Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 9,3x62

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
9,3x62
rk
 Lepa puška merkelova montaža za menekoja je supe, mana 1 obarač, sad što se tiče grupe generalno nisu ni druge lišene raspianja kad krene zagrevanje cevi no što je tu je.samo da je više pogonskih lovova.
Moderne dvokuglare blaser i merkel su za mene najbolje sto se tiče grupe.
Govorimo moedelima Merkel b3 i blaser bb 97. Odlična montaza sjajno okodanje na merkelu posebno mogucnost štelovanja cev. Ručno napinjanje okidanja sve u svemu vrhunska stvar. Mana naravno cena.
RK

Cvele
 Na mojoj pusci je MAK montaza i Swarovski Z8i 1-8x24i optika... Tako da se nadam da ce zadovoljiti potrebe kvaliteta Grin i hvala na lepim zeljama... A da se nadovezem na upis kolege rk-a, i Fabarm ima mogucnost stelovanja cevi tj upucavanja. Sto se tice upucanosti malo sam se igrao i za sada su svedena donja i gornja cev na nekih 27mm na 100m sa municijom PPU... Verovatno sa nekom drugom municijom moze jos i bolje ali ja sam zadovoljan i ovim Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Komandant
 Top izbor. Montaza i optika za 1000god
I grupa u 3cm je perfektna
Samo,sa njom nemozes u lov,a da na glavi imas kacket ili kojim slucajem neko moderno hit gore tex savremena sara odelo. Ako te vide ovi iz Fabarma,uzece ti pusku Smile
Moras sesiric i kosulju...
U Z I V A J i dobar pogled

Cvele
 Hvala hvala Grin ja od uvek praktikujem kosuljicu i samo i iskljucivo maslinasto zelena odela, u zadnje vreme eventualno nesto na braon, Engleski kacket, sesir i/ili eventualno neki dobar maslinasti kacket Grin

Komandant
 Logicno,zato si i odabrao oruzje kakvo si odabrao.
Inace,ja sam pobornik stila odevanja koji si pomenuo.
Ne bih da neko pomisli kako promovisem skupe puske i konfekciju,ali smatram da je elementarno i osnovno u lovu adekvatno se obuci i nauciti da ono sto od opreme imamo,koristimo na pravi nacin (ima povoljnih odela i oruzja na trzistu u izobilju)
Vise puta sam u drustvu lovaca sa zapada cuo kako mi iz Srb nikako nemamo “lovacki izgled”,a cak sam jednom doziveo da je grupovodja odstranio iz lova mog bliskog prijatelja (koga sam ja doveo u taj lov) zato sto je bio “uniformisan”. Ovaj dogadjaj je i bio povod za ovo sto ispisah

Cvele
 Ma da, slazem se... kada sam otisao da narucim pusku vlasnik firme me je pogledao u fazonu "da l' je moguce" ili sto ne kupis poluautomat k'o i svi ostali Hmmm iako se za ove novce moglo kupiti 2 poluautomata i to ne osnovnih modela Benelija/Browninga mene to nije interesovalo Confused I lepo rece jedan moj drug, puska nije lovacka ako se ne prelama Stari Sto se odece tice, ima Bogu hvala i nasih domacih proizvodjaca lovacke odece ciji je kvalitet ok, ne mora bit Harkila Grin

canis aureus

Finnskogen kaže:

[

Poz kolega, 9,3x62 je prilicno "svestran" ovisno å kugli koju koristi. Kada je balistika u bitanju za nas lovce su od 4 podkatetegorije dve od veceg znacaja tj. terminalna i trajekciona. Ove dve pomenute koliko imaju veze jedna sa drugom toliko i nemaju, ali ukratko teajekciona je ono sto se desava sa kuglom kada izadje iz cevi dok ne pogodi cilj, a terminalna je ono sta se desava sa kuglom kada pogodi cilj.
Bonded kugle nemaju nikakve veze sa pucanjem na manje ili vece daljine, jer je to vezano za trajekcionu balistiku, dok je "bonded" tehnologija pravljenja kugli vezana za terminalnu balistiku kugle.
Ali ipak stvari nisu toliko jednostavne
Bonded zrna kod kojih je kosuljica kugle hemijski vezana za olovnu jezgru se nece odvajati jedna od drugog kao sto je to slucaj kod starih SP kugli kakve pravi PPU.
Ta evolucija kugle omogucava dizajneru da konstruise mnogo efikasniju kuglu kada je u pitanju terminalna balistika i usporedjivati jedno sa drugim nema je isto kao i usporedjivati parnu masinu i diesel motor.

Niko ne treba da osporava cinjenicu da ce 9,3x62 ako je dobro plasiran odraditi dobar posao sa PPU ili bilo kojom drugom kuglom, ali to ne znaci da su bonded zrna napravljena za pucanje na vecim ili kracim daljinama.
Bonded kugla ce generalno imati bolje terminalne rezultate od SP ( Soft Point ) ili bilo koje kugle starije generacije neovisno o daljini ili kalibru kada su u pitanju kugle priblizno istih vrednosti, sto naravno ne znaci da SP kugle vise nista ne valjaju jer su nove tehnologije bolje.
Mislim da se ovde na neki nacin mesaju zabe i babe, da terminalna balistika SP kugle ce biti boja na kracim nego na duzim distancama je je brzina kugle direktno vezana za terminalni efekat SP kugle.
Sto je brzina niza to ce i efekat kugle biti manji ( Hidrodinamski potisak kod SP konstrukcije kugle stvara se na nekih 800m/s u zavisnosti od kalibra dok ce se isti efekat kod bonded kugli pojavljivati i kod nizih brzina jer ce hemijsko vezanje jezgre i kosuljice omoguciti upotrebu konstrukcije koja omogucava brze otvaranje kugle bez rasipanja ili kako kod nas kazu "izuvanja") drugim recima razlika izmeddju terminalnih
karakteristika dve tehnologije ce se srazmerno povecavati u korist bonded kugli sa povecanjem udajenosti ili jednostavnije padom brzine. Dok su te razlike na manjim daljinama iako prisutne manje uocljive na vecim daljinama ce iste zbog pada brzine projektila biti vise izrazene

Bravo 2

Slažem se u potpunosti
Jedino bih dodao, iz iskustva u korišćenju 9,3x62 sa navedenim PPU SP i Geco PLUS ..... na manje teškoj divljači(nazimad,pa i srneća divljač) PPU SP ima bolji učinak na svim daljinama što se tiče rane tj štete na mesu jer bukvalno "prozumba" a sigurno i uspešno obara.... dok Geco PLUS pravi veću ranu i veću štetu na mesu a opet puno manju od nekih srednjih i "manjih" kalibara koji su brži.
Geco PLUS ima bolju putanju, manji trzaj,bolji prenos energije.... tako da je bolji izbor a navedeno za PPU je zbog manje brzine....
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Finnskogen
 Poz

Da naravno "canis aureus" slazem se. Soft point kugla moze kada sa velikom brzinom pogodi cilj naparaviti vecu "stetu" nego bonded kugle, pogotovo u kalibru 9,3 gde je masa projektila dovoljno velika i za krupnu divljac.

Za tebe kolega "Komandant" odavno ne zivim u "nasim krajeviva" tako da vec duze vreme nisam citao Kalibar iako smatram da je zanimljiv magazin i ctam ga ponekad kada mi situcija dozvoli.
Po tvom prethodnom upisu mislim da bi ti bilo zanimljivo testirati Normin Ecostrike od 16g ako mozes da dodjes do kugle.
Zanima me tvoj sud kada je u pitanju kako trajekciona tako i terminalna balistika kugle, mozda ce ti to biti i dobar clanak za "Kalibar" ali ako mozes napisi koje slovo i na forumu.

Finnskogen
 Za mene licno razlika izmedju dobre i lose kugle je njena terminalna balistika.
Ja ne pocam na daljinama preko 200m i kada je municija koju koristim neovisno o kalibru upucana na +4 ja sve do 200 metara pucam tamo gde nisanim jer je razlika u trajektoriji centimetar gore centimetar dole.
Ono sto mene licno zanima jeste kako se kugla ponasa kada pogodi cilj.
Ovisno o vrsti divljaci koju lovim i kalibru koji koristim ono sto trazim od kugle je u neku ruku kontradiktorno jer u isto vreme zelim da kugla bude efektivna i da ne pravi preterana ostecenja na mesu divljaci ( jer ja lovim zbog mesa )

Kugla koju sam u zadnje vreme cesto koristio jeste Federalov "Trophy Bonded Tipp" i zaista sam zadovoljan.
Kugla je gotovo homogena sa malim olovnim punjenjem i polimerskim spicem. Otvara se zaista brzo, cuva masu sto joj omogucava da uvek pravi prostrelne rane pa cak i kod velikih zivotinja kakav je bik losa koji u Skandinaviji moze da ima do 750 kg zive vage, ali u isto vreme ne pravi velika ostecenja mesa i ogromne krvne podlive. Prostrelni kanal je relativno sirok na samom ulazu jer se kugla brzo otvara. Isti se ne siri u obliku gljive vec ostaje relativno ujednacen sto ne stvara nepotrebne traume tkiva ali je dovolno sirok i dubok da bude efektivan.

Ali sada vec u vecini kalibara koje posedujem koristim Sako "Blade" homogenu kuglu koja ima po onome sto sam do sada video cak i bolje rezultate uzevsi u obzir moje potrebe.

Od srca preporucujem obe lovcima kojima su dostupne

Komandant
 Postovani kolega Finnskogen veliki pozdrav.
Nije bitno gde ko zivi,isto se projektili i oruzje ponasaju svuda. Ja forum vidim kao mesto gde cemo medjusobno razmeniti iskustvo i zajedno doci do odredjenih zakljucaka koji ce unaprediti nase znanje,tako da mi je izuzetno drago sto se druzimo,pa neka je i na ovaj nacin.
Eco strike (nisam vidjao u precniku 9.3) je odlican projektil i uostalom kao i drugi Normini proizvodi radi odlicno. On je upravo ono sto si pomenuo,spreman je naciniti ostecenje na mesu,ali samo onoliko koliko mu otpora divljac pruza. Znaci,povecava svoj precnik u skladu sa otporom (masom i gustinom prepreke) i brzinom kojom tu istu prepreku dodirne,uvek praveci prostrelni kanal. (nesumnjam da sve ovo znas)
Pomenuo si da je ono sto zelis kontradiktorno,ali se ja u svakom slucaju slazem i delim tu zelju sa tobom.
Fedralov Tropy bond je projektil sa slicnim karakteristikama u terminalnoj balistici kao i Eco strike,samo pociva na drugoj osnovi (nesto kao Normin bond strike). Kod svih projektila cije je olovno jezgro elektrolizom spojeno sa kosuljicom izuzetno je bitan kvalitet olova. Tome cak i mnogi profesionalci iz manje poznatih lovackih fabrika manje pridaju znacaj (ne pominjem koji). Mekse legure olova nisu pogodne za bonding iz razloga sto se njihov unutrasnji deo,samo olovno jezgro,u kontaktu sa tvrdo preprekom (npr krupne kosti) raspada,lepi i otpada. Ovo znacajno utice na sposobnost zrna da zadrzi masu (weight ret),sto je kljucna osobina bondinga. Takodje,odlika ovakvih zrna je da uvek moraju napraviti izlaznu ranu,a penetracija bez mase nije moguca. Znamo da je forumula za energiju: e= m x v2/2 gde masa igra znacajnu ulogu.
U slucaju meke legure,dzaba je olovo spojeno sa kosuljicom,tako da su svi bondedi napravljeni od tvrdje mase.
Vrh bondovana zrna je u 90% slucaja pokriven nekom plastikom (izuzev Norme Oryx i Federala Fusiona,mozda i jos nekog koga u ovom trenutku nemogu da se setim),koja ga upravo i nagoni na to da pocne sa otvaranjem neposredno po kontaktu sa preprekom,ali nakon toga bondovano zrno znacajno manje siri svoj precnik od recimo soft pointa. NPR,Oryx i Fusion se nesire odmah po dodiru sa telom divljaci. Geco Plus nema plasticni pokrivac vrha zrna,ali ima udubljeni vrh koji takodje pospesuje otvaranje. Medjutim,njegovo pocetno otvaranje je manje progresivno neko kod recimo Topy bonded Federala.
Koristim priliku i iznesem da se neslazem sa kolegom Sakalom koji kaze da soft point pravi manja ostecenja od Plusa. Nekazem da nije moguce (u slucaju da soft point prodje izmedju kostiju,a Plus prodje kroz kosti),ali u principu Plus se manje siri.
Sako Blade nisam koristio i ne poznajem ga. Napominjem da nisam testirao ni Federal Bonded Tip ni Normu Eco,ali njih dovoljno poznajem da mogu da komentarisem.
U svakom slucaju moje je misljenje da je tvoj izbor odlican i vise nego profesionalan. Interesuje me da li pored ovog koristis i jos koji kalibar.
Ja sam jako zadovoljan sa Scandinavian 6.5x55,pa me interesuje da li si njega koristio na krupnoj divljaci?
Raspisao sam se pa se izvinjavam ako sam nesto ispustio da iskomentarisem

Finnskogen
 Poz kolega

9,3x62 koristim ponekad i to u zadnje vreme jer sam uzeo ekstra cev za M03 iako sam lovio sa istim i pre. Od ranije lovim sa 8x57 7x64 30-06 6,5x55 243win 22hornet i na kraju 308 win. 308win je kalibar koji je za mene postao neospori broj jedan ako uzmem u obzir divljac koju lovim, uslovi u kojima je lovim te termalne karakteristike vezane za kalibar i kuglu koju koristim.

308 za moje potrebe " is checking all boxes " ili drugim recima zadovoljava sve moje poterebe
Dovoljno je snazan da zaustavlja krupnu divljac kao sto su los, jelen i krupna divlja svinja a da pri tome ne pravi prevelika ostecenja tkiva kada je u pitanju sitnija divljac kao sto su srne, jeleni lopatari ili sitne svinje.
Malo je slab za medveda ali za to postoje drugi kalibri kao sto je 9,3x62
Podnosi kratku cev ( zbog prigusivaca )
Ima veliki izbor kugli

8x57 je za mene gotovo podjednako svestran mada nesto jaci ali zbog toga koristim teze kugle

7x64 jos jedan "all-rounder" samo sto trazi dugacku zev i ima znatno manji izbor kugli

30-06 spr je 308win na steroidima, za mene nesto malo jaci nego sto zelim. Pravi po meni nepotrebne traume tkiva, lose podnosi kratku cev ( ne zbog gubitka brzine jer za moje potrebe u datom kalibru to nije nikakav minus nego mogao bih reci plus ali sa kratkom cevi puca kao "top" ) iz istih razloga sam se resio 300 win mag ali sam zadrzao 30-06 zbog medveda i losa

6,5x55 jeste kalibar koji sam koristio relativno dugo i puno ( svojevremeno pre nego sto sam presao na 308win bio je plasiran kao NO1 ) i imam puno reci hvale za isti.
Sa negativne strane zaista lose podnosi kratku cev ( prigusivac ) te nije svaki put dovoljno adekvatan kada su u pitanju velike zivotinje kao los ili krupna divlja svinja. Kada to kazem ne mislim da nije sposoban da obori tako krupnu divljac jer to apsolutno nije slucaj, vec nije dovoljno "konstantan"
Tako da se desava da los pa i jelen i sa dobro plasiranim pogotkom moze da odvuce prilicno daleko ( ovde je dozvoljen lov na tako krupnu divljac jer je energija projektila a ne precnik zrna ta koja odredjuje granicu, tako da 6,5x55 sa kuglom od 10,1 grama ispunjava zahteve ) a divlje svinje su mi znale ustati kada dodju sebi posle prvobitnog soka kod pogotka u vrat imedju grkjana i kicme ako nije doslo do ostecenja jednog ili drugog.
Doduse retko, jer nije cesto da dodje do takvog pogotka, ali desavalo se kada jedan lovi koliko ja sam ( kugla u pitanju je Norma Orix 10,1g ) i to sa cevi od 60cm tako da skracivanje nije niti bila opcija.
Iz toga razloga sada ga manje koristim i sa njime primarno lovim srne, lopatare i tetreba ali se ne ustrucavam pucati niti u krupniju divljac ako mi se ukaze prilika
Lovio sam sa pomenutim sve i svasta, i kao sto sam rekao bio sam poprilicno zadovoljan je sa teskom kuglom (10,1g ) ne pravi pre veliku stetu i u vecini slucajeva odradjuje solidan posao
Jos jedna mala manjka je ta sto ima manji izbor kugli u odnosu na 308win ili neke druge rasprostranjenije kalibre

243win koristim jako dugo i ponovo sam nasao mesto za njega u svom ormaru, mislim da je odlican za srnecu divljac i lisice dok 22hornet koristim iskljucivo za lov na tetreba eventualno snezne koke ( zimi na snegu )

Komandant
 Da,kratka cev i prigusivac utice na izbor kalibra.
.308 je standard dobar.
Ja intenzivno koristim samo dva kalibra.
.243 i 8x68s
U Srb Zakon predvidja da se za odstrel krupne divljaci koristi kalibar od min 7mm,sa projektilom ne laksim od 9.00g. Ovo pravilo datira od davnih vremena,ali smatram ga za veliku gresku i nadam se da ce se uskoro promeniti. Samo energija treba biti smernica.
Ako se bavis reloadingom,moja preporuka bi bila da u 6.5 stavis Swift Scirocco 2 ili Terminal ascent i pogodak u blat. Neznam za losa,nisam ga lovio,mada planiram,imam poziv za lov u SWE od lovaca koji su dolazili kod nas.
Ovo sto si pomenuo vrat i grkljan,radio bi odlicno 9.1g RWS Speed tip PRO. Nebi ustajalo posle njega.
Norma Oryx je jednostavno,od kvalitetnih materijala stvoreno,na kvalitetan naci sastavljeno i licno smatram da je jedno od najboljih zrna ikada stvorenih. Rado ga koristim u lovu. Nema neki BC,ali i kao takvo i nije predvidjeno za neke velike daljine (mislim na preko 300m)

krilas
 "30-06 spr je 308win na steroidima, za mene nesto malo jaci nego sto zelim." Ovo mi je malo zasmetalo. Ispada da je 308win "stariji" od 30.06 Srp sto je potpuno obrnuto. Licni afiniteti na stranu. Moji su obrnuti, uvek je bolje (po meni) imati malo vise, nego malo manje snage. Ostalo je sve OK.
Siroma

Finnskogen
 Da 8x68 je "kralj" lova.
Radio sam reloading ali iskreno vise nemam vremena za takvo nesto. U zadnje vreme sam manje na streljani pa mi iz istog razloga nije potrebna veca kolicina municije, a i u komponente su toliko poskupele barem ovde gde ja zivim da se vise niti finansijski previse ne isplati.
Sto se preciznosti tice do onih mojih famoznih 200m i kupovna municija radi posao ako je od kvalitetnih proizvodjaca, tako da u zadnje vreme kupujem gotovu municiju iako imam opremu za punjenje.

Za 9.1g RWS Speed tip PRO verovatno si u pravu, nisam ga probao niti u jednom kalibru iz jednostavnog razloga sto ga nije bilo na trzistu kada sam cesce koristio 6.5x55 a jos su mi ostale solidne rezerve Oryx-a u istom kalibru.
Koliko sam upratio to bi trebala biti doradjena verzija H-Mantel kugle ako se ne varam.

RWS pravi dobru municiju, ali jedina njihova kugla koju jos koristim je Evolution od 10,3g u kalibru 7x64 koga koristim samo iz sentimentalnih razloga kada me uhvati nostalgija jer je to stari mada jos uvek uveliko funkcionalan i lep Ferlach Franz Szodia karabin koji sam dobio na poklon od oca.

Kao sto sam rekao 308win u zadnjih par godina za mene odradjuje lavlji deo posla, koliko zbog samog kalibra toliko i zbog aniniteta prema samom oruzju sa kojim lovim u pomenutom kalibru

Finnskogen
 afiniteta, greska u pisanju

Finnskogen

krilas kaže:

"30-06 spr je 308win na steroidima, za mene nesto malo jaci nego sto zelim." Ovo mi je malo zasmetalo. Ispada da je 308win "stariji" od 30.06 Srp sto je potpuno obrnuto. Licni afiniteti na stranu. Moji su obrnuti, uvek je bolje (po meni) imati malo vise, nego malo manje snage. Ostalo je sve OK.

Krilas nemoj da te smeta, kao sto u upisu lepo pise " za mene" i moje potrebe jaci nego ono sto ja zelim ili drugim recima za moju upotrebu.
Ti mozes da imas potpuno druge kriterije od mene samog, ili bilo kog drugog ucesnika ovog foruma. Svacije je pravo i volja da preferira ovo ili ono.
Ono sto u upisu izmedju redova pise i cinjenicno je stanje bez obzira na afinitete jeste da je 30-06spr "jaci" od 308win iako u vecini slucajeva koriste istu kalibar 30 kuglu. Tu ne treba biti puno pametan dovoljno je pogledati cauru da bi se doslo do zakljucka.

Ne znam odakle je izvuceno iz konteksta da je 308win stariji od 30-06spr ? U samom imenu 30-06spr stoji da je to kalibar 30 dizajniran1906 godine, dok je 308win napravljen 1952 kao vojna verzija pod imenom 7,62x51 i patentiran 1954 kao lovna verzija pod imenom 308win

Komandant
 Tako je Finnskogen, Speed tip je niklovana verzija H-mantle sa boljim BC-om. Franz Sod je pravi karabin,a i kalibar koji imas je pravi za njega. Takodje,RWS EVO 10.3g radi odlicno u njemu na krupnoj divljaci. Verujem da uzivas sa njim u lovu.
Za mene je kralj lova .243win. U poverenju,smatram ga najbolje konstruisanim kalibrom svih vremena.
Jesu komponente poskupele,ali se jos uvek moze napraviti znacajno povoljniji metak od fabrickog. Ja i ne radim reloading iz ekonomskih razloga,potrosio sam vise novca na opremu,komponente i istrazivanja,vise nego da je pola foruma pucalo najkvalitetnijom municijom.
Sada nemogu da zamislim da kupim fabricku kutiju municije.

Finnskogen
 Razumem u potpunosti, nekada bih uz casu pica sa uzivanjem punio municiju ili vezao musice. Sam ili u dobrom drustvu. Jednostavno me je opustalo da na miru i bez zurbe radim stvari koje volim, ali trenutno nemam dovoljno vremena da stignem na sve strane tako da mi je ta zanimacija umesto odmora postala zamor pa sam odlucio da je za sada dosta sve dok opet ne nadjem vremena i energije.
Naravno velika vecina onih koji pune municiju rade to zbog entuzijazma a ne ekonomije, ekonomska strana je samo dodatni plus na sve ostale prednosti koje pruza punjenje.
Covek moze poprilicno da se zabavi dok puni municiju trazeci ono sto mu odgovara. Nije isti efekat ako istu kuglu punis na donjoj ili gornjoj granici sa ovim ili onim barutrom. Kupovni metak je takav kakav je i to je to, dok rucno punjena municija ima gomilu varijacija. Ujednacenost punjene kontra gotove municijepri ne treba niti spominjati. Kao sto sam rekao u potpunosti razumem zasto punis municiju, samo sto sam ne zelim da to radim dok mi ponovo ne postane odmor a ne zamor

krilas
 300 win mag je 30.06 "na steroidima", a 308 win je "oslabljeni" 30.06.
Siroma

Finnskogen

krilas kaže:

300 win mag je 30.06 "na steroidima", a 308 win je "oslabljeni" 30.06.

Da, naravno slazem se ako kao pocetnu taku uzmes 30.06 Kronoloski 30.06 je "najstariji" od tri, ali definitivno nije izvorni kalibar 30, tako da je sve stvar perspektive.
Moj upis je bio odgovor na meni postavljeno pitanje koje kalibre posedujem, a ja sam samo dodao i zasto.
Posto sam u tom upisu vec opisao kalibar 308win i okarakterisao ga kao kalibar koji danas primarno koristim, moj komentar na 30-06spr je krenuo iz te polazne tacke.
Ne zato sto je 308win stariji,bolji, brzi, lepsi, superiorniji ili bilo sta drugo nego zato sto sam ja iz moje perspektive opisivao moje licne preferanse koje se odnosi na mene licno i moje potrebe, i shodno tome uzeo 308win kao polaznu tacku za sve moje druge kalibre a ne samo kalibar 30 ili u ovom slucaju direktno 30-06spr i 300 win mag

Kao sto sam nekada davno ovde vec napisao i jos cu jednom ponoviti, kod odabira kalibra, kugle, sacmene numeracije ili odabira cokova nema nekog univerzalnog recepta. Svako sebi traba da pronadje svoju "recepturu" ovisno o vrsti divlaci koja se lovi ( neovisno da li je u pitanju niska ili visoka divljac ), daljine na kojoj se lovi, biotopa u kojem se lovi, svestranosti ili jednostranosti, zeljenog efekta, pa cak i ekonomskih ogranicenja. Ima zaista mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, i ono sto proizadje iz te jednacine retko je isto.

Da malo pojednostavim ili jos vise zakomplikujem, pa cak da ja i ti lovimo istu divljac u potpuno istim uslovima sam motiv ne mora biti isti. Ja mogu da lovim zbog mesa a ti mozes da lovis zbog trofeja i sama ta polazna tacka ce sve okrenuti naopacke iako je sve ostalo isto, da ne pominjem sta bi se desilo kada bi ubacili jos koju varijaciju.
Nadam se da me nisi pogresno shatio

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,950,852 posete www.srbijalov.com