Lalo, Punisher i ja sam video tu sliku u Zovu. Jedan od njih jeste sadašnji lovočuvar u udruženju Srem, a za drugoga sam čuo ali ga ne znam. Uzgred sad se vratih sa radne akcije Udruženja "Lovačko društvo Šid" organizovane radi sređivanja objekta Lovačkog doma. Šta reći osim da je druženje bilo za medalju. Uz kotlić naravno.
Inđijac, ma jok bre. Sedeli smo okolo praznog kotlića i zamišljali šta bi mogli da strpamo u njega. Ispolarizovale su se dve struje i nekoliko frakcija sve u duhu ovih izbora.
Šalim se. Naravno da kotlić nije bio prazan. Ekipa je zato bila mala ali odabrana. A kotlić četa raspoložena za zezanje i rad.
Kolega Ficha sta se dešava u ld šid,čujem juče u Moroviću da je predsednik podneo ostavku i da se udruženje iselilo iz prostorija ld šid.
Kolega ficha mislim da je vreme da mlađi lovci kao ti uđu u uo ld šid i da konačno to društvo vode kako treba.
Mislim da ti treba da se aktivno uključiš u rad društva,mislim da neki članovi ou ld šid nisu svesni vremena u kojim se živi i lovi.
Poznajem dosta lovaca u šidu i mislim da mlađa garnitura lovaca treba da se brže uključi u rešavanje tekućih problema u društvu.
Ako je istina da se broj lovaca u društvu smanjio za 40 % /40.000 din/ i ako je društvo ostalo bez prihoda od zakupa prostorija /oko 150.000 din/ onda su vam promene pod hitno potrebne.
Smatram da ld šid kao najbrojnije društvo nije zaslužilo ovakvu situaciju u kojoj se nalazi,naravno ako je sve to istina što sam juče čuo.
Pozdrav .
Moharač, druže, da ti odgovorim na upis. Unapred se izvinjavam na preopširnosti upisa ostalim kolegama
Ponovo ću se predstaviti, i ako sam to učinio. Zovem se Milan Filipović. Trenutno sam na funkciji Opštinskog javnog pravobranioca opštine Šid. Zašto trenutno? O tome dalje u tekstu.
Odmah da se zna. Ja sam sin svojega oca. A moga oca mnogi u Šidu znaju. Filipović Radoslav, šumarski i lovni inspektor, sada u penziji ( na žalost ). Ne razlikujem se puno od njega po nekim moralnim načelima. Dakle mogu da budem i popustljiv i kooperativan, ali mogu da budem i dosledan u nekim stvarima. Na primer lovstvu.
U priču oko lova sam ušao negde u oktobru 2011. godine jer nisam hteo da budem član LU Srem dok je na njegovom čelu bio Borislav Bogunović sa kojim je moj otac ratovao dok je bio inspektor. Jednostavno nisam hteo da me lovci drugačije gledaju zbog očeve funkcije. Kada je on otišao u penziju 20.09.2011. godine ja sam došao u bratiju. Iza sebe je otac ostavio 27.000 Ha šume, dakle najviše u Vojvodini se nalazi u šidskoj opštini. Iza njega su ostala lovišta Bosut i Sava kojima je gazdovao LU Srem, potom VU Morović, potom zatvorena lovišta JP Vojvodinašuma i NP Fruška Gora. Neka se jave svi koje je kontrolisao i sa kojima je sarađivao, pa neka o njemu kažu neku ružnu reč. Ja mislim da takvih nema.
Ali ovo nije post o mome matorom. Mada ima dodirnih tačaka i sa njim. Ali o tom potom.
Pitao si me za LD Šid, odnose sa LU Srem...itd. Evo da ti sada odgovorim kao neko ko se od prvoga dana aktivno uključio u rešavanje problema, i da ti kažem moje prve impresije te šta sam od pojedinaca ( predsednika LU Srem ) doživeo.
Što se tiče Šida, u Šidu postoji LD Šid kao sastavni deo LU Srem, dakle sekcija u Šidu, ali postoji i Udruženje Lovačko društvo Šid kao nezavisno udruženje. Lovački dom koji se pominje NIJE SVOJINA LD Šid nego je uknjižen na Udruženje Lovačko društvo Šid. To je učinjeno sa stupanjem na snagu novog Zakona o udruženjima, kada su sve sekcije izgubile svojstvo pravnog lica kako Lovački dom ne bi potpao pod ingerenciju opštine Šid, odnosno LU Srem odnosno tada Borislava Bogunovića koji je hteo da plac na kojem se on nalazi isparceliše za poznate kupce.
Dakle tačno je da se LU Srem iselio iz prostorija Udruženja Lovačko društvo Šid. Razlozi za iseljenje su mnogo dublji i nisu tako površni. Tih 150.000 dinara koji se pominju, a u vezi zakupa, su virtuelne pare koje udruženje kao vlasnik doma teško da bi dobilo. To se može proveriti kod predsednika udruženja Jovana Timarca jer čovek ima izvode sa zadnjim uplatama od LU Srem ka udruženju. Zadnja uplata je prema njegovim rečima bila u februaru i to ako se ne varam nije bila kirija nego neka smešno mala suma.
Pitam ja vas da li bi ste primili u zakup zakupca koji ne plaća zakupninu, za koga udruženje Šid plaća struju, vodu i ostale komunalije...?
Oni bi mogli da se vade na odluku Skupštine udruženja Šid da se uradi novi ugovor o zakupu sa udruženjem, i na navodno odugovlačenje udurženja Šid da da nacrt ugovora. Mogli bi ali nemaju pravo. Prema prvobitnom ugovoru o zakupu oni su bili dužni da plaćaju čini mi se 150 eur za zakup doma i hladnjače i troškove struje, vode...itd. Pošto su to loše plaćali, skupština je ovlastila predsednika da sa njima napravi novi ugovor po manjim cenama za iste objekte 100 eur i 7.500 dinara mesečno za struju, a na kraju godine, da se ako je bilo razlike u struji ista doplati.
Kao što vidiš, mnogo je veći interes LU Srem bio da se što pre sklopi novi ugovor o zakupu ( jer je po starom plaćalo veću cenu ), nego samog udruženja Šid koje bi po novom ugovoru dobilo manje para, struju je nastavilo da plaća za LU Srem bez ikakvog povrata od strane LU Srem.
Juče na akciji je bio tipičan primer kako to LU Srem gazduje sa visokom divljači.
U krugu doma bilo je nabacano nekih 10-ak vreća sa krompirom koje je trebalo odneti u Cerije kao hranu za DS. Pitam ja sve, pa zašto to nisu učinili ljudi iz LU Srem, odnosno njihovi lovočuvari? Njihov je to zadatak jer oni gazduju sa visokom divljači. Gazovanje kako ja znam podrazumeva i prehranu divljači, a ne samo komercijalu i odstrel i uzimanje para od komercijale.
Znaš li kako je to završilo. Doktor Zdravko Kovinčić je svojim UAZ-om iz 60. i neke i prikolicom, sa svojih 70 i kusur godina odneo taj krompir u Cerije sa jednim našim članom. Hoće li LD Šid dobiti povrat sredstava za tako nešto. Neće, jer povrat sredstava nije dobilo ni za 2010 i 2011. godinu i ako postoji uredna dokumentacija i zahtev LD Šid prema LU Srem za povratom.
Prvo im nije odgovarao pečat Udruženja Lovačko društvo Šid kada je tražen povrat, a kada smo i to ispoštovali, od para naravno nema ništa.
Dakle pod gazovanjem visokom divljači LU Srem podrazumeva da svi lovci članovi LU Srem odlaze redovno i istu hrane, iznose vodu...itd. Da svojim kolima, džipovima, pešice odrađuju posao za LU Srem, a kada ne daj Bože sekcija potraži povrat sredstava, onda nema para ili se bude gluv na zahteve.
Oni bi sada mogli da kažu kako nemaju vozilo jer je Lada Niva prodata Mići Babiću i da nije valjala. A hajde da se on sada ovde javi i neka kaže koliko ga je koštala popravka da je dovede u vozno stanje. Svi kažu da je za 100 eur-a ( STO EURA!!!!! i SLOVIMA ) popravio kvar i da se i te kako vozi sa njom. Dakle lovci su mislim izigrani jer im je servirana priča da je vozilo za rashod. Kako za rashod kada se za smešno male pare ona i dalje voza po ataru.
Ajmo dalje do dela koji sam obećao na početku teksta, a tiče se onoga što sam ja doživeo od sadašnjeg predsednika LU Srem Dragana Gutića.
Na pripremama za redovnu godišnju skupštinu Udruženja Lovačko društvo Šid od pouzdanih ljudi, očevih dobrih prijatelja čuo sam da sam prvo prozvan od strane predsednika Gutića da sam advokat udruženja, i koliko me plaćaju za taj posao, što je velika sramota koju mi je dotični naneo, a za to imam i svedoke, pa se razmišljam da protiv njega podnesem krivičnu prijavu za krivično delo klevete. Sramota od njega je što je to i izgovorio jer mi je namera upravo da ne dozvolim da se društvo i udruženje koje imaju svoju tradiciju i u čijem je nastanku i moj otac učestvovao raspadaju, da se razvlače kao Alajbegova slama, da se pojedinci okoriste, a lovci plaćaju svojom članarinom.
Nadalje, mene su na tu skupštinu pozvali kao Opštinskog javnog pravobranioca, a i danas čuvam taj poziv, a ne kao svoga člana. Ja sam doživeo da me Gutić Dragan prozove pred svim prisutnim lovcima, čak i pred mojim ocem koji je tu bio, da sam advokat udruženja, što insinuira da sam plaćen za svoj rad što je notorna laž i neistina. Čak je smogao snage da pita u kom sam ja to ovde svojstvu jer mu se moje prisustvo nikako nije svidelo, a još manje prisustvo moga oca koji je član LD u Berkasovu, ali je tu bio kao stručno lice prisutan.
E nakon tog njegovog pitanja meni kreće moj odgovor koji će kasnije dovesti do nekih drugih stvari o kojima opet dalje u tekstu.
A odgovo, pred svim lovcima, bio je da sam ja tu kao Opštinski javni pravobranilac, a ne kao član udurženja, te da je moja funkcija večeras veća od njegove jer je on samo predsednik LU Srem a ja poslat ispred opštine Šid da pratim skupštinu.
Prema Statutu opštine, čl. 15. st. 1 tač. 41) opština pomaže rad udruženja na svojoj teritoriji, tako da sam ja dobio saglasnost Predsdnika opštine i načelnika OU za svoje prisustvo toj skupštini u nameri da lovcima pomognem oko tumačenja odredaba Statuta na koje se mnogi pozivaju tako olako i citiraju iste da ostali lovci ni ne znaju o čemu se radi.
Rečeno mu je to u uči pred svima jer sam ja direktan čovek i kod mene nema ništa zakulisano. To mu se nije svidelo, a još manje prisustvo moga oca jer je tu bio stešnjen sa dve strane i nije imao manevarskog prostora za napad na predsednika Timarac Jovana čiju je smenu priželjkivao, nudeći nekim članovima u Šidu da ga smene, i da ih postavi na mesto predsednika. O svemu tome postoje opet svedoci.
Čisto radi znanja i ravnanja, protiv Dragana Gutića i Bore Bogunovića je moj otac podneo krivičnu prijavu za krivično delo Nedozvoljeni lov zbog DS koju su odstrelili a nije bila na dozvoli.
Vrhunac njegovog bezobrazluka prema meni je njegov zahtev preko Pokrajinskog odbora SPS-a u koji je u međuvremenu posle svih stranaka koje je promenio, ponovo došao, da me ljudi iz opštine Šid smene, o čemu sam saznao od mojih drugara iz NS sa kojima sam delio studentski hleb za vreme studiranja.
A jaka je ta generacija 1994-te bila. Iz nje je izašao jedan Borko Stefanović (DS) potom jedan Aleksandar Martinović ( SRS ) potom jedan Miloš Vučević ( SNS ) potom jedan Milan ukić ( SPO ) i mnogi mnogi drugi od koji su se neki fino razmestili po sudovima, strankama, tužilaštvima i sa kojima se i dan danas viđam i lepo družim. Svi smo se mi na fakultetu družili i išli na vežbe zajedno, a sa nekima od navedenig sam ostao i privatno dobar, tako da i ja imam svoje veze.
Samo malo se dragi Predsednik zeznuo jer ono što me ne ubije jača me, tako da želim da mu i ovim putem poručim da znam šta je radio i da ću se shodno saznanjima i ponašati.
Nadalje, što se tiče odnosa Šida i LU Srem ja sam čuo da isti problem ima npr. i Morović i njihov predsednik, tako da to nije usamljena priča i signal je da neke odnose i sistem rada u udruženju treba menjati.
Ali kako?
Sigurno ne predlogom predsednika da ima naknadu za rad, te da istu imaju i članovi UO, NO, delegati Skupštine jer je sramota da pored članarine koju ljudi plaćaju ( 10.000 prema udruženju Srem i 2.000 prema Šid-u ) moramo da plaćamo još.
Shvatite ljudi, LU Srem je servis svih lovaca sa teritorije opštine. Stručna služba i upravnik lovišta su majka Mara a predsednik LU je samo protokolarna funkcija. Što stručna služba bude kvalitetnija i što kvalitetnije bude sarađivala sa sekcijama u sastavu LU Srem boljitak neće izostati.
O stručnoj službi lovočuvarima samo jedan primer.
Sa ocem sam nedavno bio u šumariji u Moroviću, u prijateljskoj poseti. Upitam Žareta koga svi šidski lovci znaju, koliko su svinja odstrelili u protekloj godini. Reče mi 330 komada od čega samo austrijski lovci su za jedan vikend odstrelili 78 komada i platili ko 20.000 eura.
Na pitanje koliko ima lovočuvara, kaže čovek imamo 2. Peđu Gnjidića i Klopu.
Dalje ga pitam koliko se komada DS ukvarilo, on kaže nešto malo kada je crkla hladnjača ( dakle u pitanju je viša sila vis maior što kažu pravnici ), ali NITI JEDNO U ŠUMI.
Kod nas u LU Srem u jednom lovu komercijalnom mislim, odstreljeno je 9 komada A POKVARILO SE 5 KOMADA.
Ko je tu onda kriv i ko treba da snosi konsekvence?
E tu se gospodo moja vidi šta je struka, i kako se prema poslu odnose pojedinci. A plaćeni su lovočuvari i u Moroviću, i u Šidu ( doduše manje u Šidu, ali su ipak plaćeni, a na birou ima šumarskih tehničara i inženjera koliko hoćeš ).
Po rečima predsdnika Gutića, LU Srem je platio i dve prekršajne prijave po 100.000 dinara, ali je ne čuh od njega da su krivci ( a zna se koji su ) kažnjeni. Kažnjeni su faktički lovci koji od svoje članarine plaćaju kazne, a kako vidim plaćaće ih i u buduće.
Potez Erdevika, Bingule i Ljube vidim kao izvanredan potez i želim vam svu sreću na putu kojim ste krenuli. Što se tiče nas ostalih nisam za podele u udruženju, za izdvajanje, jer su troškovi rada, kako sam negde napisao, jako veliki i članarina se enormno povećava. Pre sam za reorganizaciju rada udruženja u postojećim granicama ( tu ne računam na LU Kulina i površinu koju su JP Vojvodinašume uzele Grčancima šuma Naklo ).
Ništa nije izgubljeno i ništa nije pokvareno što se ne može popraviti.
Tako da nakon ovog što sam napisao, onako iz glave, vidiš prijatelju Moharač da stvari u Šidu nisu tako jednostavne. Članova je svuda manje i biće ih sve manje jer mnogi ne žele da rade na radnim akcijama, nego da samo idu na odstrel. Rad im nije interesantan.
Da bi mogao da loviš moraš da imaš šta da loviš. A kako ćeš imati šta da loviš ako ne hraniš, ne pojiš, ako te boli uvo za takve stvari, a i one su lov, kao i odstrel.
I mišljenja sam da su identični problemi svuda, u svakoj sekciji u sastavu LU Srem.
Zvao sam i PSPŠV pre par dana i rečeno mi je da lovište nije ustanovljeno te da se lovi po starom, a da će do mislim avgusta meseca sve biti gotovo i lovište ustanovljeno.
Jednu stvar sam o G-dinu Gutiću izostavio. Imenovan je za čl. NO Udruženja "Lovačko društvo Šid" ali se imenovani samoinisijativno proglasio predsednikom NO i ako ga niko od ostala dva člana nije izglasao na tu funkciju, tako da se on lažno predstavlja o čemu postoji pisani dokaz.
I o čemu mi dalje da pričamo na ovoj temi. Svaka moja dalja reč ili komentar su suvišni. Namerno nisam hteo da se javljam ovde baš iz razloga funkcije koju obavljam, ali opet sa druge strane ja svoj položaj niti jednog momenta nisam zloupotrebio, što se za mnoge aktere ove priče iz ovoga LU ne može sa sigurnošću potvrditi.
Ako ikako budem mogao, voleo bih i više da pomognem i doprinesem opstanku LU "Srem" i njegovoj boljoj organizaciji u datim uslovima i u skladu sa ZODL i Zakonom o udruženjima.
Ali se to ne može kada vam pojedinci, političari, podmeću klipove u točkove, prete smenom...itd, ali ne zarad toga što su oni bolji i sposobniji nego zarad toga što im smetate, smeta im vaše prisustvo, zananje, želja, volja, smeta im da ih neko podseća na njihove brlje...ma sve im smeta.
Prvi moj predlog je da se razdvoje udruženje "Lovačko druištvo Šid" od sekcije LD Šid, te da na mestu predsednika budu dva različita čoveka. Ovaj u sekciji će voditi računa o lovstvu, zastupati interese lovaca unutar LU "Srem" a ovaj u udruženju će voditi računa o Lovačkom domu, izdavanju u zakup pojedinih prostorija...organizovati radove na istom...
Tu je po meni koren problema sa LU "Srem" a moguće rešenje je upravo ovakvo kakvim sam ga predložio.
Au, kolega ficha007, sa kakvim ti imaš posla... Da mi nije običaj da ne komentarišem rad drugih Udruženja i da nisam sentimentalno vezan za Šid, i ja bih svašta napisao! Ali, ima ko će...
Kamo sreće da u našem lovstvu imamo više ljudi poput tebe koji se iskreno i nesebično daju lovstvu, ne prezajući od pretnji, ucena i kleveta!!!
Šta reći osim !!! Prvom prilikom dolazim u Šid da popričamo po jednu...
Hvala ti prijatelju. Moja vrata su svakom dobronamernom čoveku otvorena. I to kako ona "opštinska" tako i "privatna".
Jednostavno ja sam u ove priče ušao čista obraza. Iskreno nije mi bitan odstrel koliko to druženje koje polako, zbog pojedinaca, prestaje da ima svrhu.
Nisam još položio lovački ispit i nemam oružije, ali sutra mogu i bez oružija da prošetam lovištem sa prijateljima, samo sa dvogledom i fotoaparatom i da sebi napravim ugođaj. Ne moram da odstrelim niti mi je to prioritet.
Ne idem da se duvam u lov niti da ističem svoj položaj ili funkciju.
Na kraju svi se mi ljudi, bez obzira na struku, obrazovanje ili položaj u društvu, delimo da dobre ili loše i to je ono po čemu se u svemu pa i u lovstvu razlikujemo.
Za sve što sam izneo postoje i materijalni dokazi i svedoci, tako da bih baš voleo da se neko javi ovde i da proba da me demantuje, pa da ja krenem sa papirima da prašim ovde po forumu.
Voleo bih da se jave i ljudi iz Erdevika i ostalih LD da kažu da li sam u pravu ili ne.
Budi ubeđen druže da ću se truditi da iza mene u ovom mestu ostane nešto i da ću se truditi da pomognem ne samo šidskim lovcima nego i lovcima po selima, a naročito oko imovine koja je stupanjem na snagu Zakona o udruženjima postala svojina opštine, osim ako je, kao šiđani Lovački dom, nisu osnivanjem posebnog udruženja "izvukli" iz ingerencije opštine.
Jednu stvar sam o G-dinu Gutiću izostavio. Imenovan je za čl. NO Udruženja "Lovačko društvo Šid" ali se imenovani samoinicijativno proglasio predsednikom NO i ako ga niko od ostala dva člana nije izglasao na tu funkciju, tako da se on lažno predstavlja o čemu postoji pisani dokaz.
Kolega ficho 007 ti si pravnik, reci nam kako može to tako da uopšte funkcioniše.
Da je sreće pa da svako lovačko udruženje ima po nekoliko takvih poštenih pravnika koji žele da pomognu. Iskreno da sam u vašem udruženju trudio bih se iz sve snage da te iskoristimo maksimalno,jer imati takog čoveka je veliiiiika prednost za svaku lovačku organizaciju.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Kolega ficha iskreno mnoge stvari koje si izneo prvi put čujem,malo sam zatečen mislio sam da su problemi po društvima slični.
Ali to u ld šid je malo specifično,poznavajući porodicu Filipović nisam napamet napisao da se trebaš aktivno uključiti u rad društva,jer smatram da samo iskreno i bez rukavica treba rešavati probleme.
Što se tiče plaćenja delegata ranije sam napisao da znam da bar 5-6 delegata koji su izričito rekli da neće glasati za taj predlog.
Ko više od lovaca može da traži pare i dokle to vodi,na ou lu srem diskutuju i bune se jedni te isti a ostali samo ćute.
Što se tiče rada u lovištu to se dobro zna kako si radio i hranio tako ćeš i da loviš,tu se u potpunosti slažem sa tobom.
Zato je nama ponuda np bila i prihvatljiva da konačno neko neutralan i stručan da svoje mišljenje oko rada i gazdovanja u lovištu.
Što se tiče pitanja oko zakupa i iseljenja lu srem iskreno mislim da će ta sredstva faliti društvu u šidu,kada se vidi da je broj članova opao a troškova ima pa ima.
Naša članarina je 2.000 + onih udruženskih 9.900,i da nema raznih sponzora mi bi iskreno bili u problemu.Svu hranu za divljač smo kupili iz svojih sredstava i uz pomoć sponzora,od udruženja dobili 50 kg soli i tri đaka kukuruza u klipu.
Udruženje mora da bude servis svih lovaca i tako mora da se i ponaša,tu se slažem u potpunosti sa tobom.
Imaš pametnih komentara rada u lu srem ali mislim da treba dosta vremena da se to dovede u neku normalu,ponavljam bitni su ljudi koji hoće promene i koji teže boljim odnosima sa društvima.
Pozdrav.
Što se tiče onog boldovanog Daki vidiš da funkcioniše. Sad da pitaš ostalu dvojicu članova kada su ga i kog datuma izglasali za predsednika NO, da ti daju na uvid zapisnik sa tog sastanka... netje da može. Ne postoji. Kad ih pitaš, ljudi sležu ramenima.
Samo mi je žao što se ne javljaju ostali članovi, a znam da čitaju forum, pa da kažu da li je možda neistina ovo što pišem. A znam da nije.
Kažem ti u priču sam ušao čista obraza, nemam oružije pa nisam ni mogao da krivolovim...nemam putera na glavi, već sam zaista iz dobre namere na nagovor očevih prijatelja došao da im pomognem i onda vidiš šta doživiš.
Da te prozivaju da si plaćen, da si advokat, kako to da ja besplatno delim savete. Do sada sam platio 7.500 dinara članarine, a ovih dana ću i ovih 2.500 da platim, i platio sam 2.500 upisnine i platiću još 7.500 dinara jer neću da me proziva bilo ko da sam nešto mufte dobio. Ne treba meni to.
A najveća glupost koju sam čuo je da je UO LU "Srem" doneo odluku da svaki član LU "Srem" koji ne plati članarinu do 15.05.2012. godine prema udurženju, bude kažnjen sa dodatnih 5.000 dinara pa me baš zanima kako nađoše onih 5.000 dinara. Zašto nisu rekli 1.000 dinara, 1.500 dinara nego odmah 5.000 dinara.
A prema Statutu UO nije u opšte nadležan da takve odluke donosi nego prema odredbama čl. 34. Statuta LU "Srem" Skupština LU "Srem" citiram: donosi odluku o visini članarine u udruženju i drugim novčanim obavezama i članskim doprinosima.
Odakle pravo da UO donosi takve odluke. Čitajte Statut.
Jadan je taj koji u svakome ko nešto zna, želi, može i hoće da pomogne vidi nepoželjnog!
To je u duhu dugogodišnje tradicije LSS i LSV da se po LU, principom negativne selekcije, podržavaju i "guraju" što gori kadrovi, poput Piškaća, Bogunovića, Kuma........
Jbg, kako očekivati od jednog Fiće, obrazovanog čoveka, da se divi liku i delu jednog Beukovića "neprikosnovenog lovačkog autoriteta" u Vojvodini i šire (a možda i najšire)!
Pa nikako, i zato je bolje da na čelu LU bude jedan Piškać, Bogunović ili Kum...malo ordenčić, malo MILIONČE za dom....malo glasanje za Predsednika i svima lepo!
Isto se po tom receptu treba sprovesti i na lokalnom nivou....u LU i LD....što gori ljudi na što više funkcije!
Ne može taj "Predsednik svega" da priča priče jednom Fići i da očekuja da mu ovak klima glavom!
I zato njemu Fića smeta...treba ga udaljiti iz LD, treba mu ugroziti egzistenciju, ili mu makar time zapretiti, ne bi li i on počeo da klima glavom!
E jadni su ti koji tako razmišljaju!
Ne samo da su jadni, nego se sa takvima treba sistemski obračunati, i ne dozvoliti im da "prismrde" bilo gde!
Fićo, ja znam da ovaj forum i pisanje na njemu redovno prati i jedan visoki funkcioner partije u koju se taj pokajnik vratio pa ću ga morati pitati šta misli o Draganu Gutiću iz Šida, ali mislim da posle ovog njegovog nastupa ono neće biti ni malo pozitivno!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Reč "gazdovanje" se zloupotrebljava i koristi se LU kao neko ko će u budućnosti istupiti prema PSPŠV na konkursu i koga i ZODL poznaje kao korisnika lovišta.
Šta znači gazdovanje? Pre svega je to jedinstvo LU i svih sekcija koje ga čine. To je svojevrstan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, gde LU daje stručnu službu, a lovci po sekcijama su "radna snaga" koja hrani divljač, iznosi vodu, pravi hranilice, čeke... jer to malobrojna stručna služba ne može da uradi i da još i kontroliše lovište.
LU "gazduje" mada je bolje upravlja sa odstrelom visoke divljači, planira komercijalne lovove, organizuje ih, vrši naplatu, pri tome obaveštavajući lovce matične sekcije o datumu organizovanja lovova na njihovoj teritoriji ( a koliko čujem tu je LU Srem dobrim delom ispunio zadatak ).
Sa druge strane, kako ti se čini kada upravnica lovišta dođe i kaže žena da neke sekcije svakog lovnog dana dolaze po dozvole za lov DS, a nikada niša ne ulove u tim lovovima ( što može biti tačno ali i ne mora, dovoljno je da ne prijave ulov... ) a veoma se lako može saznati koje su to sekcije jer odeš i vidiš ko je i kada dobio dozvolu i ko je i kada šta ulovio i prijavio.
Da se razumemo, nikome ne treba skidati glavu, ali smatram da stručna služba jednog LU nosi ogromnu odgovornost s obzirom da upravnici lovišta krivično i materijalno odgovaraju pred zakonom i da svi zajedno, jedni drugima moramo da pomognemo da se u ovoj šumi propisa što bolje snađemo.
Saradnje između LU i LD mora postojati, ali i predsednici LD moraju da prevaziđu sitnosopstveničke interese i da se kriju iza krilatice "štitimo interese lovaca u sekciji" jer ako propadne LU, lovište se gubi, uzima ga državam daje ga NP ili JP, a vi lovci igrajte pilcike na livadi i sećajte se kako je nekada bilo loviti.
Samo uzajamnom pomoći i saradnjom se ide dalje u priču. Ali kako druže moj Moharač kada ja koji nikada do sada nisam imao dodira sa lovom i iz dobre namere da pomognem doživim to što doživim.
Kolega ficha dobro znaš da sa ljudima-lovcima koji si čisti teško ide nemogu da ih drže u šaci,kako je to nekad bilo iz perioda bb.
Mislim da si u pravu za neke stvari za koje sam čuo oko rada udruženja i nesumnjam u tvoje poštene namere.
Samo nemoj dozvoliti da te neki uvuku u svoj lični obračun sa udruženjem i iskoriste tvoju dobrotu i poštenje,ficha senior je takve u startu sklanjao iz svog okruženja.
Kad lu Kulina donije lovište na gazdovanje i potpišemo ugovor sa np zovemo te u goste ali pod jednim uslovom a to je da povedeš i fichu seniora.
pozdrav
Za dobro svih lovaca nadam se da će "Srem" dobiti lovište na konkursu i to je po meni lakši deo priče.
Teži je - šta dalje i kako? Ovakvim načinom rada sigurno ne napred. Kako misle da privuku mlade lovce kada svako onaj ko misli svojom glavom veoma brzo dobije po "nosu" pa ako nema neka "leđa" iza sebe se povuče. To je odbačen potencijalni lovac koji sa pravilnom edukacijom i pravcem u narednih 15-20 godina treba da vuče sekciju i udruženje.
Sa mladim lovcima treba raditi da bi jednog dana dali potencijal.
Kakvu korist imaš od perspektivnog jelena koga odstreliš posle godinu-dve kada svoj vrhunac može da ima u nekoj kasnijoj dobi kada ino-lovac može da ga odstreli za lepe pare koje će leći na račun sekcije ili udruženja.
Isto je i sa mladim lovcima. Ako im u mladosti "slomiš kičmu" dobićep poltrona, dupeuvlakača i klimoglavca. I šta ćeš onda.
Tako nema napred. Samo nazad.
Gledam par klinaca, članova sekcije u Šidu, prolaze kolima pored doma, vide da radimo, ali se ne prihvataju lopate. A sutra će biti prvi kad treba da se "ubija". Sa njima nema ko da radi, ali su i nadobudni i besni, osioni. Takvi su izgubljeni za lov, a i za druženje pogotovo.
A naročito kada ih dohvate pogrešni ljudi i krivo ih usmere.
Uvek sam mislio svojom glavom, nemam nikakva druga leđa osim svojih, diplomu nisam našao na ulici, a pravosudni ispit nisam polagao za džabe. Obrazu, časti i poštenju vaspitali su me otac i majka i nemam bre nameru da se bilo kome više sklanjam i poklanjam. Pogotovo ne lošijima od sebe.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?