slavaplana kaže:
Matematika govori da ce Popovic 30.06. BITI SMENJEN!!!!
Vrlo verovatno, Slavo, vrlo verovatno... Osim ako opet ne smisle Popović, Tica & co, neku ujdurmu, pa produže blokadu rada, da bi kupili još mesec ili dva šupljeg ostanka na pozicijama. Da bi proverili da li imaju moralno pravo da govore da su predstavnici lovaca, treba jednostavno da sazovu skupštinu istih onih LU koja ih je izabrala, pa da stave na dnevni red glasanje o poverenju.
Ako slučajno ne budu hteli oni da to pitanje pokrenu, onda delegati skupštine treba da ih svojim odlukama na to primoraju.
Ako je tačna informacija da je velika većina LU koja su članovi LSCS, uplatila ili uplaćuju članarinu za LSS, onda nema više nikakve smetnje, da Popović postupi po istom aršinu kao kada su LU iz Vojvodine u pitanju, i onih 9 LU pored njih, pa da povuče nestatutarno donete odluke o isključenju LU iz LSCS.
Posle toga, sve je na delegatima skupštine.
Koliko sam ja čuo, čak i medju onim LU koja nisu bila 'isključena', nema baš velike podrške sadašnjoj garnituri. Ovo shvatite uslovno, ne smem da tvrdim kolika je podrška, ali to bi neko glasanje jasno pokazalo.
Mislim da bi Popović morao da bez ikakvih uslovljavanja, i bez ikakve uplate, HITNO i MOMENTALNO da povuče sve odluke (ako ih ima) o isključenju LU sa Kosova i Metohije! Ako je tačno ono što je rečeno na skupštini LSV, da su naše kolege sa KiM takodje isključene, onda Popović svojim trenutnim povlačenjem tih odluka može da pokuša da 'sanira štetu', ali bruku ne može da izbegne.
Znači vreme je da Popović dr. Zoranu kažemo da će dati mnogo veći doprinos nama lovcima, ukoliko se vrati svojoj osnovnoj delatnosti.
Verovatno je čovek imao dobre namere u početku, pokušao sa uverenjem da su "krokodili" siti ali realnost je bila sasvim drugojačija a on nespreman, neobavešten i bez adekvatnog "oružja".
Vreme je da pusti da to "sudbina" reši / a mogao bi i Ivica uz pomoć "marice"/ i da pokuša da kao naučni radnik nadje naučnog načina da Srbija doživi odstrel srneće divljači od 200.000 komada godišnje kao u Madjarskoj. Trenutno sa brojanjima kakva imamo jedva dodjemo i do broja 120.000 matičnog fonda. Odstrel i ne treba brojati.
Vreme komunizma je davno prošlo jer kažu da živimo u liberalnom kapitalizmu (mada sa dosta anarhije za pojedince ili određenih elita) i mora doći do nužne i adekvatne reforme LSS.
Lovci će sve češće i pitati se kakav im LSS treba!?
A treba im LSS, koji će, pored poslova predviđenih i poverenim zakonom, biti u mogućnosti da uvažavajući sve osobenosti svakog pojedinačnog lovišta, znati i hteti reći lovcima: vi imate toliko i toliko hektara, takve i takve lovnoproduktivne površine lovišta, vi imate takve i takve matične fondove divljači, vi imate toliko i toliko članova, pa ukoliko želite normalno lovište i mogućnost normalnog lova, morate uraditi to i to, na taj i taj način u tom i tom vremenu. I ne samo reći, već nadgledati i učestvovati u tim aktivnostima.
Takav lovački savez je potreban lovcima, sa stručnom službom koja će imati analizu svakog lovišta u Srbiji (pa 19 godina gazduju ili su gazdovala istim), sa predlogom neophodnih aktivnosti i mera.
Savez i stručna služba saveza koja će ne samo držati lovački gard prema "državnoj birokratiji", već će imati interesovanja i za rešavanje konkretnih problema svakog pojedinačnog lovišta, odnosno lovačkog udruženja. Izrada planske dokumentacije je veoma jednostavna ali je zato primena veoma teška.
Takvu službu i takav savez lovci uže Srbije (verovatno i Vojvodine i KiM) biće spremni da plate, ne samo 60 ili 200 dinara, već i mnogo više..
Čini mi se da je neko od članova na ovom forumu već napisao:
Lakse je osvojiti titulu nego sposobnost,
zvati se doktor nego znati leciti, slikar nego slikati,
genij nego stvarati.
Lakse je ismevati stvari nego ih razumeti,
zaobilaziti poteskoce nego ih savladati,
spominjati neciju pogresku nego objasniti njenu slozenu prirodu!
Gedza66 kaže:
Verovatno je čovek imao dobre namere u početku, pokušao sa uverenjem da su "krokodili" siti ali realnost je bila sasvim drugojačija a on nespreman, neobavešten i bez adekvatnog "oružja".
Nisam baš siguran u ovaj stav; a šta ako se i on u medjuvremenu pridružio 'krokodilima'? A da su se oni koji su ga onomad instalirali na to mesto (setite se KG), malo primirili, ili već uradili ono što su hteli, pa se sada pripremaju za otimačinu oko budućih ostataka (materijalnih) LSS? 'Krokodili' se moraju stalno hraniti, ako nema hrane trenutno, oni odu u hibernaciju, miruju, dok se žrtva na pojavi, a onda navale.
Ni jednu opciju ne treba isključiti. I ne treba ćutke posmatrati ovo što se sad dešava; lovci koji im služe za pokriće njihovih rabota, ne smeju da ćute. Inače ćemo se možda lepo jednog dana probuditi i bez LSS, i bez LSV, i bez LU, i imovine istih, a isti ljudi koji sad drmaju (formalno ili neformalno) će možda osvanuti na nekim drugim položajima, odakle će izvlačiti veliku materijalnu korist od propadanja lovačkih organizacija.
Scenario je već vidjen u privatizaciji privrede; valjda smo nešto naučili? Upropasti društveno/državno, pa ga privatizuj/kupi jeftino, rasprodaj onda šta možeš, pokupi profit i tutanj - traži sledeću žrtvu i novu ovcu za šišanje. Ili se uvuci 'u kombinaciju' sa društvenom/državnom imovinom, pa se polako, kao krpelj, hrani, dok se ne udebljaš, i otpadneš, debeo i naduvan, sa iscrpljenog domaćina.
Ulaganja? Razvoj i unapredjenje? Rad? Pa time nek se bave lovci entuzijasti, naivci i zaljubljenici u lov, zaludjena raja; biznismeni, naročito ovi novokompnovani, razmišljaju kroz odnos ulog/profit, sa što manje troška i investicija, i radne snage, bez strateškog planiranja i ostvarivanja nekih opštih ciljeva, da se ne lažemo! I to se ne razmišlja na nivou 2-3 godine, nego na nivou srednjoročnom, 5-10 godina.
Setite se koliko je samo nekih firmi registrovanih po inostranstvu, na egzotičnim i manje egzotičnim mestima, ušlo u privredu Srbije, kroz burazerske privatizacije, rodjačke, kumovske i prijateljske kombinacije, i sumnjive kupovine, ili kroz partnerstvo sa domaćim firmama, gde po pravilu na kraju domaća firma ostane kratkih rukava. A da ne pominjem rukovodilački 'procentni račun' kada je poslovanje sa strancima ili sa 'strancima domaćeg porekla' u pitanju (kad kažem 'stranci domaćeg porekla', mislim na sumnjivo stečen kapital koji je iznet iz Srbije, uložen u kojekakve novoformirane firme napolju, a koji se vraća u Srbiju kroz privatizaciju). Da se ne desi to i sa lovstvom ili poslovima vezanim za lovstvo?
Ili se već ponegde počelo dešavati?
Da su u LSS dvostruki arsini izmedju VOJVODINE i CENTRALNE SRBIJE govore i podaci da Zoran DR. Popovic NECE DOZVOLITI I PRIHVATITI UCESCE DELEGATA IZ LSCS I POSLE UPLACENE AKONTACIJE CLANARINE!!!
Jedan od nezadovoljstva LSCS je polozaj VOJVODINE koja je uvek manje finasirala LSS a odlucivala sa brojem delegata koji je bio veci od lovaca CS!!!!
Zbog toga sto nije bilo sluha LSCS je i napravljen!!!!
U subotu ako se desi da Popovic NEDOZVOLI DELEGATIMA IZ CENTRALNE SRBIJE da mogu da ucestvuju u radu Skupstine sve ce biti jasno!!!!!
Samovolja i tumacenje propisa se nastavlja nazalost pogresno ali to ce neko drugi da kaze!!!
Kako to da se VOJVODJANIMA PRIHVATA AKONTACIJA CLANARINE A CENTRALNOJ SRBIJI NE?????
Zaigralisu se debelo pojedinci!!!!!
POPOVIC HOCE CAK I DA VRATI CLANARINU LSCS????
Slobodno je vrati !!!
I bez delegata Centralne Srbije ces biti smenjen glasovima VOJVODJANA i udruzenja iz SRBIJE koja nisi mogao da ubedis da to sto si uradio pije vodu!!!!To govore sastanci REGIONA i broj prisutnih udruzenja !!!
Ja mislim da je davno trebalo rasčistiti sa time, ko šta daje u LSS, i ko šta od LSS koristi. Tu ne mislim samo na usluge stručne službe LSS (planska dokumenta), nego posebno i na finansiranje raznih projekata, monografija, LTO, programa, istraživanja, i ko zna čega sve još. Koliko LU iz centralne Srbije je dobijalo novac za izradu volijera, lovačkih domova, koliba i ostalog? Vojvodjanima ti fondovi nisu bili dostupni, zato što im se od plaćene članarine najveći deo vraćao, pa je onda od vraćenog novca u lovstvu Vojvodine LSV trebao da uradi ono, što je LSS trebao da radi u centr. Srbiji.
Treba videti koja LU i koliko sredstava su povlačila iz budžeta LSS, pa onda uprti prst u Vojvodjane.
Mislim da je problem nastao onog momenta, kada je LSV za lovce u Vojvodini uveo različitu članarinu, nego u drugim delovima Srbije. Ne treba izgubiti iz vida, da je za odluku o različitom doprinosu vojvodjanskih lovaca glasala većina delegata u LSS, uključujući i neke iz LSCS. Ne znam zbog čega sad ovakva prozivka, i gde to može da odvede, razmislite! Ne bih se iznenadio da jedan deo vojvodjanskih lovaca ovo shvati kao prozivku, i lepo okrene ledja LSS-u, a da LSCS kojeg je LSV podržavao od početka (bez obzira na izletanja pojedinaca) ostane zabarikadiran u svojoj 'parohiji', i nesvesno sam sebi navali na ledja teret dela krivice za raspad LSS.
Razmislite šta pišete i šta zagovarate, gledajte dva koraka unapred, i gledajte malo šire od sopstvenog interesa.
Ispada sada, da se vojvodjani sada bore za LSS, koji im realno, mnogo manje treba nego nekim LU iz drugih delova Srbije. Hoće li se terati samo parcijalni interesi, ili će se ići na minimum zajedničkih interesa svih lovaca Srbije?
Osnovno pitanje je da li je LSS potreban? Velika većina lovaca, koliko ja mogu da vidim, misli da jeste. Ako je već tako, onda ne treba po svaku cenu minirati LSS, nego naći pravično i kompromisno rešenje u odlučivanju, uz što manju tenziju. A oni koji su ranije vedrili i oblačili u LSS, ne samo u mandatu Popovića, nego i ranije, treba da otvoreno kažu šta zaista hoće, uz sav rizik svoje odluke.
Ovakvim neopreznim izletanjem mislim da samo duvate u jedra onih koji bi da očerupaju LSS, uz opasnost da udaljite LSV od pokušaja očuvanja jednistvenog LSS. A kome to odgovara? Popoviću sigurno, nekima koji bi da potpuno osamostale LSV takodje, a bogme vidim da to odgovara i delu ljudi iz LSCS.
Ne treba praviti razdor medju lovcima Srbije, ne treba se zatvarati u sopstvene atare i razdrobiti lovačku organizaciju na sitne delove. Evo već sada se u Vojvodini nazire greška koja je uradjena usitnjavanjem LU, da bi svaki lokalni baja bio 'šerif' u svom selu.
Mislim da greše oni koji bi da krenu ovim putem. Ako misle tako, onda smene u LSS gube smisao.
Kako sve ovo meni počinje da liči na raspad bivše nam države, to je čudo jedno!
LSCS bi bilo pametnije da su malo pratili upise VOJVOANA na temi "LSV"!
Tamo bi videli koliko je nezadovoljstvo lovaca u Vojvodini takvim načinom organizacije Saveza (i LSS i LSV)!
I videli bi koliko nas to zadovoljstvo košta!
Možda onda ne bi pravili novi LSV u Šumadiji....
Ili se nekom baš to loše i svidelo?
Možda neko tamo hoće da ima "bajku od života" kao što je ima Beuk?
Možda neko hoće da bude Milenko i da se ne zna gde prima platu, u "VL", u LSV, ili obe?
Možda neko hoće da napravi DOO i da potreoši 16 MILIONA godišnje?
Možda tamo neko nije ni iskren kada kaže da želi da očuva LSS?
Nije li bolje biti PRVI, GAZDA?
Manite se više nas VOJVOANA i traženja u nama krivca za sve gluposti, i upamtite da samo jedinstveni možemo doakati Popoviću (ako to uopšte želite)!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Vrlo loše po meni, i svojevrstan pucanj u nogu od strane Dr. Popovića, ako se odluči na privatno obezbeđenje. Ta priča o skupu visokog rizika je smešna, ima za cilj da prikrije prave namere, a to je da se pojedini delegati eventualno zastraše, i da se neistomišljenicima zabrani ulaz.
Oprez gospodo iz Vojvodine. Vi imate pravo da učestvujete u radu, da glasate, i ne dozvolite da vas Veliki Veziri isprovociraju. Vaš glas je glas za budućnost srpskog lovstva. Ne igrajte igre Velikih Vezira koji su izgleda podelili parohije i pašaluke.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Ma da se ne odglumi neki incident a onda i prekid skupštine do daljnjeg da kupe još malo vremena ....inače ne vidim svrhu obezbeđenja .....
Ili što bi rekao inženjer Boško Simonović u filmu "Montevideo Bog te video" - Svi ko jedan. Dakle i Vojvođani i Šumadinci i Gedže...i svi ostali samo jedinstveno. Više vas je gospodo sigurno nego onih koji su za ovaj status quo srpskog lovstva. I ne tražite pamet u savezima nego radite i glasajte po časti i poštenju, onako kako vam razum nalaže. I mislite na sve one koje predstavljate. Vi i delegati pored vas.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Evo intervjua zakonskog zastupnika LSS Zorana Popovića, koji je snimljen pre nekoliko dana u Lozoviku. Pretpostavljam da je intervju uradjen prilikom sastanka koji je tamo bio (istočna lovna oblast).
[movie=youtube]Ca_LMh2bWdQ[/movie]
Ma samo tetki da odnesem lek pa će se LSS izlečiti pošto u Smederevu ima dobrog vina i rakije........... http://www.youtub...feAi4G5_sk
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?