Lov na divlje svinje
|
canis aureus |
Objavljen 02.04.2010. 13:16
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Nezahvalno je preporučivati a i komentarisati "idealne" kalibre za lov DS!
Svako ima svog favorita sa kojim uspešno lovi i odstreljuje ali pored svih tih brzih američkih magnuma(koji će odraditi posao!) koji su jedno vreme bili glavni favoriti sve više je lovaca koji prelaze na ove stare i sporije a teže iz familije 9,3!
Balističke tablice su sigurno na strani ovih novijih i savremenijih magnuma ali one nisu presudne za uspešan odstrel!
Praksa je svoje pokazala!
-svaki srednji od 7-8mm će sigurno i uspešno odraditi posao na tim daljinama (do 150m) na kojima se u ovom lovu najviše i koristi
Poluautomatski karabini su više za lov DS pogonom kada mora brzo da se reaguje na divljač koja je u pokretu, na manjim rastojanjima nego za lov DS sa čeke kada se uglavnom ima vremena za uspešnu procenu divljači, staloženo nišanjenje i upotrebu, većinom, jednog preciznog hitca.
-e pošto je taj jedan precizni hitac dovoljan za odstrel DS opet se vraćam na te srednje kalibre koji možda i malo slabiji(recimo 7x57R) sa pogotkom na pravo mesto ostaviće divljač u vatri!
Zato sam lično za "obične" lov.karabine, dvokuglare i naravno za kipplaufe!(uuh da mi je kip u 9,3x74R -ipak sam za malo više energije ) mada će i poluautomat sa sigurnošću poslužiti
...
-i ovo je jedan sitniji "vojvodjanin"(oko 70kg) odstreljen, već poodavno i medju prvima, sa čeke -ala mi je tada izgledao oogroomnoo
(preslikano sa fotografije pa je malo mutno )
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 05.04.2010. 14:53
|

Admin

|
...
Upotreba optičkog nišana u lovu DS sa čeke
U uslovima smanjene vidljivosti optički nišan većeg prečnika objektiva(40-50mm) i većeg prečnika tubusa(30mm) će više svetlosti da "propusti" do strelca i samim tim bolje prikaže cilj,metu.
Varijabl opt.nišani su se u suštini bolje pokazali, kao savremeniji, a zbog podjednako uspešnog korišćenja i na manjim i na većim rastojanjima, i na divljač u pokretu sa manjim uvećanjem i na statičnu sa većim uvećanjem. Mada sa čeke uspešno mogu da se koriste i opt.nišani fiksnog uvećanja a zbog uglavnom neuznemirene divljači koja izlazi ako već ne oseti prisustvo lovca(u suprotnom neće izaći!) u blizini pa tako da se nišani u mirnu i "statičnu metu"!
Končanica optičkog nišana bi trebala da bude deblja zbog takvih uslova vidljivosti u kakvim se najviše koristi!
-npr- dok god vidim siluetu divljači vidim i nanosim končanicu na istu pa tek onda obasjavam farom! a dešavalo mi se da pre "izgubim" siluetu divljači nego končanicu!...
Montaža opt.nišana za ovu vrstu lova bi mogla da bude fiksna iz razloga ne skidanja opt.nišana jer za to nema toliko potrebe kao za lov, možda, pogonom kada uspešno mogu da se koriste "obični" nišani zbog rastojanja, zaraslog terena, divljači u pokretu... a može da bude i "skidajuća" -iako sam lično pre za fiksnu jer ih smatram preciznijim!
-ja koristim varijabl Leupold 3-9x40, tubusa 30mm, na fiksnoj Leupold montaži, končanice 4A(3 debele spojene u centru tankim linijama) i pokazalo mi se kao uspešna kombinacija sa karabinom i kalibrom koji koristim!
Siguran sam da ima i drugačijih "kombinacija" a isto tako uspešnih!!!B) |
|
|
|
arsa |
Objavljen 05.04.2010. 21:06
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Drustvo sta mislite o ovom trofeju?
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 05.04.2010. 21:27
|

Admin

|
Svaki trofej ima svoju vrednost!!
(sećanje, uspomenu...)
Što nam sam ne reče nešto više o tvom trofeju?!
-moje mišljenje je da taj kapitalac nije bio mnogo star! -što znači ukusan i u kotliću i u talandari a i kobasicama!!
-odprilike poput ovog mog kapitalca, što je težio 110kg, a što pade u večernjem dočeku od 8x57JS i RWSovog Teilmantela 12,7g |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 05.04.2010. 21:43
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
ae prvo da se predstavim kao sto je i red zovem se nenad i zivim i lovim u selu Smilovac koje pripada lovackom drustvu "srna",od lovackog iskustva imam samo ovu lovnu sezonu ja sam mozda jedan od retkih koji su na prvi izlazak ikad i prvi susret u prirodi imali odstrel,do duse nije bog zna sta ali... jos sam da shvatim kako se postavljaju slike i okacicu Nenade franc,red je da se predstavis u temi predvidjenoj za to,pa tako i uradi.Imas uputstva za postavljanje slika,opet u temi predvidjenoj za to,pa cemo pricati o Bukoviku,Jas.glavi..... |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 05.04.2010. 21:51
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Arso daj malo bolju sliku ako mozes i mere.Deluju dobro,ovako na slici brusaci posebno.Da je ostrija moglo bi od oka da se proceni starost,ovako mi deluje da konstanta precnika sekaca,pokazuje da je mogao da napreduje jos.....C,aureus lepa su ti iskustva,ja ih nemam dovoljno u tom lovu.Tacnije posle par cekanja na usevima i dva razocarenja digao sam ruke.Mada znam dosta uspesnih lovova na taj nacin.Mogao bih dodati svoja iskustva sa optikom u lovu na DS.Moja kombinacija je 1,5do maksimum 6x iz totalno licnih razloga.Precnik objektiva je u ravni sa tubusom za lov u pokretu(kada znam da cu se zavlaciti po siprazju isl.)U drugim slucajevima takodje nisam razmisljao o glomaznim 50 i vise,ali opet,lov sam obicno zavrsavao kada ni golim okom nevidim sta se desava oko mene,pa mi je to nepotrebno.Ipak kada bih i poneo osvetljenje,ovi bi zavrsavali posao.Montaza mi je uvek niska i fiksna,pa sam na jednoj pusci skinuo mehanicki nisan,sa ubedjenjem da mi smeta,opet pri kretanju kroz gustise.I mozda bi se mogao dodati detalj,Svetleca tacka na koncanicama.Mozda gresim,ali prakticnu prednost ja nisam primetio,vise mi deluje kao modni detalj,ali mozda gresim,pa bi ko ima iskustva sa njima mogao da iznese objektivno misljenje.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 06.04.2010. 00:49
|

Veteran

|
predstavih se i gde treba i da sad okacim sliku na zalost samo ovo manje je moje  |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 06.04.2010. 01:05
|

Veteran

|
a evo smo i nas dvoje sami  |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 06.04.2010. 12:48
|

Moderator

|
Zasto na zalost,takve i treba loviti .Dobro i veprove.Imas u tvom kraju jednog lovca koji je za DS tatamata Ljubisa(suvaja)
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 06.04.2010. 13:54
|

Veteran

|
pa lepse bi bilo da je neki vepar ali ajd sad pa suvaja i nije bas tako blizu,ali ima ovde ljudi koji su stvarno dibri u tome,koji imaju i po 100 odstrela! ti si izgleda gostovao u mom kraju?  |
|
|
|
Bojanpk |
Objavljen 06.04.2010. 15:11
|

Mlađi član

Upisa: 21
Pristupio: 23.03.2010. 13:29
|
Dobar dan, u prethodnim temam se pričalo o municiji, kako nam dolazi sajam lova u Nišu imam nameru da kupim municiju za Winchester 308 pa bi mi trebale neke preporuke iz iskutstva nekih lovaca ja imam našu i nije loša spram cene i kvaliteta dala je dobre rezultate u odstrelu do 150 metara.
unapred hvala na pomoći. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 06.04.2010. 16:44
|

Moderator

|
nenad franc,Suvaja je sa druge strane masiva,pa sto kazes nije bas ni blizu,ali sam je spomenuo jer je ovaj drugar bio lovocuvar tamo,a iz tvog kraja je.Imao sam lepe lovove sa njim.DS na sve strane,fantasticno,a lovio sam i zeca i fazana u tvom kraju,imate divne terene ali vam ovi iz srbijasume uzeli najbolje delove.Usput znas li da li se pojavljuju risevi.Bojanpk rado bih ti pomogao,ali mojre znanje o 308 je vise teoretsko pa ce ti neko vec reci iz prve ruke.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 06.04.2010. 18:45
|

Veteran

|
za srbija sume necu ni da pricam,to je bezobrazluk sta su nam uradili... eh,bese nekad svinja sa svih strana,po 5-6 komada na dan,na kraju sezone sve sto je ispod 50 to je slaba godina,a ove katastrofa,samo 18 komada na celoj teritoriji LD,u smilovcu samo 5 komada i to 4 prvog dana i jedan vepar sledece nedelje! ali zato su odstreljena 2 vuka,3 su ranjena,i jos dosta su vidjeni i promasivani! onda,soko banja je zagradila loviste za jelene i zatvorili su prelaze,u klacevici je rezervat pa je nista ne uznemirava i tamo se zadrzava,kod nas samo prodje, u suvaji ih dosta hrane dok mi imamo probleme sa kolibarima koji kradu kukuruz iz hranilica i jos mnogo toga je uticalo na slabu lovnu sezonu, a da,da ne zaboravim kerove jer su zabranili dugonoge gonice,tako da nemamo cime da lovimo! a i za sitnu divljac nije bas tako zlatno,jer su se prenamnozili sakali a i krivolov cini svoje,do duse ova godina je bila odlicna ali samo zato sto je tu do ove godine bio rezervat pa ih je imalo! a sto se tice riseva,za to nisam znao,divljih macaka ima i bilo je i odstrela ali risa nije niko video,bar ne ovde kod mene! gde si lovio ovde? |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 06.04.2010. 18:51
|

Admin

|
Bojanpk
moja preporuka ti je da uzmeš teže zrno a po mogućnosti i tvrđe!
Pošto PPU za .308Win proizvodi SP zrna u težinama 9,7g i 11,7g koja se najviše i pronalaze kod prodavaca moja preporuka je 11,7g!
Ako nisi probao Grom-a od PPU-a, za malo veću cenu od SP mislim da bi trebao da ga probaš! jer radi se o dosta tvrđem zrnu težine 11,0g koje u većini odstrela pravi i izlaznu ranu na tvrdoj divljači kao što je DS!
Inače PPU proizvodi i HP BT zrno težina 12,3g, koje je i najteže za .308 ali ga je skoro nemoguće naći na našem tržištu!
Uh
a kojim načinom lova loviš DS?? Na kakvom terenu?
mekša zrna su boljeg efekta u pogonima a sa čeke tvrđa! jer u pogonima se gađa na bližim rastojanjima a i zbog prostrela tvrdog zrna koje može eventualno i nekog da povredi po izlasku iz tela divljači
... |
|
|
|
Lala |
Objavljen 06.04.2010. 19:14
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
C.aureus, ta municija je najbolja za žlebove koji idu sa leva na desno, mada zavisi sa koje strane se gleda
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 06.04.2010. 19:45
|

Moderator

|
DS su pametne zivotinje,cim se pripuca,iskusna krmaca ih vodi na siguran teren.Zato ih netreba loviti,bolje dva tri nazimeta nego nju.Do godine od nje ponovo dva pa nadalje matematicki svake godine podizes broj odstreljenih a brojnost populacije sve veca.Ovo je i u praksi dokazano.Lovcima je za pocetak dovoljno da steknu naviku ne pucanja u najvecu u krdu,posle je sve lakse,bolje lepse i uspesnije..Vepar,nema problema moze uvek,bice ih dovoljno za oplodnju krmaca.Inace Nenade,zato ste prvog dana i odstrelili pa sledeci put jedna.Otisle su na teren sum.sekcije gde je mirnije i sigurnije.Tamo se sve vrti oko Jasenove glave pa vi okolo samo zbirate koske i u jesen kada dolaze na kukuruzista.Lovio sam par puta na potezima Vitosevac,Skorica Smilovac sitnu divljac.Krupnu,dosta preko Sum:sekcije tako da znam odlicno te terene,doduse vise preko jas.glave ka Rtnju i Soko banji.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 06.04.2010. 19:45
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
lalo ne zezaj heheh
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 06.04.2010. 20:17
|

Veteran

|
ma problem je u tome sto ih ni u srbija sume nema,nekoliko puta su dolazili gosti i nisu nista nasli,sva je divljac pobegla u klacevicu koja se granici sa skoricom... znam ja sve to,meni je to struka,ja sam zavrsio sumarsku,samo sto ne mogu da se zaposlim u struci! ja sam odstrelio ovo prase-nazime,jos jedan je isto takvo odstrelio,jedan vepar od oko 130kg,i ova krmaca jer je ovaj mislio da je vepar jer je trcala sama a i bila je dosta krupna! ali da se puca na krmace puca se,slusao sam price kako se pucalo i na krmace koje vode prasad! jel si lovio u polju ili u planini? a ovde u smilovcu je prelep teren za lov na divlje svinje,lepe ispresecane kulture sa guscarima gde mogu da zalezu divlje svinje,ali dzaba sve,jos sad se nesto prica i da ce mozda se postavljaju vetrenjace koje proizvode struju bas tu gde mi lovimo,vrsili su neka ispitivanja pa su se kao ispostavila pozitivna,a tek tad nece da ima nista od lova! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 06.04.2010. 20:35
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nenad_franc, sam si nabrojao sve razloge zašto nema divljači: preteran izlov, krivolov, korišćenje goniča, odstrel krmača... Pa nije divljač blesava, da čeka na takvom terenu, takve lovce. Skloni se tamo gde je sigurnija, i gde malo više vode računa o fondu divljači.
Sve češće ovde na forumu problemi oko nestanka divljači... Da li iko razmišlja šta će da lovi za 5 godina? Ili će sva lovačka sila da se stušti na ono malo lovnih revira, koji još imaju divljači, pa kad se i to odstreli, onda nam ostaju glineni golubovi...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 06.04.2010. 20:46
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
nenadx i canisaureus drugari moji sliku sam postavio samo da bih video moze li ko razlikovati iz prve , jer ja nemogu. Ovo su kljove cetvorogodisnjeg pitomog nerasta "marke" pjetren od mog komsije, cije sam kljove obradio jer su mi bile jako zanimljive i svaki kolega lovac koji vidi ovo nemoze da napravi razliku. Malo sale neskodi. |
|
|