviste polako do kola i kuci skroz mokar ali srecan kao malo dete i ja konacno da pucam i odstrelim fazana.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
Vuja |
Objavljen 29.11.2018. 16:31
|
Stari član
Upisa: 204
Pristupio: 15.07.2011. 14:55
|
Djurovic Djordje kaže:
Ove nedelje sam konacno odstrelio jednog fazana i ispalio prvi metak ove sezone. Jutro sa slabom kisom, koja se na momente pojacavala, ali smo ipak otisli u lov cisto malo da prosetamo. Podigli smo 4-5 koka i 3 pevca, ali samo na jednog imali priliku za pucanje. Otac puca dva puta, ali nema pogotka i fazan konacno dolazi do mene pucam i pada(inace moram prvim metkom da ga pogodim, nemam dva nosim jednocevku), konacno ove sezone. Kroz loviste polako do kola i kuci skroz mokar ali srecan kao malo dete i ja konacno da pucam i odstrelim fazana.
Cestitam!!! |
|
|
|
schweps |
Objavljen 30.11.2018. 20:38
|
Član
Upisa: 169
Pristupio: 06.01.2014. 23:18
|
Prosle nedelje moje LD bilo sasvim uspesno podmirili se svi i ako jedosta bilo promasaja i nazalost 2 ranjena fazana a nepronadjena koji su otisli posle pogotka u krilo pored toga podignuto preko 20 fazanskih koki koje mi ne lovimo
|
|
|
|
Banat Hunter |
Objavljen 30.11.2018. 21:54
|
Pripravnik
Upisa: 2
Pristupio: 27.11.2018. 00:15
|
Čestitke na prvom petlu!
Priroda i dobro društvo!
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 01.12.2018. 19:04
|
Stari član
Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Sta cenite,koliko je star,mislim da je u trecoj godini,najmanje
https://ibb.co/kH...
Inace i ova godina bogata fazanom,kao i par prethodnih. Svaki lov u proseku imam po 2 petla.
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 01.12.2018. 21:10
|
Lovčina
|
Cestitke Macvanski
Steta sto ga ne uslika celog.Pored dugacke i ostre mamuze i koza na nogama moze biti pokazatelj starosti(recimo kod koka gde se love),a ovaj tvoj je definitivno stara kajla.Fazani te starosne dobi odlican su pokazatelj kvaliteta stanista jer sta sve treba da se poklopi da petao dozivi trecu ili cak cetvrtu godinu.Verujem da tu kod tebe,kad ima ovakvih reponja ima i dosta godisnjaka od kojih ce opet neki sretni i spretni docekati tri sezone parenja.
P.S.Ovakvi macani obicno s proleca imaju prave male hareme od po 5-6 pa i vise koka i zauzimaju najbolje terene za gnezdjenje.Kad obuku svadbeno odelo,milina ih je videti.
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 01.12.2018. 22:47
|
Stari član
|
Hvala....u ovom slucaju koza na nogama nije merilo,jer nije odstrel od ove godine sacuvao sam noge kao uspomenu,u svakom slucaju,prelep primerak,mislim cak i najbolji fazan kog sam odstrelio,krupan,snazan....imam i sliku,samo da je nadjem,mozda sam i postavljao ovde....hteh da cujem misljenje o starosti,pa eto......ulovljen je na terenu u blizini Save,inace u pojasu izmedju reke i nasipa je dzungla,bez preterivanja,prirodni rezervat za fazane,tesko ih je pronaci,pa i kad ih nadjes nemas priliku za pucanje,tu zive pravi,divljaci,kapitalci....samo ako nabasas u vreme kada su izasli preko nasipa u obliznje njive,da se hrane,tada ima sanse za pucanje,tako je bilo i sa ovim....imamo mi jos dobrih stanista,gde je dobra brojnost,laksi lov,ali ovakvi starci verovatno ne postoje na tim terenima
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 01.12.2018. 22:59
|
Stari član
|
Na prvoj slici je starkelja iz prethodnog upisa,ostale su od ove godine
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 02.12.2018. 22:25
|
Lovčina
|
Eto i na drugoj slici lepog reponje,takodje sigurne tri godine.Pored njega ovogodisnji petao cija se mamuza jos nije zaostrila.Pretpostavio sam da je iz neke,kako kazes dzungle,jer se takvi obicno na takvim mestima i skrivaju pa otud i dozive da budu takvi lepotani.Jos jednom cestitke.
Kod mene danas jos jedan prelep lov.Nas sedam i sedam petlova.Da je bilo lako,nije,ali dobar rad pasa i disciplina urodili su plodom.Ko misli da fazan divljak moze da se lovi galameci ko na pijaci,grdno se zayebo.Za pricu i zayebanciju postoji dorucak i drugo poluvreme,a u lovu se lovi.Ovakav lov nezamisliv je bez dobrih i obucenih pasa koji u terenu na kakvom ja lovim,izginu kidajuci kroz sevar i parloge.Najmanje sto mozemo uciniti je da u miru,disciplinovano ispratimo taj njihov trud,prateci ih i zatvarajuci teren i da im na kraju obezbedimo ono za sta su stvoreni,a to je odstreljena divljac koju ponosno nose svom vodicu.
To nepostovanje pasa je i jedan od razloga zbog kojeg sam i otisao iz stare grupe,a kako ce biti u novoj ostaje da vidimo.Za sada smo se dobro uklopili i ja i glavni glumci danasnjeg lova
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 02.12.2018. 22:54
|
Admin
Upisa: 10245
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Danas skoro standardan lov osim malog razočarenja i velikog oduševljenja , Razočarenje u Žuletovu ćerku koju su poplašila dva mlada psa pa nije mrdala od mojih nogu , a oduševljenje Žuletovim egzibicionim markama i pronalaženjem već otpisane divljači. Pronašao je 4 već otpisana fazana , dva odletela (mislili smo neznano kud ) i dva oborena ali van vidokruga. Mrwa jesi li promenom grupe menjao i teren?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|