308 win.
|
Srdjan Kotor |
Objavljen 17.11.2016. 23:00
|
Pripravnik
Upisa: 9
Pristupio: 10.04.2016. 23:26
|
Poštovani,
Ove godine u januaru sa 370 metara udaljenosti iz zastavinog karabina 308 win i municije PPU GROM 11 grama pogodio sam DS od oko 80 kg koja je pala u vatri. Ulazna rana je bila malo iznad plecke 15ak cm ispod kičme a izlazna je bila prečnika 4 cm. Tako da što se tiče jačine, snage i energije, mislim da je ovaj primjer dovoljan dokaz ubojitosti ovog zrna.
Srđan
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.11.2016. 18:08
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kolega uz sve dužno poštovanje, čime možeš da opravdaš pucanje na DS na daljinu od 370 m? I sa kakvom si optikom to izveo? Jer je pad zrna na toj daljini preko 50 cm.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.11.2016. 18:46
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Srdjan Kotor kaže:
Poštovani,
Ove godine u januaru sa 370 metara udaljenosti iz zastavinog karabina 308 win i municije PPU GROM 11 grama pogodio sam DS od oko 80 kg koja je pala u vatri. Ulazna rana je bila malo iznad plecke 15ak cm ispod kičme a izlazna je bila prečnika 4 cm. Tako da što se tiče jačine, snage i energije, mislim da je ovaj primjer dovoljan dokaz ubojitosti ovog zrna.
308Win je odličan kalibar i uz korišćenje GROMa sigurno spada u "univerzalne" kalibre.
Snage ima dovoljno i za najveću divljač što hoda jEvropom uz navedeno zrno, koje smatram vrlo dobrim izborom.
Ako cev dobro nosi GROMa ... to je to za .308Win i svu divljač koja se lovi karabinom kod nas
Hm, stvarno velika daljina ... s brda na brdo ...
... da si iole lošije pogodio, otišla bi ranjena i ne bi je našli, sigurno
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 21.11.2016. 08:45
|
Veteran
Upisa: 593
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
po PPU balistickoj tabeli koja ide do 300 metara sa tackom upucavanja na 150 to zrno ima pad od 46.5 cm na 300 m ako je daljina bila 380 onda je pad negde zrna oko 80 cm, brzina na 300 m je 553m/s sto znaci da je na 380 ispod 500m/s sa energijom od 1682 J na 300 m ili verovatno oko 1000-1100 J na 380 metara. Ako je procena daljine tacna i grom je prosao kroz vepra u opisanom messtu " visoki tregeri " kako ja to zovem nije cudo sto je vepric ostao u mestu ali me iznenadjuje probojna moc groma jer tu ipak ima dosta mesa.
U svakom slucaju uzevsi u obzir sve balisticke podatke groma iako je kolega verovatno mora biti dobar strelac da bi uopste pogodio divljac na toj daljini po mom misljenju, da se kolega ne uvredi, vise srece nego pameti. Ja sam i sam ljetos prosao nesto slicno na otprilike istoj daljini sam otpucao krmacu od 100-110 kg potpuno pogresnom ocenom daljine i velicine divljaci sa tim da sam koristio 30-06 i pogodio nisko u plecku ili hajde da kazemo nogu jer zbog pogresne procene daljine nisam kompenzirao visinu pa je pad zrna bio povelik. Kao sto sam rekao iako je pravac bio dobar zbog daljine pada zrna doslo je do ranjavanja divljaci ( koja je na srecu samo legla na zemlju i cekala da dodjem na 30 m pre nego sto se ponovo ustala ) VISE SRECE NEGO PAMETI i jos cu jednom izneti moje misljenje da bez da se neko naljuti da je pucanje preko 200 metara potpuno nepotrebno i neodgovorno uzevsi za primer i samog sebe jer se tu ipak radi o zivim bicima koja se u slucaju ranjavanja kao kod mene izlazu nepotrebnim patnjama sto nije u skladu sa lovackom etikom koja zahteva " human odstrel " Cestitke kolegi na odstrelu ali se nadam da ce iako ponesen pozitivnim iskustvom uvideti da je uzevsi u obzir pad brzinu i energiju zrna uz potrebno znanje i vestinu sreca ipak odigrala vecu ulogu |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 21.11.2016. 12:02
|
Veteran
|
te da naglasim ono sto je mozda najvaznije od svega ta to zrno na datoj udaljenosti nema energiju neophodnu za odstrel visoke divljaci, sto ne znaci kao sto primer navodi nije u stanju da usmrti divljac. Ako se ja dobro secam i nije bilo nekih izmena minimalna energija za odstrel divlje svinje na 100m je 2500 J sto u datom primeru nije niti polovica potrebne energije |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 09.11.2019. 12:01
|
Veteran
|
Prosle nedelje sam se vratio iz lova na visoku divljac i u realnim uslovima isprobao Federal Premium® Trophy Bonded® Tip municiju u kalibru 308Win. Ne mogu reci nista drugo nego da sam odusevljen ili drugim recima po mom misljenju Federal Premium® Trophy Bonded® Tip je municija sa ubedljivo najboljom terminalnom balistikom koju sam ikada video ( u svakom slucaju u isprobanom kalibru ) i toplo je preporucujem svima koji zele je da isporobaju. Otpucano je preko 25 grla visoke divljaci ( izmedju par lovaca u istom kalibru sa istom municijom ) sto divljih svinja, jelena, jelena lopatara i losa. Niti jedna zivotinja nije otisla vise od 5 metara od mesta nastrela ( mora se dodati da su svi pogodci bili odlicno plasirani ), smrt je nastupala veoma brzo sve odstreljene zivotinje su imale prostrelne kanale pa cak i bik losa od 670kg. Prostrelni kanal kod svih divljih svinja ( 17 grla ) je bio ravnomeranog precnika na ulaznoj i izlaznoj strani ca 5 cm tako da se kod oguljene zivotinje moglo gledati na drugu stranu ( svi pogodci su u vrat ili koren vrata ) i sto je najcudnije nije bilo velikih krvnih podliva osim relativno ogranicenog prostora oko prostrelne rane. Jos jednom najtoplije preporucujem Federal Premium® Trophy Bonded® Tip |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 11.11.2019. 00:38
|
Veteran
|
Federal Premium® Trophy Bonded® Tip
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 11.11.2019. 00:44
|
Veteran
|
https://www.youtu...F7bbTfo9IY
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 11.11.2019. 15:19
|
Veteran
|
https://www.youtu...knBn0OG4B8
https://www.youtu...Ha6eo6LBmI
https://www.youtu...Q3S9ZssRUo |
|
|
|
krilas |
Objavljen 11.11.2019. 15:49
|
Veteran
Upisa: 604
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Jesi li kojim slucajem probao Winchester Power-point ?
|
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 11.11.2019. 16:18
|
Stari član
Upisa: 245
Pristupio: 24.09.2012. 20:21
|
Mene više zanima da li si probao Hornady ELD-X? Čisto tvoji utisci u vezi ova dva zrna? |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 11.11.2019. 19:01
|
Veteran
|
Winchester Power Point sam probao ali u kalibru 30-06 i to vise kao trening municiju na godisnjem ispitu gadjanja za visoku divljac kada se u zavsnoj fazi mora koristiti adekvatna lovna municija ( zato sto je cenom pristupacniji od Norme Oryx i RWS Evolution koje inace koristim za lov u kalibru 30-06 ). Par puta sam ga koristio kao drugi metak da dotucem ranjenu divljac ali to je sve. To je solidna verzija starije SP konstrukcije koja je vec dugo u upotrebi, relativno ujednacenog punjenja sto se uostalom i ocekuje od Winchester municije. Realno nije u klasi zrna novije konstrukcije ali bih rekao da je to sasvim solidno zrno, rekao bih cak i nesto skuplje u odnosu na zrna drugih proizvodjaca SP konstrukcije. Mislim da se za 30-06 i 308 pravi u dve verzije od 9,7 i 11,7 grama.
Sto se tice Hornady ELD-X njega nisam nikada probao ovde se najvise prodaje kao kugla za punjenje municije i nisam nigde video gotovu Hornady ELD-X municiju, mislim da ih ovde samo Black Hills koristi kao glave na svojoj gotovoj municiji.
To je zrno koje je svojom konstrukcijom i izgledom najvise slicno Federal Premium® Trophy Bonded® Tip municiji i mislim da je ELD-X koristen kao osnova za Trophy Bonded® Tip samo sto je bar po onome sto sam citao i kada i sam vidim konstrukcije oba zrna Federal tehnoloski prevazisao Hornady i napravio zrno koje je sasvim sigurno u posebnoj klasi i trenutno na trzistu nema niti jedan drugo zrno na istom nivou pa cak i Barnes VOR-TX konstrukcijom kaska za Federalom sto ne znaci da drugi proizvodjaci nece uskoro napraviti nesto slicno . U jednom od upisa stoji link za Youtube video koji veoma kratko usporedjuje Hornady ELD-X i Federal Premium® Trophy Bonded® Tip zrna.
Nas Grom je donekle slicne konstrukcije kao i Federal Premium® Trophy Bonded® Tip tj mala olovna jezgra koja sluzi za brze otvaranje homogeneog ostatka zrna samo sto je Federal nizom tehnoloski naprednijih resenja napravio puno bolje i zaista izvanredao zrno a u krajnjem slucaju i citav metak je kvalitetnije odradjen sto se naravno vidi i na samoj ceni. I zaista moram reci da sam stvarno odusevljen i da je ono sto sam video prevazislo sva moja ocekivanja kada je u pitanju Trophy Bonded® Tip. |
|
|
|
krilas |
Objavljen 11.11.2019. 19:27
|
Veteran
Upisa: 604
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Zahvaljujem ! Veliki pozdrav !
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 11.11.2019. 19:51
|
Veteran
|
Evo ovde sam nasao jos jedan odlican link koji opisuje 4 tipa Federalove Premium municije testirano kroz cist balisticki gel, balisticki gel sa jelenskom kozom i balisticki gel sa kozom losa i butnom koskom krave u gelu. Zrna su tipa
Siera Game King - to je SP verzija tj na slican ili gotovo isti nacin se ponasaju gotovo sve SP verzije svih proizvodjaca
Barnes Triple Shock X-Bullet tj homogena verzija
Nosler Balistic Tip - unapredjena verzija Nosler zrna sa balistik tip vrhom i boatetalil konstrukcijom
Trophy Bonded Balistic Tip - unapredjeno homogeno zrno sa olovnom jezgrom radi brzeg otvaranja koja je hemijski vezana za ostatak zrna sa balistickim vrhom i boattail konstrukcijom koja daje bolju stabilizaciju zrana, tj sve najbolje iz sva tri prethodna iskoristeno je da bi se napravilo ovo zadnje zrno.
https://www.youtu...MKvetaMqhE |
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 12.11.2019. 16:26
|
Stari član
Upisa: 245
Pristupio: 24.09.2012. 20:21
|
Hvala na odgovoru kolega, koristim takođe .308-cu ali ovde od Hornady-a u prodaji uglavnom stari SST...retko kada naleti nešto novije.
Federal se povremeno pojavi za neke kalibre, sve je to dosta ograničena i mala ponuda.
Mada i ovde je dosta povoljnija cena US municije u odnosu na RWS, Normu, Blaser. |
|
|