Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Karabinska municija(balistika ,karakteristike )

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Karabinska municija(balistika ,karakteristike )
sheytan
 Evo shta kaze kolega Swift sa foruma Lorist, inache ozbiljan strelac na ozbiljne daljine:

"Evo kako stvari stoje kod mene...

Probao sam razliku izmedju +27 i -10. Vise puta, takoreci svake zime.
Posto pucam u tom periodu sa 25-06 i .270, stvari izgledaju ovako...

25-06, upican +5 cm na 100 met. na temp.+25-27............... pada na -10 u 'o' ili malo nize. Znaci pad oko 5-6 cm. Ovo se odnosi na podatak da mi je municija bila na spoljasnjoj temperaturi /u magacinu karabina/ oko 1 sat pre pucanja, nekad i vise. Ako izvadim metak iz unutarnjeg dzepa, grejan, pad je 3-4 cm. Pri tome, pucam sa 100 grain-a i zrno zuji oko 970m/s

Sa 270 win, i zrnom od 130 grain-a, pocetne brzine oko 920m/s, desava se isto, manje vise. Mozda je pad veci za 1-2 cm.

Znaci da uticaj postoji i to znacajan. Zato, kod odstrela srna, lisica, sakala u Vojvodjanskim ravnicama, uglavnom sa ceke, gde se moze plasirati pogodak na 200+ met., vodim racuna da imam 'zagrejan' metak u cevi. Navikao sam na ovakav nacin i ne prepucavam karabin za zimske lovove, kod odstrela na vecim daljinama. No, preporuka bi bila da se to ipak uradi, ne skodi i daje samopuzdanje.

Takodje, vezano za uticaj hladnoce, bezbroj puta sam video /kod odstrela srna/ u decmbru i januaru, da mnogi lovci dobijaju pogodke po ili malo iznad grudne kosti sr.divljaci /u zavisnosti od distance odstrela/
Uglavnom se puca sa naslona, sa vozila ili sa ceke, daljine 150-250 met. Na tim daljinama, definitivno se oseti uticaj hlasdnoce. I to znacajan."
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

canis aureus

sheytan kaže:

25-06, upican +5 cm na 100 met. na temp.+25-27............... pada na -10 u 'o' ili malo nize. Znaci pad oko 5-6 cm. Ovo se odnosi na podatak da mi je municija bila na spoljasnjoj temperaturi /u magacinu karabina/ oko 1 sat pre pucanja, nekad i vise. Ako izvadim metak iz unutarnjeg dzepa, grejan, pad je 3-4 cm. Pri tome, pucam sa 100 grain-a i zrno zuji oko 970m/s

Sa 270 win, i zrnom od 130 grain-a, pocetne brzine oko 920m/s, desava se isto, manje vise. Mozda je pad veci za 1-2 cm.

uticaj hlasdnoce. I to znacajan."

SpomenuK onomad 'ladan i top'o metak i brEzinu kojom projektEl kreće ... a vidim da i navedeni "ozbiljan strelac" spominje isto pa ...

MLogo veća razlika će biti ako se gadŽa na -10C a da je vedar dan i na -10C ako je sumaglica, "sipa" i sl ... na putu, koji zrno mora da pređe do cilja, ako je veći otpor tj manji ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan
 ^ Odobreno

E, sad, jedino mi je čoodno u svim ovim našim analizama, teoretisanjima & testovima - rezooltat tebra-a 270! Confused

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 ^
"Vedar dan" a hladan! Gustina vazduha ... prEtisak ... Hmmm

i menE je čudan prebačaj jer sam očekiv'o podbačaj od recimo samo par cenata zbog 'ladnog metka a na takijem danu ali ...Zbunjen
Dim

canis aureus

canis aureus kaže:
^
"Vedar dan" a hladan! Gustina vazduha ... prEtisak ... Hmmm

i menE je čudan prebačaj jer sam očekiv'o podbačaj od recimo samo par cenata zbog 'ladnog metka a na takijem danu ali ...Zbunjen

A pošto znademo tebru dvestosedamdes't ... ozbiljaT, upućen, zna šta radi, ... ne bi dav'o deci da se sigradu sa klikCima Confused....Jaooo....Grin
Dim

sheytan
 Pa, daa, ne sujmam u nj uopšte, al me rezooltat PROGONI NOĆIMA! Shock

Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Indjijanac
 a šta bi sa tstiranjem municije i oružja na minusne temperature ko je ono bio dobrovoljac?
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

sheytan
 Ma, ima volonternih dobrovoljatza, samo nema MINOOSA... Cry

Smeko

iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 i48.tinypic.com/eleln9.jpg
Dim

stojkuki
 Ja bio dobrovoljnac ... I pucasmo, ...

I zaboravio.
Ali sacuvah sve pa cu kad budem upalio komp a ne ovo djubre od tableta da postavim i slike.
ali nekoako je sve bilo sa drugom namerom. Em namera druga em vetar ... i ladnooooo, ... ali konstatacija je sledeca.
PPU metak pucano 12 komada na 100 m u razmaku od 15 min. 3+9 .
Kalibar 7 RM, cev duzine 65 cm, debljina cevi 20 mm. Temperatura -3.
Dva u okvir, jedan u cev i pucano. Posle 15 min pucano jos 9 kom.
Razlika je verovai ili ne -8 cm!!! Odnosno hladno podbacuje za 8cm.
E sad zakljucak izvedite sami.
Moj glasi ovako. Za zimske uslove. Puska i municija na hladnom bar pola sata. Upucavanje i tek onda na ceku ... Ili sumu i bilo sta. Odstupanje je veliko da. I szezali.

canis aureus
 "ne znam kakvo je zrno na lovackom metku 7,62x39. ali znam da je vojno zrno na tom metku (m67 ako me secanje jos dobro drzi) mnogo bolje za lov od zrna m49 (8x57). razlog tome je sto je m67 "S" zrno,, dok je m49 "SS" oliti boat tail po jengeleski. zato m67 mnogo bolje predaje energiju od ruskog metka u istom kalibru koji je SS. otud i tako dobri rezultati u ono ludo vreme (daleko ga bilo). ..."

... sa teme Lov predatora-LISICA ...
ssekir75 nikako ne mogu da protumačim šta ti ov' napisa Confused
Koji je razlog mnogo bolje predaje energije, koju spominješ??
Šta su navedene oznake "S" i "SS" ?
Dim

Podunavac
 Ni meni ovaj upis nije jasan. Oblik prednjeg dela vojnih zrna je isti, a Boat Tail se odnosi na zadnji deo koji je balistički povoljniji i nema nikakav uticaj na predaju energije zrna na cilju.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 S zrno (gore spic a dole valjak, kao pistoljsko zrno) je nestabilnije od SS zrna i zato bolje predaje energiju. SS=boat tail (nemacka oznaka). ko ne veruje ima pozamasna tema na forumu mycity-military koja se zove 7,62x39 vs 5,56nato.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac

ssekir75 kaže:
S zrno (gore spic a dole valjak, kao pistoljsko zrno) je nestabilnije od SS zrna i zato bolje predaje energiju. SS=boat tail (nemacka oznaka). ko ne veruje ima pozamasna tema na forumu mycity-military koja se zove 7,62x39 vs 5,56nato.

I na drugim forumima ljudi komentarišu i iznose svoja mišljenja kao i mi ovde. To što neko smatra da je tako, ne mora da znači i da je tačno. Boat Tail zrno ima bolju balistiku zbog manjeg otpora vazduha jer ima drugačije strujanje vazduha nego kod klasičnog oblika zrna, a stabilnost zrnu daje rotacija i raspored težine unutar zrna. Ako zrno ima isti prečnik, oblik prednjeg dela, raspored težine i težinu, ne vidim razlog zašto bi klasično zrno bolje predalo energiju od BT tipa zrna. Ako misliš na tendenciju tumbanja zrna prilikom prolaska kroz tkivo prilikom pogotka kao kod pojedinih tipova vojnih zrna, ona nije postignuta oblikom zadnjeg dela projektila (zrna), nego oblikom prednjeg dela. Kod takvih zrna je obično ispod čelične ili bakarne košuljice u vrhu šupljina koja destabilizuje zrno nakon pogotka u cilj. Zrna predviđena za gađanje na većim daljinama su uglavnom BT oblika, a ona predviđena za kraće distance klasičnog. Ovo je najbolje izraženo kod američke municije 5,56X45 Nato starog tipa M193 i novog tipa SS109. Ali i Ruski 5,45X39 tip 5N7 ima šupljinu u vrhu ispod košuljice zbog koje se tumba i pravi opasne rane umesto prostrelnih.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

Podunavac kaže:

ssekir75 kaže:

I na drugim forumima ljudi komentarišu i iznose svoja mišljenja kao i mi ovde. To što neko smatra da je tako, ne mora da znači i da je tačno. Boat Tail zrno ima bolju balistiku zbog manjeg otpora vazduha jer ima drugačije strujanje vazduha nego kod klasičnog oblika zrna, a stabilnost zrnu daje rotacija i raspored težine unutar zrna. Ako zrno ima isti prečnik, oblik prednjeg dela, raspored težine i težinu, ne vidim razlog zašto bi klasično zrno bolje predalo energiju od BT tipa zrna. Ako misliš na tendenciju tumbanja zrna prilikom prolaska kroz tkivo prilikom pogotka kao kod pojedinih tipova vojnih zrna, ona nije postignuta oblikom zadnjeg dela projektila (zrna), nego oblikom prednjeg dela. Kod takvih zrna je obično ispod čelične ili bakarne košuljice u vrhu šupljina koja destabilizuje zrno nakon pogotka u cilj. Zrna predviđena za gađanje na većim daljinama su uglavnom BT oblika, a ona predviđena za kraće distance klasičnog. Ovo je najbolje izraženo kod američke municije 5,56X45 Nato starog tipa M193 i novog tipa SS109. Ali i Ruski 5,45X39 tip 5N7 ima šupljinu u vrhu ispod košuljice zbog koje se tumba i pravi opasne rane umesto prostrelnih.

YesOdobreno

... a vJerujem da je baš zbog zacrnjeno-podebljanog(boldiraTog) došlo do "stručnog mišljenja" te da sa "boat tail" TO nema ni'ke veze Confused
Dim

kempi
 Bas to Canise pravi zakljucak!

ssekir75
 ja vam navedoh forum i temu pa proucite sami, da ne izigravam gluvi telefon sad. rezultati su dobijeni u praksi tokom mnogih ratova, i to na zalost nisu misljenja vec iskustvo. a tamo ima i vrlo strucnih ljudi koji su to objasnjavali. (bar je tako bilo, odavno sam ostavio taj forum jer mi je preveliki i uzimao mi je strasno puno vremena) itekako ima veze sa aerodinamikom, pa prema tome i sa BT.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Cvele
 Sad moze da se puc puc Grin
Cvele priložio:
1_158.jpg

srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

ssekir75
 ti već upazario džebanu? Smile svaka čast! puc puc

Cvele
 Pa nego Grin hvala Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,132,993 posete www.srbijalov.com