Šumska šljuka
|
nidzamotocross |
Objavljen 27.11.2013. 00:54
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Sasa
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 27.11.2013. 16:47
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kod mene šljuke jako malo ima, a nemamo ni šumu. Ali prošle godine se meni posrećilo da jedna izađe pred mene (iz onoga gustiša iza mojih leđa). Ovo je jedina šljuka odstreljena na tome terenu u zadnjih 5-6 godina. Veoma je atraktivna za lov zbog svoje brzine i putanje leta. Šteta što je nema više u mom kraju.
|
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 27.11.2013. 20:27
|
Veteran
Upisa: 654
Pristupio: 02.10.2012. 21:31
|
Svaka cast kolege !!!!!
|
|
|
|
lile |
Objavljen 05.12.2013. 18:18
|
Član
Upisa: 59
Pristupio: 20.04.2011. 11:58
|
Pao je snjeg u Bosni pa mi u Hercegovini mozemo da u izobilju uzivamo u lovu na kraljicu sume |
|
|
|
lile |
Objavljen 05.12.2013. 18:30
|
Član
Upisa: 59
Pristupio: 20.04.2011. 11:58
|
malo izblize da se vide mada je ovu jednu pas izbalio prilikom aporta. |
|
|
|
Sturi |
Objavljen 06.12.2013. 11:03
|
Pripravnik
Upisa: 9
Pristupio: 05.12.2013. 18:49
|
Za sljuku treba prvo dobar pas, pas koji puno trazi a ne koji markira, jer za sljuku mora se preci veliki teren, najcesce ce te je naci u gustom dijelu na pocetku sume, naravno kad se pokrene cuje se "lom" kroz granje tako da imate 2,3 sekunde da se spremite za odstrijel. Veoma je ukusna
Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.
Srbijalov Admin Tim |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 06.12.2013. 14:55
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Sturi kaže:
Za sljuku treba prvo dobar pas, pas koji puno trazi a NE koji MARKIRA, jer za sljuku mora se preci veliki teren, najcesce ce te je naci u gustom dijelu na pocetku sume, naravno kad se pokrene cuje se "lom" kroz granje tako da imate 2,3 sekunde da se spremite za odstrijel. Veoma je ukusna
Kakvu korist imas od psa koji ce puno da trazi i nalazi sljuke, a koji ce da ih rasteruje ispred tebe? Skoro nikad neces biti u situaciji da pucas ili ces da trcis za njim kroz sumu, druge nema!
Msm da se ipak nisi lepo izrazio...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
kresho |
Objavljen 06.12.2013. 16:43
|
Mlađi član
Upisa: 15
Pristupio: 10.12.2012. 18:20
|
Moji NKD dobro pretrazuju i stoje u fermu dok im ja ne naredim da krenu inace desi se da sljuka sama digne na metar od lovca pogotovo carska sumska sljuka i vazda bi pristao kad bi imao dvije do tri sekunde da pucas jer vjeruj mi to je mnogo za http://www.srbijalov.com/images/smile.../smile.gif |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 06.12.2013. 18:40
|
Lovčina
|
Ne da treba da markira, nego da se ukoci i ne mrda bez komande. Nemam mnogo dodira sa pticarima, ali sam gledao setere u lovu na sljuku. Desavalo se cak i najiskusnijem psu da markira sljuku, a da se ona digne metar dva iza njega. Cak su to psi iskljucivo sljukari, dovezeni iz Grcke samo zbog lova na ove predivne ptice. Takodje, dobar markirant bi obavezno trebalo da ima biper ili zvono. Markirati sljuku je mnogo teze od fazana, jarebice...
Po recima Grka koji cesto dolaze kod nas u goste, nauciti pticara da tacno i bez greske pronalazi, markira i aportira sljuku je vrhunac u pticarskim vodama... Nesto slicno dobrom gonicu svinjaru koji ce po losim vremenskim uslovima uvek pronaci i odraditi DS.
|
|
|
|
Sturi |
Objavljen 06.12.2013. 20:09
|
Pripravnik
|
Ja imam setere bavim se lovom na ptice, bar kod nas u Crnoj Gori sljuka ne dopusta markiranje dize se odma, a pas koji vas slusa i ako imate kondiciju da idete pored sume "uporedo" sa njim koji je u sumi uvijek cete imati priliku da pucate. To govorim iz mog iskustva jer svaki izlazak bude sljuke na ovaj nacin lova, vi kako ocete |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 06.12.2013. 20:19
|
Lovčina
|
Postujem tvoje iskustvo.
Ja sam samo rekao kako je izgledalo kada sam ja prisustvovao ovakvim lovovima. Seteri, sljuke i mnogo marki.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 06.12.2013. 23:16
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Sturi kaže:
Ja imam setere bavim se lovom na ptice, bar kod nas u Crnoj Gori sljuka ne dopusta markiranje dize se odma, a pas koji vas slusa i ako imate kondiciju da idete pored sume "uporedo" sa njim koji je u sumi uvijek cete imati priliku da pucate. To govorim iz mog iskustva jer svaki izlazak bude sljuke na ovaj nacin lova, vi kako ocete
Predpostavljam da si umesto ''idete'' hteo da kazes ''trcite'' ? Da bi gadjao sljuku ispred psa koji ne markira, moras prijatelju da trcis, i to istom brzinom kao i on!
Te Crnogorske sljuke mora da su pozavrsavale visoke čkole, cim ne dozvoljavaju psima da ih markiraju!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 06.12.2013. 23:38
|
Lovčina
Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
arsa kaže:
Leti sljuka krivudavo,
levo,desno,ondak pravo,
veseli se sto utece
i ovako sebi rece:
al' sam brza kao vetar,
vijem se k'o breza tanka,
ni puska mi ne moz' nista!
i nalete tad na Janka!!!
Ovako mi je arsa ispevao za moj prošlogodišnji uspeh ali ove godine mi se nije baš posrećilo...I ove godine mi je izletela na čistinu ali sam je ugledao malo kasno i odlete onako u talasima a ja osta da se pravdam zbog neuspelog hitca....
Lov je stil mog života... ]
|
|
|
|
Sturi |
Objavljen 07.12.2013. 09:49
|
Pripravnik
|
Ako nemas psa koji slusa i stane kad mu kazes, i ako nijesi upoznat sa terenom u lov ne mozes ici, ja na mjestu dje lovim sljuke znam pojas na kojem je ima tako da... vi kako ocete |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.12.2013. 12:14
|
Admin
Upisa: 10245
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Sturi kaže:
Ako nemas psa koji slusa i stane kad mu kazes, i ako nijesi upoznat sa terenom u lov ne mozes ici, ja na mjestu dje lovim sljuke znam pojas na kojem je ima tako da... vi kako ocete
Kolega moraš prihvatiti da nisu svi tereni za lov šljuke isti. Više ili manje vegetacije ,gušća,ređa višlja,niža, kamenjar ,gusta šuma, retka šuma,sve to utiče na različite načine - stilove lova i potreba da naši psi rade. Ne sumnjam da na tvom terenu je taj način lova koji si opisao dobar , ali isto tako može biti na različitom terenu stil ili način lova drugih kolega. Pas sa dobrim nosem sigurno će na dalje hvatati miris od psa sa nešto slabijim njuhom. Ne bi bilo loše da bismo razumeli tvoj način lova da nam postaviš koju sliku, terena rada psa , marke i slično tek da bismo se bolje razumeli
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Sturi |
Objavljen 07.12.2013. 12:37
|
Pripravnik
|
Kako se ubacaju slike ?
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ead_id=962
Slobodno pročitaj |
|
|
|
Sturi |
Objavljen 07.12.2013. 12:38
|
Pripravnik
|
[img][/img] |
|
|
|
kresho |
Objavljen 07.12.2013. 17:15
|
Mlađi član
Upisa: 15
Pristupio: 10.12.2012. 18:20
|
Slazem se da pas treba da bude vrhunski i slazem se sa kolegom da se lovi na razlicitim terenima .Prije sam drzao Bretone sad imam NJemce bilo koja vrsta psa je diskutabilna kod mene se pokazalo da sljukar bude dobar samo ako drzi nisko nos jer ovdje gdje ja lovim ima dosta vode i rose licno moje iskustvo pokazalo je da na prelet vidim gdje padaju i sjutridan pustim pse pokazalo se da to funkcionise. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 07.12.2013. 18:27
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Ajd da i ja prozborim koju.
Odmah da kazem da se ne slazem sa kolegom Sturi da pas pticar(sljukar) ne treba da markira. Naravno desava se da sljuka ponekad ne trpi i ne ceka da pas stane u marku, obicno na terenima gde se dosta lovi ili ako se sljuka sprema za selidbu, ali dobar pas ce uvek bar nakratko "zastati" pred takvom (uznemirenom ) sljukom.
To da trebamo "trcati" za psom i na taj nacin loviti je , ne kazem nemoguce i neuspesno, jedino opravdano ako se lovi cunjavcima ili sa(izvinite kolege) losim psima koji nemaju cvrstu marku.
Pravi lovac na sljuke, cak nece ni pucati na sljuku koja nije podignuta iz ferme, jedino ako se ne radi o lovu na preletu.
Loviti sa pticarem koji ne markira je isto sto i piti vino direktno iz flase
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Sasa frrr |
Objavljen 07.12.2013. 19:16
|
Član
Upisa: 175
Pristupio: 28.02.2011. 20:04
|
Sljuka je najcudnija divljac i kod nje nema pravila, razlicita pravila vaze za razlicite terene , takodje i u razlicito vrijeme. Za sljuku nije neophodan biper ni zvono na nekim terenima, ne mora ni pas da markira, moze se se odlicno loviti cunjavcima.
Jedan dan sljuka ce trpiti marku jako dugo, drugi dan ce se dizati 50 m od psa i lovca. A u vecini slucajeva gdje joj teren dozvoljava bjezat ce na nogama jako daleko i lako prevariti psa sa cvrstom markom. Za dobar lov sljuke potreban je pas koji dugo godina lovi sljuku, poznaje je i obozava da lovi sljuke i vise od gazde ;) |
|
|