Poluautomati ili dvocevke?
|
nenad_franc |
Objavljen 16.12.2010. 23:37
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
Lala kaže:
E momci, svaka čast! Konačno da se jedna incidentna situacija razreši na normalan način, a ne svadjom. Hvala Bogu!
lalo ja nikada nisam bio svadjalica ni ovako u zivotu,samo hocu po nekad da odreagujem kada me nesto iznervira kao sada! $aAa a i tu se dosta suzdrzavam! |
|
|
|
petar |
Objavljen 17.12.2010. 00:00
|
Lovčina
Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Potpuno razumem lovce sa petometkama. Pogotovo mlade kao ja. Poluautomat je moderan, nema ga svaki lovac, nije uobicajen toliko kao recimo polozara ili bokerica, ne bitno kog proizvodjaca. Licno ne volim poluautomate, ali dosta mojih prijatelja ga nosi i zajedno lovimo, ja bokericu, oni poluautomate. B)
Voleo bih ako jednog dana budem mogao da kupim sebi pumparicu, svidja mi se, bas zbog toga sto nije cesta u lovovima, a i nije poluautomat, mada se i iz nje moze pucati brzo kao i iz poluautomata, ko je uvezban, sve jedno ne volim PA, a pumparicu bih voleo da posedujem...B)
Just like old times!
|
|
|
|
charuga |
Objavljen 17.12.2010. 11:54
|
Veteran
Upisa: 580
Pristupio: 26.10.2010. 13:43
|
Lala kaže:
E momci, svaka čast! Konačno da se jedna incidentna situacija razreši na normalan način, a ne svadjom. Hvala Bogu!
lalo,normalni smo...270 je neko iznervirao ko ima PA iz njegovog drustva ili okoline,nismo sigurno ti,nenad ili ja kada se ne poznajemo[neznam za vas]...decko je odreagovao kako je mislio da treba i ima i moju podrsku ako neko senluci PA iako ga i ja imam..
nenad i ja smo mu samo skrenuli paznju da ne generalizuje stvari i da nas ne stavlja sve u isti kos i to je to..po meni svadje nije ni bilo.
..............
|
|
|
|
Banatski Fazan |
Objavljen 17.12.2010. 13:54
|
Stari član
Upisa: 208
Pristupio: 02.11.2010. 06:54
|
Ja imam poluautomat, i nosim ga u lov na patke i guske, 3+1 mu je kapacitet, i mislim da je absolutno neophodna za takve lovove. Na fazana i zeca nosim Bokericu, jer je lepse sa njom, i nije mi potreban treci cetvrti metak, koji i onako nema svrhe, ako si vec promasio sa prvim ili drugim (uglavnom), a i zbog drustva i lepseg lova, svi nosimo dvocevke tada. Slazem se sa kolegama, da je poluautomat moderna varijanta, i sve vise prisutna, ali i tradicionalnija dvocevka, a da ni ne pominjem da imamo ceste kontrole nase cuvarske sluzbe, koji gledaju da li su ograniceni magacini kod PA. |
|
|
|
RILE |
Objavljen 17.12.2010. 14:25
|
Mlađi član
Upisa: 33
Pristupio: 08.12.2010. 00:08
|
canisaures...2 mislim na fazana i ostalu sitnu divljac...;) ma nema ljutnje
samo low
|
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 17.12.2010. 17:08
|
Član
Upisa: 147
Pristupio: 06.07.2010. 18:48
|
Prednos bih uvek dao dvocevki u odnosu na poluautomat ako je lov zeca i fazana a u lovu barski ptica u preletu onda poluautomat ali ne zbog zloupotrebe kapacitete magacina vec jedne duge cevi i punog coka koja nosi sacmu dalje od klasicnih dvocevki standardnog coka cevi ali ima i druga strana medalje...znam coveka koji na dvocevku sa izmenljivim cokovima stavlja na obe cevi pun cok u lovu pataka.dobra stvar i ima uspuha |
|
|
|
270 |
Objavljen 17.12.2010. 17:35
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Već sam rekao da ne trpam sve lov ce sa PA u isti koš, nemam ništa protiv ako PA koristi savestan lovac (mada i dalje ostajem pri stavu da je apsolutno nepotreban).
Ne mogu da se složim sa konstatacijom nenad franc da se nekad mnogo više šenlučilo i nesportski ponašalo nego danas.
Lovac sam od 1990 god. i jedinu pauzu sam napravio sezone 1992/93 zbog odsluženja vojnog roka. Lovačku karijeru sam započeo i dugo koristio IZ 58 u cal. 16 i ako mi je dosta oružija prošlo kroz ruke i bio sam vlasnik raznog oružija u lovu na sitnu divljač sam nakon nje koristio još TOZ 34P i Bok Lanber 12/70, sada trenutno lovim sa MP27EM1C 12/76.
Prvih 10 godina PA u mom okruženju je bio redak, po neki Browning Auto 5 i MC 21, a imao sam prilike da sretnem još i Beretu 303 i Remington 1100. Vlasnici ovih PA bili su iskusni lovci koji su imali i dvocevke a PA koristili na barsku divljač i DS a oni kojima je bio jedina puška već su imali po 10 i više godina staža lova dvocevkom tako da su bili iskusni i disciplinovani pa šenlučenja nije bilo!
Problemi nastaju tek 2002/2003 kada se u trgovinama pojavio MP 153 po veoma pristupačnoj ceni (a cena mu je i narednih godina padala) tako da se mnogo mladih lovaca sa malo staža i iskustva odlučivalo za njega a naročito početnika koji su ga birali za prvu pušku smatrajući da će neiskustvo nadoknaditi većim brojem metaka, a kontrole po pitanju broja metaka u magacinu nije bilo a i kada je bilo na ovo se i nije gledalo kao na prekršaj..
E vi sad u našim uslovima saberite.
Neiskustvo +Nestručnost u rukovanju i nedovoljno poznavanje oružja + Adrenalin + Odsustvo kontrole+ PA sa 5 i više metaka!
Dobijate recept za ponašanje koje sam opisao a bogami i za nesrećne slučajeve u lovu! |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 17.12.2010. 18:27
|
Veteran
|
ako bih poceo da iznosim svoja misljenja opet bi se pretvorilo u raspravu,tako da cu da zadrzim svoje misljenje! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 17.12.2010. 18:53
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
270 kaže:
Neiskustvo +Nestručnost u rukovanju i nedovoljno poznavanje oružja + Adrenalin + Odsustvo kontrole+ PA sa 5 i više metaka!
Dobijate recept za ponašanje koje sam opisao a bogami i za nesrećne slučajeve u lovu!
Cela matematika je u redu. Hajde sad, za probu, u toj jednačini, umesto 'PA sa 5 i više metaka', stavi 'dvocevka sa 2 metka' - rezultat opet bude isti!?!
Matematika je čudo
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 17.12.2010. 18:57
|
Veteran
|
Lala kaže:
270 kaže:
Dobijate recept za ponašanje koje sam opisao a bogami i za nesrećne slučajeve u lovu!
Cela matematika je u redu. Hajde sad, za probu, u toj jednačini, umesto 'PA sa 5 i više metaka', stavi 'dvocevka sa 2 metka' - rezultat opet bude isti!?!
Matematika je čudo
bolje umesto puske staviti jednu nepoznatu jer nisu tu samo dvocevke i PA,tu su i jednoceve i pumparice |
|
|
|
270 |
Objavljen 17.12.2010. 18:58
|
Veteran
|
U opšte ne vidim razlog za raspravu,(mada ni rasprava nije ništa loše ukoliko se vodi u granicama dobrog ukusa i bez omalovažavanja i vređanja druge strane) svako ima svoja iskustva i ona mogu biti oprečna, ako u nekom segmentu imam ličnog iskustva više ću verovati svom nego tuđem, ukoliko ga nemam prihvatiću i tuđe dok se lično ne uverim u suprotno!
Ovaj forum između ostalog treba da lovcima (naročito mlađim) koji u određenim segmentima nemaju ili imaju malo iskustva pomogne u formiranju mišljenja i odlukama na bazi bogatijeg tuđeg iskustva!
Zato slobodno ti iznesi svoje mišljenje po mogućstvu što više argumentovano, bez dodele epiteta i omalovažavanja onih koji imaju drugačije i nema potrebe za raspravom.
Pravo svakog je da se i bez ličnog iskustva sa zaključcima izvedenim od strane nekog ko ih je imao, složi, ili ne!
Mi koji učestvujemo u polemici smo tu da im damo mogućnost izbora! |
|
|
|
270 |
Objavljen 17.12.2010. 19:11
|
Veteran
|
Pa ne bude baš isti Lalo, iz matematike sam učio da je 5 za 3 više od 2 a za 4 od 1.
Ako hoćemo još da komplikujemo hajde da vidimo i sistem kočenja na PA u odnosu na dvocevke i gde je kočnica uglavnom smeštena, pa rukovanje npr. prilikom preskakanja prepreka? pravi lovac u takvom slučaju prelomi ili i isprazni dvocevku, sa ovom puškom to je laka i brza operacija. A kako će onaj sa PA? Nemojte samo da mi kažete da isprazni ceo tubularni magacin, ja još nisam bio svedok tako nečeg!
Ko se loše ponaša sve jedno je da li nosi PA ili dvocevku, samo PA je konstrukcijski takav da traži više pažnje i samo kontrole a toga je malo u našim lovištima! |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 17.12.2010. 19:24
|
Veteran
|
pa izbegavam zato sto ti generalizujes stvari! kada govoris,navodis samo PA,a mene kao vlasnika jedne takve puske tako nesto pogadja! ispada da mi koji imamo PA smo nesto poput stetocine u lovistu,a vi koji nosite druge puske ste zastitnici divljaci! sto se tice haranja po lovistu,ja govorim o mnogo ranijem vremenu nego sto si ti poceo da lovis! kada se lovilo jednocevama i orozarama! non-stop slusam price starih lovaca kako je nekada bilo dosta divljaci i kako se islo svaki dan u lov i nije se vracalo praznim rancima. kako se u rancima nosilo samo meso od srna,a ostalo su bacali! jel su oni tada imali poluautomate? tada je vecina lovila jednocevama,a ,,senlucilo se"(kako ti kazes) samo tako! naveo si neke stavke neiskustvo(jeam neiskusan,druga godina je kako sam lovac) + Nestručnost u rukovanju i nedovoljno poznavanje oružja (tacno,bio sam neiskusan u rukovanju oruzja,ali nista manje od onoga koji je nosio dvocevku) + Adrenalin(naravno proradi mi adrenalin,kao i svakom lovcu sa bilom kojom puskom) + Odsustvo kontrole(nikada nisam pukao kada nisam bio siguran,a i dosta puta sam pukao samo jednom kada su ovi sa dvocevkama pukli dva puta) + PA sa 5 i više metaka(PA sa 3 metaka,sve preko je protivzakonito)! |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 17.12.2010. 19:30
|
Veteran
|
270 kaže:
Pa ne bude baš isti Lalo, iz matematike sam učio da je 5 za 3 više od 2 a za 4 od 1.
Ako hoćemo još da komplikujemo hajde da vidimo i sistem kočenja na PA u odnosu na dvocevke i gde je kočnica uglavnom smeštena, pa rukovanje npr. prilikom preskakanja prepreka? pravi lovac u takvom slučaju prelomi ili i isprazni dvocevku, sa ovom puškom to je laka i brza operacija. A kako će onaj sa PA? Nemojte samo da mi kažete da isprazni ceo tubularni magacin, ja još nisam bio svedok tako nečeg!
Ko se loše ponaša sve jedno je da li nosi PA ili dvocevku, samo PA je konstrukcijski takav da traži više pažnje i samo kontrole a toga je malo u našim lovištima!
mnogo je lakse isprazniti poluautomat nego dvocevku,samo povuces nosac zatvaraca u zadnji polozaj i puska je prazna! a zasto bi praznio magacin? meci nisu u kontaktu sa udarnom iglom! a sto se tice racunice sa brojem metaka,u cemu je problem prepuniti dvocevkku? |
|
|
|
270 |
Objavljen 17.12.2010. 19:37
|
Veteran
|
Nenad franc niti te poznajem niti generalizujem a ti se nekako u svakom mom upisu na ovu temu pronađeš kao da imam nešto lično protiv tebe i kao da su moji komentari lično tebi upućeni.
Nemoj da gledaš moje komentare samo kroz sebe ima mnogo lovaca koji se ne ponašaju kao ti i na takve se moji komentari odnose!
Još jednom ponavljam "Ko se loše ponaša sve jedno je da li nosi PA ili dvocevku, samo PA je konstrukcijski takav da traži više pažnje i samo kontrole a toga je malo u našim lovištima!" i dodajem "Nažalost" |
|
|
|
Lala |
Objavljen 17.12.2010. 19:38
|
Moderator
|
E, stvarno počinje da mi se dopada način diskusije na ovoj temi.
Čitao sam ja dosta mišljenja o ovoj dilemi (PA ili 2cevke), i nikad nije, a i neće biti rešeno. Sličnu raspravu lovci vode i kad je u pitanju izbor kalibra, naročito za početnike.
Ja sam počeo da lovim sa PA, 'legao' mi je. Lovio sam desetak puta sa dvocevkom, ne znam zašto, ali mi jednostavno ne ide. Navika, valjda! E sad sam za inat uzeo još jedan PA, pa nek' se protivnici PA žderu .
Argumenti za ili protiv, koliko ja vidim, se svode na etičko pitanje, a manje na funkcionalno. Ne smatram da je argument izjava tipa 'dvocevke su više 'lovačke''; to je vrednosni ili estetski sud pojedinca, a ne argument. Nisam ja 'manje' lovac, ako imam PA na ramenu, a onaj sa dvocevkom 'više' lovac od mene. Čak bi me takva izjava, da sam kraćeg fitilja, mogla iznervirati i uvrediti.
Evo dobrih argumenta protiv PA: za neiskusne lovce, brze na obaraču, naročito u lovu na patke ili prepelice, PA dižu potrošnju municije jedno 20-30%, po mojoj proceni, pa je i lov samim tim skuplji. Zato vlasnici PA moraju da budu pažljiviju, 'povuče' onaj treći metak neki put . Dalje, u kućište PA kroz prorez gde klizi zatvarač često ume da zapadne sve i svašta (sitno zrnevlje od korova kad se provlačiš, trunje, delovi grančica), pa ume da u lovu zablokira okidanje (meni se to desilo dva puta) baš kad se divljač digne. Treće, klip u tubularnom magacinu, koji gura nov metak na kašiku za punjenje, ume da radi slabije, ili da blokira, zbog prljavštine koja se nakupi u tubularnom, pošto neki zaborave da i to očiste, nego čiste samo cev. Meni se nije to desilo, ali sam video jedan takav slučaj.
Argument protiv dvocevki je: imaš dve cevi da čistiš, mehanizam okidanja je nepristupačan u glavi puške (kod PA se otvori i izvadi za sekund), , imaš dve udarne igle (mogućnost pucanja igle je veća 50% samim tom činjenicom) i dva obarača (uglavnom), pa imaš kočnicu koja blokira okidanje kod većine dvocevki prilikom prepunjavanja i zatvaranja (koliko puta sam video da kolege dignu pušku na divljač, a zaborave da otkoče, pa vuku obarač na prazno ). Dalje, bravljenje cevi sa glavom puške može da se razlabavi od dugotrajnog korišćenja, naročito ako se puca jača municija.
I na kraju, mislim da su lovci sa PA mnogo bolji lovci od onih sa dvocevkom
Što shvatate ovu raspravu toliko ozbiljno? Pa neće se menjati zakon zbog ove rasprave...
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
270 |
Objavljen 17.12.2010. 19:43
|
Veteran
|
Da povučeš ga u zadnji položaj a predhodno odsečeš ostale metke iz magacina pritiskom na polugu sa strane. I sta se dešava kad tu polugu samo lagano dodirneš? |
|
|
|
Lala |
Objavljen 17.12.2010. 19:50
|
Moderator
|
Kolege Nenad_franc i 270, postoji plastični bloker zatvarača, koji ubaciš izmedju zatvarača i cevi, košta skupo, sigurno jedno 100 dinara, ali efikasno otklanja svaku mogućnost opaljenja. I ne moraš vući zatvarač u zadnji položaj, naprotiv, opruga zatvarača drži priljubljen bloker izmedju kapisle i čela zatvarača; metak ostaje u cevi, a ostali u tubularnom. Kad je potrebno, samo izvučeš taj plastični bloker i spreman si za pucanje, jednakom brzinom kao kad se dvocevka zaklopi.
Taj plastični bloker može da se napravi i ručno od običnog komada mekše plastike debele jedno 2 mm max.. Najobičnija plastična traka širine oko 15 mm. Dodjete mi kafu i kiselu, za patent!
Poluga za blokiranje ne reaguje baš na dodir, 270... Malo jači 'dodir' je potreban.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
270 |
Objavljen 17.12.2010. 19:50
|
Veteran
|
[quote]Lala kaže:
I na kraju, mislim da su lovci sa PA mnogo bolji lovci od onih sa dvocevkom
Reče Lala i ostade živ! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 17.12.2010. 19:54
|
Moderator
|
Pa zezamo se malo, ne mora rasprava da nam bude kao da nam život zavisi od pitanja 'PA ili dvocevke?'
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|